Affenpinscher fajtaleírás

Affenpinscher

Termet
MINI
Lakásban tartható
igen
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
3-5,5 kg
23-29 cm
Hím
3,5-6 kg
23-30 cm
Származás
Németország
Főbb tulajdonságai
Energikus, bohókás, önfejű
Várható életkor
12 - 16 év
Szőrzet
Hosszú
FCI besorolás
Pinscherek és schnauzerek
Színek
Hipoallergén
Igen

A bohókás kinézetű és viselkedésű affenpinscher nem hiába kapta a majompincs elnevezést. Bár termetük kicsi, nagyon magabiztosak, már-már önfejűek. Mindezek mellett ragaszkodóak, és nagyon szórakoztatóak is.

Ez a makacs kis szőrgombóc igazából nem akar semmi mást, mint a gazdival lenni, na meg sokat játszani.

Intelligencia
76%
Aktivitás
80%
Macskabarát
64%
Ugatós
56%
Szőrhullás
39%
Taníthatóság
82%
Gyerekbarát
65%
Házőrző
66%
Harapós
37%
Egészség
85%

Melyek az affenpinscher legfontosabb tulajdonságai

Affenpincher kölyök.

Ezek a szőrös kis apróságok rendkívül okosak: a két lábon járástól a különböző labdajátékokig sok mindenre képesek.

Nagyon hűségesek és szeretetteljesek, azonban nem szeretnek úgy ölbe lenni, hogy nem ugorhatnak le akármikor, amikor nekik tetszik. Ebből adódóan, egy elég önfejű fajtáról beszélünk.

Bár nem lehetetlen, hogy kisebb gyerekkel is összeszokjon, általában a felnőttekkel jobban kijön. Sokszor lehet túl energikus, robbanékony és hirtelen mozgású a kicsik számára, ami talán ijesztő lehet.

Ahogy a legtöbb kistestű kutyánál, úgy az affenpinscher fajtánál is megjelenik “nagy kutya kis testben” életérzés, így azért nagyon oda kell rá figyelni, ha társaságba kerül, főleg mert egy igencsak védelmező kutyusról beszélhetünk.

Ha szeretnéd jobban megismerni a kis wookie hasonmásokat, és hasznos tippeket kapni, miként neveld, tartsd őket egészségesen és mire figyelj velük kapcsolatban, akkor ez a cikk neked szól!

Érdekes tények az affenpinscher kutyafajtáról

Érdekes tények az affenpinscher kutyafajtáról.

Igazán szórakoztató, játékos fajta, aki mindezek mellett nagyon védelmező és energikus. Bár nem tűri jól ha korlátozzák vagy sokat próbálják ölben tartani, azért egy kedves kutyáról beszélhetünk. Van azonban néhány tény, amit lehet te sem tudtál róla!

Rágcsáló “gyilkos”

Eredetileg arra a célra tenyésztették, hogy a konyhából kiirtsa a patkányokat, egereket, egyéb rágcsálókat. Innen is ered a kissé harcias, védelmező személyisége, aki bár pici, de nagyon energikus tud lenni.

Régi bútordarab

Már persze ami a származását illeti. Egészen a 17. századig vezethető ugyanis vissza, Németországba. De mégis először Amerikában regisztrálták 1936-ban.

Ami még érdekes, hogy a festményeken már az 1500-as években feltűnt, ahol sokszor kicsi ölebként, de akár patkányként is ábrázolták.

Neve eredete

Nem hiába szokták az affenpinscher kutyát majompincsnek is nevezni, ugyanis németül a neve majomszerű kutyát jelent.

Ez nyilván a kinézetének köszönhető: a kissé majomszerű arckifejezés, a nagy szemei és kiálló alsó állkapcsa és ajka miatt.

Az igazi áttörés

Bár már a múltban is hölgyek kedvelt kiskedvence volt főleg apró méretei miatt, az igazi népszerűsége 2002-höz köthető. Ugyanis ekkor nyert Toy Group kategóriában az országosan közvetített Westminster Kennel Club Show-n.

Tenyésztés

Az affenpinscher-t számos másik népszerű fajta tenyésztéséhez használták. Ilyen például a brüsszeli griffon, a sima szőrű német pincser és a német selyem pincser.

Ezeknek a fajtáknak a létrehozása mind az affenpincherhez köthető.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az affenpinscher megjelenése

Az affenpinscher megjelenése.

Egy apró, kissé zömök felépítésű kutya, aki jól felismerhető drótszőrrel rendelkezik.

Méreteit tekintve nincs nagy különbség a hím és a nőstény között. Mindketten általában 22 és 30 cm magasak, valamint 3 és 6 kg súly közöttiek felnőtt korukban.

Nagy, sötét szemek jellemzik, fülei hegyesek, enyhén lelapulnak. A legjellegzetesebb vonásuk az arcukhoz köthető: rövid, tompa pofájuk, fekete orruk és kiálló alsó állkapcsuk és ajkuk van. Ez kölcsönzi nekik ezt a kicsit majomszerű külsőt, vagy a Star wars rajongók szerint wookie avagy ewookie beütést. A vita még nem eldöntött e tekintetben.

Szőrzete bozontosabb a fej és a vállak felett, majdhogynem sörényt alkot, a háton és a hátsó részen viszont rövidebb.

Ha nem fésüljük ki, kissé durva, drótszerű szőre van, amit azért nem árt karbantartani. Bár bundája nem hajlamos a túlzott hullásra, azért igenis foglalkozni kell vele, de nem a legkényesebb fajta.

A farkát néhány helyen dokkolják, de lehet függőleges vagy természetesen ívelt is.

Az affenpinscher kutyafajta színvariációi

Ahogy az előbb is említettük egy durvább, szinte drótszőrű fajtáról beszélünk. A megjelenése, főleg ha nem figyelünk rá, kissé bozontos lehet.

Alapvetően a szőre hipoallergénnek van elkönyvelve, de ez nem jelenti azt, hogy például nem hullik, bár nem jelentősen.

A fő színe a fekete, de megtalálható szürke, ezüst, vörös, barna és fekete fehér keverék színekkel is.

Ha igazán tökéletes, előírásoknak megfelelő kinézetet szeretnénk neki kölcsönözni, akkor hagyjuk meg fent a fején és a nyakán hosszabban a szőrt, mint egy kis oroszlánnak. A háton és a lábakon legyen rövidebb és a fülén pedig még inkább.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Affenpinscher vérmérséklete és személyisége

Affenpinscher egy fán áll.

Sokan csak az örök mókázó kis ölebet látják benne, akinek sok vicces trükköt meg lehet tanítani. Az affenpinscher azonban jóval árnyaltabb személyiség ennél, egyszerre egy igazi szerethető szőrgombóc és egy akaratos kis törpediktátor.

Tudj meg róla többet!

Van humorérzéke

Igen, valóban nagyon játékosak és pajkosak. Mivel intelligensek és könnyen tanulnak, így sok trükköt sajátíthatnak el, ha ideje korán elkezdünk velük foglalkozni.

Sőt, néha azon kaphatjuk magunkat, hogy bizony ennek a kutyának még humora is van, legalábbis csínytevései, viselkedése sokszor arra enged következtetni.

Akár őrkutya is lehet

Na jó, ez talán túlzás, de termetéhez képest meglepően sok házőrző képességgel rendelkezik. Bár nem ő fogja széttépni az illetéktelen behatolókat, de hangos ugatással biztosan felveri az egész környéket.

Mivel igazi védelmező, és nagyon jó megfigyelő, így semmi nem kerüli el a figyelmét. Tökéletes jelzőkutya.

Kalandor

Bár szeretetteljes, és ragaszkodik a gazdájához, nem az a hosszan ölben ücsörgő kutyus. Nagyon is szereti a kalandokat, a kirándulást.

Könnyen alkalmazkodik a változó körülményekhez és gyorsan is tanul. Így ha mi is aktívak vagyunk, őt biztosan nem kell otthon hagynunk.

Elég törékeny fajta, így erre figyeljünk oda.

Kihez illik az affenpinscher

Nem minden kutya való minden gazdához, ezt el kell fogadni és szem előtt is kell tartani, amikor kutyát választunk.

Egy elég aktív, és energikus fajta, akivel igenis sokat kell törődni, az egyedüllétet például nehezen viseli. Így ha nem tudsz rá kellő időt szánni, akkor biztos, hogy nem neked való.

Alapvetően könnyen kezelhető, így az elszánt elsőkutyások is bátran választhatják. Jól elvan lakásban is, de a napi mozgásigénye, a játék az mindenképp legyen meg neki. Más háziállatokkal, így például macskákkal is jól ki tud jönni, főleg akkor ha már velük együtt nevelkedik. De a rágcsáló típusú állatokkal aligha fog kijönni, ugyanis benne van a vadászösztön irántuk.

Fontos, hogy már korán elkezdjük a nevelését, és a szocializálódását. Mivel egy okos kutyáról beszélünk, így a képzésére is megéri időt szánni.

Ha ezt a fajtát választjuk, a költségekbe mindenképp bele számolni a szőre karbantartását, ugyanis az hajlamos durvábbá válni, ha nem figyelünk rá.

Gyerekekkel is jól ki tud jönni, bár a kisebbekkel azért legyünk óvatosak. Nehezen viseli ha korlátozzák, vagy nem úgy nyúlnak hozzá, ilyenkor nagyon hirtelen tud lenni. Alapvetően egy energikus kutya, ami ezzel a viselkedésével megtudja ijeszteni a gyerekeket. 

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az affenpinscher eredete

Affenpinscher nyeregben.

Az affenpinscher német eredetű kutyafajta és története egészen a 17. századig nyúlik vissza. Ősét már az 1600-as évektől ismerték, amely egy kicsit nagyobb volt nála, és szürke, barna, fekete, és vörös színe volt, a lába és a mellkasa pedig fehér.

Eredetileg patkányok és egyéb rágcsálók távoltartására tartották őket, és ez az ösztön még mindig nem teljesen veszett ki belőlük.

A konyhák rágcsálómentessé tétele mellett kedvelt ölebek is voltak, főleg a hölgyek szerették a társaságukat. Pinscherek, schnauzerek csoportjába tartozik, sokan úgy vélik, hogy őse a törpeschnauzer lehetett, de többféle elmélet is létezik erre.

Az biztos, hogy az első regisztrált affen 1936-ban, Amerikában létezett. A világháború során azonban a tenyésztésük leállt, és az 1950-es években kellett végül az alapoktól újraindítani a folyamatot.

Azóta viszont sikerük töreltlen és számos megmérettetésen végeztek már előkelő helyen. Hiszen egy jól tanítható, okos és alapvetően engedelmes fajta, ami csodás és hosszú múltra tekinthet vissza.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az affenpinscher etetése

Kutyatáp.

Mindennek az alapja a megfelelő és kiegyensúlyozott táplálkozás, ami emberre, állatra egyaránt igaz. Bár ez a fajta alapvetően egészséges, vannak sarokpontok, amelyekre oda kell figyelni az etetése során.

Ezzel számos betegséget meg lehet előzni, vagy csökkenteni a kockázatát, és az elhízást is elkerülhetjük.

Hogyan tápláljuk az affenpinschert?

Ha táplálkozás, akkor bizony meg kell említeni a vízbevitelt is, ami az egyik legfontosabb pont.

Nem csak a friss, tiszta ivóvizet kell ebbe beleszámítani, de a nedves tápot is, amelynek közel 78 százaléka víz. Ezért lehet hasznos a száraz és nedves ételek variálása. Illetve a nyers táplálkozás is megfontolandó, ugyanis felpörgeti az anyagcserét, javítja az emésztést és erősíti az immunrendszert is.

Mint minden kutyának, így neki is fontos a fehérje bevitel, hiszen ebből szerez energiát, valamint a zsír pótlása. Az etetése mennyisége függ az aktivitási szinttől és a mérettől, de egy felnőtt egyednél általában a napi kettő az ideális.

Kerüljük a túletetést, mivel az elhízás számos betegség kiváltóoka lehet. Fogászati problémák esetében a csontaprólék, szárazeledel fontos lehet, mivel így erősíthetjük az ínyét. Tilos neki mandulát, fahéjat, fokhagymát, csokoládét és fagylaltot adni.

A teljes tiltó listát itt találod, hogy mit nem ehet a kutya.

Mivel etessük az affenpinscher kutyát?

Ne a kutyatápon spóroljunk, vegyünk mindig jó minőségű, korának megfelelő eledelt. Nézzük át tüzetesen az összetevőket is, hiszen akadhat benne olyan, amire mondjuk allergiás.

Az affenpinscher a húson kívül zöldségből és szójából és gabonafélékből is be tudja szerezni a számára elegendő fehérje mennyiséget.

Az egyik legfontosabb a megfelelő zsírokkal való táplálása az állatnak. Ez hozzájárul a hormonháztartás működéséhez, szervek védelméhez. Kevés zsír bőr problémákhoz és növekedés megálláshoz is vezethet.

Figyeljünk oda nála a változatos étkezésre is, nyugodtan keverjük a nedves és száraz tápot, illetve a nyers étrend is átgondolandó, az esetében. 

Mennyi fehérjére és kalóriára van szüksége?

Egy kistestű, de aktív kutyáról beszélünk, akinél, ha nem figyelünk, fent állhat az elhízás veszélye. Mindezeket a szempontokat vegyük figyelembe, amikor megállapítjuk a mennyiségeket.

Az ideális súly egy átlagos aktivitású kutyának:

 • 0-4 hónapos: 0,5-2,5 kg
 • 4-9 hónapos: 3-4 kg
 • Kifejlett testsúly: 3-5 kg

Kalória

A táplálkozás során bevitt kalóriákból nyer energiát az állat, azonban ha ez több, mint amit eléget, az könnyen túlsúlyhoz, ellenkező esetben pedig alultápláltsághoz vezethet.

 • 0-4 hónapos: 143-230 kcal
 • 4-9 hónapos: 255-384 kcal
 • Kifejlett egyed: 180-300 kcal

Fehérje

Ha már energia, akkor meg kell említeni a fehérjét, ami a legfőbb forrás, és minden kutyának szüksége van rá.

A felnőtt kutyáknak legalább két gramm fehérjére van szükségük kilónként, a kölyöknél ez akár a duplája is lehet a növekedés miatt.

 • 1,5 kg: 3 g/nap
 • 2 kg: 4 g/nap
 • 3 kg: 6 g/nap

Olvasd el a kutya fehérjeszükségletéről írt útmutatónkat.

Szüksége van az affenpinscher kutyának táplálék-kiegészítőkre?

Semmi sem helyettesítheti a megfelelő és kiegyensúlyozott táplálkozást, így sokszor nincs kifejezetten fontos szerepe a vitaminpótlásnak és szükség sincs rá. Sőt, akár veszélyes is lehet.

Így kifejezetten akkor adjunk vitamint, ha azt orvos jelzi, beteg, vemhes az állat esetleg szoptat, vagy valamiért a táplálkozása nem fedez minden fontos tápanyagot számára.

Vegyük sorra mindezek ellenére, melyek azok a kiemelt vitaminok és kiegészítők, amelyek hasznosak lehetnek ennek a fajtának.

Amit mindenképpen megemlítenénk az a glükozamin, ami hozzájárul az ízületek egészségéhez, mobilissá teszi az állatot, és minden ilyen jellegű problémára hatásos lehet.

A halolaj, Omega3 zsírsav a bőr, és a szőr egészségéhez járul hozzá, a probiotikumok pedig a hasmenés vagy más emésztési problémák esetén lehetnek hasznosak.

Leggyakoribb kérdések az affenpinscher etetésével kapcsolatban

Hízásra hajlamos az affenpinscher?

Sajnos egy hízásra hajlamos fajtáról beszélünk, ezért is nagyon fontos, hogy betartsuk az adagokat és sokszor vigyük el mozogni.

A tanítása során persze használhatunk jutalomfalatokat, de ne vigyük túlzásba. Hiszen egy ilyen kistestű kutyán hamar nyomot hagyhat a sok nyalánkság.

Válogatós fajta?

Általánosságban ez a fajta egyáltalán nem válogatós és szinte bármit megeszik, amit elé teszünk. Így inkább arra kell fektetni nagyobb hangsúlyt, hogy nehogy túlegye magát.

Viszont időnként van, hogy megunhatnak ételeket, vagy csak simán rosszabb evőkké válnak egy időre. Ha ez csak átmeneti ideig tart, nincs miért aggódni.

Milyen gyakran kell etetni?

Egy felnőtt egyedet, aki átlagosan aktív életet él, átlagban napi egyszer vagy kétszer kell etetni, kb. 2 részre elosztva.

A kölyköket, ha anyatejesek, akkor idővel elég egyszer etetni a szoptatások mellett. Ha nem, akkor kettő, maximum három etetés az ajánlott.

Mennyire érzékeny a gyomra?

Ahogy említettük, jó evőnek számít, és nem kifejezetten érzékeny a gyomra. Persze arra mindig figyeljünk, hogy korának és fajtának megfelelő eledelt kapjon.

Amire viszont nagyobb hangsúlyt kell fektetni, és közvetve a táplálkozáshoz tartozik, az a fogak egészsége. Érdemes többször mosni őket.

Van ételallergiája?

Kerüljük a mandulát, fahéjat, fokhagymát, csokoládét és fagylaltot, mert az rossz hatással lehet rá. Azonban nincs kifejezett ételallergiája, amire ezen kívül jobban oda kellene figyelni az ő esetében.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az affenpinscher egészsége

Egészség

Mindenki szeretné, ha a kutyája egészséges és hosszú életű lenne, hiszen jobb esetben ők is családtagok, nem csak sima háziállatok.

Az affenpinscher egy alapvetően jó egészséggel megáldott fajta, de persze neki is vannak tipikus betegségei, amelyekre jobban oda kell figyelni.

Mennyire egészséges az affenpinscher kutyafajta?

Egy megfelelően tartott affenpinscher akár 16 évig is élhet, mivel egy egészséges kutyáról beszélhetünk. Persze az úgynevezett fajtabetegségek őt sem kerülik el, bár ez nem azt jelenti, hogy törvényszerű, hogy ez minden kutyánál megjelenik.

A leggyakoribb betegségek, amikre számíthatunk az ő esetében, azok a fogászati problémák, ezért érdemes hetente akár háromszor is megmosni a fogát.

Emellett jellemző még rá a csípődiszplázia és egyéb mozgásszervi megbetegedések. Ezért is kifejezetten fontos, hogy oda figyeljünk az étkezésére, valamint a megfelelő mennyiségű mozgásra nála. Ne felejtsük el az éves állatorvosi kontrollt sem, hiszen egy időben észrevett probléma, sokkal egyszerűbben orvosolható.

Az affenpinscher leggyakoribb betegségei

Az, hogy ezek a legtöbb esetben genetikai alapú betegségek mekkora eséllyel jönnek elő a kutyánál, nagyban függ attól, hogy milyen forrásból szereztük be az állatot.

Ezért is fontos, hogy ismerjük a múltját, és persze emellett a megfelelő étkezés, táplálék-kiegészítők és mozgás sem elhanyagolható szempont.

Csípődiszplázia

Ez egy örökletes betegség, amit a csípő nem megfelelő kialakulása okoz. Idővel ízületi gyulladáshoz vezethet.

Ha azt látjuk, hogy az állat nehezen mozog és kel fel vagy húzza a hátsó lábát, azonnal vigyük orvoshoz. Ezért is fontos, hogy a kutya ne legyen elhízva! Egyes, súlyos esetekben akár műtétre is sor kerülhet.

Szemproblémák

Főleg az idősebb egyedekre jellemzőek a szembetegségek, és nagyban rontja az életminőségüket. Gyakori náluk a szürkehályog, ami esetleg vaksághoz is vezethet.

Figyeljük a tekintetüket, mert ha az zavarossá, fátyolossá válik, az lehet ennek a betegségnek a tünete. Ebben az esetben mielőbb vigyük orvoshoz.

Fogprobléma

Ezt a fajtát különösen sújtják a különböző típusú fogászati betegségek, ezért fektessünk nagy hangsúlyt a tisztántartásukra.

Fogkő felhalmozodás, ínygyulladás, idővel a fogak elvesztéséhez vezethet, ami más súlyosabb állapotokat is okozhat. Akár 2-3 évvel is rövidebb lehet ezáltal a kutyus élete.

Mi az affenpinscher elpusztulásának leggyakoribb oka

A leggyakrabban az időskori szövődmények, urológiai betegségek vagy ezek kombinációi viszik el ezt a fajtát.

Emellett hajlamosak a végtagtörésre és légzési problémákra is, így ezekre különsen figyeljünk oda, nehogy nagyobb baj legyen belőle.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az affenpinscher nevelése

Nevelési eszközök.

Egy makacs fajtával van dolgunk, akivel azonban ha megtanulunk bánni csodákra lehetünk képesek. Egy okos kutya, aki olyan trükköket is képes elsajátítani, mint hogy két lábon járjon.

Nevelését már korán el kell kezdeni, így lehet a leghatékonyabban fejleszteni minden téren.

Edzés a lehető legkorábban

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy milyen korán érdemes elkezdeni a nevelésüket. A válasz, minél hamarabb, annál jobb.

Persze semmi túl bonyolultra nem kell gondolni; egy ülj le, feküdj le parancsoknál az elején nem kell komolyabb.

A legideálisabb a 7-8 hetes kor, amikor elkezdhetjük őket oktatni pár dologra. Mivel makacs fajta, így ezért is fontos, hogy korán elkezdjük szoktatni, “betörni” őket.

Pozitív megerősítés

Nála semmire nem megyünk azzal, ha erősködünk, ugyanis ettől befeszül és csak azért sem csinálja, amit kérünk tőle.

A pozitív megerősítéssel elébe megyünk a dolgoknak, és mindig, amikor valami jót csinál, megjutalmazzuk őt. Ebben legyünk nagyon következetesek, idővel ugyanis ez rögzül az állatnál. 

Fókuszált figyelem

Ne hagyd, hogy elkalandozzon az edzések során. Ezt a legkönnyebben úgy tudod elérni, hogy olyan környezetben gyakoroltok, ahol nem tereli el a figyelmét valami vagy valaki.

Ha otthon, a négy fal között történik, akkor tedd a játékait, vagy bármit, amit szívesen megrág biztos helyre. Kint a szabadban próbálj egy elkerített területre menni, vagy akkor használj inkább pórázt.

Itt írtunk arról, miként érhetjük el, hogy a kutyánk ránk figyeljen.

Kapcsolat alapú képzés

Ez kifejezetten a gazdi és a kutya kapcsolatára alapoz. Legyünk türelmesek, hiszen idő kell mire elnyerjük a bizalmát.

Meg kell figyelnünk melyik testtartás mit jelent nála, milyen jutalmak motiválják igazán. Bár ez nem megy egyről a kettőre, mégis nagyon hatékony edzés módszer, aminek a végére garantáltan különleges kapcsolat lesz köztetek.

Nézd meg a kutyanevelési tippjeinket is.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Affenpinscher ápolása

Ápoláshoz eszközök.

Ez a majompincsnek is nevezett kutyafajta egy nem túl érzékeny, de azért ápolást igénylő bundával rendelkezik.

Ha nem törődünk vele könnyen nagyon durvává, bozontossá alakulhat. Amennyiben odafigyelünk pár apró részletre, egy csinos kis ewookie tulajdonosai lehetünk.

Különböző fésűk használata

Aki nagyon hatékony akar lenni, az többféle fésűt is beszerezhet a megfelelő eredmény érdekében. Egy közepes fogazatú, agár fésűvel át tudunk menni az általánosabb és nagyobb területeken, mint a test.

A kisebb fogú, finom fésű alkalmasabb az arc, és a szem körüli szőr karbantartására. Nem kell túlzásba esni, mivel a fajta sajátossága ez a kis bozontos megjelenés. Időről időre egy profi kutyakozmetikus felkeresése sem árthat.

Fogmosás

Jeleztük már, hogy ez a fajta különösen hajlamos lehet fogászati betegségekre. Így egy héten akár háromszor is ajánlott lehet megmosni a fogát.

Valamint a táplálkozásával is karban tudjuk tartani a fogsorát, ha többször eszik száraz tápot, valamint például csonttörmeléket. Illetve ne hanyagoljuk el a szűréseket sem, ahol szakember tudja megnézni, minden rendben van-e.

Olvasd el a fogmosásról írt útmutatónkat.

Fülek és szem “takarítása”

Az affenpinscher hajlamos lehet különböző bőrbetegségekre, és a fülük és a szemük is időről időre be tud gyulladni.

Ahhoz, hogy ezt megelőzzük, szakszerűen meg kell ezeket a területeket is takarítani, így kikerül onnan minden kosz és baci, aminek nincsen ott helye. A bőrbetegségeket pedig akár megfelelő ápolótermékek használatával is elkerülhetjük.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Az affenpinscher leginkább hazájában, Németországban népszerű, de Magyarországon is számos lehetőségünk van beszerezni ezt a fajtát.

Nézzünk körül menhelyeken, hiszen ma már sok, kifejezetten fajta szerinti állatmenhely is létezik, ahonnan megmenthetünk egy kutyát. Ha viszont mindenképpen vásárolni szeretnénk, akkor kerüljük a szaporítókat, így számos kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat.

Azért is fontos a megfelelő tenyésztő megtalálása, mert így jobban ki tudjuk szűrni az esetlegesen beteg állatokat, hiszen aki ért hozzá, az minden ilyen jellegű feltételnek (is) megfelel.

Mielőtt pénzt adunk a kutyáért, kérjünk be minden fontos dokumentumot, amivel igazolni tudja a tenyésztő a minőséget stb.

Ami a piszkos anyagiakat illeti, külföldön általában 800 és 2000 euró között mozog az áruk, itthon pedig 450 ezer Ft-tól, akár 1 millió Ft-ig is rúghat az összeg.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.