Hogyan kezeljük és tisztítsuk meg (otthon) kutyánk sebét?

Hogyan kezeljük és tisztítsuk meg otthon kutyánk sebét

Utoljára frissítve: 2022. September. 26

Bár a kutyák általában óvatosan viselkednek, a játék hevében mégis óhatatlanul megsérülhetnek egyszer-egyszer. Felelősségteljes gazdiként a mi feladatunk, hogy ilyenkor gondoskodjuk a seb tisztításáról és kezeléséről, ugyanis kutyák esetében a sebek viszonylag könnyen elfertőződhetnek.

A kutyasérülések leggyakoribb okozói maguk a kutyák, akik a durva játék, kisebb nézeteltérések és harcok során is megsebesíthetik egymást.

Komoly sebeket okozhat az is ha kutyánk összeveszik a szomszédos macskákkal, vagy túl nagy hévvel veti rá magát egy éles botra.

Okozza bármi is a sérülést, elsődleges feladatunk mérlegelni, hogy négylábú barátunkat el tudjuk-e látni, vagy állatorvosi segítségre szorulunk.

Mikor forduljunk állatorvoshoz?

  • Szemsérülések esetén: ha ilyenkor nem cselekszünk elég gyorsan az maradandó látáskárosodáshoz vezethet.
  • Mély sebek esetén: minden olyan seb, amely a bőrön keresztül az izomba, az ínba vagy a zsírszövetbe hatol, szakszerű kezelést igényel!
  • Harapásból eredő sérülések esetén: a harapások általában a kutya szövetének zúzódásával járnak. Ez megnehezítheti a gyógyulást, ezért a harapott sebeket ki kell öblíteni, amit az állatorvosok altatás alatt végeznek. Az állatok szája tele van baktériumokkal, így fennáll a fertőzés veszélye még akkor is, ha a harapás nem tűnik súlyosnak.

Hogyan tisztítsam meg a kutyám sebét?

Hogyan tisztítsam meg a kutyám sebét?

Nem számít, milyen típusú sebbel van dolgunk, vagy mi okozta azt, fontos, hogy azonnal és megfelelően kezeljük kutyánkat, hogy megtisztítsuk a sebet a baktériumoktól, és elkerülhessük a veszélyes fertőzéseket.

Egy friss, tiszta sebet ugyanis sokkal könnyebb (arról nem is beszélve, hogy gyakran kevésbé fájdalmas, költséges és kockázatos) kezelni, mint egy régi, fertőzött vagy rosszul gyógyult sebet.

1. Nyugtassuk meg az állatot

Sokkal egyszerűbb és biztonságosabb lesz a kezelés, ha egy nyugodt kutyával van dolgunk.

Még akkor is jó ötlet lehet szájkosarat tenni kutyánkra, ha más esetben nem használunk ilyen eszközt, ugyanis, ha az állat komoly fájdalomnak van kitéve kevésbé lesz türelmes.

Olvasd el a kutya lenyugtatásáról írt cikkünket!

2. Állítsuk el a vérzést

Bár a tisztaság fontos, valójában sokkal fontosabb, hogy a heves vérzést a lehető leghamarabb megállítsuk.

Ha úgy tűnik, hogy a vér lüktet a sebből, a kutyának valószínűleg artériás sérülése van, ami nagyon veszélyes lehet. A lüktető vért nagyon komolyan kell venni és az embereken bekövetkezett sérülésekhez hasonló módon nyomókötéssel kell mihamarabb elállítani.

Ehhez használjunk steril (vagy legalább tiszta), nedvszívó anyagot és tartsuk fenn a nyomást legalább öt percig majd nézzük meg elállt-e a vérzés.

Szorítókötést csak a legsúlyosabb esetekben alkalmazzunk és csak akkor, ha valamilyen módon (például telefonon keresztül) segítséget kapunk az állatorvostól. A helytelen alkalmazás olyan szövődményekhez vezethet, mint például a szövetelhalás.

Ha nincs gyakorlatunk abban, hogy hogyan alkalmazzunk helyesen érszorító kötést egy kutyán, hívjuk fel állatorvosunkat, hogy szakértői utasítást szerezhessünk minél előbb.

3. Tisztítsuk meg a sebet és környékét

Ha a sikerült kontrollálnunk a vérzést, a következő feladatunk a seb megtisztítása lesz, hogy elkerülhessük a fertőzések kialakulását.

  • Ha kutyánk hosszúszőrű, jó ötlet lehet a szőrzet eltávolítása a seb környékéről. Ez lehetővé teszi, hogy jobban szemügyre vegyük azt, és megakadályozza, hogy a szőrből szennyeződések kerüljenek a sebbe.
  • Ha a kutya sebében tüskék, gallyak, üvegszilánkok vagy más idegen tárgyak vannak, akkor ezeket sterilizált csipesszel óvatosan eltávolíthatjuk.
  • Egy nagyító segíthet észrevenni az apróbb szennyeződéseket, amelyek felett sok esetben átsiklik a tekintetünk. Ha ez a folyamat túlságosan ijesztőnek tűnik számunkra, inkább bízzuk állatorvosra.
  • A sebet legkönnyebben és legbiztonságosabban meleg sós vizes oldattal tudjuk kiöblíteni. Ehhez egy pohár vízben két evőkanál tengeri sót kell feloldanunk, majd óvatosan a sebre csorgatnunk. (Ehhez a legjobb segédeszköz egy tű nélküli fecskendő lehet.)
  • A tisztítás után betadinnal fertőtleníthetjük a sebet, hogy megakadályozzuk a fertőzéseket.

3. Szárítsuk meg a sebet

A steril géz ideális, de bármilyen tiszta nedvszívó anyag megfelel erre a célra.

Ne dörzsöljük a sebet, hanem óvatosan, tapogatással töröljük meg azt, hogy ne okozhassunk további fájdalmat vagy sérülést.

Hogyan segítsük elő a kutya sebének gyógyulását?

Hogyan segítsük elő a kutya sebének gyógyulását?

A kisebb sebeket, amelyek nem hatolnak mélyen a bőrbe, otthon is el lehet látni.

Bár az ilyen típusú sérülések kevésbé szélsőségesek, a leggyorsabb gyógyulás érdekében még ezek esetében is létfontosságú, hogy helyesen járjunk el a seb kezelése és a fertőzés megelőzése érdekében.

1. Használjunk védőgallért

Ha kutyánkat semmilyen módon nem tudjuk meggyőzni arról, hogy ne nyalogassa, vagy vakarja sebét gondolkodjuk el a védőgallér használatán.

Ezt a legtöbb állatgyógyászati patikában és a nagyobb kisállatkereskedésekben is be tudjuk szerezni, és addig kell a kutyán hagyni, amíg a seb teljesen össze nem forr.

Ha a gallér a seb elhelyezkedése miatt nem jelenthet megoldást a védőzokni jó alternatívát jelenthet.

2. Hagyjuk kutyánkat pihenni

Rendszeres mozgásra minden kutyának szüksége van, de egy komolyabb sérülés után a felépülést meggyorsítandó jó ötlet lehet inkább pihentetni az ebet.

Ha lehet sétáltassuk kedvencünket rövidebb pórázon, ne engedjük őket túl sokat lépcsőzni és ugrálni és ha egy mód van rá, a seb teljes behegedéséig ne engedjük őket más kutyával játszani.

3. Cseréljük a kötést rendszeresen és figyeljük a seb változásait

A kisebb kutyasérülések gyógyulása néhány napot vehet igénybe. Ez idő alatt fontos, hogy a sebet folyamatosan figyeljük, és naponta kétszer-háromszor, vagy az állatorvos utasításai szerint friss kötszereket helyezzünk rá.

Ilyenkor figyeljünk a seb méretére, színére és arra, hogy nem jelent-e meg friss vérzés, duzzanat vagy valamilyen váladék.

Ezek a tünetek kialakuló fertőzésre vagy nem megfelelő gyógyulásra utalhatnak, ebben az esetben forduljunk minél hamarabb állatorvoshoz.

4. Használjunk kifejezetten kutyák számára kifejlesztett sebkezelő gyógyszereket

Sebfertőtlenítő és gyógyulást elősegítő gyógyszereket legkönnyebben sprés oldat formájában juttathatunk a sebre.

Ezek segítenek megakadályozni a fertőzések kialakulását, és gyorsítják a hegképződést, így a gyógyulási folyamatot nemcsak gyorsabbá, hanem biztonságosabbá is tehetik.

Ha a seb mélyebbnek tűnik kérjük ki állatorvosunk véleményét a megfelelő gyógyszereket illetően. Ezek a gyógyszerek kezelhetik vagy megelőzhetik a fertőzést, ami gyorsítja a gyógyulást.

Összegzés

Kutyánk teljes egészében ránk van szorulva, ha valamilyen sérülés éri, ezért fontos, hogy a megfelelő módon járjunk el.

Fontos, hogy gyorsan tudjuk mérlegelni a seb súlyosságát és ha szükséges el tudjuk állítani a vérzést.

Ezután a seb tisztítása és megfelelő kötözése a legfontosabb feladatunk, amit, ha pontosan látunk el, négylábú barátunk hamar visszatérhet aktív életmódjához.

Ennek tudatában minden gazdinak kötelessége ismerni a sebellátás lépéseit.

2022. September 26.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.