Bullmasztiff fajtaleírás

Bullmasztiff

Termet
ÓRIÁS
Lakásban tartható
igen
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
41-50 kg
61-66 cm
Hím
50-59 kg
64-69 cm
Származás
Anglia
Főbb tulajdonságai
Türelmes, komótos, nyugodt
Várható életkor
8 - 10 év
Szőrzet
Rövid
FCI besorolás
Molosszerek-Masztiff típusú kutyák
Színek
Hipoallergén
Nem

A bullmasztiff viszonylag új kutyafajta, melyet kifejezetten őrző-védő célokra tenyésztettek ki. A tolvajok és orvvadászok ellen használták, intelligenciájának és felépítésének köszönhetően feladatát tökéletesen ellátta. Ma is gyakran használják munkakutyaként, de a bullmasztiff ennél jóval több: életre szóló barát és remek családtag.

A vérmérséklete nyugodt, sokkal inkább jellemzi türelem, mint indulat. Az ok nélküli támadás kifejezetten távol áll tőle, annak ellenére, hogy az idegenekkel kissé bizalmatlan. A gazdájáért rajong és robusztus megjelenése ellenére szüksége van szeretetre, sőt szeretgetésre is.

Intelligencia
71%
Aktivitás
33%
Macskabarát
19%
Ugatós
16%
Szőrhullás
40%
Taníthatóság
55%
Gyerekbarát
64%
Házőrző
93%
Harapós
44%
Egészség
36%

Melyek a Bullmasztiff legfontosabb tulajdonságai?

Bullmasztiff kölyök kutya a fűben fekszik.

Első ránézésre kegyetlen, harcias vadállat, ám valójában a szívében pillangók röpködnek. Jellemzőbb rá a kedvesség és a jóindulat, mint a támadó szándék.

Intelligens és rendkívül türelmes jószág, aki csak akkor használja a veleszületett képességeit, ha valóban nyomós okot adnak rá. Akár nevezhetjük megfontoltnak is, csak akkor lendül támadásba, ha már más megoldás tényleg nincs.

A családját imádja és a gyerekekre vigyáz. A játékosság ugyan nem a legerősebb oldala, hajlamos a lustaságra, inkább heverészni szeret.

Bőven megvan a magához való esze, nevelése még sem a legkönnyebb, mert hajlamos a makacsságra, és a számára értelmetlennek vélt utasításokat nem szívesen teljesíti. Bár keveset ugat, mégis kiváló házőrző, aki azonnal felismeri, ki közelít rossz szándékkal a porta felé.

Barátkozz meg közelebbről a bullmasztiffal és ismerd meg jellemzőit, tartásának ideális feltételeit!

Érdekes tények a Bullmasztiffról

Érdekes tények a Bullmasztiffról.

A bullmasztiff már csak kinézete miatt is sztárnak született, de a népszerűségét legalább annyira köszönheti kedves, nyugodt természetének is. Színészek és zenészek körében ugyanolyan sikeres, mint az átlagembereknél.

Célzott tenyésztés eredménye

A fajtát az 1860-as években hozták létre a masztiff és a bulldog párosításából. A cél egy olyan nagytestű kutyafajta volt, aki megvédi az angol arisztokrácia birtokait a betolakodó tolvajoktól, illetve az erdőket az orvvadászoktól.

Rockefeller-el érkeztek Amerikába

A fajtát a híres amerikai milliárdos olajmágnás, John D. Rockefeller hozta először az Egyesült Államokba. A kutyákkal az volt a célja, hogy a New York állambeli Tarrytownban található vidéki birtokát őrizzék.

A Rocky sztárja

Az első, legendás Rocky filmben feltűnik egy bullmasztiff. A Butkust nevű kutya Sylvester Stallone örökbe fogadott kutyája volt, azért ő játszott a filmben, mert nem volt pénz hivatalos színészkutyát szerződtetni.

A világhírű színésznek akkoriban még nem ment jól, így kénytelen volt a kutyáját is eladni, hogy pénzhez jusson, később azonban visszavásárolta az állatot.

Kiváló nyáladzó

A bullmasztiff számos kiváló tulajdonsággal rendelkezik, de jeleskedik a nyáladzásban is. Lehet nem ez a legszimpatikusabb tulajdonsága, de ettől még kétségkívül jó benne. Otthoni tartás esetén a nyáltócsákkal mindenképpen érdemes kalkulálni.

Nem ugat

A bullmasztiff a csendes kutyafajták közé tartozik. Híres arról, hogy nem ugat, ami mindenekelőtt a nyugodt természetével magyarázható. Azt szokták mondani, hogy a hangtalan védelem oka az, hogy annak idején a kutyát nem arra tenyésztették, hogy elriassza a tolvajt, hanem arra, hogy nyakon csípje.

A rendőrség szolgálatában

Számos bullmasztiffot alkalmaznak ma is munkakutyaként, leggyakrabban a rendőrség szolgálatában. Ennek több oka is van, egyrészt kiváló a kutyák szaglása, ezért remek nyomozó. Másrészt intelligens és higgadt, robusztus megjelenése pedig félelmet kelt a rosszfiúkban.

Szerencsehozó kabalafigura

2014-ben a híres amerikai futballcsapat, a Cleveland Browns kabalafigurája a bullmasztiff lett. A Swagger nevű bullmasztiff minden meccsre elkíséri a csapatot, és rendszeresen ad interjúkat is. Kedvenc eledele pedig a sült holló.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Bullmasztiff megjelenése

A Bullmasztiff megjelenése.

Igazi vasgyúró, a kutyák pankrátorának tartják a bullmasztiffot. A kan kutya 64-69 cm magasra nő és könnyedén eléri a 60 kilót is, mindezt úgy, hogy színtiszta izom. A nőstények valamivel kisebbek, ők 61-66 centire nőnek, a súlyuk pedig 41-50 kiló között mozog.

Feje, pontosabban a koponya, kissé négyzet alakú, a fülek pedig V-alakúak, ami tovább erősíti a robusztus megjelenést. A szeme közepes méretű és fekete, pofáján a szőr pedig minden esetben fekete színű. Homloka nem ráncos, de ha figyel a kutya, akkor azonnal összeráncolódik a bőre. A fej, henger alakú, rendkívül izmos nyakban folytatódik, ami majdnem olyan széles, mint a feje.

Törzse zömök, robusztus kinézetű, szintén csupa izom. Háta V-alakú, a mellkasa kifejezetten széles, és kidomborodik az első lábak elé, a hasa pedig kicsit felfelé húzott. A végtagok jól láthatóan izmosak. A far kerek és lefelé ível, hosszú farka lehet egyenes és ívelt tartású is.

A Bullmasztiff színvariációi

Csíkos bullmasztiff kutya.

A kutya színe lehet vörös vagy barna, illetve ezen színek árnyalatai, sokan külön színvariációként értelmezik a csíkost is. Mindenesetre a csíkok és a sötét foltok egyaránt megengedettek.

A mellkason előfordulhat nagyobb fehér folt is, de nem kívánatos, a kutya egyéb testrészén pedig nem megengedett.

Fontos, hogy a pofán a szőrzet színe mindig fekete legyen, ami a szemek felé elhalványul. Előnyös, ha a fülek is feketék, de sötétebb árnyalatúnak kell lennie, mint a kutya alapszínének. Bár meglehetősen keveset hullik a szőre, mégsem tekinthető hipoallergénnek a fajta.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Bullmasztiff vérmérséklete és személyisége

Bullmasztiff kutya unottan fejkszik a padlón.

A bullmasztiff tipikusan az a kutya, amelyik félreértésre adhat okot puszta megjelenésével. A nagy termete, hatalmas feje és robusztus megjelenése miatt sokat tartanak tőle, holott a kutya ok nélkül nem bánt senkit.

Sok helyütt veszélyes kutyafajtaként tartják számon, de kizárólag abban az esetben válik harciassá a kutya, ha nyomós oka van rá.

Türelmes és intelligens

Bár a bullmasztiff kiváló őrző-védő kutya és garantáltan megvédi a portát, a hirtelen harag vagy az indulatosság meglehetősen távol áll tőle, nem véletlen, hogy ugatni csak ritkán hallani.

Szerencsére az idegrendszere tökéletesen rendben van, így kitartónak kell lenni ahhoz, hogy felidegesítsük. Nem jó ötlet felbosszantani az izomkolosszust, mert kegyetlen ellenfél, akinek a harapása ráadásul különösen erős.

A bullmasztiff kifejezetten intelligens kutya, ami többek között abban nyilvánul meg, hogy remek emberismerő. Megérzi ki közeledik jó vagy rossz szándékkal, hirtelen és meggondolatlanul soha nem fog támadni, többek között ezért kiváló házőrző.

Boldogtalan behemót

A bullmasztiff akarva vagy akaratlanul, akkor érzi jól magát, ha a család teljes jogú tagjaként tekintenek rá. Mérete ellenére akár lakásban is tartható, hogy mindig a szerettei körében lehessen. Emellett a mozgásigénye se túl magas, hajlamos a fél napot heverészéssel tölteni.

Mindenesetre, ha kint tartjuk a kutyát, akkor elvárja, hogy valaki mindig legyen vele, és rendszeresen foglalkozzanak vele. Ha a gazdája rá se hederít, és csak napjában egyszer-kétszer néz rá, akkor a kutya boldogtalan lesz. A mentális egészség szempontjából tehát kifejezetten hátrányos, ha elhanyagoljuk.

Kutyákat nem szereti, idegenekkel bizalmatlan

A bullmasztiff kifejezetten rosszul tűri a többi kutya társaságát, főleg, ha azok azonos méretűek vele. Olyan házba nem javasolt vinni, ahol már van másik kutya, mert annak komoly és rendszeres összetűzés lehet a vége. Zárójelben jegyezzük meg, hogy a macskákat sem különösebben kedveli.

Az idegenekkel alapvetően bizalmatlan, de ha látja, hogy az illető a család barátja vagy jóindulatú, akkor hamar összebarátkozik vele.

Ha nincs kedve a látogatókhoz, akkor közönyössé válik, de a rossz pletykákkal szemben, nem lesz agresszív vagy támadó.

Kinek ajánlott a Bullmasztiff?

Bullmasztiff kutya a gazdájával a parkban.

Nem való mindenkinek a bullmasztiff, inkább tapasztalt kutyatartók mellé ajánljuk, de jól felkészült és elhivatott kezdő kutyatartók is megtalálhatják vele a közös hangot. Fontos, hogy határozott személy legyen a kutya gazdája, aki érzékeltetni tudja az ebbel, hogy ki az alfahím a falkában.

Ha nem így történik, akkor a bullmasztiff hajlamos megmakacsolni magát, és nem engedelmeskedni az utasításoknak, sőt, akár öntörvényűvé is válhat.

A kutya alacsony mozgásigénye miatt lakásban is jól boldogul, de nagy termete és őrző-védő temperamentuma miatt sokkal inkább családi házba való. Az ugatásával lakásban sem lenne probléma, mivel a hangját alig hallani, a nyáladzása azonban meglehetősen sok probléma forrása lehet.

Aki szereti a higiéniát, az ne tartson bullmasztiffot az otthonában. A nyálától a padló ragacsos lesz, a szőnyeg úgyszintén, amit tisztítani sem egyszerű. Mivel imád heverészni, így a kanapé sem fogja megúszni, ahogy a ruháink sem.

Érdemes tudni, hogy ezzel a kutyával sokat kell foglalkozni, ha elhanyagoljuk, akkor búskomorrá, sőt depresszióssá válhat. Tehát csak olyan embernek való, aki nem dísznek tartja kutyát, hanem szabadidejéből sokat áldoz a kedvencére.

Hangtalan és kiváló házőrző, aki házőrzésre szeretne kutyát, az bátran döntsön mellette, annak ellenére, hogy időnként csöpög kicsit a kutya nyála.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Bullmasztiff eredete

Házőrző kutya.

Vadászkutyát sokat ismerünk, azonban olyat, amelyiket arra tenyésztettek ki, hogy magukra a vadászokra vadásszon, már jóval kevesebbet. A fajta története Angliában kezdődik az 1860-as években. Az ipari forradalomnak köszönhetően a gazdag gazdagabb lett, a szegény pedig még szegényebb.

Ezzel párhuzamosan nőtt meg potenciálisan az orvvadászat a térségben, a bullmasztiffot abból a célból tenyészették ki, hogy megvédje a vadállományt, valamint a földbirtokosok érdekeit és vagyonát. A bullmasztiffot vadőrök hozták létre az akkori masztiff és bulldog típusú kutyák párosításával.

A vérvonalban több a masztiff, amit a fajta nagyobb és erősebb vehemenciája mutat. A tenyésztés célja egy olyan erős eb létrehozása volt, amely fizikumánál fogva leteríti az orvvadászt és harcképtelenné teszi, amíg az illetékes hatóság a helyszínre nem érkezik.

A próbálkozások sikerrel jártak, a marcona kutyát a Brit Kennel Klub 1924-ben ismerte el önálló fajtaként. Az új fajta különleges védelmező és támadó készségeinek hamar híre ment, így 1933-ban már az Amerikai Kennel Klub is számolt a fajtával.

A bullmasztiff FCI besorolása alapján a (II.) Pinscherek, schnauzerek – molosszerek –svájci hegyi- és pásztorkutyák csoportjába és a (2.) Molosszerek szekcióján belül a (2.1) Masztiff típusú kutyák típusába tartozik.

Híres Bullmasztiffok és gazdáik

A 20. század elején megkezdődött az egyedek importálása az új világba, ahol házőrzőként tartották a nyugodt, de szükség esetén határozott fellépésű kutyákat. A bullmasztiff a mai napig kedvelt kutyafajta az Amerikai Egyesült Államokban és Európában is.

 • Olyan hírességek választották a fajtát, mint Marlon Brando, Christina Aguilera, Michael Bay vagy Jon Bon Jovi, de Bob Dylan-nek is volt egy Brutus nevű bullmasztiffja.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Bullmasztiff etetése

Barf tál.

Ha rápillantunk a kutyára, akkor egy birkózó testét látjuk. Ahhoz, hogy az eb megőrizze sportos külsejét, rendszeres testmozgásra és természetesen megfelelő táplálásra van szüksége. A megjelenés mellett egészsége szempontjából is elengedhetetlen, hogy az eb olyan ételt kapjon, amire a szervezetének szüksége van.

Hogyan tápláljuk a Bullmasztiffot?

A kutya hajlamos a lustálkodásra és hízásra, ezért a diétás táplálás lehetőségét szem előtt kell tartani. Méreténél fogva elmondható, hogy a kutyának magas fehérje- és kalóriatartalmú étrendre van szüksége az aktivitása és az izomtömege fenntartásához.

Kölyökkorban a lassú és egyenletes növekedés fenntartásához nagytestű kölyköknek szánt eledellel tápláld a kicsiket, hogy megelőzhesd a túl gyors csontfejlődés következményében kialakuló mozgásszervi problémákat.

Alapvetően a bullmasztiff élete során több táplálékot igényel, mint egy tipikus kutya. A kölyköket 18 hónapos korig etesd kölyöktáppal, ezt követően válts felnőtt kutyáknak szánt kutyaeledelre.

Mivel tápláljuk a Bullmasztiffot?

Piros és zöld színű szemes száraz kutyatáp.

A kutya táplálásánál különösen fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje és zsír, emellett pedig figyelni kell a vitaminokra, ásványi anyagokra és szénhidrátokra.

Ami az állati fehérjét illeti, az származhat csirkéből, bárányból, pulykából, marhából és halból. Emellett a kutya szívesen fogyasztja a tojást és a tejtermékeket is.

Az idegek és izmok megfelelő működéséért a zsírfélék közül az olíva- halolaj és a repceolaj a legideálisabb. A szénhidrátforrásnál pedig a barna rizs és a burgonya a legjobb választás, de időnként adhatunk zabot az ebnek.

A kutyának heti rendszerességgel adjunk zöldség és gyümölcsféléket, hogy a megfelelő mennyiségű vitamin se hiányozzon az étrendből.

Mennyi fehérjére és kalóriára van szüksége a Bullmasztiffnak?

A napi táplálék mennyiségét a kutya súlya, kora és aktivitása határozza meg. A bullmasztiff meglehetősen nagytermetű és lusta kutya, ezért ügyelni kell a súlyára.

Optimális testsúlya a következőképpen alakul.

 • 2-4 hónapos: 9-25 kg
 • 4-12 hónapos: 20-53 kg
 • Kifejlett testsúly: 45-59 kg

Kalória

Dacára annak, hogy a bullmasztiff munkakutya, nem mozog egész nap. A kölykök számára biztosítsunk 12-15%, a felnőtteknek pedig 10% zsírtartalmú étrendet. A kutya napi kalóriaszükséglete a következőképpen alakul.

 • Kölyök (0-4 hónap): 1100-2350 kcal/nap
 • Junior (4-12 hónap): 1325-2750 kcal/nap
 • Felnőtt (1 éves kor felett): 1945-2480 kcal/nap
 • Idős (7 év felett): 1790-2230 kcal/nap

Fehérje

A nagy mennyiségű és jó minőségű fehérjebevitel elengedhetetlen a bullmasztiff számára kölyök és felnőtt korban egyaránt. A kölykök fehérjeszükséglete 25-27%, míg a felnőtteké 18-25%.

A kutya napi fehérjeszükséglete a következőképpen alakul.

 • 25 kg: 50 g/nap
 • 40 kg: 80 g/nap
 • 55 kg: 110 g/nap

Szüksége van a Bullmasztiffnak táplálék-kiegészítőkre?

Amennyiben a legjobb minőségű, korának és testméretének megfelelő kutyaeledellel táplálod a kedvencedet, valószínűleg hozzájut minden szükséges tápanyaghoz. A gyengébb minőségű eledelek azonban tápanyaghiányt idézhetnek elő, ami káros lehet a kutya egészségére és hátráltathatja a fejlődését.

Még a jó minőségű eledel mellett is időnként szükség lehet egyes tápanyagok pótlására, ha az egészségügyi állapota indokolja, de a vitaminok és ásványi anyagok felülpótlása éppúgy ártalmas lehet, ezért az étrend-kiegészítők kiválasztását bízd az állatorvosra.

Kölyökkorban a kognitív fejlődéshez elengedhetetlen az omega-3 zsírsav, mely egyúttal a szőrzet egészségét is támogatja. Emésztési problémák esetén a probiotikumok jótékony hatására támaszkodhatunk. Az időskori ízületvédelemben az MSM, kondroitin, glükozamin és kurkuma segíthet.

Leggyakoribb kérdések A Bullmasztiff etetésével kapcsolatban

Száraz kutyatáp.

Mennyire hízékony?

A bullmasztiff kifejezetten nagytestű kutya, amelyik ráadásul még lusta is. Vasgyúró testalkata hamar átcsaphat kövérségbe, ha egész nap hagyjuk heverészni, ráadásul túletetjük.

Nem véletlen, hogy a kutyának olykor diétás étkezés a javasolt, hogy megelőzzük az elhízást, ami egészségügyi problémákhoz vezethet.

Mennyire válogatós?

A fajta szereti a hasát, ebből kifolyólag pedig egyáltalán nem válogatós. Kedvence ugyan a hús, de megeszik minden mást is, tojást, zöldségeket és különféle gyümölcsöket. Amennyiben a kutya nem akar enni, gyanakodj arra, hogy betegség áll a háttérben.

Milyen gyakran kell etetni?

A bullmasztiff esetében igaz a mondás, hogy inkább többször, de kevesebbet. A kölyköket 10 hónapos korig etessük naponta 3 alkalommal. 11 hónapos kortól 2 alkalommal etessük minden nap.

Mennyire érzékeny a gyomra?

Kifejezetten hajlamos emésztési problémákra és érzékeny a gyomora. Rövidnek mondható élettartama mellett nagyon oda kell figyelni az etetésére. Gyakori az elhízás, a felfúvódás és a gyomorproblémákból adódó hasmenés, hányás, bőrszárazság és a gyomorrontás.

Hajlamos ételallergiára?

Az ételallergia meglehetősen gyakori a bullmasztiffok körében. Elsősorban a glutén, a búza, a szója és a kukorica megemésztése jelent problémát számukra. A kutyák emellett különféle bőrallergiáktól és környezeti allergiától is szenvedhetnek.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Bullmasztiff egészsége

Állatorvosi műtét.

Az egészség kérdése a legfontosabb minden kutya esetében. Vannak örökölhető betegségek és olyanok, melyek a nem megfelelő tartás következtében jöhetnek létre.

A helyes etetés mellett, a megfelelő mennyiségű testmozgást is biztosítani kell a kutyának, hogy megőrizze alapvető fittségét. Rendszeresen kell állatorvoshoz menni az ebbel, hogy megelőzzük, vagy időben elkapjuk az esetleges betegségeket.

Mennyire egészséges a Bullmasztiff?

A bullmasztiff a rövid ideig élő kutyák közé tartozik, várható életkoruk 8-10 év között alakul. A kutya igazi díjbirkózó, csupa erő és izom.

A külső megjelenése ellenére a fajta hajlamos bizonyos betegségekre. Mint tudjuk, a nagy testnek és a robusztus megjelenésnek megvannak a hátulütői, ami a bullmasztiffokat sem kíméli.

Odafigyeléssel a hátrányok jelentős többsége jól gyógyítható, illetve jól kezelhető. Egészében véve, a kutya szívós, de a nagy hőséget, rövid szőre ellenére sem viseli jól.

A Bullmasztiff leggyakoribb betegségei

Nagy teste miatt hajlamos lehet bizonyos csont- és ízületi problémákra, főleg, ha kölyökkorában nem tápláltuk megfelelően és túl gyorsan növekedett. Emellett, neurológiai és a hormonháztartást érintő betegségek fordulnak elő körükben nagy számban.

Csípőízületi diszplázia

Mint a nagytestű kutyákra általában, a bullmasztiffra is jellemző a csípőízület rendellenessége. Diszplázia esetén a combcsontok nem illeszkednek tökéletesen a vápához, ami fájdalmas járást, sántaságot, ízületi gyulladást eredményez. Az ízületi gyulladás gyakori a 6 év feletti példányoknál.

Wobbler-szindróma

A neurológiai betegség, főként a nagytermetű kutyáknál jelentkezik, ezen belül leggyakrabban azoknál, melyeknek a feje nagy.

A bullmasztiff tipikus problémája lehet, lényegében a gerincvelő összenyomódásáról van szó a nyaki részen. A Wobbler-szindróma meglehetősen fájdalmas betegség, de gyógyszerekkel, szükség esetén pedig műtéttel jól gyógyítható.

Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy szabályozza az anyagcserét, számos módon hat a kutya egészségére. A pajzsmirigy rendellenes működésnek több tünete lehet, a leggyakoribb a hirtelen súlygyarapodás, de ide tartozik a fáradtság, a meddőség és a romló szőrzetminőség. Hormonpótló gyógyszerekkel szerencsére jól kezelhető a probléma.

Hemangioszarkóma

Az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés a kutyáknál és sajnos gyakran előfordul az idősebb bullmasztiffoknál.

A rák ezen fajtája a vérereket támadja meg. Áttétek bárhol kialakulhatnak, ezáltal a kór nagyon rövid idő alatt végezhet a kutyával. A betegséget kezdeti időszakban nagyon nehéz felismerni a gyógyítása pedig jelenleg nem lehetséges.

Mi az elhalálozás leggyakoribb oka?

A gyönyörű, izmos, és erős kutyának a halálát leggyakrabban a rák okozza. A legtöbb termetes, és nehéz kutya esetében a betegség a csontokból indul, de a bullmasztiffok esetében jóval gyakoribb, hogy a nyirokrendszettben kezdődik a baj.

A rák mellett a szívbetegség tekinthető vezető haláloknak, melynek következtében a megnagyobbodott szív nem képes elegendő vért pumpálni a szervek felé.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Bullmasztiff nevelése

A Bullmasztiff nevelése.

A bullmasztiff nevelése nem a legkönnyebb feladat a világon. A kutya kifejezetten intelligens, ebből adódóan hajlamos saját döntéseket hozni, például egész egyszerűen megtagadni bizonyos utasításokat, ha nincs kedve hozzá. Neveléséhez két feltétel elengedhetetlen: a szigorú következetesség és a türelem.

Bullmasztiff a családban

Ahogy már többször utaltunk rá, a bullmasztiffból kiváló családi kutya válhat, ha engedelmességre neveljük. Hajlamos a dominanciára, így már kölyökkorban éreztetni kell vele, hogy ki a falkavezér a csapatban.

Amennyiben kisgyerek van a családban, a kölyköket hozzá kell szoktatni, hogyan viselkedjenek velük, nehogy később a nagy testük miatt véletlenül baleset történjen. Szintén tanítani kell neki a lakásban való közlekedést, hogy figyeljen oda a tárgyakra és ne verjen le mindent.

Szocializáció

Minden kutyánál nagyon fontos a szocializáció. A végtelen türelem és higgadtság, mint személyiségének fő vonása, csak a szocializációval bontakozik ki.

Ha ezt kihagyjuk a neveléséből, akkor agresszívvé és öntörvényűvé válhat. Kölyökkorban amint lehet, vigyük emberek és állatok közé. A kutyasétáltatások ne magányosan történjenek, ismerkedjünk más kutyásokkal, hogy a bullmasztiff megtanulja elfogadni az idegeneket.

Rá kell venni a mozgásra

Kölyökkorától fogva hajlamos a lustaságra, játék helyett inkább csak heverészne. Gyakori eset, hogy a kutya nem akar sétálni.

Az ellustulás, mozgásszegény életmód hatással van az eb egészségére, ízületi vagy akár szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet.

Minimum napi kétszer ki kell őket vinni sétáltatni, a szocializáció miatt lehetőség szerint különböző helyekre. A közös sport remek módja a kutya és saját magunk megmozgatásának.

Evés és alvás

Bár végtelenül türelmes kutya, vannak dolgok, amiket nem szeret, ezért családban élő gyerekeket meg kell tanítani, hogy mit nem szabad tenniük az ebbel. A kutya nagyon óvja az ételt, amit elé rakunk, így inkább ne közelítsünk hozzá, ha falatozik, mert agresszív lehet.

Az alvással hasonló a helyzet, nem szereti, ha pihenés közben zaklatják. Hirtelen soha ne ébresszük fel a kutyát, mert ösztönösen támadhat, ami akár balesethez vezethet. Mindkettő természetes reflex a kutya részéről, amely neveléssel némileg finomítható.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Bullmasztiff ápolása

Kutyaápolási eszközök.

A rövidszőrű bullmasztiff ápolását nem szabad félvállról venni, mert a kutya hajlamos a bőrproblémákra, viszketésre, fertőzésre. Szőre mellett füleiről, fogazatáról és körmeiről is gondoskodni kell. A kutyát érdemes pici korban kézhez szoktatni, hogy felnőttként is tűrje a gondoskodó érintéseket.

A szőrzet ápolása

Az eb szőre rövid és egész évben hullik, jóllehet csak mérsékelten. Érdemes rendszeresen, 2-3 naponta egy puha kefével átdörzsölni a kutyát, hogy ne minden szőrszál a padlón és a kanapén kössön ki.

A fürdetés körülbelül 5-8 hetente javasolt. A mosdatást mindig speciális, hipoallergén és kíméletes samponnal végezzük az eb érzékeny bőre miatt.

A fülek ápolása

Sajnos a bullmasztiff hajlamosabb a különböző fülfertőzésekre, mint sok más kutyafajta. Ennek az az oka, hogy a szennyeződések és a baktériumok könnyebben be tudnak hatolni az eb hallójárataiba.

Főleg kinti tartás esetén kell jobban odafigyelni a kutyára, de ha bent tartjuk, akkor minimum hetente egyszer nézzük át a füleket.

Ha pirosodást, kellemetlen szagokat, esetleg váladékozást tapasztalunk, akkor állatorvoshoz kell fordulni. Ha minden rendben van, akkor nedves vattával töröljük át a füleket, úgy, hogy a hallójáratokba véletlenül se nyúljunk.

Fogmosás

Sok gazdi feleslegesnek tartja, holott a kutyák fogát ugyanolyan fontos ápolni, mint az emberekét. Fogmosás hiányában fogkövesedés és különböző fogínybetegségek alakulhatnak ki, amik egyrészt fájdalmat okozhatnak az ebszámára, másrészt a gyógyítás jóval körülményesebb, mint a megelőzés.

A bullmasztiff kutyák fogát hetente 2-3 alkalommal mossuk meg, természetesen speciális kutyafogkefével és fogkrémmel. Érdemes már kölyökkorban hozzászoktatni őket, és akkor felnőttként sem fognak ellenkezni.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Mennyibe kerül egy bullmasztiff kölyök kutya

A bullmasztiff beszerzése bizony nem olcsó mulatság és nem egyszerű feladat, köszönhetően a különleges és viszonylag ritka előfordulásának.

Magyarországon szerencsére több hivatalos tenyésztő közül válogathatunk, de várakozási idő itt is előfordulhat. A megbízható forrásból származó, megfelelő törzskönyvvel és orvosi papírokkal rendelkező, fajtatiszta kutyusok ára 480 000 forint körül indul.

A környező országokban több alommal számolhatunk, nagyobb a választék, ám az eb eladási ára jóval magasabb, körülbelül 2500-3500 euró között találunk jó vérvonallal rendelkező bullmasztiff kölyköket.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.