Erdélyi kopó fajtaleírás

Erdélyi kopó

Termet
KÖZEPES
Lakásban tartható
nem
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
28-32 kg
55-61 cm
Hím
30-35 kg
58-65 cm
Származás
Magyarország
Főbb tulajdonságai
Bátor, kitartó, mozgékony
Várható életkor
10 - 14 év
Szőrzet
Rövid
FCI besorolás
Kopók
Színek
Hipoallergén
Nem

Az erdélyi kopó, ahogy a nevében is benne van, vadászkutya, ráadásul nem is akármilyen, a legjobbak egyike. Becserkészi és tereli a vadat, a végén pedig elejti. Messze földön híres a bátorságáról, hiszen nem tartozik a legnagyobb kutyafajták közé, mégis gondolkodás nélkül szembeszáll a medvével is.

Amíg a vadonban nem ismer pardont, addig otthon remek barát és családtag. A gyerekekkel imád játszani és azt sem bánja, ha néha őt kényeztetik.

A kanapén heverészni nem szeret, tele van energiával a mozgás pedig a lételeme, a vadászaton túl bármilyen szabadtéri programhoz remek partner.

Intelligencia
82%
Aktivitás
84%
Macskabarát
47%
Ugatós
50%
Szőrhullás
35%
Taníthatóság
39%
Gyerekbarát
75%
Házőrző
69%
Harapós
44%
Egészség
95%

Melyek az Erdélyi kopó legfontosabb tulajdonságai?

Erdélyi kopó kölyök kutya.

Ha egyetlen tulajdonságát kellene kiemelni az erdélyi kopónak, akkor az a bátorság lenne, ez a kutya nem ismeri a félelmet, ami jó is, meg rossz is.

Igaz ugyan, hogy kiváló vadásszá teszi, de sajnos az is benne van a pakliban, hogy nem tér vissza a portyáról, főleg, ha medve üldözésről van szó.

Ha egy vad elejtése a tét, akkor hírből sem ismeri a kegyelmet, otthon azonban rendkívül barátságos és türelmes jószág. Mint ha két különböző ebről beszélnénk.

Szintén ki kell emelni a magas intelligenciáját, többek között ennek köszönhető remek képességeit a vadászathoz, hiszen komplex helyzeteket is könnyen átlát, és nem csak képes önálló döntésre, de a meglátásai a legtöbbször helyesek is.

Ugyanakkor, pontosan a magas intellektusa miatt nem a legkönnyebben tanítható fajta.

Szeret játszani, de hülyeségekre csak nehezen, vagy egyáltalán nem lehet rávenni. Engedelmeskedik a gazdájának, de csak addig, amíg azt ő is jónak látja. A családból talán a gyerekek állnak hozzá a legközelebb, akikkel gondtalanul és szórakozva képes eltölteni hosszabb időt is.

Ismerd meg a bátor és szívós eb szükségleteit, legfontosabb tulajdonságait és tartásának ideális körülményeit!

Érdekes tények az Erdélyi kopóról

Erdély.

Az erdélyi kopó a világ egyik legjobb vadászkutyája, minden vadat becserkész, és ha úgy jön ki a lépés a medvétől sem jön zavarba.

Vadászni azonban nem volt mindig erény, ahogy nemesnek lenni sem. A történelem szégyene, hogy majdnem kipusztult ez a gyönyörű kutya és a mai napig is veszélyeztetve van.

Alig 1000 a törzskönyvezett kutyák száma

Az erdélyi kopó az egyik legősibb és sajnálatos módon a legritkább magyar kutyafajta. Olyannyira, hogy összesen 1300 törzskönyvezett kutyát tartanak számon, ebből 800 Magyarországon, 300 pedig Erdélyben él.

A Profi vadász

Az erdélyi kopó a legtöbb vadászkutyával szemben nem űzi a vadat, hanem okosan a vadász felé tereli azt.

Parancsszó nélkül is tökéletes összhangban dolgozik az emberrel. Önálló döntéseket hoz, és soha nem adja fel, ha kell a medvével is felveszi a harcot.

Megtizedelték aztán nemzeti értékké emelték

Az erdélyi kopó 1947-ig rendkívül kedvelt kutya volt, ekkor azonban a magyar ellenes Románia „kiirtandó dúvadnak” nyilvánította, és csaknem eltüntették a föld színéről a fajtát.

Az első törzskönyvezett kopók Romániában csak az 1970-es évektől jelentek meg újra. A magyar Országgyűlés 2004-ben nemzeti kincsnek nyilvánította a magyar eredetű állatfajtákat, így az erdélyi kopót is, 2017-ben pedig Hungarikummá nyilvánították.

Mózsi és Réka, avagy Ádám és Éva

A hazai állomány megmentése mintegy lopással kezdődött. Az 1972-es vadászkiállításra már nem lehetett erdélyi kopót találni Magyarországon, ezért Nyisztor Péter erdélyi tenyésztőtől vásároltak kettőt, Mózsit és Rékát.

A határon azonban nem akarták átengedni a kutyákat, ezért a kiállítás megbízott dolgozói, azt hazudták, hogy a két eb Ceausescu ajándéka Kádár Jánosnak. Merész blöff volt, de bejött, a két kutya hazakerült és megkezdődött az állomány frissítése.

A két változatból már csak egy létezik

Egészen az ezredfordulóig az erdélyi kopónak két változata létezett, a hosszú- és a rövid lábú. Az utóbbit azonban 2000-ben törölték a hivatalos fajták közül, a túlzottan nagy méretbeli eltérés miatt. Valamikor a kisebb változatot nyúl és rókavadászatra használták.

Törökországi rokon

Az erdélyi kopó kiváló fajta és mint ilyen a világ több pontjára is eljutott. Jelenleg is élő rokona, vagy inkább leszármazottja a törökországi Macar kopoy, amely nevében meg is őrizte az eredetét.

A török hódoltság idején számos erdélyi kopót vittek ki Törökországba, ahol aztán Macar néven folytatódott a kutyák története.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Erdélyi kopó megjelenése

Az Erdélyi kopó megjelenése.

A hosszú lábú erdélyi kopó marmagassága 55-65 centiméter, míg a súlya 30-35 kilogramm között alakul. A nőstények valamivel kisebbek, de nem jelentős mértékben.

A testalkata izmos és kissé nyúlánk, akárcsak egy atlétáé. A kutya megjelenéséről általánosságban elmondhatjuk, hogy a tartása nemes és tiszteletet parancsoló, minden porcikája szikár, izmos.

Nyaka közepesen hosszú és szintén izmos. A feje kissé megnyúlt, de arányos a nyakával.

Nagy és barna szemei kissé távol helyezkednek el egymástól és mindig értelmesen csillognak. A szemek fölött a fekete szőrzeten gyakori egy kicsi, barna foltocska. Viszonylag nagy, lógó fülekkel rendelkezik, melyeket figyeléskor, vagy ha szagot fog, akkor megemel.

A háta szintén izmos, de nem igazán széles. Lábai izmosak és hosszúak, mintha csak futásra született volna. A farka közepesen vastag és lóg, azonban, ha figyel akkor meredeken felfelé emelheti.

Viszonylag durva tapintású és fényes szőre nem egységes, a nyakon, a martájékon, és a comb bizonyos részein hosszabb, mint a test többi részén.

Az Erdélyi kopó színvariációi

A dupla szőrzet alapszíne a fekete, de barna vagy cserszínű jegyek mindig találhatók a pofán és a végtagokon. Az erősen vörös hatású cser szín a fajtastandard szerint nem kívánatos.

A fehér mintázatok is megtalálhatóak a kutyán, de azok a test felületének maximum az egyötödét fedhetik le.

Jellemző rá a kormos fej, fehér jelzéssel az orron, és a nyakon. Ezeken a fehér jegyeken előfordulhat pettyezettség is, ami nem számít ugyan fajtahibának, de nem is kívánatos a standard szerint.

Fekete helyett a szürke vagy barna alapszínű kutya a tenyésztésből kizárandó.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Erdélyi kopó vérmérséklete és személyisége

Az Erdélyi kopó vérmérséklete és személyisége.

Az erdélyi kopó vadászatra született, talán ez határozza meg leginkább a személyiségét, még akkor is, ha családi kutyaként tartjuk.

Remek társ lehet egy életre, de csak akkor, ha figyelembe vesszük a személyiségét. Semmiképpen sem egy öleb, nem csak nekünk, de neki is megvannak az elvárásai a gazdája felé.

Gondolkodom, tehát vagyok

Az erdélyi kopó ragaszkodik a gazdájához, ami fiatal korában abban is megnyilvánul, hogy mindent feltétel nélkül megtesz. Azonban, ahogy megy az idő egyre makacsabb lesz, mind inkább hajlamos önálló döntéseket hozni és megkérdőjelezni a gazdája utasításait.

Ez mindenekelőtt a magas intelligenciájával magyarázható. Szigorú szocializációval azonban nála is el lehet érni, hogy ne legyen annyira öntörvényű.

A rettenthetetlen fenevad

Az erdélyi kopó, ha vadászatról van szó nem ismer félelmet. Ez egy kiváló és nemes tulajdonság, de olykor sajnos hátrányára is válhat. A génjeibe van kódolva, hogy elejtse a vadat.

Általában két-három kopóval vadásznak, de a kutya akkor is a sebzett vad nyomába ered, ha egyedül van. Akkor is, ha vaddisznóról esetleg medvéről van szó. Sőt még akkor is, ha tudja ő fog alul maradni. Ezt sajnos számos szomorú példa is alátámasztja.

A házőrzésben is jeleskednek

Az erdélyi kopó nem csak vadásznak kiváló, de remek házőrző kutya is válhat belőle, mivel erős a területvédő ösztöne.

Míg az erdőben csendben oson, addig azonnal jelez, ha a házhoz idegen érkezik. Határozott, olykor fenyegető fellépése miatt, pedig a legtöbben nem is erőltetik a bejutást olyan portára, ahová nem illetékesek.

A legerősebbeknek is szükségük van kényeztetésre

Bár az erdélyi kopó alapvetően egy határozott, öntörvényű kutya, ami nem riad meg semmitől, néha neki is jól esik egy kis kényeztetés.

Főleg fiatalabb korában szereti, ha megsimogatják és jobban odafigyelnek rá. Éppen ezért remekül kijön a gyerekekkel, imád velük játszani, de úgy, hogy közben oda is figyel rájuk.

Milyen gazdához illik az Erdélyi kopó?

Az erdélyi kopó bizony nem illik mindenkihez. Aki egy ölebet szeretne, akivel egész nap lehet a tévé előtt heverészni, néha pedig kimozdulni otthonról, az ne válassza ezt a kutyát.

Az erdélyi kopó akkor a legboldogabb, ha vadat hajt, ezért leginkább vadászok mellé való. Ha az nem így van, akkor nagyon fontos, hogy rendszeresen kapjon feladatokat, amit teljesíteni kell, mert imádja a kihívásokat.

Az is szerencsés, ha a gazdi természetkedvelő, szeret nagyokat túrázni, de legalábbis sétálni. Mindenekelőtt az udvarral rendelkező ház és nem a lakás az ideális számára, annak ellenére is, hogy nem egy szőrhullató fajta. Mivel szereti a gyerekeket, így családok számára is ideális választás lehet.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Erdélyi kopó eredete

Az Erdélyi kopó eredete.

Az erdélyi kopó, pontosabban annak az őse a honfoglaló magyarokkal érkezett a Kárpát-medencébe, származási helyét pedig valahová Belső Ázsiába teszik. A fajta kutatói szerint a tatár kopónak nevezett fajta leszármazottja, ami a honfoglalás után kereszteződött a már itt élő kelta kopókkal.

Ebből jött létre a pannon kopó, amit már az erdélyi kopó és a magyar vizsla közvetlen ősének tekintünk. Első említése meglehetősen korai, még 1237-ből származik, nem sokkal később, 1360 körül pedig a Nagy Lajos király utasítására készült, híres Képes Krónikában is szerepel, mint kiváló vadász.

Valamikori népszerűségét mutatja, hogy az 1600-as években több nemesi- és vadászserlegen is szerepel. Törzskönyvezése csak a 20. század elején kezdődött meg, nem sokkal később pedig mondhatni halálra ítélték a fajtát. Romániában kiirtandó dúvadnak bélyegezték, persze a történet nem a kutyáról, hanem a magyar ellenes politikáról szólt.

Jóllehet itthon sem volt jobb a kutyák helyzete, nálunk nemesi múltja miatt pusztították, akár csak a magyar agarat. Sokak szerint a fennmaradását Nyisztor Péternek köszönheti, aki „titkok szigetén” Máramarosszigeten minden tiltás ellenére tenyésztette a fajtát.

Ma már sajnos csak keveseknek van kopója, de a kutya valamikori népszerűségét kiválóan mutatja, hogy olyan rangos családok kedvence volt, mint a Wesselényi, a Széchenyi vagy az Esterházy.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Erdélyi kopó etetése

Kutyatápok.

Egy kutya aktív energiáinak a lekötése mellett, vagy inkább annak előtt, elengedhetetlen a megfelelő etetés.

Ez egyaránt érvényes a rendszerességre, a mennyiségre, nem utolsó sorban pedig a minőségre is. Ha kutyatápot vásárolunk, legyen az nedves vagy száraz, mindig ellenőrizzük, hogy adalékanyag mentes legyen, otthoni etetés esetén pedig figyeljünk arra, hogy mire is van felkészülve az állat gyomra.

Hogyan tápláljuk az Erdélyi kopót

Az erdélyi kopó szervezetének mindenekelőtt fehérjében gazdag húsra van szüksége, aktivitástól függően pedig jó minőségű szénhidrátra is. Nem mindegy, hogy a kutyát vadászatra tartjuk-e vagy házi kedvencnek, hiszen előbbi esetben sokkal több kalóriát fog elégetni a kutya a több mozgás miatt.

A húsok esetében inkább zsírszegényebb táplálékot válasszunk, mert hamarabb és könnyebben tudja azt hasznosítani a kutya szervezete.

Ami a rendszerességet illeti, az egészen kicsi kutyáknak napi négyszer is adhatunk enni, később az adagot napi háromszori étkezésre kell csökkenteni, a felnőtt ebeket pedig már elegendő napjában kétszer megetetni.

Aktív élet esetén az is fontos, hogy az eb számára biztosítva legyen a megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag.

Mivel tápláljuk az Erdélyi kopót?

A kopókat száraz és nedves eledellel egyaránt lehet etetni, de házi kosztot is nyugodtan adhatunk nekik, az utóbbi esetben azonban fontos, hogy a főtt étel az fűszermentes legyen.

Megfelelő tartás esetén az izomzat és a csontozat meglehetősen terhelve van, így a legfontosabb táplálékforrás számára a húsból származó fehérje. Ezt időnként kiegészíthetjük tojással, túróval is.

De a növényi rostokban és a tésztában található szénhidrát majdnem ennyire fontos a kutya számára, így az étrendjét nyugodtan kiegészíthetjük különféle zöldségfélékkel is.

Mennyi fehérjére és kalóriára van szüksége az Erdélyi kopónak?

A táplálék mennyiségének és összetételének meghatározásához általában a kutya súlya a legfontosabb tényező, de az erdélyi kopó esetében ez kicsit másként van.

Megfelelő tartás esetén ugyanis a kutya akár napi 30-40 kilométereket is futhat. Ahhoz, hogy egy kopó bírja a terhelést kalóriából és fehérjéből is elegendőt kell kapnia, lehetőleg pedig minél változatosabban.

Az egészséges erdélyi kopó ideális súlya a következő:

 • 0-4 hónapos: 5-16 kg
 • 4-12 hónapos: 17-30 kg
 • Kifejlett testsúly: 29-35 kg

Kalória

Ahhoz, hogy az erdélyi kopó képes legyen hosszú kilométereken keresztül üldözni a vadat, adott esetben pedig szembeszállni vele, nagy mennyiségű és jó minőségű kalóriára van szüksége.

Egy ilyen kiváló vadász ugyanis a kalóriát hatalmas mennyiségben képes elégetni. Általánosságban a kutya napi kalóriaszükséglete a következőképpen alakul:

 • Kölyök (0-4 hónap): 702-1680 kcal/nap
 • Junior (4-12 hónap): 1794-2692 kcal/nap
 • Felnőtt (1 éves kor felett): 1542-2313 kcal/nap
 • Idős (8 év felett): 1253-1880 kcal/nap

Fehérje

A nagy mennyiségű és jó minőségű fehérje elengedhetetlen az erdélyi kopó számára a csontozata és az izomzata egyaránt ettől lesz erős. Nehezen tudná felvenni a versenyt egy vadkannal, ha azt nem biztosítanánk számára.

A fehérje megfelelő mennyisége kölyök- és felnőtt korban is fontos számára. Egy kopó napi fehérjeszükséglete a következőképpen alakul:

 • 15 kg: 30 g/nap
 • 25 kg: 50 g/nap
 • 30 kg: 60 g/nap

Szüksége van az Erdélyi kopónak táplálék-kiegészítőkre?

Az erdélyi kopó egy kifejeztetetten masszív és egészséges kutyafajta, így akár azt is mondhatnánk, hogy nincsen szüksége semmilyen táplálékkiegészítőre.Ez persze nem azt jelenti, hogy az ő immunrendszerét ne lehetne időnként megtámogatni.

Amennyiben pedig vadászkutyaként tartjuk az ebet, úgy a plusz kalcium időnként nagyon is fontos lehet a számára. Emellett kölyök korban nyugodtan adhatunk a kutyusoknak időnként D-vitamint, hogy a csontok megfelelő módon fejlődjenek.

A megfelelő mennyiségű vitamin amúgy is fontos a kopók számára, de ezt zöldségekkel és gyümölcsökkel is tudjuk biztosítani a számukra.

A leggyakoribb kérdések az Erdélyi kopó etetésével kapcsolatban

Hús.

Mennyire hízékony?

Ha a kopót vadászkutyaként tartjuk, illetőleg ha biztosítjuk számára a napi, nagy mennyiségű testmozgást, akkor nem kell attól tartani, hogy elhízik az állat. Ellenkező esetben azonban a kopók hajlamosak a hízásra. Ha nem használják rendszeresen a testüket, bizony hamar kigömbölyödhetnek.

Mennyire válogatósak a kopók?

Egyáltalán nem jellemző rájuk, hogy válogatósak lennének, sőt, az ideális táplálás számukra az, ha minél változatosabb az étrendjük.

A hús mellett szívesen fogyasztanak zöldséget, tojást és tejből készült termékeket is. Amire vigyázni kell, hogy adalékmentes legyen a kutya tápláléka, jóllehet a kopó azt is megeszi.

Milyen gyakran kell megetetni?

A kopó etetése megegyezik a többi kutyafajtáéval. Amíg egészen kicsi a kutyus, napi négyszer is lehet enni adni nekik, kölyök korban a napi háromszori etetés a javasolt. Felnőtt korban pedig elegendő kétszer adni a kutyának. Legjobb, ha ez egyik időpont reggelre esik, míg a másik estére.

Mennyire érzékeny az Erdélyi kopó gyomra?

Szerencsére a kopók gyomra egyáltalán nem érzékeny. Az etetésénél egy dolgot érdemes figyelembe venni, hogy ne közvetlenül a vadászat vagy az aktív sporttevékenység előtt, illetőleg ne közvetlenül utána etessük meg a kutyát. Az utóbbi esetében hajlamos lehet a falánkságra és a koszt megülheti a gyomrát.

Hajlamos ételallergiára a kopó?

Nem csak az emberek, de a kutyák is hajlamosak lehetnek az allergiára, köztük az ételallergiára is. Bizonyos fajtákra ez inkább jellemző, de az erdélyi kopó szerencsére nem tartozik közéjük, ami persze nem azt jelenti, hogy nem is alakulhat ki bizonyos egyedeknél.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Erdélyi kopó egészsége

Állatorvosi rendelő.

Az egészség biztosítása minden kutyatartó számára elsődleges feladat. Legyen genetikailag bármennyire masszív egy adott fajta, a kutya egészségét a megfelelő etetéssel és a mozgás biztosításával fenn is kell tartani. Emellett pedig időnként orvoshoz is kell vinni az ebet, hogy ellenőrizzük az állapotát.

Mennyire egészséges az Erdélyi kopó

Egy erdélyi kopó várható élettartama 10-14 év, amivel a hosszabb életű kutyák közé tartoznak, ráadásul úgy, hogy méretüknél fogva korántsem az ölebekhez tartoznak.

A hosszú életkor is jelzi, hogy az erdélyi kopó egy kifejezetten stramm és egészséges fajta, de mi mást is várna az ember egy vaddisznó vagy medvevadásztól?

Itt kell megjegyezni, hogy egy kopó vitalitását a tartása azért nagymértékben befolyásolja. A kutya mindenekelőtt azért rendelkezik kiváló kondíciókkal, mert génjeibe van kódolva a futás és a természetben való lét. Vagyis, ha valóban egészséges kutyát szeretnénk, akkor ezt biztosítsuk a számára.

Az Erdélyi kopó leggyakoribb betegségei

Az, hogy egy kopó kifejezetten ellenálló és egészséges állat, nem jelenti azt, hogy időnként nem szenved bizonyos betegségekben. Arról van csak szó, hogy sok más fajtával szemben jóval kevesebb genetikai betegségre hajlamos.

Csípőízületi diszplázia

Ez a betegség a legtöbb esetben a nagytestű és nagy súlyú ebekre jellemző, de olyan kutyáknál is előfordulhat, melyek hosszú időn keresztül terhelik le a szervezetüket a sok és megerőltető mozgással.

Lényege, hogy a csontok és az ízületek kölyök korban nem ideálisan fejlődtek és nem illeszkednek egymáshoz megfelelően, így sántaság vagy egyéb járás zavar alakulhat ki. Odafigyeléssel és gyógyszerekkel a betegség megelőzhető, illetőleg jól kezelhető.

Könyökdiszplázia

Hasonló kategória, mint a fenti. A könyökdiszplázia esetében az alapprobléma, hogy a könyök ízületei nem fejlődtek megfelelően kölyökkorban.

Az ebből következő járás zavarok jellemzően csak az idősebb kutyáknál fognak jelentkezni. Gyógyszerrel, rosszabb esetben műtéttel jól kezelhető a probléma, bár híres vadász már nem lesz a kutyusból.

Mi az Erdélyi kopó elhalálozásának leggyakoribb oka?

Az erdélyi kopóval előbb végez a medve, mint egy betegség. Persze ez nem feltétlenül van így, de tény, hogy nagyon szép kort képesek megélni a kutyák.

Idős korban, mint a legtöbb kutyával, úgy a kopóval is valamilyen daganatos betegség végez. Esetükben, mivel jellemzően aktív életet élnek ez a leggyakrabban a csontból indul el és terjed tovább.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Erdélyi kopó nevelése

Az Erdélyi kopó nevelése.

Az erdélyi kopó nevelése bizony nem egyszerű feladat köszönhetően a magas intelligenciájának és az öntörvényű természetének.

Nem hallgat mindenkire és a gazdája döntéseit is hajlamos megkérdőjelezni. De ez valahol érthető is a részéről, hiszen legyen ember vagy állat, aki szembeszáll a medvével, az maga sem játék.

Mielőbb használjuk ki az intelligenciáját

Egy erdélyi kopó pár hetes korban még nem feltétlenül tudja magáról, hogy milyen kiváló vadász, azt azonban érzi, hogy valamit csinálnia kell.

Ha nem foglalkozunk vele, akkor elkezdi terrorizálni a környezetét, tépi a szőnyeget, rágja a függönyt. Ennek azonnal vessünk gátat, és szoktasuk le tárgyaink megrongálásról.

Érdemes már egész kicsi korban lekötni az energiáit játékos formában, majd egyre több feladatot adni neki, hogy megfelelően szocializálódjon.

A kopót jutalmazni kell

Főleg kölyök korban érvényes, hogy az erdélyi kopókat jutalmazással és nem fenyítéssel kell nevelni. Ez is a kutyák intellektusából és öntörvényűségéből következik.

Másképpen fogalmazva a kopó sértődékeny fajta, ha úgy érzi, hogy jogtalan bírálat érte, akkor könnyen lehet, hogy elveszti a motivációját a velünk való további együttműködésre. Ezzel szemben az elismerést nagyon szereti, és ami ettől is fontosabb, inspirálja őt abban, hogy a továbbiakban is jól teljesítsen.

Nem szabad engedni elbóklászni

A fenyítéssel szemben a tiltást már pár hetes korban el kell kezdeni alkalmazni a kutyánál. Ez körülbelül annyit tesz, hogy gátolni kell bizonyos dolgok megtételében, főleg, ha az elbóklászásról van szó.

Öntörvényű kutyaként hajlamos kereket oldani, és elcsatangolni. Ez kicsi korban nem is lenne akkora baj, de ha nem tiltjuk le nála ezt a viselkedést időben, akkor könnyen lehet, hogy az első vadászat alkalmával el is búcsúzhatunk a kutyától, mert megy a saját feje után.

Fontos neki a napi rutin

Egy erdélyi kopó számára nagyon fontos a következetesség, vagyis, hogy az etetés, a játék és a nevelés azonos időszakokban történjen.

Szereti a kiszámíthatóságot és kiválóan alkalmazkodik hozzá, ami nagyban megkönnyíti a nevelését. Ha azonban a napi feladatokat mindig más időpontban hajtjuk végre, akkor hajlamos kevésbé komolyan venni őket.

Ez a rendezetlenség főleg felnőtt korban okozhat majd problémát, mivel úgy lesz vele a kutya, hogy ha „te nem tartod be a szabályokat, akkor én se fogom”.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Erdélyi kopó ápolása

Kutyaápoláshoz eszközök.

Az erdélyi kopó ápolásánál fontos tényező, hogy folyamatosan bent tartjuk-e a kutyát, vagy éjjel bent, nappal kint. Érthető módon benti tartás esetén, ami egyébként nem javasolt, kevesebb odafigyelésre van szükség, mint amikor rendszeresen az erdőt járjuk a kutyával.

A szőrzet ápolása

Az erdélyi kopó a viszonylag kevés szőrhullással rendelkező kutyák közé tartozik, de ennek ellenére azért rendszeres vagy inkább időnkénti ápolást igényelnek.

Sok tulajdonos egyáltalán nem fürdeti a kutyát, pedig a havonta egyszeri fürdetés javasolt lehet, mindenekelőtt kinti tartás esetén. Emellett a kutya szőrzetét hetente egy-két alkalommal érdemes átkefélni, főleg akkor, ha sokat tartózkodik bent, hogy ne ott hullajtsa el a szőrét.

A köröm vágása és a fogak

Amennyiben az erdélyi kopót a rendeltetésének megfelelően tartjuk, úgy a körmét nem kell vágni, mivel lekoptatja magától. Ellenkező esetben 3-4 hetente kell vágni a körméből, mint a többi kutya esetében, akkor időszerű, ha már halljuk, hogy kopog a padlón. A kíméletes körömvágás módszereiről itt írtunk.

A fogmosás rendszeressége szintén megegyezik a legtöbb kutyáéval, ha szép ápolt fogazatot szeretnénk, akkor hetente 2-3 alkalommal mossuk meg a kutya fogát.

Kullancs, bolha, élősködők

Ha a kutyát vadászatra is használjuk, akkor jobban oda kell figyelni rá. Az erdőjárások után az ebet végig kell nézni, hogy nincs-e benne kullancs, vagy bármilyen egyéb élősködő.

A természetben a kopó bármit összeszedhet, amit nekünk kell eltávolítani belőle. Szerencsére a rövid szőrzet miatt a kulacsok és egyéb paraziták könnyen észrevehetők nála.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Erdélyi kopó beszerzés.

Egy erdélyi kopó bizony nem olcsó kutya, az árát azonban az alatt az idő alatt össze lehet kuporgatni, amíg találunk egyet. A költsége mellett ugyanis sokkal nagyobb kihívás, hogy honnan is szerezzük be.

Ahogy már említettük a törzskönyvezett kutyák egyedszáma nagyon csekély, a vadászok pedig általában jó előre lefoglalják a kutyákat, akik a tartás miatt előnyt is élveznek a tenyésztő szemében. Tehát, ha kopóban gondolkodunk, akkor a legtöbb esetben várólistára kell számíthatunk.

Egy törzskönyvel, illetőleg egészségügyi papírokkal rendelkező kutya ára Magyarországon, 150-200 ezer Ft körül alakul. Külföldön pedig ettől is drágább, olyan 800 és 1200 euró között tudunk kutyát vásárolni.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.