A depresszió és stressz tünetei kutyáknál

A depresszió és stressz tünetei kutyáknál

Azt mindannyian tudjuk, hogy a kutyatartás számos előnnyel jár, ezek között kiemelkedő a stresszre és depresszióra való pozitív hatásuk. Emiatt is lehet elsőre furcsa az a tény, mely szerint kutyádnál is előfordulhat erősebb stressz, sőt akár még depresszió is.

Mint minden betegség vagy fizikai probléma esetén, a stressz és depresszió tüneteit is nagyon fontos minél előbb felismerd. Ebben a cikkben megtudhatod, hogyan veheted észre a stressz és depresszió tüneteit kutyádon.

Milyen tünetei vannak, ha stresszes vagy depressziós a kutya?

Kezdjük talán azzal, hogy milyen jelekből vehetjük észre, ha kutyánk stresszes vagy depressziós. Az alábbi tünetekre érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy a komolyabb problémákat elkerüljük és időben kezelni tudjuk.

Emésztési problémák, étvágytalanság

Emésztési problémák, étvágytalanság.

Az emésztési problémák kutyák esetében számos problémára utalhatnak. Emiatt kiemelten fontos figyelni kutyánk evési szokásait és egészséges emésztését.

Stressz és depresszió hatására elsődlegesen az étvágycsökkenés a gyakori tünet. Itt nem kell feltétlenül az étel teljes megtagadására gondolni, hiszen már az is erős jelzés, ha a megszokott adag felét eszi csak meg kedvencünk.

Az étvágycsökkenés továbbá gyakran jár azzal, hogy kutyánk inni sem hajlandó, amely extrém esetben akár kiszáradáshoz is vezethet. A fentiek mellett a hasmenés és hányás is előfordulhat, bár ez az étvágytalanságnál szerencsére jóval ritkább tünet.

Fontos szem előtt tartanunk, hogy önmagában az emésztési problémák nem jelentenek egyértelműen depressziót, azonban mivel fertőzést és egyéb egészségügyi problémát jelezhetnek, mindenképpen keressük fel állatorvosunkat, amennyiben a tünetek egy-két napnál tovább fennállnak.

Alvási problémák, fáradékonyság

Alvási problémák, fáradékonyság.

Az emésztés mellett az alvási ritmus megváltozása és a fáradékonyság szokott előfordulni depressziós kutyáknál.

Ilyen esetekben ugyanis kutyánk gyakran válhat a szokásosnál láthatóan fáradtabbá, amely a megszokottnál több alvást eredményez majd.

Ez a letargikus állapot pedig sokszor eredményezi kutyáknál azt, hogy elbújnak a lakás vagy kert kevésbé frekventált pontjában. Ezekre a jelekre is érdemes tehát odafigyelni, különösen akkor, amikor semmi nem okozhatja a különös fáradtságot.

A kutya energiaszintjének általános csökkenése is árulkodó jel lehet, azaz a napi séták során megfigyelt érdeklődés vesztés és kevés aktivitás is vele járó probléma.

Ismétlődő viselkedések

Ismétlődő viselkedések.

A fenti, inkább kézzelfogható tünetek mellett különböző viselkedésbeli változásokat is fontos észrevenni, melyeket természetesen csak a kedvencüket tökéletesen ismerő gazdik tudnak időben felismerni.

Ilyen lehet valamilyen ismétlődő szokás megjelenése, például a mancsok vagy az oldaluk folytonos nyalogatása, vagy erőteljes lihegés – természetesen valamilyen logikus kiváltó ok nélkül. Ide tartozik továbbá a szokásosnál több és erőteljesebb ugatás, esetleg gyakori vonyítás.

Ezekkel kutyánk a stresszt próbálja levezetni, azonban más egészségügyi problémákat is jelezhetnek. Fontos tehát ezeket is említenünk, amennyiben a tünetekkel állatorvoshoz fordulunk.

Testtartás megváltozása

Testtartás megváltozása.

A viselkedési problémáknál kevésbé észrevehető, azonban ugyanolyan fontos változást jelezhet kutyánk testtartása is.

Stressz esetén az egyik legjellemzőbb a fülek hátracsapása, valamint a farok lábak közé húzása.

Mennyire veszélyes a depressziós vagy stresszes állapot?

A fentiek után érdemes tudni, hogy miért is olyan fontos a depressziós vagy stresszes állapot minél gyorsabb kezelése. Az evés és ivás megtagadása nagyon gyorsan vezethet kiszáradáshoz, a tápanyaghiány pedig az alapvető életfunkciókat veszélyeztetheti.

Mindezek a szervezet és immunrendszer gyengüléséhez vezetnek, amely által a fertőzéseknek is nehezebben tud majd ellenálni kutyánk.

Ha tehát a fent említett tüneteket észleljük kutyánkon, érdemes egy állatorvost felkeresni. Ott valószínűleg rutinvizsgálatok elvégzésével kezdik majd a probléma feltárását, hiszen az étvágytalanság és fáradtság komolyabb fizikai probélma, betegség tünete is lehet.

Ha azonban ezeket sikerült kizárni, akkor lehet depresszióra vagy stresszre gyanakodni. Ebben az esetben az állatorvos szükség esetén nyugtatót tud adni kutyánknak, azonban itt mindenképpen a kiváltó ok megtalálása és megszüntetése a fő cél. Nézzük tehát meg azt is, hogy milyen okokra gyanakodhatunk a probléma fennállása esetén.

Mi okozhat depressziót kutyánknál?

Mi okozhat depressziót kutyánknál?

A kutyák esetében – ugyanúgy ahogy embereknél is – valamilyen negatív változás tudja kiváltani a stresszt vagy depressziót. Leggyakrabban valamely családtag elvesztése eredményezheti ezt, legyen szó emberről vagy kutyáról.

Mivel kutyánk társas lény, számára a család az első és legfontosabb. Emiatt, amikor valakit elveszítenek, az igen erősen hat érzelmi stabilitásukra. Ez abban az esetben is előfordulhat, ha egy családtag elköltözik, és csak jóval ritkábban jár haza.

Természetesen ezekre a tényezőkre nem tudunk hatással lenni, tehát amennyiben ez a kiváltó oka kutyánk szorongásának, csak támogatni és segíteni tudjuk, hogy minél hamarabb rendbe jöjjön.

A másik leggyakoribb változás az ismeretlen környezet, helyszín és tartási szokások lehetnek. Itt az előzőnél több történésre gondolhatunk, hiszen a költözés mellett egyéb tényezők is változtathatják az addigi szokásokat.

Fontos tudnunk, hogy kutyánk számára kiemelten fontos a kiszámíthatóság és a megszokott napirend megtartása. Emiatt pedig akár egy hosszabb betegeskedés miatt felborult sétáltatási rutin is képes stresszt kiváltani belőlük.

Amennyiben ilyen helyzet okozza a stresszt kutyánknál, fontos minél hamarabb visszatérni az addigi rutinhoz. Költözés esetén pedig érdemes minél előbb saját helyet biztosítani kutyánk számára, ahol biztonságban érezheti magát. Valamint, amennyiben lehetőségünk van rá, segíthet már a költözés előtt feltérképezni az új területet kedvencünkkel, hogy ne érje majd nagyon váratlanul a változás.

Végezetül pedig a rossz tartási körülmények viszonylag gyorsan tudnak depressziót okozni kutyánknál. Itt pedig nem kell feltétlenül a bántalmazásra gondolni. A megfelelő odafigyelés hiánya, vagy a hosszú ideig tartó egyedüllét is komoly hatással lehet az ebre.

Igyekezzünk tehát kutyánkat ritkán egyedül hagyni, valamint rendszeresen biztosítani a vele töltött minőségi időt.

Szeparációs szorongás

A téma kapcsán fontos kitérnünk a szeparációs szorongásra, amely jóval több kutyát érint, mint ahogy gondolnánk. Szeparációs szorongás akkor alakulhat ki kutyánkban, ha gyakran és sok ideig kell egyedül lennie.

Ennek oka, hogy a kutyák társas lények, számukra tehát az egyedüllét nem természetes állapot. Hosszú egyedüllét során emiatt úgy érzik, magukra maradtak, és talán gazdájuk sosem jön vissza.

Felismerése a depresszióval szemben kimondottan egyszerű, ugyanis a szeparációs szorongásban szenvedő kutyák egyedüllétük során rombolnak, ezzel levezetve feszültségüket.

Lakásban ez a bútorok megrágását, a szabadon hagyott holmik elhordását eredményezheti. A kertben pedig a virágos kert feldúlásában, a kerti bútorok felborításában és ásás formájában mutatkozik meg.

A szeparációs szorongás kezelésének lépéseiről itt olvashatsz bővebben.

Nem megfelelő tartás

Felmerülhet azonban a kérdés, hogy miért nem minden kutyánál jön elő ez a viselkedésbeli probléma. Hiszen a mai világban nagyon kevés kutya olyan szerencsés, hogy sosem kell egyedül lenni hosszabb-rövidebb időre, amíg a gazdi dolgozik.

Mint minden viselkedési probléma esetében, itt is a gazdinál kell keresni a gondokat. Két nagy hibát tudunk véteni kutyatartóként, melyek erősítik a szorongás kialakulásának esélyeit.

  • Az egyik a nem megfelelő hozzá szoktatás, azaz ha túl hirtelen hagyjuk egyedül kutyánkat. Ideális esetben ugyanis fokozatosan kellene megszoktatnunk kutyánkkal az egyedüllétet, 10-20 perces időszakoktól kezdve egészen a 4-6 órás időintervallumig.
  • A másik hiba pedig a nem megfelelő falkasorrend. Amennyiben ugyanis kutyánk úgy érzi, hogy ő a falkavezér – a nem kellően határozott gazda hiányában -, akkor sokkal inkább szorong majd egyedül, hiszen a falkáját félti, aki nincs vele.

Összegzés

A stressz tünetei egyértelműek a kutyáknál. A fenti információk segítenek a tünetek idejében történő felismerésénél, valamint az okok megtalálásánál. Minden esetben fontos, hogy a kiváltó tényezőt minél hamarabb megszüntessük.

Azonban, mivel sok esetben évek alatt rögzült szokásokról beszélünk, súlyosabb esetekben bizony érdemes lehet kutya tréner segítségét kérni.

Különösen igaz ez szeparációs szorongás esetén, melyet egy tapasztalt kiképző egy-két egyéni képzéssel már látványosan tud kezelni.

August 2, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.