Csivava fajtaleírás

Csivava

Termet
MINI
Lakásban tartható
igen
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
1,6-2,7 kg
15-23 cm
Hím
1,8-3 kg
15-25 cm
Származás
Mexikó
Főbb tulajdonságai
Ragaszkodó, magabiztos, intelligens
Várható életkor
15 - 20 év
Szőrzet
Rövid, Hosszú
FCI besorolás
Társasági kutyák
Színek
Hipoallergén
Nem

A csivava a legkisebb termetű toy kutyafajta, aki hosszú- és rövidszőrű változatban is létezik. Apró termete pimasz, lendületes és bátor személyiséget takar. Hűsége, a gazdája iránt tanúsított szeretete megkérdőjelezhetetlen.

Mérhetetlen elszántsággal száll szembe más kutyákkal, hősiesen igyekszik elijeszteni mindenkit, akit nem ismer.

Energikus fajta, ám nem igényel túl sok mozgást, ami jó hír azok számára, akik vidám, élénk és mókás kutyát szeretnének, de nem rajonganak a kirándulásokért, órákon át tartó sétákért.

A csivava külseje megnyerő, ábrázata kifejező és többnyire kedves, kivéve amikor morcos. A kutyát sokan választják hosszú várható élettartama és jó egészsége miatt is.

Intelligencia
84%
Aktivitás
25%
Macskabarát
70%
Ugatós
88%
Szőrhullás
15%
Taníthatóság
61%
Gyerekbarát
39%
Házőrző
69%
Harapós
77%
Egészség
45%

Melyek a Csivava legfontosabb tulajdonságai?

Mókás csivava.
Mindig mókás, nem lehet mellette unatkozni!

A csivavának elég pici termet jutott a kutyák között, de egyénisége vitathatatlanul az egyik legkarakteresebb.

Temperamentumának alapját az erős területvédő ösztönében és elhivatott társasági eb mivoltában kell keresnünk. A kutyafajta hajlamos az irányításra, igyekszik zsarnokként befolyása alatt tartani az egész családot.

Éber személyisége mindent és mindenkit figyelemmel kísér, és amint indokot talál azonnal a védelmedre kel, még akár harapásra is képes.

Nagyon jó házőrző kutya, aki méretéből fakadóan leginkább csak jelzésre alkalmas. Rendkívül hangosan, ugatva figyelmeztet a járókelőkre, a külvilág eseményeire és a legkisebb apróságokra is.

Felettébb intelligens fajta, aki nem átáll manipulálni, bőven túlmutat az unalmas ölebeken, ezért bőven tartogat kihívást a nevelése.

Mozgásigénye alacsony, nem kell vele átszelned naponta a várost és a vidéket, hogy fél órára elszenderedjen. Játékos és mókás viselkedés jellemzi, családi kutyaként érzi magát a legjobban, ugyanakkor féltékeny jelleme mellett nem férnek meg a kicsi gyerekek.

Gyors áttekintés

 • Kifejezetten igényli a kiképzést, szüksége van korlátokra ahhoz, hogy ne váljon elkényeztetetté és neveletlenné.
 • Szomjaznak a figyelemre, ezért igénylik, hogy a nap folyamán mindig legyen velük valaki.
 • Etetésénél gyakran elkövetett hiba a túletetés.
 • Minél jobb minőségű eledelt fogyaszt, annál kisebb mennyiségű ételre van szüksége, ami ideális egy aprócska gyomrú eb számára.
 • Nagyon egészséges, hosszabb ideig él, mint bármely más kutyafajta, azonban apró termetéből adódóan hajlamos a balesetekre.
 • Szereti azt hinni, hogy az egész ház az ő irányítása alatt működhet, így nevelése kiemelten fontos.

Hasonló temperamentummal rendelkező kutyafajták

Kattints az alábbi fajtákra, ha olyan négylábút keresel, amely hasonló mérettel, temperamentummal és tulajdonságokkal rendelkezik, mint a csivava.

Nem találtad meg, amit keresel? Tudj meg többet a kutyákról! Kutyafajták listája képekkel és hasznos tanácsokkal.


Olvasd el mindenre kiterjedő fajtaleírásunkat, és ismerd meg a pimasz és ragaszkodó kis ebet!

Érdekes tények a Csivaváról

Érdekes tények a Csivaváról.

A csivava igencsak megosztó kutyafajta, aki rengeteg tulajdonságot egyesít. Személyisége lehet ellentmondást nem tűrő és hangos, de a játékosság és a huncutság sem hiányzik belőle.

A kutyafajta nagyon sok érdekességet tartogat, ismerd meg a legkevésbé ismert tényeket róla!

Úgy tartották, hogy elmulasztják az asztmát

A néphiedelem szerint a csivavák képesek meggyógyítani gazdáikat a légúti megbetegedésekből, asztmából és allergiából.

A képességre természetesen nincs bizonyíték, ám évszázadokkal ezelőtt sokan választották emiatt a kutyafajtát őshazájában.

Végtelenül hűséges

Igazi társasági kutya lévén a csivava imádja az emberek társaságát, egyszerűen rajong a gazdájáért. Szeretete gyakran átcsap birtoklási vágyba, és képes kisajátítani magának.

A fajtát sokan kedvelik hordozható mérete és ragaszkodása miatt, ami lehetővé teszi, hogy mindenhová szívesen elkísérje a gazdáját.

A világ legkisebb kutyái

Kis csivi

A kifejlett csivavák testsúlya 1-3 kg, marmagasságuk 15-25 cm közötti. Ezen adottságaiknak köszönhetően ők a világ legkisebb kutyái.

Lekörözték a Pomerániai törpespiccet, a Yorkshire Terriert és Papillon-t is.

Kiváló házőrző

Méretei természetesen nem teszik alkalmassá arra, hogy a komoly szándékú betörőket elriassza, de a kutyát ez egy cseppet sem érdekli.

Nem bízik az idegenekben, nagyon éber és megfigyelés alatt tartja az egész házat. A világ legkisebb házőrzőjeként, leginkább jelzőkutyájaként tartják számon, de ne lepődj meg, ha elkapja a látogatókat a nadrágszáruknál.

Kizárólag rövid- és hosszúszőrű változat létezik

A csivavának hivatalosan két fajtáját ismerik el: a rövidszőrű és hosszúszőrű csivavát. A szőrzet eltérésen kívül a két kutyafajta teljesen azonos. Rajtuk kívül más csivavatípusok, mint a mini csivava nem felelnek meg a fajtastandardnak.

Chihuahua név

Chihuahua állam Mexikó.
Belisario Dominguez- Chihuahua-Mexikó

A kutyafajta nevét a Mexikó legnagyobb államáról, Chihuahua-ról kapta, ahonnan származik. A kutyafajtát mielőtt csivavának nevezték volna el, Arizóna és Texas kutyának is hívták, mert ezeken a területeken figyelték meg őket.

Nevük leírása sokak számára kihívást jelent. A Google kereső jelentései szerint a 100 leggyakrabban elgépelt szó egyike a Chihuahua.

Nem bírják a hideget

A fajtára nagyon jellemző a remegés, ami legtöbbször a hideg időjárásnak tudható be. Hihetetlenül fázós fajta, akit ősztől tavaszig mindig fel kell öltöztetni, mielőtt kimész vele a szabadba, akár néhány percre is.

Kisgyermekek mellé nem ideális

A csivava méretéből fakadóan nagyon sérülékeny, és a kis gyerekek nem tudnak elég óvatosan bánni velük ahhoz, hogy megússzák a játékidőt baleset nélkül.

Mindenkinek jobb, ha a csivava olyan családba kerül, ahol a gyerekek már tudják, hogy kell finoman bánni egy aprócska ebbel.

Nagyon intelligens

A cuki kis ebről kevesen gondolnák, de megvan a magához való esze, sőt még annál is több. Nagyon gyorsan tanul, jól reagál a pozitív megerősítésre és szívesen tesz a gazdája kedvére, ezért nagyon sikeres lehet bizonyos kutyasportokban és változatos trükkök elsajátításában, majd prezentálásában.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Csivava megjelenése

Csivava szalad a kertben.

A csivava a legkisebb méretű kistestű kutyafajta, aki tele van energiával. Kecses mozgású, kompakt kiskutya, aki kedves arckifejezéssel bír.

Súlya a nőstényeknek és hímeknek egyaránt mindössze 1,8-2,7 kg közötti, marmagassága körülbelül 15-23 cm.

A kutya feje testméretéhez képest nagy, kerek formát ölt, mely almára emlékeztet. Pofája mérsékelten rövid és enyhén hegyes, orcái soványak. A kutya orra vagy fekete, vagy a bundája színével megegyező árnyalatú. 

Fülük nagy és hegyes és mindig éberen áll. Nagy, kerek szemük különböző színekben pompázhat kivéve a kéket, de általában sötét árnyalatú rubinvörös vagy sötét.

Nyaka közepesen ívelt és enyhén hosszú. Harapása ollós vagy egyenletes.

A kutya farka közepesen hosszú, ívelten a hát fölé kunkorodik vagy oldalra tendál. A rövidszőrű egyedeknél valamivel hosszabb a szőrzet a faroknál, a hosszúszőrű egyedek farka egyenesen bozontos.

Lábai erősek, egyenesek, mancsaik aprók, jól párnázott talprésszel. Farkaskarmaik a mellső és hátsó lábakról is eltávolíthatók.

A Csivava színvariációi

3 kutya.

A csivavának kétféle szőrzettípusa lehet. A rövidszűrű kutyák bundája fényes, puha textúrájú, a testhez simul, de a nyaknál enyhén fodros. A hosszúszőrű egyedek bundája egyenes vagy hullámos, puha tapintású, aljszőrzettel bír, nyakukon nagyon fodros, a hátsó lábaknál hosszabb, akár egy buggyos nadrág.

Fülük rojtos, farkukat pedig telt és hosszú, csóvaszerű szőrzet borítja.

Bundája szinte bármilyen színű lehet, rengeteg mintázat és foltozat megengedett. Legalább 30 elfogadott színvariációval rendelkeznek.

 • A leggyakoribb színkombinációk a fekete-cser, kék- cser, csokoládé-cser, őzbarna-fehér, fekete- vörös, fekete-ezüst, fekete-fehér, de gyakoriak az egyszínű világos, fehér, őzbarna, fekete, csokoládé, szürke és ezüst színek is.

Találunk köztük trikolor színűeket, csíkosakat, pöttyöseket, merle mintázatúakat is bőven. A színeknek és mintázatoknak rengeteg kombinációja elfogadott.

A csivava nem hipoallergén kutyafajta, egyik szőrtípusa sem kíméli a kutyaszőrre allergiás embereket, annak ellenére, hogy viszonylag kevéssé hullajtja a szőrét.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Csivava vérmérséklete és személyisége

Gyönyörű hosszú szőrű csivava.

A csöpp kis állat éber, önálló gondolkodású kutya, akitől nem áll távol a szemtelenség sem. Vérbeli társasági kutya, aki bármire képes, hogy a gazdája mellett lehessen.

Gyakorta egygazdás, azaz kiválaszt magának valakit a családból, akihez a leginkább kötődik, és akit a legjobban védelmez. Harcias jelleme, ha kell, ha nem, előtör a miniatűr agresszorból.

Méltóságteljes és rettenthetetlen

A méltóságteljes viselkedés és a magabiztosság az, ami nehezen képezhetővé teszi a kutyát. Engedelmességük nem tökéletes, mert időnként előfordul, hogy kibújnak a jó modorukból és felülkerekedik rajtuk a bátorság, a félelmet nem ismerő tettre kész jellem.

Más állatokat nem kedvel, tartózkodó az idegenekkel szemben. Hajlamos összebalhézni a kutyákkal, túlbecsüli a saját méreteit. Vérében van a területvédő ösztön, és jajj annak, aki háborgatja a köreit vagy a szeretteit.

Igényli az emberek figyelmét

A csivava legfőbb vágya, hogy szeressen és viszont szeressék. Hevesen és erőteljesen vívja ki magának a figyelmet és a törődést.

Jellemzően féltékeny és kisajátító attitűddel bír, ezért nem viseli jól a kicsi gyerekeket, akik nála több figyelmet kapnak. Ha a kutya elhanyagolva érzi magát gyakran uralkodó és domináns viselkedést vesz fel a gazdája felé, hogy kierőszakolja a neki járó szeretetet.

Intelligens és rosszcsont fajta

Intelligens és rosszcsont fajta.

A csivava korai rakoncátlansága hamar elmúlhat, ha megfelelő kiképzésben részesül. Éles elméje lehetővé teszi, hogy gyorsan tanuljon.

Nagyon kíváncsiak és érdeklődök, jól mennek nekik a különböző trükkök, mint a pitizés, táncolás. A kutyafajta emberszerető jelleme jobban előtérbe kerül, amint szocializálod a kutyát.

A csivavát nem szabad összetéveszteni a nyugodt ölebekkel, muszáj mindenre megtanítani. Kifejezetten igényli a kiképzést és a nevelést, szüksége van a korlátokra és a szabályokra ahhoz, hogy ne váljon elkényeztetetté és neveletlenné. A kiképzésének legjobb módja a jutalomalapú tréning.

Vidám és játékos egyéniség

A jól nevelt csivava élettel teli, izgatott és vidám jelenség. Hamar lelkesednek mindenért, szívesen szaladgálnak a házban, és szórakoztatnak trükkökkel és persze huncutkodnak, ahogy csak kitelik tőlük.

Kiegyensúlyozott környezetben nagyon szerethető a jellemük, örömet csempésznek a család napjaiba. A kutya amint kifárad a mókázásban azonnal melléd kucorodik, hogy még pihenés közben is a közeledben lehessen.

Remek útitárs

A csivava nemcsak az otthonodban lesz odaadó társad, hanem út közben is. Bárhová szívesen veled tart. Ugyan könnyen hordozható táskában, mégis azt javasoljuk, hogy amennyit csak lehet, sétáljon a saját lábán, hogy megélhesse azokat a pillanatokat, amiket más kutyák is élveznek.

Járkáljon, séta közben engedjük szaglászni és a világot felfedezni, hogy magabiztos és önálló eb legyen. A kutyát elég akkor felvenni, ha kimerült, vagy túl veszélyes vagy zsúfolt a környezet, könnyen rátaposhatnak a járókelők.

Kinek ajánlott a Csivava?

Csivava gazdája ölében.

A csivava leginkább azokba a háztartásokba passzol, ahol nincsenek kisgyermekek vagy domináns háziállatok. A 8-10 éves gyerekekkel már nagyon jól kijönnek.

Szomjaznak a figyelemre, ezért igénylik, hogy a nap folyamán mindig legyen velük valaki. A kutyafajta jól illik egyedülállók, nyugdíjasok és otthonról dolgozók számára is. Tulajdonképpen bárki mellett jól érzi magát, aki hajlandó időt szánni a nevelésére és igazi társként tekint rá.

A kis cuki eb tele van energiával, szeret játszani és a huncutkodni. Bátorsága miatt remek jelzőkutya, aki teljes vállszélességgel védelmezi a családját.

A kutya mindig kiáll magáért, akár a nagyobb kutyákkal is szembe száll, ezért gyakran agresszívnak tűnhet. A csivava teljes mértékben lakásban tartott fajta, aki bármilyen kis lakásban jól érzi magát.

Mozgásigénye nem túl magas, megelégszik 1-2 rövidebb sétával és beltéri játszadozással is. Előnye, hogy könnyen felemelhető, és nagyon egyszerű vele utazni is. Intelligens fajta, akit nagyon jól lehet trükkökre, engedelmességre és agility-re tanítani.

Szórakoztatóak, ügyesek és mókásak, de leginkább bújósak. Szeretnek melléd feküdni, hűségesek és ragaszkodóak. Különc személyisége egyetlen más kutyához sem fogható, és még a fajtán belül is találunk nagyon eltérő viselkedésű egyedeket.

Az eb személyisége nagyban függ az öröklött temperamentumtól. Néhány kutya alaptermészete lehet félénk, ideges, de kitartó neveléssel és szocializációval mérsékelhetők a rossz tulajdonságaik.

A csivavát nem szabad elkényeztetni, túlságosan óvni, mert elveszíti az önbizalmát, félős lesz, ami rossz hatással van az idegrendszerére.

Tartási költségei mérsékeltnek tekinthetők, ugyan prémium minőségű tápot igényel, de nagyon keveset eszik. A megszokott kiegészítőkön felül pulóvert, kiskabátot és hámot mindenképpen szerezz be neki.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Csivava eredete

Mexikó.

A csivava eredete nem teljesen tisztázott, de a legelterjedtebb álláspont szerint Mexikóból származnak. Vélhetően a toltékok által már a Kr.u. 9. században tartott apró kutyából fejlődhettek ki.

A mexikói kutyafajták közül feltehetően a mexikói meztelen kutyával is keresztezésre került.

Nevét egy mexikói államról, Chihuahua-ról kapta a 19. században. Őseit számos mítosz övezte. Úgy tartották, hogy a Chihuahua-k megvédték és átsegítették a túlvilágra utazó lelkeket, ezért az aztékok minden elhunyt nemes mellé egy kutyát temettek.

A kutyafajta annyira értékes volt, hogy pénzként is használták a kereskedelemben. Két típusa vált elismertté, a chihuahua pelo corto (rövidszőrű csivava), illetve chihuahua pelo largo (hosszúszőrű csivava).

Az első Chihuahua, amelyet az American Kennel Club regisztrált 1904-ben, a Midget névre hallgatott.  A csivava FCI besorolása alapján (IX.) Társasági kutyák csoportjába és a (6.) Csivavák szekciójába tartozik.

Híres Csivavák és még híresebb gazdáik

Az apró termetű csivava egyre népszerűbb világszerte még a hírességek körében is. A csivavák elférnek egy kis táskában is, könnyen hordozhatók ezért nagyon kedvelik őket.

 • Marilyn Monroe kutyusát Choo-Choo-nak hívta.
 • Madonnának 3 csivavája is volt, Chiquita, Evita és Rosita.
 • A fajtáért rajongott Paris Hilton is, akit rengetegszer láthattunk a címlapokon karjában Tinkerbell-el pózolni.
 • A Wednesday-t alakító színésznő, Nina Ricci sem tudott ellenállni a fajtának, Karen névre hallgatott kedvence.
 • Sőt, még Caesar Milan híres kutyakiképző is tartott egy csivavát a falkájában.
 • Hazánkban több énekes is büszkélkedhet a fajta képviselőivel, köztük Emilio és Veres Mónika – Nika.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Csivava etetése

Csivava nagy csonttal.

A csivava apró termetű, játékos természetű kutya, akinek energiaszintjének fenntartásához jó minőségű táplálékra van szüksége.

A fajtának egyedi táplálkozási igényei vannak, speciális étrendet igényelnek ahhoz, hogy egészségesek maradjanak. Problémát jelenthet, ha túl sokat esznek, és az is, hogyha túl keveset, ezért mindig pontosan kell adagolni számukra az ételt.

Hogyan tápláljuk a Csivavát? 

A csivava etetésénel leggyakrabban elkövetett hiba a kutya túletetése. Nagyon kistestű ebről van szó, ezért be kell tartani a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozáshoz szükséges mennyiséget.

Nem szabad túllépni a megadott mennyiségeket a gondoskodás jegyében, mert a kutyafajta könnyen elhízik. A gyenge minőségű tápok, melyek mesterséges összetevőket tartalmaznak, és tömve vannak szénhidráttal, szintén a súlygyarapodást eredményeznek, ami akár rendellenes csontfejlődést is okozhat.

Minél jobb minőségű eledelt fogyaszt a kutya, annál kisebb mennyiségű ételre van szüksége, ami ideális egy aprócska gyomrú eb számára.

A kutya testsúlyát tartsd szoros megfigyelés alatt.

A csivava anyagcseréje is nagyon gyors, ezért a nap folyamán több kis étkezésre van szükségük, hogy vércukorszintjük stabil maradjon.

A felnőtt kutyákat (8-12 hónapos kortól) naponta 3 alkalommal kell etetni, az étkezések között pedig érdemes kiképzést beiktatni, amikor néhány csemegével jutalmazható a kutya.

Mivel tápláljuk a Csivavát?

Csivava sütit szagol.
Vigyázzunk mivel etetjük, mert igen hízékony.

Kölyökkorban a picik sok kalóriát és fehérjét igényelnek a fejlődésükhöz. Mindenképpen kiváló minőségű eledelt kell kapniuk, mert érzékenyen reagálnak a gyenge minőségű összetevőkre. Az olcsó, töltőanyagokkal dúsított tápok különféle panaszokat okozhatnak, köztük elhízást, hiánybetegségeket és a fejlődés elmaradását.

A jó minőségű táp kiválasztásához írtunk egy hasznos útmutatót. Érdemes elolvasni, mert a gyártók szeretnek trükközni.

Válasszunk teljes értékű, az életszakasznak megfelelő, kistestű kutyáknak készülő kutyatápot, mely bővelkedik nélkülözhetetlen tápanyagokban, magas a fehérjetartalma és lehetőleg kevés sót tartalmaz.

A szemes tápok segíthetnek a kutya dentális problémáinak megelőzésében, a megfelelően összeállított házi kosztról pedig biztosan tudhatjuk, hogy emberi fogyasztásra is alkalmas összetevőkből készül.

A kölyökkori étkezésnek fedeznie kell a növekedéshez szükséges energiát, a felnőtt tápoknak a kutya súlyát és egészségét kell fenntartania, idős korban a magas fehérjebevitel előnyös lehet az izomtömeg megtartásához.

A senior kutyatápokban keresd az antioxidáns hatású összetevőket, mint az E-vitamin és béta-karotin, melyek erősítik az eb immunrendszerét.

A kutyatápokról még több hasznos infót itt találsz.

Mennyi kalóriára és fehérjére van szüksége a Csivavának?

A csivavák táplálkozási szükségleteit elsősorban az életkoruk és az aktivitásuk határozza meg. Kölyökkorban magas a tápanyagszükségletük, és ahogy nőnek egyre kevesebb kalóriát igényelnek, fehérjéből viszont annál többet.

 • 0-4 hónapos: 71 g -1,67 kg 
 • 4-12 hónapos: 0,7-2,7 kg
 • Kifejlett testsúly: 1,36-2,85 kg

Kalória

A csivavák kalóriaigénye kölyökként magasabb, mint későbbi életszakaszaikban. Felnőtt korukban az aktivitásuk hatással lehet a kalóriaigényükre, idős korban nem igényelnek túl sok kalóriát.

 • Kölyök (0-4 hónap): 40-232 kcal/nap
 • Junior (4-12 hónap): 64-363 kcal/nap
 • Felnőtt (1 éves kor felett): 96-288 kcal/nap
 • Idős (10 év felett): 95-192 kcal/nap

Fehérje

A csivaváknak nagyon fontos a fehérjefogyasztás. Számukra a 28-33% fehérjearányú táplálék tekinthető ideálisnak. A kutyák fehérjeigénye testsúlykilogrammonként 2 g, mely a következők szerint alakul.

 • 1 kg: 2 g/nap
 • 2 kg: 4 g/nap
 • 2,5 kg: 5 g/nap

Szüksége van a Csivavának táplálék-kiegészítőkre?

Csivava állatkereskedésben.

A csivavákat kizárólag jó minőségű, teljes értékű kutyaeledelen lehet tartani. Ezek az élelmiszerek fedezik az eb tápanyag-, vitamin- és ásványi anyag szükségleteit, ezért legtöbbször nincs szükség táplálék-kiegészítők használatára.

Időnként szükséges lehet a kutyának étrend-kiegészítőket adni, például betegség, idős kor vagy más panasz esetén. A legtöbb kutya előnyt kovácsolhat abból, hogy idős korban bizonyos étrend-kiegészítőket fogyaszt.

Érdemes megfontolni a vitaminok és ásványi anyagok bevezetését, ha a kutya emésztése lassul, ha lassabban mozog, vagy csökken az aktivitása.

Minden életkorban előnyös lehet a fogtisztító rágcsák használata, mert megelőzésként szolgálhat a gyakori fogbetegségekkel szemben.

A korosabb kutyáknak az ízületvédők adagolása lehet javasolt, mint a kondroitin, glükozamin és a kollagén, melyek segítenek megvédeni a porcokat, segítik az ízületi folyadék pótlását és mérséklik a gyulladás tüneteit.

Az emésztés segíthető probiotikumokkal és rostkészítményekkel. A bőrproblémák mérsékelhetők halolajjal és krillolajjal. A szívbetegségben szenvedő csivavák számára a taurin, L-karnitin, magnézium, kálium, foszfor és nátrium pótlása nyújthat segítséget.

Leggyakoribb kérdések a Csivava etetésével kapcsolatban

Egy kicsi csivava a kék színű kutyatáljából száraz kutyatápot eszik.

Mennyire hízékony?

A csivava szerfelett hízékony kutya, aki nagyon könnyen tesz szert plusz súlyra. Akár 10-20% többletsúly is komoly problémát jelent az eb szervezetére, ezért nagyon kell ügyelni, hogy testsúlya az ideális tartományban maradjon. A hízást leginkább a gazdák általi túletetés okozza.

Mennyire válogatós?

A csivava felettébb válogatós, ezért ha jól bevált egy táp, ragaszkodj hozzá minél tovább. Ha a kutyának nem ízlik az étel, egyáltalán nem hajlandó enni, ami nagyon rosszat tehet a vércukrának.

Az emberi ételekkel nagyon könnyen el lehet kapatni, ezért a kiképzéshez használd inkább a megszokott szemes tápját.

Milyen gyakran etessük?

3 hónapos kor előtt a kölyökkutyáknak a napi 4-6 étkezésre vagy szükségük a rendkívül gyors anyagcseréjük miatt.

3-6 hónapos korban az étkezések száma csökkenthető napi 3-4 étkezésre, 6 hónapos kor felett pedig a napi háromszori étkezés javasolt. Az étkezések időpontját oszd el arányosan a nap folyamán.

Mennyire érzékeny a gyomra?

A csivaváknak nagyon érzékeny a gyomra. Általában a rossz minőségű tápok okoznak emésztési problémákat, a tápanyaghiány következtében gyengülhet az immunrendszerük is.

Rengeteg étel okozhat számukra panaszokat, gyakran hányás, hasmenés és fájdalom jelzi a táplálkozás okozta problémát.

Hajlamos ételallergiára?

Az ételallergia és az ételintolerancia rendkívül gyakori betegség a csivavák körében. Az ételallergia tünetei közé tartozik a fülfertőzés, a hányás, hasmenés, szőrhullás, valamint a gyulladt és hámló bőr.

Gyakori allergén a kukorica, búza, bárány, csirke, valamint a mesterséges adalékanyagok. Az allergizáló ételek elhagyása, illetve a hipoallergén tápokra történő váltás képes megszüntetni a kutya allergiás tüneteit.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Csivava egészsége

Csivava oltást kap az állatorvosnál.

A csivava tartási körülményei függvényében meglehetősen hosszú életnek örvendhet. A kutya táplálása, fizikai és mentális igényeinek kielégítése, és a fizikai sérüléseket elkerülő életmód segíthet hosszú távon is megőrizni a kutya egészségét.

A fajtát fenyegető betegségek jelentős része elkerülhető vagy kezelhető.

Mennyire egészséges a Csivava?

A csivava nagyon egészséges fajta, aki ennek köszönhetően hosszabb ideig él, mint bármely más kutyafajta. A csivava várható élettartama körülbelül 14-19 év, de nagy valószínűséggel élik meg az akár 20 éves kort is, ha kiváló tartási körülmények között élnek.

A kicsi és törékeny ebre nagyon kell vigyázni ahhoz, hogy elkerülhetők legyenek a hétköznapi, apró balesetek, mert akár egy kisebb ütés, esés vagy botlás is az épségükbe kerülhet.

Viszonylag kevés betegség fenyegeti őket, de sokkal jobban megviselik őket a fertőzések és genetikai betegségek.

Mindaddig, amíg a kutya egészségét rendszeresen monitorozod, felfigyelsz a betegség jeleire és időben szakszerű kezelésben részesíted az ebet, addig elérhető, hogy teljes és boldog életet élhessen akár két évtizeden át.

A Csivava leggyakoribb betegségei

Csivavát egy állatorvos vizsgál.

A csivava egészségügyi problémáinak többsége genetikai eredetű fajtabetegség, de nem ritka a helytelen kutyatartásból, sérülésből adódó egészségkárosodás sem, melyben gyakran a gerinc és a gerincidegek sérülnek.

A betegségek jelentős része jól kezelhető, kialakulásuk kockázata mérsékelhető.

Szopornyica

A csivava nagyon érzékenyen reagál a vírusos fertőzésekre, például a szopornyicára. A vírus a levegőben terjed, oltással megelőzhető, ezért nagyon fontos, hogy csak védőoltással rendelkező ebeket vigyél közösségbe.

Súlyos tünetekkel jár, hasmenéssel, hányással, vörös szemekkel orrfolyással, nehézlégzéssel, köhögéssel és lázzal. Mielőbb kérj külön időpontot az állatorvoshoz, hogy más kutya ne kaphassa el a kórt a rendelőben.

Térdkalács-ficam

Az örökletes betegség a térdkalács oldalirányú elmozdulásával jár, melyre a fájdalom, a furcsa járás és a sántaság, esetleg mozdulatlanság hívja fel a figyelmet. Kevésbé súlyos esetben fizikoterápiával javítható az állapot, súlyos esetben műtéti beavatkozásra lehet szükség.

Légcső összeomlás

A toy kutyafajtákat gyakran sújtja a krónikus betegség. A légcsövet alkotó porcgyűrűk gyengesége és összeszűkülése a kutya öklendezését, nehézlégzését és köhögését váltja ki.

Minél súlyosabb a légcső összeomlása, annál nehezebben kap levegőt a kutyus, oxigénhiányos állapot is felléphet. Kezelése gyógyszerekkel, hörgőtágítókkal és helyreállító műtéttel történik. A betegség fokozott valószínűsége miatt hagyományos nyakörvet nem javallott a csivavára adni.

Fogászati betegségek

Fogászati probléma a csivavák túlnyomó többségénél már 2 éves kor előtt is felmerül.

Pici a fejük és az állkapcsuk, ezért fogaik nagyon szorosan, közel helyezkednek el egymáshoz. Könnyebben beszorul az étel a fogaik közép, hamarabb képződik lepedék a fogak felületén, ami fogínybetegséget, gyulladást okoz a szájban.

Az eb gyenge fogazattal rendelkezik, amin vékony fogzománcréteg található, így könnyebben kilyukadnak, elromlanak és rossz leheletet okoznak. A kezeletlen fogászati problémák hosszú távon rossz hatással vannak az ízületekre, a szív, a máj és a vese egészségére is.

Hipoglikémia

A hipoglikémia, azaz a hirtelen leeső vércukorszint nagyon elterjed a csivaváknál. Az állapotot jelezheti a letargia, remegés, gyengeség és nyugtalanság.

Komoly problémát jelent, idegrendszeri problémákat, görcsrohamokat, agykárosodást és kómát is előidézhet. A hipoglikémia megelőzhető megfelelő táplálással, időben történő rendszeres etetéssel.

Mi a Csivava elhalálozásának leggyakoribb oka?

A csivavák elhalálozásának leggyakoribb oka a szív- és érrendszert érintő betegségek. A kutyák közel 20%-a valamilyen billentyűrendellenesség miatt szenderül örök álomra.

Elterjedt a szívbillentyű elgyengülése vagy a megvastagodása, melynek következtében a billentyűk nem záródnak megfelelően és a vér visszaszivárog a szívbe, ami pangásos szívelégtelenséghez vezet.

Más elégtelenségek esetén pedig a vér eljuthat a tüdőbe, ahol felhalmozódhat.

A szívbetegségre a szívzörej hívja fel a figyelmet, korai diagnózissal az állapot gyógyszerekkel kezelhető. A szívbetegség jellemzően időskori betegség, mely leginkább a 14 év feletti csivavákat érinti.

A következő gyakori halálok a kutya sérülésének okán következik be. A kistestű kutyáknál a kisebb balesetek is halálos kimenetelűek lehetnek a sérülés súlyossága, a belső szervek sérülése következtében.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Csivava nevelése

A Csivava nevelése.

A csivava temperamentuma sok tekintetben egyedülálló. Egyrészt nagyon ragaszkodó társasági kutya, akinek legfőbb célja, hogy mindig a gazdájával lehessen, másrészt épp ez a fokozott kötődés indikálja a domináns viselkedésüket.

Szocializáció és nevelés hiányában a kedves kis eb agresszív mintákat sajátíthat el. Okos kutya lévén a csivi jól képezhető, ha felkészült és következetes gazdi mellé kerül.

A tanításhoz használj pici, a kutya testméretének megfelelő kiegészítőket, kényelmes hámot a fojtópóráz helyett, ami sérülést okozhat a kutyának.

Szobatisztaság

A csivavát azok közé az ebek közé sorolják, akinek a lakásban történő szobatisztaságra nevelésével meggyűlhet a bajod. A balesetekről nem tehet a kutya, hiszen nagyon pici a húgyhólyagja, rövid ideig képes visszatartani a dolgát, érzékeny a hidegre, izgatottság és idegesség esetén szintén be szokott pisilni.

A kutya természetének ismeretében a gazdi feladata a csivava helyhez szoktatása és az időpontok betartása.

Valószínű, hogy ébredés után, étkezés után, szaladgálás után ki kell mennie a kutyának. Alakíts ki egy biztonságos és csendes helyet, ahol a kutya szabadon végezheti a dolgát, vidd ki őt rendszeresen és lelkesen dicsérd meg, ha elvégezte a dolgát.

Előbb-utóbb, ahogy a kutya szervezete is fejlődik és elmélyül a tudása, megbízhatóan szobatiszta eb lesz.

Falkavezérnek kell lenned

Kutya a gazdájára morog.

A cuki kis kutya szereti azt hinni, hogy az egész ház az ő irányítása alatt működhet, fennhatósága mindenre és mindenkire kiterjed.

Muszáj korlátokat szabnod számára, hogy megértse, nem ő a főnök, mert ezzel azt a terhet is leveszed a válláról, hogy számára túl nagy felelősséget vállaljon.

Kiképzése addig nem lehetséges, amíg ő hordja a nadrágot.

A vezető szerep gyakorlásához hozzátartozik a napi rutin kialakítása, az etetés idejének meghatározása, a sétaútvonalak kijelölése, a játékidő és a játék fajtájának megválasztása, a kutya által használható terület, illetve az elfoglalható bútorok kiválasztása és a döntéseid mellett történő kiállás.

Minél több eseményt kontrollálsz a kutya életében, annál stabilabb lehet a pozíciód falkavezérként.

Ugatás mérséklése

A magabiztos kis eb előszeretettel ugat meg mindent, ami él és mozog, a hangyától a teherautóig mindent.

Az ugatás alapvetően nem baj, hiszen minden kutya ugat, ez természetes velejárója a kutyatartásnak. A csivava csaholása viszont túlzott méreteket ölthet, ezért jobban jársz, ha megtanítod arra, hogy mikor ugathat, és közömbösítheted azon tényezők felé, amik szükségtelen ugatást váltanak ki.

Tanítsd meg, hogy ugasson, amikor kopognak, de maradjon csendben, amikor az autóban utazik.

Szocializáld serényen

Ahhoz, hogy a csivava elhagyja az agresszív viselkedést, vagy megelőzhesd annak kifejlődését, feltétlenül szocializálnod kell.

A csivava annyira hűséges és védelmező, hogy bármikor a védelmedre kel. Nem szabad hagyni, hogy ő ítélje meg a veszélyt, mert mindentől fél addig, amíg meg nem ismeri. Amint a kutya elfogadja más emberek és állatok létezését, megfelelő ismerete van a külvilágról, nem fog fenyegetésként tekinteni mindenkire.

Apránként kell haladni vele, és nem szabad abbahagyni a szocializációját, hogy minden nap egyre magabiztosabb, közömbösebb és barátságosabb legyen másokkal.

Szoktasd egyedüllétre

Szoktasd egyedüllétre.

A kutyafajta nagyon sok figyelemre tart igényt, és ha nem kapja meg, akkor szorongani kezd, agresszívvé válik és előtör belőle a birtoklási vágy.

Még a saját gazdájukra is rátámadhatnak, ha úgy érzik, hogy az nem törődik velük eleget. A kutyát feltétlenül meg kell tanítani arra, hogy értelmesen lefoglalja magát a rágójátékaival, így csökkenthető a használati tárgyak megcsócsálása is, illetve elérhető, hogy a kutya ne érezze magát egyedül.

Az egyedüllétre szoktatás fontos eleme a ketrechez szoktatás, mely segíthet abban, hogy a kutya biztonságos környezetben, a saját játékaival foglalatoskodjon, és ne érezze magát egyedül.

A ketrec pihenőhelyet, játéksarkot és biztonságot jelent a kutya számára, mely mérsékli a szorongásból, magányból fakadó ugatást és rosszalkodást.

Olvasd el az egyedüllétre szoktatási módszereinket.

Jutalomalapú tréning

A csivava számára a legmegfelelőbb kiképzési mód a pozitív megerősítésen alapuló jutalomalapú tréning.

A kutyánál nem érsz el semmit, ha bünteted, leszidod, agresszívan bánsz vele, esetleg fizikailag is bántalmazod. Kicsi és törékeny ebről van szó, akinek az önbizalmát kell építeni, különben agresszívvé válik és harapóssá válik, melyről leszoktatni nehezebb feladat lesz.

A helyes viselkedést, a jól végrehajtott parancsokat jutalmazd csemegékkel, bátorítással, szóbeli elismeréssel és simogatással. A tévedést, a hibát pedig hagyd figyelmen kívül, következetesen jelezd a kutyának, hogy rossz útra lépett és tereld el a figyelmét.

Az alapkiképzésben tanult parancsok, mint az “ül” vagy “fekszik” utasítás a legtöbb helytelen viselkedést képes megakadályozni, és visszaadja a kezedbe a kutya feletti kontrollt.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Csivava ápolása

A Csivava ápolása. Kutya fürdetése.

A csivava rendkívül elbűvölő külsővel rendelkezik, amit rendszeresen ápolni kell. A fajtán belül vannak hosszú-, illetve rövidszőrű egyedek is.

A csivavák előnyei közé tartozik az is, hogy ápolásuk nem igényel komoly szaktudást, a szőrük kevésbé hullik, mint más kutyának, így elég pár alapvető lépést betartanunk.

Szőrápolás

A hosszúszőrű csivava bundája könnyen összeszedi a földről a koszt, ezért, hogy szőrét megóvjuk a csomóktól, minimum hetente 3 alkalommal fésüljük meg.

A gubancok eltávolítására használjunk bontókefét, az eb átfésüléséhez pedig puhább sörtéjű műanyag kefét. Mindig ügyeljünk a fül, és a hajlatok területére, mert itt könnyebben összeáll a szőr, ami segíti a baktériumok elszaporodását.

A rövidszőrű csivavákat elég hetente egyszer alaposan átfésülni puha sörtéjű kefével, hogy fényes maradjon a bundájuk.

Fürdetés

Mivel a csivavák nagyon apró termetűek, a fürdetést akár egy nagyobb mosdókagylóban is végrehajthatjuk.

Kedvencünket elegendő körülbelül 3-4 hetente fürdetni. A csivi nagyon fázós, ezért langyos-kézmeleg vízben kell fürdetni, és hamar meg kell szárítani.

Használj természetes összetevőket tartalmazó hipoallergén kutyasampont, mert a kutya bőre igencsak érzékeny. Nem szabad túlzásba vinni a fürdetését, mert azzal lemoshatjuk a kutya bőrének természetes olajait, ami többek között a bőr kiszáradásához, irritációjához vezethet.

Ismerd meg hogyan, és milyen kozmetikumokkal kell ápolni a különböző szőrfajtájú kutyákat.

Körömápolás

Csivavának levágják a körmét.

A csivava körmeit körülbelül 4-5 hetente vissza kell vágni, hogy azok ne nőjenek túl hosszúra. Mivel a kutya nagyon apró mancsokkal rendelkezik ajánlott kisebb körömvágó eszközt használnunk a vágáshoz.

Ha kutyusunk nagyon ficánkol és nem bírunk vele, vigyük kutyakozmetikushoz, nehogy túl mélyen belevágjunk a körömbe, vagy felsértsük a körömágyat.

A biztonságos körömvágásról írt útmutatónkat itt találod.

Fogápolás

A fogászati problémákra sajnos kifejezetten hajlamosak a fajta egyedei, ezért különös figyelmet kell fordítanunk arra, hogy kutyánk szájhigiéniája megfelelő legyen.

Ha lehet, minden nap, de minimum néhány naponta mossuk meg kutyusunk fogát. Használjunk kutyák számára kifejlesztett fogkrémet, és puha sörtéjű fogkefét, nehogy felsértsük kedvencünk fogínyét.

A fogmosás mellett a fogtisztító rágcsák segíthetnek a lepedék és a fogkő eltávolításában. Nézd meg a fogápolási és fogmosási tippjeinket.

Arcápolás

A kistermetű kutyák könnyedén összeszedik a piszkot a földről, ezért fontos, hogy szemeiket és az azt körülvevő területet napi szinten megtisztítsuk.

A szennyeződések, ételmaradékok, és a csipa felgyülemlése barnás foltot okoz a szemek alatt. Minden nap alaposan töröld át a csivava arcát, szeme alatti területet és az állát egy nedves törlőkendővel vagy vattakoronggal.

Fültisztítás

A csivava fülének rendszeres ápolásával megelőzhető a baktériumok elszaporodása. A tisztításhoz használj kutyák számára készülő fültisztítót vagy langyos vízzel átitatott vattapamacsot.

Távolítsd el a felgyülemlett fülzsírt, port és egyéb szennyeződéseket. Habár a fültisztítás nagyon fontos, ne vidd túlzásba, mert azzal megzavarhatod a fül természetes öntisztuló folyamatát.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Mennyibe kerül egy csivava? Kis cuki csivava kölyök.

Magyarországon rengeteg csivavára szakosodott tenyésztőt találunk. A kutyafajta egészsége és még inkább temperamentuma miatt csak olyan tenyésztőtől vásároljunk ebet, aki odafigyeléssel, szakértelemmel és felelős módon hozza le az új almokat.

Az örökletes betegségek a fajtát sem kímélik, kicsiként nagyon sérülékenyek az ebek, ezért jó körülmények között nevelt és egészségügyi szűréseken átesett kölyköket keress.

Kedvelt kutyafajtaként sok szaporítótól kell óvakodnunk, ezért alaposan körbe kell járni a lehetséges beszerzései helyeket.

A csivavák ára 250.000-300.000 Ft és 800-1300 euró körül indul, akár rövid- akár hosszúszőrű fajtát keresünk.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.