Milyen sokáig tudják a kutyák visszatartani az ürítési ingert?

Milyen sokáig tudják a kutyák visszatartani az ürítési ingert

Utoljára frissítve: 2022. May. 06

Gondos gazdiként nyilván Te is azt szeretnéd, ha a kutyád engedhetne a természet hívásának és akkor pisilne-kakilna, amikor csak szükséges. Persze ez nem mindig kivitelezhető.

Ezt nyilván nem lehet megoldani akkor, ha társasházban élsz, így az alábbiakban igyekszem segíteni Neked pár tanáccsal, hogy miként lehet könnyebbé tenni a kutyád dolgát akkor is, ha dolgozol. Tarts velem!

Hogyan jeleznek a kutyák, ha üríteniük kell?

A kutya természeténél fogva jelzi számodra, amennyiben ürítenie kell. Általában körbe-körbe járkál, az ajtó előtt forog, megkeres Téged, majd az ajtó felé indul izgatottan. Netán egyszerűen leül az ajtó elé és vakkant, hogy menni szeretne.

Természetesen nem minden kutya egyforma és akad, aki másképpen jelez – ezt Neked, mint gazdinak, tudnod kell, hiszen Te ismered legjobban a kutyádat.

Amennyiben kiskorában egy bizonyos viselkedésmintát tanítottál neki, hogy azzal jelezzen, ha menni kell, akkor nyilván úgy fog tenni. Az, hogy a kutyád milyen gyakran tud üríteni, az elsősorban tőled függ és a lakhatási szituációdtól. Amennyiben kutyát vállalsz, úgy ne húzd túl a húrt és feltétlenül biztosítsd kedvenced számára a napi minimum 3, de leginkább 5 alkalmat arra, hogy könnyíthessen magán.

Milyen sokáig tudják visszatartani a kutyák a pisit és kakit?

Milyen sokáig tudják visszatartani a kutyák a pisit és kakit

Az, hogy egy adott kutya meddig képes visszatartani a pisilési és kakilási ingert, több dologtól függ. A leginkább befolyásoló tényező a kor, az általános egészségi állapot és az, hogy milyen fajtájú a kutya. Ezen felül a kutya neme és mérete is erőteljesen meghatározza az inger-visszatartó képességet.

Általánosságban elmondható, hogy a kölykök és a kistestű kutyafajták rövidebb ideig képesek visszatartani a pisit és kakit, mint egy jól fejlett, erős, fiatal eb.

Lássuk a számokat és tényeket!

Ahány hónapos + 1 óra

A kutya maximum addig képes visszatartani a pisilési és kakilási ingert, ahány hónapos + 1 óra, egészen addig, ameddig el nem éri a 8 hónapos kort. Ezt követően kialakul a végleges inger-visszatartó képesség időkorlátja, ami 7-8 óra.

Egy példával élve, egy 2 hónapos kölyök maximum 3 óra hosszat képes tartani magát, mielőtt bepisil / bekakil, egy 6 hónapos kutyus pedig már akár 7 órát is kibír ürítés nélkül.

Felnőtt kutya

Egy egészséges, kifejlett, jó erőben lévő kutya maximum 8-10 óráig képes visszatartani az ürítési ingerét anélkül, hogy károsodna a hólyagja, vagy a bélrendszere.

Semmilyen fajtájú, korú és méretű kutyát nem szabadna 8 órát meghaladó ürítési inger-visszatartásra kényszeríteni.

A speciálisan képzett munkakutyák (terelő, őrző-védő) elérhetik a maximum 10-12 órás inger-visszatartási időkorlátot is.

Éjszaka csökken az ürítési ingerencia

A jó egészségben lévő kutyusnak nincs ürítési ingerenciája az éjszaka folyamán, ergo ilyenkor akár 10 órát is kibír ürítés nélkül. Ezzel együtt kritikus viszont, hogy amint felébredt, legyen lehetősége pisilni és kakilni.

Beteg vagy idős kutya

Beteg vagy idős kutya nem képes 8 órán keresztül visszatartani az ingerenciáit. Őt mindenképpen le kell vinni 4 óránként, vagy biztosítani kell számára a szabad ürítés lehetőségét. Például benti kutya-pelenkával, vagy alom-tálcával.

Mennyit pisilnek a kutyák naponta?

Mennyit pisilnek a kutyák naponta

Egy átlagos, egészséges kutya nagyjából napi 20-40 ml vizeletet ürít testsúly kilogrammonként, tehát egy 10 kg-s kutyus kb. 2-4 deciliternyit, míg egy 30 kg-s kutya 6-12 deciliternyit pisil naponta.

Természetesen ez a szám változik annak függvényében, hogy a kutya milyen szinten van ellátva vízzel és mennyit iszik valójában.

Ideális esetben egy felnőtt, kifejlett kutyát napi szinten 3-5 alkalommal lenne szükséges kiengedni, hogy üríthessen, egy kölyök, idős, vagy beteg kutyát ennél sűrűbben, akár óránként is.

Mi történhet, ha a kutya hosszú ideig nem tud pisilni vagy kakilni?

A kutyák sokkal jobban képesek kontrollálni az ingerenciájukat, mint mi, emberek. Ettől függetlenül semmiképpen ne kárhoztasd kedvencedet arra, hogy hosszú órákig ne legyen képes könnyíteni magán, mert Te dolgozol, vagy éppen a barátokkal sörözgetsz.

Mindig oldd meg azt, hogy a kutyád szabadon el tudja végezni a dolgát a lakásban / házban, ha tudod, hogy tovább leszel távol, mint 5-6 óra.

Lássuk mit okozhat, ha a kutya hosszú ideig nem tud üríteni.

Hólyaggyulladás / Hólyag-fertőzés

Amennyiben a kutyának nincs lehetősége hosszú órákig (több mint 7-8 óra) pisilnie, úgy a hólyagban felgyűlt vizelet melegágyát képezi a baktériumok elszaporodásának.

Ez Cystitist, vagy más néven hólyaggyulladást okoz a kutyának, amelyet a bakteriális, vagy gombás hólyagfertőzés idéz elő. Ez igen fájdalmas és általában komoly antibiotikum-kúra, vagy akár műtét is szükséges lehet a gyógyuláshoz.

Záróizom elgyengülés

Ha a kutyának sokáig vissza kell tartania a vizeletét egy, vagy több alkalommal, az a hólyag záróizmainak extrém terhelését és végül elgyengülését okozhatja. Ez átmeneti, vagy végleges inkontinenciához (vizelet-csöpögéshez, vizelet-visszatartási problémához) vezethet.

Vesekő / Vesekárosodás

Amikor a kutya többször rá van kényszerülve, hogy sokáig visszatartsa a vizeletét, úgy az előzőeken túl vesekő is kialakulhat, ami nagy fájdalmat okoz a kutyának és általában műtétre van szükség a megszüntetéséhez.

Amennyiben ez rendszeresen előfordul, úgy a kutya veséje erőteljesen károsodhat – ami pedig halálos is lehet a kutyára nézve.

Bélgyulladás / Bélelzáródás

Ha a kutyus nem tud kakilni hosszú órákig, úgy a bélrendszerében lévő széklet felgyülemlik a vastag- és végbélben, majd tömörül és kiszárad – székrekedést idézve elő.

Enyhébb esetben elegendő lehet a hashajtó adása a kutya számára, hogy mielőbb könnyíthessen magán. A továbbiakban feltétlenül szükséges annak elkerülése, hogy a probléma újra előfordulhasson (biztosítani kell a kutyának az ürítés lehetőségét maximum 6-7 óránként).

Súlyos esetben a felgyülemlett és megtömörödött széklet bélelzáródást, vagy bélcsavarodást is okozhat. Ilyen eseteket kizárólag műtéti eljárással lehet kezelni. A komoly műtét során a kutyát mélyaltatásba helyezik és a károsodott bélszakaszt eltávolítják a betömörödött elzáródással együtt. Ez – mondanom se kell – maradandó károsodást okoz a kutya számára.

Vastagbél- és Végbélrák

Extrém esetben, amikor a kutya rendszeresen arra van kárhoztatva, hogy hosszú órákig visszatartsa a székletét, a vastagbél és végbél szakaszai elrákosodhatnak a felgyülemlett széklettől és az abból származó toxikus anyagoktól, amelyek kimarják a bél-nyálkahártyát.

Amennyiben a kutya ilyesfajta rákkal néz szembe, nagyon kevés az esélye a túlélésnek!

Végbél záróizom elgyengülés

Hasonlóképpen a húgyhólyag záróizmának elgyengüléséhez, a végbél záróizma is elgyengülhet akkor, ha a kutyának rendszeresen vissza kell tartania a székelési ingerenciáját.

Gondolom, hogy tudod, mivel jár ez – nagy fájdalmakkal és természetesen széklet-inkontinenciával, ergo a kutyádat pelenkázni kell majd, ha nem akarod, hogy a lakásban mindenhol ürülék legyen.

Tiltott helyekre való ürítés

Amennyiben a kutyádat arra kényszeríted, hogy sokáig visszatartsa a pisit, vagy kakit, meglehet, hogy azzal találod szembe magad, hogy kedvenced egyre többször a szoba rejtett zugaiba, a kanapé mögé – jó esetben, az ajtó elé ürít.

A kutyád pontosan tudja, hogy nem szabadna a lakásban / házban ürítenie, de a „szükség nagy úr” elvét követve végül enged a természet könyörtelen hívásának és kirakja a szeretetcsomagot a lakásban.

Mivel tudja, hogy tiltott dolgot művel, így „elbújik” a kanapé / fotel / szekrény / ágy mögé és oda ürít bízva abban, hogy nem veszed észre és nem kap ki emiatt.

Ki lehet tolni az inger-visszatartási időkorlátot?

Ki lehet tolni az inger-visszatartási időkorlátot-Kutyapelenka

A kutyád vizelet, vagy széklet visszatartási időkorlátját kizárólag egy meghatározott maximumra lehet kitolni. Ennél tovább semmiképpen nem javasolt, mivel az már komoly szervi károsodásokat okozhat a kutyádban.

Az összes állatorvos és szakértő egyetért abban, hogy semmilyen kutyát nem szabadna arra kényszeríteni, hogy napközben 8 óránál tovább kibírja pisilés és kakilás nélkül.

Ne próbáljuk meg a kutyát arra trenírozni, hogy egyre jobban visszatartsa a vizelet-, vagy székletürítési ingerenciáját. Ennél jobb megoldás a lakásban elhelyezett kutya-pelenka vagy alomtálca.

Összegzés

A kutyatartás elköteleződéssel és felelősséggel jár, amit még a vásárlás / örökbefogadás előtt érdemes átgondolnod és tisztáznod magadban.

Ha úgy érzed, hogy képes vagy szinte mindent úgy intézni, hogy a kutyád szükségleteit is betervezed és biztosítod számára a boldog, kiegyensúlyozott, egészséges életminőséget, úgy valószínűleg sok öröm, szeretet és igaz barátság lesz az osztályrészed.

Amennyiben viszont sokat dolgozol, vagy utazol és általában elég hektikus az életritmusod, nem feltétlen érdemes kutyában gondolkoznod. Nem leszel képes megfelelőképpen foglalkozni vele és gondoskodni róla.

Ha mindenképpen szeretnél egy kutyát, akkor gondoskodj arról, hogy minden nap szabadon tudjon könnyíteni magán anélkül, hogy rád kéne várnia.

2022. May 06.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.