Ír farkaskutya fajtaleírás

Ír farkaskutya

Termet
ÓRIÁS
Lakásban tartható
nem
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
45-50 kg
75-90 cm
Hím
55-60 kg
80-95 cm
Származás
Írország
Főbb tulajdonságai
Kedves, társaságkedvelő, kiegyensúlyozott
Várható életkor
6 - 10 év
Szőrzet
Rövid
FCI besorolás
Agarak
Színek
Hipoallergén
Nem

Első pillantásra az ír farkaskutya úgy néz ki, mintha a kandalló fölötti középkori festményről lépett volna le. Az elgondolás nem tévedés, hiszen a fajta a középkorban élte a virágkorát, amikor még szarvas- és farkasvadászatra használták őket. Az akkori jelleméről nem sokat tudunk, de az ír farkasölő, ma már inkább megszelídült bárány.

Félreértés ne essék, napjainkban is kiváló vadászkutya, de inkább a kedvesség és a szeretetet az, ami leginkább dominál a személyiségében. Semmiképpen sem egy vérengző fenevad, a macskát sem azért kergeti, hogy felfalja, sokkal inkább puszta játékból. Az ír farkas tökéletes családi kutya, aki rengeteg szeretettel és odaadással ajándékozza meg a szűkebb környezetét.

Intelligencia
73%
Aktivitás
71%
Macskabarát
66%
Ugatós
35%
Szőrhullás
38%
Taníthatóság
47%
Gyerekbarát
79%
Házőrző
62%
Harapós
50%
Egészség
24%

Melyek az Ír farkaskutya legfontosabb tulajdonságai?

Ír farkaskutya kölyök

Az ír farkaskutya személyisége meglehetősen ambivalens. Rendkívül odaadó, de ha feldühítik, akkor bizony jobb menekülőre fogni a dolgot.

Régen vadászatra, sőt csatákban is használták őket hatalmas termetük miatt, de már a korabeli beszámolók is inkább az állat kedvességéről és jóságos természetéről szólnak, mintsem a harciasságáról. Imádja a családját, sőt az idegeneket is önzetlen jóindulattal fogadja, ezért soha nem lesz igazán jó házőrző.

A gyerekeket szintúgy a tenyerén hordozza, egész nap játszik velük és vigyáz rájuk, de állatok felé is kedvesen közeledik. Intelligenciája kiemelkedő, ugyanakkor viselkedésében a makacsság is tetten érhető. Nem a legkönnyebben tanítható kutya, de ha türelmesen közelítesz hozzá, akkor örömmel engedelmeskedik a gazdájának.

Nagy a mozgásigénye, régi ösztöneire hallgatva erdőn és mezőn érzi magát a legjobban. Kivéve persze, ha a gazdija ölében heverészhet a kanapén ez a hatalmas behemót, mert az a legkedvesebb elfoglaltsága.

Ismerd meg jobban a világ legnagyobb kutyájaként ismert ír farkaskutyát!

Érdekes tények az Ír farkaskutyáról

Érdekes tények az Ír farkaskutyáról.

A világ legnagyobb kutyája egyúttal az egyik legősibb fajta is. Már az időszámításunk előtti időkben is feltűnt, a története során pedig számos ütközetben és vadászatban vett részt. Hősi elismerésénél talán csak a nemes szíve érdemel több kitüntetést.

A vandál harcos

Az ír farkaskutya valamikor igazi harci kutya volt. Az volt a dolga, hogy lerángassa az ellenséget a lováról vagy a szekeréről. Mindezt természetesen a nagy mérete tette lehetővé.

A történelem előtti időkben, igazi hadsereget toboroztak az állatokból, hogy hatékonyan vegyenek részt az ütközetekben.

A rómaiak kedvence

Az ír farkaskutya első elismert írásos emléke i.sz. 391-ből származik, mikor is egy római konzul, Quintus Aurelius Symmachus írt testvérének, Flavianusnak, hogy megköszönje a hét ír kutyát, amit kapott tőle. „Róma egész csodálkozva nézte őket.” – hódol a levélíró a kutyafajta előtt.

Farkas- és szarvasvadász

Az ír farkaskutya a középkori Britanniában igazi kincsnek számított, legalábbis, ami a vadászatot illeti. Elsősorban szarvas üldözésre használták a fajtát, de méreténél és temperamentumánál fogva az egyik legjobb farkasölő volt Európában.

A kihalás szélére került

A fajtát a korabeli időkben farkasok és a jávorszarvasok vadászatára használták, a vadállomány csökkenésével azonban a kutyák iránt csökkent a kereslet.

A fajta megmenekülése George A. Graham kapitánynak és kutyatenyésztőnek köszönhető, aki sikeresen frissítette a vérvonalat, többek között a tibeti masztiff közbenjárásával.

A királyok kutyája

Az amerikai Fehér Házban több ízben megfordultak az ír farkaskutyák, még az Első Kutya kitüntető címet is megkapták Herbert Hoover feleségétől.

John F. Kennedy pedig egy Wolf nevű „farkassal” büszkélkedhetett, de George Washingtonnak is egy ír volt a kedvenc állata. Emellett pedig VII. Henrik király, I. Erzsébet királynő és Custer tábornok is az ír farkaskutyák mellett döntött.

Költők is megénekelték

Az ír juhászkutya az északi költészetben többször is feltűnt. Oliver Goldsmith számos énekében megemlékezik a rettenthetetlen vadászkutyáról, de Katherine Phillips is csodás dalokat zengett róluk. A leghíresebb talán mégis Sir Arthur Conan Doyle: A baskerville-i kopó című műve.

Bátor és harcias, de…

Az ír farkaskutya már a történelem előtti időkben csatlakozott a hadászathoz és azóta számos neves viadalban vett részt, de házőrzőnek nem való.

Hiába ő a világ legnagyobb kutyája, olyannyira barátságos és kedves a természete, hogy egy csalafinta betörő jó eséllyel átküszködi magát rajta.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Ír farkaskutya megjelenése

Az Ír farkaskutya megjelenése.

Az Amerikai Kennel Klub szerint az ír farkaskutya a világ legmagasabb kutyája, átlagosan 80-90 centiméter magasra nő, a rekorder pedig egy 106 centiméteres egyed volt. A súlyukat illetően azonban már korántsem rekorderek, lévén alapvetően vékony testalkatúak. A kanok 55-60, míg a szukák 45-50 kilót nyomnak átlagosan.

A kutya feje magasan helyezkedik el, a homloka kissé kiugró. A fülei kicsik, jellegzetesen a vadászkutya félékhez hasonló. A kerek szemei sötétek, és arányosan helyezkednek el az arcon, az orr szintén sötét és egy picit előrenyúló.

Az eb nyaka izmos és meglehetősen hosszú, ami szintén hosszú és izmos hátban folytatódik, amely a far magasságában lekerekedik. Az ír farkaskutya egyik jellegzetessége, hogy rendkívül mély mellkassal rendelkezik, a hasa pedig izmos.

A végtagok hosszúak és viszonylag vékonyak, de erősek. A mancsa kerekded. Az eb testalkata egészében futásra termett. A farka hosszú, lefelé elkeskenyedő, és lelógva tartja. Éber helyzetben azonban felfelé emeli, ilyenkor akár a hát magasságáig is megemelkedhet.

Az Ír farkaskutya színvariációi

Két ír farkas a természetben. Egy fehér és egy fekete színű egyed.

Az ír farkaskutya szőre jellegzetesen drótos és erős, vagyis durva tapintású, illetőleg a méretét tekintve közepesen hosszú. A fajtastandard a színvariációk tekintetében meglehetősen megengedő.

A szőrzet színei a legtöbb esetben a következőképpen alakulnak: a leggyakoribb a szürke és a fehér, illetve ezeknek a különféle árnyalatai. Emellett előfordulhat vörös, fekete és barna színben is.

Szintén megengedett a fajtastandard szerint a halvány tigriscsíkos árnyalat, amely minden alapszínen megjelenhet. Dús szőrzete gyakran hullik, ezért nem tartozik a hipoallergén kutyák közé.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Ír farkaskutya vérmérséklete és személyisége

Ír farkaskutya lakásban. A tárgyak eltörpülnek mellette.

Ha valaki meglát egy ír farkaskutyát, akkor könnyen lehet, hogy inába száll a bátorsága és inkább átsétál az utca másik oldalára. Ha a kutya egyedül van, akkor szinte biztos.

Könnyen lehet, hogy a hatalmas „farkas” azonban követni fogja az illetőt, no nem azért, hogy bántsa, inkább azért, hogy ismerkedjen. A kutyának ugyanis vajból van a szíve és imádja az embereket.

Karon ülő óriás

Az ír juhászkutya, bár a világ legnagyobb kutyafajtái közé tartozik, mégis hajlamos úgy viselkedni, mint egy kétkilós csivava. Akkor érzi magát a legjobban, ha a gazdija ölében pihenhet, még akkor is, ha a gazdi ettől sérvet kap.

Imádja a családját és végtelenül szelíd a közelükben. Jóindulata nemcsak a szűkebb környezetére, de az idegenekre is kiterjed. Nem lehet belőle soha jó házőrző, túlságosan jóhiszemű az emberekkel. Ha fenyegetést észlel, akkor felébred benne az ősi vadászösztön és ellenszegül annak, aki bántalmazni akar valakit a családjában.

Kedves, de rakoncátlan

Bár az ír farkaskutyát végtelen kedvesség jellemzi, ez nem jelenti azt, hogy könnyen tanítható volna. Egyrészt kifejezetten játékos, ami persze önmagában nem lenne probléma, de gyakran a parancsszó ellenére sem hagyja abba a mókázást.

Azon se lepődjünk meg, ha családi ebéd közben eltűnik egy-egy rántott szelet a tálról, mert nem szereti, ha kihagyják a közös étkezésekből. Ráadásul dorgálás ide vagy oda, könnyen lehet, hogy máskor is előfordul. Meglehetősen intelligens, képes önálló döntéseket hozni, még akkor is, ha ez nem tetszik a gazdájának.

A kapcsolat egyoldalú ugyan, de macskabarát

Az ír farkaskutya egy vadászkutya, ami mindenekelőtt a hatalmas mozgásigényében jelenik meg a mindennapokban.

A kizárólagos benti tartása nem javasolt, amennyiben azonban udvaron van, figyelembe kell venni, hogy meg fogja kergetni a többi állatot, a macskákat például imádja üldözni. Fontos, hogy nem bántja őket, csak kergetőzik.

Elégítsd ki a mozgásigényét, különben kedvtelenné válhat a kifejezetten jó kedélyű kutya. A magány miatt szintén búskomorrá válhat, nem kedveli, ha egyedül hagyják. A szeparációs szorongás esetében is komoly probléma lehet.

Milyen gazdához illik az Ír farkaskutya?

Ír farkas egy fesztiválon emberek között.

Kifejezetten jó természettel áldotta meg a sors az ír farkaskutyát, de a tartása nem ajánlott mindenkinek. Hatalmas termete és virgonc természete miatt lakásba kifejezetten nem való, hacsak nem akarjuk, hogy minden romokban heverjen körülöttünk.

Nagy mozgásigénye miatt nagy udvarral rendelkező ház az ideális számára. A kutya kifejezetten intelligens, amivel együtt jár, hogy hajlamos megmakacsolni magát, vagyis a nevelése nem egyszerű.

Ez nem zárja ki, hogy első kutyások fogadják örökbe, de csak akkor szabad belevágni, ha komolyan vesszük a kutya nevelését és rendszeresen foglalkozunk az ebbel.

Meg kell említeni, hogy a jószívű óriás tragikusan rövid ideig él, így csak akkor válasszuk társnak, ha meg tudunk birkózni a korai elvesztésével.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Ír farkaskutya eredete

Az Ír farkaskutya eredete.

Az ír juhásznak nemcsak a termete, de a története is kivételes. Sokan az ókori Egyiptomban vélik felfedezni a fajta ősét, és i. e. 3000-hez kötik a „farkasok” első ábrázolását.

Az első írásos emlékek i.u. 4. századi Britanniából valók. Quintus Aurelius Symmachus római államférfi 391-ben hosszú oldalakon keresztül dicséri a kutyát, melyet a kelták között élő testvérétől kapott ajándékba.

A korabeli feljegyzésekből az is kiderül, hogy a kutya bőven kivette a részét a barbárok ellen folytatott harcokban a rómaiak oldalán. Magas termetéből adódóan könnyedén le tudta rángatni az ellenséget a lovakról.

Az ebről tudható, hogy egészen az 1700-as évek közepéig leginkább farkas-, medve-, vaddisznó- és szarvasvadászatra használták. Ekkor következett be a fajta történetében a szomorú fordulat, egyrészt a vadállomány vadászatát szabályozni kezdték, másrészt pedig a lőfegyverek terjedésével egyre kisebb szükség lett az ebekre.

A tendencia odáig fokozódott, hogy az ír farkaskutya – sok más vadászkutyával együtt – szinte kihalt, csak 1863-ban, George Augustus Graham kapitánynak köszönhetően kezdődött el a fajta újraélesztése és népszerűsítése. Egy neves angliai kiállításon 1881-ben a „farkasokat” még idegen fajtaként regisztrálták, 1885-ben azonban megszületik az Irish Wolfhound Club, egy évre rá pedig az ír farkaskutyát hivatalosan is felveszik az önálló kutyafajták közé.

Rövid élete miatt kevesen foglalkoznak jelenleg a fajtával, holott egy egészen kivételes, és kedves kutyáról van szó. A modern ír farkas olyan hatalmas, bár méretüket tekintve meglehetően alacsony óriásokat is elbűvölt, mint John F. Kennedy amerikai elnök vagy Dustin Hoffman világhírű színész.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Ír farkaskutya etetése

Darab nyers hús.

A kutya megfelelő táplálása az egyik legfontosabb feladata az állattartóknak. Jó minőségű táplálék hiányában a kölyökből nem lesz egészséges felnőtt, a felnőtt pedig nem éri meg a rá kiszabott kort.

Az etetésnél sok mindent figyelembe kell venni, a kor mellett leginkább a fajtajelleget, hiszen nem mindegy, hogy melyik fajtának mivel tömjük tele a bendőjét.

Hogyan tápláljuk az Ír farkaskutyát?

Az ír farkaskutya nemcsak hatalmas, de aktív kutya is, amit a táplálása kapcsán kölyök- és felnőtt korban is figyelembe kell venni. A kicsik rohamos gyorsasággal nőnek, ezért egy éves korig lehetőség szerint nélkülözni kell az energiában gazdag ételeket, valamint a foszforban és kalciumban gazdag eledeleket.

Ha ezt nem tartjuk be, akkor később komoly egészségügyi problémákkal kell szembenéznie kedvencünknek, például csont- és ízületi betegségekkel. A kutya fő tápláléka tehát a kezdeti időben a fehérje legyen.

A túletetést érdemes elkerülni, így a kicsiknek akár napi 4-5 alkalommal is adhatunk enni, majd folyamatosan csökkenthető a napi adag egészen kettőre.

A felnőttek étrendjébe a fehérje mellett egyre több szénhidrát is adható. A kutya magassága miatt célszerű etetőállványt használni, hogy az ebnek ne kelljen annyira lehajolnia evés közben.

Mivel tápláljuk az Ír farkaskutyát?

Nyers és száraz kutyatáp.

Az ír farkaskutyát 1-2 éves koráig mindenekelőtt fehérjében gazdag táplálékkal etessük. Kedvence a színhús, de állati belsőségek, például máj és szív ugyanúgy kerülhetnek a napi menübe. Az állati fehérjét pedig heti rendszerességgel kiegészíthetjük tojással és tejtermékekkel is.

Az ír farkas mindent szívesen fogyaszt, felnőtt korában pedig egyre nagyobb szüksége lesz szénhidrátra is. A túl zsíros ételeket kerüld, mert túl laza székletet, esetleg hasmenést okozhat a kutyának.

Érzékeny gyomorral rendelkezik és az ételallergia sem ritka, ezért csak jó minőségű, lehetőleg hipoallergén ételt válassz számára. A tészta- és a gabonaféléket lehetőség szerint kerüljük el, viszont olyan zöldségek, mint répa, brokkoli, édesburgonya, tök nyugodtan kerülhetnek az étlapra.

A kutya a nyers táplálék mellett a száraz eledeleket és konzerveket is örömmel látja. Az idős ebeknek szánt száraz tápokat ne áztasd vízbe, éppen csak egy kevés vizet vagy sómentes húslevest adj hozzá, hogy kicsit megpuhuljanak a szemek.

Mennyi fehérjére és kalóriára van szüksége az Ír farkaskutyának?

A napi táplálék mennyiségének és összetételének meghatározásához általában a kutya súlya a legfontosabb szempont, de majdnem ennyire lényeges az aktivitás is. Az ír juhászkutya esetében ez utóbbi különösen hangsúlyos, mivel ez a „farkas” kifejezetten sokat mozog.

Ahhoz, hogy bírja az eb a terhelést, kalóriából és fehérjéből is elegendő mennyiséget és megfelelő minőséget kell kapjon.

Ideális testsúlya a következőképpen alakul.

 • 2-4 hónapos: 8-20 kg 
 • 4-12 hónapos: 22-54 kg
 • Kifejlett testsúly: 40-63 kg

Kalória

Ahhoz, hogy az ír farkaskutya képes legyen egész nap futkározni a portán vagy akár vadászni, nagy mennyiségű és jó minőségű kalóriára van szüksége. Nagy termete miatt a kalóriát hatalmas mennyiségben képes elégetni.

Általánosságban a kutya napi kalóriaszükséglete a következőképpen alakul.

 • Kölyök (0-4 hónap): 999-1980 kcal/nap
 • Junior (4-12 hónap): 1470-2790 kcal/nap
 • Felnőtt (1 éves kor felett): 2000-2600 kcal/nap
 • Idős (6 év felett): 1750-2400 kcal/nap

Fehérje

A nagy mennyiségű és kiváló minőségű fehérje elengedhetetlen a kutya számára, hogy a csontozata és az izomzata megfelelően fejlődjön és erős maradjon. Kölyökkorban nagyon gyorsan nőnek a kicsik, egészen kétéves korukig fejlődésben vannak, ehhez pedig sok fehérje szükséges.

Napi fehérjeszükséglete a következőképpen alakul.

 • 20 kg: 40 g/nap
 • 40 kg: 80 g/nap
 • 55 kg: 110 g/nap

Szüksége van az Ír farkaskutyának táplálék-kiegészítőkre?

Az ír farkasnak az esetek többségében nincs szüksége étrend-kiegészítőkre, különösen kölyökkorában. A jól megválogatott étrend fedezi az eb szükségleteit. A vitaminok, ásványi anyagok, táplálék-kiegészítők felülpótlása rossz hatással lehet a fejlődő egyedekre.

Kölyökkorban kerülni kell a kalciumot és a halolajat, ám felnőttként már érdemes megfontolni a vitaminok pótlását.

Óriás termete miatt a csontozata támogatást igényel, és az ízületei védelmében célszerű bevezetni a porcerősítő készítményeket. Az idős kutyák jóval kevesebb tápanyagot igényelnek, ezért nekik már adhatunk diétás, senior kutyáknak készült tápokat, illetve a vesék védelmében alacsony fehérje- és nátriumtartalmú eledelt.

Az idős kutyák számára fontosak az antioxidánsok, amiket friss gyümölcsökkel, illetve C- és E-vitaminnal pótolhatunk, de a K vitamin is hasznos, mivel támogatja a szív egészségét. A szőrzet egészsége érdekében időnként omega-3 és -6 zsírsavakat is ajánlatos adni az ebnek.

Leggyakoribb kérdések az Ír farkas etetésével kapcsolatban

Száraz kutyatáp.

Mennyire hízékony?

A karcsú testalkatú kutya sokáig képes megőrizni az alakját, amennyiben helyesen tápláljuk és eleget mozgunk vele. Az elhízás az ír farkaskutya esetében is valós probléma, különösen idős korban.

Kövesd a kutya súlyát, figyeld, hogy a bordái kitapinthatók legyenek, és amennyiben szükséges, válts diétás tápra. Tudni kell, hogy a kutya imád lustálkodni, leginkább a kanapén heverészni, ezért felszedhet pár plusz kilót, ha nem mozog eleget.

Mennyire válogatós?

Az ír farkaskutyák között bőven találunk válogatós példányokat. Amint találsz egy olyan eledelt, amit szívesen fogyaszt, ragaszkodj hozzá, amíg csak lehet. A konyhai ételmaradékokkal gyorsan el lehet kapatni, ne lepődj meg, ha visszautasítja a vacsoráját, és inkább a sült csirkére pályázik.

Az ír farkaskutya szereti az ízletes konzerv eledeleket, ezért a száraz táphoz adhatsz néhány kanállal azonos márkájú konzervet, ezzel meghozhatod az étvágyát.

Naponta hányszor kell etetni?

Amíg egészen kicsi a kutyus, napi négyszer-ötször is lehet enni adni nekik, inkább többször kevesebbet, mint kevésszer többet. A fajtánál fontos, hogy ne hagyjunk túl hosszú időt két etetés között, arányosan osszuk el a napi ételmennyiséget a nap folyamán.

A kölyköknek 6-7 hónapos kortól napi háromszori etetés a javasolt. Felnőttkorban elegendő kétszer enni adni a kutyának, de az sem tragédia, ha ez háromszor történik meg, mivel elég nagy a táplálékigénye a kutyának.

Mennyire érzékeny az Ír farkas gyomra?

A fajta egyedei szenvedhetnek különféle gyomorpanaszoktól, nem bírják a túl zsíros ételeket, emellett a vírusos és bakteriális fertőzésekre is fogékonyak.

Kifejezetten hajlamosak a puffadásra a mély mellkasukból adódóan, ezért célszerű habzsolásgátlóval lassítani az evésüket, ragaszkodni a kisebb adagokhoz és pihenőidőt beiktatni az étkezést követő órákra.

Hajlamos ételallergiára a kutya?

Szerencsére nem, az ír farkaskutya azon fajták közé tartozik, melyek nem hajlamosak túlzottan az ételallergiára, ugyanakkor azért természetesen náluk is előfordulhat.

Vannak bizonyos ételek, melyek gyakrabban válthatnak ki allergiát, ilyen például a szója, a kukorica vagy a búza. Az ételallergia tüneteinek jelentkezésekor, látogass el vele az állatorvoshoz.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Ír farkaskutya egészsége

Egészség koncepció.

Kutyát tartani nem kis felelősség, az első és legfontosabb feladat az eb egészségének biztosítása. Meg kell tennünk, minden tőlünk telhetőt, hogy a kutya megőrizze eredeti vitalitását.

Ehhez elengedhetetlen a megfelelő táplálás, és hogy biztosítsuk a kellő testmozgást az eb számára, illetve természetesen a rendszeres állatorvosi vizsgálatok is elengedhetetlenek.

Mennyire egészséges az Ír farkaskutya?

Kétezer évvel ezelőtt a kelták még istenként tekintettek erre a kutyára, de sajnos a tisztelt négylábú meglehetősen rövid életű, várható életkora mindössze 6-10 év. Megrendítő, de a 9-10 év esetükben már különösen soknak számít.

Egészségesnek sajnos semmiképpen sem mondható a fajta, többféle betegség is kísérheti rövid élete során. Jóllehet, ha odafigyelünk rá, akkor életét fitten és problémamentesen töltheti el közöttünk.

A rendszeres állatorvosi vizsgálatok nélkülözhetetlenek, mert genetikailag több betegségre is hajlamos, a szerzett betegségekre pedig fogékony a kutya. Sajnos, mint a nagytestű kutyák általában, ez a fajta is több veszélynek van kitéve, mint kisebb méretű társaik.

Az Ír farkaskutya leggyakoribb betegségei

Szomorú és beteg ír juhászkutya.

Az ír farkaskutya több örökletes betegségre hajlamos, ami nem jelenti, hogy minden egyed beteges lenne. A jó egészségnek örvendő kutyusok egész életükben fittek és energikusak kutya. A betegségek egy része orvosi vizsgálattal jól szűrhető, illetve, ha időben felismerik azokat, akkor jól kezelhetők.

Szívmegnagyobbodás

Talán a leggyakoribb betegség az ír farkasok körében a szívmegnagyobbodás. A kór annyira kritikus, hogy csak úgy tenyészthetők az egyedek, ha ODA-tanúsítvánnyal rendelkeznek, mely bizonyítja, hogy az adott példány, nem rendelkezik ezzel a betegséggel.

A szaporítók nem végeznek egészségügyi szűréseket, ezért erősen ellenjavallott a tőlük való vásárlás. A szűrések ellenére is sok kutyánál jelentkezhet a betegség, ami mindenekelőtt a hatalmas testmérettel magyarázható.

A betegség miatt a szív megnagyobbodik, a szívizmok elvékonyodnak és a központi szerv nem tudja megfelelően ellátni a működését. Rendszeres orvosi vizsgálattal jól szűrhető a probléma, gyógyszerekkel pedig szinten lehet tartani a betegséget.

Oszteoszarkóma

Mint általában a nagytestű kutyáknál, úgy az ír juhászkutyánál is nagy arányban fordul elő a csontrák, ami elsősorban az időskorú kutyák betegsége.

Esetükben a leggyakoribb, hogy valamelyik végtagjukban alakul ki a probléma, ami aztán tovább terjed a test többi részére. Sajnos a betegség gyógyíthatatlan, időben felismerve azonban végtag amputációval némileg meghosszabbítható a kutya élete.

Puffadás és gyomortágulat

A nagyobb testű kutyák tipikus betegsége. Gyors evés után a gáz felhalmozódik a gyomorban, ami a has megduzzadásához vezet.

Ahogy a gyomor tágul, nyomást gyakorol a rekeszizomra és a rajta keresztül a szív felé haladó vénákra is, ettől az oxigénhiányos állapot alakulhat ki, amitől a kutya sokkot kaphat, de akár el is pusztulhat. Kis odafigyeléssel és gyógyszerekkel a baj megelőzhető, illetve jól kezelhető.

Tüdőgyulladás

Az ír farkas egyik jellemző fajtabetegsége a tüdőgyulladás, amit persze nem azért kap el, mert egész nap a hátán fekszik.

A betegség leggyakoribb oka, hogy egy idegen anyag kerül a tüdőbe felszívás vagy belélegzés miatt, de előfordulhat gombák vagy baktériumok miatt is.

Gyors lefolyású betegség, ami akár halálos is lehet, gyógyszerekkel azonban jól kezelhető. Ha a kutya lázas, vagy légzési nehézségei vannak, akkor rögtön forduljunk állatorvoshoz.

Mi az Ír farkas elpusztulásának leggyakoribb oka?

Amennyiben megéli az úgynevezett idős kort, akkor általában a korábban említett csontrákban pusztul el, de emellett nagyon gyakori a leukémia is az esetükben, és a nyirokrendszer daganatos betegsége is.

Majdnem ilyen gyakran vezet elhalálozáshoz a szívnagyobbodás is, ami sajnos már a két-három éves korú kutyákra is jellemző lehet.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Ír farkaskutya nevelése

Az Ír farkaskutya nevelése.

Az ír farkaskutya kifejezetten intelligens fajta, ami sok szempontból megkönnyíti a nevelését, ugyanakkor makacs, ami hátráltathatja a tanulási folyamatot.

Nem szabad elfelejteni, hogy a vadász géneket a mai napig magában hordozza, a mozgásigénye pedig meglehetősen nagy, ennek fényében a nevelése során ezt is kamatoztatni kell.

Játékos nevelés a szabadban

Mivel imádnak kint lenni a szabadban, így már egészen korán, 2 hónapos kortól megkezdhetjük a kinti mászkálást a kertben, és közben a nevelés is megkezdődhet.

Akárcsak más kutyáknak, neki is először az alapvető vezényszavakat kell megtanítani. Az ír farkaskutya talán méreténél fogva, az ültetést nem igazán kedveli. Pontosan nem tudni, hogy ez miért van, de az általános tapasztalat ezt támasztja alá, így ne keseredjünk el, ha nem fog elsőre menni.

Szeparációs szorongás leküzdése

Bármilyen nagy is a vadászkutya, és bármennyire is lerángatta a nyeregből az ellenséget, az egyedüllétet bizony nem bírja. A szeparációs szorongás kifejezetten jellemző rá, így már kölyökkorban ajánlott fokozatosan hozzá szoktatni, hogy nem lesz vele mindig otthon valaki.

Ellenkező esetben ne csodálkozzunk rajta, ha a 100 centiméteres magasságával tönkre teszi a lakást aggódó félelmében.

A természetbe eleinte csak pórázon

Amíg az eb nevelése nem jutott el egy bizonyos szintre, de legalábbis addig, hogy a kutya visszajöjjön, ha hívjuk, addig csak pórázon vigyük a természetbe.

Vadászösztöneire hallgatva ugyanis hajlamos nyakába venni az erdőt, mi pedig bottal üthetjük a nyomát. Szerencsére a behívást hamar meg lehet tanítani az ír farkaskutyáknak, ahogy a lábhoz igazodó, fegyelmezett sétát is.

Verseny az idővel

Az ír farkaskutyák rendkívül gyorsan nőnek, így egy éves koráig mindenképpen eredményeket kell elérnünk, mert egy 110 centis miniló bizony nagy galibákat tud okozni.

Először is tudja a kutya, hogy ki a főnök a falkában, nem erőszakosan, de határozottan éreztetni kell vele, már kicsi korában is.

Fontos, hogy hallgasson ránk, mert rendkívül játékos fajta, és ha eléri a felnőtt méreteit, akkor a lakásból és a kertből is romhalmazt tud varázsolni viszonylag rövid idő alatt. Főleg, ha nem tudja, mi az, hogy „Nem”.

Ugrálásról való leszoktatás

Általában a kölyköket mindenki aranyosnak és cukinak tartja, ha a kis szőrgombócok ugrándozással üdvözlik a gazdit és a vendégeket. Ez kistestű kutyáknál nem okoz olyan nagy kellemetlenségeket, mint amikor egy jól megtermett 60 kilós ír farkas kétlábra állva magasabb lesz nálunk.

A fajta esetében kiemelten fontos, hogy az eb korán megtanulja az üdvözlés helyes formáját, ne ugráljon és döntsön le mindenkit a lábáról. Az ugrálásról való leszoktatás azért is nehéz, mert kölyökkorban az emberektől kapott pozitív visszajelzés miatt berögzült szokássá alakulhat.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Ír farkaskutya ápolása

Olló és fésűk, kutyaápoláshoz.

A kutyák ápolása épp annyira a napi teendők részét képezi, mint az etetése és sétáltatása. Az ír farkaskutya a fajtajelleget illetően csupán minimális ápolásra szorul, jóllehet ez hatalmas mérete miatt hosszabb ideig tarthat, mint a pici kutyusok esetében.

A szőrzet ápolása

Az ír farkaskutya szőre csak minimális ápolást igényel, ráadásul bármennyit fésülheted, akkor is bozontos benyomást fog kelteni.

Mint a vadászkutyák többségének, neki is meg van az a jó tulajdonsága, hogy a bundája kvázi tisztítja önmagát, emellett ellenáll a különféle szennyeződéseknek. A puha aljszőr fölött durva és szálkás szőrzet található, ami ugyan nem hajlamos a gubancolódásra, de ha heti egyszer átfésüljük, akkor azt meg fogja hálálni.

A fürdetéssel hasonló a helyzet, szintén elegendő évente néhány alkalommal sort keríteni rá, ám ha piszokban hempereg az eb, akkor ne halogassuk túl sokáig a pancsolást.

A körmök vágása

Amennyiben az ír farkast a rendeltetésének megfelelően tartjuk, úgy a körmét nem kell vágni, mivel a sok mozgás közben lekoptatja azokat.

Ellenkező esetben, ha az eb naphosszat a kanapén heverészik, úgy 3-4 hetente kell vágni a körméből. Mint a többi kutya esetében, nála is akkor időszerű a dolog, ha már halljuk, hogy kopog a köröm padlón.

A fogak tisztítása

A hatalmas kutya fogait rendszeresen kell tisztítani, mivel hajlamos a fogínybetegségekre és a fogkövesedésre is.

Ennek fényében hetente legalább két alkalommal mossuk meg a fogát speciális fogkefével és kutyafogkrémmel. A rutint már kölyökkorban vezessük be, hogy megszokja a kutya, ellenkező esetben hajlamos megmakacsolni magát és nehezebb dolgunk lesz vele.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Mennyibe kerül egy ír farkaskutya kölyök

A különleges ír farkaskutya beszerzése korántsem könnyű feladat, Magyarországon ritka, mint a fehér holló. Mindössze néhány tenyésztő foglalkozik vele, ami többek között a rövid élettartamnak és a kutya egészségügyi költségeinek köszönhető.

A környező országokban könnyebb beszerezni, körülbelül 1700 és 4000 euró közötti áron juthatunk hozzá egy ilyen kutyához. Magyarországon, ha kapunk egyáltalán, akkor legalább 400-700 000 forinttal számoljunk.

Nagyon fontos, hogy csak olyan tenyésztőtől szabad vásárolni, aki rendelkezik a kutya megfelelő orvosi papírjaival, példának okáért, hogy a kutya esetében minimalizálható a szívnagyobbodás esélye.

Sajnos több genetikai betegségre is hajlamos a fajta, ezért elengedhetetlenek a megfelelő igazolások. Ellenkező esetben ne lepődjünk meg, ha a kutya még azt a rövid kort sem éri meg, ami jellemző fajtársaira.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.