Ír szetter fajtaleírás

Ír szetter

Termet
NAGY
Lakásban tartható
nem
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
24-30 kg
59-65 cm
Hím
26-32 kg
63-68 cm
Származás
Írország
Főbb tulajdonságai
Ragaszkodó, emberszerető, csintalan
Várható életkor
12 - 15 év
Szőrzet
Hosszú
FCI besorolás
Vizslák, Szetterek
Színek
Hipoallergén
Nem

Az ír szetter nagyméretű, izmos és életteli eb, aki kirobbanó energiával rendelkezik. Izgágasága és vidámsága miatt dinamikusan és izgalmasan telnek vele a hétköznapok. Hallatlan szeretettel és ragaszkodással áll a gazdája felé, és mérhetetlenül szeret a család középpontjában lenni.

Mesébe illő, fényes és puha bundája a legszebb kutyák egyikévé teszi. Megjelenése elegáns, de a személyisége virgonc, akárcsak egy túlmozgásos gyereknek. Imád huncutkodni és ez a tulajdonsága hosszú éveken át elkíséri.

Játékos és barátságos kutya, akit végtelenül szívélyes vérmérséklettel áldott meg a sors. A sportos és kitartó vadászkutya nagyon gyorsan tud futni, hatalmas mozgásigénnyel bír, és ha nem kapja meg, amit akar, akkor a rosszalkodásban találja meg az elfoglaltságát.

Intelligencia
75%
Aktivitás
88%
Macskabarát
73%
Ugatós
52%
Szőrhullás
47%
Taníthatóság
58%
Gyerekbarát
89%
Házőrző
54%
Harapós
33%
Egészség
61%

Melyek az Ír szetter legfontosabb tulajdonságai?

Cuki kölyök kutya.

Az ír szetter egy kimeríthetetlen, buzgó vadászkutya, akiből megfelelő neveléssel kiegyensúlyozott és hűséges társ lehet. Emberszerető és ragaszkodó jelleme ideális családi kutyává teszi.

Nagyon szeretetteljes és gyengéd fajta, aki jól bánik a gyerekekkel és jól összefér más kutyákkal is. Erősen kötődik a gazdájához, ugyanakkor felülkerekedhet rajta a dominancia, amit határozott viselkedéssel megszüntethetünk.

Vidám, bohókás és csintalan teremtés, aki rendkívül szórakoztató. A családját védelmezi, de annyira jólelkű, hogy házőrzésre nem alkalmas, jelezni viszont fogja az idegenek közeledését.

Intelligens kutya, akinek a tanítása sok türelmet igényel, mert hajlamos a makacsságra és a figyelemhiányra.

Hatalmas energiáit minden nap sporttal és játékokkal kell levezetni, különben csínytevéseken töri a fejét, ami általában azt jelenti, hogy szétrág mindent maga körül. A kutyát bátran magaddal viheted bringázni és futni is, mert lételeme a mozgás és nagyon jó az állóképessége.

Gyors áttekintés

 • Tökéletesen illenek nagy családokba, mert imádnak a gyerekekkel játszani, kergetőzni.
 • Virgonc és rakoncátlan, ezért ha valamilyen gyakorlatban nem leli kedvét, hamar kihátrál a munka alól.
 • Azon kutyafajták közé tartoznak, akik fogékonyak lehetnek a gluténérzékenységre.
 • Többféle neurológiai betegségtől is szenvedhet. Gyakori az epilepszia, az egyensúlyzavar, a túl sok alvás.
 • Bundája rendszeres ápolásra szorul. Szőrzetük a mellkason, a hason és a lábak hátsó részén hosszabb, ezért könnyebben beletapadnak a szennyeződések.

Hasonló temperamentummal rendelkező kutyafajták

Kattints az alábbi kutyákra, ha hasonló mérettel, temperamentummal és tulajdonságokkal rendelkezőt keresel, mint az ír szetter.

Egyik sem nyerte el tetszésed? Fedezd fel az összes kutyafajtát, képekkel és részletes fajtaleírással.


Ismerd meg a csalafinta és daliás eb szükségleteit, legfontosabb tulajdonságait és tartásának ideális körülményeit!

Érdekes tények az Ír szetterről

Ír szetter tények.

Az ír szetter szeretetreméltó és energikus kutya, aki nagyon jól megtalálja a helyét a családban. Mesebeli szépségével és játékos természetével elkápráztatja a kutyák szerelmeseit. Ráakadtunk néhány érdekes tényre vele kapcsolatban, amire biztosan kíváncsi vagy!

Lassan érik be a feje lágya

Az ír szetter fizikai fejlődése jóval meghaladja a mentális fejlődésének ütemét. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kutyafajta már rég elérte kifejlett méretét mire elkezd megkomolyodni.

Várhatóan 2-3 éves korukig rosszcsont kölyökként vagy kamaszként viselkednek, miközben már felnőtt testmérettel büszkélkedhetnek. Kitartó türelemmel kell lenned, míg a kajla kutya éretté nem válik.

Nemcsak vörösek lehetnek

A legtöbb ír szetternek egyszínű, vöröses árnyalatú bundája van, ám akad köztük néhány fehér-vörös is. A vadászkutyaként segítő ebet fehér-vörös színben is tenyésztették, mert ez a színkombináció láthatóbbá tette őket a mezőkön.

Az eredeti, vörös kutyák hamar a kutyakiállításokon találták magukat, míg pepita fajtársaik keményen dolgoztak. Ma sokkal elterjedtebb a vörös szín, a fehér alapon vörös foltos példányok ritkábbak.

A kiállítási kutyák külseje eltér a munkavonalas kutyákétól

A vadászatra tartott és bemutatókon szereplő ebek nemcsak színükben térnek el egymástól, hanem testalkatukban is.

A kiállítási kutyák bundája sűrűbb, szőrük fényesebb, testfelépítésük nagyobb. A terepen dolgozó kutyák kisebbek, karcsúbbak, hogy könnyebben mozogjanak az erdős terepeken, bundájuk pedig ritkább és fénytelenebb.

Díjnyertes eb

Az első díjnyertes ír szettert Elchonak hívták. Ő volt az az eb, aki 1870-ben került Amerikába és megalapozta a fajta népszerűségét a kontinensen. Sikerét bizonyítja, hogy közel 200 kölyökkutyát szült, így nagyban hozzájárult a fajta elterjedéséhez.

Cesar Millan első kutyája egy Ír szetter volt

A világszerte ismert mexikói-amerikai kutyasuttogó és tévés kutyatréner Cesar Millan első kutyáját egy szomszédjától kapta ajándékba. Az ír szetter kölyköt Salukinak nevezte el.

Saját elmondása a szerint a 10 legjobb családi kutya közé tartozik a fajta.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Ír szetter megjelenése

Ír szetter megjelenése.

Az ír szetter vagy Irish Red Setter legfőbb külső jellemzője a hosszan lelógó, fényes, vörös bunda, melytől igazán előkelő megjelenést kap. Testtartása kecses, testalkata karcsú és atletikus. Lábai hosszúak, erősek és izmosak, kifejezetten futásra termettek.

A szukák magassága 63,5 cm, súlyuk körülbelül 27 kg, a hímek marmagassága 68,5 cm körüli, testtömegük maximum 32 kg.

Az ír szetter arca kifejező és érdeklődő, koponyájuk enyhén kupolás fejük legalább kétszer olyan hosszú, mint a fülek közötti távolság. A kutya sötétbarna vagy középbarna szemei közepes méretűek, kissé mandulavágásúak és egymástól távol helyezkednek el.

Az eb fülei lógósak, a szem vonalánál a fej oldalán tűzöttek. A füleket hosszú, enyhén hullámos hosszú szőrzet borítja. Orrlyukaik szélesek az orr színe fekete vagy csokoládébarna lehet. 

Állkapcsuk hosszú, egyenes, az alsó és felső áll körülbelül azonos hosszúságú, harapásuk ollós. Nyakuk közepesen hosszú és enyhén ívelt, de nem túl vastag.

Farka a hát vonalával megegyező magasságban kezdődik és majdnem a csánkig leér. A farok vékonyodik, sűrű, zászlós szőrzet borítja. Csípőjük keskeny, a mellkas mérsékelten széles, jól ívet és mély. Mancsuk kicsi, lábujjaik szorosan helyezkednek el egymás mellett.

Az Ír szetter színvariációi

Egy vörös-fehér és egy vörös ír szetter fut a réten.

A szőrzet a fejen és a háton és a mellső lábakon rövid és sima, a test többi részén közepes hosszúságú és követi a test vonalát. A lábak hátsó részén, a mellkason, a füleken és a hason a szőr hosszú és egyenes, maximum enyhe hullámok megengedettek.

A bunda színe lehet egyszínű mahagónivörös vagy gesztenyebarna, kevés fehér szín megengedett a mellkason és a mancsoknál, de fekete színt nem viselhet magán. A fehér-vörös ír szetter alapszíne fehér, melyet vörösesbarna foltok tarkítanak.

Az ír szetter kutyafajta szőre mérsékelten hullik, évente egyszer, tavasszal hullajtják el a téli bundájukat. A kutya szőrében rengeteg szennyeződés megtapadhat, bundájuk nem hipoallergén.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Ír szetter vérmérséklete és személyisége

Az Ír szetter vérmérséklete és személyisége.

Az ír szetter mindig vidámnak, kalandvágyónak és hiperaktívnak tűnik, egy igazi rosszcsont, aki imád bohóckodni és kimeríthetetlen energiatartalékokkal bír. Nagyon barátságos, szeret a figyelem központjában lenni, akkor a legboldogabb, ha sokan veszik őt körül.

Családi kutya

Az ír szetterek tökéletesen illenek nagy családokba, mert imádják a gyerekeket, szeretnek velük játszani, kergetőzni és minden rosszaságban benne vannak. Élvezik a családi körben töltött időt, jól kijönnek más háziállatokkal is, és mindenkivel barátságosak.

Bármikor hívhatsz át vendégeket, rendezhetsz kerti partit, mert a kutya kedves és jámbor lesz mindenkivel.

Egyáltalán nem jellemző rájuk az agresszivitás vagy a félénkség, igazából nagyon kiegyensúlyozott a természetük. Örömmel csatlakoznak a túrákhoz, családi kirándulásokhoz.

Rosszalkodik, ha unatkozik

Az ír szetter rendkívül energikus eb, aki minden nap igényli az intenzív testmozgást, a játékidőt és a tréninget.

Kölyökkorban akár 3-4 óra aktív elfoglaltságra is igényt tart, felnőttként legalább másfél órát kell mozognia.

Abban az esetben, ha nem foglalkozol vele, felgyülemlenek az energiái, és rögtön azon jár az esze, hogy mivel foglalhatná le magát. Jellemzően ilyenkor ugatásba kezdenek vagy mindent szétrágnak, amihez csak hozzáférnek.

Önálló gondolkodó

Az ír szetter okos és gyorsan tanul. Nem kell százszor megismételned vele a gyakorlatokat, mert hamar kitalálja, hogy mire szeretnéd rávenni, de egyáltalán nem biztos, hogy kedve lesz végrehajtani az utasításaidat.

A kutya nagyon virgonc és rakoncátlan, ezért ha valamilyen gyakorlatban nem leli kedvét, hamar kihátrál a munka alól. 

Akkor jársz a legjobban, ha rövid ideig, de nagyon alaposan megtanítod neki az elvárt utasítást, lelkesen megdicséred és elindulsz vele sétálni, hogy megeméssze a tanultakat.

Kinek ajánlott az Ír szetter?

Két ír szetter és a gazdájuk.

Az ír szetter végtelenül energikus kutya, ezért olyan személynek ajánlott, aki naponta legalább 90-120 perc intenzív testmozgást tud biztosítani kedvence számára és ez után jut még ideje a kutya nevelésére és mentális lefárasztására. Tágas és biztonságosan körbekerített udvarral rendelkezik, de alapvetően a házban, maga mellett tartja a kutyát.

Lakásban nem ajánlott a tartásuk, nagy teret igényelnek, ahol póráz nélkül is futkározhatnak. Az ír szetter nagyon jól kijön a nagyobb gyerekekkel és más kutyákkal is, de a macskákkal is megbarátkozik, ha egészen pici korától összeszoktatjuk őket.

Erős vadászösztönnel bír, ezért mindig pórázon kell sétáltatni, és távol kell tartani a madaraktól. Az unatkozó és magára hagyott eb hajlamos a szeparációs szorongásra, valamint destruktív viselkedésre főként rágcsálással vezeti le az energiáit és szorongását.

Atletikus mivolta ideálissá teszi őt kutyasportokban való részvételre, jeleskedik flyball-ban, agilityben, rally-ban és field trial-ban (mezei verseny). Élvezi az apportírozást, a gazdával való kocogást és frizbizést is.

Az ír szetter nagyon szereti az embereket, hatalmas egyénisége van, ami miatt nagyon szórakoztató tud lenni a társasága. Éberség jellemzi, ezért jelzőkutyának is alkalmas.

Tartási költségeit főként az alapvető állatorvosi vizsgálatok, a jó minőségű tápok beszerzése teszik ki, de ha örökletes betegségtől szenved, akkor a vártnál magasabb kiadásokkal kell számolnod. Mivel a kutya nagyon lassan komolyodik meg, várhatóan több pár cipőnek is búcsút inthetsz, ha nem vagy elővigyázatos.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Ír szetter eredete

Ír szetter vadászik.

Az ír szettert az 1800-as évek elején tenyésztették ki Írországban, kifejezetten azzal a céllal, hogy vadászok számára segítséget nyújtson az elejtett madarak felkutatásában és begyűjtésében.

A vadászok az Angol szettereket, Gordon szettereket, pointereket és spánieleket keresztezték az ír szetter megalkotásakor. A kutyafajta a vadászatok során felkutatta a madarakat és kikergette őket a rejtekhelyükről, hogy a vadászok prédáivá válhassanak, majd összeszedték és elvitték a gazdájuknak a zsákmányt.

Akkoriban a kutyák vörös-fehér színben pompáztak a mezőkön, később, a 19. században megjelent az egyszínű gesztenyebarna típus, az Irish Red Setter és ez vált elterjedté.

A kutyák mai napig is vadásznak, de többségük kutyakiállításokon és családi kutyaként állja meg a helyét. Az Amerikai Kennel Klub 1878-ban ismerte el a kutyafajtát az első elismert kutyafajták között.

Az I. Világháborút követően a kutyafajta népszerűsége magasra tört a kutyakiállításokon, ugyanakkor a munkavonalas állomány drasztikusan lecsökkent. Az ír szetter FCI besorolása alapján (VII.) Vizslák csoportjába és a (2.) Brit és ír pointerek szekcióján belül a (2.2) Szetterek típusába tartozik.

Híres Ír szetterek és gazdáik

A kedves és barátságos megjelenésű ír szetter jelleme felkeltette az érdeklődését rengeteg hírességnek is.

 • Ernest Hemingway amerikai regényíró Egynapi várakozás című elbeszélésében is feltűnik egy vörös ír szetter, a család kutyája.
 • Gianni Versace világhírű divattervező sem tudott ellenállni a gyönyörű kutyafajtának, két ír szettere is volt.
 • Érdekesség, hogy három amerikai elnök is ír szettert tartott a Fehér Házban töltött hivatali ideje alatt. Harry Truman elnök kutyáját Mike-nak, Ronald Reagen szetterét Peggy-nek hívták, leghíresebb társuk Tim volt, akinek Richard Nixon elnök volt a gazdája.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Ír szetter etetése

Gyönyörű ír szetter kutyatálból eszik.

Az ír szetter egy nagyon aktív és sportos kutyafajta, akinek a bőséges testmozgás mellett megfelelő táplálékra van szüksége ahhoz, hogy megfelelő ütemben fejlődjön, egészséges maradjon, és kielégítő kondícióban legyen.

Örökmozgóként rengeteg tápanyagra van szüksége, főként fehérjére, ami segíti az izmok növekedését és fenntartását. Tápanyagigényét mindig a korának megfelelő kutyatáppal kell biztosítani.

Hogyan tápláljuk az Ír szettert?

Az ír szetter egy közepesen nagytestű kutya. Várhatóan 12-18 hónapos korában éri el a kifejlett testméretét. Kölyökként nagyon gyorsan növekszik, egy éves kora után kezd lassulni a növekedése.

A kölyköket, kiskamaszokat ezért célszerű 18 hónapos korukig kölyköknek szánt táppal etetni, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájuthassanak, ami támogatja a fejlődésüket. A kiskutyákat naponta 4 alkalommal kell etetni.

A picik az első 6 hónapban sokat esznek, akár 3x többet mint kifejlett társaik. 6 hónapos kor után az adott mennyiség csökkenthető, majd legközelebb 12 hónapus korukban tovább csökkenthető a napi adag.

Felnőtt korban elegendő a napi kétszeri, reggeli és esti etetés. A kutyafajta mély mellkasa miatt hajlamosabb a puffadásra, ezért nagyon jól kell beosztani az etetés és a testmozgás idejét ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk kedvencünket.

Mivel tápláljuk az Ír szettert?

Az ír szettereket feltétlenül nagytestű kutyáknak szánt táppal kell etetni, a koruknak megfelelő kivitelben. Táplálásukat a magas energiaszintjükhöz kell igazítani.

Az ételnek táplálónak és fehérjében gazdagnak kell lennie, mert a kutyafajta lendületes és izgága. A legjobb fehérjeforrások főként a húsfélék, melyek a protein mellett számos más tápanyagot is biztosítanak.

A jó minőségű fehérjék serkentik az izmok növekedését, támogatják az ínak és ínszalagok felépítését, ami rendkívül fontos az ír szetterhez hasonlóan mozgékony ebek esetében.

A helyesen megválasztott kutyatáp segít megőrizni a szőrzet, a bőr és a körmök egészségét, és hozzájárul a megfelelő hormontermelődéshez.

A bőrallergiát mérséklő lazacolaj, az ásványi anyagokban bővelkedő máj, és az ízületi fájdalmakat csökkentő lenmag szintén értékes összetevők, melyekkel kiegészíthető a kutya tápláléka.

Megfelel számukra a szemes táp, akár némi friss gyümölccsel, főtt tojással vagy párolt zöldséggel kiegészítve, de a nyers etetés is testhezálló lehet.

Itt találod a részletes útmutatónkat, hogy mit ehet a kutya.

Mennyi kalóriára és fehérjére van szüksége az Ír szetternek?

Nyers hús.

Az ír szetter tápanyagigénye a fejlődési szakaszban nagyon magas, felnőtt korban a kutya aktivitásához szükséges igazítani. A kutyafajta számára a megfelelő fehérjebevitel a legfontosabb.

 • 0-4 hónapos: 9-13 kg 
 • 4-12 hónapos: 17-23 kg
 • Kifejlett testsúly: 26-32 kg

Kalória

Kölyökkorban több kalóriát igényelnek, felnőttként már vissza kell fogni a zsírbevitelt, hogy elkerülhető legyen az elhízás. 

 • Kölyök (0-4 hónap): 1100-1450 kcal/nap
 • Junior (4-12 hónap): 1300-1650 kcal/nap
 • Felnőtt (1 éves kor felett): 1800-2100 kcal/nap
 • Idős (10 év felett): 1400-1600 kcal/nap

Fehérje

A fehérje a legfontosabb tápanyag, ezért a kutyaeledel hústartalmának kell túlsúlyban lennie. Az ír szetter igazán izgő-mozgó fajta, akinek az izomépítéshez és anyagcseréhez hatalmas mennyiségű fehérjére van szüksége.

A kutyák fehérjeigénye testsúlykilogrammonként 2 g, mely a következők szerint alakul.

 • 10 kg: 20 g/nap
 • 20 kg: 40 g/nap
 • 26 kg: 52 g/nap

Szüksége van az Ír szetternek táplálék-kiegészítőkre?

Az ír szettereknek feltétlenül jó minőségű kutyatápot kell kapniuk, melyben minden nélkülözhetetlen vitamin és ásványi anyag megtalálható.

A nyers étrend összeállítása bonyolultabb lehet, de ha kellően változatos ételeket kap a kutya, akkor a nyers húsokból, belső szervekből, gyümölcsökből és zöldségekből álló étrend fedezheti a kutya szükségleteit.

Mivel a fajta hajlamos lehet örökletes betegségekre, melyek a mozgásszerveket, az idegrendszert és a látást érintik, ezért egyes étrend-kiegészítők célzottan segíthetnek a kutya szervezetének a tünetek enyhítésében és az állapot javításában.

A vitaminokról és táplálék-kiegészítőkről itt tudsz tájékozódni.

A táplálék-kiegészítők bevezetése előtt kérd ki az állatorvos szakvéleményét!

Leggyakoribb kérdések az Ír szetter etetésével kapcsolatosan

Száraz kutyatáp és nyers etetés.

Mennyire hajlamos az elhízásra?

Az elhízás fokozottan érintheti azokat az ír szettereket, akik kevés testmozgást végeznek, valamit a szükségesnél több táplálékot fogyasztanak.

Az elhízás önmagában is súlyos betegségnek tekinthető, mivel, ízületi problémákat, anyagcsere- és emésztési zavarokat, hátfájást és szívbetegségeket válthat ki, vagy fokozhat.

Mennyire válogatós?

Az ír szetter általában jó étvággyal bír. Az emberi koszttal történő etetés és a túl sok finom falat következtében, illetve idős korban válogatóssá válhat.

Ha a kutya nem akar enni, a legjobb, ha állatorvoshoz viszed, mert betegség is állhat a háttérben.

Milyen gyakran kell etetni az Ír szettert?

Az ír szettereknek 3 hónapos korukig naponta 4x kell enniük, 3-6 hónapos kor között pedig naponta 3x.

6 hónapos kor után egészen felnőtt korukig a napi két etetés tekinthető optimálisnak.

Mennyire érzékeny a gyomra?

Nagytestű és domború mellkasú kutya lévén, az étkezés utáni felfúvódás kockázatot jelenthet, ezért kisebb adagokkal, jóval a testmozgást megelőzően kell őket etetni.

A napi kétszeri etetés segít egyenletesen tartani a kutya vércukorszintjét és megóvja az érzékeny emésztőrendszert a nagy mennyiségű étel okozta terheléstől. A tápváltást nagyon óvatosan és fokozatosan kell kezelni, mert esetükben kellemetlenséget okozhat az emésztésben.

Hajlamos ételallergiára?

Az ír szettereknek nem ajánlott a gabonafélék túlzott fogyasztása. Azon kutyafajták közé tartoznak, akik fogékonyak lehetnek a gluténérzékenységre, mely élethosszig tartó gluténmentes étrend betartását követeli meg.

Az ételallergia tüneteiről, kezeléséről, és az eliminációs diétáról itt találsz hasznos információkat.

A gluténfogyasztás emésztőrendszeri panaszokat válthat ki. Természetesen más kutyákhoz hasonlóan bármilyen ételre allergiás lehet.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Ír szetter egészsége

Öreg ír szetter kutya portré.

Az ír szetter egészségének legfőbb meghatározója a genetikája és a kutya aktivitása. A kutyafajta felettébb energikus, feltétlenül sok mozgásra van szüksége ahhoz, hogy szervezete fitt maradjon. Az örökletes betegségek ismerete segíthet az intő jelek felismerésében.

Mennyire egészséges az Ír szetter?

Az ír szetterek egészsége közepesnél valamivel jobbnak mondható. Ennek ellenére várható élettartamuk magas, 12-15 év közötti.

A kutyafajta esetében olyan örökletes betegségek jelentik a legnagyobb veszélyt, melyek nem visszafordíthatók és nem kezelhetők. Az egészséges felmenőkkel rendelkező, genetikai szűrésen átesett almokból származó egyedek jó eséllyel hosszú életet élhetnek.

A kutya egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen a rengeteg testmozgással járó aktív életmód biztosítása és a helyes táplálás.

Az Ír szetter leggyakoribb betegségei

Betegeskedő kutya fekszik és szomorú.

Az ír szetterek a hétköznapinak mondható kutyabetegségeken felül több olyan genetikai korban is érintettek lehetnek, mely jelentősen rontja az életminőségüket és csökkenti a várható élettartamukat.

Testalkatuk miatt a felfúvódás jellemző, de többféle szembetegség, idegrendszeri probléma, hormonális és vérzési rendellenesség is előfordulhat. Az ír szetterekre a következő betegségek jelentik a legnagyobb veszélyt.

Gyomortágulat, puffadás

A puffadás gyakori probléma a mély és domború mellkasú kutyáknál. Esetükben komoly problémát jelent a felfúvódás, amikor a gyomor megtelik gázzal és nyomja a körülötte lévő szerveket.

Súlyos esetben a gyomor meg is csavarodhat, ami megszakítja a gyomor és a lép vérellátását. Azonnali orvosi beavatkozás nélkül a gyomorcsavar végzetes lehet.

Pajzsmirigy betegség

Az ír szetter hajlamos a pajzsmirigy alulműködésre, mely egy olyan endokrin betegség, amikor pajzsmirigy nem termel elegendő hormont.

Jellemzően idősebb korban alakul ki és vérvizsgálattal igazolható. A tünetek közé tartozik a száraz bőr és szőr, fokozott szőrhullajtás, súlygyarapodás, agresszió, levertség vagy egyéb viselkedésváltozás. Az állapot hormonpótló gyógyszerekkel kezelhető

Csípőízületi diszplázia

A csípődiszplázia egy genetikai eredetű rendellenesség, amely igen gyakori a nagytestű kutyák körében. Fennállása esetén a combcsont nem illeszkedik pontosan a vápához, emiatt a járás folyamatosan fájdalmas súrlódással jár.

Kezeletlen csípődiszplázia esetén a porcok kopnak, a kutya elkezdhet furcsán járni, sántíthat és nehézkesen kelhet fel a talajról. Az egészséges testsúly fenntartása segíthet csökkenteni a kutya fájdalmait.

Idegrendszeri problémák

A kutyafajta többféle neurológiai betegségtől is szenvedhet. Gyakori az epilepszia, az egyensúlyzavar, a remegés, gyengeség és a túl sok alvás.

A rángógörccsel járó epilepsziás rohamok 6 hónapos és 3 éves kor között jelentkeznek először, élethosszig tartó gyógyszeres kezeléssel kordában tartható a betegség.

A Wobbler-szindróma velejárója az ingatag járás, amit a beszűkült gerinccsigolyák által gerincvelőre kifejtett nyomás okoz. A kutya ilyenkor nem érzi a lábát, hátsó lábai instabillá válnak, az eb botladozik, elesik.

Kezelése rehabilitációs gyakorlatokkal, nyakmerevítővel, gyógyszerekkel esetleg műtéttel lehetséges.

Kockázatot jelent a degeneratív mielopátia, ami a hátsó testfél elgyengülését végül lebénulását okozza, beleértve a vizelettartási kontroll elvesztését. Az örökletes betegségre nincs gyógymód, de a rehabilitáció és étrend-kiegészítők hasznosak lehetnek.

Szembetegségek

Főként a szürkehályog, entrópium és a progresszív retinális atrófia kerül esetükben előtérbe. A szürkehályog elterjedt kiváltó oka az az időskori vakságnak az ír szetterek körében.

A szembetegség felismerhető arról, hogy a kutya szeme ködössé, homályossá válhat és megromolhat a látása. A szürkehályog a szemlencse operációjával többnyire gyógyítható.

Az entrópium, más néven befelé forduló szemhéj okán a kutya szempillái karcolják és irritálják a szaruhártyát. Sajnos az elváltozás fájdalmas, hosszú távon vakságot okoz.

Az örökletes szemhéj-rendellenesség korai szakaszban sebészi korrekcióval orvosolható. A progresszív retinális atrófia kockázata nagyon magas az ír szettereknél.

A betegséget egy hibás gén okozza, ami miatt a szemben lévő fényérzékelő sejtek, csapok és pálcikák lassan elsorvadnak és fokozatosan veszti el a kutya a látást. Kezdetben éjszakai vakság és kitágult pupillák hívják fel a figyelmet a gyógyíthatatlan betegségre.

A különböző szembetegségek tüneteiről egy régebbi cikkünben már írtunk.

Vérzési rendellenességek

Az ír szetterek jellemzően ritka vérzési rendellenességekre hajlamosak. Egy véralvadást elősegítő fehérje hiánya miatt spontán vérzés alakulhat ki.

A Von-Willebrand-szindrómának nevezett vérzési rendellenesség hatására még a kisebb sérülések is nehezen csillapítható vérzéstől szenvednek az ebek. További problémát jelent a hemolitikus vérszegénység és az alacsony trombocitaszám.

Az autoimmun folyamatok során az immunrendszer megtámadja saját vörösvérsejtjeit és vérlemezkéit. A vörösvérsejtek csökkenése, gyengeséget, letargiát és elfehéredő ínyt okoz a vérszegénység miatt.

A vérlemezkék pusztulásával csökken a véralvadás, ami rendellenes vérzést okoz. A káros folyamat immunszupresszív gyógyszerekkel kezelhető, esetenként vértranszfúzió is szükséges lehet.

Mi az Ír szetter elhalálozásának leggyakoribb oka?

Idős korban a leggyakoribb elhalálozási ok a rák és annak szövődményei. Az ír szetterek akár 15 évig is élhetnek, hosszú élettartamuk miatt nagyobb eséllyel alakulhat ki náluk rákos megbetegedés.

Sok daganatos elváltozás sebészi úton eltávolítható vagy kemoterápiával kezelhető. A korai felismerés és időben megkezdett kezelés nagyon fontos, hiszen az elhullás szerencsés esetben elkerülhető.

Kölyökkorban egy igen ritka, örökletes betegségre, a CLAD-re szeretnénk felhívni a figyelmet, mely kifejezetten az ír szetterek sajátossága. A CLAD, azaz canine leukocita adhéziós deficiencia, magyarul kutya fehérvérsejt-tapadási elégtelenség egy immunhiányos betegség.

Azok a kölykök, akik két recesszív mutáns gént örökölnek, rendszerint nagyon hamar elhullanak. A génhiba megváltozatja az állat élettani funkcióit, így az fogékonyabbá válik egyes betegségekre.

Végső soron a gyenge immunrendszert támadó hétköznapi fertőzések okozzák a kicsinyek halálát. Az egészséges szülők is hordozhatják a CLAD gént, tenyésztés előtt DNS-teszt elvégzése ajánlott.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Ír szetter nevelése

Az Ír szetter nevelése.

Az ír szetterek kiképzését korán kell kezdeni, mert az önfejűségre nyitott kutya domináns viselkedést vehet fel.

Nevelése határozottság és következetességet igényel ahhoz, hogy a kutya falkavezérként tekintsen a gazdájára. Bár a kutya okos, gyerekes és örökmozgó jelleme megnehezítheti a tanítását.

Csökönyös tanítvány

A szetterek közül, az írek taníthatók a leginkább, de makacsságuk és manipulatív viselkedésük miatt meggyűlhet velük a bajod.

A kutyafajtának el kell hinnie, hogy komolyan gondolod az utasításokat és elvárod tőle a feladatok végrehajtását.

Az eb figyelmét nehéz megragadni, kis túlzással egy repülő pillangó szárnycsapásának nesze is képes elterelni a gondolatait a tanulásról. Mindenképpen nyugodt környezetben kezd vele a gyakorlást.

Eszes diák

Jó hír, hogy a kutyának megvan a magához való esze. Amint sikerül elérned, hogy rád figyeljen, nagyon gyorsan kapja el a fonalat és teszi magáévá a tudást.

Szerencsére néhány ismétlés elegendő ahhoz, hogy megtanuljon egy-egy utasítást vagy új trükköt, mert kiemelkedő a memóriája. A kicsiknek szóló tréninget szuszakold bele napi 3-4 rövid, maximum 7 perces “tanórába”, és fokozatosan növeld az időtartamot, ahogy fejlődnek.

Ketrechez szoktatható

Az ír szetter könnyen ketrechez szoktatható, főképpen amiatt, mert nagyon hamar szobatiszta lesz. A kutyafajta tiszta, igényes a környezetére, nem piszkít a helyére és rövid idő alatt megtanulja, hogy melyik az ürítésre kijelölt helyszín.

A ketrec számára biztonságot és a pihenésre alkalmas helyet jelenti, ahová szívesen visszavonul.

Pórázhoz szoktatás

Az ír szetternek nagyon erős a vadászösztöne, ezért nagyon alaposan meg kell tanulnia a pórázon való sétát.

Nem ritka, hogy a kutya üldözőbe vesz valamit, amikor szabadban sétálsz vele. Ha a kutya szimatot fog, nem érdekli semmi más, ezért muszáj, hogy legalább pórázzal kordában tudd tartani és tudja, hogy nem rángathat téged.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Ír szetter ápolása

Ír szetter a gazdája ölében ül.

Az ír szetterek szépséges bundája bizony törődést igényel. Szőrzetük a mellkason, a hason és a lábak hátsó részén hosszabb, ezért könnyebben beletapadnak a szennyeződések. Főként a szőrzetre kell figyelmet fordítani az ápoláskor.

Fésülés

Az ír szetter bundáját legalább hetente 3 alkalommal ki kell fésülni, de ha séta közben összeszed néhány száraz levelet, feltétlenül tisztítsuk meg a bundájukat hazaérkezéskor.

Használj jó minőségű kefét és ritka fogazatú bontófésűt a bunda karbantartásához. A csomók eltávolításában a kifésülő spray-k segíthetnek. Az ápolatlan bunda hamar kócolódik és rasztásodik.

Fürdetés

Fürdetés előtt, mindig fésüld ki alaposan a kutya bundáját. Használj kíméletes sampont és alaposan öblítsd ki a habot a szőrszálak közül, mert a lerakódó kozmetikum bőrirritációt válthat ki.

Amikor csak lehet, mindössze egyszer samponozd át a kutyát, hogy ne mosd le teljesen a faggyút a szőrzetéről. Évente 3 alkalommal használhatsz tisztító hatású sampont is, ha a kutya nagyon koszos, de ne vidd túlzásba, mert a kutya szőre szárazzá és fénytelenné válhat tőle.

Minden samponozás után használj tápláló balzsamot, hogy a szőr megőrizze selymes puhaságát. Szárításkor fésüld a kutya szőrét a szőr növekedésének irányába, hogy az simán lelapuljon és ne szálljon. Végül pedig fújd be kondicionáló spray-vel, hogy a szőr fényes legyen.

Rendszeresen vidd kutyakozmetikushoz

Az ír szetterrel nem úszod meg a kutyakozmetikust, rendszeresen el kell látogatnod hozzá, ha szeretnéd, hogy a kutya külseje szép maradjon.

A bundát rendszeresen nyírni kell azokon a területen ahol a szőrzet hosszúra nő, a körmöket pedig vissza kell vágni. A fejen lévő szőrt általában trimmelni kell, a nyakon és mellkason lévő szőrt érdemes ritkítani. A mancsokon lévő szőrt vissza kell vágni és ritkítani kell, hogy kevesebb sár tapadhasson az ujjak közé.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Kutyakölykök az alomban.

Hazánkban az ír szetter nem tartozik a legelterjedtebb fajták közé, ennek megfelelően körülbelül egy tucat tenyésztő foglalkozik a fajta tenyésztésével.

Hobbi célra tartott kis kedvenceket 250.000 – 300.000 Ft-os kezdőáron vásárolhatunk hivatalos tenyésztőktől, törzskönyvvel, szerződéssel, orvosi szűréseken átesett kölyköket. A környező országokban 1000-1300 euró körül juthatunk az egyszínű kutyákhoz.

A fehér-vörös árnyalat ritkább, ezért nehezebb hozzájutni, a bicolor ebek ára ennek megfelelően valamivel magasabb, 1200 euró felett indul.

A kutyafajta számos örökletes betegségtől szenvedhet, amit első ránézésre nem lehet megállapítani csak genetikai tesztekkel, például a csontrákra való hajlam, epilepszia vagy egyéb neurológiai bántalmak. Feltétlenül kérj igazolást a kölyök szűrővizsgálatairól és felmenőinek egészségügyi állapotáról!

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.