Remeg a kutya teste | Mi okozza és mit tehetünk ellene?

Remeg a kutya teste Mi okozza és mit tehetünk ellene

Kutyásként már Te is biztosan megtapasztaltad azt, hogy több dolog miatt is remeg a kutya teste. A reszketés lehet izgatottságtól, fájdalomtól, örömtől, idős kor, vagy hányinger miatt, de sajnos több betegség is okozhat remegést, vagy rángást.

Tarts velem, ismerd meg mi állhat a remegés hátterében és hogyan lehet kezelni!

Remegés vagy roham?

Miért remeg a kutya? A remegés leggyakoribb okai és tünetei

Aggódnod kell-e, ha gyakran remeg a kutyád?

Meg lehet előzni a remegést?

Hogyan lehet kezelni a kutya remegését?

Remegés vagy roham?

Sokaknak nem teljesen egyértelmű, hogy mikor beszélhetünk szimpla remegésről és mikor rohamról. A két dolog természetesen eltér egymástól és ezt fontosnak tartottam megosztani Veled.

A legtöbb esetben a remegés nem okoz kárt a kutyában, az állat tudatánál van. A roham ezzel szemben sajnos komoly károkat okozhat a kutya szervezetében. Ilyenkor az állat izmai befeszülnek, megmerevednek (néha annyira, hogy csontot is törnek) és elveszti a kontrollt mind a mobilitás (önkéntelen rángások, görcsrohamok), mind a tudatosság fölött (eszméletvesztés).

Én azt javaslom, hogy mielőbb konzultálj az állatorvossal, ha nem csak azért remeg a kutyád, mert éppen fázik, ha pedig rohamra utaló jeleket látsz, azonnal vidd be a legközelebbi sürgősségire.

Miért remeg a kutya? A remegés leggyakoribb okai és tünetei

Miért remeg a kutya A remegés leggyakoribb okai és tünetei

Az alábbiakban a leggyakrabban előforduló okokat sorolom fel, amelyek reszketést / remegést / rángást / görcsöt idézhetnek elő a kutyában.

1. Hideg időjárás

Az egyik leggyakoribb oka annak, ha a kutya remeg az, hogy egyszerűen fázik. A legtöbb kutya elkezd fázni, ha a hőmérséklet 10 Celsius fok alá esik, főleg azok, amelyeknek vékonyabb bundájuk, vagy zsírrétegük van.

A kisebb testű kutyák általában érzékenyebbek a hidegre, mint a nagyobb testűek, hiszen jóval kisebb a testtömegük és, ezáltal a szigetelő zsírréteg is.

Ha fázik a kutyád, annak egyértelmű jelei vannak a remegésen kívül – odabújik melléd a kanapén, összegömbölyödve fekszik a szőnyegen, befúrja magát a párnák mögé, a fűtőtest elé fekszik, stb.

2. Szopornyica

Szopornyica-Remeg a kutya teste

Az egyik igen gyakori oka a kutya remegésének a szopornyica, amelyet egy vírus okoz és elsősorban még be nem oltott kölyöknél, vagy még nem teljesen vakcinázott serdülőnél fordul elő.

A szopornyica egyéb gyakori tünetei a szem- és orrfolyás, láz, köhögés és sajnos nagyon sok esetben halálos.

3. Stressz, kimerültség, félelem

Ezek az intenzív érzelmek szintén gyakori okozói a kutya remegésének. A stressz és félelem tünetei a remegésen kívül általában eléggé hasonlóak. Például zavartság, visszahúzódás, csaholás, farok behúzása, vagy éppen túlzott aktivitás (harcolj, vagy fuss testtartás), némi agresszivitás, étvágytalanság.

A kimerültség egyéb tünete lehet a figyelemhiány, lustaság, visszahúzódás, alvás-szendergés, étvágytalanság, kedvtelenség, levertség és izomgyengeség. A stressz és félelem esetében a remegés általában egy adott szituációban történik (állatorvoshoz menés, vendégek érkezése, a séta egy adott szakaszán, stb.), érdemes megfigyelned (és kezelned), hogy mi váltja ki (pl. vihar, tűzijáték).

4. Figyelemfelkeltés

Figyelemfelkeltés.

Itt jönnek a képbe az Oscar-díjas alakítások is, hiszen a kutyád hamar megtanulja, hogy ha remeg, akkor Te bizony minden figyelmedet neki szenteled és azon vagy, hogy megnyugtasd.

Mi ebből a tanulság? Hát az, hogy a remegéssel tök jól fel tudja hívni a figyelmedet, következésképpen hajlamos lesz ezt a „szerzett tudást” gyakrabban alkalmazni. Hogyan? Úgy, hogy például kunyerálás közben „rásegít” egy kis remegéssel, hogy biztosan adj neki valamit, vagy, ha nincs kedve sétálni akkor félúton elkezd remegni és Neked fogalmad sincs, hogy most meg mi baja lehet.

5. GTS – Generalizált Remegés Szindróma

Egyes kutyák egyszerűen csak „remegős fajták”! Jelenleg senki nem tudja, hogy pontosan miért van ez így, de a szakértők úgy vélik, hogy az ilyen kiskutyák többször fáznak és hajlamosabbak a szorongásra.

Ha van / volt Csivavád, vagy Miniatür Pinscher-ed, akkor tudod, hogy ezek a kistermetű kutyák nagyon sokat remegnek mindenféle ok nélkül. A GTS kortikoszteroidokkal hatékonyan kezelhető.

6. Hányinger

Hányinger.

Csakúgy, mint nekünk, embereknek, a kutyáknak is lehet hányingerük az utazástól, gyógyszerektől, a túl sok evéstől, vagy attól, hogy romlott ételt, netán mérgező dolgot ettek.

Ezen felül szervi problémák is okozhatnak hányingert a kutyában, mint a vese, vagy máj betegség, esetleg más belső szerv megbetegedése.

A reszketés / remegés a hányinger egyik jele, de emellett jelentkezhet kedvetlenség, pofacsattogtatás, megnövekedett nyelési inger, vagy nyáladzás, elrejtőzés és természetesen az öklendezés és hányás.

7. Fájdalom, vagy betegség

Ha a kutyád remeg, az lehet annak a jele is, hogy nem érzi jól magát, vagy valami fáj neki, csak ezt szóval nem tudja elmondani.

Attól is remeghet, ha elrontotta a gyomrát, vagy ha rohangálás közben kificamodott a lába.

8. Időskori fájdalom

Időskori fájdalom.

Néhány kutyánál az öregedés folyamán kialakul a hátsó lábak remegése, amely esetleg átterjed a mellső lábakra is. Szerencsére ezek a remegések nem igazán befolyásolják a kutya normál járási képességét.

Idősebb kutyánál a remegés jelezhet fájdalmat is, amelyet az ízületek kopása, deformációja okoz.

9. Mérgezés

Rengeteg olyan mérgező vegyület van körülöttünk, ami káros a kutyára és remegést, vagy görcsöket okoz neki. A legtöbb közülük az emberre nézve nem mérgező, de a kutyára nézve abszolút toxikus.

Gyors példával élve – a csoki, cigaretta, xilytol teljesen oké számunkra, de a kutyának komoly mérgezést – és ezzel együtt remegést – okoznak. Az természetesen nyilvánvaló, hogy a különböző rágcsáló-mérgek, rovarirtók és egyéb kemikáliák szintén erősen mérgezők a kutyára nézve.

A mérgezés tünetei többfélék lehetnek, attól függően, hogy mi volt a méreg, amit a kutya megevett / megivott. Általánosságban elmondható, hogy a remegés, görcsök, gyengeség, dezorientáltság, depresszió, erős nyáladzás, netán hasmenés-hányás és akár roham mind a tünetek közé tartozik.

10. Roham

Roham.

Az epilepszia, amely egy neurológiai rendellenesség sajnos sok kutyát érint és a tünetei közé tartozik az összeomlás (elájulás / összeesés), rángatózás, megmerevedés, izomrángás, eszméletvesztés, erős nyáladzás, erős lihegés, nyelvrágás, vagy akár szájhabzás.

Ezek egyenként is nagyon rémisztő tünetek és nem kívánom, hogy bárki is megtapasztalja azt, amikor a kutyának rohama van. A roham közben a kutya az oldalára dőlhet, pedálozó mozgást végezve a lábaival, mielőtt a rángások elkezdődnek.

11. Izgatottság

Folytassuk valami sokkal kellemesebbel! Nyilván azt tudod, hogy nem sok kell a kutyádnak ahhoz, hogy boldoggá tedd – sokszor bőven elég, hogy végre hazaérkeztél a munkából. (10+1 tipp hogyan tegyük boldoggá a kutyánkat.)

A kutyát elragadó öröm is remegést okozhat, megspékelve egy kis pisivel is, mert ilyenkor nem tudja kontrollálni a hólyagot – ez elsősorban kölyköknél, vagy serdülőknél fordul elő, de megeshet felnőtt kutyákkal is.

A legtöbb kutya kinövi a remegéses bepisilést, de Te magad is elősegítheted ezt azzal, hogy nem tolod túl a köszönést elmenetelkor, vagy érkezéskor sem, hanem csak lazán, nyugodtan üdvözlöd a kutyádat.

12. Bűzmirigy elzáródás

Bűzmirigy elzáródás.

Lehet, hogy nem is gondolsz rá, de bizony ennek az apró szervnek az elzáródása is remegést válthat ki kutyádból, mivel a túltelítődött mirigy fájdalmat okoz.

A remegés melletti tünetek között lehet a visszahúzódás, étvágytalanság, kedvtelenség, a hátsó fertály állandó nyalogatása, rágcsálása, vagy nehézkes ürítés.

13. Addison-kór

Mellékvese-elégtelenség, vagy az agyalapi mirigy elégtelensége miatt kialakuló betegség. A mellékvese nem termel elegendő kortikoszteroid hormont, így a szervezet kortikoszteroid- és aldoszteron-szintje csökken (mellékvese-kéreg elégtelenség).

Általában fiatal és középkorú kutyákban alakul ki a betegség, elsősorban szukáknál. Sajnos a tünetek az elején összetéveszthetők más betegségekkel is, valamint többször fellángolnak, majd elmúlnak, így elég nehéz időben elcsípni.

Gyakori tünetek lehetnek:

 • Levertség.
 • Alacsony testhőmérséklet.
 • Fogyás.
 • Étvágytalanság.
 • Hasmenés-hányás.
 • Megnövekedett folyadékfogyasztás.
 • Sűrű vizelés.

Addison-krízis

A gond az, hogy a tünetek általánossága miatt a kutyák többsége későn kerül orvoshoz, amikor a betegség már a végkifejletében van – ez az Addison-krízis.

A krízisben – hirtelen, nagyfokú gyengeség, hányás, véres hasmenés, a vércukorszint kritikus szint alá esése, szívritmuszavarok – sajnos pillanatok alatt összeomolhat a kutya szervezete és azonnali kezelés nélkül elpusztulhat.

Aggódnod kell-e, ha gyakran remeg a kutyád?

Aggódnod kell-e, ha gyakran remeg a kutyád.

Ahogy fentebb részletesen kifejtettem, a remegésnek többféle oka is van. Amennyiben a kutyád nem azért remeg, mert örül, hogy lát, vagy, mert hideg van a lakásban és fázik, az minden esetben aggodalomra adhat okot. Ilyen esetekben feltétlen érdemes mielőbb konzultálnod az állatorvossal.

A remegés sok esetben valamilyen komolyabb problémának lehet a tünete – mint például mérgezés, vesebetegség és egyéb szervek betegsége, neurológiai probléma, vagy sérülés, amelyeket nagyon fontos időben kezelni ahhoz, hogy jó eséllyel teljesen felépüljön a kutyád.

Amikor a remegés párosul más tünettel is, mint a hányás-hasmenés, nyáladzás, dezorientáció, étvágytalanság, stb. – akkor az mindenképpen valamilyen komolyabb probléma tünete, amit sürgősen kezelni szükséges.

Minden esetben fontos, hogy Te nyugodt maradj és semmiképp ne pánikolj, mert azzal nem kerülsz előbbre, csak rontasz a helyzeten.

Meg lehet előzni a remegést?

A remegést meg lehet előzni bizonyos esetekben szimplán azáltal, hogy a kutyádat toppon tartod. Mit értek ez alatt?

Azt, hogy folyamatosan biztosítod számára a magas minőségű, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozást, a megfelelő mennyiségű testmozgást és mentális kihívást, a nyugodt és boldog életkörülményeket, sok szeretetet és törődést adsz neki, valamint rendszeresen (félévente / évente) elviszed egy rutin szűrővizsgálatra és nem hagyod ki egyik oltást sem.

Távol tartod a számára toxikus dolgoktól, (rágcsáló- és rovarirtók, háztartási kemikáliák, makadámdió, cigaretta, e-cigi folyadék, alkohol, – csak, hogy egy párat felsoroljak.) és nem adsz neki sem csokit, sem kávét, sem sütikét.

Ha hidegre fordul az idő, akkor biztosítod számára a meleg hőmérsékletet a szobában, ha pedig fél a vihartól, hangos zajoktól, vagy vendégektől, akkor két megoldás közül tudsz választani. Az egyik, hogy elviszed egy speciális kutyaiskolába, ahol ezeket a félelmeket kezelik. A másik, hogy ezekben a szituációkban megnyugtatod és biztosítod számára a védett zugot, ahova visszahúzódhat.

A GTS-t sajnos semmilyen módon nem tudod megelőzni, viszont kezelni legalább lehet.

Hogyan lehet kezelni a kutya remegését?

Hogyan lehet kezelni a kutya remegését?

A legtöbb problémát, ami remegést okoz a kutyában, általában lehet valamilyen módon gyógyítani, amennyiben időben történik a felismerés és kezelés.

Van pár olyan betegség, ami sürgős beavatkozás nélkül a kutya elpusztulásához vezet, mint a szopornyica, vagy bizonyos sérülések, mérgezések és az Addison-krízis.

A megfelelő kezelés minden esetben a remegés mögött megbújó probléma természetétől függ. Van, amit egyszerűen és gyorsan meg lehet szüntetni, míg van, amit hosszú hetek, hónapok alatt kell kikezelni és sajnos előfordul olyan is, amit nem lehet gyógyítani.

Hideg, vagy izgatottság miatti remegést például nagyon egyszerű kezelni úgy, hogy a fázós kutyát fölmelegíted, vagy az izgatottat lenyugtatod.

Ha ez nem oldja meg a problémát, akkor konzultálj az állatorvossal, mert lehet, hogy más van a háttérben.

Figyelmeztető jelek

Van pár figyelmeztető jel, amire feltétlen érdemes figyelni és mielőbb cselekedni, mert akár a kutyád élete is múlhat a Te gyorsaságodon.

Azonnal hívd az állatorvost, ha:

 • A remegés más tünetekkel együtt jelentkezik, mint letargia, szorongás, hasmenés-hányás, sántítás.
 • A remegés megzavarja a normális viselkedést, mint alvás, vagy játék.
 • A kutyád azután kezd el remegni, miután megevett / megivott valamit!
 • A kutyád zavartnak tűnik remegés közben. Különösen figyelj az „önnyugtató” cselekvésekre, mint erős lihegés, szájnyalogatás, hátrahúzott fülek.

Amennyiben az eb láthatóan beteg, vagy megsérült, úgy minden esetben szükség van az állatorvosi beavatkozásra. Attól függően, hogy mi áll a remegés hátterében, az orvos felírhat gyógyszert, pihenést, masszázst, vagy esetleg műtéti beavatkozást tarthat szükségesnek.

Ha a kutyusod mérgező dolgot evett / ivott, lehet, hogy csak hánytatót kap, de az is megeshet, hogy ennél komolyabb kezelésre van szüksége.

A Generalizált Remegés Szindrómát – amennyiben igazoltan nincs más a háttérben – kortikoszteroiddal jól kordában lehet tartani.

Összegzés

Mint láthatod, ha remeg a kutya az megannyi kisebb-nagyobb probléma tünete lehet. A Te feladatod, hogy odafigyelj azokra a jelekre, amelyek bajt sejtetnek.

Bízom benne, hogy a Te kutyád maximum azért remeg, mert annyira örül Neked és soha nem kell megtapasztalnod egy epilepsziás rohamot, vagy mérgezést.

Egy kis odafigyeléssel és józan paraszti ésszel sokat tehetsz azért, hogy a kutyád hosszú, egészséges és mindenféle remegéstől mentes életet éljen.

June 7, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.