Milyen tünetei vannak a parvovírusnak a kölyökkutyáknál?

Parvovírus tünetei kutyáknál

A parvovírus az egyik leggyakoribb megbetegedés a kölyköknél, ami rendkívül veszélyes, akár halálos kimenetelű is lehet. Ezért fontos felismernünk a jeleket, hogy megakadályozzuk a fertőzést és minél hamarabb el lehessen kezdeni a kezelést.

Milyen tünetei vannak a parvoírusnak a kölyköknél? A legyakoribb tünetek, amelyekre érdemes figyelni; a súlyos hányás, hasmenés és véres széklet, láz, étvágytalanság, fogyás, gyengeség, kiszáradás és depresszió.

Mi is az a parvovírus?

Ez egy fertőző vírus, amely kutyáról kutyára terjed széklettel vagy akár közvetlen érintkezés által. De akár úgyis, ha szennyezett tárgyal vagy személlyel érintkezik, legyen az póráz, tálka vagy ruházat. Így, ha a kutyánk ilyet nyalogat, eszik, beleiszik valami fertőzött dologba, akkor nagyon könnyen elkaphatja azt.

A parvovírus főleg a kutya gyomrát és vékonybelét károsítja. Elpusztítja a sejteket és gyengíti a felszívódást a belekben. Sokszor vérzéses tünetekkel jár, és befolyásolja a szív, csontvelő és egyéb szövetek egészséges működését is.

Milyen tünetei vannak a parvovírusnak a kutyáknál?

Mivel egy nagyon fertőző vírusról beszélhetünk, amely főleg az oltatlan kölyköket támadja, így fontos, hogy időben felismerjük a tüneteket.

Ezek elsőként általában bélpanaszok formájában jelentkeznek, mint hányás és hasmenés.  A vírus megtámadja a beleket és csontvelőt, amely így nem tud elég fehérvérsejtet termelni, amely segíthetne legyűrni a betegséget.

Ezekre a jelekre érdmes figyelnünk:

 • súlyos hányás
 • hasmenés véres széklettel
 • láz
 • étvágytalanság
 • hirtelen fogyás
 • gyengeség
 • kiszáradás
 • depresszió
 • érdektelenség
 • fáradékonyság

Bár kevésbé gyakori, de van, hogy a vírus megtámadhatja a szív izmait, ami gyors halálhoz vezethet. Ezek a tünetek önmagukban is veszélyesek, így ha ilyet észlelünk, azonnal keressük fel az állatorvosunkat, hogy időben elkezdhesse a kezelést.

Egy újszülött kiskutya is elkaphatja a parvovírust?

Ha az újszülött anyja nem volt beoltva, és fertőzött volt, akkor sajnos a kölyök is elkaphatja. Ha viszont korán felfedezik nála ezt a fertőzést, akkor jó eséllyel kezelhető a probléma.

A parvo jelei kiskutyáknál

Elengedhetetlen, hogy tudjuk, mit kell átvizsgálni egy újszülött kiskutyán. Így bizonyosságot szerezhetünk a parvo fertőzésről is. Fontos, hogy figyeljük a kutya testbeszédét.

A fertőzött állatok a kényelmetlenség jeleit mutathatják, akár úgy, hogy sírnak, nyafognak. Főleg akkor vehető ez észre, ha hozzáérünk a hasukhoz. Ez segíthet a korai a felismerésben.

Miért a kölyökkutyák vannak inkább veszélyben?

A hat hetesnél fiatalabb kutyák megtartják az anyjuk antitesteinek egy részét, feltéve, ha az megkapta a védőoltást.

Kölyök husky kutya parvovírus elleni oltást kap.

A hat és nyolc hét közötti kutyák azonban már fogékonyak erre a vírusra. Egészen addig sebezhetők, amíg meg nem kapják a három oltásból álló sorozatot.

Meddig fertőző a parvovírus?

A parvoval fertőzött kölykök és felnőtt kutyák, nagyjából 4-5 napon belül elkezdenek fertőzni. Mindazonáltal, ez az idő nem mindig esik egybe azzal, ahogy a gazdi az első tüneteket észleli.

Tehát az oltás vagy kezelés után még nagyjából 10 napig jobb, ha nem visszük közösségbe, mert fertőzhetnek.

Hogyan tud egy kölyök megfertőződni a vírussal?

Sajnos ezt a vírust nehéz megfékezni, mivel sokáig túlél a szabadan és ellenáll a rendszeres tisztításnak és az időjárás változásának is.

Akár egy évig életben tud maradni az olyan környezeti hatásoknak hála, mint például a pára. Könnyen rákerülhet az emberek cipőjére, vagy éppen a kutyák mancsára. Ezáltal aztán minden szennyezett lesz, amivel később érintkezünk.

A kezelt kutyák 68-92 százaléka túléli ezt a betegséget, azonban kiterjedt kezelést igényelnek. Ezért is fontos, hogy olttassuk be őket.

A parvovírus kezelése

Miután felkeressük az orvost parvovírus gyanúval, ő csinálni fog egy vértesztet, ami magába foglalja az antigén tesztet is.

Nincs konkrét gyógymód erre a vírusra, de számos kezelés jöhet ilyenkor szóba. Ezek főleg a tüneteket, mint hányás, hasmenés igyekeznek kezelni.

Kölyökkutya állatorvosnál parvovírus miatt

Mindenképp ajánlott ilyenkor egy antibiotikum kúra, és az állatorvos folyamatos megfigyelése. Fogadjuk meg a szakember tanácsait, a házban lévő esetleges további állatokkal kapcsolatos óvintézkedésekről.

Az állatorvosok által kezelt kutyák túlélési rátája igen magas, így nem kell megijednünk. A legtöbb kölyök, aki túléli az első kritikus 3-4 napot, az jó eséllyel felgyógyul.

Az esetek súlyosságától függ, de nagyjából egy hetet vesz igénybe, mire az állat felépül ebből a vírusból.

Mivel a tünetek gyorsan rosszabbodhatnak, így nem szabad késlekedni, azonnal orvoshoz kell fordulni!

Sokszor akár több napos kórházi bent létre is szükség lehet, ahol infúziót kap az állat, de nagyon kritikus esetekben a vérátömlesztés is szóba kerülhet.

Hogyan előzhető meg a parvovírus?

Mivel ez egy nagyon agresszív vírus, nehéz megelőzni.

Minden kutyának meg kell kapnia a parvovírus oltást, főleg, akiket tenyésztésre használnak.

Fontos, hogy a kutyák nem érintkezhetnek más kutyákkal, amíg meg nem kapják az összes oltást.

Legyünk óvatosak a kutyaparkokban, kutyafuttatókban is, ugyanis ezek potenciális veszélyforrások lehetnek.

Az egyetlen mód, hogy megvédjük a kölyköt, ha megkapja a szükséges oltásokat. Nézzük ehhez az ütemtervet:

 • Első oltás 6-8 hetes koráig
 • Emlékeztető dózis 10-12 hetes koráig
 • Másik emlékeztető adag 14-16 hetes koráig

Az éves emlékeztető oltásról kérjük ki a szakember véleményét. És ne feledjük, hogy az utolsó oltást követően, két hét múlva alakul csak ki a teljes védettség az állatnál.

További óvintézkedések:

 • A széklet gyors eltávolítása a séták során
 • Rendszeres ágynemű tisztitás
 • Mossuk az ételes és italos tálkáját
 • Kerüljük a kölyök szocializálását, amíg nincs meg a védelme

Összegzés

Egy kölyökkutya sok veszélynek van kitéve, az egyik ilyen az akár halálos kimenetelű parvovírus. Ez a súlyos tünetekkel járó, gyomrot és emésztést támadó betegség megelőzhető lenne, ha nem csak a higiéniára figyelünk oda, de be is olttatjuk a kedvencünket.

March 5, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.