Ausztrál juhászkutya fajtaleírás

Ausztrál juhászkutya

Termet
KÖZEPES
Lakásban tartható
nem
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
18-24 kg
46-53 cm
Hím
21-28 kg
51-58 cm
Származás
Egyesült Államok
Főbb tulajdonságai
Intelligens, energikus, érzékeny
Várható életkor
12 - 15 év
Szőrzet
Hosszú
FCI besorolás
Juhász- és pásztorkutyák
Színek
Hipoallergén
Nem

Az ausztrál juhászkutya szikár testalkatú, közepes testméretű eb. Eredetileg juhok, birkák és más jószágok őrzésére és terelésére tenyésztették. Hihetetlenül energikus, rendkívül gyors és könnyedén vált irányt, így a mai napig tökéletesen alkalmas a felelősségteljes munka betöltésére.

A vérében van a terelés, csorda hiányában pedig a családjára és a szomszédságra tekint irányításra szoruló nyájként.

Kivételes intelligenciájának és szórakoztató jellemének köszönhetően minden pillanatot képes bearanyozni. Megfelelő szocializációval és kiképzéssel remek társ és példás segítő kutya válhat belőle.

Lenyűgöző és szokatlan külsejével azonnal felhívja magára a figyelmet, nem csoda, hogy a világ 21 legszebb kutyafajtájának egyike.

Intelligencia
91%
Aktivitás
89%
Macskabarát
47%
Ugatós
75%
Szőrhullás
64%
Taníthatóság
93%
Gyerekbarát
79%
Házőrző
65%
Harapós
32%
Egészség
37%

Melyek az Ausztrál juhászkutya legfontosabb tulajdonságai?

Melyek az Ausztrál juhászkutya legfontosabb tulajdonságai?

Az ausztrál juhászkutyák szeretnek a gazdájuk közelében lenni, mindenhová árnyékként követik őket. Intelligens és okos fajta, akit már egészen kicsi korától tanítani kell az engedelmességre és a szófogadásra, különben dominánssá válhat.

Hatalmas munkabírása van, igényli a feladatokat, hiszen terelőkutyának tenyésztették. Elfoglaltság hiányában destruktívvá válhat a viselkedése, például tárgyaink megrágásában vagy a kert felásásában.

Alapvetően félős és félénk ebek, akik tartanak az idegenektől és az ismeretlentől, ezért nagyon korán kell elkezdeni a szocializációjukat, folyamatosan új helyszíneket, embereket és állatokat kell megismerniük ahhoz, hogy barátságossá váljanak.

Mérhetetlen energiával bír, talán ez a legszembetűnőbb tulajdonsága, ami arra sarkallja, hogy folyamatosan mozgásban legyen.

Az ausztrálok nem szeretnek egyedül lenni és tétlenkedni. Mindenképpen olyan gazdi mellé ajánlott, aki sok időt képes fordítani a kutya kiképzésére, szívesen sportol és kirándul együtt a kutyával minden nap, valamint a kutya szellemi lefárasztására is marad ideje.

A kutyafajta erősen kötődik a családjához, hevesen védelmezi annak minden tagját és kellően éber ahhoz, hogy a legapróbb neszre, szokatlan eseményre is ugatással figyelmeztesse az embereket.

Gyors áttekintés

 • Az elkötelezett munkakutya hamar unatkozni kezd, ha nem kap elegendő feladatot.
 • Nagy mozgásigénye miatt kifejezetten szénhidrátszegény, gabona- és szójamentes tápok közül válasszunk neki.
 • Sportolás hiányában a gyorsan rájuk rakódó súlyfelesleg hatalmas károkat okozhat csontozatukban.
 • A süketség és a halláskárosodás igen gyakori fajtabetegség az ausztrál juhásznál.
 • Nevelése során a büntetés és a megrovás kerülendő, mert kifejezetten érzékeny, sértődékeny fajta.
 • Bundájukat nem szabad borotválni, mert tönkreteszi a kutya testhőmérsékletének szabályozását.

Hasonló temperamentummal rendelkező kutyafajták

Kattints az alábbi kutyákra, ha hasonló mérettel és tulajdonságokkal rendelkező ebet keresel, mint az ausztrál juhászkutya.

Nem találtad meg, amit keresel? A kutyafajták listája segítségedre lehet, mert szín, méret és egyedi tulajdonságok alapján is szűrhetsz a kutyák között.


Ha megfordult a fejedben egy ausztrál juhász befogadása, olvasd tovább átfogó fajtaismertetőnket és derítsd ki, mennyire illik hozzád az egyszerre szertelen és felelősségteljes eb.

Érdekes tények az Ausztrál juhászkutyáról

Ausztrál juhász az erdőben egy sziklán ül.

Az ausztrál juhászkutya az egyik legkülönlegesebb kutyafajta. Külleme, viselkedése, történelme megalapozza az egyediségét és népszerűségét. Ismerkedj meg a legérdekesebb tulajdonságaival, amiről csak kevesen tudnak!

Nem Amerikából származik

Ugyan megfordult Ausztráliában, de az ausztrál juhász eredetileg nem onnan származik, hanem a Pireneusokból, ősei brit collie fajták lehettek.

A fajtát végül Kaliforniában nemesítették, ezért ma már amerikai kutyafajtaként tarják számon.

A rodeókon váltak népszerűvé

Az amerikai állattenyésztők kedvelték a fajtát annak terelőképességei miatt, széles ismeretségre azonban az I. Világháborút követően váltak.

Intelligenciájuk és egyszerű nevelhetőségük miatt a juhok terelésén felül a bika rodeókon is bevetették az ebeket, ahol különböző trükköket is prezentáltak a nézők legnagyobb megelégedésére.

Változatos szemszínek

Változatos szemszínek.

Az ausztrál juhászkutya azon kevés kutyafajták egyike, akinek különböző színűek lehetnek a szemei. A heterokrómia egy a szem íriszét érintő elváltozás, mely a két szem eltérő színét, illetve egy szem tekintetében többféle színárnyalat előfordulását idézi elő.

Szentnek hit állatok

A legenda szerint az amerikai őslakosok szellem szeműnek nevezték és szentnek tartották őket. Az elnevezés a világoskék szemre utal, ami igencsak gyakori a fajta egyedei körében.

Természetesen rövid farok

Átlagosan 5-ből 1 ausztrál juhászkutya csonka farokkal születik. Vélhetően a farmokon kifejezetten úgy tenyésztették őket, hogy nagyon rövid farkuk legyen, mert az sokkal kevésbé balesetveszélyes terelés közben.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Ausztrál juhászkutya megjelenése

Ausztrál juhászkutya megjelenése.

Az ausztrál juhász közepes testméretű, arányos testalkatú eb, valamivel hosszabb, mint amilyen magas. Vékony, sportos testalkatuk fitt külsőt kölcsönöz nekik.

A kanok magassága 51-58 cm, testsúlyuk 20,5-27,5 kg, a szukák marmagassága 46-53 cm, súlyuk pedig 18-24 kg közötti.

Átható, éles tekintetük és a szikár testet borító bolyhos bundájuk arra enged következtetni, hogy a fajtát haszonállatok terelésére tenyésztették. Lábaik izmosak és erősek, ezért nagyot tudnak ugrani velük.

Járásuk kecses, alacsony súlypontjuk miatt hátuk akkor is egyenes marad, amikor felgyorsítják lépteiket. A fajta különös ismertető jegyeit a bunda és a szem színe adja. Barátságos arckifejezésüket enyhén mandulavágású szemeik, kisméretű, magasan tűzött háromszög alakú füleik és bájos orruk garantálja.

Az ausztrál juhászkutyák szeme lehet barna, kék, borostyán vagy ezen árnyalatok kombinációja is, akár mindkét szem színe eltérő lehet. 

Orrcsontjuk egyenes, fekete, barna vagy rózsaszín foltos lekerekített szaglószervben végződik. Koponyájuk arányos, épp olyan széles, mint amilyen magas, harapásuk szabályos ollóharapás.

Jellemzően természetes módon hiányzik a farkuk, csonka vagy vágott, ám ritkán előfordulnak hosszú farkú példányok is.

Az Ausztrál juhász színvariációi

Két különböző színű ausztrál juhászkutya.

Az ausztrál juhászkutyák közepes hosszúságú, kettős szőrzettel rendelkeznek, melynek elsődleges célja a kutya testhőmérsékletének szabályzása. A hideg éghajlaton élő kutyák aljszőrzete jóval vastagabb, mint a meleg éghajlaton élő társaiké.

Időjárásálló bundája lehet hullámos és egyenes is, hátsó lábain zászlókat visel, mellkasán pedig visszafogott gallért – hímek esetén lehetséges sűrű és dús szőrzet a nyakon és mellkason.

A szőrzet alapvetően követi a kutya formáját. A fejen, a füleknél és a mellső láb elülső részén sima és rövid.

A bunda színe igencsak változatos, a fajtaszabvány szerint lehet fekete, kék merle (kékesszürke szőrzet, szabálytalan foltokkal, fekete pöttyökkel), vörös, vörös merle (vöröses barna, ezüst szőrzet szabálytalan foltokkal, vörös pöttyökkel), világos barna, fehér foltos, fehér sörényes és ezek bármilyen kombinációja.

A merle bundán világos alapon sötét foltok láthatók, így a kék merle kutyán fekete foltok találhatók szürke alapszínen, a vörös merle kutyán pedig vörös foltok a bézs alapszínen. A merle színek az életkorral egyre sötétebbé válnak.

A kék merle a legismertebb és legkívánatosabb szín, ám a merle génekkel rendelkező kutyák utódainál előfordulhatnak egészségügyi problémák, például vakság. 

Az ausztrál juhászkutya egész évben hullajtja a szőrét, legintenzívebben tavasszal, amikor megszabadul a téli bundájától, ezért a legkevésbé sem hipoallergén az eb.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Ausztrál juhászkutya vérmérséklete és személyisége

Ausztrál juhász birkákat terel.
Munkát vagy rendszeres programokat igényel.

Hűséges barátja az embernek, szorgalmas, kitartó és fáradhatatlan társ a tréning és a játékidő alatt is. Roppant mód igényli a törődést és a közös programokat, mellette sosem lehet unatkozni.

Elkötelezett munkakutya, aki hamar unatkozni kezd

Az ausztrál juhászkutya számára nem elegendő, ha kirakják őt a hátsó kertbe szaladgálni. Kifejezetten intelligens és feladatorientált eb, akinek rengeteg lehetőség rejlik a képességeiben, amit érdemes kiaknázni változatos játékokkal, sportokkal.

Nem viseli jól az egyedüllétet, és hamar ráun arra, ha nem kap feladatokat. Ilyenkor ugatással és különböző tárgyak megrágásával fejezi ki elégedetlenségét.

Az ingerszegény környezet nem nekik való, biztosíts számára mindig feladatokat, és ha teheted, vidd kutyasportolni. Hagyj neki otthon étellel töltött játékokat, hogy megküzdjön minden egyes falatért, és értelmesen foglalja le magát akkor is, amikor nem vagy a közelében.

A saját feje után megy

Többségük szeret az emberek kedvére tenni, ám néhányuk nem lelkesedik annyira a megfelelésért. A nőstényekre kifejezetten jellemző a manipulatív viselkedés, elég okosak ahhoz, hogy kitalálják, hogyan érhetik el, amit akarnak.

Sokszor makacsok és dominánsak ezért ügyelni kell a kiképzés során, hogy megtartsuk a falkaegyensúlyt és elkerüljük, hogy a fejünkre nőjenek.

Intelligenciában verhetetlen

Az ausztrál juhászkutyát a világ egyik legokosabb kutyafajtájának tartják. Eszesek, sokáig képesek koncentrálni egy adott feladatra, ügyesen ráhangolódnak a gazdájukra és kimeríthetetlen motivációval rendelkeznek, ha teljesítésről van szó.

Sok gazdi úgy érzi, hogy kedvence a veséjéig belelát, és képes kitalálni a gondolatait. Az erős kapcsolódás segíthet a kiképzés hatékonyságában és arra predesztinálja a kutyát, hogy minden feladat elvégzését magas szinten elsajátítsa.

Erős védelmező ösztön

Az ausztrál juhászkutya ösztönösen védelmező jelleme kiváló őrzőkutyává teszi a fajtát. A juhok és egyéb jószágok terelése mellett a feladatuk volt az is, hogy megóvják a rájuk bízott nyájat a ragadozóktól.

Ösztöneit házi kedvencként a családtagokon éli ki.

Jellemző rá az emberek és házi kedvencek terelgetése, amiről érdemes leszoktatni. A terelést általában közterületen is gyakorolják, kergetik a bringásokat, gördeszkásokat, ami meglehetősen veszélyes elfoglaltság.

Tartsd mindig erős pórázon és tanítsd meg a helyes közlekedésre. Védelmező ösztönük hasznos lehet akkor, ha otthonunk és családunk védelmére is munkába állítjuk kedvencünket.

Kinek ajánlott az Ausztrál juhászkutya?

Remek társ egyedülállóknak.

Az ausztrál juhásznak magabiztos és határozott gazdára van szüksége, aki képes kordában tartani az energikus és ravasz ebet. Jellemző rájuk, hogy átveszik a vezető szerepet a családban, dominánssá válnak, ezért nem ajánlott kezdő kutyatartóknak.

Szüksége van a mozgásra és a szabad térre, ezért a legjobb, ha nagy udvarral rendelkező otthonban él. Igényli a figyelmet, a közös játékot és testmozgást, ezért olyan gazdi mellé ajánljuk, aki számára kaland az élet, imád kirándulni és minden napját aktívan tölti.

Remek társa lehet fiatal egyedülállóknak, vagy nagyobb gyermekekkel rendelkező családoknak. Kis gyermekek vagy macskák mellé nem ez az ideális kutyafajta, mert terelőösztöne ijesztő és zavaró lehet. Nagyobb gyerekekkel, tinédzserekkel jobban kijönnek, szívesen játszanak és hancúroznak velük.

A juhászkutyák tartása nagy felelősséggel jár, hiszen rengeteg időt és energiát igényel a kutya fizikai és mentális lefárasztása, mindemellett nagyon igényli az emberek társaságát, nem jó ötlet hosszú időre magára hagyni.

Tartási költségei magasak lehetnek, hiszen a kutya felfoghatatlanul sokat képes enni, a fajtára jellemző betegségek kialakulása esetén borsos összegeket jelenthet a kezeltetése. Közepes testméretéből adódóan átlagos kiadásokra kell számítanunk akkor, amikor felszerelést vásárolunk számára.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Ausztrál juhászkutya eredete

Kalifornia.
Kalifornia

Az ausztrál juhászkutyák meglepő módon nem Ausztráliából származnak, hanem Spanyolország baszk tartományából. Az 1800-as években itt tenyésztették ki a fajtát, majd a 19. században jutottak el Ausztráliába, ahol terelőkutyákkal, például Border collie-kkal keresztezték.

Később az aranyláz idején Kaliforniába kerültek, ahol kialakították a fajta jelenleg is elismert standard jellemzőit. Eredetileg terelésre tartották az erős munkabírású kutyákat, akik a mai napig is farmokon, tanyákon segédkeznek az állatok terelésében világszerte.

Ma már terápiás kutyaként, kutatásra és mentésre is használják Amerika 12. legnépszerűbb kutyafajtát.

Az ausztrál juhászkutya FCI besorolása alapján a I. Juhász- és pásztorkutyák csoportján belül a Juhászkutyák szekciójába tartozik, az Amerikai Kennel Klub 1992 óta ismeri el önálló kutyafajtaként.

Híres Ausztrál juhászkutyák és gazdáik

A gyönyörű kutya igen népszerű négylábú társ a hírességek körében.

 • A világhírű filmrendező, Steven Spielberg sem tudott ellenállni a gyönyörű kutyának és Harlow-ban lelt barátra.
 • Britney Spears énekesnő is büszkén oszt meg fotókat kedvencével, a kis Sawyer-rel.
 • Sőt, még a korábbi amerikai elnök, George W. Bush és felesége Laura Bush is örökbe fogadott egy mentett ausztrál juhászkutya keveréket, Freddy-t.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Ausztrál juhászkutya etetése

Kutyatápok.

Az ausztrál juhász megfelelő táplálkozásához elengedhetetlen a prémium minőségű táplálék. A kutyafajta sportos, ezért nagyon fontos, hogy olyan ételt kapjon, mely biztosítja számára az aktivitási szintjéhez illeszkedő energiát.

A gyenge minőségű tápok tele vannak biológiailag nem hasznosuló anyagokkal, jóval többet kell ennie belőlük a kutyának ahhoz, hogy fedezni tudja az igényeit.

Hogyan tápláljuk az Ausztrál juhászkutyát?

Kölyökkorban az ausztrál juhászkutyáknak napi 3-4 étkezést kell biztosítani, felnőtt korban napi 2-3 étkezés, idős korban pedig napi 1-2 étkezés javasolt számukra.

A kicsik növekedéséhez, immunrendszerük fejlődéséhez és energiaszintjük kielégítéséhez rengeteg tápanyagra van szükség. 12 hónapos koruktól felnőtt tápot kell kapniuk. 12-16 hónapos kor között lelassul a fejlődésük és körülbelül ekkor érik el végleges testméretüket, így az ételnek már nem kell a növekedéshez energiát biztosítania.

A juhászkutyák hatalmas étvágyukról ismertek, bődületes mennyiséget képesek elfogyasztani, ám érzékeny gyomruk miatt nem jó ötlet egyszerre nagy mennyiséget etetni velük. Ennél a fajtánál nagyon fontos, hogy felnőtt és idős korban is több étkezésre lebontva kapják meg az ételt, hogy a gyomorpanaszok és a puffadás elkerülhető legyen.

Ami az ausztrál juhászkutya etetésénél rendkívüli szerepet kap, az a napi rutin kialakítása és betartása. A kiváló intelligenciával rendelkező eb számára a kijelölt etetési időpontok egyfajta kontrollt jelentenek, és engedelmességre tanítják a kutyát. Az ütemtervtől való eltérés idegessé és hiperaktívvá teheti a fajtát.

Mivel tápláljuk az Ausztrál juhászkutyát?

Az ausztrál juhászkutya esetében a tápanyagokban gazdag étrend tekinthető elfogadottnak. Mivel a kutyafajta gyorsan eszik, gyakran éhesnek érezheti magát. A jó minőségű étel biztosítja, hogy az eb a kisebb adagokban is hozzájut a szükséges tápanyagokhoz, ezáltal csökkenhet az étel utáni sóvárgása.

Esetükben az étel magas fehérjetartalma a legfontosabb, hiszen rengeteget mozognak. A zsírok, zsírsavak tekinthetők a következő legfontosabb összetevőnek az étrendjükben, melyek hozzájárulnak a kutya egészségéhez.

Ezt követően a zöldségekben és gyümölcsökben található vitaminok és ásványi anyagok jönnek. Érdekesség, hogy alapvetően nem tartanak igényt szénhidrátra.

A száraz tápok közül nézz számukra olyat, ami az első 5 összetevő között tartalmaz, almát, áfonyát vagy édesburgonyát, sovány fehérjeforrásokat tartalmaz, omega zsírsavakkal és rostokkal is ellátja a kutyát.

Lehetőleg szénhidrátszegény, gabona- és szójamentes tápok közül válassz, melyek kifejezetten aktív vagy munkakutyák számára készülnek. Száraz tápok esetén érdemes különböző ízesítésűeket cserélgetni időnként, hogy a kutya ne unjon rá az ételre.

Az ausztrál juhászkutyánál előnyös lehet a nyers etetés is, mivel javíthatja az emésztést és az immunrendszer védekezőképességét.

Mennyi kalóriára és fehérjére van szüksége az Ausztrál juhászkutyának?

Az ausztrál juhászkutyák tápanyagigényét elsősorban a koruk és az aktivitásuk befolyásolja. Kölyökkorban a fejlődéshez rengeteg energiát igényelnek, felnőtt korban pedig a lendületes életmódjukhoz szükséges a bőséges tápanyagbevitel.

Az egészséges, aktív kutyák ideális súlya a következő:

 • 0-4 hónapos: 1-11 kg
 • 4-12 hónapos: 12-29 kg
 • Kifejlett testsúly: 18-29 kg

Kalória

Az mozgékony eb számára a mindennapi energiát az ételek kalóriatartalma fedezi, mely az alábbiak szerint alakul:

 • Kölyök (0-4 hónap): 1016-1300 kcal/nap
 • Junior (4-12 hónap): 1221-1629 kcal/nap
 • Felnőtt (1 éves kor felett): 1301-1754 kcal/nap
 • Idős (10 év felett): 1077-1403 kcal/nap

Fehérje

A jó minőségű fehérje biztosításához elengedhetetlen, hogy az étel zsírszegény húsféléket tartalmazzon a legnagyobb mennyiségben.

Az ausztrál juhászoknak kölyökkorban legalább 22%, felnőttkorban legalább 18% nyersfehérjét tartalmazó kutyatáp szükséges. A kutyák fehérjeigénye testsúlykilogrammonként 2 g, mely a következők szerint alakul.

 • 10 kg: 20 g/nap
 • 15 kg: 30 g/nap
 • 25 kg: 50 g/nap

Szüksége van az Ausztrál juhásznak táplálék-kiegészítőkre?

Az ausztrál juhászkutyának alapvetően nincs szüksége vitaminpótlásra, ha egészséges és prémium kategóriás kutyatápot kap. A kölyköknek készült tápok vitaminokkal dúsítottak, a szénhidrátszegény, gyümölcsöket és zöldségeket is tartalmazó, aktív kutyáknak szánt felnőtt tápok szintén biztosítanak mindent, amire ennek a fajtának szüksége lehet.

A vitamindús és tápláló étrend mellett nem kell extra vitaminkészítményekkel ellátni a kutyát. A gyengébb minőségű tápok nem ennek a kutyafajtának valók, ezért ezek minőségét nem lehet pusztán vitaminokkal feljavítani.

Előfordulhat azonban, például megbetegedés kapcsán, hogy az állatorvos vitaminterápiát rendel el, vagy a kutya emésztési rendellenességei miatt szükség lehet probiotikumokra.

Minden esetben fordulj állatorvoshoz, ha a kutya emésztése, bundájának állapota, látása vagy mozgása eltér a megszokottól. A vitaminok kiválasztását és adagolását bízd az állatorvosra.

A leggyakoribb kérdések az Ausztrál juhászkutya etetésével kapcsolatban

Ausztrál kutya felele néz.

Hajlamos az elhízásra?

Az ausztrál juhászkutyák étvágya hatalmas, elhízás csak akkor fordul elő esetükben, ha több kalóriát fogyasztanak, mint amennyit lemozognak.

A súlygyarapodás okait vizsgálva, először kérdezd meg magadtól, hogy elég időt tölt-e a kutya aktív testmozgással. Az elhízás növelheti az ízületi betegségek, a rák és a diszpláziák kockázatát, melyekre ez a kutyafajta igencsak hajlamos.

Mennyire válogatós?

Abszolút nem mondható válogatós fajtának. Kifejezetten szeretik tömni a pocakjukat, és addig esznek, amíg van előttük étel.

Egészen addig, amíg a kutya visszautasítás nélkül megeszi a szokott tápját és egészsége kielégítő, nem kell tápváltáson gondolkodni.

Milyen gyakran etessük az Ausztrál juhászkutyát?

Az ausztrál juhászkutyákat többször kell kisebb adagokkal etetni, még felnőtt és idős korban is. Kiemelt hangsúlyt kap az ütemtervszerű etetés.

Ezt a fajtát nem szabad random etetni, minden nap pontosan ugyanakkor kell ételt kapnia. Az etetési rutin segít kézben tartani az étel mennyiségét, így kontrollálható a testsúlyuk, és alázatra is tanítja a kutyát.

Mennyire érzékeny a gyomra?

Az ausztrál juhásznak nem érzékeny a gyomra. Természetesen, mint minden kutyafajtával, velük is előfordulhat, hogy időnként gyomorpanaszaik adódnak, emésztési rendellenességeket tapasztalnak, például fertőzés vagy gyomorrontás következtében.

Hajlamos lehet az ételallergiára?

Az ausztrál juhászkutyáknál is előfordulhat ételallergia, amely főként száraz és viszkető bőrtünetekkel jelentkezik.

Amennyiben az ételallergia bebizonyosodik, hipoallergén vagy egyes allergén összetevőktől mentes kutyatáppal folytatható a kutya esetése.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Ausztrál juhászkutya egészsége

Ausztrál juhászkutyát két állatorvos vizsgál éppen.

Az ausztrál juhász megvásárlása előtt feltétlenül győződj meg arról, hogy a szülők és a kicsinyek is átestek a megfelelő genetikai szűrővizsgálatokon, hogy minél egészségesebb társad lehessen az eb.

Örökletes betegségektől mentes kiskutyák alapvetően jó egészségnek örvendenek, az igényeikhez illő, aktív életvitelt előnyben részesítő tartás esetén hosszú élet vár rájuk.

Mennyire egészséges az Ausztrál juhászkutya?

Az ausztrál juhászkutyák várható élettartama hosszúnak tekinthető, akár 12-15 évig is élnek. Hajlamosak lehetnek jó pár genetikai eredetű betegségre, amivel érdemes tisztában lenni, mert többségük, komoly szövődményekkel jár.

Esetükben figyelni kell a testsúly megtartására, mivel közepes testméretük ellenére rengeteget esznek. A sportolás hiányában rájuk rakodó testsúlyfelesleg hatalmas károkat okozhat a csontozatukban.

A juhászkutyának sok testmozgásra van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon, ám kölyök korban az ízületek és a csontok kímélése miatt vigyázni kell, hogy ne erőltessük túl a növésben lévő kutyusokat.

Az Ausztrál juhászkutya leggyakoribb betegségei

Az ausztrál juhászkutyák egészségét főként örökletes betegségek fenyegetik. A szűrővizsgálatokon negatív eredménnyel rendelkező kölykök kisebb kockázattal szembesülnek az alábbi, fajtára jellemző betegségekkel.

Könyök- és csípődiszplázia

Az ausztrál juhászkutyák gyakran szenvednek a csontokat és ízületeket érintő elváltozásoktól, így a könyök- és csípődiszpláziától is. A könyökízület rendellenessége fájdalmat és a mellső lábak sántaságát okoz, jellemzően már fiatal korban tüneteket mutat a kutya például testmozgás után.

Csípődiszplázia esetén a hátsó lábak érintettek, előfordulhat, hogy csak idősebb korban jelentkezik a csípőízület lazulásával vagy az elhízás következében. Szövődménye az izomsorvadás és az ízületi gyulladás lehet.

Mindkét elváltozás gyógyszerekkel, műtéttel és fizikoterápiával kezelhető.

Rák

Sajnos a kutyafajta hajlamos a rák több formájára is. A hemangioszarkóma a vérsejteket támadja, a májban, a lépben, a szívben és a test bármely területén kiválthat daganatos elváltozásokat. A tünetek gyakran későn jelentkeznek, amikor az állat szervezete már komoly károkat szenvedett és a rák már nem gyógyítható.

Gyakori még a limfóma is, mely a fehérvérsejteket érinti és a nyirokcsomókat, csontvelőt és a lépet támadja. Gyakori tünete a fáradtság, a fogyás, az arc és a lábak duzzanata. A limfóma végzetes lehet, ugyanakkor egyes típusai jól reagálnak a kemoterápiás kezelésre.

Szembetegségek

Számos szemet érintő betegség és elváltozás fenyegeti az ausztrál juhászkutyát. Gyakori idős korban a szürkehályog, ami kezelhető, a Collie szembetegség, mely a szemben található idegek és hártyák veleszületett elváltozásai miatt a részleges vagy teljes vakságot, a retina leválását okozza és sajnos nem visszafordítható.

Előfordulhat még a szempillák befelé növekedése a szemhéjon belül, mely karcolja a szem felszínét. A betegség fájdalmas, a kutya folyton a szemeit dörzsöli a mancsával, ami a szem vörösségét okozhatja. Kizárólag műtéti beavatkozással szüntethető meg tartósan az állapot.

Végül pedig a progresszív retinális atrófia, azaz a vakságot okozó, a retina degeneratív károsodásával járó szembetegség keserítheti meg a kutya életét.

Összetett gyógyszerérzékenység

A gyógyszerekre való érzékenység különösen veszélyes a kutyákra nézve, hiszen még egy bolha elleni gyógyszer is szörnyű tüneteket okozhat.

Érzékenység esetén egy génhiba miatt a kutya szervezetéből nem ürülnek ki a beadott gyógyszerek. A rosszul megválasztott gyógyszerkészítmények miatt mérgezés alakul ki, ami súlyos testi fogyatékosságot, agykárosodást és halált is kiválthat.

Főként a parazitaellenes gyógyszerek, a kemoterápia, egyes altatáshoz használt gyógyszerek, szteroidok, antibiotikumok jelenthetnek veszélyt.

A génhibára DNS-teszttel derülhet fény. Tünetei a remegés, görcsroham, nyáladzás, koordinációs zavar, súlyos esetben kóma és halál.

Süketség

A süketség és halláskárosodás gyakori probléma ennél a kutyafajtánál. Egyes formái gyógyszerekkel és műtéttel orvosolhatók, sok esetben azonban nem gyógyítható.

Süket kutyával való együttélés sok kihívást tartogat, hiszen alternatív módszerek szükségesek ahhoz, hogy taníthassuk, nevelhessük az ebet.

Epilepszia

Az epilepszia mindkét formája előfordulhat az ausztrál juhászkutyáknál. Az elsődleges epilepszia veleszületett agyi elváltozás miatt alakul ki, jellemzően 1-5 éves kor között jelentkeznek a tünetei.

A másodlagos, vagy szerzett epilepszia agyi trauma, agyvérzés, gyulladás vagy mérgezés következtében kialakuló görcsroham. A rohamok lehetnek átmenetiek, de akár súlyosbodhatnak is. Az epilepszia nem gyógyítható, de gyógyszerrel kezelhető.

Mi az Ausztrál juhász elhalálozásának leggyakoribb oka?

Az ausztrál juhászkutyák körében a rák a legelterjedtebb elhalálozási ok, körülbelül 30%-uk daganatos megbetegedés következtében távozik közülünk.

Minden elváltozás és duzzanat orvosi kivizsgálást igényel, mert némelyik rosszindulatú is lehet. Minél előbb diagnosztizálják a rákot, annál több lehetőség áll rendelkezésre a kezelésére.

Műtéttel, kemoterápiával vagy sugárkezeléssel még visszafordítható a káros folyamat. Az epilepszia és a gyógyszerérzékenység szintén lerövidíthetik a kutya élettartamát és a halálukat is okozhatják.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Ausztrál juhászkutya nevelése

Ausztrál juhászkutya nevelése.

A népszerű házi kedvencnek számító terelőkutya nagyon intelligens és jól képezhető. Fontos, hogy jutalomalapú tréninggel, a feladatok gyakori ismétlésével és következetes neveléssel kezdjünk hozzá az ausztrál juhászkutya neveléséhez.

Pozitív megerősítés mindenekfelett

Az ausztrál juhászkutyák a jutalomalapú tréningre reagálnak a legjobban. Minden alkalommal, amikor a kutya a kívánt módon viselkedik, dicsérd meg őt és adj jutalomfalatot, így pozitív élménnyel kapcsolja össze az elvárt viselkedést.

Mivel az ausztrál kifejezetten hajlamos az elhízásra, ezért egészségének megőrzése érdekében idővel célszerű elhagyni a jutalomfalatokat a nevelése során. Ennek módszereiről itt írtunk.

Büntetés másképp

Az ausztrál juhász rendkívül sértődékeny és érzékeny fajta. A büntetés és megrovás kerülendő, helyette inkább hagyd figyelmen kívül az ebet, vagy határozottan, de nyugodt hangon szólj rá.

A büntetést is lehet jól csinálni, nem kell hozzá az ebet verni vagy ordibálni vele. Olvasd el a büntetésről és jutalmazásról írt útmutatónkat.

Ne késlekedj a szocializációval

Két ausztrál kölyök játszik.

Az ausztrál juhászkutyák nevelésének alapköve az állatokkal és emberekkel való szocializáció. A 7 hetes kortól 4 hónapos korig tartó életszakasz a legalkalmasabb a szocializációra, ám minden életszakaszban újabb és újabb ismeretlen személyeknek és állatoknak kell kitenni az ebet.

A szocializáció elsődleges célja, hogy az eb megbarátkozzon más élőlényekkel, felfedezze a külvilágot, magabiztosságra tegyen szert és minimalizálja a félelmét az ismeretlennel szemben.

A félelem esetükben agresszióba csaphat át, ezért elengedhetetlen az ismerkedés minél szélesebb megteremtése.

Előzd meg a terelést

Igencsak kényelmetlen lehet a mindennapokban az, hogy az ausztrál juhászkutyák hírhedt terelők. Terelés előtt megváltozik a viselkedésük, szaglásszák az emberek sarkát, rájuk ugatnak, éberré válik a viselkedésük, görnyedtté válik a testhelyzetük. 

Az első jelek felfedezésekor minden alkalommal állítsd le a kutyát a “nem” paranccsal, és sétálj el vagy ültesd le, így abbahagyja, amire készül.

A terelésbe akkor kezdenek bele, ha nincs jobb dolguk, ezért jó ötlet lehet játékkal vagy testmozgással elterelni a figyelmüket.

Fordíts figyelmet a mentális és fizikai lefárasztásra

A fizikai aktivitás kulcsfontosságú ahhoz, hogy az ausztrál juhászkutya jól érezze magát a bőrében. Szeretnek futni, kutyás sportokat űzni, agility és flyball feladatokban részt venni, frizbizni és úszni. 

Akkor a legboldogabbak, ha a sport mellett kijut számukra a gondolkodásra ösztönző feladatokból, megoldandó problémákat kell elvégezniük.

Számukra nagyon hasznos az engedelmességi tréning, a kirakós játékok, az intelligenciajátékok, melyek az elméjüket tornáztatják.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Ausztrál juhászkutya ápolása

Az Ausztrál juhászkutya ápolása.

Az ausztrál juhászkutya hosszú bundájának szépségének megőrzéséhez elengedhetetlen a szőrzet ápolása.

A fésülés a filcesedés elkerülése miatt kötelező művelet, melyre igazán nagy figyelmet kell fordítani. Ápolásuk alapvetően nagyon könnyű, nem kell őket folyton kutyakozmetikushoz hordani.

Elmaradhatatlan fésülés

Az ausztrálok intenzíven vedlenek évente kétszer – egyesek szerint a vedlések 6 hónapig tartanak. Valójában a vedlési időszakon kívül csak mérsékelten hullajtják a szőrüket.

Sejthető, hogy a közepes hosszúságú, kettős szőrzet rendszeres fésülését nem fogod megúszni. Rengeteg szennyeződés, faggyú, piszok és elhalt szőrszál halmozódhat fel a bundában, ha nem fordítasz figyelmet a fésülésükre.

Használj bontókefét, az aljszőrzet átfésülésére alkalmas hosszú fogazatú kefét. Fésülés közben ellenőrizd a kutya bőrét, figyeld az irritáció és a paraziták jelenlétére utaló jeleket.

Véletlenül se borotváld

Bundájának elsődleges szerepe, hogy télen melegen tartsa a kutyát, nyáron pedig megóvja a hőségtől. Szőrzetüket ezért sosem szabad leborotválni, mert a borotválás nem csökkenti a vedlést, ugyanakkor tönkreteszi a bunda testhőmérséklet szabályzását betöltő funkcióját.

Borotválást követően előfordulhat, hogy a kutya szőre helyenként nem nő teljesen vissza, és megszűnik a környezeti tényezőkkel szembeni védelme az ebnek.

Rendszeres pancsolás

Az ausztrál juhászkutyát körülbelül havonta egy alkalommal érdemes megfürdetni, hogy mindig friss illatú legyen a bundájuk két fürdetés között is.

A közepes hosszúságú szőrbe sok növényi maradvány és piszok tapadhat, szőrük ezektől összegubancolódhat, ezért jobb, ha rendszeresen, kíméletes samponnal megfürdeted a kutyát.

A szőr vágása opcionális

Az ausztrál juhászkutya bundája nem tartozik azon bundák közé, melyet feltétlenül nyírni kell. A szőr vágása elfogadható a lábakon, a mancspárnák között, a fülben és az arc körül.

A lábakon és a fejen kizárólag esztétikai cél szolgál a nyírás, a mancson azonban segíthet mérsékelni a szennyeződések felhalmozódását. A fül szőre sok kellemetlenséget okozhat, mivel nedves maradhat, hozzátapadhat a kosz, ami irritációhoz vezethet.

Mancsok tisztítása

Az aktív életmódhoz szokott kutya lábain sok szennyeződés felhalmozódhat a séták és kirándulások alkalmával.

Séta után a legjobb, ha lemosod a lábait, vagy törölközővel áttörlöd, megszárítod, mielőtt beengednéd a lakásba, mert a tappancsaikon is sok szőr található.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Mennyibe kerül egy ausztrál juhászkutya?

Magyarországon egyre nagyobb népszerűségnek örvend a lenyűgöző ausztrál juhász, így hazánkban legalább 8-10 elismert és megbízható tenyésztőtől vásárolhatjuk meg az ebet.

Itthon körülbelül 350-400.000 Ft-ért, Szlovákiában és Franciaországban pedig 5-600.000 forintnak megfelelő összegért juthatunk egy fajtatiszta, genetikai szűréseket átesett törzskönyvvel rendelkező kölyökkutyához.

Szerencsére kevés szaporító található hazánkban, ritkán találunk az online piactereken olyan eladó kölyköket, akik ismeretlen szülőktől származnak.

Minden esetben jár utána a tenyésztőnek, kérj tőlük hivatalos orvosi dokumentumokat, mert az ausztrál juhászkutya nagyon sok örökletes betegséget hordozhat, amit jobb elkerülni.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.