Miért piros a kutya szeme? [Kutya szembetegségek tünetei]

Miért piros a kutya szeme [Kutya szembetegségek tünetei]

Állattartóként mindannyian aggódni kezdünk, ha valami nincs rendben szeretett kutyánkkal. Talán a legelső dolog, amit észreveszünk az az, ha kiskutyánk szemével történik valami. Vajon miért piros a kutya szeme?

A kutyák szeme meglehetősen hasonló az emberekéhez. A legnagyobb különbség, hogy a kutyáknak van egy harmadik szemhéjuk, amely segít még jobban megvédeni a szemet.

A másik lényeges különbség az, hogy a kutyák szaruhártyáján több, úgynevezett pálcika van melyek lehetővé teszik, hogy nálunk jobban kövessék a fényt és a mozgást, cserébe viszont nem látnak annyi színt, mint az emberek.

Miért piros a kutyánk szeme?

1. Idegen test okozta irritáció

Bizonyára mindannyiunkkal előfordult már, hogy valami belemegy a szemünkbe: por, fű, szőr, szempilla vagy egy rovar. Bármilyen apró is legyen ez az idegen test, nagy kellemetlenséget tud okozni.

Ez a helyzet nem csak velünk, hanem négylábú barátainkkal is előfordulhat. Amellett, hogy a szembe került idegen test önmagában is irritálja a szemhártyát, a kellemetlenséget tovább növeli kutyusunk azzal, hogy saját maga próbálja megoldani a problémát mancsai segítségével.

Idegen test okozta irritáció általában csak az egyik szemet érinti, de kutyánk mindkét szemébe por kerülhet, ha olyan helyen szaladgált.

Ha az állat szemét közelről megvizsgálva valamilyen szennyeződést látunk benne, azt megpróbálhatjuk erősen higított 0,9%-os sóoldattal vagy tiszta vízzel kiöblíteni. Miután az idegen tárgyat eltávolítottuk, kutyánk szeme néhány órán belül visszatér a normális állapotába.

Tünetek:

 • Szempirosság (Nagyon gyakran csak az egyik szemben.)
 • Könnyezés
 • Irritáció (Az irritáció gyakran kutyánk viselkedésén is meglátszik, ilyenkor mancsukkal igyekeznek eltávolítani a problémát okozó szennyeződést.)

2. Allergia

Csak úgy, mint a mi esetünkben, a kutyáknál is szemirritációhoz vezethet az allergia. A pollenek, a por, a gyomok, a penész, az atkák, sőt még az ételek is gyakori allergének, amelyek vörös, viszkető és vizenyős szemeket okozhatnak.

Néha az allergia más tünetekkel is jelentkezik, mint például orrfolyás, tüsszögés és viszkető, irritált bőr. A kezelés részeként fontos meghatározni, hogy a kutya mire allergiás. Ezt egy tesztsorozattal vagy eliminációs diétával lehet elvégezni. (Ilyenkor a bizonyos allergéneket tartalmazó tápokkal etetjük kedvencünket, hogy kiderüljön, mi váltja ki nála az allergiás reakciót).

Ha allergiára gyanakszunk, minden esetben vegyük igénybe állatorvos segítségét, aki antihisztamint vagy gyulladáscsökkentő gyógyszereket is felírhat az eb számára.

Tünetek:

 • Viszketés
 • Könnyezés
 • Mindkét szemre jellemző pirosság
 • Felduzzadt, vizenyős szemek

3. Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás (mint azt nevéből is kitalálhatjuk) a kötőhártyát, vagyis a szemet borító átlátszó lágyszöveti réteget érinti.

Embereknél és állatoknál egyaránt kétféle lehet: fertőző, vírusok vagy baktériumok által okozott, vagy nem fertőző, allergének vagy irritáló anyagok általi.

A legtöbb kötőhártya-gyulladás puffadt szemmel vagy duzzadt szemhéjakkal jár és gyakran csak az egyik szemet érinti. A gyógymód attól függ, hogy fertőző, vagy allergének által okozott gyulladásról van-e szó, ennek megállapításában és a kezelésben állatorvosunk tud segíteni.

Bakteriális fertőzés esetén antibiotikus kenőccsel, más esetben pedig gyulladáscsökkentő tabletták beadásával tudunk segíteni kutyánkon. Legritkább esetekben a könnycsatornák eltömődése is vezethet kötőhártya-gyulladáshoz, ilyenkor az állatorvos műtéti úton tisztítja meg az eldugult csatornát.

Tünetek:

 • Hunyorgás és gyakori pislogás
 • Duzzadtság és pirosság (Gyakran csak az egyik szemben.)
 • Vizes, átlátszó, vagy nyálkás váladék a szemek körül

4. Szemszárazság

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is szenvedhetnek szemszárazságtól, amikor valami miatt nem termelődik elég könnyük. Szemszárazság gyanúja esetén az állatorvos Schirmer-féle könnyvizsgálatot végez a könnymirigyek szekréciós szintjének felmérésére.

Ez abból áll, hogy egy speciális papírcsíkot helyeznek a kutya szemére, melynek segítségével kiszámolható, hogy a könnymirigyek egy perc alatt mennyi könnycseppet termelnek.

Ha a könnytermelés elégtelen, akkor naponta néhányszor speciális szemcseppel kell kezelnünk kutyánkat, ami az esetek többségében néhány nap alatt megszünteti a panaszokat. Ritka esetben a betegség krónikus is lehet. Ilyenkor a kutyának élete végéig naponta néhányszor szemcseppre lesz szüksége.

Tünetek:

 • Sárga vagy fehér váladék a szemek körül
 • Halvány, tompa szemek
 • Hajlamosság szemirritációra és fertőzésekre
 • Gyakori pislogás

5. Szemhéjállási rendellenesség

A kutya vörös szemének másik gyakori oka a szemhéjállási rendellenesség. Ez a rendellenesség a szemhéj befelé vagy kifelé fordulását okozza, így a szempillák a szemhez dörzsölődnek, ami irritációt, kellemetlenséget, és legrosszabb esetben a szaruhártya fekélyesedését okozza.

Erre a betegségre a leghajlamosabbak a nagytestű, laza bőrrel rendelkező fajták, például a masztiff, a bernáthegyi, a bordeaux-i dog vagy a közepes méretű shar pei és spániel kutyák.

A szemhéjállási rendellenességet egyedül műtéti úton lehet kezelni. Ha állatorvosunktól ilyen diagnózist kapunk, fontos a mielőbbi beavatkozás, hogy a komolyabb problémák elkerülhetők legyenek.

Tünetek:

 • Deformálódott, befelé forduló, vagy kifelé „csüngő” szemhéj
 • Szemirritáció

6. Befelé forduló szempillák

Előfodulhat, hogy kutyánk szeméján a szem belseje felé egy extra szempillasor nő. Ez a szemhéjállási rendellenességhez hasonlóan irritációt okoz, és szaruhártya-fekélyhez is vezethet.

A kezelés a rendellenesen növekvő szempillák tüszőinek eltávolításával állatorvosi rendelőben történik, itt is fontos a mielőbbi beavatkozás, ugyanis a rossz irányba növekvő szőrszállak a szaruhártyát felsértve akár vaksághoz is vezethetnek.

Tünetek:

 • Könnyezés
 • Szempirosság
 • Hunyorgás és gyakori pislogás

7. Szaruhártya-fekély

A szaruhártya-fekély a szem felszínén lévő vékony, átlátszó réteg perforációja. A szaruhártya-fekély nagyon fájdalmas és könnyedén elfertőződhet.

A lehetséges okok között lehet a trauma, a horzsolás, a szemszárazság, bakteriális-, gomba- vagy vírusfertőzés, valamint paraziták is szerepelhetnek. A szaruhártya-fekély diagnosztizálásához az állatorvos fluoreszcein-tesztet végez, mely során a szemre felvitt speciális anyagot megvilágítva könnyedén észre veheti az esetleges perforációt.

A kezelés sokban függ a kiváltó októl, de általában a kutyának naponta többször szemcseppre, a további szakadások elkerülése érdekében kúpnyakörvre és szájon át szedhető gyulladáscsökkentő gyógyszerekre van szüksége. Szélsőséges esetekben műtétre is szükség lehet.

Tünetek:

 • Hunyorgás
 • Gyakori pislogás
 • Szempirosság
 • Duzzadtság
 • Szem körüli sárgás váladék

8. Szemhéjgyulladás

A szemhéjgyulladás az egyik vagy mindkét szemet is érintheti. Kiváltó oka lehet fertőzés, trauma, irritáció vagy allergia, de okozhatja daganat is.

A kezelés teljes mértékben a szemhéjgyulladás okától függ. Ha veleszületett rendellenesség okozza a problémát, és azt műtétileg korrigálják. A fertőzéses szemhéjgyulladást krémmel és szemcseppel lehet kezelni.

Tünetek:

 • A szemhéjak megvastagodása, duzzadtá válása
 • A szem körüli bőrfelület kiszáradása, elváltozása
 • Szemkörnyék gyakori vakarása

9. Harmadik szemhéj mirigyének előesése (cseresznyeszem)

Cseresznyeszem előfordulásakor, a szemhéjhártya vagy a harmadik szemhéj kiáll, mert a csecsemőmirigy begyullad és kiszorítja a helyéről.

Ilyenkor egy rózsaszín vagy vörös dudor látható, amely az alsó szemhéjból kiemelkedik. Ez a szemészeti állapot műtétet igényel, a komplikációk elkerülése érdekében minél hamarabb, annál jobb.

Tünetek:

 • Jellegzetes, pirosas kitüremkedés, mely kibukik az alsó szemhéjból

10. Szivárványhártya-gyulladás

Maga a szivárványhártya három részből áll: magából a szivárványhártyából, a csillószőrtestből és a kéreghártyából. Bármelyik vagy akár mindhárom rész begyulladhat vírusok, baktériumok, gombák, illetve paraziták okozta fertőzések következtében.

A szivárványhártya gyulladás gyakran egy másik, komolyabb betegség tünete is lehet: okozhatják toxinok, irritációk, trauma, magas vérnyomás vagy anyagcsere-betegség, például cukorbetegség is.

A kezelés a gyulladás csökkentéséből és a probléma elsődleges okának kezeléséből áll. Ha az állatorvos szivárványhártya-gyulladást diagnosztizál kutyánknál, egyes esetekben specialistához utalhatja be kedvencünket, hogy megfelelő műtéti kezelésben részesülhessen.

Ilyen diagnóziskor nagyon fontos, hogy gyorsan cselekedjünk, ugyanis a nem megfelelő kezelés végleges vaksághoz is vezethet.

Tünetek:

 • Piros, duzzadt szemek
 • Könnyezés
 • Kicsi, egyenetlen pupillák
 • Halvány, tompa szemek
 • Akár a szem színe is megváltozhat, egyenlőtlenné válhat

11. Tumor

A szemhéjak és a mirigyek daganatos elváltozásai is okozhatnak vörös szemet a kutyánál. A szem különböző alegységeit különféle jó- és rosszindulatú daganatok érinthetik.

A kezelés a daganat fajtájától és elhelyezkedésétől függ, és a sebészi eltávolítástól a sugárkezelésig, a legsúlyosabb esetekben a szem teljes eltávolításáig terjed.

Tünetek:

 • A szem falán megjelenő barna foltok
 • Látásromlás

Összegzés

Összességében láthatjuk, hogy a piros szemeket számtalan tényező okozhatja kutyánknál, a legártalmatlanabb portól a komolyabb betegségekig.

Emiatt is nagyon fontos a tünetek megjelenésekor egyből állatorvoshoz fordulni, ugyanis a súlyos komplikációk és a műtéti beavatkozások is elkerülhetők abban az esetben, ha gyorsan cselekszünk!

Ha négylábú barátunk szeme tartósan (néhány órán keresztül) is vörös marad, keressük fel az állatorvost, hogy kiderüljön, a sok eshetőség közül mi okozza a kutya szemének vörösségét, és megtaláljuk a megfelelő kezelést a problémák megoldására, mielőtt azok nagyobb bajt okoznának.

August 23, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.