Dalmata fajtaleírás

Dalmata

Termet
KÖZEPES
Lakásban tartható
nem
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
24-29 kg
54-60 cm
Hím
27-32 kg
56-62 cm
Származás
Horvátország
Főbb tulajdonságai
Jókedvű, játékos, sértődékeny
Várható életkor
12 - 14 év
Szőrzet
Rövid
FCI besorolás
Kopók és rokonfajták
Színek
Hipoallergén
Nem

A dalmatákat a Walt Disney legendás rajzfilmje, a 101 kiskutya tette világszerte ismerté, jóllehet a közepes termetű, fehér szőrén fekete vagy sötétbarna pöttyökkel tarkított kutya, már megjelenésével felhívja magára a figyelmet. Ugyanakkor a dalmata nem csak üdítően elegáns megjelenésével vonzó a kutyatartók számára, de barátságos, játékos természetével is.

A valamikor kocsiőrzésre és kocsikísérésre használt dalmát ebek, ma már leginkább házi kedvencként és nem munkakutyaként funkcionálnak. Dolgos múltjukat azonban ma is őrzik kitartó és fáradhatatlan temperamentumokban.

A kedves és intelligens kutya mozgásigénye kifejezetten nagy, így tartása csak azoknak ajánlott, akik ezt biztosítani is tudják számukra. De nézzük meg, mit is tartogat még számunkra ez a jókedvű hintó kísérő.

Intelligencia
74%
Aktivitás
85%
Macskabarát
70%
Ugatós
51%
Szőrhullás
75%
Taníthatóság
72%
Gyerekbarát
79%
Házőrző
55%
Harapós
65%
Egészség
60%

Melyek a Dalmata legfontosabb tulajdonságai?

Melyek a Dalmata legfontosabb tulajdonságai?

Az, hogy pöttyös. De viccet félre téve egy dalmata jelleme mindenekelőtt a jókedvével és a kedvességével írható le. Mindkét tulajdonság rendkívül erős fajtajelleg.

Emellett a dalmata családbarát is, így nyugodtan kerülhet olyan helyre, ahol kisgyerekek vannak, olyan lesz, mint ha egy új testvér kerülne a házba.

Az érzékenysége szintén kimagasló, nagyon örül a dicséretnek és sokszorosan hálálja meg azt. Ezzel szemben, ha fenyítést kap, akkor „megsértődik” és visszahúzódóvá válik egy időre.

Történeténél fogva is hatalmas a mozgás igénye, és a kitartása, akár órákon keresztül is képes a futásra. Különféle sporttevékenységekhez, mint a bringázás vagy a futás, kiváló partner lehet. Bár szívós, de temperamentumánál fogva nem igazán alkalmas vadászkutyának.

Gyors áttekintés

 • Csak olyanoknak ajánlott, akik a dalmata aktivitását ki tudják elégíteni a rendszeres testmozgással.
 • Hajlamos a húgykövességre, a veseproblémákra és a köszvényre is, ezért speciális, úgynevezett purinszegény táplálékot kell adni neki.
 • A zsír az étrend 18%-át teheti ki kölyök és felnőtt korban. Hét éves kor fölött 10-12%-ra kell csökkenteni a mennyiséget.
 • A dalmatáknál átlagon felüli, közel 30% a halláskárosodás esélye. Sok kiskutya már eleve süketen születik. Örökbefogadás előtt érdemes Baer-tesztet végezni.
 • Nevelése során ne kiabáljunk vele. Mivel kifejezetten érzékeny fajtáról van szó, így mindent a szívére vesz, amennyiben szigorral fordulunk hozzá.

Hasonló temperamentummal rendelkező kutyafajták

Fajtaismertetőink segítségével megtudhatod, melyik kutya illik hozzád legjobban!

Egyik sem felel meg az igényeidnek? Fedezz fel további kutyafajtákat fajtaismertetőink segítségével.


Merülj el fajtaleírásunkban és ismerkedj meg közelebbről az örökké vidám dalmatával.

Érdekes tények a Dalmata kutyafajtáról

Gyönyörű dalmata a vízben gázol, miközben vadászik.

Mint minden kutyafajtának, így a dalmatának is megvannak azok a rejtett titkai és értékei, melyek bár jellemzőek rá, mégis kevesen ismerik őket. Mutatunk pár dolgot, amivel pöttyös barátunk meghökkenti a gazdikat is.

Képesek megnyugtatni a lovakat

A dalmatát nem véletlenül használták hosszú ideig a lovaskocsik és a hintók kísérőjeként. Amellett, hogy remek futók nyugtatóan hatnak az egyébként félénk lovakra.

Később a tűzoltáságnál használták őket, amikor még ló húzta a tűzoltóautókat, mert a lángoktól félő állatokat szintén megnyugtatták.

Nagyon ősi fajta

Bár a kutyákat hivatalosan Dalmáciából eredeztetik, ez nem biztos, hogy igaz. Az egyiptomi piramisok falán ugyanis vannak ábrák, melyeken pöttyös kutyák szerepelnek és kocsit kísérnek. Lehet, hogy ősibb faj, mint gondoljuk?

A 101 kiskutya negatív hatásai

A tündéri Disney filmnek a kutyákra nézve nem volt feltétlenül pozitív a hatása.

A mozi után sokan felelőtlenül kezdtek el dalmatákat vásárolni, aminek az lett az eredménye, hogy rengeteg kutya került a menhelyre. Ráadásul a tenyésztés is megugrott, ami miatt nőtt a betegségek száma a fajtánál.

Nem csak fekete az a pötty

A dalmatákat általában fekete pöttyökkel képzeljük el, holott sok a barna pöttyös egyed is. Ami még inkább érdekes, hogy mellettük előfordulnak narancssárgás, sőt kék színű pöttyökkel rendelkező kutyák is.

Gyakori a süketség

Sajnálatos tény, hogy a dalmaták hajlamosak a süketségre, idősebb korukra harminc százalékuknál figyelhető meg valamilyen hallásprobléma. Így, ha a kutya nem hallgat ránk, az nem azt jelenti, hogy már nem kedvel minket.

A süketség okát tenyésztési hibával magyarázzák és állítólag minél feketébbek a pöttyei, annál kevésbé hajlamos az eb a betegségre.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Dalmata megjelenése

Dalmata egy sziklán áll és kémleli a tájat.

Egy dalmát hím magassága 56 és 62 cm között mozog, amivel a közepes és nagy testű kutyák között foglal helyet, súlyuk jellemzően 27 és 32 kg között alakul. A szukák ettől valamivel kisebbek, a magasságuk 54 és 60 cm között változik, a súlyuk pedig 24 és 29 kg között van.

A dalmata megjelenése látványosan sportos, amit annak köszönhet, hogy nincsen melegítő aljszőrzete és ezért jobban látható az izomzata.

Hosszú, izmos nyakával kapcsolatban ki szokták hangsúlyozni, hogy gyakorlatilag ránctalan, ami tovább növeli elegáns megjelenését.

A dalmata feje viszonylag hosszú és széles, fülei pedig lelógnak és inkább keskenyek, mint szélesek. Szeme kerek és egymástól viszonylag távol helyezkednek el. A farka hosszú és a vége felé elvékonyodik.

A Dalmata színvariációi

Barna pöttyös dalmata kölyök a fűben ül.
Barna dalmata kölyök.

Kétségtelen, hogy a dalmata megjelenése egyedülálló, ezt pedig a fehér alapon elhelyezkedő fekete, ritkábban barna pöttyeinek köszönhet. Ez a különös színkombináció nem tenyésztés, hanem genetikai mutáció eredménye.

A kölykök egyébként teljesen fehéren születnek, csak 10-14 napos korukban jelennek meg rajtuk az első pöttyök. A dalmata alapszíne mindig fehér, a pöttyök pedig harmonikusan elszórtan jelennek meg rajta.

Törzsön a méretük 2-3 cm között alakul, a lábon és a farkon ettől kisebbek. A kutya szeme színe úgy változik, mint a pöttyöké.

A fekete foltokkal díszített Dalmata szeme sötétbarna, míg a barna pöttyökkel tarkított kutyáé borostyánszínű. Nagy ritkán a pöttyök lehetnek narancssárga és kékes árnyalatúak is.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Dalmata vérmérséklete és személyisége

Kutya az ágyában.

A dalmata a végtelenségig szerethető kutyafajta, ahogy ő is a végletekig szereti a gazdáját és a család tagjait. Azt is mondhatnánk, hogy remek belső tulajdonságokkal felszerelt kutya, ami remekül alkalmassá teszi az emberekkel való együttélésre.

Vigyorgó, de sértődékeny kisgyerek

A dalmatából áradó életöröm a kutyákat gyakran teszi hasonlatossá egy gyerekhez. Ugrándozik, csóválja a farkát miközben felhúzza a felső ínyét, ami miatt tényleg olyan, mint ha mosolyogna.

A szeretet ezerszeresen hálálja meg, de ha fenyítést kap, akkor szintén hajlamos úgy viselkedni, mint egy kisgyerek. Ilyenkor félrevonul és dacosan kerüli a társaságunkat.

Az érzékeny barát

Egy dalmata könnyen válik az ember legjobb barátjává, amit a rendkívül barátságos természetének köszönhet.

Mindig figyel a gazdára és lesi annak minden szavát. Ugyanakkor érzékenysége abban is megnyilvánul, hogy ha szomorúságot, vagy feszültséget érzékel a családba, akkor ő maga is elszomorodik.

Lovakkal suttogó

A dalmát ebek nem csak az emberekkel ápolnak remek kapcsolatot, de az állatokkal is. Köztudott például, hogy nagyon kedvelik a macskákat.

Ami pedig fajtaritkaság, hogy a lovakat nem csak kedvelik, de meg is tudják nyugtatni őket. Régebben ezért használták a Dalmatákat kocsikísérőnek és a tűzoltó kutyának.

Szélsőséges lehet

Ez a kutyafajta, mintha nem mindig az arany középutat képviselné az állatvilágban, nem áll távol tőle ugyanis a szélsőségesség.

Gazdájával és a családtagokkal sosem agresszív, ugyanakkor egyáltalán nem gyáva. Ha idegen közeledik azonnal jelzi és a gazdáját is megvédi, ha a helyzet úgy kívánja. Ilyenkor a harapástól sem riad vissza.

Míg a családtagjaival maximálisan barátságos, addig egy ismeretlennek el kell nyernie a bizalmát.

Türelmes, de hülyének ne nézze senki

A dalmata köztudottan türelmes kutyafajta, éppen ezért jön ki remekül a gyerekekkel is. Gyakorlatilag mindent megenged nekik, és minden játékban benne van.

Ugyanakkor azt nem szereti, ha csupán valamiféle játékszerként tekintenek rá, aki csak arra jó, hogy nyüstöljék. Ha ezt tapasztalja, akkor tapintatosan félrevonul a társaságból, mondván „szórakozzatok mással”.

Kinek ajánlott a Dalmata?

Nő egy dalmatát ölelget.

A dalmatát barátságos és kedves természete miatt nyugodtan ajánlhatjuk kezdő kutyatartónak is, de csak olyannak, aki elég időt tud szánni a kutyára. Mivel intelligens és gyorsan tanul, így nem lesz vele sok probléma, de a törődés és a mozgás elengedhetetlen számára.

Már csak a méreténél fogva is inkább családi házas környezetbe való, mint kisebb társasházakba. Genetikailag is nagy a mozgás igénye, nyugodtan fussunk, biciklizzünk vele, de egy séta koránt sem fogja kielégíteni a kutya napi igényeit.

Így csak olyanoknak ajánlott, akik a dalmata aktivitását ki tudják elégíteni a rendszeres testmozgással, ez lehet közös sport, de futtatás is, az otthon ülőknek azonban ez a kutyafajta nem való.

A dalmata imád adni, de kapni is, szereti a társaságot, a magányt azonban rosszul viseli. Ezért csak akkor döntsünk a dalmata mellett, ha oda is tudunk figyelni rá, ha reggel elmegyünk dolgozni, este pedig hazatérünk, az nem lesz jó a kutyának.

Inkább való családi környezetbe, ahol valaki mindig van otthon és sokat foglalkozik a kutyával.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Dalmata eredete

Hierogrif írás.

A dalmaták eredete meglehetősen homályos, és a tudomány is csak széttárt karokkal áll a fajta előtt. Bár a genetikai vizsgálatok szerint leginkább a retrieverekhez hasonlítanak, még sem sorolhatók egyetlen ma élő, modern kutyafajta közé sem.

Az egyik tudós viccesen meg is jegyezte, hogy „lehet, hogy macskák”. Első vélhető ábrázolása még i.e. 3700-ból származik, Kheopsz fáraó piramisában találunk pöttyös kutyákat, melyek – már akkor is – egy kocsit őriztek.

Később i.e. 2000-ből is maradtak fenn pöttyös kutya ábrák, ezúttal azonban egy vaddisznót üldöztek az állatok. Nevének az eredete szintén vitatott, de ma legtöbben a horváth Dalmáciához kötik, holott szinte biztos, hogy nem onnan származik.

Valószínűsíthetően Dalmáciából a 16.században kerültek Angliába, ahol elkezdték őket kocsi kísérő kutyaként használni, majd később tűzoltók mellett alkalmazni.

Mások a név eredetét francia damachien, azaz Dánvad szóra vezetik vissza. Vannak olyan elméletek is, melyek a nevet egy 16. századi szerb költő, Jurij Damatin nevéből eredeztetik, aki gyakran írt pöttyös kutyákról.

Dalmata rajongó hírességek

 • Amerika első elnöke, George Washington, köztudottan nagy kutyarajongó volt, sőt a dalmaták egyik korai tenyésztőjeként is ismert a nemzet atyja. Még azt is tudjuk, hogy az edzőkutyája Madame Moose névre hallgatott.
 • A politikánál maradva, Adlai Ewing Stevenson, az ENSZ nagykövete, John F. Kennedy elnök személyes jó barátja szintén nem vált volna meg kedves dalmatájától, inkább vitte magával minden diplomáciai útjára.
 • A csodálatos színésznő, Audrey Hepburn, a Római vakáció és a Sabrina sztárja szintén rajongott a dalmatákért.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Dalmata etetése

Dalmata a kutyatáoját eszi.

Ahhoz, hogy fizikailag és mentálisan is egészséges legyen, a kutyának elengedhetetlen a megfelelő táplálás. Nagyon fontos, hogy kor, méret és aktivitás szerint is a lehető legjobbat adjuk a kedvencünknek.

Bár a dalmata nem túl válogatós fajta, de sajnos többféle betegségre is hajlamos, így az etetése is speciális étrenddel kell, hogy történjen.

A kutya etetésével kapcsolatban itt találsz rengeteg információt.

Hogyan tápláljuk a Dalmatát?

A dalmata hajlamos a húgykövességre, a veseproblémákra és a köszvényre is, ezért speciális, úgynevezett purinszegény táplálékot kell adni neki. A purin tartalom magas a marhahúsban, a halban és a különféle belsőségekben (pl. vese, máj), így az étrendjéből ezeket mellőzni kell.

Leginkább szénhidrátban gazdag táplálékot igényelnek, mint például a rizs, a zab vagy a búza. Mivel a dalmaták még az allergiára is hajlamosak, így a legjobb diétás ételekkel etetni őket. Ebben érdemes kikérni tenyésztő vagy állatorvos véleményét is.

Ugyanakkor ez a fajta meglehetősen aktív, így olyan kiegészítőkre is szüksége lehet, mint az ízületvédők vagy a különféle vitaminok.

Ami a rendszerességet illeti, a kölyköket napi 2-3 alkalommal kell etetni, míg a felnőtteknek elegendő a napi kétszeri táplálkozás. A kölyök tápokról felnőtt tápokra olyan 14-16 hónapos kor körül kell váltani.

Mivel tápláljuk a Dalmatákat?

Dalmata megnyalja az orrát.

A kölyök dalmatákat olyan két hónapos koruktól kezdődően kell átszoktatni az anyatejről a kutyatápra. Étrendjükbe ugyanúgy biztosítani kell a száraz, mint a nedves eledelt.

Természetesen a dalmát ebeknek is szükségük van fehérjére, zsírokra és szénhidrátra is, mint a többi állatnak, de ahogy fent szóltunk róla, illetőleg ahogy lent kiderül kicsit más arányban.

Ami a zsírokat illeti igyekezzünk a kutyának olyan konzervet találni, amiben hal- illetőleg növényekből származó zsírok vannak. Az étrend 18%-át teheti ki a zsír kölyök kortól a felnőtt korig, hét év fölött pedig 10-12%-ra kell csökkenteni a mennyiséget.

Milyen fehérjére és kalóriára van szüksége a Dalmatának?

A napi kalória illetőleg fehérjebevitel mennyiségét minden kutya esetében meghatározza a kor, a testsúly és az aktivitás.

Általában több fehérjét és kevesebb szénhidrátot kell fogyasszon az állat, a dalmatákra azonban ez nem egészen érvényes. Mivel genetikailag hajlamosak több betegségre, így számukra elegendő a kevesebb fehérjebevitel is.

 • 0-4 hónapos: 2-13 kg 
 • 4-12 hónapos: 14-30 kg
 • Kifejlett testsúly: 24-32 kg

Kalória

A dalmata kalóriaszükséglete attól függ, hogy mennyire sokat mozog és mennyi idős. A táplálék kalóriatartalma biztosítja a növekedéshez és a mozgáshoz szükséges energiát. 

 • Kölyök (0-4 hónap): 353-958 kcal/nap
 • Junior (4-12 hónap): 1078-1436 kcal/nap
 • Felnőtt (1 éves kor felett): 1518-1884 kcal/nap
 • Idős (8 év felett): 987-1225 kcal/nap

Fehérje

A protein hozzájárul az immunrendszer, a mozgásszervek, a bőr és szőrzet fejlődéséhez. A dalmatának kölyökkorban legalább 25%, felnőttként 22-25%, míg idős korban 15-20% fehérjét kell kapnia.

A kutyák fehérjeigénye testsúlykilogrammonként 2 g, mely a következők szerint alakul.

 • 10 kg: 20 g/nap
 • 20 kg: 40 g/nap
 • 30 kg: 60 g/nap

Bővebb infó itt találsz, hogy mennyi és milyen fehérjére van szüksége a kutyának.

Szüksége van a Dalmatáknak táplálék-kiegészítőkre?

A Dalmata tipikusan az a kutyafajta, melynek szüksége lehet az etetés mellett táplálék-kiegészítők fogyasztására is.

Ez egyrészt azért van, mert hajlamos a különféle betegségekre és az ételallergiára is, másrészt pedig azért, mert magas az eb mozgásigénye, ugyanakkor az eledele leginkább diétás. Ezek okán nyugodtan adhatunk a dalmatáknak táplálékkiegészítőket.

A betegségekre való genetikai hajlam miatt, plusz vitaminok adagolása az étrendbe mindenképpen szerencsés lehet. Elsősorban a B- és a D-vitaminok javasoltak.

A sok mozgás miatt pedig, főleg hat éves kor felett, ízületerősítő étrend kiegészítőket is keverhetünk a kutya tápjába. A részletekről érdemes megkérdezni az állatorvost, hiszen egyedenként változik, hogy mi az, ami a kedvencünk számára ideális az egészsége szempontjából.

Leggyakoribb kérdések a Dalmata táplálkozásával kapcsolatban

Dalmata jutalomfalatot kap.

Mennyire hajlamos elhízni a Dalmata?

A dalmaták jellemzően nem hajlamosak a hízásra, de természetesen velük is előfordulhat. Mivel alapvetően magas az aktivitásuk és a mozgásigényük, így megfelelő tartás mellett csak idős korban szedhetnek fel pár kiló pluszt.

A Dalmaták válogatósak?

Nem válogatósak, de speciális, diétás étrendet igényelnek. Mivel genetikailag több betegségre – ideértve az allergiát is – hajlamosak, így inkább rostokban gazdag és fehérjében szegény táplálékot érdemes adni nekik. Maguktól azonban a kacsacombtól a dinnyehéjig mindent megesznek.

Milyen gyakran kell etetni őket?

Mivel a dalmata közepesen nagy termetű és aktív kutya, így viszonylag nagy mennyiségű eledelt igényelnek naponta, az étkezések számát azonban nem kell túlzásba vinni.

A kölyökkutyákat naponta háromszor – esetleg négyszer – elegendő etetni, felnőtt korban azonban már elég a napi kétszeri étkezés is. A reggeli etetést érdemes 7:00-ra, míg az estit 19:00 órára időzíteni.

Mennyire érzékeny a Dalmata gyomra?

A dalmaták gyomra viszonylag érzékeny, hajlamosak az ételallergiára is, a nehezebb húsokat, mint a marha vagy a bensőségek, érdemes kerülni az étrendből.

A nassolást pedig, ha lehet mellőzzük esetükben, azaz napközben ne adjunk nekik mindenféle finomságot. A kutya gyomrára úgy is vigyázhatunk, ha „habzsolásgátló tálból” etetjük őket, a hirtelen, sok evés ugyanis szintén megterhelheti a gyomrukat.

Hajlamos allergiára a Dalmata?

Míg a kutyák többsége, úgy a dalmata is hajlamos lehet különféle allergiákra. Esetükben az étel és bőrallergia fordul elő a leggyakrabban.

Ezt számos dolog kiválthatja, a nem megfelelő kutyatáptól kezdve, a növényektől való érintkezéstől, a csípéseken át a különféle vegyszerekkel való találkozásig. Jellemzően bőrviszketés, vakarózás, a mancs nyalogatása hívja fel a figyelmet az allergiás reakcióra.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Dalmata egészsége

Süket dalmata.
Öreg korban gyakori a halláskárosodás.

Természetesen az, hogy egy kutya mennyire egészséges számos dologtól függ és egyede válogatja, és persze az is, hogy menyire biztosítunk számára megfelelő tartási körülményeket.

Emellett azonban a dalmaták is, mint a legtöbb kutyafajta, hajlamosak bizonyos betegségekre.

A kutya betegségekről és azok megelőzéséről, kezeléséről számtalan cikket írtunk már.

Mennyire egészséges a Dalmata?

A dalmaták életkora megfelelő tartás mellett 12 és 14 év között alakul, ami nagyjából átlagosnak mondható.

A dalmát ebek, mint a legtöbb kutyafajta hajlamosak bizonyos genetikai betegségekre, a legnagyobb problémát esetükben a süketség vagy a halláskárosodás jelenti.

Sajnálatos tény, hogy a világsikert aratott rajzfilm, a 101 kiskutya után rohamosan nőtt a kutyákra az igény, ami sok esetben túltenyésztéshez vezetett. Ennek negatív következménye, hogy esetükben bizonyos betegségekre megnőtt a hajlam.

Szerencsére azonban megfelelő tartással és odafigyeléssel ezek jó része kiküszöbölhető, illetőleg orvosolható.

A Dalmata leggyakoribb betegségei

A túltenyésztés miatt a dalmaták több betegségre is hajlamosak, ami persze nem azt jelenti, hogy ezek feltétlenül jelentkezni is fognak náluk.

A megfelelő tartással és etetéssel számos betegség kialakulásának az esélye csökkenthető. Vannak azonban olyan genetikai fajtabetegségek is, melyek esetében leginkább csak a szerencsére bízhatjuk magunkat.

Süketség és hallás problémák

A dalmatáknál átlagon felüli a halláskárosodás esélye, sok kiskutya már eleve süketen születik, és életük során a kutyák 30 százalékánál jelentkezik a süketség vagy valamilyen hallásprobléma.

Hogy mi a pontos oka, az a mai napig nem tisztázott, mivel egy komplex genetikai kérdésről van szó, amely valahogyan összefügg a szőr fehér színével.

A süketség kiszűrésének a legmegbízhatóbb módja a Baer-teszt, amit öt hetes kortól lehet elvégezni, és vásárlás előtt érdemes is megcsinálni.

Húgyúti kövesség

Olyannyira jellemző a húgysav-szállítási rendszer nem megfelelő működése, hogy ezt a betegséget gyakran Dalmata-szindrómaként is emlegetik a szakemberek.

A dalmatáknál megnövekedett húgysavszintet lehet kimutatni, mint a többi kutya esetében, ami pedig húgykövek kialakulásához vezethet. Megfelelő táplálással és sok víz itatásával szerencsére nagy mértékben csökkenthető a betegség kialakulásának az esélye.

Szívbetegség

Sajnos sok dalmata hajlamos az úgynevezett a dilatációs kardiomiopátiára, röviden a DCM néven ismert szívbetegségre. Elsősorban az idősebb kutyáknál fordulhat elő, hogy a szív megnagyobbodik, a szívburok pedig elvékonyodik.

Ennek következtében pedig nem tud megfelelő mennyiségű vért pumpálni a szervezetbe. Jelei a fáradékonyság, kedvtelenség, súlyosabb esetben a nehéz légzés és ájulás.

Érdemes a kutyáknál minden évben csináltatni egy EKG-t, hogy kiszűrjük a problémát.

Mi a Dalmaták elhalálozásának leggyakoribb oka?

A dalmaták elhalálozása a fent említett genetikai betegségek dacára körülbelül megegyezik az egyéb kutyafajtáékkal.

A szív nem megfelelő működése mellett gyakori a rákos megbetegedés, de leggyakoribb esetben a végelgyengülés okozza a kutyusok halálát.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Dalmata nevelése

Dalmata szájában piros labdával.

A dalmata nevelésénél két dolgot kell figyelembe venni, az egyik, hogy fajtajellegét tekintve az állat intelligens, a másik pedig, hogy a szokásosnál érzékenyebb.

Ahogy a férfiakhoz a gyomrukon át, úgy egy dalmatához a kedvességen át vezet az út. Bármire képesek, de a fenyítés dacos viselkedést vált ki belőlük, így a nevelésük során a kulcsszó a „jutalmazás” és az „elismerés”.

Nézd meg a kutyanevelési módszereinket.

Ébressz benne bizalmat

Ahhoz, hogy egy dalmát ebbel jó eredményeket érjünk el a nevelést illetően, az első és legfontosabb dolog, hogy bizalmat kell ébresztenünk bennünk.

Ha a dalmata nem bízik a gazdájában, akkor dacos és elutasító lesz, ellenkező esetben azonban mindent megtesz azért, hogy jó tanuló legyen, és minél előbb érje el az általunk elvárt eredményt.

Kerüljük el a fenyítést

Amennyire az lehetséges, a tanulási időszakban – és egyébként is – kerüljük el a dalmaták fizikai fenyítését. Mivel kifejezetten érzékeny fajtáról van szó, így mindent a szívére vesz, amennyiben szigorral fordulunk hozzá.

Ha orron vágjuk azt egy életre megjegyzi, és a fent említett dacos volta miatt nehezen veszi fel velünk újra a ritmust.

A kedvességet azonban minden tekintetben megjutalmazza. Esetében tehát a jutalomfalatokkal érdemes a kitűzött cél felé igyekezni, mint sem, akár kisebb fenyítésekkel.

Olvasd el a jutalmazásról és fenyítésről írt hasznos útmutatónkat.

Én és te

Mivel a dalmata szociálisan nagyon érzékeny, így a nevelését a legjobb négyszemközt intézni. Ha például gyerekek vannak a közeben, akkor hajlamos a feladata helyett a kicsikre koncentrálni.

Amennyiben bizonyos parancsszavakat akarunk megtanítani neki, úgy a legjobb módszer az elszeparált környezet, amikor nem köti le semmi más a kutya figyelmét.

A főnök te vagy

Pontosan a dalmaták rajongó, ragaszkodó természete miatt fontos, hogy mindig tudja a kutya, ki is a főnök a családban.

A nevelési időszakban kell, hogy legyen egy autentikus figura, akire minden esetben hallgatnia kell. Például egy dalmatát kölyök korában mindig csak egy valaki sétáltassa pórázon, mert abból érteni fogja, hogy ki is parancsol a falkában.

Ellenkező esetben kedvességéből adódóan összezavarodik a családtagok között, és nehezebb lesz a nevelési szándékainkat érvényesíteni.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Dalmata ápolása

Pöttyös kutyaszőr.
A dalmata szinte egész évben vedlik

A dalmatákat rövid szőrzetük miatt jóval könnyebb ápolni, mint a hosszú szőrzetű társaikat. Időnkét – pár hetente – egy erre alkalmas kefével át kell fésülni a kutya szőrzetet és a bunda hétköznapi karbantartásával meg is vagyunk.

Sajnos még a rövid szőrű kutyák között is a gyakrabban szőrhullató fajták közé tartozik, ezért fürdetésre is viszonylag gyakran van szükség, ez azonban már több figyelmet igényel. Az általános fog- és fül ápolás pedig megegyezik a többi kutyákéval, akár csak a köröm vágása.

Fedezd fel milyen kutyaápolási tippjeink vannak.

A dalmaták fürdetése

Az általános vélemény szerint olyan 4-5 hetente kell fürdetni a dalmatákat, de rövid szőrük miatt az sem tragédia, ha erre valamivel ritkábban kerül sor.

Ami ennél fontosabb, hogy anti allergén fürdetőszereket használjunk, mivel a fajta hajlamos a bőrallergiára. Az erős illatú samponokat és tusfürdőket pedig mindenképpen kerüljük el a mosdatás során.

Fogkrém és fogkefe

A szakmai vélemények szerint a dalmaták fogát hetente három alkalommal érdemes megmosni, a tapasztalat azonban azt mutatja, hogy semmi probléma nem történik, ha ezt valamivel ritkábban tesszük meg.

A megfelelő táplálás, a nassolás elengedése mellett elegendő hetente egyszer megmosni a kutya fogait.

A kutya körmének a vágása

Ez a probléma igazából benti tartás esetén lehet fontos, ami viszont nem ajánlott.

Amennyiben egy dalmata az udvaron tölti idejének nagy részét, akkor a sok mozgás miatt önkéntelenül is lekoptatja a körmeit. Ellenkező esetben havonta egyszer érdemes visszavágni a körmök hosszából.

A Dalmata szőrének ápolása

A dalmata az erősen szőrüket hullató kutyák közé tartozik, és ezt egész évben megteszik, vagyis a vedlés folyamatos náluk.

Az elhagyott kutyaszőrt nem nehéz ugyan eltávolítani, de ha ezt is ki akarjuk küszöbölni, akkor érdemes a szőrét hetente kétszer-háromszor átkefélni egy erre alkalmas gumikefével. A kutya élvezni fogja, a szőrhullás pedig ezzel szinte teljesen kiküszöbölhető.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Kölyök dalmata.

A dalmát kiskutyák árát természetesen sok minden befolyásolja, de esetükben különösen kardinális kérdés, hogy megfelelő tenyésztőtől származik-e, illetőleg megvannak-e az orvosi papírjai.

Természetesen ezekkel borsosabb az ár, de ha egészséges kutyust szeretnénk, akkor érdemes áldozni rá. Egyes vélemények szerint dalmatát például csak olyan tenyésztőtől szabad vásárolni, aki már eleve igazolni tudja, hogy a kutyus nem süketen született, ami ugye a fajta egyik gyakori alapbetegsége.

Általánosságban elmondható, hogy a dalmata kölykök ára 400 és 1400 euró között mozog Európában. Ezt számos tényező befolyásolhatja, az említett egészségügyi papíroktól a tenyésztő hírnevén át a kutya vérvonaláig.

Magyarországon a dalmata kiskutyák ára 50 és 400 ezer forint között mozog, az előbbi esetben azonban bizonyosan nem megbízható forrásból fogunk vásárolni. Persze, könnyen lehet, hogy szerencsénk van és így is egy egészséges, jóbarátra fogunk találni a pénzünkért.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.