Bedlington terrier fajtaleírás

Bedlington terrier

Termet
KICSI
Lakásban tartható
igen
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
7,5-10 kg
37-42 cm
Hím
8-10,5 kg
38-44 cm
Származás
Anglia
Főbb tulajdonságai
Barátságos, makacs, vehemens
Várható életkor
12 - 14 év
Szőrzet
Rövid
FCI besorolás
Terrierek
Színek
Hipoallergén
Nem

Bár külleme egy kedves kis bárányára hajaz, a bedlington terrier egyáltalán nem kezes bárány. Természete sokkal inkább harcias, bátor és nagy a tűrőképessége. Aki csak a megjelenéséből akar következtetéseket levonni, az biztosan meg fog lepődni.

A bedlington terrier gyors, jó sportoló és imádja a havat. Manapság számos kutyakiállítás oszlopos tagja, sőt, voltak idők, amikor még a szőrét is festették a még jobb eredmény érdekében.

Intelligencia
69%
Aktivitás
57%
Macskabarát
52%
Ugatós
67%
Szőrhullás
14%
Taníthatóság
70%
Gyerekbarát
72%
Házőrző
46%
Harapós
36%
Egészség
77%

Melyek a Bedlington legfontosabb tulajdonságai?

Barna bedlington terrier kölykök.

A bedlington terrier meglehetősen ellentmondásos személyiség: a családjával egy igazi angyal, ahogy azonban kiszabadul, előjönnek az ösztönöei.

A gazdáinak nincs sok okuk a panaszra, hiszen nagyon ragaszkodó, kedves, szófogadó és még a kisebbekkel is jól kijön. A bedlington terrier kiszámítható fajta, legalábbis általában, és főleg az otthonában. A szabadban viszont előjön a vadászösztöne, főleg a hímeknél, illetve az idegen kutyákkal szemben is gyanakvó.

Imád mozogni és igényli az aktív életmódot. Legalább olyan gyors a vízben, mint a szárazföldön. Rendkívül jó megfigyelő és éber, mindig kész megvédeni a sajátjait. Habár okosak, a nevelésük nem a legegyszerűbb, mivel főleg kölyökkorban szívesen feszegetik a határaikat.

Fajtaleírásunkban feltárjuk az ellentmondásos bedlington terrier személyiségét, bemutatunk számos érdekességet róla és persze tippeket is adunk a neveléséhez.

Érdekes tények a Bedlington terrierről

Érdekes tények a Bedlington terrierről.

Egykor vadászkutya, ma már a kiállítások sztárja. Édes, bárányra hajazó külseje megtévesztő lehet, mert igazán karakán személyiség lapul alatta. Jöjjön pár érdekesség a bedlington terrierről!

Ha hőmérséklet, akkor meleg

A bedlington terrier jól alkalmazkodó fajta, ezért, ha kicsi korától te neveled, bármilyen éghajlaton jól érezheti magát, de azért sokkal inkább otthonos neki a meleg.

Ha ezt a fajtát választjuk, mindig biztosítsuk számára kellemesen meleg hőmérsékletet. Télen feltétlenül öltöztessük fel, adjunk rá kutyapulcsit és kiskabátot, ha sétálni visszük, és ne tartózkodjunk velük túl sokáig kint a fagyban.

A hosszú élet titka…

A bedlington terrier 17 évig is élhet, a hosszú élet titka pedig aktív életmód, amit mindenképpen biztosítani kell számukra. Gyakori betegségeik közé tartozik a fül- és szemfertőzés, a retina diszplázia, melyekre figyeljünk oda.

Kommunikációban erős

Ismert tény, hogy a bedlington terrier erős a kommunikációban, a külvilági felé tett jelzésekben. Hajlamos arra, hogy megjelölje a területét, és ha kell, akár agresszíven is megvédje. Ő bizony ki fogja fejezni az érzéseit, ha kell, nyafog, ugat vagy nagy elánnal csóválja a farkát.

A gyorsaság a vérükben van

Nem hiába használták régebben őket vadászatokon, napjainkban pedig számos kutyasportban kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Képesek akár 56 km/óra sebességgel futni, amit érdemes kihasználni, ha mi is szeretnénk őket versenyeztetni.

A bennük rejlő energiát mindenképpen ki kell adniuk, ezért a mindennapi mozgást fontos, hogy biztosítsuk számukra.

Érdekes szőrzet

Nem véletlen nevezik őket Rothbury bárányának is, hiszen erősen göndör szőrzetük tényleg erre az állatra emlékeztethet bennünket.

Azt talán kevesen tudják, hogy a bundája színe születésétől felnőtt koráig folyamatosan változhat. Többféle színben megtalálható: a homok, cser, és kékes árnyalatok is megjelenhetnek benne.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Bedlington terrier megjelenése

A Bedlington terrier megjelenése.

A bedlington terrier külseje enyhén szólva is egyedi és biztos mindenki felkapja a fejét, ami nem csak abból adódik, hogy ritka fajta.

A bedlington kistestű kutya, a kifejlett egyedek általában nagyjából 40 cm magasak és 8-10 kg között mozognak. A nőstények valamivel kisebbek, de nincsen nagy különbség a két nem között.

Testfelépítése sportos, izmos és kecses. Fülei keskenyek és közel lógnak a fejhez, sokszor göndör szőr is található rajtuk. A kutya szemei mandula alakúak és kicsik. Ami a szemük színét illeti, a barna és a fekete számos árnyalata megjelenhet a szőrük színétől függően.

A farka alacsonyan tűzött és vékony, szinte kötélszerű. Feje lekerekített, az orra hosszúkás, előrenyúló. Sportossága és szívóssága a testfelépítéséből is sugárzik, de közben egyáltalán nem masszív vagy robusztus a megjelenése. A bárányos kinézetet természetesen a göndör szőrzetének köszönheti, aminek vágása, karbantartása sok időt igényel. Ha pedig versenyekre szánjuk, akkor az sem mindegy, milyen stílust választunk.

A Bedlington terrier színvariációi

A Bedlington terrier színvariációi.

A bedlington terrier többféle színben is előfordulhat, lehet kékesszürke, aminél sötét orr és szem a jellemző, barna- vagy homokszínű, ebben az esetben az orr és a szem is világosabb.

A kék, barna és homokszín kombinációi is megjelenhetnek, de lehet akár egyszínű fehér is. A bedlington terrier szőrzete dupla és vastag, hullámos és a bőrtől elálló. Közepes hosszúságú, általában a lábakon hosszabb.

Az aljszőrzet jellemzően sűrű és gyapjasabb, ez szabályozza a kutya hőmérsékletét. A fedőszőrzet hosszabb és vízálló, ez az egyik oka annak, hogy ez a fajta igazán jól érzi magát a vízben és jó úszó.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Bedlington terrier vérmérséklete és személyisége

A Bedlington terrier vérmérséklete és személyisége.

Ahhoz, hogy eldöntsük, mennyire nekünk való a bedlington terrier, először a személyisége mélyére kell ásnunk. Szeretnénk segítséget nyújtani ebben, ezért összegeztük a legfontosabb személyiségjegyeit.

Báránybőrbe bújt… oroszlán

Sokan hihetik a kistermetű, bojtos kutyusról, hogy bátortalan és visszafogott személyiség, pedig ennek pont az ellenkezője igaz rá.

Nagyon karakán jellem, aki ha kell, agresszíven is megvédi, ami az övé, pont ezért akár őrkutya is lehet. Számíthatunk rá, hogy az otthonunk általa egérmentes lesz, mert egy rágcsáló sem ússza meg a vele való találkozást.

A benne rejlő agressziót neveléssel jól kordában lehet tartani. Mindezek mellett nagyon barátságos, kedves állat, aki szívesen fogadja a vendégeket.

Nyugodt terrier

A bedlington terrier szeret játszani, futkorászni és fontos, hogy aktívan tartsuk, de más terrierekhez mérten nyugodtabb, csak közepes az energiaszintje. Természete nagyon kíváncsi, ezért jobb, ha olyan helyen engedjük el, ahol könnyen szemmel tarthatjuk és nincs nagy forgalom.

Igazi társkutya, aki imád az emberek közelében lenni, és akinek a természete sokkal lazább, mint sok terrieré. Persze azért ő is szeret a középpontban lenni, és rejtőzik benne egy mókamester is.

Sportra született

Bár közepesen aktív, de testfelépítése és személyisége is tökéletesen alkalmas arra, hogy igazi nyertessé váljon a kutyasportokban. Legyen szó agilityről vagy bármilyen más kutyasportról, ő biztosan kiemelkedik benne.

Gyorsasága, intelligenciája és alkalmazkodóképessége, valamint a benne rejlő ösztönök teszik győztessé. A nevelése nem gyerekjáték, sok türelmet és odafigyelést igényel.

Következetesen, kellő határozottsággal kell nekilendülni, mert a bedlington terrier hajlamos lehet a határok feszegetésére. Ez a fajta kellemetlen ugatóvá is válhat, így erre külön hangsúlyt kell fektetni, amikor neveljük.

Kinek ajánlott a Bedlington terrier?

Az atlétikus bedlington terrierrel tudni kell bánni, hiszen amíg otthon nyugodt családi kutyus, a szabadban könnyen kijöhet belőle a vadász. Összetett személyiségét tudni kell kezelni.

Nem lehetetlen, hogy kezdő kutyatartó is megbirkózik vele, de tény, hogy nagy fába vágja a fejszéjét. Otthon nyugodtabb és szelídebb természete dominál, ezért akár lakásban is tartható.

Ugatásra hajlamos, ezért nem lesz a szomszédok kedvence, ha nem szoktatod le az ugatásról. Gyerekekkel jól kijön, játékos fajta, aki szívesen mókázik, de túlzásba nem szabad vele esni, mert azt nagyon rosszul viseli. Más háziállatokkal sem lehetetlen, hogy együtt éljen, főleg ha együtt nőnek fel.

Ha házban akarjuk tartani, az udvart mindenképp tegyük biztonságossá és legyen jól elkerítve. A napi aktivitást sose spóroljuk meg, egy hosszabb séta, játék mindenképpen jó hatással lesz a bedlington terrierre.

Tartsuk szem előtt, hogy nagyon hűséges, és szeret az emberekkel lenni, ebből kifolyólag nem szeret egyedül maradni. A szőre sok odafigyelést és ápolást igényel, ezt is számításba kell vennünk, ha őt választjuk társunknak.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Bedlington terrier eredete

A Bedlington terrier profilkép.

A bedlington terrier, ahogy azt neve is sugallja, Angliából, egy Rothbury melletti kis faluból, Bedlingtonból származik. Eleinte cigányok és orvvadászok használták zsákmányok elfogására, mivel nagyon gyors volt, és könnyedén kapta el a kisebb állatokat.

Akkoriban Rothbury terriernek is nevezték, mivel Rothbury ura nagyon kedvelte ezt a fajtát. A bedlington terrier nevet először egy Young Piper nevű kutyának adták, amely Joseph Ainsley tulajdonában volt. Piperről az a történet kering, hogy egyszer megmentett egy gyereket egy disznótól.

A fajta szoros rokonságba állhat a dandie dinmont-terrierrel, de köze lehet a kerry blue terrierekhez, és a kis angol agárhoz, valamint akár a vidrakutyához is.

Tény, hogy a bedlington terrier az angol társadalmi rétegek mindegyike számára kedves volt, és szívesen tenyésztették. A vadászatok mellett, 1870 környékén már a kiállításokon is feltűnt, ekkor kezdtek kialakulni a ma már bevett nyírási fazonok a bedlington terrier kapcsán.

Az Egyesült Államokban az 1920-as évek végén terjedt el. Napjainkban számos kutyakiállításon találkozhatunk vele, de összességében meglehetősen ritka fajta.

FCI besorolása alapján a (III.) Terrierek csoportjába és a (1.) Nagy és közepes méretű terrierek szekciójába tartozik.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Bedlington terrier etetése

Nedves és száraz kutyatáp

Ha van valami, amire igazán fontos, hogy nagy hangsúlyt fektessünk, az az etetés. Ez alapozza meg a kedvencünk egészségét, vitalitását. Mindig változatos, kiegyensúlyozott étrendre kell törekednünk, ami minden fontos tápanyagot és vitamint biztosít a kutyánknak, amire csak szüksége lehet.

Hogyan tápláljuk a Bedlington terriert?

A kistermetű, ugyanakkor aktív bedlington terrier étkezésének gazdagnak kell lennie tápanyagokban, melyek segítenek fenntartani az energiaszintjét.

Sok állati fehérjére, szénhidrátra van szüksége, de a vitaminok és az emésztést serkentő rostok sem elhanyagolhatóak. Az étkezésekkel csínján bánjunk, nehogy hízás legyen a vége a sok mozgás ellenére.

Mindenképpen törekedjünk arra, hogy minőségi étel kerüljön elé, ezen ne spóroljunk. Nagyszerű választás lehet számára a prémium szárazeledel, amit nedves táppal, esetleg húslevessel turbózhatunk fel.

Mivel tápláljuk a Bedlington terriert?

A bedlington terrier tápja legyen fehérjében dús, tartalmazzon legalább 18-20%-ban jó minőségű állati eredetű proteint.

A főtt tojás, a túró, valamint a gyümölcsök és zöldségek szintén jót tesznek a bedlington terriernek, de ezek a napi táplálékadagjának kevesebb, mint 10%-át tehetik ki.

Energiaszintjüket a zsírral tudjuk biztosítani, táplálékuk 5-8%-ban tartalmazzon egészséges zsírokat. Vékony, szikár testalkatuk megőrzéséhez és fogaik állapotának megőrzéséhez a legjobb választás a szemes táp, mely alacsony szénhidráttartalommal bír, és bővelkedik rostokban is.

Mennyi fehérjére és kalóriára van szüksége a Bedlington terriernek?

A bedlington terrier számára átlagosnak mondható fehérjearány és alacsony kalóriatartalmú étrend tekinthető optimálisnak. Súlya, kora, egészségi állapota és aktivitási szintje befolyásolhatja a szükséges tápanyagmennyiséget.

Optimális testsúlya a következőképpen alakul.

 • 2-4 hónapos: 2,5-6,5 kg
 • 5-12 hónapos: 6-10 kg
 • Kifejlett testsúly: 7,8-10,5 kg

Kalória

Ahogy az emberek, úgy a kutyák is a tápanyagból nyernek energiát, ezt égetik el mozgással. A bedlington kalóriaigénye felnőtt korban a következők szerint alakul.

 • Kölyök (2-4 hónapos): 440-804 kcal/nap
 • Junior (4-12 hónapos): 536-788 kcal/nap
 • Felnőtt (1 éves kor felett): 555-677 kcal/nap
 • Idős (7-8 éves kor felett): 433-512 kcal/nap

Fehérje

A kifejlett kutya étkezésének 18-20% teszik ki a fehérjék, a növésben lévő kölykök ennél valamivel többet igényelnek. Proteinigényük 2 g/testsúlykilogramm.

 • 4 kg: 8 g/nap
 • 8 kg: 16 g/nap
 • 10 kg: 20 g/nap

Szüksége van a Bedlington terriernek táplálék-kiegészítőkre?

Ha egy kutya változatosan és kiegyensúlyozottan étkezik, akkor nagyon ritkán van szüksége arra, hogy az étkezéseken felül extra vitaminokat és ásványi anyagokat vigyen be a szervezetébe.

Időről időre nem árthat, ha kicsit megtámogatjuk az állat immunrendszerét, szervezetét étrend-kiegészítőkkel, különösen akkor, ha komolyabb betegségen estek át. Az olyan aktív fajtáknak, mint a bedlington terrier hasznos kiegészítő lehet például a glükozamin vagy egyéb porcerősítő készítmények.

Szőre és bőre egészsége érdekében – ami nála kifejezetten kényes – hasznos lehet az omega-3 zsírsav, mely a halojalban is megtalálható. Gyomorpanaszok esetén szükség lehet probiotikumokra, emésztőenzimek szedésére, valamint az antioxidánsok pótlására, amennyiben azt az állatorvos elrendeli.

Leggyakoribb kérdések a Bedlington terrier etetésével kapcsolatban

Kutyatápok fehér háttérben.

Mennyire hízékony?

A kisebb kutyáknál, így a bedlington terriernél is fennáll a túletetés és az elhízás veszélye.

Hiába mozog sokat egy kutya, ha mi jócskán túllépjük a megengedett kalóriamennyiséget, és több ételt adunk a kedvencünknek, mint ami a szervezete egészséges működéséhez szükséges. Az elhízás számos egészségügyi problémához vezethet, és az ízületeknek sem tesz jót.

Mennyire válogatós?

Szerencsére a bedlington terrier nem rossz evő, és szinte bármit megeszik, amit elé rakunk. Ha mégis azt vesszük észre, hogy nem eszi meg az ételt, amit adunk neki, akkor gyanakodhatunk akár allergiára, betegségre, vagy mondjuk az oltást követő étvágytalanságra.

Egy nap hányszor kell etetni?

Két hónapos korától napi 3-4 étkezés ajánlott, kölyökkorban, néhány hónap elteltével az etetések száma csökkenthető háromra. A felnőttek számára 8 hónapos kortól már elegendő a napi két étkezés is. Idős korban a kétszeri étkezés maradhat.

Szenzitív gyomra van?

Szerencsére a bedlington terriernek nincs kifejezetten érzékeny gyomra, de fontos, hogy odafigyeljünk az étel minőségére.

A kistestű kutyák anyagcseréje gyors, ami azt jelenti, hogy nagy sebességgel égetik el az energiát, bár kicsi gyomruk miatt egyszerre csak keveset ehetnek. Jobb, ha naponta többször adsz neki enni, hogy ne terheld meg a gyomrát.

Hajlamos ételallergiára?

Nincs étel, amire kifejezetten allergiás lenne, de persze akadnak olyan allergén tulajdonságú hozzávalók, amiket jó, ha nem adunk neki túl sokszor.

A gabonafélék, a szója és a csirke gyakori allergén, törekedjünk arra, hogy ezekből minél kevesebbet fogyasszon. Ha azt vesszük észre, hogy kihányja az ételt, hasmenése van, esetleg bőrkiütése, gyanakodhatunk, hogy valami nincs rendben és jobb felkeresni az állatorvost.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Bedlington terrier egészsége

Egészség koncepció

Sok mindent tehetünk azért, hogy a házi kedvencünk minél tovább és minél teljesebb életet élhessen. A rendszeres testmozgás és a helyes táplálkozás, az állatorvosi ellenőrzés mind fontos tényezők. Sajnos azonban léteznek olyan genetikai betegségek, amik ellen nehéz védekezni.

Mennyire egészséges a Bedlington terrier?

Átlagon felüli élethosszal rendelkezik, vannak egyes egyedek, akik akár 17 évet is megélhetnek, de várható élettartamuk is 12-14 évre tehető.

A hosszú élet garantálásához hozzájárul az egészséges étrend és a mozgás is, de a fajtabetegségek ellen sajnos keveset tehetünk, ha genetikai okai vannak a rendellenességnek.

Sokat számít, ha tisztában vagyunk a bedlingtonra jellemző genetikai betegségekkel, és komolyan vesszük a kutya beszerezésére és tartására vonatkozó irányelveket. A bedlington terrier szerencsére nem túl beteges fajta, ezért meglehetősen egészséges életre számíthat.

Jellemzőek lehetnek rá a bőrbetegségek, főleg az atópia, illetve a szemproblémák is gyakoriak. Ki kell emelnünk a rézmérgezést, ami egy potenciálisan halálos betegség lehet.

A Bedlington terrier leggyakoribb betegségei

Sok tényező járulhat ahhoz, hogy egészséges életet biztosíthassunk a kedvencünknek. Genetikai állománya nagy hatással van az egészségére, életmódja pedig az életminőségét befolyásolja. Fontos, hogy időben felismerd az intő jeleket, és felkészülj a betegségek kezelésére.

Rézmérgezés

Ritka betegség, ami kevés kutyára jellemző, azonban sajnos a bedlington terrier közéjük tartozik. Ennél a problémánál a réz felhalmozódik a májban, ami idővel krónikus májgyulladáshoz, májbetegséghez vezet.

Életveszélyes állapotot idéz elő. A réz-metabolizmust szabályzó gén hibája genetikailag szűrhető, ezáltal továbbörökítése elkerülhető.

Szemproblémák

Sajnos különböző szemproblémákkal születhetnek a bedlington terrirek, vagy akár idővel is kialakulhatnak náluk.

Az egyik ilyen a distichiasis, ami egy olyan rendellenesség, amely során a szemhéjon belül is nőnek szempillák és azok a szem felszínéhez dörzsölődnek.

A másik az entropion, amikor a felső szemhéj befelé csúszik, és a szempillák a szaruhártyát dörzsölik. Nagyon fájdalmas ráadásul vaksághoz is vezethet.

Fogászati problémák

A bedlington terrierek fogékonyak a fogászati megbetegedésekre. A fogkő felhalmozódása idővel ínygyulladást, majd foggyökér betegséget okozhat, melynek következtében az állat elveszítheti a fogait és fájdalmat tapasztalhat.

A fogvesztés nemcsak táplálkozásban nehezíti meg a dolgát, de egyéb betegségek forrása is lehet.

Mi a Bedlingon terrier elpusztulásának leggyakoribb oka?

A bedlington terrier életére komoly fenyegetést jelent a réz-toxicitózis, mely egy veleszületett betegség. A genetikai, öröklődő mutáció miatt, a réz felhalmozódik a májban, ami májelégtelenséghez vezet.

A máj egy kiválasztó szerv, ami számos méreganyagtól szabadítja meg az ebet, károsodása esetén nem képes teljesíteni a funkcióját, és többféle méreg is felszabadulhat a kutya testében.

A rézmérgezés következtében kialakuló krónikus májgyulladás halálos kór, jellemzően 4-8 éves között jelentkeznek az első tünetek. A réztárolási betegségre hajlamos bedlington terrier 1 éves kora előtt vizsgálatokkal kiszűrhető a probléma.

A kutya élete meghosszabbítható gyógyszerekkel és alacsony réztartalmú étrenddel, minél hamarabb kezdi a diétát, annál később éri el a rézszint a kritikus mennyiséget.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Bedlington terrier nevelése

Bedlington terrier nevelése.

Kellő odafigyeléssel, következetességgel és türelemmel tényleg álomkutya nevelhető a bedlington terrierből. Persze, mindig igazi terrier marad, bármennyire is próbálkozunk. Jöjjön pár tipp, hogy ne törjön bele a bicskánk a nevelésükbe.

Trükk a nem-mel

Fordított pszichológiával is próbálkozhatunk a bedlington terriernél. Amikor azt szeretnénk, hogy a kutya ne csináljon valamit, akkor egyszerűen mondjuk neki, hogy NEM. Használhatunk hozzá kézmozdulatot is, így könnyebben össze tudja kötni az üzenetet.

Tehát, amikor a kutyus valami olyat csinál, amit mi nem szeretnénk, hangosan mondjuk, hogy nem, majd adjunk egy jutalomfalatot.

Pozitív megerősítés

Ő sem az a fajta, akit hangos kiabálással, fenyítéssel be tudsz törni, vagy rá tudod venni bármire is. Ezzel csak a köztetek lévő bizalmat rombolod, ami pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a közös munka működjön.

Pozitív megerősítéssel sokkal több mindent tudsz nála elérni. Motiváld őt kedves szavakkal, simogatással, jutifalattal vagy éppen játékkal. Hamar össze fogja kapcsolni, hogy megéri azt tennie, amit mondasz neki. Sőt, így még szórakoztatónak is fogja találni a tréninget.

Ki a főnök?

A bedlington terrier szereti feszegetni a határokat, és bár alapvetően nyugodt és kedves kutya, azért eléggé domináns tud lenni. Ha hagyod, hogy leuraljon, és ne vegyen téged komolyan, akkor nem sok jóra számíthatsz.

Te vagy a falkavezér és ezt vele is tudatnod kell. Nem erőszakosnak kell lenned, hanem határozottnak, és tudnia kell, hogy a tetteinek következményei vannak. Innentől kezdve tudni fogja a helyét és minden gondolkodás nélkül megteszi, amit a vezér kér tőle.

Mindig legyen ütemterv

Már egészen pici korától tanul, akaratlanul is, így onnantól hogy hozzád kerül, legyen egy kialakított ütemterv, amihez mindenki tartja magát. Etetés, séta, játék, wc-zés, mindennek legyen meg az ideje.

Ez neki is ad egyfajta keretet, ami biztonságot és kiszámíthatóságot is nyújt számára. Ne hagyjuk, hogy bármikor is unatkozzon, mert az sokszor csap át rombolásba.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Bedlington terrier ápolása

Fésű és olló kutyák ápolásához.

A bedlington nem hullajt sok szőrt, viszont annál több vizet zavar, mert szeret pancsolni. Nagyon kényes bundája van, amivel bizony sokat kell foglalkozni ahhoz, hogy egészséges megjelenése legyen.

Szőrzetápolás

A szőrzet ápolása nehéz és időigényes folyamat, ami a szőrzet textúrájából adódik. Ha csak nem vagyunk profik, jobb, ha inkább szakértőkre bízzuk a dolgot, vagy legalábbis tanácsot kérünk tőlük, mielőtt otthon nekiesünk.

Fésülni hetente 4-5 alkalommal szükséges. Fésülés előtt permetezzünk vizet a bundájára, majd fésüljük ki, és ha kell ollóval távolítsuk el a rakoncátlan csomókat.

Fürdetni elég 6-8 hetente, használjunk érzékeny bőrre való sampont és balzsamot. Imádja a vizet, így nem lesz sok gondod vele.

Általános ápolás

Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük például a füleket, és ha szükséges, speciálisan a kutyáknak készített fülpiszkálóval tisztítsuk meg, mielőtt esetleg begyullad a szennyeződések miatt.

A szemeket rendszeresen tisztítsuk meg puha törlőkendővel, mert hajlamos lehetnek a gyulladásra. Ellenőrizzük időről időre a karmokat is, és vágjuk le őket, hiszen könnyen sérülést okozhatnak az állatnak.

Az idősebb egyedeknél kevésbé tudnak maguktól kopni a karmok, szenteljünk rájuk nagyobb figyelmet. A fogmosásról se feledkezzünk meg, lehetőleg naponta tisztítsuk meg fogkefével.

Nyírási típusok

Mivel sok bedlington terrier résztvevője különböző kutyakiállításoknak, bemutatóknak, ezért kialakultak különféle fazonok, melyeket mi is kérhetünk a kutyakozmetikusnál, ha szeretnénk.

Van a kiállítási nyírás, ami nyilván kifejezetten ezekre az eseményekre készül. Ilyenkor a testen lévő bunda rövidebbre van vágva, míg a lábakon és a fejen hosszabbra hagyják a szőrt. A füleket leborotválják, csak a végükön hagynak egy kis szőrt.

A bárány fazon esetén a test szőrzetét hosszabbra hagyják, a mancsokon lekerekített a formát alakítanak ki, a fülön lévő szőrt pedig közepes hosszúságúra vágják.

A harmadik, az úgynevezett kölyökkutya fazon, amikor a szőrzet nagyjából ugyanolyan hosszúságú az egész testen és a végtagokon is, ez a legegyszerűbb és a leghétköznapibb viselet, ami a legkevesebb gondoskodást igényli.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Mennyibe kerül egy bedlington terrier kölyök.

Az Egyesült Királyságon kívül a bedlington terrier viszonylag ritka, ezért megeshet, hogy sokat kell várni arra, hogy befogadhassuk. Mindenképpen megéri várni rá, hiszen tenyésztéshez nagy szakértelem és odafigyelés szükséges.

Ha megtaláljuk a tökéletes szakembert, aki tényleg minden egészségügyi szempontot betartva tenyészti ezeket az állatokat, várjuk ki a sorunkat! Ha felnőtt egyedre vágyunk, nyugodtan nézzünk körbe a fajtamentő csoportoknál, ezzel is esélyt adhatunk egy kutyusnak a szebb jövőre.

A kétes eredetű kutyáktól, és szaporítóktól maradjunk távol, mert nem tudnak garanciát vállalni a kutya egészségére.

Külföldön a kölykök beszerzési ára átlagosan 1850 euró, érdemes körülnézni Szlovákiában, mert Magyarországon nem könnyű tenyésztőt találni. Itthon 600 000 Ft körüli összegre számítsunk.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.