Cavalier King Charles spániel fajtaleírás

Cavalier King Charles spániel

Termet
KICSI
Lakásban tartható
igen
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
5,5-7,5 kg
29-32 cm
Hím
6-8 kg
30-33 cm
Származás
Anglia
Főbb tulajdonságai
Kedves, alkalmazkodó, társaságkedvelő
Várható életkor
10 - 12 év
Szőrzet
Hosszú
FCI besorolás
Társasági kutyák
Színek
Hipoallergén
Nem

A Cavalier King Charles spániel energikus és kecses kutya, bátor és életvidám személyiséggel. Barátságos és játékos fajta, aki mindig izgatott, ha emberek közelében lehet. Felettébb ragaszkodó és hűséges, bármikor szívesen elterül az öledben. Bájos tekintete, édes arckifejezése, elegáns megjelenése és kedves viselkedése azonnal képes bárkit rabul ejteni.

Az apró kutya nem riad vissza a nála nagyobb állatoktól sem, és erős vadászösztöne miatt gondolkodás nélkül üldözőbe veszi a nála kisebb élőlényeket.

A játék, a kergetőzés és a labdázás a lételeme, ugyanakkor türelmes, szelíd, nyugodt habitusú eb, aki könnyen alkalmazkodik a lassabb életvitelhez is. Tökéletes elegye a gyengéd figyelmességnek és a lendületes energikusságnak.

Intelligencia
68%
Aktivitás
45%
Macskabarát
58%
Ugatós
55%
Szőrhullás
60%
Taníthatóság
65%
Gyerekbarát
79%
Házőrző
24%
Harapós
5%
Egészség
26%

Melyek a Cavalier King Charles spániel legfontosabb tulajdonságai?

Cavalier King Charles spániel kölyök

A Cavalier King Charles spániel a legcukibban kinéző kutyafajták közé tartozik. Kedves és gyengéd temperamentumú toy kutyafajta. Szeretetteljes és játékos szellemükkel az egész családot képesek szórakoztatni és feltölteni.

Bármilyen életvitelhez és aktivitáshoz jól alkalmazkodnak, akár visszafogott, akár kalandos, aktív életmódot is képesek a magukévá tenni. Hatalmas szívük és békés természetük miatt terápiás kutyaként, odaadó, hűséges társként szolgálhatnak.

Nyitott, kedves természete miatt mindenkiben a játszótársat látja, ezért nem alkalmas házőrzőnek. Megfelelő neveléssel és szocializációval udvarias és jól nevelt eb válhat belőlük.

Remek társaságot nyújthatnak az embereknek, bárhová örömmel követik gazdájukat és nagy örömmel tölti el őket, ha nagy társaságban lehetnek. Kitartók a sportokban, készségesen mérettetik meg magukat a feladatokban és könnyen taníthatók nekik különböző trükkök is.

Nevelés hiányában makaccsá és nehezen kezelhetővé válhatnak, szocializáció nélkül pedig félénkség lehet jellemző rájuk. Pozitív megerősítéssel és jutalomalapú tréninggel nagyon jól képezhetők.

Ismerd meg az ellenállhatatlan kutyafajta legfőbb tulajdonságait, igényeit és tartásának optimális feltételeit!

Érdekes tények a Cavalier King Charles spánielről

Cuki spániel.

A Cavalier King Charles spániel elbűvölő személyisége, festői szépsége és előkelő jelleme hamar elrabolja a szíveket. A Cavalier King Charles kutya múltja olyan titkokat is rejt, amire sohasem gondoltál volna.

Olvasd el a legérdekesebb tényeket a bájos ebről, melyek között akad néhány meghökkentő dolog is!

Királyi névre tett szert

A Cavalier King Charles spániel a 17. századi brit uralkodó, II. Károly után kapta a névét. Úgy hírlik, hogy a király annyira szerette a kutyafajtát, hogy jártában-keltében mindig legalább három eb kísérte őt.

Sokan még azt is felrótták neki, hogy birodalmát elhanyagolta négylábú kedvencei miatt.

Szabad bejárásuk volt mindenhová

A városi legenda szerint II. Károly király annyira szerette a kutyáit, hogy elrendelte a szabad bejárásukat a magasan őrzött helyszínekre is.

Állítólag még a parlamentbe is szabad bejárásuk volt, senki sem állíthatta meg őket, hogy kedvük szerint barangoljanak az épületekben. A rendeletről nem maradt fenn írásos bizonyíték, mindenkinek a fantáziájára bízzuk a mítosz valóságosságának megítélését.

Brillíroznak a sportokban

Brillíroznak a sportokban.

Bár kifinomult öleb hírében állnak, nem szabad elmennünk a tény mellett, hogy a Cavalier King Charles kutyák vadászösztönei felettébb erősek. Remek szaglásuk hamar a préda nyomába tereli őket, és ezt az ösztönt a sportban is képesek hasznosítani.

A kis Cavalier remekel a kutyasportokban, főként az agility és a rally, azaz az akadályokkal tűzdelt engedelmes versenysport passzol atletikus testalkatához és taníthatóságához

Bolhamágnesek voltak

Kevesen gondolnák az előkelő ebekről, hogy annak idején szó szerint bolhamágnesként használták őket. Az arisztokrácia képviselői előszeretettel osztották meg fekhelyüket a kutyusokkal, azzal a céllal, hogy a bolhák inkább őket támadják meg, így megóvhassák magukat a veszélyes kórságokat terjesztő bolhák csípéseitől.

Terápiás kutyaként is tarthatók

A Cavalier King Charles spánieleket eredetileg társasági ebnek tenyésztették, de fény derült arra, hogy terápiás célból is alkalmazhatók. A jó temperamentumú, szeretetteljes kutyákból fejlesztéssel és kiképzéssel nagyszerű segítő kutya válhat.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Cavalier King Charles spániel megjelenése

A Cavalier King Charles spániel megjelenése.

A legnagyobb toy kutyafajtát, a Cavalier King Charles spánielt kecses testalkat és elegáns mozgás jellemzi. Bundája selymes tapintású, a test közelében egyenes szálú szőrszálaik természetes, lágy hullámokban folytatódnak.

A kanok és szukák marmagassága egyaránt 30-33 cm közötti, kifejlett súlyuk 5,9-8 kg körül alakul.

A testfelépítése arányos, hossza valamivel nagyobb, mint a marmagassága. Könyöktől számítva a marmagassága körülbelül megegyezik a földtől a könyökig mért magassággal.

Méretéhez képest mérsékelt a csontozata.

A kutya háta mozgás közben is vízszintes, teste rövid és ívelt, mellkasa közepesen mély. Farka ívelt, vége felé egyre hosszabb szőr borítja, járás közben jellegzetesen mozgatja. Lábai erősek és kompaktak, mancsai jól párnázottak.

A Cavalierek füle hosszú és lógós, magasan ül a fejen. Éber állapotban a kutya fülei előre tolódnak az arc felé. Az eb feje testméretéhez szépen aránylik, koponyája kerekded alakú.

Nagy szemeik kerekek és egymástól távol helyezkednek el és rendkívül kifejezőek. A szem pereme mindig sötét, a szem színe mindig meleg, sötétbarna árnyalatú. Orra enyhén keskenyedik, színe mindig fekete, folt nélküli. Fogai szabályosan helyezkednek el az állkapocsban, harapása ollós.

A Cavalier King Charles spániel színvariációi

Ruby mintázatú King Charles spániel.
Ruby mintázatú kölyök

A Cavalier King Charles spániel bundájáról könnyen felismerhető. Selymes, közepes hosszúságú szőre dús és enyhén hullámos. A kutya fülén, farkán, mellkasán, a lábak hátsó részén a szőrzet hosszabb, mint a törzsön és a fejen.

Bundája nem hipoallergén, hossza miatt sok pollen tapadhat meg rajta. Tavasszal és ősszel vedlik. Négyféle színvariáció megengedett, jellemző a foltos mintázat.

A lehetséges színek a tri-color, a King Charles, a Ruby és a Blenheim:

 • Tri-color: háromszínű, fehér alapon fekete mintázat, a szemek körül, az arcon, a füleken és a farkukon barna foltokkal.
 • King Charles: a tri-colorhoz hasonló mintázat a fekete és a cser színek kombinácójával. Fekete alapon cser mintázat a mellkason és a lábakon.
 • Ruby: egyenletesen mahagónivörös a bunda színe a teljes testen.
 • Blenheim: fehér alapon gesztenyebarna, foltos mintázat a testen. A fülek és a szemek környéke barna, míg az arc, az orr és a szemek közötti rész fehér.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Vérmérséklete és személyisége

Kisgyerek egy cuki spániellel játszik.

A Cavalier King Charles spánielek rendkívül barátságosak és emberszeretők. Játékos természetük szeretetteljes viselkedéssel és nyugodt természettel párosul.

Kiváló játszótárs

A Cavalier King Charles barátságos és szertelen természete kiváló játszópajtássá teszi az ebet. Nagyon jól kijön a gyerekekkel, gyengéden bánik velük és élvezi a társaságukat.

A kutyafajta szívesen labdázik és apportírozik, fáradhatatlanul szórakoztatja a legkisebbeket.

Jól kijön a nála nagyobb állatokkal, de a kisebbekre prédaként tekint

A King Charles Cavalier kutyafajta érdekessége, hogy szívesen játszik más állatokkal, nem ijed meg a nála nagyobb ebektől és állatoktól, de a kisállatokat általában üldözőbe veszi.

Azokkal a macskákkal, akikkel együtt nő fel, megbarátkozik, de a hörcsögöktől, madaraktól távol kell tartani. Jól tarthatók olyan háztartásban, ahol többféle kutya is él.

Mozgékony, de élvezi a lustálkodást is

A Cavalier King Charles spánielek mérsékelt energiaszinttel rendelkeznek. Imádnak játszani és bolondozni, ha van hozzá társaságuk, de nem vetik meg a hosszú órákon át tartó lustálkodást sem, ezért kiváló ölebek.

Idős emberek körében csendesen alkalmazkodik a békés élethez, de amint megjelennek az unokák, azonnal hangos és élénk játszópajtásként tündököl.

Nem viseli jól a magányt

A társaságkedvelő Cavalier King Charles spániel akkor érzi magát a legjobban, ha emberek veszik őt körül, nagymértékben függ az ember társaságától.

Nem szeret egyedül lenni, hajlamos a szeparációs szorongásra és az ebből következő destruktív viselkedésre. Igazi társ, aki bárhová szívesen elkísér, örömöt csempész az unalmas hétköznapokba.

Kihez illik a Cavalier King Charles spániel?

Cavalier King spániel kézben.

A Cavalier King Charles spániel kiváló választás lehet azok számára, akik változatosan élik a mindennapjaikat és könnyen alkalmazkodó társra vágynak. A kis eb élvezi a mozgást, a sportokat, az aktív játékidőt, de nem bánja azt sem, ha pihenéssel, dögönyözéssel és rövid sétákkal ütheti el a napját.

Mindenki számára jó választás lehet, akár egyedülállók, akár gyerekes családok számára is. Főként azoknak, akik sok időt töltenek otthon, és van idejük a kutyával foglalkozni, home office-ban dolgoznak, otthon vannak a gyerekkel, vagy nyugdíjasok.

A Cavalier szívesen veled tart, amikor az ügyeidet intézed, és akkor is, amikor elnyúlsz a kanapén. Jól kijönnek az emberekkel, beleértve az időseket és a gyerekeket is, játékosak, jókedélyűek és gyengédek.

Bújós és odaadó fajta, ám erős vadászösztönei miatt gyakran megfeledkezik nyugodt mivoltáról. Számukra elengedhetetlen a biztonságosan bekerítet udvar és a póráz használata séták közben. A kutyafajta jól alkalmazkodik a kertes házas környezethez, és az apró városi lakásokhoz is, így szinte bárhol tartható.

Mérsékelt mozgásigénnyel rendelkezik, napi 20-30 perc sétával, legalább ennyi játékidővel és tréninggel megelégszik, de bátran vihetők hosszabb sétákra és kutyasportokra is. Tartási költségei relatíve magasak, hiszen prémium tápokat igényel, illetve többféle betegségre is hajlamos lehet, ami a kezelési költségekben jelenthet plusz kiadást.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Cavalier King Charles spániel eredete

Két arisztokrata spániel.

Királyi neve alapján sejthető, hogy a Cavalier King Charles spániel előkelő múlttal rendelkezik. Nevét I. és II. Károly brit uralkodóról kapta, mindketten rajongtak a fajtáért.

A királyt támogató hadsereget Cavaliernek hívták, innen származik a név első eleme, King Charles pedig maga az uralkodó. A spánielek főként a spanyol királyi udvarokban fordultak elő, innen ered a fajta neve.

Eredetileg madarak vadászatára tenyésztették, ám hamar fény derült arra, hogy kis termetük és elragadó személyiségük miatt ideális társasági eb válhat belőlük.

Az eredeti fajtát III. Vilmos király uralkodása alatt mopszokkal és japán csinekkel keresztezték, így a fajta teljesen átalakult, ősi egyedei majdnem teljesen kihaltak. Mígnem 1926-ban egy gazdag amerikai jutalmat ajánlott annak a brit tenyésztőnek, aki képes újra kitenyészteni a régi vágású Blenheim spánieleket, akik az eredeti, 17. századi királyi portrékon is láthatók.

A tenyésztés sikeres volt, és ma már újra őseik jegyeit hordozzák magukon az ebek. A Cavalier King Charles spániel FCI besorolása alapján (IX.) Társasági kutyák csoportjába és a (7.) Angol apró termetű spánielek szekciójába tartozik.

Híres Cavalier-ek és gazdáik

Ronald Reagan 1985-ben, második hivatali ideje alatt egy Cavalier King Charles spánielt adott karácsonyi ajándékként Nancy Reagan first ladynek. A kutyát Rexnek nevezték el és a Fehér Házban élt a Reagen-adminisztráció alatt.

A leghíresebb eb közülük az Elizabeth Taylor névre keresztelt Cavalier King Charles spániel volt, aki Kristin Davis (Charlotte Goldenblatt) oldalán tűnt fel a Sex és New York című ikonikus sorozatban.

Hazánkban Csepregi Éva énekesnő már 2021-óta boldog gazdája a Charlie névre keresztelt kis ebnek.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Cavalier King Charles etetése

A Cavalier King Charles etetése.

A legjobb módja annak, hogy Cavalier King Charles spániel hosszú, egészséges életet éljen, ha a kutyát egyedi táplálkozási szükségletei alapján etetik.

Minden esetben az életkorának megfelelő, jó minőségű táppal kell etetni. A kutyafajta jó étvágyú és nem túl válogatós, előszeretettel kuncsorog ételt az asztalról, ezért oda kell figyelni a súlyára.

Hogyan tápláljuk a Cavalier King Charles-t?

A Cavalier King Charles spániel testalkatának megőrzése érdekében naponta két alkalommal pontosan kimért mennyiségű eledelt kell kapnia. A testsúly kordában tartása elengedhetetlen, mert hajlamos lehet az elhízásra, ha nem részesül elegendő testmozgásban vagy túl sokat nassol.

Az etető- és itatótál megválasztásakor figyelj arra, hogy minél kisebb átmérőjű tálat válassz, hogy a kutya fülei ne lógjanak bele az ételbe és a vízbe, miközben táplálkozik.

Célszerű inkább száraz táppal etetni, ami nem maszatolja össze a kutyus hosszú füleit. Jó ötlet lehet az is, ha a kutya füleit evés előtt lágyan copfba kötöd.

Mivel a bájos kis eb hajlamos szívbemarkoló tekintetével kinézni az ételt a szádból, ezért meg kell tanulnod ellenállni neki vagy egészséges jutalomfalatokkal készülni az ilyen esetekre.

Mivel tápláljuk a Cavalier King Charles spánielt?

Kunyeráló tekintet, Cavalier King spániel.
Álljunk ellen a kunyeráló tekintetnek!

A Cavalier King Charles spániel hajlamos az emésztési rendellenességekre, ezért célszerű olyan tápokat választani számára, melyek kevesebb fajta összetevőt tartalmaznak.

Beválhatnak a friss ételek, a nyers etetés, a fagyasztva szárított ételek vagy a házi koszt is, de a jó minőségű száraztápokkal sem lőhetünk mellé. A száraz tápok előnyösek lehetnek, hiszen a rágás stimulálja a kutyát és tisztítja a fogakat is, ebből a típusból apró szemű változatot kell választani.

Mivel a kutyafajta nem kifejezetten aktív, ezért kevesebb szénhidrátra van szüksége és általánosságban nem kell sok ételt kapnia. Jutalmazáshoz a kalóriaszegény falatok mellett, friss gyümölcsök és párolt zöldségek jöhetnek szóba.

Mennyi kalóriára és fehérjére van szüksége a Cavalier King Charles spánielnek?

A Cavalier King Charles spánielek nem tartoznak a magas aktivitású kutyák közé, ezért nincs szükségük nagyon magas tápanyagbevitelre, de testalkatuk miatt gyorsabb lehet a metabolizmusuk.

Minél kevesebbet mozog az eb, annál kevesebb ételre van szüksége.

 • 0-4 hónapos: 2,5-3,5 kg 
 • 4-12 hónapos: 4-8 kg
 • Kifejlett testsúly: 5,9-8,2 kg

Kalória

A Cavalier King Charles kalóriaszükséglete attól függ, hogy mennyi testmozgást végez, és milyen súlyban van. A súlyfelesleggel bíró ebeknek kevesesebb kalória fogyasztása javasolt.

 • Kölyök (0-4 hónap): 400-515 kcal/nap
 • Junior (4-12 hónap): 371-620 kcal/nap
 • Felnőtt (1 éves kor felett): 370-475 kcal/nap
 • Idős (7-8 év felett): 417-525 kcal/nap

Fehérje

A kutyák étrendjében a legfontosabb tápanyagként számon tartott fehérje hozzájárul a megfelelő növekedéshez, az egészséges szőrzet és a bőr, a hormon- és enzimtermeléshez, valamint az izomzat helyreállításához és fejlődéséhez.

A Cavalier King Charles spánielnek kölyökkorban legalább 22%, felnőttként 30% proteint kell kapnia. A kutyák fehérjeigénye testsúlykilogrammonként 2 g, mely a következők szerint alakul.

 • 3 kg: 6 g/nap
 • 5 kg: 10 g/nap
 • 8 kg: 16 g/nap

Szüksége van a Cavalier-nek táplálék-kiegészítőkre?

Az optimális összetételű kutyaeledelek alapvetően tartalmaznak minden olyan tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot, mely elengedhetetlen a kutya egészséges fejlődéséhez és növekedéséhez.

Mivel a Cavalier King Charles spániel sokféle örökletes betegségre is magas hajlamot mutat, szükség lehet egyes táplálék-kiegészítők alkalmazására az állatorvos javaslata alapján.

Kölyökkorban a csípőízületi problémák lehetősége miatt magas kalciumtartalmú kutyaeledel, vagy táplálék-kiegészítő ajánlatos lehet számukra. A kalciumpótlás felnőtt korban is előnyös lehet.

Idős korban, ha a kutya testsúlya magasabb a kelleténél és ortopédiai panaszai vannak, akkor feltétlenül a súlycsökkentést kell célul kitűzni, például nedves tápokra vagy diétás eledelekre történő átállással.

A glükozamin és a kondroitin segíthet mérsékelni az ízületi betegségek tüneteit.

A vitaminkészítmények (A-, C-, E-vitamin) típustól függően segíthetnek egyéb fajtabetegségek tüneteinek mérséklésében, például a szem és a szív egészségének megőrzésében.

A vitaminokról és egyéb táplálék-kiegészítők használatáról itt tudsz tájékozódni.

A leggyakoribb kérdések a Cavalier King Charles spániel etetésével kapcsolatban

Húsok és kutyatápok a képen.

Hajlamos az elhízásra?

A Cavalier King Charles spániel az elhízásra hajlamos kutyafajták közé tartozik, ezért szoros figyelemmel kell kísérni a testsúlyának alakulását.

Fogyókúra esetén nem szabad hirtelen csökkenteni az étel mennyiségét, inkább fokozatosan kell mérsékelni a tápanyagbevitelt, és párhuzamosan növelni a mozgással töltött időt. Növelhető a kutya rostbevitele, hogy kevesebb étel mellett is jóllakottnak érezze magát.

Mennyire válogatós kutyafajta?

Más toy fajtákkal ellentétben a Cavalier King Charles nem éppen válogatós. Étvágyáról gyakran tanúskodik az, hogy boci szemekkel kunyerálja az ételt. Éppen ezért figyelni kell arra, hogy jó minőségű és egészséges ételeket kapjon.

Milyen gyakran kell megetetni?

A Cavalierek etetésének gyakorisága a kutya életkorától függ. Kölyökkorban 3 részletben kell etetni őket, felnőtt korban két alkalommal, idős korban a napi 1-2 étkezés ajánlott.

Etetés után pedig kerülni kell a testmozgást, hogy a kutya nyugodtan emészthesse meg az ételt.

Mennyire érzékeny a gyomra?

A Cavalier King Charles spánielek különösen hajlamosak a gyomorhurutra, amely a gyomornyálkahártya gyulladása.

Számukra a legelőnyösebb, ha minél kevesebb összetevőt tartalmaz az eledel, például azok az tápok, amik egyféle fehérjeforrást tartalmaznak és nélkülözik a különböző adalékanyagokat.

Hajlamos ételallergiára?

A Cavalier spániel bőrallergiájának elsődleges oka az ételintolerancia vagy ételallergia, különösen az állati eredetű fehérjékkel, például csirke- és marhahússal szemben.

A kutyafajta számára emellett főként az adalékanyagok, színezékek, töltőanyagok és tartósítószerek jelentenek problémát, melyek allergiás reakciókat válthatnak ki, ami többek között viszketést okozhat.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Cavalier King Charles spániel egészsége

Beteg kutya ágyban.

A kis cuki kutyus egészségére főként a genetikai betegségek vannak nagy hatással. Természetesen az etetés módja, az eb ápolása és az aktivitás mértéke is befolyásolja a kutya általános állapotát.

Mennyire egészséges a Cavalier King Charles spániel?

A Cavalier nem tartozik az egészséges kutyafajták közé, átlagos élettartama 10-12 évre tehető, esetenként megélhetik az akár 15 éves kort is.

Tagadhatatlan, hogy a Cavalier King Charles spánielt számos genetikai eredetű egészségügyi probléma fenyegeti, ezért Norvégiában már betiltották a tenyésztését.

Nem minden egyed szenved az örökletes betegségektől, de más fajtákhoz képest nagy számban érintettek lehetnek. Főként a szívbetegségek, az ízületi problémák és a szem betegségei okoznak szenvedést az ebeknek.

A Cavalier King Charles spániel leggyakoribb betegségei

A Cavalier King Charles spániel számos betegségnek áldozatává válhat. Többek között a mitrális szívbillentyű betegség, a syringomyelia nevű neurológiai probléma, a térdkalács ficam, szürkehályog, szemszárazság, különböző fülbetegségek és bőrproblémák jelentik a legnagyobb gondot.

A legtöbb ilyen állapot feltételezhetően örökletes, de megelőző lépésekkel és állatorvosi kezeléssel gyógyítható.

Fülgyulladás

A Cavalier King Charles spánieleknek hosszú füleik vannak, ami a fajta egyik ismertetőjegye, fülük azonban hajlamos a fájdalmat okozó fertőzésekre. A hallójárat gyulladása meglehetősen gyakori betegség a Cavalierek körében.

Általában gyulladáscsökkentőkkel kezelhető, előfordulhat azonban, hogy műtétre lehet szükség. Tünetei a fül vakarása, a fej rázása, váladékozás, bőrpír.

Syringomyelia

A syringomyelia az agyi és gerincvelő üregekben felhalmozódó agy-gerincvelő folyadék miatt alakul ki, mert a koponya és a nyakcsigolyák csatornája túl szűk az agy és a gerincvelő számára ahhoz, hogy a folyadék akadálytalanul áramoljon.

A betegség komoly nyaki- és hátfájdalmakat okoz az ebeknek. Tünetei a fájdalmas mozgás, a sírás, a nyak és a fül vakarása, a nyak mozgatásának erős fájdalma. Ebben a veleszületett betegségben körülbelül a Cavalier King Charles spánielek 50%-a érintett.

Szembetegségek

A Cavalier King Charles spániel többféle szembetegségre hajlamos, például kötőhártya gyulladásra, szürkehályogra, progresszív retinális atrófiára és szemszárazságra.

A kötőhártya-gyulladás gyakori tünetei közé tartozik a bőrpír, duzzanat, váladékozás a szemből, hunyorgás és túlzott pislogás.

A szürkehályog és a progresszív retinális atrófia vakságot okozhat, műtéti úton sajnos csak az előbbi kezelhető.

A szemszárazság olyan örökletes betegség, melyben a szaruhártya gyulladt, és a kutya nem tud könnyeket termelni, hogy nedvesen tartsa a szemét. Antibiotikumokkal vagy gyulladáscsökkentőkkel, és a könnytermelést elősegítő kenőcsökkel kezelhető.

Gyomorhurut

A Cavalier King Charles spánielek hajlamosak a gyomorhurutra, más néven gasztritiszre, amely a gyomor gyulladásos betegsége.

A gyomorhurut akut vagy krónikus epizódokban fordulhat elő, erős hasi görcsöket és fájdalmakat okoz az ebnek, tünetei az étvágytalanság, hányás, kiszáradás, véres széklet.

Kiválhatja egészségügyi probléma, romlott vagy nyers élelmiszerek fogyasztása, túlevés vagy egyéb idegen tárgyak, növények vagy szemét lenyelése is.

Térdkalács-ficam

Sok toy méretű eb szenved a térdkalács instabilitástól, melyben a térd gyakran oldalirányban elmozdul a helyéről, kificamodik. Gyakran csak kisebb fájdalmat okoz, súlyos esetben sebészeti korrekciót kell végrehajtani az eb lábán. Bármely életkorban előfordulhat, akár sántaságot is okozhat.

Mi az elhalálozás leggyakoribb oka?

A Syringomyelia tekinthető az egyik leggyakoribb halálozási oknak a Cavalier King Charles spániel kutyafajta esetében.

A fajta populáció felét érinti az agyi-gerincvelő folyadék áramlásának súlyos betegsége, melynek első jelei megfigyelhetők már kölyökkorban is, de súlyosabb tüneteket általában felnőtt korban okoz.

Sajnos a betegség genetikailag nem kiszűrhető és nincs rá gyógymód. A kezelés általában az ebek fájdalmainak mérséklésére fókuszál, műtéti úton ritkán kezelhető, ezért a Cavaliereket sok esetben el kell altatni. Gyakori halálozási ok továbbá a szívbetegség és a rák is.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Cavalier King Charles spániel nevelése

A Cavalier King Charles spániel nevelése.

A Cavalier King Charles spániel mindig az emberek kedvében szeretne járni, ezért könnyen tanítható. Intelligens és jó természetű kutya, akik nagyon jól reagál a pozitív megerősítésre.

Hatékonyan tanítható jutalomalapú tréninggel, a feladatok gyakori ismétlésével, játékos oktatással és némi kitartással. A durva bánásmód és a kemény szavak hamar elveszik a kedvét a tanulástól.

Kezdj neki mielőbb

A Cavalier King Charles spánielek kiképzését minél előbb meg kell kezdeni, hogy a kutya fogékony legyen a tanulásra és érdeklődjön a tréning iránt.

Az eb hajlamos lehet a makacsságra és a szófogadatlanságra, ha túl későn kezdjük vele a leckéket. Legkésőbb 10-12 hetes korban már érdemes elkezdeni a kutyaiskolát vele, az ezt megelőző időszakban pedig otthon kell megtanítani őt a legalapvetőbb feladatokra.

A Cavalierekről sokan úgy tartják, hogy nehezen kezelhetők, nem elég okosak, fafejűek, pedig a fajta nagyon könnyen tanítható és gyorsan magáévá teszi a tudást, ha időt szánunk a nevelésére.

Korai szocializáció

Két kutya játszik egymással.

A szocializáció elengedhetetlen ahhoz, hogy a kutya nyugodt és magabiztos attitűdöt vegyen fel a későbbiekben. A szocializáció segít abban, hogy más állatok és emberek között megtalálja a helyét, elsajátítsa a helyes viselkedési formát és megfelelően fejlődjön.

6-8 hónapos korukban érik el a kamaszkort, amikor az egyébként barátságos kutya félénkké válhat, ebben az időszakban érdemes kerülni a társaságot és apránként újra visszatérni a már ismert személyekkel való találkozásra, míg a kutya ismét feloldódik a közelükben.

Szobatisztaság

A toy kutyafajták szobatisztaságára való nevelést gyakran nem veszik elég komolyan a gazdik, ezért a Cavalier King Charles spánielek lassan sajátítják el a képességet.

Valójában a napi rutin beállításával és következetes neveléssel a Cavalier is épp olyan könnyen tanítható szobatisztaságra, mint bármely másik eb. A tanítást minél előbb meg kell kezdeni. A kulcs a rendszeresség kialakításban van.

2 hónapos kor előtt maximum 1 órát bírnak ki pisilés nélkül, 2 hónapos koruk után már 2 órát is vissza tudják tartani az ingert. Ehhez igazodva, vidd ki a kutyát az udvarra 1-2 óránként és jutalmazd meg, amikor elvégzi a dolgát.

Igazítsd a kitérőket a reggeli és esti sétákhoz, hogy a kutya megtanulja, hogy mikor adódik lehetősége könnyíteni magán.

A szobatisztaságra nevelésről két cikket is írtunk:

Rövid és gyakran ismétlődő tréningek

Rövid és gyakran ismétlődő tréningek.

A Cavalier King Charles spániel úgy tanítható a legjobban, ha egyszerre csak rövid ideig tart a kiképzés, és apró részletekben adjuk át nekik a tananyagot.

Egyszerre maximum 5 percig tanítsd, majd tarts némi szünetet és folytasd a tanítását. A rövid szekciók segítenek fenntartani a kutya érdeklődését, javítják a teljesítményt és hozzájárulnak a közös sikerélményhez.

Ne terheld túl a kutyát, a feladatokat gyakorold vele különböző napszakokban és helyszíneken pár perces időtartamokra korlátozva.

Kutyasportok

A Cavalier King Charles spániel sportos és gyors felfogású kutyafajta, aki nagyon jól teljesít a kutyasportokban. Az engedelmességre való nevelést követően elkezdődhet a kutyasportok gyakorlása is, szigorúan pórázon és körbekerített területen, ahol az eb nem tud madarakra és mókusokra vadászni.

Rengeteg finom jutalomfalattal elérhető, hogy a kutya érdeklődjön a sportok iránt, ám az edzések hosszát itt is limitálni kell.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Cavalier King Charles ápolása

Cavalier King Charles kutyakozmetikusnál.

A Cavalier King Charles spániel bájos megjelenésének fontos eleme a kutya selymes, közepesen hosszú szőre, mely királyi külsőt kölcsönöz a fajtának.

Az állat gondozása nem jár különösebb problémával, hiszen a kistermetű kutyát könnyen kézbe veheted, amikor már kézhez szoktattad.

Előkelő fésülés

Naponta 10 perc fésülés elengedhetetlen ahhoz, hogy az elegáns bunda gubancmentes és tiszta maradjon.

Fésülésnél kiemelt figyelmet kell fordítani azokra a részekre, ahol a kutya szőre hosszabb, például a mellkason, a füleknél és a lábak hátsó részén.

Permetezd be kevés vízzel a kutya szőrét és gyengéden fésüld át vaddisznószőr kefével, szükség esetén pedig bontófésűvel. Bundájuk szépen karban tartható és a rendszeres fésülés mérsékli a lakásban elhullajtott szőrszálak mennyiségét.

Királyi fürdetés

A toy kutya könnyen fürdethető otthon mosdókagylóban, lavórban is, nem kell miatta feltölteni a kádat. Nem szükséges őket túl gyakran fürdetni, hacsak nem piszkolják össze magukat. Általában 2-3 havonta elegendő megfürdetni őket.

Válassz szőrtípusnak megfelelő kíméletes kutyasamponokat, bőrbarát összetevőkkel, alaposan öblítsd ki langyos vízzel, majd kondicionáld a kutya bundáját balzsammal, hogy selymes és puha maradhasson.

Kevesen tudják, de a Cavalierek bundája vízlepergető, ezért azonnal meg kell szárítani őket, hogy ne fröcsköljék tele a lakást.

Arisztokratikus manikűr

Cavalier King spániel körmét levágja a kutyakozmetikus.

Onnan tudod, hogy ideje gondozásba venni a Cavarlier King Charles mancsait, ha már hallod a körmei kopogását a padlón. 3-4 hetente érdemes vágni a kutya körmeit.

Te is elsajátíthatod, de még jobb, ha profira bízod. Annál is inkább, mivel az ujjak között a kutya szőre folyamatosan nő. A hosszú szűr miatt elcsúszhatnak, ezért ezt gyakorta vágni kell tompa orrú, ívelt ollóval a túlnőtt szőrszálakat.

Nemesi szájápolás

A toy fajtáknak napi vagy heti többszöri fogmosás ajánlott, melyhez kutyafogkefe és fogkrém szükséges. A fogak és az íny hidrogén-peroxidba mártott, puha törlőkendővel is megtisztítható.

Sajnos a szájhigiénia elhanyagolásával gyulladás alakulhat ki, felhalmozódhat a lepedék a kutya fogán és kellemetlenné válhat a szájszaga. Évente 1-2 alkalommal érdemes professzionális fogtisztításra vinni az ebet az állatorvoshoz.

Lovagi fültisztítás

A hatalmas fülek megóvják a kutya hallójáratait, ugyanakkor megakadályozzák a levegő szabad áramlását, ami fülgyulladást okozhat. A felgyülemlett baktériumok hatására a fül bebüdösödhet.

Legalább hetente egy alkalommal ellenőrizd a kutya füleit, hogy időben felfigyelhess a gyulladást jelző bőrpírra és duzzanatra.

A kutya füle speciális tisztítókendőkkel, vagy ujjra húzható fültisztítóval megtisztítható a fülzsírtól, nedvességtől és más szennyeződésektől, ám hagyományos fülpiszkálót nem szabad használni.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Mennyibe kerül egy Cavalier King Charles spániel?

A Cavalier King Charles spánielek esetében rendkívül fontos, hogy megbízható tenyésztőt válasszunk, aki a lehető legalaposabban kiszűri az alom betegségeit. Mivel a kutya meglehetősen sok betegségre hajlamos, célszerű időt és pénzt áldozni arra, hogy a lehető legegészségesebb kiskutyát találjuk meg.

Az örökletes betegségek sok szenvedést okoznak kedvenceinknek, és jelentősen megterhelik a pénztárcánkat is. 

Semmiképpen se vásárolj kutyát szaporítótól vagy orvosi dokumentumok nélkül, mert komoly problémákkal kell majd szembenézned a későbbiekben. A jó tenyésztők megkezdik a kutya korai szocializációját is, így jobb temperamentumú, viselkedési problémáktól mentes kölyköt fogadhatsz magadhoz.

A Cavalier King Charles spánielek ára meglehetősen borsos, nem ritka, hogy csak 500 000 forint felett juthatunk egy-egy kölyökhöz. Hazánkban maroknyi tenyésztő foglalkozik a Cavalier tenyésztésével, ezért előfordulhat, hogy várnunk kell az új házi kedvenc befogadására.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.