Patkány dolog: mit tegyek, ha patkánymérget evett a kutya?

Mit tegyek, ha patkánymérget evett a kutya

Utoljára frissítve: 2022. április. 12

Néhány évvel ezelőtt Budapesten a patkányok annyira elszaporodtak, hogy attól lehetett tartani, közegészségügyi vészhelyzet is kialakulhat. A rendkívül jól alkalmazkodó, intelligens kártevők egyetlen valóban hatásos ellenszere a mai napig a méreg. Ennek megfelelően patkányméreg tonnáival árasztották el a fővárost.

A védekezés ezen formájával az egyik baj az, hogy az állatok nem tudnak olvasni. Egy kíváncsi eb akár játéknak is felfoghatja a halálos szert rejtő kis fekete doboz szétberhelését, hogy aztán szorgalma jutalmául a tartalmából csipegessen.

Mit tegyünk, ha a kutya patkánymérget evett? Mik a patkánymérgezés tünetei? Hogyan előzheted meg a bajt?

Olvass tovább és megtudod!

Ha nagyon nagy a baj:

Hogyan hat a patkányméreg?

A patkánymérgezés tünetei

Mennyi idő múlva jelentkeznek a kutyán a patkánymérgezési tünetek?

Mit tegyek, ha patkánymérget evett a kutya?

Milyen módon kaphat mérgezést a kutya?

Kutyatulajként te is biztosan tudod, hogy mennyi minden jelent veszélyt kedvenced egészségére, a háztartáson belül és azon kívül is. Arról nem is beszélve, hogy hányféleképpen képesek ártani maguknak a négylábúak a különféle potenciális toxinokkal:

Lenyelés

A legáltalánosabb módja annak, hogy a kutya megmérgezze magát. Elég a vonzó szag, szín, vagy csak az eb személyiségéből fakadó kíváncsiság/bélpoklosság és pillanatok alatt eltűnik a megfelelő mennyiség az életveszélyhez.

Érintéses kontaktus

Ijesztő igaz? Még csak nem is kell elfogyasztaniuk a veszélyforrást ahhoz, hogy megtörténjen a tragédia. Ilyen esetekben az adott anyag a szőrre tapadva, azon keresztül a bőrbe jutva fejtik ki ártalmas hatását.

Belélegzés

Magáért beszél. Egyes kemikáliák kipárolgó gőzeit, esetleg finom porokat az amúgy is sokat szaglászó blökik a másodperc törtrésze alatt inhalálják. Ráadásul ezt a legnehezebb észrevenni, illetve megakadályozni.

A leggyakoribb mérgezések, amelyek a kutyákra leselkednek

Mérgezés-Kutya csokoládét evett

Mindazt az anyagot, amivel a fenti módokon képesek végezni magukkal a kutyák, még felsorolni is nehéz. A teljesség igénye nélkül a leggyakoribb mérgezési források:

Emberi étel

Általában ezekhez férnek a legkönnyebben hozzá. Sőt, sok esetben maguk a tudatlan gazdák adják a szájukba a végzetes falatokat.

 • Csokoládé
 • Szőlőfélék
 • Xylitol
 • Hagymafélék
 • Gyümölcsmagok
 • Makadámdió

Gyógyszerek

Mondhatnánk, hogy mennyire magától értetődő, de nem az. Számos, emberek számára kifejlesztett gyógyszert használnak az állatgyógyászatban is.

Önjelölt gyógyszerészekkel pedig Dunát lehetne rekeszteni. Ők azok, akik nem restek elméleteiket a gyakorlatba is átültetni, kutyáik pusztulását okozva.

 • Vastartalmú vitaminok
 • Ibuprofen
 • Acetaminofen
 • Antidepresszánsok
 • Stimulánsok

Növények

Az ártatlannak tűnő szobanövények, vagy az erdők-mezők díszei egyaránt veszélyt jelenthetnek a kutyákra.

 • Nárcisz
 • Tulipán
 • Azalea
 • Buzogányvirág
 • Ciklámen
 • Ricinus
 • Leander

Háztartási szerek

Ezek közül általában egyet vagy többet magad is tartasz otthon.

 • Növényvédő szerek
 • Hipó
 • Háztartási savak
 • Fagyálló
 • Rágcsálóirtók

Hogyan hat a patkányméreg?

Patkánymérgezés

A különféle rágcsálók rendkívül kreatívan találják meg a hatékony módját a kártevésnek. Legyen szó a mezőgazdaságról, ipari létesítményekről, üzlethelyiségekről, de akár a nagyvárosok lakótelepeiről, bárhol feltalálják magukat.

Közülük is kitűnik a patkány. Mindent (is) megrág, biológiai fegyverként is bevethető ürülékét névjegyként szórja szét és úgy rejtőzködik, mint egy különleges katonai egység legjobbjai.

Nem csoda, hogy az ember minden eszközzel igyekszik megszabadulni tőle. Ennek legelterjedtebb módja a patkányméreg.

Késleltetett hatás

Két fajtáját használják: a háztartási (bolti) és az ipari patkánymérget. Minkét fajta élénk színű és csábító illatú. Leggyakrabban apró golyócska formában, esetleg tömbben vagy szemcsés változatban kaphatók, de előfordulnak manapság már folyékony patkánymérgek is.

Ugyanúgy hatnak, csak eltérő mértékben. Késleltetett hatásúak, hiszen ha azonnal ölnének, akkor az intelligens rágcsálók észre vennék az összefüggést és azután már bottal sem piszkálnánk a kihelyezett mérget.

Belső vérzés és idegbénulás

Ezek a szerek döntő többségükben véralvadásgátló hatásúak, megakadályozzák a K1 vitamin működését, mely elengedhetetlen a normális véralvadáshoz. Elfogyasztásukat követően az állat szervezetében spontán vérzések alakulnak ki, aminek következtében a patkány elvérzik, hisz vére nem alvad meg.

Egyéb, ritkább méregfajták veseelégtelenséget, agyi duzzanatot, idegbénulást okoznak, illetve a gyomorba kerülve foszfint szabadítanak fel.

Mennyire veszélyes a kutyámra a patkányméreg?

Bár ezek a szerek az emberre csak irreálisan hatalmas adagokban veszélyesek – azért ne próbáld ki –, kutyáink számára halálos veszedelmet jelentenek. Testtömegtől és az elfogyasztott mennyiségtől függően súlyos mérgezési tünetektől az elhullásig terjed a következmények skálája. Ugyanazt teszi a méreg a kutyákkal, mint a kártevőkkel. Ráadásul a hatékonyságukat növelő feltűnő színük és finom illatuk, ízük ugyanolyan vonzó a blökinek, mint a patkányoknak.

A patkánymérgezés tünetei

A patkánymérgezés tünetei a kutyán

A patkányméreg tünetei függnek az elfogyasztott méreg típusától, mennyiségétől. Továbbá a kutya súlyától, korától, és általános kondíciójától.

Ezek a következők lehetnek:

A kutyának milyen tüneteket okoz a patkányméreg?

 • Gyengeség, letargia, zavarodottság
 • Sápadt nyálkahártyák
 • Vérhányás, véres köpet
 • Orrvérzés
 • Ínyvérzés
 • Véres széklet, vizelet
 • Előzmény nélküli zúzódások, lila foltok a testen
 • Tüdővérzés által előidézett légzési nehézségek

Mennyi idő múlva jelentkeznek a kutyán a patkánymérgezési tünetek?

Nagyon fontos, hogy a tünetek megjelenéséig szinte mindig hosszabb idő telik el, jellemzően 2-3 nap. A késleltetett hatásmechanizmus miatt ennyi idő kell ahhoz, hogy a szer dolgozni kezdjen.

Ez amiatt rossz hír, mert minél távolabb kerülsz a méreg elfogyasztásától, annál inkább csökkennek a kutyád túlélési esélyei.

Mit tegyek, ha a kutya patkánymérget evett?

Abban a szerencsés esetben, ha rajtakapod a kutyád, amint éppen patkánymérget lakmározik, a következőket kell tenned:

 • Vegyél magadhoz a szerből! A megfelelő ambuláns kezelés megválasztásában alapvető fontosságú a méreg típusának pontos ismerete!
 • Irány az állatorvos! Ne próbáld meg otthon hánytatni a kutyát, mert azzal értékes időt veszítesz, sőt, adott esetben többet ártasz, mint használsz!
 • Telefonálj az állatorvosnak! Így a doki mindent elő tud készíteni a vizsgálatokhoz és a kezelés mihamarabbi megkezdéséhez.

Amennyiben már csak a tünetek megjelenését veszed észre, akkor azonnal, habozás nélkül keresd fel az állatorvosod és minden részletre kiterjedően számolj be arról, hogy mit tapasztaltál a kutyánál!

Mi történik az állatorvosnál

Patkánymérgezés-Mi történik az állatorvosnál

Az állatorvos először is a mérgezés pontos körülményeiről fog kérdezni téged. Ha nincs információd és nincs nálad a méregből sem, a tünetek alapján fog különböző vizsgálatokat eszközölni.

Mérgezés megállapítása

Először megvizsgálja a kutya nyálkahártyáit, szívhangokat, pulzusát. Ezek után jöhet a teljes vérkép, véralvadási paraméterek ellenőrzése, röntgen, ultrahang.

Kezelés

Ha a vizsgálatok igazolják a mérgezés tényét, azonnal megkezdődik a kezelés. Amennyiben a méreg elfogyasztása óta nem telt el túlzottan sok idő, a kutya nagy valószínűséggel hánytatószert fog kapni. Ezt követően aktív szenet ad be az orvos, mely megköti az emésztőrendszerben maradt toxinokat.

Sok esetben azonban már csak a tünetek megjelenésével derül ki, hogy nagy a baj. Ilyenkor a méreg fajtájától és az okozott károktól függően szükség lehet teljes vérátömlesztésre, hetekig tartó K1 vitamin és infúziós terápiára, valamint az esetleges belső vérzések felszámolására.

A vitaminkúra alatt nagyon ügyelni kell arra, hogy a kutyát ne érje sérülés, hiszen a véralvadás normalizálódásáig – mely akár 6 hétig is tarthat – a legkisebb vérzés is végzetes lehet. A vitamin szupplementáció befejeztével a kutya visszatérhet a normális életéhez.

Amikor nincs mit tenni…

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a klinikai tünetek megjelenésekor sok esetben már nem tud az orvos időben beavatkozni. Így az időfaktor a patkánymérgek esetén a legfontosabb.

Hogyan előzhetem meg, hogy a kutyám patkánymérget egyen?

Senki sem akarja, hogy a kutyája túl későn érkezzen az állatorvoshoz, amikor már nem lehet segíteni. Ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés fontosságát.

Természetesen lehetetlen a kutyád minden lépését nagyítóval követni, de igenis sokat tehetsz a kockázatok csökkentésének érdekében.

A ház körül ne használj patkánymérget

Ha magad is használsz patkánymérget a ház körül, inkább ne tedd! Tény, hogy jól el lehet zárni, úgy, hogy a kutya garantáltan ne tudjon hozzáférni, de a kihelyezett méreg mellett sosem lehet teljes biztonságban tudni őt.

Használj inkább patkánycsapdákat, riasztókat. De akár kölcsön is kérhetsz egy-két Jack Russel vagy foxterriert pár napra, akik nemcsak megszabadítanak a kártevőktől, de hathatós közreműködésüknek hála, vissza sem fognak térni a portádra.

Vigyázz idegen mezőgazdasági épületek közelében

Mezőgazdasági épületek, területek közelében mindig tartsd szemmel a kutyát szaglászás közben! Ilyen helyeken szinte mindig van kihelyezett patkányméreg.

Óvakodj a fekete dobozokban kihelyezett patkányméregtől

Fekete doboz patkányméreg

Városokban a patkánymérget általában fekete dobozokban helyezik ki, melynek nyílásán maximum a rágcsáló fér be, de egy kutyának szétbontani ezeket a dobozokat semmiség.

Illetve a környékükön is előfordulhat a patkányok által elszórt méreg, ezért ilyet látva álljatok is tovább.

Szökésbiztos kerítés

A szökésbiztos kerítés egyébként is alapkövetelmény minden kutyással szemben. Azt is segít megakadályozni, hogy a kutyád felügyelet nélkül kószálva férjen hozzá a méreghez.

Összegzés

A patkányméreg nem játék. Gyilkolásra találták ki. Nem tesz különbséget a patkány és a kutyád között, ugyanolyan könyörtelen hatékonysággal pusztítja el mindkettőt.

Ezért is olyan fontos, hogy gondos odafigyeléssel mindent megtégy annak érdekében, hogy ne történhessen meg a tragédia.

Ha a kutya patkánymérget evett, akkor van szerencséd, ha mindezt láttad és időben felismerted a problémát. Ellenkező esetben fogalmad sem lesz az egészről, csak 2-3 nappal az eset után, amikor a kutyán jelentkeznek a patkánymérgezési tünetek.

Mivel a patkányméregnek késleltetett hatása van, nagyon nehéz a tüneteket észrevenni és időben cselekedni. Ezért fontos odafigyelnünk a megelőzésre, és ha megtörtént a baj: Azonnal forduljunk állatorvoshoz!

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6996659/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25800104/

https://www.vets-now.com/pet-care-advice/dog-ate-rat-poison/

https://vcahospitals.com/know-your-pet/rodenticide-warfarin-poisoning-in-dogs

2022. március 19.

További érdekességek

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.