Labrador retriever fajtaleírása

Labrador retriever

Termet
NAGY
Lakásban tartható
nem ajánlott
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
25-30 kg
54-56 cm
Hím
30-36 kg
56-58 cm
Származás
Kanada, Anglia
Főbb tulajdonságai
Intelligens, szófogadó, barátságos
Várható életkor
10 - 12 év
Szőrzet
Rövid
FCI besorolás
Retrieverek, vízi vadászkutyák
Színek
Hipoallergén
Nem

A labrador retriever erős testalkatú, rövidszőrű kutyafajta. Az eredetileg vízi vadászatra tenyésztett kutya intelligenciájáról, odaadásáról és kiegyensúlyozott vérmérsékletéről ismert. A komoly munkára teremtett, sportos kutyafajta nagyon jól kijön az emberekkel, gyerekekkel és állatokkal is, ezért lenyűgöző házi kedvenc hírében áll.

Lételeme a mozgás és a játék, de készségesen hajtja végre a parancsokat, ha felelősségteljes munkát bíznak rá. Kifinomult szaglására kábítószer- és robbanóanyag-felderítést, eltűnt személyek felkutatását és mentését is nyugodt szívvel bízzák. A labrador retriever több mint 30 éve vezeti a legnépszerűbb kutyafajták ranglistáját a tengerentúlon.

Olvass tovább! A DogX több munkatársa is tart vagy tartott labrador retrievert, így igen sok ismerettel rendelkezünk róla.

Intelligencia
91%
Aktivitás
80%
Macskabarát
73%
Ugatós
48%
Szőrhullás
56%
Taníthatóság
95%
Gyerekbarát
96%
Házőrző
11%
Harapós
15%
Egészség
65%

Melyek a Labrador retriever legfontosabb tulajdonságai?

Melyek a Labrador retriever legfontosabb tulajdonságai?

A labradorok jelleme laza és nyugodt, ugyanakkor a munkát nagyon komolyan veszik. Fontos számukra, hogy hasznosnak érezzék magukat, szeretnek az emberek kedvére tenni. Tehetségesek a sportban, ügyesen veszik az akadályokat és bámulatos állóképességgel rendelkeznek.

Kitartásuk és kimeríthetetlen energiájuk figyelemreméltó, jól párosul a kivételes mértékű tanulékonysággal és intelligenciával. Nagyon szófogadóak, hamar megtanulják, hogy a helyes viselkedéssel finom jutalomfalatokat és fülvakarást gyűjthetnek be, ami még inkább motiválja őket a maximális teljesítmény elérésére.

A labradorok nagyon hűségesek és szociális típusok, a legritkább esetben vonulnak el a helyükre akkor, ha emberek vannak körülöttük. Családi eseményeken jellemzően körülrajonganak mindenkit, és igyekeznek középpontba kerülni, ezért igazi családi kutyák.

A simogatásnak és játéknak mindig örülnek, igazi bújós mackók, akik néha megfeledkeznek arról, hogy milyen nagyra nőttek.

Élvezik a gyerekek társaságát, több órán át képesek velük szaladgálni és labdázni, amikor pedig elfáradnak akkor is kedvenc játszópajtásuk lábához fekszenek le.

A labrador retrieverek annyira barátságosak és nyitottak az emberek felé, hogy kifejezetten alkalmatlanok őrző-védő feladatok ellátására. Érdekes, hogy éberek, ugatással jelzik, ha valaki elhalad a ház előtt, ám ha valaki már bejön az udvarba, azzal nagyon előzékenyek, védelmező ösztöneik elenyészőek.

Gyors áttekintés

 • Az agressziót hírből sem ismerik, empátia és segítőkészség jellemzi őket.
 • Könnyedén megbarátkoznak a vendégekkel, elszórakoztatják a látogatókat és igyekeznek a figyelem középpontjában lenni.
 • A labrador étrendjében feltétlenül kapjanak helyet a zsírsavak, mint az omega-3, omega-6 és a DHA, melyeket halas táplálékokkal, halolajjal fedezhetünk.
 • Idős korban a kondroitin és a glükozamin segít az ízületi fájdalmak mérséklésében, a taurin pedig a szív egészségét támogatja.
 • A kutyafajta egészségére nézve a túlsúly és az ízületi betegségek jelentik a legnagyobb kockázatot.
 • Energiáját feladatokkal és játékkal kell lekötni, ugyanis ha egy labrador unatkozik, abban bizony nincs köszönet!

Hasonló temperamentummal rendelkező kutyafajták

Nézd meg az alábbi kutyákat is, ha hasonló mérettel, temperamentummal és tulajdonságokkal rendelkező ebet keresel, mint a labrador.

Nem találtad meg a megfelelő kutyát? Az összes kutyafajta képekkel és fajtaleírással.


Ismerd meg a sokoldalú labrador legfontosabb tulajdonságait, nevelésének, tartásának optimális körülményeit, és tudd meg, miért tekintik a legnagyszerűbb kutyafajtának!

Érdekes tények a Labrador retriever kutyafajtáról

Futó kutya.

A labrador retrieverek köztudottan csodálatos jellemmel bíró kutyák, akik jól illeszkednek a családba, könnyen nevelhetők és nem igényelnek extrém ápolást.

Vannak azonban olyan tulajdonságaik, melyről kevés szó esik. Ismerd meg a legérdekesebb tényeket a labrador retrieverről!

A Labrador retrieverek gyorsak

A labradorok nagyon fitt és sportos kutyák, azt azonban kevesen tudják, hogy gyorsak is. 3 másodperc alatt elérik a 19 km/h sebességet, végsebességük akár 30-48 km/h is lehet. Ne csodálkozz, ha messzire lehagynak téged sprintben!

Labrador retrieverek a leggyakrabban alkalmazott munkakutyák

Testméretüknek, képezhetőségüknek és alkalmazkodóképességüknek köszönhetően széles körben elterjedtek vakvezetőként, kereső- és mentőkutyaként.

Bármilyen környezetben képesek dolgozni, kiemelkedő a szaglásuk, és bármire képesek annak érdekében, hogy megfeleljenek a gazda elvárásainak, ezért nagyon sikeresek a rájuk bízott feladatok teljesítésében.

Képesek kiszagolni a megbetegedéseket

Kitűnő szaglásuknak köszönhetően arra is kiképezhetők, hogy már a korai stádiumban kiszagolják és felismerjék a rákot.

A rákos sejtminták szagának felismerését követően a kutyák képesek a páciensek leheletének, vérének és bőrének illatából megállapítani a rák jelenlétét.

A labradorok akár az epilepsziás roham előrejelzésére is megtaníthatók, továbbá poszttraumás stresszben vagy pánikbetegségben szenvedőket segíthetnek megnyugtatni, amikor szorongással küzdenek.

Mindent a szájukba vesznek

A labradorokat arra tenyésztették, hogy a szájukkal begyűjtsék az elejtett vízi madarakat és halakat, majd elvigyék a gazdájuknak anélkül, hogy kárt tennének a zsákmányban.

Ennek okán szeretnek mindent a szájukba venni, a kezedet, a lábadat vagy bármit, amit leejtesz a földre. A labrador retrieverek mindig nagyon gyengéden és finoman fognak mindent a fogaik közé, nem jellemző rájuk a harapás vagy a tépkedés.

Sok ételt is először leejtenek a földre, megszaglásszák, mielőtt megdézsmálnák. Ha a tenyeredből kínálod őket jutalomfalattal, nagyon óvatosan fogják elvenni.

Többféle színű egyed is lehet egy alomban

A labrador retriever színére nehéz következtetni a szülők színéből, hiszen egy alomban akár mindhárom színű kutya megtalálható függetlenül attól, hogy felmenőik milyen színkombinációt alkotnak.

A labradorok eredetileg feketék voltak. Két sárga labrador házasságából nagy valószínűséggel sárga kölykök születnek, két barna labradorból barna és sárga kutyusok is születhetnek.

Két fekete labrador szülőnek azonban mindhárom szín előfordulhat a kicsinyei között. Érdekesség, hogy a sárga és barna labrador keresztezésénél előfordulhat, hogy minden utóduk fekete lesz.

Háborús hősök

A labrador retrievereket háborúkban is bevetették. A vietnami háború alatt felderítőkutyaként használták őket halott vagy sebesült katonák, illetve ellenséges állások felkutatására.

Az ausztrál hadsereg kiképzett fekete labradora Afganisztánban tűnt el egy bevetést követően. Az eb egy évvel később bukkant fel és szerencsére egy amerikai katona felismerte, hogy a kutya hallgat a katonai parancsokra, így az eb visszakerülhetett az ausztrál hadsereg kötelékébe.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Labrador retriever megjelenése

Megjelenése, és méretei.

A labrador retrieverek standard szerinti kinézetük alapján erős, izmos és sportos testfelépítésűek, mély és széles mellkassal, és jól ívelt bordákkal rendelkeznek.

A kifejlett hímek súlya 30-36 kg, a nőstényeké 25-30 kg. A kanok optimális marmagassága 56-57 cm, a szukáké 54-56 cm.

Ék alakú fejük széles, arcorri részük közepesen hosszú, orruk pedig széles, szaglásuk kiváló. A fekete és sárga labik orra fekete, a barna kutyusoké pedig barna. Közepes nagyságú, kifejező szemük a fekete és sárga labrador esetén sötétbarna, a csokoládébarna egyedek esetén pedig mogyoróbarna színű.

Fülük a fejükhöz simulva lóg, nem túl nagy, de arcuk elé húzva, pont eltakarja a szemeket. Erős állkapcsuk szabályos elrendezésű fogakat rejt, melyekkel erősen képesek harapni, ám jellemzően puha szájjal fognak meg mindent.

Tipikus ismertetőjegye a tövétől fokozatosan vékonyodó, vastag szőrzettel borított farkuk, melyet gyakran vidrafaroknak neveznek. A labrador retriever vidáman és intenzíven csóválja a farkát, ülő helyzetben is folyton sepreget, ha közeledni látja az embereket.

Mancsaik kerekek, ujjaik között úszóhártya feszül, mely a vízben segíti a haladást.

 • A labradorok körében két eltérő testalkatú vonal különböztethető meg. Az amerikai típusnak könnyebb a csontozata, ritkább és hosszabb a szőrzetük, arcuk keskenyebb. A fajta energikus, kifejezetten munkára tenyésztett kutya.
 • Az angol típusba tartozó kutyák rövidebb lábakkal, sűrű szőrzettel és széles fejjel rendelkeznek, belőlük kifejezetten jó házi kedvenc válik.

Labrador retriever színvariációi

Labi színvariációi.

A labradorok standard színe fekete, sárga és csokoládébarna lehet. Létezik pezsgőszínű, rókavörös és ezüstszínű labrador is, ám ezek nem tekinthetők a fajtastandardként elfogadottnak.

A kutyafajta egyszínű, a fehér folt a mellkason az egyedüli megengedett színbeli eltérés. A labradorok szőre rövid és egyenes. Bundájukat kettős szőrzet alkotja, mely vízálló és hideg időben is melegen tartja a kutyát.

Faggyúmirigyeik speciális védőréteget képeznek a szőrön, így bundájuk vízlepergető. Évente kétszer intenzíven vedlenek, ebben az időszakban folyamatos fésülést igényelnek, az év többi részében bundájuk könnyen tisztul, gyorsan kiperegnek belőle a szennyeződések.

A labradorok bundája nem hipoallergén, ezért kutyaszőrre allergiás állattartók számára nem javasolt a tartása.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Labrador retriever vérmérséklete és személyisége

A Labrador retriever vérmérséklete és személyisége.

A labrador retriever tulajdonságai miatt kiváló kutyafajta hírében áll, melyet számos érv támaszt alá, többek közt az, hogy hűségesek, szeretetteljesek, bújósak, szeretnek játszani és nagyon okosak.

Gyerekbarát

A labradorokat több tulajdonságuk is gyerekbaráttá teszi. Először is élvezik, ha gyerekekkel lehetnek, függetlenül attól, hogy mennyi idősek a gyerkőcök. Nagyon türelmesen bánnak velük, jól viselik a hangzavart, a kergetőzést és azt is, ha a gyerekek megállás nélkül simogatják.

Élvezik a közös játékot, labdázást és futkározást a gyermekekkel, akiknek hasonló az energiaszintje. A labradoroknak puha harapásuk van, ezért megfelelő kiképzéssel nem fogják harapásukkal felsérteni a gyerekek bőrét. 

Nyugodt és kiegyensúlyozott temperamentumuk miatt nehéz őket felbosszantani, túl sok izgalom esetén is labrador körökkel, azaz körbe-körbe futkározással vezetik le az energiáikat, amit a gyerekek nagyon szórakoztatónak találnak.

Agresszió egyáltalán nem jellemző rájuk. Empátia és segítőkészség jellemzi őket, a földön ülő, síró gyereket orrukkal bökdösik, hozzábújnak és megpróbálják jobb kedvre deríteni.

Intelligens és tanulékony

A labrador retriever az egyik legintelligensebb és legokosabb kutya. Hihetetlenül gyorsan taníthatók, könnyen engedelmességre és szabálykövetésre nevelhetők, sőt gyorsan szobatisztává is válnak.

A tanulás számukra játék és csodálatos időtöltés a gazdával, aminek minden pillanatát élvezik, különösen a jó teljesítményért járó jutalomfalatokat és a dicséretet. Példás vérmérsékletük miatt terápiás kutyaként, vakvezetőként, mentőkutyaként is gyakran alkalmazzák.

A labradort tanítva rengeteg sikerélményben lesz részed. Az alapvető feladatokon felül szinte bármilyen trükköt is képesek elsajátítani.

A labradorok esetében fontos, hogy minden parancsot megtanuljanak végrehajtani, mivel nagytestű kutyák, nem lehet őket veszély esetén hirtelen felkapni.

Energikus és játékos, de hamar unatkozni kezd

Az élénk és vidám kutya tele van energiával és kitartással. Nincs olyan családi kirándulás, amivel ne tudna lépést tartani, sőt kifejezetten élvezi a nehéz terepet és az elhúzódó sétákat.

A szabadtéri testmozgás és a tájak felfedezése élteti a kutyát, ezért edzőterem helyett inkább fuss vele minden nap a parkban. A kutyasportokban és az intelligenciát igénylő játékokban is remekel, de az is örömmel tölti el, ha labdát vagy botot dobálsz neki.

Figyelem és testmozgás hiányában unatkozni kezd, és felgyülemlett energiáit a bútorok megrágásával és a kert felásásával vezeti le. Szoktasd mielőbb rágójátékokra, hogy megfelelő elfoglaltságot találjon magának, amikor nem tudsz vele foglalkozni.

Társaságkedvelő, a magányt rosszul viseli

A labrador retrieverek minden alkalmat megragadnak, hogy emberek közelében legyenek. Rengeteg szeretettel árasztják el a gazdájukat, és mindenkit, akivel kapcsolatba lépnek.

Könnyedén megbarátkoznak a vendégekkel, elszórakoztatják a látogatókat és igyekeznek a figyelem középpontjában lenni.

Kellő neveléssel és szocializációval illemtudó és barátságos kutya válik belőlük, akit bárhová magunkkal vihetünk. Elkísérhetnek vásárolni, kávézni vagy étterembe is, a jól nevelt kutya mindig a lábunk mellett marad, nem számít, mekkora zsivaj támad körülötte.

Az emberekhez való ragaszkodása miatt nem szereti magányosan tölteni az idejét, letargikussá válik, ha hosszú ideig nem kap figyelmet.

Kinek ajánlott a Labrador retriever kutyafajta?

Kinek ajánlott a Labrador retriever kutyafajta?

A labrador retriever bátran ajánlott kezdő kutyatartók számára is, mert nagyon könnyen tanítható és nevelhető kutyafajta. A labik ott érzik magukat a legjobban, ahol rengeteg helyük van.

Kiválóan tarthatók kertes házban, kint és bent egyaránt. Tarthatók házi kedvencként, munkakutyaként, például kereső vagy vakvezetőként, vadászkutyaként, de akár farmokon, tanyákon is boldogulnak a szarvasmarhák terelésével.

A labradorok hatalmas mozgásigénnyel rendelkeznek, legalább napi két óra intenzív testmozgásra van szükségük. A sétálás, kocogás, túrázás és játékok által biztosított fizikai és mentális stimuláció hiányában destruktívvá válhatnak és bármiben képesek kárt tenni.

Aktív, sportos és kirándulást kedvelő gazdák számára ideális fajta. A labrador retriever imád úszni, a legkisebb pocsolyákban is képes meghemperegni, ezért ha tehetjük, mindenképpen vigyük kutyabarát természetes vizekhez kirándulni.

A barátságos kutyafajta imádja a gyerekeket, jól kijön más háziállatokkal és szeret az emberek kedvére tenni, még az idegenekkel is szeretetteljesen bánik. Szeretetre, ragaszkodásra és odafigyelésre vágyik, élete végéig hű társként viszonozza a kapott törődést.

A labrador tartási költségei magasak. A kutya rengeteget eszik, testsúlya miatt minden oltás, gyógyszer és kezelés díja magasabb, mint a kistestű kutyáké. Méretéből adódóan, pedig minden felszerelésből majdnem a legnagyobbra lesz szüksége. Nagyobb kutyaház, nagyobb fekhely, nagyobb tál… nagyobb költség!

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Labrador retriever eredete

Labrador eredete.

A labrador retriever a kanadai Új-Fundland szigetéről származik, kezdetben Szent János kutyájának nevezték. A 18. században Újfundlandi kutyák és kisebb vízi kutyák keresztezéséből született sportos és barátságos kutya.

A labradorokat eredetileg vízi kutyának tenyésztették azzal a céllal, hogy segítsenek a halászoknak kifogni a halakat, behúzni a halászhálókat és köteleket húzzanak a csónakok közé.

Dupla szőrzetük vízálló, melegen és szárazon tartja a kutyákat, lábujjaik között úszóhártyák húzódnak, melyek segítik a gyors evezést a vízben. Farkát gyakran vidrafaroknak nevezik, mert úszás közben kormányzásra használja.

A brit nemesség kanadai látogatása alkalmával érdeklődéssel figyelte a kutyákat. Malmesbury grófja hazavitt magával néhány példányt Angliába, ahol tovább nemesítette a fajt és labradornak nevezte el.

Az első labradorok végül Kanadában kihaltak, ám Angliában élő leszármazottaikat vízi vadászkutyaként, vízimadarak begyűjtésére tenyésztették tovább.

1903-tól ismerte el önálló fajtaként az Angol Kennel Club.

FCI besorolása szerint a VIII. Retrieverek – hajtókutyák – vízi vadászok csoportján belül a Retrieverek szekciójába tartozik.

Híres Labradorok és gazdáik

A labrador retriever az egyik legnépszerűbb kutyafajta világszerte, számtalanszor kiérdemelte a legkedveltebb kutya címét több országban is.

 • Hazánkban például Dombai Mihály, látássérült sportoló hű társa, Körte, a vakvezető labrador, aki előszeretettel vesz részt a kenuedzéseken is.
 • A labrador retriever a brit királyi család szívébe is belopta magát. Harry és Meghan egy fekete labrador, Pula büszke tulajdonosa. A kutyus nevét Botswanában tett látogatásuk ihlette, jelentése eső, mely áldással ér fel a száraz éghajlaton.
 • A Doktor szöszi című világhírű film főszereplője Reese Witherspoon is a labrador mellett tette le a voksát. Bár a filmben Gyilkos névre keresztelt Csivava a hű társa, a magánéletben egy fekete labrador, Major kíséri mindenhová.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Labrador retriever etetése

Labrador retriever etetése.

A kutyák megfelelő fejlődéséhez és egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen a helyes táplálás. Fokozottan igaz ez a labradorokra, akik nagyon könnyen elhíznak, érzékenyek lehetnek az ételekre és testalkatuk miatt még a gyomorcsavarodásra is hajlamosak.

A legjobb tehát, ha alaposan megválasztod az ételt számukra, figyelsz a kalóriabevitelükre és egyszerre nem adsz neki túl sokat enni.

Hogyan tápláljuk a Labrador retrievert?

Az aktív és mozgékony labradorokat célszerű magas fehérjetartalmú és alacsony vagy mérsékelt kalóriatartalmú étellel táplálni, és ügyelni arra, hogy kevés nasit kapjanak.

A labradorok kiképzéséhez célszerű lecsípni egy marokkal a reggeliből, vagy ebédből, hogy a napi szükségletükön felül ne zsebeljenek be több tápanyagot. A labik imádnak habzsolni, nem igazán válogatósak, pillanatok alatt befalják az eléjük rakott ételt, ami fokozhatja a puffadást és a gyomor elzáródásának veszélyét.

Esetükben arra is figyelnünk kell, hogy lassítsuk a táplálkozásukat, például habzsolásgátló kutyatállal.

Idős korban csökken az aktivitásuk és lelassul az anyagcseréjük, ami miatt még gyorsabban szaladnak fel rájuk a felesleges kilók. Az étrend összetétele befolyásolja az egészségüket.

Az elhízás következtében kárt szenvedhetnek az ízületeik, kialakulhat cukorbetegség, ami a szem egészségére is ártalmas, illetve előfordulhat szívbetegség.

Étrendjükben fontos szerepet kap a glükozamin, mely az ízületeket védi, a taurin, mely csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, az omega-3, mely stabilizálja a szívizomsejteket, és az E-vitamin, mely a szem egészségét védi.

Mivel tápláljuk a Labrador retrievert?

Mit ehet?

Minden labrador retrievernek kiegyensúlyozott étrendre van szüksége, amely megfelelő arányban tartalmaz fehérjét, zsírt és szénhidrátot. A labrador számára a száraz táp és a nyers etetés tekinthető ideálisnak.

A száraz táp rágása tisztíja a fogakat és mentális stimulációt jelent a kutya számára. A jó minőségű, életkornak megfelelő szemes tápok mindent tartalmaznak, amire egy egészséges kutyának szüksége lehet.

A nyers vagy BARF étrend előnye, hogy jó hatással van a fogakra, nem tartalmaz gabonákat, ideális lehet ételallergia vagy puffadásra való hajlam esetén. A BARF etetés nem ajánlott akkor, ha családban kis gyermek van, mert a kutya összemaszatolhatja magát a kórokozókat tartalmazó nyers hússal, ami simogatásnál átkerülhet a gyerkőcök kezére.

A labik étrendjében feltétlenül kapjanak helyet a zsírsavak, mint az omega-3, omega-6 és a DHA, melyeket halas táplálékokkal, halolajjal fedezhetünk. A zsírsavak hozzájárulnak a fényes bundához, a természetes faggyú termelődéséhez – ami a szőr vízállóságáért felel, illetve a vedlés mérsékléséhez.

A labradorok nem igényelnek sok szénhidrátot, mert szervezetük hatékonyan tárolja glikogénként az energiát.

A szénhidrátok tegyék ki az ételek kisebb részét, lehetőleg teljes kiőrlésű gabonák vagy összetett szénhidrátok alkossák, például barna rizs, köles, zab, édesburgonya, vagy tökfélék.

A zsírok aránya legyen a legkisebb az étrendben, körülbelül 8-18% elegendő a felnőtt ebek számára.

Mennyi kalóriára és fehérjére van szüksége a Labrador retrievernek?

A labrador retrieverek tápanyagigényét befolyásolja a koruk, a súlyuk, a nemük és az aktivitásuk. A nagyobb testsúlyú kanok, az aktív életmódot folytató ebek több tápanyagot igényelnek. Az egészséges, normál aktivitású kutyák ideális súlya a következő:

 • 0-4 hónapos: 9-11 kg
 • 4-12 hónapos: 15-34 kg
 • Kifejlett testsúly: 25-35 kg

Kalória

A kutyák számára a szervezet működéséhez szükséges energiát a táplálékkal elfogyasztott kalória biztosítja, napi kalóriaszükségletük a következők szerint alakul:

 • Kölyök (0-4 hónap): 1090-1268 kcal/nap
 • Junior (4-12 hónap): 1067-1971 kcal/nap
 • Felnőtt (1 éves kor felett): 1408-1813 kcal/nap
 • Idős (7 év felett): 1300-1725 kcal/nap

Fehérje

Egészséges kutyák esetében az izomzat, szőrzet és a bőr állapotát az elfogyasztott fehérje mennyisége is befolyásolhatja.

A labiknak kölyök korban legalább 22%, felnőtt korban legalább 18% nyersfehérjét tartalmazó kutyatáp szükséges. A labradorok fehérjeigénye testsúlykilogrammonként 2 g, mely a következők szerint alakul.

 • 10 kg-os kutya: 20 g/nap
 • 15 kg-os kutya: 30 g/nap
 • 25 kg-os kutya: 50 g/nap

Olvasd el a fehérjékről írt útmutatónkat.

Szüksége van a Labrador retrievernek táplálék-kiegészítőkre?

Kölyökkorban a kis kutyáknak kifejezetten kölykök számára készülő eledelt kell adni. A kölyköknek szánt kutyatáp kalóriatartalma és tápanyagtartalma magasabb, így képes fedezni a növekedéshez és fejlődéshez szükséges tápanyagigényeket.

Ezek a tápok bővelkednek hozzáadott vitaminokban és ásványi anyagokban, ezért nem szükséges külön táplálék-kiegészítőkkel ellátni.

Kölyökkorban elengedhetetlen a megfelelő B-12, A-, C-, E-, D-vitamin, foszfor, kalcium, kálium és vasbevitel. Az A- és E-vitaminok segítenek a kalóriák elégetésében, elősegítik a szem és a bőr egészségét. A D-vitamin, a kalcium és a foszfor erősíti a fogakat és a csontokat. A kálium a szív egészségét támogatja.

A vitamin adagolási útmutatónkat itt tudod elolvasni.

Állatorvosi javaslatra glükozamin adható a kölyköknek az ízületi problémák megelőzése céljából, érzékeny gyomor esetén a gabonamentes tápok segíthetnek a kölykök emésztését rendbe tenni.

Felnőtt korban az egészséges ebek nem igényelnek étrend-kiegészítőket, esetenként azonban támogathatjuk velük a kutya egészségét.

Szőrproblémák esetén a halolaj, gyomorpanaszok mérséklésére a provitaminok, túlsúly esetén pedig a diétás tápok és az anyagcserét támogató L-karnitin segíthetnek a problémák enyhítésében.

Idős korban a kondroitin és a glükozamin segít az ízületi fájdalmak mérséklésében, a taurin pedig a szív egészségét támogatja.

Leggyakoribb kérdések a Labrador retriever etetésével kapcsolatban

Gyakori kérdések az etetésről.

Mennyire hízékony a Labrador?

A labrador retrieverekre igencsak jellemző a túlzott súlygyarapodás. Az elhízás elkerülhető, ha megfelelő mennyiségben jó minőségű tápot kapnak, a csemegéket pedig a kiképzés időtartamára tartogatjuk.

Kölyökként és kamaszként könnyen lemozogják az elfogyasztott ételt, ám ivartalanítás után és idős korban elképesztő gyorsasággal képesek súlyt felszedni, ami nagyon veszélyes a fajta egészségére nézve.

A labik etetését mindenképpen igazítsuk a kutya aktivitási szintjéhez, szükség esetén válasszunk diétás tápokat számukra, hogy megőrizhessék a fajtára jellemző sziluettjüket.

Ha szeretnéd tudni miről lehet felismerni a jó kutyatápot, akkor ezt biztosan hasznos lesz számodra.

Mennyire válogatós kutyafajta?

A labrador retrieverek általában nem túl válogatósak, ha ételről van szó. Bármit szívesen megesznek, az sem jelent problémát számukra, ha évekig ugyanazon a tápon tartjuk őket.

Egyetlen ok, ami miatt a labrador válogatóssá válhat, az, ha gazdáik túlságosan elkényeztetik őket.

Az asztalról származó főtt ételek, a gyerek által el nem fogyasztott maradék sonka, sajt, kiflivég rendszeres adása, és a megszokott kutyatáp finomságokkal történő felturbózása okán előbb utóbb elfordulnak a jól bevált kutyatáptól és boci szemekkel kuncsorognak a házi kosztért.

A labik imádnak enni, ezért ha nem nyúlnak a vacsorájukhoz, gyanakodj arra, hogy betegség áll a háttérben!

Milyen gyakran kell eteti a Labradort?

A kölyökkutyákat mindig gyakrabban kell etetni, naponta 3-4 alkalommal. Felnőtt korban általában elég a napi egyszeri etetés lefekvés előtt.

A napi kétszeri etetés mellett azonban egy nagyon fontos érv szól, mégpedig a táplálék mennyiségének elosztása. A labradorok nagyon sokat esznek, a számukra szükséges ételmennyiség egyszerre nagyon megterhelheti a gyomrukat.

Mennyire érzékeny a gyomra?

A labradorok gyomra érzékenynek tekinthető, ennek ellenére sok mindent képesek elfogyasztani, ami kellemetlenséget okoz számukra.

Fontos azonban kiemelni, hogy hajlamosak a gyomorcsavarodásra, ezért inkább az étel mennyisége és az evést követő azonnali testmozgás okoz komoly problémát.

A mély és keskeny mellkasú kutyáknál a gyomor könnyebben átfordul, elzáródik és gyorsan megtelik gázokkal, ami azonnali orvosi ellátás nélkül végzetes lehet!

Felnőtt kutyák esetében is figyeljünk arra, hogy a reggelit séta után adjuk, a vacsorát pedig az esti játékot követően, mielőtt a kutya nyugovóra tér.

Hajlamos a Labrador ételallergiára?

Ételallergia bármely kutyafajnál előfordulhat, ám a labradorok különösen hajlamosak rá, mivel a szervezetük intenzívebben reagál az élelmiszerekre, sokkal több immunoglobint, azaz antitestet termel.

Természetesen nem minden labrador érzékeny az ételek összetevőire, de ne lepődj meg, ha a kedvenced vakaródzik, gyomorpanaszai vannak vagy rágcsálja magát evés után. Főként a csirke és a marhaallergia elterjedt körükben.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Labrador egészsége

Állatorvos labrador retrivert vizsgál.

Mint minden kutya esetében, az egészségi állapot a felmenőktől származó gének és a tartás körülményeinek együtthatójából adódik. A labradorok életteli, energikus és alapvetően jó egészségnek örvendő fajták.

A fajtabetegségekre jellemzően már egészen fiatal korban fény derül. A jó génekkel rendelkező ebeknél a rendszeres sport és a megfelelő, visszafogott táplálás segít a hosszú és egészséges élet elérésében.

A kutya egészségéről és a leggyakoribb betegségekről itt tájékozódhatsz.

Mennyire egészséges a Labrador retriever?

A nagyobb testmérettel rendelkező kutyák hamarabb távoznak közülünk, mint kistestű társaik. A labrador retrieverek átlagosan 10-12 évig élnek.

A szaporítótól származó, rosszabb egészségű, örökletes betegségekkel rendelkező kutyák gyakran még ezt a kort sem élik meg. A labradorok hajlamosak az elhízásra és a túlsúly nagyon rossz hatással van az ízületeikre, a mozgékonyságukra, rengeteg szövődményt okoz, ami jelentősen lerövidíti az élettartamukat.

Számukra a túlsúly és az ízületi betegségek jelentik a legnagyobb kockázatot az egészségükre nézve. A jó minőségű táplálékon tartott, aktív életmódot folytató kutyák, akik nem rendelkeznek súlyfelesleggel, átlag feletti életkort is gond nélkül megélhetnek.

A Labrador retriever leggyakoribb betegségei

Öreg labrador. Betegségei

A labradorok általában egészséges kutyák, azonban előfordulhatnak náluk bizonyos örökletes betegségek.

A felelős kutyatenyésztők ezeket a genetikai betegségeket kiszűrik, ezért érdemes megbízható helyről beszerezni a kutyát, és elkerülni az illegális szaporítókat. A labrador retrievereket az alábbi betegségek fenyegetik a leggyakrabban.

Ízületi gyulladás

Sajnos az ízületi gyulladás gyakori betegség a labradoroknál, különösen idős korban. Testméretükből adódóan, főleg ha túlsúlyosak, jelentős terhelés nehezedik az ízületekre. Az ízületi gyulladás fájdalmas, megnehezíti a járást és rontja a kutya közérzetét.

Csípődiszplázia

A csípődiszplázia a csípőízület rendellenessége, melyben a combcsont vége nem illeszkedik pontosan a medencecsont kimélyüléséhez, a vápához.

Az ízületek emiatt mozgás közben folyamatosan súrlódnak, idővel porckopás, krónikus csípőízületi fájdalom, sántaság, ficam és degeneratív ízületi betegség alakulhat ki.

A csípődiszplázia jelei megmutatkozhatnak kölyökkorban, esetenként azonban csak később derül fény rá. A betegség kialakulásának valószínűségét fokozhatja a túl gyors növekedés és a túlsúly.

Könyökdiszplázia

A könyökdiszplázia kiváltó oka a könyökízület rendellenes fejlődése, melynek nyomán a mellső végtagok sántasága vagy csökkent mozgástartománya észlelhető. A kutya számára a mellső lábak mozgatása fájdalommal jár, ami miatt hamarabb kifárad, többet pihen.

A könyökdiszplázia műtéti beavatkozást és rendszeres fizikoterápiát igényel a mozgástartomány helyreállítása érdekében.

Allergia

A labrador retrieverek gyakran allergiásak bizonyos környezeti tényezőkre. A pollen, a poratkák és a penész jelenléte miatt a kutya bőre viszkethet, bőrirritáció jelenhet meg rajta.

Progresszív retinális atrófia

A retina degeneratív károsodásával járó szembetegség gyakori a labradorok körében. Az állat szemben található fényérzékelő sejtek, csapok és pálcikák sorvadásával jár, melynek következtében az eb látása fokozatosan romlik, végül pedig teljes vakság is kialakulhat.

Szívbetegség

A szívbetegség főként idős korban fordul elő, gyakori kiváltó oka a Tricuspidalis billentyű diszplázia, mely egy veleszületett rendellenesség.

Főként a hímeket érinti a betegség, melynek tünetei közé tartozik a köhögés, étvágytalanság, fáradtság, hasi duzzanat, légzési nehézség, a szív jobb oldalán halható szívzörej és szívmegnagyobbodás.

Súlyos esetben pangásos szívelégtelenség léphet fel és a kutya szíve nem képes elegendő vért pumpálni a testébe. A szervezet vizet tart vissza az erekben keringő vér mennyiségének növelésére, ám a folyadékfelesleg kilép a keringésből és ödémát okoz a test különböző részein.

Epilepszia

Az epilepszia neurológiai rendellenesség, amely enyhe vagy súlyos görcsrohamokat idéz elő. Az epilepszia gyakori a labrador retrievereknél, kiváltó oka széles körű lehet.

Születéskor kialakuló oxigénhiány, fejsérülések, agyvelő fejlődési rendellenessége, vese- és májbetegségek, fertőzések és mérgezések következtében is kialakulhat.

Mi a Labrador elhalálozásának leggyakoribb oka?

A labrador retrieverek esetében az elhalálozás leggyakoribb oka a rák és a mozgásszervi betegségek. A mozgásszervi megbetegedések önmagukban nem végzetesek, de erős fájdalmakat okoznak, ami miatt a gazdik kénytelenek elaltatni szeretett társukat.

A mozgásszervi betegségek tüneteit az elhízás fokozza, mivel többletteher nehezedik a kutya ízületeire. Ízületvédő táplálék-kiegészítők szedése csökkenti a gyulladást és a mozgásszervi betegségek kialakulásának kockázatát, illetve a meglévő betegség előrehaladását. A rák halálozási aránya magas, de megfelelő kezeléssel meghosszabbítható a kutya élete.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Labrador retriever nevelése

A Labrador retriever nevelése. Visszahozza a botot.

A labrador retriever tipikusan az a kutyafajta, akinek szinte bármi megtanítható, lehetetlennek tűnő utasításokat is képesek végrehajtani.

Megfelelő kiképzéssel a legalapvetőbb ösztöneik is felülírhatók, másnap reggelig képesek a vacsorájukat érintetlenül hagyni, ha a gazdi elfelejti kimondani az evést lehetővé tevő vezényszót.

Mérhetetlen tudásvággyal és tanulékonysággal rendelkeznek, melyet nem szabad semmibe venni. A labik akkor a legboldogabbak, amikor újat tanulhatnak, és napról napra bebizonyíthatják a rátermettségüket.

Robban az energiabomba

A labradorok, bár nagyon békés és nyugodt természetű kutyaként ismertek, sok gondot okozhatnak a ház körül. Alapvetően futásra, úszásra és munkára termett kutyák, akik akkor érzik jól magukat, ha van mit tenniük.

Ha a kutyával nem foglalkozunk eleget, nem vezetjük le a felesleges energiáit feladatokkal, apport játékokkal és hosszú sétákkal, akkor unatkozni kezdenek. Ha egy labrador unatkozik, abban bizony nincs köszönet!

A céltalan henyélés helyett ők inkább a destruktív viselkedést választják és megtalálják a módját annak, hogy eltöltsék az idejüket. A rágás, ásás, szökés mindennapossá válhat, jelentős anyagi kárt okozhatnak a gazdáiknak.

A labik aktív életet igényelnek, ha nem tudod biztosítani számukra a mozgást, akkor ez a fajta nem neked való!

Kötelező kutyaiskola

A labradorok masszív testalkatuk miatt erősek, kimeríthetetlen energiájuk miatt semmi sem jelent akadályt számukra.

Magas intelligenciájuknak köszönhetően könnyen taníthatók, a megbízható tudásra pedig szükség lesz ahhoz, hogy kordában tudjuk tartani a szertelen ebeket. Elengedhetetlen a korai szocializáció és az engedelmességi kiképzés ahhoz, hogy barátságos és szófogadó társ váljon belőlük.

Szerencsére a labradorok nagyon élvezik a tanulást, lelkesek és mindent megtesznek azért, hogy a gazdájuk kedvében járjanak.

A labradorok nagyra nőnek, erős vadászösztönnel bírnak, ezért gyakran kérlelhetetlenül húzzák a pórázt. A pórázon való közlekedést feltétlenül az elsők között meg kell tanítani nekik.

Mivel alapvetően vízi vadászatra és a préda begyűjtésére és elhozására tenyésztették őket, ezért a behívás, az ereszd, és a hozd ide parancsok megtanításával felszínre hozható és gyakoroltatható a természetes apportírozó ösztönük.

Készülj a hosszú kamaszkorra

A labrador retrieverek egyik jellegzetes tulajdonsága, hogy a felnőtt kor elérése után még nagyon hosszú ideg viselkednek kajla kiskamaszként. Az időszakot végtelen energia és rosszcsont jellem teszi igazán kimerítővé a gazdik számára.

Úgy tűnhet, hogy a labik sosem nőnek fel, nem komolyodnak meg, és nem nyugszanak le.

Ebben a korszakban fontos, hogy sok testmozgásban és oktatásban részesüljön a kutya, türelemmel és konzekvens neveléssel igyekezzünk kordában tartani a csínytevésekre hajlamos kamasz kutyánkat.

Táplálékorientált tanoncok

A labrador retrieverek rendkívül könnyen motiválhatók étellel, ezért a jutalomalapú tréninget szinte rájuk szabták. A labradorok nevelésénél kiemelkedően fontos, hogy pozitív megerősítéssel érjük el a kívánt viselkedést.

Néhány jutalomfalatért cserébe bármit képesek megtenni, ezért az oktatásukhoz elengedhetetlen, hogy mindig legyen nálad jutalomfalat.

Az étel szeretete náluk mindent felülír és ez a tulajdonságuk remekül felhasználható arra, hogy rövid idő alatt engedelmes kutyát szabjunk belőlük dorgálás és büntetés nélkül.

Ez a kutyafajta végtelen szeretettel és bizalommal van a gazdája felé, amit véletlenül sem szabad csorbítani szidással vagy bármilyen bántalmazással.

Itt írtunk arról miként szabad büntetni és jutalmazni egy kutyát.

Túlzott kötődés

A labrador retriever olyan elképesztő ragaszkodással viseltetik a gazdái iránt, hogy a kötődés gyakran szeparációs szorongást idézhet elő.

Az eb nevelésekor különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a kutya megtanuljon egyedül lenni, elviselje a magányt hosszú órákon át anélkül, hogy kárt tenne a környezetében.

Ha a labi családban él, akkor érdemes a nevelési és ápolási feladatokat felváltva végezni, így kötődése nem csak egy személy irányában lesz.

Egyedüli gazdiként fontos, hogy a kutyát ne rajongjuk folyamatosan körül, időnként hagyjuk figyelmen kívül a közeledését, hogy a kutya mentális állapota ne szenvedjen sérülést akkor, amikor ténylegesen magára marad.

A kutya egyedüllétre szoktatásának módszereiről itt találsz hasznos tippeket.

Sportolásra termett eb

A labrador retrieverek kiválóan teljesítenek a kutyasportokban. Az aktív és irányított időtöltés remek alternatívája a kutya testmozgásának biztosítására és az intelligenciájukban rejlő lehetőségek kiaknázására.

A vízi játékok, az agility, a szimatolást igénylő feladatok, mint a nyomkövetés nagyon jól megy nekik. Természetesen a közös sportban is remekelnek, örömmel kísérik el gazdájukat futni vagy kerékpározni. A biztonságos sport alapfeltétele, hogy a kutya kiterjedt és megbízható ismeretekkel rendelkezzen az engedelmesség terén.

Mivel a labradorok erősen igénylik az irányítást, ezért örömmel veszik a parancsokat, és kedvtelésből követik az utasításokat, különösen akkor, ha megfelelő jutalomban részesülnek.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Labrador retriever ápolása

Labrador fürdetése.

Gondozása nem túl bonyolult, elengedő az alapvető ápolási módokra fókuszálni. Dupla szőrzetük van, mely évente kétszer cserélődik. Az aljszőrzet sűrű, puha és vízálló, a fedőszőrzet rövid vagy közepes hosszúságú.

Hasznos tudni, hogy milyen szőrtípusa van a kutyánknak, és miképpen kell ápolni azt.

A vízlepergető bunda fürdetése

A labrador retrieverek szőre sokáig tiszta marad, ha nem hemperegnek a sárban, ezért évente csak néhány alkalommal kell őket fürdetni, amikor láthatóan piszkosak, vagy kellemetlen a szaguk.

3-4 hónapnál gyakrabban nem célszerű őket fürdetni, mert a gyakori fürdetés eltávolíthatja a vízhatlanságot biztosító faggyút az aljszőrzetből. Védelmet biztosító olajok nélkül a kutya bundája télen átnedvesedhet, kiszáradhat a bőre és könnyebben megfázhat.

A fürdetést mindig kíméletes samponnal végezzük, ami nem oldja le teljesen a bőrről ezeket az olajokat. A labrador alapos megfürdetése nem könnyű, hiszen nagyon nehéz elérni, hogy az aljszőrzetük átnedvesedjen, mert bármennyi vizet is locsolsz rá, mindig lepergetik.

Olvasd el a kutyaápolási tippjeinket!

A kutyaszag megszüntetése

A fürdetés olykor nem bizonyul elegendőnek ahhoz, hogy megszabadulj a kutya kellemetlen szagától. Fürdetés után önts almaecetet egy rongyra, töröld át vele a kutya bundáját és csak ezután öblíts le tiszta vízzel.

Az almaecet kíméletesen szagtalanít és nem okoz kárt a kutya bőrén lévő természetes olajokban, sőt fényesebbé is teszi a bundát. Szárítás után hosszú időre búcsút inthetsz a jellegzetes kutyaszagnak.

További tippeket itt találsz a kutyaszag megszüntetésére.

A vedlési időszak átvészelése

Az év nagy részében a labrador retriever nem igényel gyakori fésülést, mérsékelten hullik a szőre. A vedlés ideje alatt azonban erősen hullajtják a szőrüket, ezért naponta érdemes átkefélni a kutyát, hogy minél hamarabb megszabadulhasson az elhalt szőrszálaktól és otthonunkat is megkíméljük a mindent beterítő szőrtől.

A labradorokra jellemző a foltos vedlés, ezért az alapszínének többféle árnyalata is feltűnik a bundán. A fésülés eltávolítja a szennyeződéseket és segít eloszlatni a természetes olajokat a szőrön, hogy az mindig fényes és egészséges külsejű legyen. A fésüléshez speciális kefék szükségesek, melyek elérik az aljszőrzetet is.

Fogászati problémák

A labrador retrieverek két okból hajlamosak a fogászati problémákra. Egyrészt nagyon nagyra tudják tátani a szájukat, ezért fogaik sokkal kitettebbek a sérüléseknek, másrészt nyáluk sok plakképző cukrot tartalmaz, ami miatt gyorsabban képződik fogkő a fogaikon.

Gyakori náluk az ínybetegség, a fogak meglazulása, a fogak törése és repedése, illetve a fogkő felhalmozódása.

A szájhigiénia elhanyagolása számos betegség kiváltó oka lehet, a rossz szájszagról nem is beszélve. A labradorok fogait folyamatosan ellenőrizni kell és gondoskodni kell a fogak megtisztításáról, akár fogkeféfel vagy rágócsontokkal.

A labradorok számára célszerűbb a nedves táp helyett száraz tápot adni, mert ez nem képez bevonatot a fogakon és segít megtisztítani a kutya fogait.

Nedvességet rejtő fülek

A labrador retrieverek fülét, csak úgy tudjuk ellenőrizni, ha felemeljük. Időnként kellemetlen meglepetéseket tapasztalhatunk, ha belenézünk.

A kutyafajta nagyon szeret úszni, ezért a fülükbe víz kerülhet. A lappangó vízben baktériumok halmozódhatnak fel, melyek fertőzéseket válthatnak ki, amit gyulladás vagy bőrpír jelezhet.

Fürdés és fürdetés után, mindig szárítsd meg a kutya fülét és rendszeresen ellenőrizd az állapotát, szükség esetén távolítsd el puha törlőkendővel a fülzsírt.

Fültisztítás lépésről lépésre.

Kutyamanikűr

A legtöbb labradornak 2-3 havonta szüksége van körömvágásra, néhányuknak azonban egyáltalán nem kell vágni a körmét.

A körömvágás megúszható, ha a kutyát rendszeresen kemény talajon, járdán, aszfalton sétáltatjuk, mert séta közben a körmöket lereszeli a talaj és beavatkozás nélkül is rendben tartja a kutya körmeit.

Ha járás közben hallod, hogy a kutya körmei kopognak a járólapon, akkor ideje levágni őket, vagy ellátogatni a kutyakozmetikushoz, aki szakszerűen visszavágja őket.

Paraziták elleni védekezés

A labrador retriever egészségének megóvásáért gondoskodni kell a bolhák, férgek és kullancsok elleni védelemről is.

Fésülés közben ellenőrizd a kutya bundáját, erdei, mezei séták után pedig keress rajtuk kullancsokat. A paraziták fertőzéseket és akár Lyme-kórt is okozhatnak, a szúnyogok pedig szívférgeket terjeszthetnek, ezért fontos a védekezés.

Mivel a labradorok a legapróbb pocsolyában is képesek megmártózni, ezért a cseppenthető riasztók helyett inkább tablettás készítményeket érdemes használni, melyek akár 3 hónapon át tartó védelmet nyújtanak a betolakodókkal szemben.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Mennyibe kerül egy Labrador retriever kölyök?

Magyarországon országszerte több hivatalos tenyésztőt találhatunk, akiktől nyugodt szívvel vásárolhatunk labrador retriever kölyökkutyákat.

A labrador nagyon népszerű és szerethető fajta, ezért sajnos megszámlálhatatlan mennyiségű szaporító is található a piacon.

Sok kölyköt találhatunk az online piactereken, ahol néhány tízezer forintért beszerezhetők a törzskönyvvel és orvosi papírokkal nem rendelkező labrador jellegű apróságok.

A szaporítás sok veszélyt tartogat, hiszen a szülőket és a kölyköket nem szűrik a genetikai megbetegedésekre, és a felmenők többféle örökletes kórt tovább adhatnak a kicsinyeiknek. Sajnos sok labradort találunk állatmenhelyeken is, akikről nem gondoskodtak megfelelően gazdáik.

Sok szeretettel, testmozgással és kitartó neveléssel belőlük is kihozható a fajtára jellemző sokoldalúság, odaadás és páratlan jellem. 2023. évi információink alapján 400-450.000 ezer Ft-ért juthatunk fajtatiszta, törzskönyvvel rendelkező labrador kölykökhöz.

Külföldön, a környező országokban 1200-1500 euró körüli áron vásárolhatunk hivatalos és megbízható forrásból fajtiszta labrador kölyköket.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.