Basset hound fajtaleírás.

Basset hound

Termet
KÖZEPES
Lakásban tartható
igen
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
17-26 kg
28-36 cm
Hím
22-28 kg
30-38 cm
Származás
Anglia, Franciaország
Főbb tulajdonságai
Közvetlen, nyugodt, jó természetű, lusta
Várható életkor
10 - 14 év
Szőrzet
Rövid
FCI besorolás
Kopók
Színek
Hipoallergén
Nem

A rövid, kurta lábáról, hosszú füléről és lógó bőréről ismert Basset hound az egyik legkiegyensúlyozottabb kutyafajta. A kezdetben vadászatra tenyésztett eb ma már népszerű családi kedvenc. Éles szaglása miatt könnyen szagot fog, nem lesz könnyű dolgod, ha ételt akarsz elrejteni előle.

Társaságkedvelő, barátságos személye alkalmassá teszi arra, hogy gyerekekkel és más háziállatokkal együtt éljen. Alacsony termete mérsékelt mozgásigénnyel párosul, ezért jól illik olyan személyek mellé is, akik nem rajonganak a kimerítő sétákért.

Intelligencia
50%
Aktivitás
41%
Macskabarát
71%
Ugatós
81%
Szőrhullás
48%
Taníthatóság
40%
Gyerekbarát
80%
Házőrző
15%
Harapós
9%
Egészség
24%

Melyek a Basset hound legfontosabb tulajdonságai?

Melyek a Basset hound legfontosabb tulajdonságai?
Igazán kedves és barátságos kutyafajta.

A Basset hound a közvetlen és nyugodt kutyák körébe tartozik. Szereti az embereket, a gyerekeket és minden kisállatot, megbízható és jó természetű.

Otthon békésen viselkedik, nem áll messze tőle a lustálkodás, és nagyon türelmes a lakótársaival. Személyisége lehet méltóságteljes és bohókás is, de ha szagot fog, akkor csak a forrás felderítésére koncentrál.

Céltudatos vadászösztönnel bír, nehéz kizökkenteni a kutatómunkából, ezért a nevelése okozhat némi kihívást. Köztudottan nehezen szokik szobatisztaságra, makacssága miatt az engedelmességi tréning elsajátítása is sok időt vesz igénybe.

Számukra a nyomkövetés élvezet, ezért a szagmunkára épülő kutyasportokban kiválóan teljesíthetnek. A mentális fárasztás remek formája lehet, ha a kutyának szemes tápot rejtesz el a kertben, vagy szimatszőnyegre szórod, hogy a kedvenc elfoglaltságának hódolhasson.

Merülj el fajtaleírásunkban és ismerkedj meg közelebbről a szomorkás tekintetű Basset hound-dal!

Érdekes tények a Basset hound-ról

A Basset hound-ot sokan unalmas kutyának tartják, ugyanakkor rengeteg érdekes tulajdonságuk van, ami különlegessé és szerethetővé teszi őket.

Ismerd meg a legkevésbé ismert tényeket a kutyafajtáról.

Nem tud úszni

Aprócska lábai miatt a Basset hound nem tartozik a jó úszók közé, ezért távol kell tartani a medencéktől és természetes vizektől. Rövid lábaik inkább sétálásra valók, a futás sem tesz jót nekik.

Fülükkel gyűjtik be az illatokat

Bár elsőre hihetetlenül hangozhat, a hosszú füleik segítik a kutya szaglását. A vadászatra tenyészett eb kiváló szaglással bír, több mint 220 millió szagreceptor található az orrukban, füleik pedig legyezőként sodorják orruk felé a préda földön hagyott szagmintáit.

A ráncos bőr hasonló szerepet tölt be, hiszen képes felfogni a szagmolekulákat, és segíti a kutyát a célpont azonosításában.

Okkal ilyen alacsonyak

A rövid lábak azt a célt szolgálják, hogy a kutya orra mindig a föld közelében lehessen, és hamar szagot foghasson. Kicsi lábaikkal nem tudnak túl gyorsan futni, így a vadászok könnyen lépést tarthatnak velük.

Fülbemászó koncertet adnak

Az egyik legvokálisabb kutyának tartják, mert nagyon hangosan tudnak ugatni és más hangokat képezni. Hangjukat gyakran kiengedik akkor, ha egyedül maradnak, ezért biztos nem lesznek a szomszédok kedvencei.

Nagyon nehezek

A Bassetek egységnyi testsúlyára nagyobb csonttömeg jut, mint bármely más kutyáéra. Bár alacsonynak és kicsinek tűnnek, valójában nagyon nehezek a tömör csontjaik miatt.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Basset hound megjelenése

A Basset hound megjelenése.

A Basset hound alacsony, közepes méretű, kifejezetten erős csontozatú eb. Testalkata masszív, háta hosszú, széles és vízszintes.

A lábai vaskosak és erősek, illetve feltűnően tömzsik. Mancsai és talppárnái nagyok.

Bőrük megereszkedett és laza, fülük pedig igencsak méretes, mindig lefelé lóg. Szőrzetük az egész testen egyenletesen rövid és sima. A szőrzet sűrű, taszítja a vizet és a szennyeződéseket.

Tekintetük szomorkás és kifejező, szemük nagy és barna színű, szemhéjuk szintén lógós. A kanok és szukák magassága 33-38 cm, testsúlyuk pedig 22-30 kg körüli, ami marmagasságukhoz képest súlyosnak mondható.

Fejük testükhöz viszonyítva nagy, domború, fülei alacsonyan és lazán helyezkednek el a koponyán, valamivel a szem vonala alatt. A fül végei lekerekítettek, tapintásuk bársonyos. Kerek, fekete orruk hosszú pofa végén helyezkedik el.

Farkuk hosszú és egyenes, alul durva szőrzet fedi. Harapása ollószerű, felső ajkai takarják az alsókat, bőre a száj körül sem feszes.

A Basset hound színvariációi

A trikolor barna, fekete és fehér színekből álló bunda a leggyakoribb.

A Basset hound színei a fehér, cser, sárga, barna, vörös és fekete színekből tevődhetnek össze. A trikolor barna, fekete és fehér színekből álló bunda a leggyakoribb.

Elterjedt a fekete-fehér, a barna-fehér és a vörös-fehér színvariáció is. A sárga-fehér, illetve a teljesen vörös vagy fekete bunda ritkának mondható.

Időnként feltűnhetnek szürkéskék egyedek is, ám ez az árnyalat nem tekinthető a standard kopószínek egyikének. A szín egy recesszív gén következménye, ami számos genetikai betegségre is hajlamossá teszi az ebet, például bőr- és ételallergiákra, emiatt a kékes árnyalat nem elfogadható.

Bundájukon foltos mintázat vagy pöttyök figyelhetők meg, alapszínük gyakran fehér, fülük és hátuk többnyire sötétebb árnyalatot vesz fel.

A Basset rövidszőrű bundája sima és közepesen puha, szőrzete egész évben folyamatosan és mérsékelten hullik, ezért a kutyafajta nem tekinthető hipoallergénnek.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Basset hound vérmérséklete és személyisége

Személyisége és vérmérséklete.
Könnyen alkalmazkodik, de nehéz motiválni

Ne hagyd, hogy megtévesszen a Basset hound szomorkás arca, a kutyafajta egyáltalán nem unalmas! A Basset hound kedves és odaadó társ, akit meglehetősen nyugodt személyiséggel áldott meg a sors. Kivételes kutyafajta a lassabb életvitelű, gyerekes vagy idős családok számára.

Szereti a gyerekeket

A Basset hound nagyon szeretetteljesen viszonyul a családjához, beleértve a gyerekeket is. Mint minden kutyát, őt is össze kell szoktatni a gyerekekkel és a gyerkőcöknek is meg kell tanítani, miként bánjanak az ebbel.

A fajtára nem jellemző az agresszió, nehéz őket felbosszantani, és ha már elegük van a társaságból, félrevonulnak egy csendes helyre.

Könnyen alkalmazkodik

A Basset hound lenyűgöző állóképességgel rendelkezik, ami főként akkor mutatkozik meg, ha szagot fog. A hétköznapokban szeret melletted lustálkodni, elfogadja, ha egy esős délután nincs kedved kimozdulni. Ugyanakkor, ha hosszú sétához támad kedved, boldogan elkísérnek és kitartóan követnek.

Erős falkaösztöne van

A Basset erős falkaösztöne miatt társaságkedvelő és toleráns, nem tekinthető territoriális ebnek. Jól kijön más háziállatokkal, igényli, hogy az idő nagy részében legyen körülötte valaki.

Az idegenekre ugatással figyelmeztet, de amint kiderül, hogy vendégségbe érkeztek, udvariasan és barátságosan közelít hozzájuk. Egyedül maradni nem szeretnek, ilyekor előtör belőlük a mély és kitartó vonyítás.

Kihívás az okítása

A kopók oktatása általában nem egyszerű. A Basset hound-okat arra tenyésztették, hogy kövessék a préda szagát, önállóan vadásszanak, és a feladatukra koncentráljanak. Könnyen elterelődik a figyelmük a gazdiról, ha érdekes illatot fúj feléjük a szél.

A kutya valójában intelligens, de az eszét nem tanulásra akarja fordítani. Nem motiválja őket különösebben a gazdinak való megfelelés, ezért nagyon kitartónak kell lenned, ha engedelmes kutyát szeretnél nevelni belőle.

Kinek ajánlott a Basset hound?

Kinek ajánlott a Basset? A Basset hound nyugodt és kevésbé aktív családok számára ideális választás.

A Basset hound nyugodt és kevésbé aktív családok számára ideális választás. A legjobb, ha egyszintes kertes házban tartod, mert nem szabad lépcsőznie.

Még jobb, ha a szomszédok nincsenek túl közel és nem túl vékonyak a falak, mert a kutyának nagyon hangos, öblös ugatása van.

Szeretnek a családjuk közelében lenni, kiterjedt szocializációt igényelnek, jól illenek idős gazdik mellé is.

Mérsékelt vagy alacsony mozgásigényük van, képesek hosszú órákat heverészni, de a könnyű sétát mindenképpen be kell iktatni a napirendbe, hogy egészségesek maradjanak. A testmozgás elhanyagolása elhízást és betegségeket okozhat.

Nevelésük és kiképzésük nem könnyű feladat, hiszen makacs fajtáról beszélünk, aki a vadászatot mindenek elé helyezi. Sok türelemmel és dicsérettel szép eredményeket érhetünk el velük.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Basset hound eredete

Eredete Franciaországba nyúlik vissza.

A Basset hound eredete elég összetett. Ősei a spártai kopók, akiket a Szent Hubert bencés apátságban, Belgiumban tenyészették a VI. századtól. A Basset houndot végül ebből a fajtából tenyészették tovább Franciaországban, ahol a ma már védjegyének számító rövid lába az eredeti fajta eltörpüléséből adódott.

Nevében a “bas” szótag franciául alacsonyt jelent, valószínűleg innen származik a neve. Alacsony termetük alkalmassá tette őket a vadászatra és arra, hogy nehéz terepen is boldoguljanak.

Legendás szaglásuk miatt a vadászatért rajongó francia arisztokrácia kedvenc ebe lett, akik elsősorban mezei nyulak levadászására tartották. Tenyésztésük következő állomása Anglia volt, ahol csak néhány példány élt.

A belterjesség elkerülése érdekében Angol vérebekkel és Beagle-el párosították az ebeket, így alakul ki a ma elfogadott standardnak megfelelő kutyafajta, melynek származási helye Anglia.

Az Amerikai Kennel Klub 1885-ben ismerte el önálló fajtaként. Amerikában a 19. század közepén vált népszerűvé, többször került címlapokra, reklámkampányok és a képregények központi figurája lett.

FCI besorolása alapján a (VI.) Kopók és rokon fajták csoportjába, a Kopók szekciójába és a Kis méretű kopók típusába tartozik.

Híres Basset-ek és gazdáik

Elvis Presley-Hound dog

Elvis Presley, Marilyn Monroe, Frank Sinatra, Doris Day, Brigitte Bardot, Clint Eastwood, Angelina Jolie, Jennifer Lawrence, George Clooney, … csak hogy a legnagyobb, ikonikus világsztárokat említsük azok közül, akik nem tudtak ellenállni a Basset hound összetéveszthetetlen külsejének.

Tudtad, hogy Elvis Presley világhírű slágerét, a “Hound dog”-ot személyesen énekelte egy cilindert viselő Basset houndnak egy népszerű tévéshow-ban?

Még Marylin Monroe sem tudott ellenállni a Basset hound varázsának, ezért Arthur Millerrel közösen örökbe fogadta Hugo-t. A kutyus több fotón is helyet kapott az ikonikus színésznő mellett.

Végül pedig a felejthetetlen sorozathőst emelnénk ki listánkból, Columbo-t, a nyomozók nyomozóját, aki miatt éveken át ragadtunk a televízió elé. Talán még emlékszel, hogy oldalán egy álmos tekintetű Basset hound szerepelt a sorozatban, akit egyszerűen csak Kutyának hívott.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Basset hound etetése

Basset hound etetése.

A Basset hound egészségének és testsúlyának megőrzése érdekében elengedhetetlen, hogy gondot fordítsunk a helyes táplálásra. A kutyafajta imád enni, ám apró lábait nem arra tervezték, hogy hatalmas tömegeket cipeljen, a súlyfelesleg jelentősen megnehezíti a mozgását. 

Az étel mennyiségét mindig az aktivitási szintjéhez kell igazítani, és csínján kell bánni a kalóriadús jutalomfalatok osztogatásával.

Hogyan tápláljuk a Basset hound-ot?

A Basset hound hízásra hajlamos, ezért nagyon figyelmesen kell adagolni az ételt számára. A legjobb, ha a napi mennyiséget legalább 2-3 kisebb részletre elosztva kapja.

A neveléshez és jutalmazáshoz ételt mindig számítsd bele a napi ételadagba, hogy véletlenül se etesd túl, és egészséges keretek között maradjon a testsúlya.

Etetéskor mindig válasszunk az életkorának megfelelő tápot, hogy pontosan azokhoz a tápanyagokhoz juthasson, amire a növekedéséhez, egészségének megtartásához szüksége lehet.

Bár legtöbbjük alacsony vagy mérsékelt aktivitást mutat, vannak egyedek, akik nagyobb energiaszinttel rendelkeznek és nem vetik meg a mozgást. Nekik érdemes növelni a tápanyagbevitelüket a táp mennyiségének fokozásával, vagy kalóriában gazdag jutalomfalatokkal.

Az idős kutyák aktivitása jelentősen visszaesik, emésztésük lassul, ezért jobban fenyegeti őket az elhízás és a túlsúlyhoz kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázata.

Az ételt tartsd mindig elzárva előlük, mert nagyon könnyen kiszagolják, és előszeretettel dézsmálják meg, amit csak találnak.

Itt írtunk, hogy miként tudjuk felismerni a jó minőségű kutyatápot.

Mivel tápláljuk a Basset hound-ot?

A Basset hound-ok táplálékában fehérjének, kalóriának és szénhidrátnak kell helyet kapnia. Természetesen a mikrotápanyagok, mint a vitaminok, zsírsavak és ásványi anyagok az ő étrendjükből sem maradhatnak el.

A basset-ek nagyon jól elélnek száraz tápon, ha az megfelelő minőséget képvisel. A legjobb, ha a táplálék bővelkedik fehérjében és rostokban, valamint minél kevesebb töltőanyagot, búzát, kukoricát tartalmaz.

A gabonafélék kevés tápanyagot tartalmaznak, nem szolgálják a kutya egészségét, viszont annál inkább hizlalnak. A nedves táp szinten szóba jöhet a basset etetésekor.

A száraz és nedves tápot akár keverhetjük is. A nedves táp több vizet tartalmaz, eltelíti a kutyát, ezért segíthet kontroll alatt tartani a kutya testsúlyát.

Mennyi kalóriára és fehérjére van szüksége a Basset hound-nak?

A Basset hound tápanyagigénye főként a koruk előrehaladásával és a testmozgással töltött idő mértékével változik. Az ebek optimális testsúlya a következők szerint alakul a növekedésük közben:

 • 0-4 hónapos: 1-13 kg
 • 4-12 hónapos: 11-27 kg
 • Kifejlett testsúly: 18-29 kg

Kalória

A Basset houndok táplálékának nem kell túl kalóriadúsnak lennie, kifejezetten figyelni kel arra, hogy inkább energiaszegény, de tápanyagokban gazdag ételt kapjanak. Alacsony energiaszükségletük biztosítására a napi kalóriabevitel a következő értékek között alakul.

 • Kölyök (0-4 hónap): 220-605 kcal/nap
 • Junior (4-12 hónap): 495-1650 kcal/nap
 • Felnőtt (1 éves kor felett): 1125-1575 kcal/nap
 • Idős (7 év felett): 900-1000 kcal/nap

Fehérje

A basset-eknek kölyökkorban 25%, felnőttkorban 27%, idős korban pedig 18% nyersfehérjét tartalmazó étrend szükséges. Fehérjeigénye testsúlykilogrammonként 2 g, mely a következők szerint alakul.

 • 10 kg: 20 g/nap
 • 15 kg: 30 g/nap
 • 25 kg: 50 g/nap

Olvasd el útmutatónkat, hogy milyen és mennyi fehérjére van szüksége a kutyának.

Szüksége van a Basset houndnak táplálék-kiegészítőkre?

A Basset hound mikrotápanyag-igényét elsősorban a tápláláson keresztül kell kielégíteni. A megfelelő összetételű, jó minőségű tápok a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.

Bizonyos esetekben szükség lehet egyes vitaminok pótlására, például ha a kutyának mi magunk főzünk, vagy nyers ételekkel tápláljuk. A vitaminkészítményekről feltétlenül konzultálj az állatorvossal, mielőtt a kutyának adnád.

A Basset hound nyurga és alacsony testalkata hajlamossá teszi őt a hátfájdalmakra, ízületi problémákra. A korosodó kutyusoknak a kondroitin és a glükozamin segíthet a fájdalmak és gyulladások mérséklésében. Fontos, hogy a kölyköket fokozatosan szoktassuk lépcsőhöz, mert elmozdulhatnak a csontjaik.

Emésztési problémák esetén a probiotikumok, túlsúly esetén pedig a diétás tápok, illetve az anyagcserét fokozó L-karnitin jó célt szolgálhatnak. Az omega-3 és omega-6 zsírsavak segíthetnek a bőr- és fülgyulladás kezelésében és megelőzésében, amire a kutyafajta hajlamos.

Leggyakoribb kérdések a Basset hound etetésével kapcsolatban

Hajlamos a Basset az elhízásra?

A Basset hound-nál kevés hízékonyabb eb létezik. Hatalmas étvágyuk és mérsékelt aktivitásuk miatt csak úgy szaladnak fel rájuk a kilók.

Mindenképpen érdemes alacsonyabb kalóriatartalmú, rostokban gazdag diétás tápokra cserélni az eledelét, ha azt tapasztaljuk, hogy a kifejlett testméretű kutya súlya folyamatosan gyarapodik. Segítség lehet az is, ha nedves tápra váltunk, vagy nedves és száraz eledelt keverünk neki.

Ha kedvencünkre felszaladtak a kilók, akkor zöldségek formájában adjunk több rostot az étrendjébe.

A kutyák elhízásának okairól itt olvashatsz bővebben.

Mennyire válogatós kutyafajta?

A Basset houndok nem túl válogatósak, kifejezetten egészséges étvággyal rendelkeznek. Bármilyen ételt boldogan elfogyasztanak.

Ha valamiért mégis ódzkodnak a megszokott táptól, segíthet az is, ha nedves tápra váltunk, vagy nedves és száraz eledelt keverünk össze neki. A nedves tápok sokkal ízletesebbek, étvágygerjesztőbbek és jórészt vizet tartalmaznak, így nem kell aggódnunk a kutya súlya miatt.

Milyen gyakran kell etetni a Basset hound-ot?

A Basset hound etetésének gyakoriságát az eb életkora határozza meg. A növekedésben lévő kölyköket naponta 3-4 alkalommal, a kifejlett ebeket naponta kétszer, idős korban pedig napi 1-2 alkalommal szükséges megetetni.

Az etetés ütemtervét szigorúan be kell tartani, mindennap ugyanabban az időpontban kell őket etetni, így elkerülhetjük a túletetést.

Mennyire érzékeny a gyomra?

A Basset houndnak érzékeny lehet a gyomra. Testalkatából adódóan hajlamos a gyomorcsavarodásra, puffadásra, ezért fontos, hogy naponta többször, egyszerre kis mennyiségben kapjon ételt.

Az emésztés javítására a tökpüré és a probiotikumok válhatnak be, de választhatsz kifejezetten érzékeny gyomorra ajánlott tápot is, ha a kutya emésztése problémás.

A Basset hound hajlamos ételallergiára?

A Basset houndok körében is előfordulhat ételallergia. A leggyakrabban a tejtermékek, a csirke, a marha, a búza, kukorica és a szója okoz számukra kellemetlen tüneteket.

Az allergia gyakran nem jár egyedül, az arra érzékeny ebek általában egyszerre több összetevőre is rosszul reagálnak. Számukra a hipoallergén kutyatápok jelenthetnek megoldást.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Basset hound egészsége

A Basset hound egészsége.

A Basset hound egészségét az örökölt gének mellett a táplálkozás módja és a testmozgás mértéke is befolyásolhatja.

A kutyafajta esetében figyelmet kell fordítani az ápolásra is, többek között lógó fülük a baktériumok kedvelt helye lehet.

Mennyire egészséges a Basset hound?

A Basset hound nem tartozik a legegészségesebb kutyák közé. Átlagos, 10-14 éves várható élettartammal rendelkezik. Fajtiszta kutyaként, rájuk is jellemzőek bizonyos genetikai eredetű betegségek, melyek közül több rossz hatással van a mozgékonyságukra.

Az örökletes betegségek jó része már kölyökkorban kiderül, idős korban jellemzően már csak a korukból adódó nehézségekkel kell megküzdenie.

A Basset hound leggyakoribb betegségei

A Basset hound többféle betegségre hajlamos. Az őket potenciálisan érintő betegségek ismerete segíthet felkészülni arra, hogy milyen kivizsgálások várnak a kedvencünkre, milyen tünetekre és eltérésekre kell figyelnünk.

Fülfertőzés

A leggyakoribb betegségek közé tartozik a fülfertőzés. A Basset houd-ok füle begyulladhat a felhalmozódó szennyeződések miatt.

A súlyos fülfertőzés elkerülhető a kutya fülének rendszeres tisztításával. Ha a kutya fülében bőrpírt vagy kellemetlen szagot tapasztalsz, fordulj azonnal állatorvoshoz.

Szeborreás dermatitisz

A szeborreás dermatitisz meglehetősen gyakori a kutyáknál, általában a lábakon, arcon és a törzsön jelentkezik. A betegség főként kamaszkorban alakul ki, hatására a bőrben lévő faggyúmirigyek túl sok faggyút termelnek, jellemzően kellemetlen szagot okoznak a kutyának.

Glaukóma

A szem bevörösödése, megduzzadása, a gyakori könnyezés és a szemek vakarása hívja fel a figyelmet a zöldhályog néven ismert betegségre. A degeneratív kór miatt megemelkedik a nyomás a szemben, ami gátolja az idegrostok működését.

Gyógyszeres kezelés nélkül látáskárosodáshoz és vaksághoz vezethet. A Basset további, gyulladásos szembetegségektől is szenvedhet, melyek a szemtestet és a szemhéjat is érinthetik.

Hátproblémák

A hosszú háta okán sokkal instabilabb a gerincoszlopa, ezért különösen érzékeny a gerincproblémákra. Elterjedt a porckorongsérv, melyben a csigolyák közötti porckorong kitüremkedik és nyomja a gerincvelőt.

Az állapot mozgásszervi és idegrendszeri tüneteket is okoz. Nehézséget okoz a járásban, fájdalmassá teszi a sétákat, megnehezíti a hátsó lábak felemelését, végtagbénulást és inkontinenciát is kiválthat.

A nyaki gerincszakaszt a Wobbler-szindróma fenyegeti. A rendellenesség miatt a gerincvelő és a nyaki idegek túlságosan összenyomódnak, nyaki merevséget, fejfájást és ingadozó mozgást tapasztalhat a kutya.

Hátuk kímélése miatt kerülniük kell a lépcsőzést, és mindig meg kell támasztani a hátsójukat, amikor felemeljük őket.

Vérzési rendellenességek

Az örökletes vérzési rendellenességek közül a Von Willebrand-szindróma és a trombopátia érintheti őket leginkább.

Előbbi a vér alvadásához szükséges fehérje hiánya miatt spontán vérzés alakulhat ki (íny, száj, orr), véres lehet a székletük és vizeletük, túlzottan véreznek műtétek alatt, kisebb sérülések hatására.

A trombopátia szintén örökletes kór, ami miatt a vérlemezkék működése nem megfelelő, így az eb hajlamosabb a vérzékenységre, lelassul a sebek gyógyulási folyamata.

Mi a Basset hound elhalálozásának leggyakoribb oka?

A Basset hound-ok nagyon hajlamosak a Dilatatív kardiomiopátiára vagy más néven tágulásos szívizom-elfajulásra, mely egy életveszélyes szívbetegség. Hatására a szív oly mértékben megnagyobbodik, legyengül és fala elvékonyodik, hogy nem tud hatékonyan vért pumpálni az erekbe.

A tünetek hétköznapiak, ezért komoly EKG vizsgálat nélkül nehéz felismerni. Legkönnyebben felismerhető tünetek a fáradtság, köhögés és nehézlégzés.

Az állapot gyógyszerekkel kezelhető, de sokszor már túl későn derül rá fény. Gyakori elhalálozási ok ezen felül a rák, az öregség és a gyomorcsavarodás. A haldokló kutya tüneteiről itt írtunk.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Basset hound nevelése

Hogyan neveljük a Basset houndot?
Kölyökkorban fontos a korai szocializáció, és a külvilág felfedezése.

A Basset hound képzése nem tartozik a könnyű feladatok közé azonban elengedhetetlen, hogy az eb megtanulja az elfogadott viselkedést és a szabályokat.

Az engedelmességi tréning elvégzése segít elérni, hogy a kutya megtanuljon jól viselkedni a lakáson belül és az otthonon kívül egyaránt.

A kutya neveléséről itt találsz hasznos tippeket.

Tanítsd meg az alapokra

A kutya érkezését követően meg kell tanítani neki, hogy hol találja az etető és itatótálját, és mindvégig ragaszkodni kell a kijelölt helyszínhez, különben a kutya összezavarodik és frusztrált lesz.

Határozd meg az etetés időpontjait és soha ne térj el tőle. Mutasd meg a kutyának a fekhelyét, és alakítsd ki a lefekvés és felkelés állandó rutinját, hogy a későbbiekben ne ébresszen fel az éjszaka közepén. Mutasd meg neki, hol végezheti a dolgát, és szoktasd őt oda.

Tanítsd meg a dicsérő és megrovó szavakra

A Basset képzésének alapja a két ellentétes jelentésű kifejezés megtanítása, ami lehet a “köszönöm” és a “nem”.

A kulcs a megfelelő hanglejtés és testbeszéd, hogy a kutya megértse mi az, aminek örülsz, és mit nem szabad megtennie. Ezt követően folytatható a kiképzés a szokásos feladatokkal, mint az ülés, fekvés stb. gyakorlása.

Szobatisztaság

Sok Basset hound elég lassan szokik szobatisztaságra, ami elég nagy fejtörést okoz a gazdáiknak. A “balesetek” hosszú hónapok után is mindennaposak lehetnek, ám nem szabad feladni a képzést, különben örökké takaríthatsz utánuk.

A legtöbb gazdi számára ez a trénig jelenti a legnagyobb kihívást, de ne aggódj, előbb-utóbb megtanulja, hogy hol és mikor végezheti el a dolgát.

Kézhez szoktatás

A kézhez szoktatás a Basset hound esetében különösen fontos.

Minél előbb tolerálnia kell, hogy hozzáérnek, például az állatorvos megvizsgálja, a családja megfésüli, simogatja, megtapogatja vagy éppen megtisztítja a füleit.

Az emberi kéz érintését pozitív élménnyé kell tenni, hogy a kutyát ne zavarja, hogy feladod rá a hámot, gyógyszert adsz neki vagy más kellemetlen műveletekkel zaklatod.

A kézhezszoktatási útmutatónkat itt találod.

Korai szocializáció

A szocializáció célja, hogy a kutya minél több embert és állatot megismerjen, és jól viselkedjen idegenek körében. A szocializációból kimaradt Basset hound hajlamos arra, hogy morogjon vagy ugasson az emberekre, üldözőbe vegyen más állatokat.

A külvilág felfedezése lehetőséget teremt az éles szaglású kutyának arra, hogy jobban megismerje a környezetét, megbarátkozzon vele, hogy a későbbiekben ne rettegjen és szorongjon az ismeretlentől.

Olvasd el a szakszerű szocializációról írt cikkünket!

Pórázon sétáltatás

A Basseteket csak pórázon szabad sétáltatni, mert nagyon erős a szimatuk. Ha az eb szagot fog, akkor képes teljesen kizárni a külvilágot, vakon és céltudatosan követni a nyomát.

Ilyenkor tudomást sem vesz arról, hogy mire utasítod, mert a kutya vérében van, hogy a szagon kívül semmire se figyeljen. Általában zárt területen szót fogadnak, séta közben viszont megvan a veszélye annak, hogy nem reagálnak jól a behívásra vagy más parancsokra az elkötelezett szimatmunka közben.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Basset hound ápolása

Basset hound ápolása.
Ápolása könnyű, de a fülekre oda kell figyelni.

A Basset hound ápolása nagyon könnyű, ám bizonyos területekre nagyobb odafigyelést kell fordítani, hogy az eb egészségét és jó közérzetét fenntarthassuk.

Hosszú, lógó füleik és a túlméretezett bőrük tisztántartására rendszeresen időt kell szakítani.

Tippek a kutya ápolásához.

A túlméretes bunda ápolása

A Basset hound-nak rövid és sima szőre könnyen lepergeti magáról a vizet és a szennyeződéseket, ezért nagyon könnyű őket megfésülni.

A rugalmas gumikefe eltávolítja az elhalt szőrszálakat, a vaddisznószőr kefe segít eloszlatni a faggyút a bundán, ezáltal fényesebbé teszi a szőrt.

A Basset-et elég hetente egyszer átfésülni, mert a rövid szőrszálak nem tudnak összekócolódni és filcesedni.

Szabadulj meg a kutyaszagtól

A Basset hound köztudottan azon fajták közé tartozik, akiknek erős kutyaszaga van. A ráncos bunda összegyűjtheti a port, ami hozzátapad a természetes olajoktól fénylő szőrükhöz.

Fürdetésük havi egy alkalommal javasolt kíméletes és illatmentes samponnal. A Basseteket érdemes lehet kétszer is átmosni, egyszer hagyományos samponnal, másodszorra pedig bolha és kullancsriasztó samponnal, vagy bőrnyugtató samponnal attól függően, hogy a kutya milyen terepen szokott sétálni. 

Fürdetés után alaposan szárítsd meg a kutyát, ügyelve arra, hogy a ráncok között is szárazak legyenek. A büdös kutyaszag megszüntetéséről itt találsz hasznos tippeket.

Vaj lesz a füle mögött

A méretes fülek felemelése és a fül belsejének heti rendszerességgel történő tisztítása kihagyhatatlan, hiszen a kutya nem tudja magának tisztítani a hallószervét.

A fülben felgyülemlik a fülzsír, hajlamos a fülproblémákra, ezért törlőkendővel alaposan át kell törölni a látható részeket. A bőrpír és a kellemetlen szag mindig fertőzésre utal, és állatorvosi kezelésre szorul.

Figyelj a mancsukra

A Bassetnek nagy és vastag körmei vannak, amiket rendszeresen vissza kell vágni. Nagyon óvatosan kell bánni velük, mert nem rajonganak a körömvágásért, és könnyen túlvághatjuk a körmüket.

A biztonságos körömvágásról itt írtunk, de ha nem vagyunk magabiztosak, úgy érdemes a műveletet szakemberre bízni. A mancsok kiszáradása és felrepedezése ellen használj kifejezetten kutyák számára készülő mancsbalzsamot, hogy tappancsuk puha maradhasson.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Mennyibe kerül egy Basset hound?

Magyarországon viszonylag kevesen tenyésztik a barátságos vadászkutyát, ezért valószínűleg nem tudjuk bármikor megvásárolni amikor kedvünk szottyan.

A Basset hound kutyafajta rengeteg örökletes betegségre hajlamos, melyek közül több nagyon megnehezítheti az eb életét. Feltétlenül megbízható tenyésztőtől, genetikai szűrések birtokában lévő kutyust válassz, hogy elkerülhetők legyenek a súlyos betegségek és a magas állatorvosi költségek.

A fajtiszta, törzskönyves kutyusok körülbelül 250-300.000 Ft-tól beszerezhetők. A környező országokban, Szerbiában, Ukrajnában és Szlovákiában is megvásárolhatók 800-1200 euróért.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.