Csau csau fajtaleírás

Csau csau

Termet
KÖZEPES
Lakásban tartható
igen
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
20-27 kg
43-50 cm
Hím
25-32 kg
48-56 cm
Származás
Kína
Főbb tulajdonságai
Hűséges, bizalmatlan, független
Várható életkor
11 - 13 év
Szőrzet
Rövid, Hosszú
FCI besorolás
Spiccek és ősi típusú kutyák
Színek
Hipoallergén
Nem

A csau csau egyesek szerint az egyik legősibb kutyafajta a világon, mások úgy vélik, hogy inkább a legöregebb macska. Története hosszú múltra tekint vissza. A korából adódóan meg vannak a maga rendíthetetlen és megkérdőjelezhetetlen jellemvonásai, melyek nem csak a külsejében tükröződnek.

A nemes megjelenés, arisztokrata szívet takar, ami előtt a pórnépnek, azaz a körülötte lévőknek illik meghajolnia. A kutya másik oldala végtelen türelemben és másokra való odafigyelésben ölt testet.

Makacsságánál fogva nem illik mindenkihez, de ha sikerül hozzáférkőzni ennek a különös kutyának a lelkéhez, akkor életre szóló társra lelhetünk benne.

Intelligencia
55%
Aktivitás
42%
Macskabarát
15%
Ugatós
49%
Szőrhullás
84%
Taníthatóság
35%
Gyerekbarát
38%
Házőrző
87%
Harapós
57%
Egészség
60%

Melyek a Csau csau legfontosabb tulajdonságai?

Fehér csau csau kölyök kutya.

A csau csau legfontosabb tulajdonsága az, hogy ő tisztel meg téged a barátságával és nem fordítva. Szinte egyedülállóan öntörvényű a többi kutyafajta között, még a gazdájának sem hódol be teljesen, és nem alázkodik meg előtte.

Ez nem azt jelenti, hogy nem engedelmeskedik az utasításoknak, csak azt, hogy van benne egy alapvető távolságtartás másokkal szemben.

Sokan pontosan ezért ódzkodnak tőle, mások viszont éppen ezért rajonganak érte. Nehéz tanítani, és nem egyszerű a szocializációja sem, de ha sikerül, akkor kiváló partner lehet.

Tökéletes házőrző és mindenre figyel a környezetében. Nem kifejezetten játékos természet, könnyen lehet, hogy amiatt a gyerekeknek csalódást fog okozni. Sokkal jobban szeret feladatokat teljesíteni, de leginkább öntörvényűen menni a saját feje után.

Nem igényel különösebben sem gyöngédséget, sem cirógatást, de bármikor kiáll a gazdája mellett, illetve megvédi az otthonát.

Fedezd fel részletes fajtaleírásunkon keresztül a méltóságteljes és egyedi megjelenésű csau csau jellemzőit, igényeit és tartásának ideális feltételeit!

Érdekes tények a Csau csauról

Érdekes tények a Csau csauról.

A csau csau a világ egyik legrégebbi kutyafajtája, ráadásul sokak szerint inkább emlékeztet macskára, mint kutyára. A messzi és babonás keletről származik, így érthető, hogy akad néhány érdekesség a története során, melyet a képzelet szült.

Érdekes név

A csau csau elnevezés nem az eredeti neve a fajtának. Hazájában, Kínában, úgy hívják, hogy songshi quan, ami kedvesen annyit tesz, puffadt oroszlánkutya.

A chow chow (csau csau) név egy pidgin-angol szóalkotás, a 18. században használták, amikor fellendült a kereskedelem a távol-keleti országokkal. A szó jelentése kínaiul vélhetően ehetőt jelent.  

A széles vigyor

A legtöbb kutyának, akárcsak a farkasoknak 42 foga van. Ezzel szemben, a csau csau rendelkezik még plusz kettővel, vagyis az ő pofájában 44 fog fénylik. Ráadásul a nyelve sem rózsaszín, hanem inkább kék.

Nem egy úszóbajnok

A megfontolt gazdi távol tartja a csau csaut a víztől, a kutya ugyanis hajlamos bemenni, amivel gyakran bajba sodorja magát. A csau csau azon kutyafajták közé tartozik, melyek csapnivalóan rossz úszók.

A zömök testalkata, vastag nyaka és széles feje miatt amúgy sem “olimpiai úszó”, de ha a sörényszerű bundája átnedvesedik, akkor súlyánál fogva lefele húzza a kutyát, ami könnyen vezethet tragikus balesethez.

A nemesek kiváltsága volt

A történelmi időkben a csau csau kiváltságos kutya volt, ugyan tartották őket vadászatra, de udvari ebként is elhíresült. Nagyra értékelték makacs és öntörvényű természetét, hatalmas megtiszteltetés volt például, ha a császár egy ilyen kutyát ajándékozott valakinek.

Nem szabad póráz nélkül sétáltatni

A csau csau csak ránézésre bájos kutyus, egyébként agresszivitásra hajlamos, kifejezetten erős védelmező ösztönökkel rendelkező kutya. Póráz nélkül nem szabad sétáltatni, mert hajlamos üldözőbe venni másokat.

A mesék királynője

Sok Walt Disney rajzfilmben találkozhatunk édes kiskutyákkal, sokukat pedig Sunnee ihlette meg. Sunnee egy csau csau volt, akit Walt Disney vásárolt ajándékba Lilly nevű feleségének.

Kabalafigura és háborús hős

Az 1898-as spanyol-amerikai háború alatt a haditengerészet admirálisa USS Olympia nevű cirkálójával bevonult Hongkongba. Itt szeretett bele egy csau csauba, akit magával vitt későbbi útjaira. Az ebet Bob névre keresztelte, a kutya a cirkáló kabalája lett, de állítólag az ütközetekben is aktívan kivette a részét.

A pszichoanalízis megálmodója

A világ talán leghíresebb pszichológusa, Sigmund Freud is egy csau csau boldog tulajdonosa volt, név szerint Jofi kutyáé. Az ebet gyakran használta a kezelései során terápiás kutyaként. Ráadásul több értekezést írt róla, a kutya ragaszkodását és szeretetét az emberi érzelmekkel hasonlította össze.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Csau csau megjelenése

A Csau csau megjelenése.

A csau csau közepes méretű kutya, első ránézésre egy kis méretű oroszlánra emlékeztet. A magassága 43-56 cm között alakul, a súlyuk pedig általában 20-32 kilogramm közötti.

A kutya rendkívül masszív, rövid nyaka kifejezetten vaskos, ám a dús szőrzete miatt alig látható. A csau csau feje széles, fülei kicsik és háromszög alakúak, kissé lekerekítettek. Szeme a fejéhez képest viszonylag kicsi, sötétbarna és mandula alakú, az orra nagy, széles és fekete, az orrlyukak pedig jellegzetesen tágra nyitottak.

Az arcorri rész rövid és széles. Kifejezetten fajtajellegzetesség, hogy a szájpadlás és az ajkak feketék, a nyelv pedig halvány kékeslilának tűnik. A kutya háta rendkívül erős és egyenes, a hasa pedig felhúzott.

A lábak egyenesek és egymással a párhuzamosak, a mancsa olyan, mint egy macskáé, tömött és kerek. A far szintén széles, a farka pedig a hátára kunkorodik.

Megkülönböztetünk hosszú- és rövidszőrű csau csaut, de az utóbbi jóval ritkább. A hosszúszőrű egyedeknél a nyakon vastagabb a bunda, mint a testen, ennek köszönheti jellegzetes, oroszlános megjelenését.

A Csau csau színvariációi

Egy vörös és egy fekete csaucsau kutya.

A fajtastandard kifejezetten megengedő a színeket illetően, de a színek nem egységesen elfogadottak minden országban.

A fajtastandard szerint a szőrzet színe lehet a vörös bármely árnyalata, sárgásbarna, illetve fahéj- és krémszínű. A fekete, kék és fehér szintén megengedett színek, bár az utóbbi rendkívül ritkának számít.

Az egységes szőrzeten nem megengedett a másodlagos szín. Nem fogadható el a foltos vagy a tarka színezetű kutya sem.

A kutyafajta dús bundájával nem tekinthető hipoallergénnek.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Csau csau vérmérséklete és személyisége

A Csau csau vérmérséklete és személyisége.

A csau csau nemcsak küllemében, de jellemében is nagyon különleges kutya. Soha nem fog szeretetért kuncsorogni, és nem pitizik egy kis simogatásért.

Sokkal inkább távolról szemléli az „alattvalóit”, akiket azért a maga különös módján szeret, és megvéd minden veszélytől. Akkor lehet jó családi kutya, ha tiszteletben tartjuk a különcségét.

Független és akaratos

A kutyát a megjelenése és a viselkedése miatt szokták a macskákhoz hasonlítani, és körülbelül annyira tanítható, mint a cirmosok. Csak egy embert fogad el gazdájának és bár barátkozik a család többi tagjával, alapvetően nagyon öntörvényű.

A gyerekek sem fognak egész nap hancúrozni vele, és ha nem ismeri őket kicsi koruktól, akkor jellemzően megtartja a két lépés távolságot. A gyerekes családoknak ebből a szempontból sajnos csalódás lehet a kutya.

Idegenekkel szemben agresszív

Nem kedveli az idegenek embereket és állatokat, ennek köszönhetően kiváló házőrző, de nagyon szigorú nevelést igényel. Póráz nélkül például nem ajánlott sétáltatni, mert hajlamos megtámadni a többi kutyát, főleg, ha azok kisebbek nála.

Kifejezetten erős a területvédő ösztöne, ami miatt biztos, hogy nem fognak idegenek bejönni a portára, ugyanakkor sajnos a család barátaival szemben is hajlamos erőszakosan fellépni. Nem tudja eldönteni, hogy ki az, aki veszélyforrás lehet, és ki az, aki jóindulattal közelít.

Hűséges, de azért illik meghajolni előtte

Kínában valaha a hűség egyik jelképe volt, feltehetően azért, mert minden áron megvédelmezi gazdáját és annak családját.

A legtöbb csau csaura igaz, hogy a környezetétől elvár némi tiszteletet. Ki tudja, talán még a császári időkben ivódott a génjeibe az arisztokratikus, felsőbbrendű magatartás, de kétségtelen, hogy hajlamos éreztetni másokkal feljebbvalóságát. Nem rendelődik alá senkinek, a legtöbb, amit elérhetünk nála, hogy egyenrangú félként tekintsen ránk.

A közöny, igazából figyelem

A fajta hajlamos akár órákon át egyhelyben pihenni, ami miatt gyakran aggatják rá a lusta és közönyös jelzőket. Ha egy gyerek játszana vele, rá se hederít, ha szólítjuk legfeljebb a fülét mozdítja meg.

A viselkedés nem a higgadt természetével magyarázható. Ilyenkor a kutya valójában figyel, és szemmel tartja a szűkebb környezetét. Ha úgy tetszik dolgozik, őrző-védő kutyaként éppen figyelő szolgálatot teljesít.

Kinek ajánlott a Csau csau?

Kinek ajánlott a Csau csau.
Egy gazdát fogad el, másokkal általában bizalmatlan.

Némi túlzással, el kell dönteni, hogy milyen házi kedvencet szeretnénk. Akinek jó a macska, annak ideális társ lehet a csau csau, akinek nem, az inkább ne válassza a fajtát.

Makacsságánál és öntörvényűségénél fogva, nem utolsósorban pedig az agresszivitásra való hajlama miatt, a kutya csak hozzáértőknek való. Azok, akik első kutyások, rögtön felejtsék el.

Családba sem igazán való, nem fog játszani a gyerekekkel, nem akar részt venni a programokban. Félrevonuló, makacs természete miatt csalódást fog okozni.

A csau csau azoknak való, akik kiváló házőrzőt szeretnének és nem vágynak arra, hogy a kedvencünk folyton a lábuk alatt legyen. Félreértés ne essék, a kutya tökéletes társa lehet az embernek, de csak akkor, ha tiszteletben tartjuk a magánszféráját. Virgonc, kedveskedő együtt töltött időt ne reméljünk tőle.

Ennek ellenére a csau csau olyan egyedi személyiséggel rendelkezik, mint egyik kutyafajta sem. Igazából egy gazdát fogad el, másokkal nem szeret barátkozni, a családjához azonban végletekig hűséges marad.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Csau csau eredete

Csau csau kutya a természetben.

A csau csau az alaszkai malamut és a tibeti masztiff mellett, az egyik legősibb kutyafajta a világon. Vérvonala közvetlenül a farkasétól származtatható, még akkor is, ha olykor inkább hasonlítanak egy macskára.

A kutatások szerint a csau csau kelet-ázsiai kutyafajta. Az első írásos feljegyzések róla az időszámításunk utáni 1000-res évekből valók, és arról tanúskodnak, hogy már időszámításunk előtti harmadik évezredben az ember legjobb barátja volt.

Az Amerikai Kennel Klub által 1935-ben kiadott Complete Dog Book szerint a csau csau Észak-Szibériából származik, és a tibeti masztiffal keresztezték. Újabb genetikai vizsgálatok azonban bebizonyították, hogy a fajta, már i. e. 9000 környékén az ősember szolgálatába szegődött a Jangce folyó partján.

A hosszú története során sok mindenre használták, volt pásztorkutya, párducvadász, őrző-védő és a kínai császári udvar, valamint a nemesség házi kedvence is. Európába csak a 19. században érkezett meg, először, mint állatkerti látványosság, később pedig, mint cirkuszi állat tűnt fel.

Sajnos egzotikus éttermekben fő fogásként szolgálták fel, a pletykák szerint a csau csaut Kína egyes részein húsáért tenyésztették. Mások szerint a háborús időkben, az éhezés miatt vágtak le ilyen kutyákat, ahogy több más fajtát is.

A csau csau FCI besorolása alapján a (V.) Spiccek és ősi típusú kutyák csoportjába és a (5.) Ázsiai spiccek és rokon fajták szekciójába tartozik.

Híres Csau csauk és gazdáik

Rohamos népszerűségét Európában sokak szerint Viktória királynő hozta meg, aki 1865-ben kapott egy csau csaut ajándékba. Manapság már kevesebb csau csau él Kínában, mint Európában és Észak-Amerikában, ahol az állat az 1980-as években a legnépszerűbb kutyafajták egyike volt.

 • Kedvelt volt a hírességek között, Sigmund Freud és Viktória királynő mellett olyan személyek, mint Martha Stewart, Clark Gable hollywood-i színészek vagy Georgia O’Keeffe amerikai festő is ezt a fajtát választotta magának társául.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Csau csau etetése

Csau csau kölyök a táljából eszik.

Az vagy, amit megeszel – tartja a bölcs mondás, és ez nemcsak az emberekre, de a kutyákra is érvényes. Az egészség és vitalitás legfőbb alappillére, hogy megfelelően etessük a kutyánkat.

Hogyan tápláljuk a Csau csaut?

A kutya hajlamos a lustaságra és az elhízásra, amit már kölyökkorban illik figyelembe venni. Inkább kapjon naponta többször kevés táplálékot, mint egyszerre többet.

Az etetés időpontját úgy kell meghatározni, hogy legalább egy-egy óra jusson pihenésre előtte és utána, így csökkenthető a gyomorcsavarodás veszélye.

Amíg fejlődésben van, addig a fehérje a legfontosabb táplálék számára, később a szénhidrátok és a zsírok is ugyanilyen jelentősek lesznek. A csau csaunak, mint általában a távol-keletről érkező kutyáknak, picit más az emésztőrendszere, mint európai társaiké.

A marha és a birkahúst például kifejezetten rosszul bírja a gyomra. A kutya etetése annál jobb, minél változatosabb, a húst pedig nem szabad túlzásba vinni az esetében.

Mivel tápláljuk a Csau csaut?

A kutya gazdája dinnyével eteti az állatot.

A csau csau kevesebb húshoz szokott, mint sok európai társa. A fehérje számára is nélkülözhetetlen, viszont ennek többsége halból származzon.

Több kutyafajtával ellentétben, nagyon jól boldogul az emésztőrendszere a szénhidráttal, a rizs és a gabonafélék elengedhetetlen táplálékforrások számára. (A rizzsel való etetésről itt írtunk.)

Emellett imád minden gyümölcsöt és zöldségfélét. A házi kosztot kifejezetten előszeretettel fogyasztja az eb, főleg, ha sok halféleség található benne, de a szója és a tojás is a kedvencei közé tartozik.

Mennyi fehérjére és kalóriára van szüksége a Csau csaunak?

A napi táplálék mennyiségét rendszerint az állat súlyának és aktivitásának függvényében határozzuk meg. A csau csau etetését illetően picit speciális a helyzet, nála a fehérje és a szénhidrát bevitel jobban tolódik az utóbbi oldalára, mint sok másik kutyafajtánál. Vagyis neki sok növényi eredetű táplálékra van szüksége.

Ideális testsúlya a következőképpen alakul.

 • 2-4 hónapos: 5-17 kg 
 • 4-12 hónapos: 12-26 kg
 • Kifejlett testsúly: 20-32 kg

Kalória

Kalóriaszükségletüket méretük és aktivitásuk határozza meg. A mozgásszegény életmódot folytató kutyák naponta körülbelül 1000-1500 kalóriát igényelnek.

A kutya napi kalóriabevitele a következőképpen alakul.

 • Kölyök (0-4 hónap): 705-1626 kcal/nap
 • Junior (4-12 hónap): 840-1490 kcal/nap
 • Felnőtt (1 éves kor felett): 1000-1507 kcal/nap
 • Idős (7 év felett): 900-1350 kcal/nap

Fehérje

A csau csaunak fontos a nagy mennyiségű és jó minőségű napi fehérjebevitel, jóllehet kicsit másként, mint sok más kutyának.

Előszeretettel fogyaszt ugyan húsféléket is, de a fő fehérjeforrás számára a hal, illetve nyugodtan adhatunk neki tojást is. Fehérjeszükséglete kölyökkorban 22%, felnőttként meglehetősen magas 25-28% közötti.

 • 10 kg: 20 g/nap
 • 20 kg: 40 g/nap
 • 30 kg: 60 g/nap

Szüksége van a Csau csaunak táplálék-kiegészítőkre?

Vitaminok

A kutyus jóléte érdekében feltétlenül jó minőségű eledellel tápláld, mely biztosítja a szervezete számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, vitaminokat.

A csau csau számára bizonyos étrend-kiegészítők javasoltak lehetnek, abban az esetben, ha az eb gyomorpanaszoktól vagy krónikus betegségektől szenved. A táplélék-kiegészítőkről mindig kérd ki az állatorvos tanácsát!

Az immunrendszer legfontosabb pillére a kutya emésztőrendszere. Ha az emésztés elégtelen vagy felborul a kényes egyensúlya, akkor érdemes probiotikumokkal támogatni a szervezet gyógyulását. Hasnyálmirigy gondokkal küzdő kutyákon az emésztőenzimek segíthetnek. Gyulladáscsökkentésre, bőr és szőrproblémákra pedig az omega-3 zsírsav bevezetése ajánlott.

Leggyakoribb kérdések a Csau csau etetésével kapcsolatban

Lazac, csirke, tojás, marhahús egy tálban.

Mennyire hajlamos hízásra?

A csau csau bizony nem tartozik a legaktívabb kutyafajták közé, ha nem noszogatjuk őket, akkor hajlamosak egész nap csak heverészni.

Felnőtt korban pedig kifejezetten gyakori, hogy felszednek pár kiló felesleget, főleg, ha nem figyelünk oda rájuk eléggé. Érdemes az etetéssel óvatosan bánni és biztosítani a rendszeres testmozgást, ha nem akarjuk, hogy a kutya elhízzon.

Mennyire válogatós?

Az arisztokratikus múlttal rendelkező ebek között bőven találunk válogatós egyedeket. Az egyetlen módszer, amivel rábírhatjuk az evésre, ha néhány napig éheztetjük, és a friss vízen kívül semmi mást nem kap. Általában 1-2 nap elég ahhoz, hogy a kutya jobb belátásra térjen. Az étvágytalanságot kiválthatja stressz is.

Milyen gyakran kell etetni a kutyát?

A csau csau etetése megegyezik a legtöbb kutyáéval. A kölyköknek naponta háromszor esetleg négyszer kell enni adni. A felnőtt kutyáknak általában elég a kétszeri kosztolás.

Mennyire érzékeny az eb gyomra?

A csau csau az érzékeny gyomrú kutyák közé tartozik. Előfordulhat nála puffadás és jelentkezhetnek egyéb emésztési zavarok, esetenként pedig speciális diéta javasolt a kutyáknak.

A húsfélékre különösen érzékenyek lehetnek, főleg a marhahúst és a bárányhúst emésztik meg nehezen, így ezeket lehetőleg hagyjuk ki az étrendjéből.

Hajlamos ételallergiára?

Igen, ez a kutyafajta hajlamos az ételallergiára, ami persze nem azt jelenti, hogy feltétlenül jelentkezni fog az adott kutyusnál a probléma. A csau csau esetében mindenekelőtt a búza, a kukorica és a glutén jelenthet nagyobb kockázatot. Ételallergia esetén a hipoallergén tápok, illetve a nyers etetés segíthet.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Csau csau egészsége

Csau csau kutya állatorvosnál.

Sajnos a csau csau számos betegséget örökölhet, hordozhatja a rendellenességek lehetőségét a génjeiben. Számos egyéb egészségügyi probléma adódhat, ha nem figyelünk oda eléggé a kutyára. A megfelelő etetés, a testmozgás biztosítása és az időnkénti állatorvosi ellenőrzés minden gazdi alapvető feladata.

Mennyire egészséges a Csau csau?

A csau csau várható életkora átlagosan 11-13 év között alakul, vagyis ezek a szőrpamacsok a közepesen hosszú ideig élő fajták közé tartoznak. A szervezetük sajnos nem a legellenállóbb, ezért több dologra oda kell figyelni az esetükben.

A kutya hajlamos a hőgutára, ezért nyáron nem jó ötlet egész nap kint hagyni a hőségben, inkább engedjük be a klimatizált házba. Imádja a vizet, de nem tud úszni, jobb, ha nyáron egy kis pancsolóval készülünk neki, és nem visszük mélyvíz közelébe. Gyakoriak körükben a szemproblémák, ezért ápolásuk során hangsúlyt kell fektetni a szemek tisztítására.

A Csau csau leggyakoribb betegségei

A csau csau genetikailag több betegségre hajlamos, amitől nem kell azonnal megijedni, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy ezek jelentkezni fognak nála. A betegségek egy része szűrővizsgálatokkal kiküszöbölhető, illetve, ha időben felismerik őket, akkor jól kezelhetők.

Szívbetegség

A kutya sajnos többféle szívbetegségre hajlamos. Ezek közé tartozik a szívizom gyengülése és a szívbillentyű működésének problémái, valamint az általános érrendszeri betegségek is.

Szerencsére ezek a bajok jól szűrhetők és ha időben érzékelik őket, akkor gyógyszerekkel sikeresen fenntartható a kutya egészségi állapota. Ha a kutya fáradékony vagy nehezen veszi a levegőt, akkor mindenképpen forduljunk állatorvoshoz.

Pajzsmirigy alulműködés

Mint sok más kutyafajta, a csau csau hajlamos a pajzsmirigy elégtelen működésére, főként az alulműködésre.

A betegségnek számos tünete lehet, a leggyakoribb talán a hirtelen súlygyarapodás, de ide tartozik a fáradtság és a romló szőrzetminőség. Hormonpótló gyógyszerekkel szerencsére jól kezelhető a probléma, amennyiben időben felismerik.

Hasnyálmirigy elégtelenség

A csau csaunál jelentkezhet hasnyálmirigy elégtelenség, melynek során a hasnyálmirigy nem termel elegendő emésztőenzimet, így az eb nem képes megemészteni az ételt, és elégtelenné válik a tápanyagok felszívódása.

Tünete lehet a fogyás és a bűzös, zsíros hasmenés. A betegség nem gyógyítható, ugyanakkor speciális diétával és étrend-kiegészítőkkel javítható a kutya állapota és életminősége.

Wobbler-szindróma

Lényegében a csigolyák beszűküléséről van szó, melyek becsípik a gerincvelőt és a kapcsolódó idegeket, ennek következtében azok nem küldenek jeleket az agynak, tünetei, hogy a hátsó lábak instabillá válnak, a kutya megbotlik, dülöngélve jár.

Szerencsére gyógyszerekkel és rehabilitációval jól kezelhető a neurológiai eredetű betegség.

Mi a Csau csau elpusztulásának leggyakoribb oka?

Az idős kutyáknál az elhalálozás leggyakoribb oka a rák, melynek különféle formái előfordulhatnak a fenséges külsejű csau csaunál. Fiatal korban főként a gyomorcsavarodás és a hőguta jelent kockázatot a vastag, dupla szőrzetű kutyára.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Csau csau nevelése

Kutya jutalomfalatot kap.

Sokan azon a véleményen vannak, hogy a csau csau agresszív kutyafajta. Valójában nem agresszív, csupán hajlamos az agresszivitásra, ezért rendkívül fontos a megfelelő szocializáció és a szigorú nevelés. Ha megfelelő kezekbe kerül, akkor jól idomított, nyugodt kutya válhat belőle.

Az első szó a „Nem” legyen

A fajta kiképzését a hazaérkezés utáni első pillanattól kezdődően meg kell kezdeni. Mivel a fajta meglehetősen akaratos, így az első parancs a tiltás legyen, amit megtanítunk neki, nem szabad kedves módon hozzá állni a kölykökhöz, mert annak csak az lehet a vége, hogy átveszi felettünk az irányítást. A határozott parancsszó tehát elengedhetetlen az esetükben.

Nézzük meg, hogy van a szomszéd

A kutyafajta kifejezetten elutasító az idegenekkel szemben, éppen ezért a szocializálás során a társas viselkedés szabályait sosincs korán megtanítani nekik. A kölyökkutyákat mozgatni kell, ki kell vinni őket a kutyasétáltatóra, ahol más ebekkel is találkozhatnak, illetve minél több embernek be kel mutatni őket.

Ha ez nem történik meg kölyökkorban, akkor könnyen lehet, hogy az eb fenyegetően fog fellépni az idegenekkel szemben. Minél több ismerkedésre van szüksége a kicsiknek, hogy aztán később ne viselkedjenek ellenszenvesen másokkal.

Következetesség és kiszámíthatóság

A fegyelmezéshez olykor nem hangos szóra és nem tettekre van szükség, általában elegendő az is, ha csak betartjuk a szabályokat.

Nagyon fontos, hogy az eb mindig ugyanabban az időkben kapjon enni, és percre pontosan ugyanakkor vigyük ki sétálni. A csau csau esetében ez egyet jelent a fegyelmezéssel, amelyhez – bár nem feltétlenül vidáman –, de alkalmazkodni fog. Az alfahím szerepet kénytelen lesz háttérbe szorítani a kutya és elismerni, hogy más a főnök a falkában.

Óvatosan a sértődékenységgel

Kifejezetten hajlamos a sértődékenységre, főleg akkor, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy ő szeretné. Nagyon fontos, hogy a gazdi érzékeltesse vele, hogy ki az alfahím, majd bánjon kíméletesen a kutyával. Amennyiben a kutya elismer bennünket, igyekezzünk a kedvében járni.

Azután, hogy kiderült ki a főnök, a nevelés eszköze a jutalmazás legyen. Ha a csau csau elutasítást kap, akkor elvonul, mondhatni nem foglalkozik velünk. Ezzel szemben az elismerést megjutalmazza, vagyis inkább hallgat a nevelőjére a jutalomért, mint a megrovásért.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Csau csau ápolása

Kutyát a fürdőkádban fürdetik.

A kutya megjelenése kapcsán jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mi a különbség a csau csau szőre és az oroszlán bundája között. Nos, annyi, hogy az utóbbi még soha nem látott sampont. Ha azt szeretnénk, hogy a kutyánk jól nézzen ki, akkor gondoskodnunk kell a bundájáról.

A Csau csau bundájának ápolása

Talán nem olyan meglepő, hogy a csau csau kétrétegű szőrét rendszeresen ápolni kell. Vedlési időszakban minden nap ki kell fésülni a kutyát egy aljszőrzetkefével, hogy na borítsa el a lakást a kutyaszőr, az év többi részében elegendő hetente két-három alkalommal átfésülni.

Az eb szőrét nem szabad sem nyírni, sem trimmelni, mivel a bunda felel a kutya hőháztartásának szabályozásáért.

Ami a fürdetést illeti, megoszlanak a vélemények, vannak tartók, akik szerint hetente meg kell mosdatni a kutyát, szerintünk hathetente egyszer elegendő megfürdetni őket. Érzékeny bőrükre használj kíméletes sampont, és alaposan szárítsd meg őket, mert a nedves bunda mögött befülledhet a bőr és bőrproblémák jelentkezhetnek.

Óvatosan a körmökkel

A legtöbb kutya esetében akkor indokolt a körömvágás, ha már hallani lehet a körmök kopogását a parkettán.

A csau csau jelenti a kivételt, mert a mancsán a bőrpárnák kifejezetten érzékenyek és így a körmei is. Amennyiben bent tartjuk az állatot és az idő többségét nem odakint tölti, úgy kéthetente ajánlott visszavágni a körmükből, hogy megelőzhessük a körömágygyulladást.

Fogak és szemek ápolása

Fogazata hajlamos a fogkőre és a fogínybetegségekre, ezért hetente háromszor meg kell mosni a fogát. A fogtisztításhoz használj kutyafogkefét, és kutyafogkrémet, és adj a kutyusnak rendszeresen fogtisztító rágójátékokat. A szemeik szintén érzékenyek, körülöttük a szőrt nedves törölközővel, óvatosan tisztogasd.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Mennyibe kerül egy csau csau kölyök kutya?

A csau csau meglehetősen kedvelt kutyafajta világszerte. Az árakat pedig a piac diktálja, jóllehet a kutya esetében kicsit túlságosan is, mivel egy kifejezetten drága fajtáról beszélünk.

Magyarországon megbízható, regisztrált tenyésztőtől 650 000- 800.000 forint körül vásárolhatunk fajtatiszta, minőségi kiskutyákat, akik egészséges felmenőktől származnak, és átestek a legfontosabb szűrővizsgálatokon.

A környező országokban még drágábban juthatunk a fajtiszta kutyusokhoz, körülbelül 3500-10 000 euró között alakul az eladási áruk.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.