Angol bulldog fajtaleírás

Angol bulldog

Termet
KÖZEPES
Lakásban tartható
igen
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
18-23 kg
32-44 cm
Hím
20-25 kg
33-45 cm
Származás
Anglia
Főbb tulajdonságai
Szelíd, ragaszkodó, lusta
Várható életkor
7 - 10 év
Szőrzet
Rövid
FCI besorolás
Molosszerek
Színek
Hipoallergén
Nem

Az angol bulldog első ránézésre olyan, mint egy rajzfilmfigura, az idősebbek talán még meg is vakarják a fejüket, hogy az eb vajon a Tom és Jerry-ből lépett elő? Nos, az angol bulldog nem mai gyerek, jóval öregebb, mint a filmvászon, még akkor is, ha gyakorta megihleti a filmipar rendezőit.

A fajta története hosszú időre nyúlik vissza és nem nélkülözi a fájdalmas felvonásokat sem. Ami biztos, hogy az angol bulldog jelenleg az egyik legkedveltebb családi kutya a világon. Nem túl okos, nem túlságosan tanítható, de egy igazi szeretetbomba.

Egyesek szerint házőrzőként is megállja a helyét, bár ezzel lehet vitatkozni, azzal azonban már kevésbé, hogy kifejezetten jeleskedik a modern sportokban, főleg a gördeszkázásban.

Intelligencia
49%
Aktivitás
33%
Macskabarát
68%
Ugatós
26%
Szőrhullás
30%
Taníthatóság
50%
Gyerekbarát
84%
Házőrző
45%
Harapós
31%
Egészség
22%

Melyek az Angol bulldog legfontosabb tulajdonságai?

Cuki angol bulldog kiskutya.

Általában a kutyafajtákat 10-15 kritérium szerint szokták rangsorolni, mint például az intelligencia, a taníthatóság, a házőrzésre való képesség, vagy éppen az aktivitás.

Az angol bulldog ezen kritériumok szerint elmarad számos kutyafajtársától, mondhatni alulteljesít. Ugyanakkor, ha a horkolás vagy a szellentés szerepelne a mérhető, érdemi tulajdonságok között, akkor bizonyosan kiemelkedő pontszámokat érne el az eb a kutyák nagy versenyén.

Az angol bulldog legfontosabb tulajdonsága tehát, hogy mérhetetlenül szerethető, horkolásánál csak a ragaszkodása a nagyobb. A hihetetlen szeretete mellett az időnkénti pukkantásai jelentéktelen tényezőnek számítanak.

A gyerekeket imádja, de nem úgy, mint a pásztorkutyák. Ő csak egy játékos a csapatban, aki, ha megunja a mókát, akkor fél órára le is heveredik, de nem tovább. Szívesen vesz részt minden kiránduláson, családi túrán, még akkor is, ha a rövid lábai miatt egy idő után cipelni kell.

Kifejezetten családi kutya, akit nem azért tartunk, hogy bizonyos célt szolgáljon, hanem azért, hogy vele legyen kerek az életünk.

Gyors áttekintés

 • Imádja a csöppségeket, de lényegében neki is szüksége van felügyeletre, mert úgy viselkedik, mint egy ötéves.
 • Ha néha szem elől téveszti a családtagokat, akkor már kész is a baj, elkeseredik, dühös és hisztis lesz.
 • A fajta hajlamos az allergiára és a különféle bélproblémákra, emellett pedig előszeretettel eszi túl magát, ha teheti.
 • Mivel sajnos a bulldog nem az egészség mintaképe, ezért antioxidánsokkal erősíthetjük immunrendszerét.
 • Tömzsi feje, lapos orra miatt nem kap elég levegőt, ezért hőmérsékletét nehezen tudja szabályozni.
 • Nevelése során nagy csodákat ne várjunk tőle, ugyanakkor szocializáljuk megfelelően és készítsük fel a mindennapokra.

Hasonló temperamentummal rendelkező kutyafajták

Fajtaismertetőink segítségével megtudhatod, melyik kutya illik hozzád legjobban!

Egyik sem nyerte el a tetszésedet? Keress további kutyafajták között!


Ismerd meg az angol bulldog személyiségét, készülj fel a nevelésével járó kihívásokra és tudd meg, hogyan gondoskodhatsz róla felelős gazdiként!

Érdekes tények az Angol bulldogról

Érdekes tények az Angol bulldogról.

Az angol bulldog a világ egyik legkedveltebb kutyája, amit főként különleges megjelenésének és kedves természetének köszönhet. Mint általában az érdekes figurák, ők is számos jó sztorival büszkélkedhetnek. Összeszedtünk néhány érdekességet a fajtával kapcsolatban.

Bikaviadalokra tenyésztették őket

Az angol bulldogot kifejezetten bikaviadalokra tenyésztették ki. Az volt a koncepció, hogy az alacsony termetű állat erős állkapcsával alulról harapjon rá a bikára, amely kvázi tehetetlen volt vele szemben a mérete miatt.

A kutya ráncos bőre pedig szintén a sérülések felfogását szolgálta. Szerencsére a „sportot” 1835-ben betiltották.

Az Angol bulldog sajnos nem repülhet

Az angol bulldog az úgynevezett brachycephál fajták közé tartozik, ami nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a fejszerkezete rövid, összenyomott, emiatt nehezen kap levegőt.

Több rossz tapasztalat után, a légitársaságok megtiltották a kutyák repülőn történő szállítását, mert a nyomáskülönbség és a hőmérséklet ingadozása potenciális veszélyt jelent az ebek számára.

Gördeszka zsenik

Otto, a laza gördeszkás bulldog

A kutyák köztudottan kiváló sportolók lehetnek, van olyan, amelyik a futásban, más a gátugrásban, megint más az agility-ben erős. Nos, az angol bulldog történetesen gördeszkázni tud.

A Tillman nevű bulldog 2009-ben 19,678 másodperccel állította be a gördeszkázás leggyorsabb világrekordját 100 méteren.

Egy Ottó nevű kutya pedig 2015-ben a Guinness rekordokba került be, mivel 30 ember lába között deszkázott át a legkisebb hiba nélkül.

Intimitás és utódnemzés

Sajnos az angol bulldogok nem sok örömüket lelhetik a nemi együttlétben, mivel a kanok apró lábaikkal nem igazán tudnak felnőni a boldogsághoz, magyarán nem férnek hozzá a szukához.

A legtöbb esetben mesterségesen termékenyítik meg a nőstényeket, a szülés pedig szintén nem természetes módon, hanem császármetszéssel történik. Ennek oka, hogy a kölykök feje túl nagy ahhoz, hogy biztonságosan megszülethessenek.

A kutya mely Churchillt is megtisztelte

Az angol bulldogra az Egyesült Királyságban nemzeti kincsként tekintenek, Winston Churchillt a mai napig gyakran emlegetik brit bulldognak. A kutya sikere az Amerikai Egyesült Államokban szintén kiemelkedő, a sztárvilág kedvence és a negyedik legnépszerűbb kutyafajta.

Felejtsük el a strandot

Kutya derékig áll a vízben.

Az angol bulldog tömzsi testfelépítése, széles mellkasa és rövid lábai miatt gyakorlatilag alkalmatlan az úszásra. A kitartóbbak valahogy kivergődnek ugyan a partra, de az úsztatás számukra egyenlő az állatkínzással.

A legnépszerűbb kabalafigurák

A világ legnépszerűbb kabalafigurájának tekintik a csapatok körében, természetesen mindenekelőtt az amerikai futball-csapatok rajonganak érte.

Talán mondani sem kell, hogy a testfelépítésének és szokatlan arcberendezésének köszönheti a hírnevét. Jelenleg 284 középiskolai csapat, 41 egyetemi csapat és 33 profi csapat kabalaállata az angol bulldog.

Nem minden kutya ugat

A kutya ritkán ereszti ki a hangját, köztudottan keveset ugat, mégis, talán a világ leghangosabb kutyafajtája.

Jóllehet ő ezt nem az ugatásával éri el, hanem kitartó és rettenetes horkolásával, amit nem ritkán erőteljes szellentésekkel is megtámogat.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Angol bulldog megjelenése

Az Angol bulldog megjelenése.

Már megjelenésével is megdobogtatja sok jóérzésű ember szívét, hiszen olyan, mintha egy rajzfilmből lépett volna az orrunk elé. Apró, zömök testalkatával leginkább egy miniatűr faltörő kosra emlékeztet a zabálni való kutya.

A fajta legjellemzőbb vonásait az arcán hordozza. Markáns, összenyomott pofáját vastag ráncok teszik egyszerre tiszteletet parancsolóvá, filozofikusan bölccsé, és egy kissé viccessé is.

Feje a testéhez képest nagy és gömbölyded, valamint olyan hatást kelt mintha össze lenne gyűrve. Állkapcsának alsó része a felső elé nyúlik, alulharapással záródik, ami a fajta egyik legfontosabb jellemzője.

Az orra fejéhez képest viszonylag apró, szeme közepes méretű és mélyen ülő. A fülei kifejezetten rövidek és lefelé csüngenek, azonban, ha figyel, megemeli őket. A nyaka feltűnően rövid, izmos, és természetesen szintén erősen ráncolt.

A szukák és a kanok marmagassága nem sokban különbözik egymástól, 33-45 cm között alakul, míg a súlyuk 20-25 kilogramm között mozog.

Viszonylag rövid a testhossza, a termete alacsony, ehhez képest a válla és a háta kifejezetten széles és izmos, egy igazi kis vasgyúró. A lábai szintén rövidek és izmosak, mintha csak súlyemelésre készülne. Ezzel arányosan a mancsok is tömöttek és kerekdedek.

Talán mondani sem kell, hogy a kutya mellkasa széles, törzse a fara irányában elkeskenyedik. Farka szintén vaskos, emellett alacsonyan tűzött és viszonylag rövid, jellemzően lefelé ívelő.

Az Angol bulldog színvariációi

Fehér színű angol buldog a mocsárban.

Az angol bulldognak kifejezetten rövid és finom tapintású a szőre. Ami a színeket illeti, a fajtastandard sok mindent megenged. A két alapszín a vörös és tigriscsíkos, ezeknek azonban számos árnyalata elfogadott a bézstől, a vörösön át az őzbarnáig.

A fehér rajzolatok és a fekete maszk szintén elfogadott. Gyakori a sárgásbarna és a halványbarna színek keveréke is, de a csaknem fehér színű kutya sem kizárandó a fajtastandardból.

Ezzel szemben a fekete, a sötétbarna és a fekete-cserbarna szín nem elfogadható a fajta szabályzata szerint. A bulldog ugyan keveset hullajtja a szőrét, mégsem tekinthető hipoallergén fajtának. Ha allergiásak vagyunk a kutyaszőrre, érdemes a hipoallergén kutyafajták között keresgélnünk.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Angol bulldog vérmérséklete és személyisége

Az Angol bulldog vérmérséklete és személyisége.

Első ránézésre az angol bulldog olyan, mint egy nyugalomgombóc, puszta megjelenésével megnyugtatja a család minden tagját. Jóllehet ő is okozhat meglepetéseket a vérmérséklete tekintetében. Mindenesetre könnyű kijönni vele, főleg, ha egy húron pendülünk.

Nemcsak lassú, de lusta is

Kevésbé aktív emberek is nyugodtan választhatják maguknak társul az angol bulldogot, mert a kutya nemcsak lassú, de kifejezettem lusta is.

Számos eb imádja, ha feladatot kap, ha teljesítheti a gazdája kérését, vagy produkálhat valamit. Nos, ez az angol bulldogra egyáltalán nem igaz. Rá se hederít a dolgokra, nem akar bizonyítani és nem akar a legjobb lenni semmiben sem.

Öntörvényű, ami esetében azonban szerencsére nem a harciasságban, hanem az önfeledt heverészésben nyilvánul meg.

Még egy gyerek a családban

Még egy gyerek a családban. Kislány játszik a kutyájával.

Az angol bulldog gyerekbarát kutya, imádja a csöppségeket, olyannyira, hogy akár egész napra együtt lehet hagyni a kicsikkel. De azért óvatosan, míg számos fajta védelmez és óv a játék közben, addig ez az angol dzsentlmen egyenrangú a család legkisebb tagjaival, vagyis pont úgy viselkedik, mint egy ötéves.

Ha éppen nem heverészik egymagában, akkor játszik velük, de közben nem kontrollál semmit, lényegében neki is szüksége van némi felügyeletre, legyen szó kölyök vagy idősödő korban lévő ebről.

Ragaszkodó hisztérika

Kevés olyan kutya van, amelyik annyira ragaszkodik a gazdájához és a családjához, mint az angol bulldog. Ha néha szem elől téveszti családtagokat, akkor már kész a baj, elkeseredik, dühös és hisztis lesz.

Az ételhez is hasonlóan ragaszkodik. A finom falatok nagyon fontosak számára, és ha a gazdi nem adja meg neki a legjobb kosztot, akkor szintén hajlamos a hisztire.

Nem csípik a többi kutyát

Ha a bulldogot kölyökkorában nem barátkoztatjuk össze más kutyákkal, akkor a későbbiekben ne is nagyon próbálkozzunk vele.

A bulldog ugyanis elzárkózik a többi kutyától, jellemzően nem akar barátkozni a fajtatársaival, sőt ingerült lesz más kutya közelében. Ebből a szempontból kifejezetten magának való az eb, csak a saját családját fogadja el.

Kihez illik az Angol bulldog?

Kislány átölel egy angol buldog kutyát.

Családi házban ugyanúgy jól érzi magát, mint egy társasház 8. emeletén, lévén nem a mozgásigényéről, sokkal inkább a lustaságáról híres.

Családoknak kifejezetten ajánlott, játékos és vidám természete miatt remek választás oda, ahol gyerekek is vannak. Ezzel együtt, csak olyan gazdinak szabad ilyen kutyát választania, aki oda is figyel a kedvencére.

Sajnos több betegségre is hajlamos a fajta, így az egészségi állapotát figyelni kell, rendszeresen állatorvoshoz kell vinni. Lényegében, ahogy a kutya gondoskodik a család jókedvéről, úgy gondoskodjon a gazdi az angol bulldog jóllétéről.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Angol bulldog eredete

Angol buldog kutya.

Története, akár a többi kutyafajtáé, egészen a fajtastandard kialakítása előtti időkig nagyjából ismeretlen, de legalábbis a múlt homályába vész. A kutya történetének kutatói egészen az időszámításunk előtti harmadik évezredig vezetik vissza a fajta történetét, a babilóniai művészek ugyanis már ekkor ábrázoltak ilyen, különös fejű kutyákat.

Az első bulldogféle koponyaleletek pedig az időszámításunk előtti 7. századból maradtak fent. Ismereteink szerint a mai bulldog ősét a középkori Angliában, a 16-17. század környékén tenyésztették ki. Állítólag bikák terelésére és az akkor divatos bikaviadalokra használták őket.

Miután az eredeti funkciójuk megszűnt, szelídíteni akarták a fajtát és a mopsszal keresztezték őket. Vad természetük azonban megmaradt, amennyiben a gazdájuk védelméről van szó – vallják legalábbis a fajta szakértői.

Mindenesetre a 17. században alakult ki a kutya mai formája, mindenekelőtt a zömökebb testalkata és a nyugodtabb természete is ekkor született meg.

Az angol bulldogokat hivatalosan 1886-ban iktatták be az Amerikai Kennel Klubba. Azóta pedig hatalmas sikert futott be világszerte.

Híres Angol bulldogok és gazdáik

 • Első legendás gazdája Winston Churchill volt, de két amerikai elnök is a bulldogot választotta társául, név szerint Warren G. Harding és Calvin Coolidge.
 • A hollywoodi sztárvilág java szintén emellett a kutya mellett tette le a voksát, hogy csak néhányat említsünk közülük: Brad Pitt, Adam Sandler, Ozzi Osburne.
 • Legyenek bármilyen rövidek a kutya lábai, David Beckham futballista is ezt az ebet választotta maga mellé.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Angol bulldog etetése

Az Angol bulldog etetése.

Ahogy mondani szokták, ép testben ép lélek, ez nemcsak az emberekre, de a kutyákra, így az angol bulldogra is igaz.

Sőt, rá kifejezetten érvényes, hiszen lustaságra, ezzel együtt pedig hízásra való hajlama miatt nagyon oda kell figyelni táplálkozására, hogy mennyit és mit adunk enni neki. Emellett a minőségi étel is kardinális kérdés.

Hogyan tápláljuk az Angol bulldogot?

A fajta hajlamos az allergiára és a különféle bélproblémákra, emellett pedig előszeretettel eszi túl magát, ha teheti. Ezeket mind figyelembe kell venni a kutya etetése során.

Három hónapos korig a kölyköket naponta négyszer ajánlott etetni, utána fél éves korig az adagot napi három porcióra kell csökkenteni. Ezt követően pedig be kell állítani az eb etetését napi két alkalomra.

Olyan tálból etessük a kutyát, amiből nem tud két falással kienni mindent, mert szeret habzsolni. Az eb szerencsére nem válogatós, szívesen fogyaszt konzerv eledelt és száraz tápot is.

A nassolással óvatosan bánjunk, jutalomfalatot tényleg csak indokolt esetben, a kiképzés közben adjunk, mert a kutyára könnyen felugrik pár plusz kiló. A legjobb az, ha nevelése során leszoktatjuk a jutalomfalatokról.

Mivel tápláljuk az Angol bulldogot?

Nyers húsok és egy tojás.

Az angol bulldog, akárcsak a legtöbb kutyafajta, húsmániás, de gyakorlatilag bármit szívesen elfogyaszt. A megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje főleg kölyökkorban fontos, amikor a kutya csontozata és izomzata még fejlődésben van.

A színhús mellett a bulldog nyugodtan kaphat belsőségeket, például májat, a fehérje kisebb részben származhat tejtermékekből is.

Kerüljük a szóját, a búzát és a kukoricát, sokkal inkább zöldség és gyümölcsfélékből biztosítsuk számukra a kellő szénhidrátmennyiséget. Azokat a konzerveket, tápokat, melyek mesterséges adalékanyagokat és színezéket tartalmaznak, messze kerüljük el, mert a kutya allergiás lehet rá.

Mennyi fehérjére és kalóriára van szüksége az Angol bulldognak?

A napi táplálék mennyiségét általában a kutya súlya és mozgásigénye határozza meg. Az angol bulldog közepes termetű, és meglehetősen lusta eb, az állandó rohangálás egyáltalán nem jellemző rá.

Optimális testsúlya a következőképpen alakul.

 • 2-4 hónapos: 5-13 kg
 • 4-12 hónapos: 12-22 kg
 • Kifejlett testsúly: 18-25 kg

Kalória

Bár az angol bulldog nem dolgozik egész nap, mégis megfelelő mennyiségű, és jó minőségű kalóriára van szüksége. Sajnos a kutya esetében tartani kell az elhízástól, ezért mérsékelni kell a kutya kalóriabevitelét.

Kalóriaszükséglete a következőképpen alakul.

 • Kölyök (0-4 hónap): 702-1437 kcal/nap
 • Junior (4-12 hónap): 902-1314 kcal/nap
 • Felnőtt (1 éves kor felett): 950-1150 kcal/nap
 • Idős (7 év felett): 850-1130 kcal/nap

Fehérje

A jó minőségű, húsból származó fehérje elengedhetetlen az angol bulldog számára, főleg kölyökkorban, amikor a csontozata és az izomzata még fejlődésben van. Alacsony mozgásigénye miatt nem kell túl nagy részben fehérjét kapnia.

A bulldog napi fehérjeszükséglete a következőképpen alakul.

 • 8 kg: 16 g/nap
 • 15 kg: 30 g/nap
 • 20 kg: 40 g/nap

Szüksége van az Angol Bulldognak táplálék-kiegészítőkre?

Étrend-kiegészítők.

Elsődlegesen a kutya táplálásával kell fedezni a kutya mikro- és makrotápanyag igényét. A jó minőségű eledelek minden szükséges összetevővel ellátják az eb szervezetét.

A vitaminok felülpótlása akár ártalmas is lehet a kutya számára, ezért feltétlenül kérd ki az állatorvos tanácsát, mielőtt túlzásba vinnéd az étrend-kiegészítők adagolását.

A helytelen étrend terheli a kutya szervezetét, hosszú távon növeli a betegségek rizikóját. Törekedj arra, hogy természetes táplálék-kiegészítőket adj a kedvencednek, például tőkehalolajat, mely egészséges zsírsavakkal látja el a kutyát, vagy sörélesztőpelyhet, mely cinket és B-vitaminokat is tartalmaz.

Mivel sajnos a bulldog nem az egészség mintaképe, ezért antioxidánsokkal, például E- és C-vitaminnal erősíthetjük az immunrendszerét. A táplálék-kiegészítők és vitaminok használatáról itt tájékozódhatsz bővebben.

Leggyakoribb kérdések az Angol bulldog etetésével kapcsolatban

Száraz kutyatáp tálban.

Mennyire hízékony?

Az angol bulldog meglehetősen hízékony kutyafajta, hajlamos a túlevésre és a lustálkodásra is, ez a párosítás pedig nincs jó hatással a vonalaira.

Ha több kosztot adunk neki az előírtnál és hagyjuk, hogy a nap jó részét heverészéssel töltse, akkor bizony könnyedén felszalad a rá néhány kiló felesleg. A súlytöbblet rossz hatással van a csontozatra, a szívre és érrendszerre, valamint diabéteszt idézhet elő.

Mennyire válogatós?

A tömzsi kis faltörő kos egyáltalán nem válogatós, sőt, remek vacsoravendég lenne minden asztalnál, ha nem szuszogna evés közben. Mindent jóízűen és lelkesen fogyaszt el, amit eléje tesznek. Pont ezért kell odafigyelni rá, és az etetése során mértéket tartani.

Milyen gyakran kell etetni a kutyát?

Az etetés gyakoriságát igazítsd a kutya életszakaszához. 3 hónapos korig a kölyköket naponta négyszer kell etetni, ezt követően fél éves korig az adagot napi háromfelé kell elosztani. 6 hónapos kortól az etetését napi két alkalomra kell limitálni.

Mennyire érzékeny a gyomra?

Kifejezetten az érzékeny gyomrú kutyák közé tartozik, már az étrendjének hirtelen változtatása is emésztőrendszeri problémákat okozhat nála. A gyors evés, habzsolás könnyen vezethet puffadáshoz, a nagy mennyiségű étel megterhelheti a gyomrát.

Hajlamos eleségallergiára?

Sajnos a kutya többféle allergiára, köztük az ételallergiára is hajlamos, ráadásul több élelmiszer is kiválthatja. Leggyakrabban a csirke és szójaallergia fordul elő náluk, de a búzafélékkel is lehetnek problémák.

Emellett rosszul tűri a mesterséges összetevőket, mint például a színezéket az ételben. Esetenként pedig a rossz minőségű fehérje is allergiás rohamot válthat ki náluk.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Angol buldog egészsége

Angol bulldog állatorvosnál.

A kutya egészsége az első és legfontosabb dolog minden gazdi számára. A kutya egészségügyi állapotát nagyban meghatározzák a génjei, felmenői állapota, ezért érdemes megbízható tenyésztőtől vásárolni a kölyköket.

A későbbiekben pedig gondoskodni róla, hogy minél kevesebb betegségnek legyen kitéve a kutya. Vannak fajták melyek rendszeres szűrővizsgálatot igényelnek, közéjük tartozik az angol bulldog is.

Mennyire egészséges az Angol bulldog?

Az angol bulldogok rövid ideig élnek, körülbelül 7-10 évig maradnak velünk, egy 9 éves kutya pedig már ritkaságnak számít.

Amilyen arányban nő az angol kutya népszerűsége, olyan arányban csökken a fajta egészségügyi állapota, ami vélhetően a túltenyésztés felelőtlen párosítás következménye. Az angol bulldog csak megjelenésében erős és masszív, a szervezete korántsem az.

Mindenekelőtt a tömzsi fejük, és az ebből származó légúti betegségek miatt sérülékenyek ezek a kutyák. Nem véletlen, hogy már egy ideje napirenden van a tenyésztés szabályainak a módosítása, aminek az lenne az eredménye, hogy kevésbé tömött arcú, de hosszabb ideig élő kutyákat hozhatnak létre.

Az Angol bulldog leggyakoribb betegségei

Állatorvosi műtét.

Míg a szerencsésebb kutyafajták esetében azzal kell számolni, hogy előfordulhatnak szerzett betegségek, addig az angol bulldognál sajnos nem ez a helyzet. A fajta esetében vannak bizonyos genetikai eredetű problémák, melyek sok egyednél kialakulhatnak.

A genetikai szűrések, a helyes tenyésztés, majd a kutyusok rendszeres kivizsgálása segíthet abban, hogy kedvencünk a lehető leghosszabb életet élhesse.

Hőmérsékletszabályozás

Minden angol bulldog állandó problémája, hogy nem tudja a hőmérsékletét megfelelően szabályozni.

A tömzsi feje, lapos orra miatt nem kap elég levegőt, ezért hőségben mindenképpen kerülni kell a sétákat, és otthon is árnyékos helyet kell biztosítani a kutyának.

Emellett nagyon fontos, hogy biztosítsunk számára a friss ivóvizet is.

Szemproblémák

Szintén a kutya jellegzetes fejformájából adódnak a szemproblémák, gyakori fajtabetegség a befelé vagy kifelé forduló szemhéjak, melyek irritálják a kutya szemét.

A rendellenesség vezethet a szem kiszáradásához, szürkehályoghoz, de szaruhártya fekélyhez is. Ha odafigyelünk és érzékeljük a problémát, akkor gyógyszerekkel, kisebb műtéttel jól kezelhetők a szemészeti rendellenességek.

Bőrproblémák

A gyűrött, redőzött bőr szintén a fajta egyik jellegzetessége, azonban amennyire vonzó tud lenni esztétikailag, legalább annyi problémát rejt magában.

Ha nem kezeljük megfelelően a kutya bőrét, akkor ekcéma, vagy pikkelyes bőrkiütések alakulhatnak ki. Gyakori a bakteriális fertőzés és a bőrallergia, de interdigitális ciszta is kialakulhat.

Limfóma

Sajnos több rákos betegségre is hajlamosak az angol bulldogok, ezek közül a leggyakoribb a limfóma, mely a nyirokrendszer fehérvérsejtjeinek daganatos elváltozása.

A daganat elhelyezkedésétől függően változatos tünetek jellemzik, köztük az étvágytalanság, hányás, légszomj, viszkető dudorok a bőrön vagy a nyálkahártyán.

A tüneteket fennállása esetén azonnal állatorvoshoz kell fordulni, mert a korán felismert nyirokrák gyógyszerekkel, kemoterápiával többnyire hatékonyan kezelhető.

Mi az Angol bulldog elpusztulásának leggyakoribb oka?

Az angol bulldog esetében az elhalálozás gyakori okai megoszlanak. Sok esetben fordul elő súlyos szívelégtelenség, és legalább ennyiszer légúti betegség is, ami a kutya halálához vezethet.

A halálos kimenetelű betegségek fiatal és idős korban is előfordulhatnak. Harmadikként pedig a különféle daganatos betegségeket kell megemlíteni, melyek közül talán a limfóma a leggyakoribb.

Miért lesz rákos a kutya? | A rák kialakulásának legfőbb okai

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Angol bulldog nevelése

Az Angol bulldog nevelése

Finoman szólva, az angol bulldog nem a legélesebb kés a fiókban. Nem ő a legokosabb kutya a világon, de még a megyében sem, ráadásul nem is szeret tanulni.

Nagy csodákat tehát ne várjunk tőle, ugyanakkor nem is az a cél, hogy zsenit faragjunk belőle, sokkal inkább az, hogy szocializáljuk, felkészítsük a mindennapokra.

Ki nevel a végén?

A nevelését illetően meglehetősen furcsa jószág, bármilyen pici is, érzékeltetni kell vele, hogy ki a főnök. Három hónapos kora előtt mindenképpen tudatosítani kell benne, hogy ki a falkavezér, különben hajlamos átvenni az irányítást.

Játékos módszerekkel, tudatos viselkedéssel éreztessük vele, hogy ki az alfahím a háznál. Ha a kutya elismeri a gazdáját, mint főnököt, akkor nem lesz vele sok gond, ha úgy tetszik, csak egyszer kell behódolnia nekünk.

Kesztyűs kézzel kell bánni velük

Kutyát megneveli a gazdája.

Közepes mérete ellenére az angol bulldog hatalmasat tud harapni, és bizony nem is nagyon firtatja, hogy mi az a dolog, amire rámar. Valaha arra tenyésztették, hogy a marhákat harapja meg alulról, amit nehéz elfelejteni.

Ha kiegyensúlyozott kapcsolatra vágyunk a kedvencünkkel, akkor már kölyökkorban le kell szoktatni a harapásról, meg kell tanítani neki, hogy nem haraphat meg erősen senkit.

Az idegeneket nem kedveli

Ugyan az angol bulldog alapvetően nem agresszív fajta, de előfordulhat, hogy az idegenekre vagy éppenséggel vendégeinkre morog.

Ilyen esetekben nagyon fontos, hogy ne büntessük a morgást, mert ezzel a kutyában azt erősítjük meg, hogy ne jelezze támadási szándékát. A következő alkalommal nem várt meglepetés érhet minket. Ezt megelőzendően célszerű az agresszív viselkedést csírájában megszüntetni.

Kondiban kell tartani őket

Lusta kutya a padlón fekszik és felfele bámul a gazdájára.

Már kölyökkorában hajlamos ez ellustulásra, ami azonban később komoly szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet, a légzéséről ne is beszéljünk.

A nevelése kapcsán kardinális kérdés, hogy rábírjuk a rendszeres mozgásra. A feladat nem olyan egyszerű, mint hinnénk, mivel a kutya meglehetősen akaratos és sokszor nincs kedve sétálni. Legyen bármilyen tohonya az eb, napjában kétszer el kell őket vinni sétálni.

Ül, áll, fekszik

Ha az angol bulldogot féléves kora előtt nem tanítjuk meg az alapvető vezényszavakra, akkor felejtsük is el a dolgot, soha nem fog engedelmeskedni nekünk.

Lehetőség szerint még három hónapos kora előtt rögzítsük nála a legfontosabb tudnivalókat, és tanítsuk engedelmességre. Ha ezt nem tesszük meg, és később kezdünk el próbálkozni vele, annak az eredménye teljes kudarc lesz, ez a fajta ugyanis nem fog hallgatni ránk.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Angol bulldog ápolása

Az Angol bulldog ápolása.

Minden kutya számára fontos, hogy megfelelően ápolják őket, ez nem csak esztétikai, de egészségügyi szempont is. Az angol bulldog azon kevés kutyafajta közé tartozik, akinek a teste legalább annyi ápolásra szorul, mint a mentális egészsége.

Szőr és bőr

Szerencsére a szőrével keveset kell törődni, hetente egyszer egy szilikonkesztyűvel átsimogatjuk és már készen is van. A bőre azonban már egészen más kérdés.

Mivel a nyakon és a testen is gyűrött a bőre, így a bakteriális és egyéb fertőzéseknek a potenciális melegágya. A redőket, ha nem is naponta, de hetente többször kell ellenőrizni, át kell törölni, hogy a gyűrődések között ne alakuljon ki semmilyen egészségügyi gond.

Vannak kifejezetten a fajtára kifejlesztett kenőcsök, melyekkel a legtöbb bőrprobléma megelőzhető, illetve jól kezelhető.

A pofi és a szemek

A pofi és a szemek. Kutya bőrredőit takarítja a gazdája.

Mivel különféle szembetegségekre is hajlamos, ezért már kölyökkorától kezdődően ellenőrizni kell az ebet, hogy nincs-e valamilyen betegsége. Szintén a bőrredők, illetve a szem elhelyezkedése miatt van erre szükség.

Amennyiben váladékozik a kutya szeme, úgy ecseteléssel próbáljuk enyhíteni a bajt, ha ez nem sikerül, akkor forduljunk állatorvoshoz. Az arcon lévő bőrredőkbe beleragadhat az ételmaradék, és beszorulhat a víz, ezért puha ronggyal törölgesd át legalább naponta egyszer a kutyus pofiját.

Fogak és körmök

A fogászati betegségek sem állnak távol az angol bulldogtól, melynek tüneteit időben észre kell venni.

A kezdeti lepedékképződésből hamar komolyabb egészségügyi problémák is kialakulhatnak, ezért hetente két- vagy akár három alkalommal meg kell mosni az eb fogsorát, hogy eltávolíthassuk a fogkövet és lepedéket.

A körmök egészségére is illik odafigyelni, legalább 5-6 hetente vágjuk vissza őket. A fájdalommentes körömvágás módszereiről ebből az útmutatónkból tájékozódhatsz.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Mennyibe kerül egy angol bulldog kölyök

Jelenleg a világ negyedik legkedveltebb kutyája az angol bulldog. Amerikában a legnépszerűbb, de Európában és Magyarországon is nagyon kedvelt, így sok tenyésztő foglalkozik vele, ami az árképzést is befolyásolja.

Magyarországon meglehetősen nagy a kínálat, aki ilyen kutyát akar vásárolni szerencsére már sok hivatalos, megbízható tenyésztő közül választhat.

Megfelelő orvosi papírokkal egy kölyökkutya ára 250 000 forintnál kezdődik, de a nemes ősök fényében, vagyis a jó vérvonal miatt az 1 000 000 forintos ár sem ritka.

Kétes hírű szaporítóktól ennél jóval olcsóbban is hozzájuthatunk a kölykökhöz, de ez a lehetséges betegségek miatt semmiképpen sem ajánlott. Európában a költségek, ha lehet, még nagyobb skálán mozognak 1000 eurótól, akár 10.000 euróig is terjedhet a kutya ára.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.