Kuvasz fajtaleírás

Kuvasz

Termet
ÓRIÁS
Lakásban tartható
nem
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
30-42 kg
66-70 cm
Hím
40-52 kg
71-75 cm
Származás
Magyarország
Főbb tulajdonságai
Határozott, védelmező, önálló
Várható életkor
10 - 13 év
Szőrzet
Hosszú
FCI besorolás
Juhász- és pásztorkutyák
Színek
Hipoallergén
Nem

Van egy régi mondás Erdélyben, mi szerint a medve az nem játék. Nos, a kuvasz sem az! Nem a legnagyobb termetű fajta, nem is a leggyorsabb, sőt nem is a legerősebb, a karaktere azonban egyedülálló. Talán nincs is nála határozottabb, eltökéltebb kutya.

Ha utána olvasunk a fajtának, akkor az intelligens szó hamar fel fog bukkanni a szakirodalomban, ez azonban becsapós.

Hogyha megkérdezünk egy hortobágyi pásztort a kuvaszról, akkor az meg fogja vonni a vállat és egyszerűen azt mondja, hogy szelídíthetetlen. Persze ez sem teljesen igaz, mégis, talán a legárulkodóbb jellemvonása a kutyának.

Okos és könnyen tanul, de csak akkor, ha akar, ha pedig valami nem tetszik neki, akkor még az imádott gazdájával is szembeszáll. Röviden: a kuvasz nem köt alkut.

Intelligencia
78%
Aktivitás
50%
Macskabarát
59%
Ugatós
29%
Szőrhullás
60%
Taníthatóság
27%
Gyerekbarát
59%
Házőrző
98%
Harapós
77%
Egészség
100%

Melyek a Kuvasz legfontosabb tulajdonságai?

Kuvasz kiskutya.

Bár ez a hófehér kutya hivatalosan magyar fajta, azért a neve is sejteti, hogy eredete régebbi származású, az ázsiai szó jelentése pedig az, hogy védelmező.

Nos, a kuvasz a mai napig maradéktalanul hű nevének jelentéséhez.

A középkorban még medve és farkas vadászatra használták, később azonban sokkal inkább nyájak őrzésére hasznosították a képességeit. Így a védelmezés mellett vagy inkább ezzel együtt, a terület őrzése máig az egyik legjellemzőbb tulajdonsága.

Talán az intelligenciájának köszönheti akaratosságát, ha úgy tetszik öntörvényű jellemét. A kuvasz kiváló házőrző, mivel bizalmatlan az idegenekkel szemben és nem kell hozzá sok ingerlés, hogy fenyegetően lépjen fel.

A gazdájához hűséges, de őt is hajlandó kérdőre vonni. Nem egy történet kering arról például, hogy ha a kuvasz gazdája pityókásan tér haza, akkor bizony a kerítés előtt alszik, mert a kutya nem engedi be a saját otthonába.

Ugyanakkor, ha jól és időben szocializáljuk, akkor igazi tündér is tud lenni, közismert például a gyerekek iránti szeretete, de kivételesen nagy macskabarát hírében is áll.

Ismerd meg a kuvasz legfontosabb tulajdonságait, nevelésének, tartásának optimális körülményeit.

Érdekes tények a Kuvaszról

Magyar bikacsorda.

A kuvasz titokzatos és különleges fajta. Egyszerre nyűgözhet le bennünket a szépsége, az ereje, valamint az ezekből fakadó méltósága. Olyan, akár egy védelmező arkangyal, Mihály vagy Gábriel.

Jelleméből adódóan sok olyan izgalmas dolgot tartogat a számunkra, melyeket érdemes számba venni, lássuk ezekből a fontosabbakat.

A korona védelmezői

A középkori közép- és kelet európai régióban a királyi családoknak is kedvenc kutyája volt ez a fajta. Mátyás királyunk például köztudottan sehova sem ment valamelyik kuvasz kutyája nélkül, amiről írásos dokumentumok is beszámolnak.

Több ilyen kutyát is tartott, mivel nagyobb biztonságba érezte magukat mellettük, mint a testőrsége jelenlétében.

A medve is azt mondja, hogy bocs…

A kuvasz kegyetlen ellenfél, nem csak a fizikuma és a vitalitása, de az eltökéltsége miatt is. Az egyik legbátrabb kutyafajta, ezért is használták medvevadászatra.

Nem ritkán, két jól megtermett kutya meg tudott torpantani egy medvét, ami szinten egyedülálló a kutyafajták között.

1956-os hősök és áldozatok

Sajnos a kuvasz a kihalás szélén áll, vagy legalábbis jelenleg nagyon kevés az egyedszámuk. Ennek az egyik oka a II. világháború és az azt követő 1956-os forradalom.

A csendőrség és a katonaság vidéken is elkobozta a javakat, a kuvaszok azonban valóban jó házőrzők, így nem engedték be az illetékteleneket még akkor sem, ha puskacső volt a kezükben.

A katonák, így jobb híján lelőttek a kutyákat, hogy bejuthassanak. Rengeteg állat elpusztult ezekben az időkben, ami a fajtát is veszélybe sorolta.

Hófehér szín, kíméletlen fogak

A középkorban a kuvaszt még gyakran használták vadászkutyaként is, méreténél és erejénél fogva pedig nem kacsa, hanem farkas- és medvevadászatra.

Ez a bátor kutya bármilyen állattal szembe mert szállni. Ugyanakkor volt még egy tulajdonság, ami nagyon jó szolgálatot tett a vadászat során. Ez pedig a fehér színe, mivel így az éjszakai csetepatéban is meg lehetett különböztetni a medvétől vagy a farkastól.

A védelem a génjeiben van

A kuvasz ösztönös védelmező és akkor érzi igazán jól magát, ha ezt a feladatát teljesítenie is kell. Nem kell utasítani, magától őrzi a házat és a nyájat, ami persze lehet akár a családja is. Ez a belső késztetés pedig már egészen kölyök korában jelentkezik nála.

Kuvaszok nyugaton

Az abruzzói és a pireneusi hegyikutyák valószínűleg a kuvaszok leszármazottjai. A magyar szürke szarvasmarhákat nyugatra terelő- majd értékesítő Hajdúkat, akár 20-30 kutya is kísérte.

A visszafelé vezető úton már nem volt ennyi kutyára szükség, így a kuvaszok egy részét külföldön értékesítették, melyekből mára egyéb kutyafajták is származhattak.

Zseniális geográfusok

A kuvaszok intellektusuknak köszönhetően hatalmas területeket tudnak felügyelni. Egy 800 x 800 négyzetméteres, azaz 64 hektáros parcellát könnyedén átlátnak. Az elkóborolt állatokat pedig visszaterelik a helyükre.

Ha legeltetésről van szó, és utána haza kell kísérni a nyájat azt is könnyedén megoldják ember segítsége nélkül is.

Precizitás a sikerért

A sokat említett védelmező ösztönnek gyakorlatilag minden alárendelődik a kuvaszok esetében. Ennek jegyében maximálisan precíz állatok, ha a feladat teljesítéséről van szó.

Őrizzen bármit is, megfigyelő állásokat alakít ki magának és onnan szemléli a megfigyelendő területet. Ha egy farönk, tégla, stb. zavarja abban, hogy belássa a megfigyelt területet, akkor azt gondosan eltünteti onnan. 

A festők nem hazudnak

Egy kuvasz a védelmező ösztöne miatt, akkor a legboldogabb, ha az egész családot maga körül tudhatja. A XIX. század romantikus családi festészetében a kuvasz a leggyakoribb kutyafajta, amelyik megjelenik a vásznon.

Ezeken az ábrázolásokon a gyerekek általában játszanak, a feleség és a férj az asztalnál ül, a kutya pedig a gazda lába előtt heverészik.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Kuvasz megjelenése

Két kuvasz kergeti egymást.

A kuvasz nem csak jellemében, de fizikumában is erős. A testalkata már önmagában is határozottságot sugároz.

A kanok marmagassága 71-75 cm között alakul, míg a szukáké 66-70 cm az általános fajtatrend szerint. A hímek így valamivel súlyosabbak is, olyan 40-52 kilogrammot nyomnak, míg a nőstények 30-42 kilogrammot.

A két nem között szembetűnő különbség, hogy általában a kanok mellkasán a szőrzet jóval dúsabb, mint a szukákén. Az izomzatuk azonban hasonlóan domináns, ami még a dús szőrzet alatt is látszik.

Jellemzően a hátuk széles és enyhén lejtős, a mellkasuk hosszú és ívelt. A nyak viszonylag rövid és kifejezetten izmos.

Ehhez képest, ami fontos fajtajelleg, hogy a fej az nem zömök, hanem inkább megnyúlt, mely memességet és eleganciát sugároz. Az orrhát egyenes, a homlok pedig enyhén domború.

A szeme sötét, leginkább mandula alakú, a füle enyhén eláll a fejétől, ha figyel, akkor mozog, de soha nem áll fel. A végtagjai szintén erősek és arányosak. A farka lelóg és közepesen hosszú, a vége pedig enyhén felfelé kunkorodik.

A Kuvasz színvariációi

A kuvasz szőrének a színe nem variált, nincsenek kivételek, ami az egyik leghatározottabb fajtajelleg is náluk. Az ebek szőre tehát fehér, amennyiben a fehérnek vannak variációi, úgy lehet kopottasabb és hó tisztaságú is.

A bunda mindig dús és erős, ezért is bírják kifejezetten jól a hideget, sőt általában a mínuszokban érzik jól magukat. A szőrzet alakulása lehet göndör és egyenes is, az utóbbi azért jóval ritkább, a legtöbb esetben enyhe és erősebb hullámok jellemzik a fajtát.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Kuvasz vérmérséklete és személyisége

Kuvasz a fűben fekszik, háttérben hegyek.

Természetesen minden kutyának van saját személyisége, és vannak bizonyos fajtajellegek is, melyek jellemzőek rá. Egy kuvasz azonban egy picit más ügy, mivel nála maga a karakteresség a fajtajelleg.

Kivételesen határozott, talán emiatt különleges és elbűvölő. Bár az utóbbi szóra egy kuvasz lehet, hogy megemelné a fejét.

Ne húzd ki nálam a gyufát…

A kuvasz bizony hajlamos keményen reagálni, ha veszélyeztetve érzi a területet, melyet őriz, vagy ahol lakik. Bár a kettő nála egy.

Hasonlóképpen reagálhat, ha egy idegentől nem kapja meg a kellő tiszteletet. Nem lehetett eléggé hangsúlyozni, határozott és ki is áll az érdekeiért, magyarul védelmez minden áron. Éppen ezért barátkozni csak akkor szabad vele, ha ő teszi meg felénk az első gesztust.

Einsteini intelligencia

A kuvaszt nehéz tanítani, korán kell elkezdeni és csak akkor leszünk sikeresek, ha a kutya is szeretne tanulni. Ez azonban nem az intelligencia hiánya, hanem inkább a többlete nála.

Őrző és terelő kutyaként képes átlátni rendkívül bonyolult rendszereket is. Értelmezi a tájban a fát, a folyót és a házat, bármit, és úgy kombinál, hogy mindig teljesítse a feladatát.

Úgy szeretlek, majd megeszlek

A sokat emlegetett védelmező ösztön a szeretésben is artikulálódik. Egy kisgyereket nyugodtan rábízhatunk egy kuvaszra, biztos, hogy vigyázni fog rá.

Amíg a felnőttekkel szemben a fellépése gyakran kemény, addig a gyerekek esetében csak a védelmezésre való igény jelentkezik nála.

Rideg vagyok, de azért boldog is tudok lenni

Bármennyire is fegyelmezett egy kuvasz és tölti ki idejének nagy részét azzal, hogy a feladatát teljesítse, azért ő is szeret kényeztetve lenni.

Bár ez nem teljesen pontos, mert nála a boldogság annyit tesz, hogy együtt lássa a családot. Kicsik és nagyok szem előtt legyenek, és akkor ő is békésen lehunyhatja a szemét egy kényelmes szundikálás erejéig.

A lánctól veszélyes leszek

A kuvaszt nem szabad láncon tartani, és ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni. Tartásával kapcsolatban ugyanis régen ez volt a legnagyobb hiba, ami miatt olyan jelzőket kapott a fajta, hogy bolond, agresszív, őrült.

Tény sajnos, hogy láncra verve könnyen agresszívvá és kiszámíthatatlanná válik ez a gyönyörű állat, nem ritkán pedig a saját gazdája ellen is fordulhat. Ettől azonban nem őrült, egész egyszerűen nem bírja a béklyót, nem arra született.

Kinek ajánlott a Kuvasz?

A kuvasz csak kevés embernek ajánlott, a tartása pedig meglehetősen speciális. Terelő kutya révén semmiképpen sem tartható lakásban, sőt még az udvarral rendelkező családi ház sem ideális számára.

Ez a kutya a pusztára és a mindennapi ügetésre született. A legjobb számára egy tanya és a végtelen horizont. Emellett pedig a kuvaszt le is kell foglalni, fontos, hogy teljesítsen feladatot, csak így lesz boldog és kiegyensúlyozott.

A lényeg, hogy a kuvasz az nem házi kedvenc, munkára született.

Első kutyásoknak szemiképpen sem ajánlott ez a fajta, sőt igazából csak gyakorlott kutyatartók számára javasolt.

Határozott temperamentuma miatt a gazdája sem lehet alamuszi, neki is határozott, erős személyiségnek kell lennie, hogy boldoguljanak egymással.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Kuvasz eredete

Hatalmas kutya.

Hivatalosan a kuvasz magyar fajtaként van nyilván tartva, de története régebbi időkre nyúlik vissza. A neve ázsiai eredetre utal és a honfoglaló magyarokkal érkezett a Kárpát-medencébe.

A kuvasz szó jelentése vitatott, egyesek szerint a kuvasz, azaz testőr szóra vezethető vissza, mások a védelmező, míg megint mások a nyúzó szavakban vélik felfedezni az eredeti jelentését.

Származási helye sem fixálható, Nyugat-Ázsia és az Urál-hegység mellett többen biztosra veszik, hogy a kutya Tibetből származik. Mindenesetre a honfoglaló magyarokkal már együtt kalandozott, ezzel pedig az egyik legősibb, ha nem a legősibb magyar kutyafajtának tekinthető.

Míg a középkorban hallatlan megbecsülés övezte és a királyok kedvence volt, de még Zrínyi Miklós is megénekelte a fajtát, addig a XX. században gyakorlatilag a kihalás szélére sodródott.

Az Árpád-háziak még medveölésre használták, később terelő és pásztorkutya lett belőle, megint később pedig a magyar tanya jellegzetes alakja, aki a birtokot őrzi.

A II. világháború és 1956 hihetetlen pusztítást végzett a hazai állományban, ez a kutya ugyanis valóban őrzi a portát. A fosztogató katonák nem tudtak bemenni tőle, így tucatszám végeztek a szerencsétlen kutyákkal.

Csak erdélyi vérfrissítéssel, valamint sokak, köztük Raitsits Emil munkájának köszönhető, hogy sikerült megmenteni a fajtát. Sajnos azonban ma is veszélyeztetett, de a különböző programoknak köszönhetően azért már jobb helyzetben van. Jelenleg 150-250 egyed között van az éves szaporulat.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Kuvasz etetése

A Kuvasz etetése.

Mint általában a nagy testű kutyák, így a kuvasz is bőségesen táplálkozik, ráadásul jó minőségű, energiában gazdag ételre van szüksége.

Ha normálisan tartjuk a kutyát, vagyis különösen aktív életet él, akkor még speciálisabb a helyzet. Ebben az esetben biztosan nem fog elhízni, viszont a megfelelő energiabevitelről gondoskodnunk kell.

Hogyan tápláljuk a Kuvaszt?

Míg a kölyök kutyákat napjában legalább háromszor kell etetni, addig a felnőtt egyedeknek elegendő csak kétszer adni, illetőleg folyamatosan biztosítani a napi ivóvíz szükségletüket.

Amíg a kutya izomzata és csontozata fejlődik – olyan két éves korig – próbáljuk a legjobb minőségű tápot adni neki. A nagy aktivitás miatt ugyanis esetükben különösen fontos, hogy megkapjanak minden hozzávalót az egészséges fejlődéshez.

A kuvasz nem válogatós, így később a bolti tápokat nyugodtan ki lehet egészíteni házi koszttal is, már csak azért is, hogy biztosítva legyen a megfelelő mennyiségű élelem.

Nem válogatós, de fontos, hogy változatos legyen az étrendje. Amire pedig a legnagyobb mennyiségben van szüksége, az a megfelelő minőségű állati fehérje.

Mivel tápláljuk a Kuvaszt?

A kuvasznak az a jó, ha minél többféle táplálékot kapnak, így a száraz és a nyers étel is megfelelő számukra. Minél nagyobb mennyiségben adjunk neki fehérjét, de ha elegendően sokat mozog az eb, akkor a szénhidráttól sem kell tartózkodni.

A legjobb a húsból és ezen belül is az izomhúsból származó tápanyag, amit időnként különféle növényekkel, például babbal vagy rizszel is kiegészítünk.

A nassolás sem tilos a megfelelő tartás mellett, a szárított marhahús például kiváló csemege számukra. A felnőtt kutyáknak időnként akár marhacsontot is adhatunk, amin elnyámmognak, a megfelelő mennyiségű kalcium amúgy is fontos a megterhelt csontozatuk számára.

Mennyi fehérjére és kalóriára van szüksége a Kuvasznak?

A napi táplálék mennyiségét általában az állat súlyához képest határozzák meg, ez a legfontosabb szempont. A kuvasz esetében azonban ezt nagy mértékben meghatározza az is, hogy milyen körülmények között tartjuk.

Abban az esetben, ha egész nap birkanyájat őriz, vagy marhacsordát hajt, akkor természetesen mindenből nagyobb mennyiségre van szüksége.

Az egészséges, nem láncon tartott kuvasz ideális súlya a következő:

 • 0-4 hónapos: 7,5-23 kg
 • 4-12 hónapos: 24-44 kg
 • Kifejlett testsúly: 39-52 kg

Kalória

Ahhoz, hogy a kutya bírja a megfelelő tempót, adott esetben az egész napos munkát, megfelelő mennyiségű, és jó minőségű kalóriát kell fogyasztania. A kuvasz esetében a legtöbb esetben még az elhízástól sem kell tartani.

Általánosságban a kuvasz napi kalóriaszükséglete a következőképpen alakul:

 • Kölyök (0-4 hónap): 1182-2205 kcal/nap
 • Junior (4-12 hónap): 1518-2392 kcal/nap
 • Felnőtt (1 éves kor felett): 1747-2170 kcal/nap
 • Idős (8 év felett): 1447-1763 kcal/nap

Fehérje

A kuvaszoknak különösen fontos a nagy mennyiségű és jó minőségű napi fehérjebevitel. Legfőképpen akkor, amikor még fejlődésben vannak és alakulóban van az izomzatuk, de a későbbiekben is érdemes odafigyelni erre.

A kuvasz napi fehérjeszükséglete a következőképpen alakul:

 • 25 kg: 50 g/nap
 • 40 kg: 80 g/nap
 • 50 kg: 100 g/nap

Szüksége van a Kuvasznak táplálék-kiegészítőkre?

Felnőtt korban és megfelelő tartás mellett, valamint, ha jó minőségű táplálékot kap az eb, akkor nem, a kuvasznak nincs szüksége táplálék-kiegészítőre.

A kuvasz a szó legpozitívabb értelmében igénytelen fajta és ha változatos étrendet biztosítunk számára, akkor abban minden meg kell legyen, amire a szervezetének szüksége van. Ugyanakkor, mivel nagyfokú aktivitás jellemzi, így nagyon fontos, hogy mind a csontozata, mind pedig az izomzata megfelelően fejlődjön.

Kölyök korban kell megalapozni a kutya későbbi egészségét is. Ezért, akár két éves koráig is adhatunk neki időnként plusz kalciumot, illetőleg A- és D-vitamint az étrendjéhez.

A leggyakoribb kérdések a Kuvasz etetésével kapcsolatban

Kutyaeledelek és húsok.

Mennyire hajlamos hízásra a Kuvasz?

Ez teljes mértékben az állat tartásától és az etetésétől függ. Alap esetben egy kuvasz egész nap mozgásban van, kövér pásztorkutyát pedig nem gyakran látni, ahogy kövér hosszútávfutó embert sem.

Azonban, ha egész nap heverészik és csak a kaput kémleli, akkor hajlamos lehet a plusz kilók felszedésére, ebben az esetben jobban oda kell figyelni az étrendjére, vagy mozgást kell biztosítani neki.

Mennyire válogatós?

Ami az étrendet illeti a kuvasz a legkevésbé sem válogatós. Teljesen igénytelen ebből a szempontból, amit leteszünk elé azt megeszi.

Ritka az az állat, amelyik a táljában hagy valamit. Legyen az prémium kategóriás kutyatáp, megmaradt húsleves, vagy éppen túrós tészta.

Milyen gyakran kell őket etetni?

Nem kell túlzásba vinni a napi etetést. Nyugodtan adhatunk nekik kevesebbszer nagyobb mennyiséget. A kölyök kutyákat naponta 3-4 alkalommal kell etetni, míg a felnőtt példányokat elegendő csak kétszer.

Az utóbbi esetében az etetés első időpontja legyen reggel, míg a másik este, lefekvés előtt.

Mennyire érzékeny a Kuvasz gyomra?

A kuvasz gyomrát nem kell félteni, megeszik mindent és kiváló az emésztése. A nagyobb méretű kutyákra gyakran jellemző a puffadás, ritkább esetben a bélcsavarodás.

Szerencsére a kuvaszok esetében egyiktől sem kell tartani, főleg, ha eleget mozog az állat. Egyedül arra kell figyelni, hogy a hús szerepeljen az étlapján legnagyobb arányban.

Hajlamos ételallergiára?

Ebben az esetben is azt kell mondanunk, hogy nem. Talán a genetikája, illetőleg a rengeteg mozgás miatt van, hogy nagyon jól tűr mindent.

Amennyiben olyan táplálékot kap, amelyben jó minőségű húsok vagy gabonafélék vannak, nem kell tartani tőle, hogy allergiás tüneteket produkál. Persze minden egyed függő is, de a fajtára egyáltalán nem jellemző az ételallergia.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Kuvasz egészsége

Egészség koncepció.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy egy kutya egészségét mindenekelőtt a tartása befolyásolja. Egy kutyáért a gazdája tehet a legtöbbet, még akkor is, ha bizonyos genetikai rendellenességekre hajlamos.

De, hogy mindenkit megnyugtassunk, az utóbbi a kuvaszok esetében minimális.

Mennyire egészséges a Kuvasz?

Egy kuvasz várható életkora 10-13 év között alakul, hogy nem több, azt a nagy termetének köszönheti. Mint a legtöbb nagytestű kutyafajta ő sem csúcstartó a várható élettartamot illetően, ennek ellenére azonban kifejezetten egészséges.

Kiváló genetikával megáldott, mindent tűrő, mindent elviselő állatról beszélünk. Ahhoz azonban, hogy egy kuvasz letöltse a rá kiszabott időt kinti tartás szükséges, a mozgás, a friss levegő és nem utolsó sorban az állandó munka előfeltétele a kutya egészségének.

Ez pedig igaz nem csak a fizikai, de a mentális jólétre is.

Kuvasz leggyakoribb betegségei

Hiába a tökéletes genetika és a szerencsés természet, azért a kuvaszok is ki vannak téve betegségeknek. Ez pedig a méretükből illetőleg a hagyományos életmódjukból következik, mi szerint mindig csinálnak valamit.

Csípőízületi diszplázia

Ez a betegség fordul elől leggyakrabban a kuvaszoknál, mint ahogy általában a többi nagytestű kutyánál is.

A kiskutya fejlődése során a csontok és ízületek nem illeszkednek megfelelően egymáshoz, amely több problémához vezethet. Idősebb korban ebből lehet a sántaság vagy egyéb mozgászavarok, valamint a csípő problémák. A fentiek miatt az ízületi gyulladás szintén jellemző 7 év feletti kuvaszokra.

PRA (progressziv retina atrófia)

Ez az örökletes szembetegség nagyon sok fajtára jellemző, köztük a kuvaszokra is. Az elváltozás az ideghártya fényérzékelő sejtjeit érinti, és az enyhe látászavartól kezdődően a vakságig több fokozata is van.

Kortól függetlenül jelentkezhet és bár a betegség nem gyógyítható, de nagyon szépen szinten lehet tartani és élhet a kutya teljes életet.

Mi a Kuvasz elhalálozásának leggyakoribb oka?

Amennyiben nem a jelen időt nézzük, hanem történelmi perspektívában gondolkodunk, akkor a kuvasz munkája közben veszti el leggyakrabban az életét. A halál oka a medve, vagy később a német katonák. Sajnos ez a szarkazmus nem is olyan nagy tévedés.

Jó esetben ma egy kuvasz megéli az idős kort és általában, mint a legtöbb kutyával, valamilyen daganatos betegség végez vele. De a kuvasz akár képes arra is, hogy megélje az oly ritka végelgyengülést is.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Kuvasz nevelése

Két kuvasz kölyök egy labdával játszik.

A kuvaszt intelligenciája miatt lehet jól is nevelni, azonban szintén az intelligenciája miatt, ami meglehetősen határozott személyiséggel párosul, könnyedén kudarcot is vallhatunk vele.

Esetében rendkívül fontos, hogy a szocializációt kis korban kell elkezdeni. Ha egy kuvasz kamasz korba ér és akkor akarjuk elkezdeni nevelni, akkor könnyen lehet, hogy már nem sokra megyünk vele.

A dominancia harc azonnal elkezdődik

A kuvaszok még falkában gondolkodnak és gyakran feltett szándékuk, hogy annak élére kerüljenek. Ez már a legkorábbi időszakban, a játék során is elkezdődik.

Ha azt látjuk, hogy a kutya akarja átvenni a mókás tevékenységnek tűnő játékban az irányítást, esetleg támadóan lép fel, akkor mutassuk meg neki, hogy tudja ki a falkavezér.

Simogatás, mint gyengeség

Sok kutyánál a simogatás az egymáshoz való közeledés eszköze, a kuvasznál azonban ez nem egészen így van. Ha ok nélkül simogatjuk az számára szintén úgy fog realizálódni, hogy ő a falkavezér, a gazda pedig, „a kis hülye”, aki ilyen könnyedén alárendelődik neki.

Ha egy csillogó szemű, kis kuvasz simogatásért jön, bármilyen kegyetlenül is hangzik, de ne engedjünk neki. Akkor kapjon csak simogatást, ha kiérdemli azt, azaz engedelmeskedik egy parancsszóra vagy teljesít egy feladatot.

Parancsot, kövessen parancs

Egy kuvaszt folyamatosan nevelni kell, a parancsolás pedig ennek az egyik legjobb eszköze. Szigorúnak tűnhet, de a kutya egyáltalán nem fogja bánni, sőt, ellenkezőleg, élvezni fogja.

Ez a fajta akkor érzi jól magát, ha valamilyen feladatot kell teljesítenie, így az utasítás nagyon is kedvére való. Túl azon, hogy ezzel a kedvére teszünk, szintén szocializáljuk is, vagyis kijelöljük a falkában a helyét. A tanítást ebben az esetben is egészen kölyök korban kell megkezdeni.

Hamar rakjuk mellé a macskát is

A kuvasz köztudottan nagy macskakedvelő, eme tulajdonságát azonban semmi másnak nem köszönheti, mint a sokat emlegetett védelmi ösztöneinek. Ha már kis korában találkozik macskákkal, akkor óvni és gyámolítani fogja őket egész életében.

Felnőtt korban azonban már ezzel se próbálkozzunk, a legtöbb esetben elutasító lesz a cicákkal szemben.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Kuvasz ápolása

Ápolás koncepció.

A kuvasz egy nomád fajta, valamikor, amikor nyájakat őrzött, vagy marhacsordát terelt egyik országból a másikba, vajmi kevés ápolást kapott. Ma azonban már más időket élünk és a kuvasz is időnként bemegy a házba, így némi ápolásra ő is rászorul.

A szőrzet fésülése

Hosszú szőrének köszönhetően, illetőleg a kinti tartás miatt a kuvasz bundája hamar gubancos lehet, bele ragadhatnak bogáncsok vagy egyéb növények és kosz is.

Bár a kutya nem igényli, de ha azt szeretnénk, hogy szép legyen a szőre, akkor hetente egyszer-kétszer érdemes átkefélni azt valamilyen erősebb kefével, illetőleg kiszedni belőle a beleragadt növényeket.

Fürdetés

Azt szokták mondani, hogy a kuvaszt majd megfürdeti az eső, és ebben van is némi igazság. A kutyát ugyanis elegendő három-négy havonta átcsutakolni, ekkor azonban érdemes jó alaposan.

A szőrének két rétege van, egy sűrű alsó, és egy 5-10 cm hosszú felső. Szintén a pozitív tulajdonságok sorába írható, hogy a nagy meleg és a sok munka dacára sem fog büdösödni a kutya. A fürdetésnek így leginkább esztétikai okai vannak.

A szemek és a fül ápolása

A kuvasz esetében jóval fontosabb odafigyelni a szemek és a fül rendszerese ápolására. A kinti tartás miatt legalább hetente ellenőrizni kell, hogy ezek az érzékeny részek nem kaptak-e el valamilyen fertőzést.

A szem környékét és a fül belsejét, pedig szintén hetente, át kell finoman dörzsölni egy nedves szivaccsal, illetőleg eltávolítani onnan a lerakódásokat. Ha a kutya szemébe belelóg a szőre, akkor azt le kell vágni, hogy véletlenül se romoljon tőle a látása.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Mennyibe kerül egy kuvasz kölyök? 7 kuvasz kiskutya egy tálból eszik.

Jelenleg nem csak Magyarországon, de az egész világon 1800 egyed között alakul a törzskönyvezett kutyák száma, vagyis meglehetősen ritka, sőt, ahogy említettük veszélyeztetett fajta a kuvasz.

Éppen ezért hivatalos, és főleg megbízható tenyésztőtől nem könnyű a beszerezése. Törzskönyves kutya olyan 150-200 ezer forint magasságától kapható Magyarországon, de nem hiteles forrásból, már 30-50 ezer forinttól hozzá juthatunk ehhez a gyönyörű állathoz.

Európában is hasonló a helyzet, általában a balkáni és a kelet-európai térségben bukkanhatunk könnyebben kuvaszokra, hasonló árak mellett.

Az igazság azonban sajnos az, hogy megbízható tenyésztőt találni manapság, hivatalos iratokkal, nem egyszerű feladat.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.