Alaszkai malamut fajtaleírás

Alaszkai malamut

Termet
NAGY
Lakásban tartható
nem
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
34-39 kg
55-61 cm
Hím
35-43 kg
59-65 cm
Származás
Északi-sarkkör, Alaszka
Főbb tulajdonságai
Magabiztos, domináns, társaságkedvelő
Várható életkor
10 - 14 év
Szőrzet
Hosszú
FCI besorolás
Spiccek és ősi típusú kutyák
Színek
Hipoallergén
Nem

Az alaszkai malamut jellemében és felépítésében is kőkemény, a pardont hírből se ismeri. Farkasoktól származik, de elkergeti azokat. Domináns alkat, emellett pedig rendkívül intelligens, kitartó, és maximálisan terhelhető. Minden porcikájában egyetlen üzenet érhető tetten, mi szerint „életben kell maradni”.

Kevés olyan élőlény van az emberen kívül, amelyik képes életben maradni, akár – 50 C fokban is, főleg úgy, ha nem tud tüzet gyújtani.

A jéghideg Alaszka, és az Északi-sarkkör még zordabb tájait a farkason és a medvén túl, csak nagyon kevés állat viseli el. Az alaszkai malamut története ezen a kietlen tájon kezdődik, a hosszú évezredek pedig a genetikájában is nyomot hagytak.

Sokan ma már házi kedvencként tartják, ezt az egyébként kedves, gyerekeket szerető jószágot, de a múltját senki nem tagadhatja meg.

Intelligencia
71%
Aktivitás
77%
Macskabarát
7%
Ugatós
53%
Szőrhullás
81%
Taníthatóság
46%
Gyerekbarát
67%
Házőrző
67%
Harapós
40%
Egészség
75%

Melyek az Alaszkai malamut legfontosabb tulajdonságai?

Két malamut kölyök kutya.

Az alaszkai malamut a hidegtűrő kutyafajták közé tartozik. Hosszú évezredeken át edződött hótól borította tájakon, nem csak fizikumában, de jellemében is rendíthetetlen.

Hihetetlen teherbírásra képes, a vadászatra való ösztöne pedig majdnem ennyire fontos tényező a személyiségében. Emellett a védelmezés is nagyon fontos jellemvonása, feltéve, ha kisebbekről, gyerekekről van szó, házőrzőként már kevésbé állja meg a helyét.

Nem szabad elfelejteni, hogy valamikor, a fagyos tájakon, az életben maradás legfőbb eszköze az egymás, és nem a porta védelmezése volt. Ebből adódik az is, hogy ez a kutya, a mai napig falkában gondolkodik, szereti ugyan a családját, de gazdiként, vagyis főnökként, csak egyetlen embert ismer el. Őt az élete árán is megvédi.

A többi állattal szemben határozottan elutasító, felnőtt korban cicás házba már nem ajánlott vinni, de a többi kutyával is nehezen barátkozik össze, leginkább akkor, ha behódoltak neki.

Határozott jelleme dacára nagyon játékos kutya, meglett fejjel is imád mindenféle játékos tevékenységben részt venni.

Gyors áttekintés

 • Emberekkel hamar megbarátkozik, viszont más kutyákkal erősen rivalizál.
 • Hatalmas és erős testfelépítése ellenére meglepő, de nehezen viseli, ha hosszabb időre magára hagyják.
 • Falkaszellemben gondolkozik, ezért szüksége van arra, hogy a gazdája fölötte álljon a falkában.
 • Táplálása során prémium kategóriás kutyatápok, vagy a nyers etetés megfelelő számára.
 • Gyakrabban előforduló fajtabetegsége a gerincvelő fehérállományának degenerációja (degeneratív polyneuropathia), mely nem halálos, de sajnos nem kezelhető.
 • Hamar el kell kezdeni a szocializációját, ha azt akarjuk, hogy ne rontson rá más kutyára, háziállatra.

Hasonló temperamentummal rendelkező kutyafajták

Fedezd fel az alábbi kutyákat is, ha olyan ebet keresel, amely hasonló mérettel, temperamentummal és tulajdonságokkal rendelkezik, mint az alaszkai malamut.

Nem találtad meg, amit keresel? További kutyafajták képpel, részletes etetési és nevelési tanácsokkal.


Ismerd meg a malamut legfontosabb tulajdonságait, nevelésének, tartásának optimális körülményeit.

Érdekes tények az Alaszkai malamutról

Érdekes tények az Alaszkai malamutról.

A kutyafajta a nevét egy eszkimó törzsről, a mahlemutról kapta, amely valamikor Alaszkába vándorolt és ott is maradt. A kutyát évezredeken keresztül szánhúzásra, teherhordásra használták, emellett feladata volt a „falka” megvédése is.

Kevés olyan kutya van, amelyik annyira szoros kapcsolatot ápolt volna az emberrel, mint az óriás alaszkai malamut. Köszönhető ez mindenekelőtt annak, hogy a zord körülmények miatt egymásra voltak utalva.

A vakond távoli rokona

Sokáig értetlenül álltak a tény előtt, hogy az alaszkai malamut szenvedélyesen szeret ásni. Ez a kedves szokása, kerti tartás esetén, okozhat némi problémát, mert könnyen lehet, hogy Á-tól Z-ig felássa a kutya a féltett pázsitunkat.

A szokás onnan eredeztethető, hogy a fagyos téli éjszakákon a hó alá ásta be magát a kutya, hogy ott „melegedjen” egy picit.

Erejében a nagyszerűsége

Az alaszkai malamutot az innuit törzsbeli indiánok kezdték el hasznosítani az emberiség hajnalán. Az ebet mindenekelőtt szánhúzásra használták, a mai napig híres arról a malamut, hogy saját teste súlyának a sokszorosát képes megmozgatni.

Nem véletlenül használták őket később bányákban, illetőleg fogták őket szintén szán elé a hódító Európaiak.

Aki felfedezte Alaszkát

A malamut nélkül talán az európai ember meg se tudta volna hódítani Észak-Amerika eme zordon tájait. Az úgynevezett aranyláz idején lett népszerű ez a kietlen táj, ahol még lóval sem lehetett közlekedni a sűrű erdők és meredek dombok miatt.

Ez a kutya volt képes egyedül arra, hogy hordozza a szánon a felderítők és az aranyvadászok nehéz holmiját.

Nem kell motiválni

Az alaszkai malamutnak van egy olyan különleges képessége, hogy ha valamiben jónak érzi magát, akkor azt a készségét fejleszteni is akarja.

Legyen ez az erőbírás, a gyors futás, a vad becserkészése stb., ha egy malamut valamiben jónak érzi magát, akkor újra és újra próbára akarja tenni a képességeit.

A kutyák őse

Sokan úgy tartják, hogy az alaszkai malamut a világ legrégebbi fajtája. Erről tanúskodnak legalábbis a leletek és a genetikai vizsgálatok is.

A mai malamutokhoz nagyon hasonló kutya maradványok, már az i. e. 20.000-ből is maradtak fent, ami valóban ugyancsak régen volt.

A rivalizálás a génjeiben van

A Pennsylvaniai Egyetem kutatásából derült ki, hogy a malamut ugyancsak hajlamos a rivalizálásra. A vizsgálatban 124 fajta kutya vett részt, a kutatók pedig azt figyelték, hogy az állatok hogyan viselkednek egymással.

Ami az ismeretlen kutyákkal szembeni agressziót illeti, a malamut kutya bizony a hetedik helyen végzett.

Nem ugat, hanem üvölt

Az alaszkai malamut bár ugatásra is képes, a legtöbb fajtától eltérőn üvölteni, azaz vonítani is szokott, akár a farkasok.

Talán az ősi rokonságot őrzi ezzel a kutya, vagy az Alaszkai éjszakákra emlékszik, amikor így riasztotta el az ellenfeleit. Általában akkor kerül rá sor, ha egyedül hagyják.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Alaszkai malamut megjelenése

Malamut teljes alakos profil.

A malamut méretét tekintve tekintélyes állat, a hímek marmagassága elérheti 64 cm magasságot, míg a nőstényeké az 58 cm-t. A súlyuk 35 és 45 kilogramm között alakul.

Rendkívül erős állat, ami a testfelépítésében is megnyilvánul.

A mellkasa mély, a válla pedig kifejezetten erős, ahogy a lábai is, mint ha csak szánhúzásra találták volna ki. Külsőleg nem látszik, de a csontozata is nagyon erős. Nyaka tömzsi és szintén masszív.

Feje spiccszerű, arcorri része enyhén elhegyesedő. Hasonlít a farkaséhoz, de jóval kedvesebb az ábrázata. Orrtükre fekete, ajkai feszesek, fogazata ollós és tökéletesen záródó.

A szeme mandula alakú, ami akár aranyosnak is nevezhető. A színe barna, árnyalatnyi különbségek lehetnek ugyan, de soha nem kék. Amennyiben igen, akkor kizárandó a fajtából.

Fülei közepesen nagyok, háromszög alakúak, hegyesek és felállnak. A közepesen hosszú, dús szőrű farkát szinte teljesen felfelé kunkorítva, a hátán tartja.

Ami a szőrzetet illeti az sűrű és kettős. A vastag, durva külső bunda képezi a védőszőrzetet melynek szálai sohasem hosszúak. Az aljszőrzet pár centiméteres, gyapjas anyagú, illetőleg olajos, hogy védje a kutyát a nedvességtől és a hidegtől.

Az Alaszkai malamut színvariációi

Legtöbb esetben az alapszín az szürkés, amely lehet sötétebb és világosabb is, ezt pedig nagyobb méretű fehér foltok tarkítják. A foltok és a színmintázat a fajtastandard szerint szimmetrikusan helyezkednek el.

A malamut kutya fejét a legtöbb esetben maszk, illetőleg sapkaszerű folt díszíti. A szürkének számos árnyalata ismert esetükben, olyannyira, hogy az alapszín feketés, barnás, sőt akár vöröses is lehet.

A fentiek mellett a kutyáknál a teljesen fehér szőrzet is megengedett a fajtaelőírás szerint, de ez a variáció már jóval ritkábban fordul elő.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Alaszkai malamut vérmérséklete és személyisége

Malamut kutya a vízben gázol.

Bár az alaszkai malamut könnyen lesz a család dédelgetett tagja, akit lehet cirógatni és majmolni, azért nem szabad elfelejteni, hogy ez a fajta sok ezer éven keresztül farkasok között élt.

Az volt a dolga, hogy túléljen, korábban egyedül, később pedig az emberrel. Ezek a körülmények pedig a személyiségében is nyomot hagytak.

Aki nem táncol a farkasokkal

A malamut zord körülmények között élt, ezzel is magyarázható a rivalizáló személyisége. A többi kutyát azonnal maga alá utasítja, hogy egy percig se legyen kérdés, ki a főnök a falkában, aztán persze már lehet barátkozni is.

Éppen ezért az óriás alaszkai malamut csak határozott ember mellé javasolt, aki falkavezérként tud működni a kutya és ember kapcsolatában.

Gyere be szívesen látlak

A határozott személyiség és a rivalizációra való hajlam dacára az alaszkai malamut nem tartozik a legjobb házőrzők közé.

Emberekkel ugyanis nagyon hamar megbarátkozik, és távol áll tőle, hogy méregessen másokat. Semmi rosszat nem feltételez, így bizony nem nehéz bejutni tőle a portára, szívesen beenged bárkit.

Bármikor készen áll az indulásra

Kutya a mezőn fut.

A malamut bármikor készen áll bármire, legyen az játék, sport vagy munka. Meglehetősen aktív fajta, szeret a szabadban lenni és mozogni, történjen az bármilyen formában. Ezért is sokkal inkább a kertes ház ajánlott számára.

Az ösztön nem felejt

Az alaszkai malamutot évezredeken keresztül vadászatra is használták, ami szintén rögzült nála, így állatok közelébe nem feltétlenül szerencsés vinni. A tyúkokat előszeretettel üldözi, a mókust pedig lekergeti a fáról.

A macskával például nem fog együtt heverészni az ágyban, vagy ha igen, akkor azt a macskánk nem fogja megköszönni neki. Kivételesnek mondható, amikor a malamut jól kijön egy cicával, ilyen esetben legtöbbször kölyökként szokik össze a cirmoshoz, őt elfogadja, de más macskát nem.

Nem szereti a magányt

Talán meglepő lehet, hogy ez a határozott kutya nem szereti az egyedüllétet, de így van. Egyrészt igényli, hogy foglalkozzanak vele, másrészt pedig nehezen viseli, ha hosszabb időre magára hagyják.

Ebben az esetben gyakran vonyítással fejezi ki rossz kedvét a kutya, ami bizony a környéken lakókat is zavarhatja.

Kihez illik az Alaszkai malamut?

A malamut határozott gazdához illik.
A malamut magabiztos, jó fellépésű gazdát igényel!

Az alaszkai malamut csak olyan embernek ajánlott, akinek határozott a személyisége.

Ez a kutya falkaszellemben gondolkozik, és legyen bármilyen aranyos tagja a családnak, szüksége van rá, hogy érezze, valaki fölötte áll a falkában. Ellenkező esetben folyamatosan ő akar majd pozíciót szerezni magának.

A malamut mozgásigénye, illetőleg aktivitása meglehetősen nagy, így leginkább udvarral rendelkező otthonokba ajánlható, valamint olyan gazdának, amelyik ki tudja elégíteni az eb napi aktivitás igényét, ami pedig nem kevés. Ideális esetben ez naponta kétszer, 10 kilométeres mozgást jelent a szabadban.

Hihetetlenül erős a szabadságra való vágya, és kiváló ásó is, így kinti tartás esetén is gondoskodni kell a megfelelő kerítésről, amin nem tud átjutni. A malamut akkor érzi jól magát, ha hidegben van, így lehetőleg olyan környezetben tartsuk, ahol minél kevesebb a napsütötte, de legalábbis a meleg órák száma.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Alaszkai malamut eredete

Az Alaszkai malamut eredete

A malamut kutya, talán a legősibb kutyafajta a világon és DNS-e a legközelebb áll a farkaséhoz. A tudományos álláspont szerint, minimum 20.000 évvel, időszámításunk előtt, már együtt élt az emberrel, de valaki szerint a kapcsolat már megvolt i. e. 30.000 évvel ezelőtt is. Vagyis még ősemberként barátkoztunk össze, ennek a kutyának az ősével.

Sokan Alaszkába látják a kutya eredetének a forrását, de ettől valószínűbb, hogy az Északi-sarkkörről ide vándorló Inuit indiánok hozták magukkal a kutyákat, a fajta neve pedig vélhetőleg a Mahlemuts nevű Inuit törzs nevéből eredeztethető.

Mindenesetre már jóval Amerika felfedezése előtt ezen a kontinensen élt a Malamut, és vélhetőleg már akkor is szánhúzó- illetőleg vadászkutyaként tengette a mindennapjait. A „paradicsom” felfedezése után nem sokkal már írásos feljegyzésekkel is találkozhatunk a kutyát illetően.

Téritő szerzetesek írtak többször is az óriás alaszkai malamut kutyáról, amelyik szánkón húzza az indián gyerekeket. A fajta a civilizáció fejlődésével lett egyre ismertebb, az első példányai a 19. században érkeztek meg Európába, akkoriban vélhetőleg még munkakutyaként a hatalmas erejük miatt. Mára az egész világot meghódították az ebek, melyek immár családi kutyusként is funkcionálnak.

Híres Malamutok és gazdáik

A csodálatos alaszkai malamut az idők során sok hírességet is megihletett és lett a kedvenc kutyája.

 • Ilyen például George Lucas, a világhírű Star Wars filmek rendezője, aki Chewbaca alakját imádott alaszkai kutyájáról formázta meg.
 • Hogy a filmiparnál maradjunk, Robin Williams, a legendás színész is szerelmes volt a kutyájába, és minden forgatásra magával vitte.
 • De, hogy magasabb társadalmi rangok felé is konvergáljunk Herbert Hoover, amerikai elnöknek is egy alaszkai malamut volt a legszeretettebb kutyája.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Alaszkai malamut etetése

Alaszki malamut előtt etetőtál

Minden kutya számára elengedhetetlen, hogy megfelelő minőségben és persze mennyiségben kapjon táplálékot, hiszen ez az egészséges élet alapfeltétele.

A nagyobb testű kutyák esetében különösen igaz, hogy minden tápanyagot megfelelően porciózzunk. Az olyan állatoknál pedig, mint a malamut, amely a múltban az erejével dolgozott, talán még inkább kulcskérdés az etetés milyensége.

Hogyan tápláljuk az Alaszkai malamutot?

Ami a kölyköket illeti, napi négyszer elegendő adni nekik enni, felnőtt korban pedig a kétszeri etetés a javasolt. Fontos, hogy a malamutot inkább mozgás után etessük, mert így nem terheli le annyira a gyomrát és kisebb eséllyel fordulhat elő, az esetében is fennálló, bélcsavarodás.

Nagyon fontos, hogy mit adjunk enni a kutyának, ahogy a mondás is tartja húst hússal, a fajta esetében pedig ez nem is olyan nagy túlzás. Alaszka jeges tájain ugyanis a kutya nem juthatott hozzá gabona tartalmú élelemhez, kukoricához, gluténhez és túl sok zöldséghez sem, ezért a gyomra sincs felkészülve ezekre.

A kutya táplálékának a meghatározó többségét a hús, illetőleg a minőségi fehérje kell, hogy adja. Főleg kölyök korban, pontosabban olyan 18 hónapos korukig kell erre kifejezetten figyelni.

Az is fontos, hogy olyan tálból etessük a kutyát melyből nem tud habzsolni, hajlamos ugyanis a falánkságra, ami aztán különféle bél- és gyomorbántalmakhoz vezethet nála.

Mivel tápláljuk az Alaszkai malamutot?

Amíg a kutya növésben van, tehát olyan 18 hónapos koráig, kizárólag húst szabad adni neki. Az is fontos, hogy ha házi húst adunk, akkor az mindig legyen friss, mivel a kutya gyomra érzékeny.

Ha konzervet vásárolunk, szintén figyelni kell a lejárati időre, illetőleg arra, hogy ne legyen benne gabonaszármazék. Konzerveknél arra is figyelni kell, hogy ne legyen benne adalékanyag, például színezék vagy egyéb hozzáadott kiegészítő. Magyarul, prémium kategóriás kutyatápot kell választani.

Felnőtt korban a malamut táplálékát már ki lehet egészíteni egyéb fehérjében gazdag táplálékokkal is, mint a tojás, a túró, és a halak. A fentieken túl a felnőtt ebeknek adhatunk zsírosabb ételeket is és keverhetünk a kosztjába csontőrleményt, valamint különféle zöldségeket is.

Mennyi fehérjére és kalóriára van szüksége az Alaszkai malamutnak?

Malamut kutya a tornácon fekszik, előtte vízes tál.

A napi táplálék mennyiségét általában az állat súlyának, korának és az aktivitásának a függvényében szokták meghatározni.

A malamut súlyánál fogva közepesen nagynak tekinthető, a mozgásigénye azonban átlagon felüli, normális tartás esetén ezt is figyelembe kell venni a táplálásnál. Tudni kell azt is, hogy az állat falánk, a túletetést pedig mindenképpen kerüljük el.

A normál méretű malamut várható testsúlya:

 • 0-4 hónapos: 5-20 kg 
 • 4-12 hónapos: 22-37 kg
 • Kifejlett testsúly: 35-43 kg

Kalória

A malamut kutya izmos és erős, így kiválóan terhelhető is. Ma már nem használják munkakutyaként, de a mozgásigénye nagy, ehhez pedig rengeteg kalóriára van szüksége.

Nagyon fontos esetében, hogy ez ne gabonafélékből származzon. Általánosságban a kutya napi kalóriaszükséglete a következőképpen alakul:

 • Kölyök (0-4 hónap): 702-1986 kcal/nap
 • Junior (4-12 hónap): 2100-3150 kcal/nap
 • Felnőtt (1 éves kor felett): 1781-2672 kcal/nap
 • Idős (7 év felett): 1447-2171 kcal/nap

Fehérje

Az alaszkai malamutnak különösen fontos a nagy mennyiségű fehérjebevitel, ami mindenekelőtt húsból kell származzon.

Amikor még fejlődésben vannak a kutyák, szinte csak fehérjére van szükségük, de később is biztosítani kell számukra a nagy és jó minőséget. A malamut napi fehérjeszükséglete a következőképpen alakul:

 • 25 kg: 50 g/nap
 • 35 kg: 70 g/nap
 • 40 kg: 80 g/nap

Szüksége van az Alaszkai malamutnak táplálék-kiegészítőkre?

Normális táplálás esetén a malamutnak nincsen szüksége táplálék-kiegészítőkre. Kölyök korban, vagy ha a kutya vemhes, akkor azonban nyugodtan adjunk neki A- és D-vitaminokat, valamint réz, és cink is kerülhet kiegészítőként az étrendjébe. Ezek mindenekelőtt a csontozat és az izmok megfelelő működéséért felelnek.

Amennyiben zsírszegény kosztot kap az eb, úgy az Omega 3 és Omega 6 zsírsavak lehetnek még kiváló kiegészítők. Többek között a bunda szépségéért felelnek, ha azt akarjuk, hogy kellően olajos maradjon az állat alsó szőrzete, akkor időnként lazacolajat is csepegtethetünk a táplálékába.

A leggyakoribb kérdések az Alaszkai malamut etetésével kapcsolatban

Alaszkai Malamut kézből eszik

Mennyire hízékony a malamut?

Ennek a kutyának hatalmas a mozgásigénye, amennyiben ezt biztosítjuk számára, akkor nem fog felszedni plusz kilókat.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a malamut imád enni, amennyiben nem vagyunk mértékletesek az etetéssel, ráadásul az aktivitását sem elégítjük ki, akkor bizony a kutyánk könnyedén felszedhet pár kiló pluszt.

Mennyire válogatós?

Az óriás alaszkai malamut húst eszik hússal, azt azonban korlátlan mennyiségben. Pontosabban enné, ha tehetné. Ennek ellenére nem válogatós, az állat gazdájának kell oda figyelni a megfelelő étrendre.

Ha például gyümölcsökkel egészítjük ki a kutya kosztját, azt is meg fogja enni, de ne tegyük, mert a többi kutyával ellentétben meg fog fájdulni a hasa.

Milyen gyakran kell etetni a Malamutot?

A kölyökkutyákat naponta négyszer ajánlott megetetni, felnőtt korban pedig elegendő kétszer adni a kutyának. De lehet akár háromszor is, mivel a malamut hajlamos a falánkságra, ami gyomorproblémákhoz vezethet.

Az etetéseket érdemes úgy ütemezni, hogy először legyen a testmozgás és csak utána a falatozás.

Mennyire érzékeny az Alaszkai malamut gyomra?

Sajnálatos módon kifejezetten az. A zord tájon, ahol évezredekig élt, gyakorlatilag csak húst evett, így ma is ez a legjobb a gyomrának.

A gabonafélékre kifejezetten érzékeny, mivel nincsen hozzájuk szokva, emellett a gyümölcsöket és zöldségeket is nehezen emészti meg. A túl sok evés pedig szintén vezethet nála gyomorproblémákhoz.

Hajlamos ételallergiára?

Igen, mivel a malamut vadon élő fajta volt, így genetikailag hajlamos lehet bizonyos ételallergiákra. Legfőképpen a búzára, a kukoricára, a szójára és az ehhez hasonló növényi ételekre.

Természetesen nem feltétlenül jelentkezik náluk a probléma, de az étrendjéből a fentieket mindenképpen hagyjuk ki.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Alaszkai malamut egészsége

Állatorvosi rendelő.

A kutya egészsége a genetika mellett a gazdin is múlik, vagyis a megfelelő tartáson. Az etetés és a megfelelő mennyiségű mozgás biztosítása elengedhetetlen minden fajta számára.

Továbbá az is fontos, hogy az állat mentálisan is megőrizze az egészségét, ami szintén az őt körülvevő családnak a feladata.

Mennyire egészséges a Malamut?

Az alaszkai malamut egy stramm és erős kutya, genetikáját tekintve pedig kifejezetten egészséges, jó tartás mellett könnyedén elérheti a 10-14 éves kort is. Egy dolog van, amire sajnos nagyon kényes, ez pedig a hőmérséklet.

A legtöbb kutyától eltérően ő a hidegben érzi jól magát, köszönhetően, hogy a származási helye az Északi-sarkkörre tehető.

A szervezetét már a +15 C fok fölötti hőmérséklet is megviseli, így nyáron mindenképpen óvjuk a hőségtől, és biztosítsunk számára olyan helyet, ahol hűsölhet. Szintén a múltja miatt a gyomra érzékeny, így nem ehet meg bármit, ha erre odafigyelünk, akkor a legtöbb betegség kiküszöbölhető nála.

Az Alaszkai malamut leggyakoribb betegségei

Öreg Alaszkai malamut.

Legyen bármilyen egészséges egy adott kutyafajta, bizonyos betegségekre minden állat hajlamos, nem kivétel ez alól a malamut sem. Bár megfelelő tartás mellett az immunrendszere kifogástalanul működik, azért esetében is oda kell figyelni pár dolga. Az esetleges betegségeket pedig leginkább a genetikájában hordozza.

Törpeség

Kicsit csúnya dolog ezt a betegséget az egészségügyi problémák közé sorolni, de tény, hogy egy genetikai rendellenességről van szó, amelyre hajlamos a malamut kutya. A problémát a növekedési hormon hiánya okozza az agyalapi mirigyben.

Az ilyen kutyák kisebbek, kidülledt a szemük, foghiányosak. Ha kölyök korban érzékelik a problémát, akkor hormonokkal valamennyire javítható az állapot.

Pajzsmirigy alulműködés

Szintén örökletes betegség, amit a pajzsmirigy nem megfelelő működése okoz. Ez a mirigy szabályozza a kutya anyagcseréjét, amennyiben az nem megfelelő, számos tünet jelentkezhet a kutyánál.

Szőrhullás, étvágytalanság, indokolatlan szomjúság vagy légszomj egyaránt utalhat rá. Szerencsére gyógyszerekkel jól kezelhető.

Degeneratív polyneuropathia

Ugyancsak genetikai probléma lehet a malamutoknál. Ez a betegség lényegében a gerincvelő fehérállományának a degenerációja. Sajnálatosan progresszív bénulásához vezethet.

Tünete a legtöbb esetben a koordináció hiánya, például, ha nehezen kel fel a kutya, vagy ha gyakran megbotlik. Nem halálos és nem jár fájdalommal, de sajnos nem is kezelhető.

Mi a Malamut elhalálozásának leggyakoribb oka?

Sajnos a malamutokra sem igaz, hogy halálukat a végelgyengülés okozza, bár szerencsés esetben egészségesen élhetik le az életüket.

Ez a gyönyörű kutya a legtöbb esetben valamilyen rákos betegségben pusztul el. A daganatok gyakran a csontozatban vagy a bélrendszerben keletkeznek először és onnan terjednek tovább.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Alaszkai malamut nevelése

Malamut kutya labdával.

A malamut, azon ritka kutyafajták közé tartozik, melyek még konkrétan falkaszellemben gondolkodnak. Esetükben tehát különösen fontos a hierarchia kérdése: aki a szán elején van az a főnök, majd rangsorban jöhetnek a többiek. Ezt a kutyát, csak úgy lehet nevelni, ha megmutatod, ki a vezér.

Nem biztos, hogy jó a kutyaiskola

Miután a kutyánk elfogadott bennünket falkavezérnek, nem tanácsos őt kutyaiskolába íratni. Persze egyed függő a dolog, de általában a malamut a kiképzőben, és a többi kutyában is ellenfelet fog látni.

Pontosabban szólva, ő maga akar lenni majd a főnök, a vezér. Jó eséllyel nem tanul majd, cserébe azonban a többi fajta tanulását is akadályozni fogja. Megoldás lehet a nagyon korai szocializácó, vagy a privát kutyaiskola, ahol csak vele foglalkoznak.

Fejet a földre

Az alaszkai malamut arrogáns fajta és mindenkivel rivalizál, ezért már kölyök korban nem árt tisztázni a dolgokat, hogy ki és hol áll a ranglétrán.

Hatékony módszer, hogy a kutyus fejét – legyen az bármily aranyos –, lenyomjuk a földre*, mindezt úgy, hogy éreztetni kell vele ki az Alfa hím a csoportban. Ha ezt az alapvető szabályt nem tartjuk be, akkor könnyen lehet, hogy az eb a fejünkre nő és ő akar majd dirigálni.

 • * Megjegyzés: A fej lenyomásában nem mindegyikünk értett egyet, de abban igen, hogy kölyök korban megfelelően be kell illeszkednie a családba, ellenkező esetben sok problémánk adódhat a későbbiek során.

Itt írtunk arról, hogy kit tekint a kutya a gazdájának.

Szoktasd hozzá a gyerekhez

Alaszkai malamaut két gyerekkel.

Az alaszkai malamut nem való kis gyermekek mellé. Ennek oka abban rejlik, hogy túl durván vagy jobban mondva figyelmetlenül játszik, mely során feldöntheti a csemetéket ezzel kisebb-nagyobb balesetet okozva. Alapvetően türelmes kutya, de egy idő után megunja, ha az apróságok folyamatosan nyúzzák-vonják vagy ráncigálják a bundáját.

Nagyobb gyerekekkel kétségkívül jól elvan, szeret velük játszani és folyton a nyomukban van. Az alaszkai malamut nevelése során kifejezetten fontos, hogy még kölyök korban kézhez szoktassuk őket, illetve az sem árt, ha a gyerekeknek is megtanítjuk miként bánjanak a kutyával.

Ne kiabálj a malamuttal

Furcsának tűnhet, de a malamut kutyával nem szabad, de legalábbis nem ildomos kiabálni. Ugyanis a hangos beszéd, és a szigorú fenyítés bármelyik változata, nem fogja elhozni a várt hatást.

Dominancia harcnak véli majd az eb: jobbik esetben elvonul, a rosszaikban ő is kimutatja a foga fehérét. Ez a kutya elvárja mindenkitől, hogy egyenrangú félként, indulatoktól mentesen kezeljék.

Ha rossz fát tett a tűzre, úgy érdemes olyan módszerekkel megbüntetni, amelyek meghozzák a kívánt eredményt, mindenféle kiabálás és tetlegesség nélkül.

Szocializáció a kezdetektől

Szocializáció a kezdetektől. Alaszkai malamut egy másik kutyával játszik.

Ha azt akarjuk, hogy a kutyánk a sétáltatások alkalmából ne rontson rá a többi kutyára, macskára, vagy egyéb állatra, akkor már nagyon hamar el kell kezdeni a szocializációját.

A vadász ösztön kifejezetten erős az alaszkai malamutban, így hamar meg kell tanulja, hogy a környezetében élő egyéb állat nem zsákmánynak tekintendő. Érdemes ezért piciként egyéb állatok társaságába vinni, mint ha csak óvodába járatnánk.

Hasznosítani kell az energiáit

Nem szabad elfelejteni, hogy ez a kutya valamikor napjának minden percét mozgással töltötte. Általában pedig komoly fizikai terhelésnek volt alávetve, húzta a szánt vagy éppen űzte a vadat.

Attól, hogy ma már gyakran házi kedvencként tartjuk a kutyát, ugyanúgy meg kell mozgatni, ha azt akarjuk, hogy mentálisan egészségesen működjön. Ellenkező esetben kedvtelen, rosszabb esetben pedig depressziós lesz.

Hull a pelyhes…

Ha abban a szerencsében van részünk, hogy télen esik a hó, akkor használjuk ki a fehérségben rejlő minden lehetőséget, mert a kutya imádni fogja.

Húzassunk vele szánkót, síeljünk együtt, de ami a legfontosabb, engedjük a szabadban aludni a kutyát. Ilyenkor, benti tartás esetén is, fogadjuk el, hogy kint akar éjszakázni a malamut. Ez a természetes ösztöne, ne tagadjuk meg tőle.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Alaszkai malamut ápolása

Az Alaszkai malamut ápolása

Ez az ősi kutyafajta, ha úgy tetszik, köszöni szépen és jól van, vagyis normális esetben nem igényel semmiféle ápolást.

Köszönhető ez esetében szintén a genetikának, Alaszkában, a – 40 fokos hidegben, a legkisebb probléma volt, hogy tiszta-e a füle a kutyának. Manapság azonban más idők járnak, így az állat megjelenésével is illik foglalkozni.

Kefélés kontra szőrhullás

A malamut szőre bizony hullik, nem kicsit, nagyon.

Ha azt akarjuk, hogy a kedvencünk szőre egészségesen fényes és ápolt legyen, akkor hetente egy, maximum két alkalommal érdemes átkefélni puha fogú kefével.

Kivéve a vedlési időszakot, ekkor ugyanis a malamut nagy mennyiségben hullatja a szőrét, és ha nem akarunk naponta porszívózni utána, akkor érdemes az időszakban naponta karban tartani a bundát. Ez normális esetben tavasz és ősz elejére tehető. Évenként 2 x 21 napos erős vedlési időszakra kell számítanunk.

Az Alaszkai malamut fürdetése

Koszos malamut kutya.
Nem kell fürdetni, de néha nem lehet kikerülni.

A legtöbb kutyatartó számára remek hír, hogy erre nincsen szükség. A malamut kutya szőre ugyanis tökéletes, remekül karbantartja önmagát, főleg, ha a vedlést is ide értjük.

Mindenesetre fürdetésre csak akkor van szükség, ha valami komolyabb probléma adódott (pl: dögbe hempergett) és a kutya teljesen bekoszolódott, illetőleg nyáron, a nagy melegben, amikor a malamutnak szüksége van időnkénti lehűlésre.

Fülek és fogak

Mint minden más kutya esetében, így az alaszkai malamutnak is ellenőrizni kell időnként a füleit és a fogait. Mindkét esetben ajánlott a heti egyszeri alkalom.

A füleket, ha nem tapasztalunk problémát elegendő vizes szivaccsal megtörölgetni. A kutya foga hajlamos a fogkövesedére, így itt érdemes körültekintőbben eljárni, és speciális fogvédőket használni a kövesedés ellen.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Mennyibe kerül egy alaszkai malamut?

Az alaszkai malamut jelenleg a világ egyik legkeresettebb kutyafajtája, így csúnya szóval élve a piaci értéke is nagy. Mindenekelőtt Amerikában imádják őket, de az ősi kontinensen is egyre nagyobb a népszerűségük.

Jelenleg Európában, egy megbízható tenyésztőtől származó kutya ára 500 és 3000 euró között ingadozik, de ettől akár magasabb is lehet, attól függően milyen a törzskönyve és a felmenői a kutyának.

A méret és a szín mellett az árat az is befolyásolja, hogy ki vannak szűrve az adott kutya esetében a genetikai betegségek, amelyre a malamut hajlamos.

Az árak Magyarországon sem olcsóbbak, jegyzet, megbízható tenyésztőtől, alaszkai malamutot 300-350. 000 forinttól felfelé vásárolhatunk. Amennyiben nincsen szükségünk papírokra, úgy 70.000 forintért kezdődik a fajta piaci ára.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.