Bullterrier fajtaleírás

Bullterrier

Termet
KÖZEPES
Lakásban tartható
igen
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
24-28 kg
43-50 cm
Hím
27-32 kg
48-56 cm
Származás
Anglia
Főbb tulajdonságai
Játékos, védelmező, sértődékeny
Várható életkor
10 - 14 év
Szőrzet
Rövid
FCI besorolás
Terrierek
Színek
Hipoallergén
Nem

A bullterrier félelmetesnek tűnő kutyafajta, amitől csak óvakodni lehet – már amennyiben távolról nézünk a kutyára. Ha közelebbről szemléljük az ebet, akkor könnyen lehet, hogy igazi különlegességet találunk, és ez nem csak a fejére érvényes.

Az angol bullterrier a végletek kutyája, valóban lehet gyilkos fenevad, és a legodaadóbb barát is, akinél nincsen különb társ a világon. A kérdés leginkább az, hogy hogyan neveljük.

Rendkívül határozott jellem és karakán a fellépése, ugyanakkor ő is szeretne tartozni valahová. A család dönti majd el, hogy milyen személyiségű társ bújik ki a szokatlan fejű kutyából.

Intelligencia
66%
Aktivitás
74%
Macskabarát
27%
Ugatós
50%
Szőrhullás
37%
Taníthatóság
49%
Gyerekbarát
58%
Házőrző
67%
Harapós
45%
Egészség
62%

Melyek a Bullterrier legfontosabb tulajdonságai?

Bullterrier kölyök szalad.

A tojásalakú fejét leszámítva a kutya legfontosabb tulajdonsága a kivételes temperamentuma. Rendkívül makacs és határozott állat, ami pontosan annyira lehet áldás, mint átok is. Ha szerető kezekben van, akkor a legjobb barát lesz a világon, aki vigyáz a gyerekekre, megvédi a gazdit és még akkor is szórakoztat bennünket, ha már a kimerülés határán van.

Sok helyütt harci kutyaként könyvelik el, holott kifejezetten érzékeny eb, aki csak szeretetre vágyik. Ha nem figyelnek oda a nevelésére, akkor a rá jellemző makacsság a világgal szembeni harag formájában fog megnyilvánulni.

Régebben rettegett harci kutya volt, mára házi kedvenc, aki rengeteg örömmel, mókával és szeretettel ajándékozza meg a hozzá közelállókat.

Ismerd meg részletes fajtaleírásunkon keresztül az angol bullterrier jellemzőit, igényeit és tartásának ideális feltételeit!

Érdekes tények a Bullterrierről

Bullterrier egy fát rág.

Az angol bullterriernek nemcsak a megjelenése, de a természete is különleges. Még az 1850-es években kezdődött meg célzott tenyésztése, azonban a mai napig nem tudni, hogy mi is volt ez a bizonyos cél, társasági kutya, avagy inkább egy harci kutya létrehozása. Mindenesetre a bullterrier mindkét területen kiválóan megállja a helyét.

Borzok, patkányok meneküljetek

A bullterriert sokáig borzok, patkányok és egyéb kisállatok vadászatára, illetve irtására használták. A patkányfogó kutyafajta rekordtartója egy Pinscher nevezetű foltos bullterrier volt.

A történet szerint az eb 1865-ben 500 patkányt fogott meg 36 perc 26 másodperc alatt. Kissé hihetetlennek tűnik, de a rekord a mai napig áll.

A kutya, aki üldözi saját magát

A német juhászkutya mellett a bullterrier a másik fajtakutya, amely bizonyítottan rögeszmés-kényszeres betegségben szenved, ami azt jelenti, hogy kergeti a saját farkát, de labradorokkal is találkozunk, akik ezzel kötik le magukat. Bullterrier viszont akkor is kergeti a nem létező farkát, ha azt még kölyökként levágták.

Nem csak a feje különleges

Kutya, háromszög alakú szemmel.

A bullterriernek nemcsak a feje különleges, de annak a részletei is. Az úgynevezett római orr mellett a szeme is egyedi. A világon ő az egyetlen fajta, amelynek hivatalosan háromszög alakú a szeme.

Kiváló marketingeszköz

A bullterriereket gyakran választják különféle márkák reklámarcának, többek között az Amerikában rendkívül népszerű Bullsey szószok és a világhírű Bud Light sör is a képmásával hirdeti termékeit. A kutyák állítólag sokat lendítettek az említett márkák eladásain is.

A hajóváró szobra

A1929-ben született Patsy Ann nevű bullterriernek szobrot avattak az amerikai Wisconsin állam, Juneau nevű kikötővárosában. A kutya azzal érdemelte ki, hogy minden kikötőbe érkező hajó elé kiment és üdvözölte azt, ráadásul az eb állítólag süket volt.

Harcra született

Gyakran hallani, hogy a bullterriert harci kutyának fejlesztették, amit a feje és a testalkata is igazol. Kezdetben Angliában és Európa egyéb országaiban használták őket harci kutyaként. Szerencsére ezt a „sportot” a 19. század végén betiltották, így csak rövid ideig lehetett ezzel kínozni a kutyákat.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Bullterrier megjelenése

A Bullterrier megjelenése.

Bár különös módon a fajtastandard nem határozza meg, a bullterrierek marmagassága 43-56 cm között alakul. A szukák súlya 24-28 kilogramm, míg a kanoké 27-32 kilogramm közötti. A szabályzat egyetlen előírása, hogy a magasságnak harmóniában kell lennie a testsúllyal.

A bullterrier külső megjelenésével kissé eltér a többi kutyafajtától. Ronda – mondják rá a leggyakrabban, amit nagy tojás fejének köszönhet. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy némi ismeretség után a rondából egészen édes pofa lesz.

Mindenesetre a fajta legfőbb jellegzetessége a „downface“ fej, ami a kutya standardjához tartozik. Egymáshoz közel álló fülei kicsik és vékonyak, háromszögletű szemei pedig ferde metszésűek. Előírás továbbá, hogy a szem legyen sötét színű.

A kutyának szintén jellegzetessége az úgynevezett „római orr”, mit Raymond Oppenheimer tenyésztőnek köszönhet a fajta. A színe fekete, vége pedig kissé lefelé görbül. A kutya nyaka közepesen hosszú és láthatóan izmos, a háta rövid és erős, lágyéka széles és izmos.

A mellkasa viszonylag mély, a hasa pedig enyhén felhúzott. Enyhén lejtős vállai erős lábakban folytatódnak, melyeken az ízületek szépen látszódnak. Mancsai kerekek és erősek. Közepes méretű farkát vízszintesen és kinyújtva hordja, éber állapotban pedig gyakran megemeli.

A Bullterrier színvariációi

Trikolor bullterrier a fűben fekszik.

A kutya szőre rövid és testhez simuló, egészséges állapotban pedig fényes és durva tapintású. Ami a színvariációkat illeti, a fajtastandard sok mindent megenged. A bullterrier színe lehet tiszta fehér, a fehér alapszínen megjelenhetnek foltok, de csak a fejen.

Ha a kutya testén színes foltok vannak, az a fajtastandardból kizárandó. A fehér mellett lehet alapszín a vörös és azok különböző árnyalatai, valamint fekete csíkos, tigriscsíkos, de megengedett a trikolor szín is.

A fajtakövetelmény szerint azonban egy domináns színnek lennie kell a kutyán. Rövid szőre viszonylag intenzíven vedlik, és mindenre rátapad, ezért közel sem hipoallergén a fajta.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Bullterrier vérmérséklete és személyisége

A Bullterrier vérmérséklete és személyisége.

A bullterrier ambivalens kutya, legalábbis, ami a megítélését illeti. Sokan a tökéletes gyilkológépet látják benne, míg mások egy szeretni való társat.

Az utóbbiak persze azok, akiknek már volt lehetőségük közelebbről megismerkedni a kutyával. Mindenesetre minden szóbeszédnek van alapja, az igazság pedig általában a két véglet között található.

Majd megeszlek, úgy szeretlek

A bullterrier legendásan szereti a családját, és nemcsak a gazdáját, de azokat is, akik vele egy háztartásban élnek. A közhiedelemmel ellentétben gyerekek mellett is nyugodtan tartható, bár hajlamos a hirtelen fellépésre, a családján belül ez csak nagyon ritka esetben fordul elő.

Odafigyel mindenkire, és még akkor is kedvesen viselkedik másokkal, ha éppen egy bizonyos valakire megsértődött, ami szintén jellemző rá. Nem haragtartó és nem követelőző, ha szeretve érzi magát szeretettel hálálja meg.

A család vidám bohóca

A bullterrier mindent megtesz a családjáért, néha többet is, mint ami a jelleméből következik. A kutya ugyanis alapvetően domináns, és szereti az erejét fitogtatni másokkal szemben.

Hajlamos átváltozni játékos bohóccá, ha az a tét, hogy a családját és főleg a gyerekeket szórakoztassa. Különleges képessége, hogy ráhangolódik mások érzelmeire, és erőteljesen megéli az adott szituációt.

Ha a családon belül rosszkedvet érez, akkor előszeretettel lép elő szórakoztató figuraként, hogy a tőle telhető módon megtegyen mindent, hogy szerettei boldogabbak legyenek.

A családját szereti, az idegeneket nem

Amennyire ragaszkodó a családjához az angol bullterrier, legalább annyira bizalmatlan az idegenekkel szemben.

Azért fontos a kutyánál a korai szocializáció, hogy a szűkebb környezete mellett másokat is el tudjon fogadni. Szocializáció hiányában az eb gyakran nemcsak bizalmatlan, de támadó lehet az idegenekkel szemben, főleg akkor, ha veszélyt érzékel.

Az igazsághoz pedig hozzátartozik, hogy akkor is hajlamos fenyegető szándékot érzékelni, ha valójában ártalmatlan közeledésről van szó.

Erős benne a vadászösztön

A fajta vérmérsékletének része a zsákmányolásra való hajlam. Ami persze nem azt jelenti, hogy üldözőbe vesz egy szarvast, de azt mindenképpen, hogy hajlamos támadóan fellépni a kisebb állatokkal szemben.

Ennek köszönhetően kiváló patkány-, vagy görényfogó volt. Ma is érvényes, hogy ha nála kisebb termetű állattal találkozik, legyen az kutya, macska, nyúl, szárnyas, vagy egyéb házi kedvenc, akkor haragosan lép fel vele szemben. Más kutyákkal általában dominánsan viselkedik.

Milyen gazdához illik legjobban a Bullterrier?

Bullterrier ágyban fekszik.

Gyakran hallani, hogy a bullterrier nem való mindenkinek, első kutyásoknak egyáltalán nem ajánljuk. A gazdinak tudnia kell dominanciát gyakorolni, odafigyelni az állatra és minden nap foglalkozni vele.

A legfontosabb, hogy az eb meglehetősen magas energiaszintje legyen lekötve, és hogy a nevelését a lehető legkomolyabban vegyük. Fontos továbbá, hogy az eb tulajdonosa ne csak domináns, de nyugodt természetű is legyen, amivel a kutya esetleges túlkapásait kezelni és persze elviselni tudja.

A méretnél fogva akár lakásba is nyugodtan lehet tartani, feltéve persze, ha az említett mozgásigény ki van elégítve.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Bullterrier eredete

Kutya a homokban fekszik.

Mint sok más modern kutyafajta történetét, úgy az angol bullterrierét is a viktoriánus kor hívta életre, amikor megnövekedett az elvárás a fajtatiszta kutyák létrehozása iránt.

A tenyésztés James Hinks Birmingham nevéhez köthető, aki a harcedzett bulldog és az elegáns angol fehér terrier fajtákból kívánta létrehozni a fajtát, de sokak szerint a dalmata is nagy szerepet játszott abban, hogy a bullterrier megszülethessen.

Megoszlanak a vélemények abban a tekintetben, hogy a tenyésztés célja egy harci kutya vagy házi kedvenc létrehozása volt-e. Ami biztos, hogy 1867-ben már kiállításon szerepelt.

Kezdetben nem volt annyira domináns a megnyúlt tojásfej, de a 20. század elejétől egyre nagyobb hangsúlyt fektettek rá, hogy ez legyen a kutya legfőbb fajtajellege. Az 1800-as évek végéig számos kutyaviadal szereplője volt az angol bullterrier, miután pedig ezeket betiltották sokáig munkakutyaként használták a fajtát.

A rohamos fejlődéssel és urbanizációval megnőtt a kártevők száma a városban, így az ebeket gyakran patkány, borz és egyéb kisebb- és közepes méretű rágcsálók elfogására alkalmazták.

Az új fajta hamar népszerű lett Anglia mellett más országokban is. Németországban már 1887-ben húsz bullterrier mutatkozott be, az első stuttgarti kutyakiállításon. Az Amerikai Egyesült Államokban már 1869-től jegyzik a fajtát. A kutya a mai napig talán Dél-Afrikában a legnépszerűbb.

Meg kell említeni, hogy a bullterrier máig a veszélyes kutyafajták listáján szerepel, sokak szerint azonban teljesen indokolatlanul.

Híres Bullterrierek és gazdáik

 • A bullterrier népszerűségét jól mutatja, hogy a sztárvilágból is sokan döntenek a kutya mellett, például Taylor Swift, a tizenegyszeres Grammy-díjas amerikai country-pop énekesnő és Tom Hardy angol színész és producer.
 • Ha pedig az idősebb korosztály legendái között kutakodunk, akkor bizony Eric Clapton is bullterrier mellett tette le a voksot.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Bullterrier etetése

BARF tál

Minden kutya esetében alapvető elvárás a gazdi részéről, hogy optimálisan táplálja a kutyát. A megfelelő táplálás nemcsak az étel mennyiségére, de a minőségére is ugyanúgy érvényes.

Adott esetben pedig arra is alaposan oda kell figyelni, hogy mi az, amit megehet az eb és mi az, amitől tartózkodnunk kell. A megfelelő etetés egyenlő a fél egészséggel, így mindenképpen oda kell figyelni rá.

Hogyan tápláljuk a Bullterriert?

Az angol bullterrier esetében a legjobb megoldás, ha minél változatosabb étrendet biztosítunk a kutya számára. Elsődleges a kiváló minőségű fehérje, az egészséges zsírok és zöldségek, melyek lehetőség szerint megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagokat is tartalmazzanak.

Fél éves korig napi 3-4 etetés a javasolt, amit aztán folyamatosan csökkenteni kell a napi 2 alkalommal történő kosztolásra.

Általánosságban elmondható, hogy a bullterriereknél az állati fehérje a táplálék 20-25%-át tegye ki, míg az egészséges zsírok aránya 5-10% körül mozogjon. A zsírsavak fontosak, hogy a kutya megőrizze eredendően fényes és egészséges szőrét.

A fajtának különösen fontos az ideális mennyiségű és minőségű szénhidrát bevitele is, hogy meg tudják őrizni fitt és sportos életvitelüket.

Mivel tápláljuk a Bullterriert?

Száraz kutyatáp.

Ami a fehérjét illeti, kizárólag jó minőségűt szabad adni a kutyának, leginkább sovány húsokból származzon. A hal az omega-3 és -6 zsírsavak miatt fontos, segít megőrizni szőrének természetes csillogását. A színhúsok mellett a táplálkozás része lehet időnként belsőség is, mint például, máj és szív.

Mivel a kutyák állkapcsa rendkívül erős, így a legvaskosabb csontokat is képesek kettéroppantani, a lenyelt szilánkok viszont bélrendszeri problémákhoz vezetnek, így lehetőség szerint csonttal ne etessük a kutyát.

A csontőrlemény kifejezetten fontos számára, hiszen támogatja a csontok és izomzat fejlődését. Ami a szénhidrátokat illeti, nem szabad bármit adni a kutyának, kerüljük a borsót, a fehér rizst és a burgonyát, mert ezeket nehezen emészti meg. Ezzel szemben ideális számára a barna rizs és a teljes zab, de szereti a sárgarépát is.

Mennyi fehérjére és kalóriára van szüksége a Bullterriernek?

Azt, hogy mennyit egyen naponta a kutya több szempont függvénye. Rendszerint a kutya súlyából és a napi mozgásából szokták kiszámolni az ajánlott mennyiséget, de függ még az életkortól is. Az angol bullterrier közepes termetű eb, meglehetősen nagy mozgásigényű fajta.

Ideális testsúlya a következőképpen alakul.

 • 2-4 hónapos: 8-16 kg 
 • 4-11 hónapos: 15-25 kg
 • Kifejlett testsúly: 24-32 kg

Kalória

Mivel az angol bullterrier kifejezetten aktív fajta, így számára különösen fontos a nagy mennyiségű és jó minőségű kalória bevitele. Ami a szénhidrátot illeti, nem ehet meg mindent a kutya, erre fontos odafigyelni.

Az elhízásra közepesen hajlamos, amit szintén vegyünk tekintetbe. A kutya napi kalóriaigénye a következőképpen alakul.

 • Kölyök (0-4 hónap): 1000-1680 kcal/nap
 • Junior (4-11 hónap): 1100-1566 kcal/nap
 • Felnőtt (1 éves kor felett): 1250-1730 kcal/nap
 • Idős (7 év felett): 945-1427 kcal/nap

Fehérje

Mint a legtöbb kutyafajtának, úgy a bullterriernek is megfelelő mennyiségű, és kiváló minőségű fehérjére van szüksége.

A fehérje főleg kölyökkorban lényeges, amikor a kutya csontozata és az izomzata még fejlődésben van. Ennek fényében az eb napi fehérjeszükséglete a következőképpen alakul.

 • 15 kg: 30 g/nap
 • 20 kg: 40 g/nap
 • 30 kg: 60 g/nap

Szüksége van a Bullterriernek táplálék-kiegészítőkre?

A jól tartott, egészséges egyedek nem igényelnek étrend kiegészítőket, hiszen a jó minőségű táplálék fedezi az igényeiket. Idős korban azonban időszerű lehet egyes vitaminok, ásványi anyagok pótlása.

A mozgékony ebek ízületei idővel kopnak, fájdalmasan begyulladhatnak, ezért a mozgékonyság megőrzése érdekében adhatsz kondroitint és glükozamint.

A probiotikumok jót tehetnek az emésztésnek, különösen betegségből való felépülés közben. A bőrgyulladáson, vakarózáson segíthetnek az esszenciális zsírsavak, köztük az omega-3 és -6.

Gyulladásra és fájdalomra a kurkuma válhat be, mely egyúttal az agy és az ízületek egészségét is támogatja. A senior kutyák profitálhatnak abból, ha magas fehérjetartalmú kutyatápot kapnak, mert az extra dózis segíthet lassítani az izmok és szövetek leépülését.

Leggyakoribb kérdések az Angol bullterrier etetésével kapcsolatban

Nyes húsok és száraz kutyatáp.

Mennyire hízékony?

Mivel a kutyafajta alapvetően csupa aktivitás, így nem jellemző rá a hízás, ugyanakkor az emésztése valamivel lassabb, mint sok más fajtáénak, ha pedig nem biztosítjuk számára a neki kijáró mozgást, akkor bizony fölszedhet pár kilót, főként idősebb korában.

Mennyire válogatós?

Azt nem lehet mondani, hogy a bullterrier mindent megeszik, amit eléje rakunk, de azt sem, hogy különösebben finnyás lenne. A húsfélékben jellemzően nem kivételez, mindet szívesen megeszik.  

Milyen gyakran kell etetni?

Az etetés gyakoriságáról megoszlanak a vélemények, ami annak köszönhető, hogy a kutya emésztése az átlagosnál lassabb. Ami biztos, hogy egyéves koráig a napi 3-4 etetés a javasolt.

Sokak szerint ezt követően, mint a többi fajtánál általában, napi kettőre kell csökkenteni az adagot. A kutya egyen sokszor, de keveset, hogy az emésztése jó legyen.

Mennyire érzékeny a gyomra?

A bullterrier nem egy vasgyomrú kutya, az emésztési rendellenességek leginkább ahhoz köthetők, hogy nem emészti meg kellően az ételt. Néhány bullterrier nem tud megbirkózni a fehérjék, zsírok, szénhidrátok és rostok emésztésével.

Hajlamos ételallergiára?

A bullterriert nem kímélik az ételallergiák sem. Főként a búza, szója és kukorica vált ki allergiás tüneteket náluk, de sokuknál a tej, a tojás és bizonyos fehérjék is gondot okozhatnak.

Az állati fehérjék közül leginkább a marha és a csirke problémás, de még a gluténérzékenység sem ritka körükben.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Bullterrier egészsége

Állatorvos kutyát műt.

Az egészség biztosítása a legfontosabb feladata minden gazdinak. Persze, nemcsak rajtunk múlik, hiszen minden odafigyelés ellenére történhetnek balesetek és kialakulhatnak bizonyos genetikai betegségek.

Az is tény, hogy a megfelelő táplálás és a sportos életvitel minimalizálhatja számos probléma előfordulását. A rendszeres állatorvosi kivizsgálás nagyon fontos a megelőzés érdekében.

Mennyire egészséges a Bullterrier?

Az angol bullterrier várható életkora 10-14 év között alakul, de nem ritka, hogy megélik a 16 éves kort is, így a viszonylag hosszú ideig élő kutyák közé tartoznak a tojásfejűek.

Nem utolsósorban ez annak köszönhető, hogy a bullterrier alapvetően rendkívül aktív állat és ahogy tudjuk, a mozgás fél egészség. A testmozgás mellet a megfelelő táplálással járulhatunk hozzá, hogy minél tovább éljen kedvencünk.

A Bullterrier leggyakoribb betegségei

Szomorú bevallani, de a hosszú élet sajnos szerencse függvénye is. Bármennyire odafigyelünk a kedvencünkre, nála is jelentkezhetnek azok a genetikai problémák, amelyekre hajlamos a fajta.

Befogadás előtt feltétlenül kérd be az eb szűrési bizonyítványait, hogy meggyőződhess a kutyus és a felmenők egészségügyi állapotáról. A rendszeres orvosi kontrollal szerencsére sok betegség megelőzhető, vagy jól kezelhető.

Szívbetegség

A bullterriereknél sajnos nem ritka jelenség a szívbetegség, amely főleg idősebb korban alakulhat ki. Jellemzően esetükben a szívbillentyűk helytelen működésével és érelzáródással jelentkezik a probléma, ami akár szívinfarktushoz is vezethet.

Tipikus tünetei a fáradékonyság és a fulladás. Ha időben érzékelik a problémát akkor szerencsére gyógyszerekkel vagy műtéttel jól kezelhető.

Vesebetegség

A vesebetegség a bullterrierek tipikus fajtabetegsége, ami ráadásul meglehetősen veszélyes. A gyógyítására jelenleg nincsen lehetőség, ellenben időben felismerve, speciális diétával nagyban kitolható a kutya élettartama. További probléma, hogy a kutya életében bármikor, akár kölyökkorban is jelentkezhet.

Süketség

Szintén a fajtára jellemző típusbetegség. Korábban azt hitték, hogy csak a fehér színű kutyákra érvényes, de mára kiderült, hogy ez nem igaz, minden egyedet érinthet.

Egy egyszerű vizsgálattal megállapítható kölyökkorban, hogy fennáll-e a veszélye, többek közt ezért érdemes megbízható tenyésztőtől vásárolni az apróságokat.

Mi a Bullterrier elpusztulásának leggyakoribb oka?

Az angol bullterrier általában szép kort ér meg. A legtöbb kutyafajtához hasonlóan a halál oka pedig nála is leggyakrabban valamilyen rákos betegség.

Ha időben észleljük, akkor szerencsés esetben meghosszabbítható és fájdalommentessé tehető ez az időszak. Meg kell jegyezni, hogy a statisztikák szerint nagyon sok bullterrier halálát okozza baleset is, ami a virgonc természet következménye. Feltétlenül tartsd szökésbiztos kerítés mögött az ebet, és mindig pórázon sétáltasd. 

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Bullterrier nevelése

A Bullterrier nevelése.

Minden kutya esetében alapvető dolog a megfelelő szocializáció és nevelés. Vannak azonban bizonyos kutyafajták, melyek esetében ez különösen így van, ennek hiányában ugyanis az állat elvadulhat és kezelhetetlenné válhat.

Közéjük tartozik a bullterrier is, megijedni azonban nem kell, mivel odafigyeléssel, türelemmel és persze némi praktikával, ragyogóan kedves kutya gazdái lehetünk.

Határozottan, de kedvesen

A bullterrier csak határozott gazdihoz való, akivel szemben a kutya nem tudja érvényesíteni alapvető dominanciáját.

Rengeteg türelem is kell a kutyához, a kiabálás, esetleg a fizikai bántalmazás semmire nem vezet nála, sőt csak ártani tudunk vele. A bullterrier ugyanis sértődékeny fajta és nagyon keményen meg tudja makacsolni magát, esetében csak a pozitív megerősítéssel, a jutalmazással érhetünk célt. A határozott, ugyanakkor kedves fellépés csodákra képes, mivel a kutya szeret és hajlandó tanulni.

Lépésről lépésre szocializáld

A szocializáció során a bullterriert nem szabad mély vízbe dobni, ami esetében azt jelenti, hogy csak fokozatosan szabad a kölyköket hozzászoktatni a környezetükhöz és a külvilághoz. Ennek az az oka és a célja, hogy leküzdjük a benne lévő alapvető bizalmatlanságot.

A családtagokhoz is fokozatosan szoktassuk hozzá, és miután a kutya már biztonságban érzi magát közöttünk, csak utána következzen a tágabb környezet.

Kutyák és emberek közé mindenképpen vinni kell, hogy később ne legyen ösztönből támadó az idegenekkel szemben. Egyszerre azonban csak egy idegennek és kutyájának mutassuk be. Ha velük megbarátkozott jöhetnek majd a többiek is.

A Bullterriert le kell fárasztani

Kutya labdával a szájában.

Természeténél fogva meglehetősen aktív kutya, de amennyiben nem vezeti le az energiáit, sokkal nehezebb lesz a fegyelmezése. Kevésbé fog hallgatni ránk vagy engedelmeskedni.

Mozgásigényét ki kell elégíteni. A napi kötelező penzum számára a háromszori séta, ebből kettő lehet rövidebb, de a harmadiknak minimum egy órán át kell tartania. A sétával megfűszerezett játék és sport a legoptimálisabb. Főleg délután és este kell megmozgatni, hogy alvás helyett ne dúlja fel a lakást játékos jókedvében.

Korán kell a pórázhoz szoktatni

Minden kutya esetében fontos, hogy tudjon pórázon sétálni, de olyan virgonc, bolondos ebek esetében, mint a bullterrier különösen lényeges a dolog.

Alapvetően nem szereti az irányítást, így nem feltétlenül lesz könnyű dolgunk az ebbel. Fontos, hogy már egészen pici korban szoktassuk hozzá a kutyust a pórázhoz.

Érdemes eleinte otthon próbálkozni a dologgal, mielőtt az utcára mennénk vele. Minél később kezdjük el, annál nehezebb dolgunk lesz, így érdemes már pár hetes korban hozzá szoktatni a kölyköket a póráz gondolatához. A pórázhoz szoktatásról már írtunk egy átfogó útmutatót.

Kulcsszó a szeretet

Mind a szocializáció, mind pedig a tanulási időszakban a legfontosabb, hogy a kutya szeretve érezze magát. Ha így van, akkor bármire képes és nagyon igyekvő tud lenni.

Ha egy feladatot jól hajt végre, akkor meg kell simogatni és jutalomfalatot is nyugodtan adhatunk neki. Az is fontos, hogy ne csak szóban, de a mozdulatainkban is következetesek legyünk, mert ez bizalmat és kiszámíthatóságot sugall a kutyának.

Például mindig ugyanazzal a kézzel simogassunk és ha lehet, hasonló mozdulattal. Azzal a kézzel, amivel jutalmazunk még véletlenül se lépjünk fel bántóan, mert a kutya bizalmatlanná válhat és kezdhetünk mindent előröl.

Ha az eb megsértődik, akkor ne keressük a kegyeit, mert veszítünk a domináns pozíciónkból. Hagyjuk, hogy megbékéljen és ő nyisson felénk.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Bullterrier ápolása

A Bullterrier ápolása.

Aki egész nap szereti csinosítani a kutyáját az a bullterrierben csalódni fog, ugyanis ez a fajta rendezett magától is. Ez persze nem jelenti azt, hogy semmiféle ápolást ne igényelne, de tény, hogy hosszú szőrű társaitól eltérően viszonylag keveset kell foglalkozni vele.

Fürdetés és a szőrzet ápolása

A bullterrier rövid és fényes szőrű kutya. A szőrét érdemes hetente egy vagy két alkalommal átkefélni, bár szerencsére nem tartoznak a nagyon szőrüket hullató kutyák közé.

Kivételt képez ez alól a vedlési időszak, amikor az említett kefélést érdemes minden nap elvégezni. Mivel viszonylag érzékeny a bőre, így a tűkefét és az erősebb fésűket kerüljük el.

Ami a fürdetést illeti, az angol bullterriernek némi túlzással akkor van szüksége mosdásra, ha beleesik a festékes vödörbe. Megvan víz nélkül is, de 2-3 havonta bőven elegendő a fürdés.

A fül ápolása

Az bullterrier sajnos hajlamos lehet a különféle fülbetegségekre, így már kölyökkorától kezdődően ellenőrizni kell az eb füleit. Amennyiben büdös a kutya füle, váladékozik, vagy bőrpír jelentkezik rajta, úgy forduljunk vele állatorvoshoz. Ellenkező esetben töröljük át nedves vattával, figyelve rá, hogy a hallójáratokat ne bántsuk.

A köröm ápolása

Ha a bullterriert naponta többször kivisszük sétálni, akkor a körmei nem igényelnek ápolást, mert maguktól a megfelelő méretre fognak kopni.

Amennyiben ez mégsem így lenne, úgy időnként le kell vágni egy speciális ollóval a körmeit. Általánosan elfogadott szabály, hogy erre akkor kell sort keríteni, ha a kutya körme már kopog a padlón.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Mennyibe kerül egy bullterrier kölyök

A bullterrier bár napjainkban nagy népszerűségnek örvend, a beszerzése korántsem egyszerű, az árak pedig meglehetősen széles skálán mozognak.

Vannak olyanok, aki minden pénzt megadnának egy megbízható tenyésztőtől származó, jó vérvonallal rendelkező bullterrier kölyökért, sokan azonban a rossz pletykákkal lehúzzák a fajta értékét, ami az árában is megjelenik.

Mindenesetre, ha jó nevű tenyésztőtől szeretnénk, jó kutyát vásárolni, akkor 2000 euró a minimum, amivel számolhatunk a környező országokban. Magyarországon a törzskönyvvel és orvosi papírokkal rendelkező kutya 300 000-600 000 forint között kapható.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.