Leonbergi fajtaleírás

Leonbergi

Termet
ÓRIÁS
Lakásban tartható
nem
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
45-61 kg
65-70 cm
Hím
55-75 kg
72-80 cm
Származás
Németország
Főbb tulajdonságai
Ragaszkodó, érzékeny, gyerekcentrikus
Várható életkor
8 - 11 év
Szőrzet
Hosszú
FCI besorolás
Molosszerek-Hegyi és pásztorkutyák
Színek
Hipoallergén
Nem

A leonbergi hatalmas termetű eb, sokakat emlékeztet az oroszlánra. Megjelenése akár félelmetes is lehetne, de mégsem az, hiszen már távolról sugárzik belőle a kedvesség. Testénél csak a szíve nagyobb, ezért tökéletes társa lehet az embernek.

Hihetetlen érzékenysége talán a legjellemzőbb tulajdonsága, ha a családban veszekedés van, akkor ő is elszomorodik. Imádja a gyerekeket és kivételes empátiájával az idősekre is odafigyel.

Nem véletlen, hogy a leonbergi a világ egyik legjobb terápiás kutyája, persze azért szánhúzónak sem utolsó, és a vaddisznót is elkergeti, ha úgy hozza a sors.

A szaglása kivételes, gyakran alkalmazzák őket kutató és mentőkutyaként. Ha pedig ez nem volna elég az érdemekből, akkor vízimentőként is megállja a helyét, mivel remek úszó.

Intelligencia
60%
Aktivitás
71%
Macskabarát
53%
Ugatós
49%
Szőrhullás
90%
Taníthatóság
55%
Gyerekbarát
86%
Házőrző
89%
Harapós
44%
Egészség
35%

Melyek a Leonbergi legfontosabb tulajdonságai?

Leonbergi kölyökkutya.

A német kutyafajta célzott tenyésztés eredménye, amely mindenekelőtt a külcsínről szólt, kifejezetten oroszlánszerű kutyát szerettek volna létrehozni. Megjelenésével cél értek, ám vadságban távolról sem emlékeztet a nagymacskákra. Sokkal inkább jellemző rá a szelídség, mint az agresszió.

Mindenre odafigyel a környezetében, és mindenről gondoskodik, már ami a családját illeti. Az idegenekkel szemben meglehetősen bizalmatlan.

Játszik és vigyáz a gyerekekre, empátiával közelít a betegek és idősek felé. Remek családi kutya, és kiváló munkakutya lehet belőle megfelelő neveléssel. Természetesen esetében is nagyon fontos a korai és megfelelő szocializáció. A nagytestű kutya termete és hatalmas szíve mellett a mozgásigénye is nagy, emellett szeret feladatokat teljesíteni.

Sajnos kissé makacs és sértődékeny időnként, de ezt ne rójuk fel egy olyan kutyának, akinek a szívében sok mindenki elfér.

Gyors áttekintés

 • Ugatni ritkán ugat, de hatalmas termetével és magabiztos fellépésével garantáltan távol tartja az illetékteleneket a háztól.
 • Gazdájától kifejezetten elvárja a szeretgetést, amit ha nem kap meg bökdöső orral kikövetel magának.
 • Bármilyen meglepő, de a nagy behemót rosszul viseli a magányt, és hajlamos a szeparációs szorongásra.
 • A leonbergi az első egy évben hihetetlen iramban fejlődik, ami több problémához, főleg ízületi betegségekhez vezethet, ha nem figyelünk oda az etetésére.
 • A statisztikák szerint a fajta egyedeinek csupán 20 százaléka éli meg a 10 éves kort, ettől független nem beteges kutyafajta.
 • Örökbefogadása előtt kalkuláljuk egy új porszívó beszerzésével is. Szőrét évente kétszer erősen hullajtja.

Hasonló temperamentummal rendelkező kutyafajták

Kattints az alábbi kutyákra, ha hasonló mérettel és tulajdonságokkal rendelkező kedvencet szeretnél, mint a leonbergi.

Egyik sem nyerte el a tetszésed? Keress további kutyafajták után!


Ismerd meg részletes fajtaleírásunkon keresztül az oroszlánra hajazó leonbergi jellemzőit, igényeit és tartásának ideális feltételeit!

Érdekes tények a Leonbergiről

Érdekes tények a Leonbergiről.

Ha egy kutya olyan nagytermetű, mint a leonbergi, akkor bizonyosan hallhatunk róla legendákat és jó sztorikat. A leonbergi esetében azonban ezek nem a hatalmas termetéhez, hanem a hatalmas szívéhez kötődnek. Nem régi kutyafajta, létrejöttét egy polgármesternek köszönhetjük.

Az első világháborúban szinte kihalt

Az I. világháború poklában szinte kiirtották a leonbergit, a hivatalos adatok szerint mindössze 25 egyed maradt meg.

Csodával határos módon sikerült megmenteni őket és frissíteni a vérvonalat. Gondos munka eredménye, hogy a leonbergi ma Amerikában már kifejezetten népszerű fajtának számít.

Fenséges megjelenése a fenségeseket is elbűvölte

Bár a kutyafajtát csak a 19. században tenyésztették ki, hamar meghódította az akkori nagyságok szívét. Olyan gazdikkal büszkélkedhetett, mint a híres szabadságharcos Giuseppe Garibaldi, a walesi herceg vagy Umberto olasz király, de az orosz cári udvarban is népszerű volt.

Kiváló terápiás kutya

A leonbergi érzékenysége okán kiváló terápiás kutya is. Európa és Amerika számos klinikáján, pszichológiai intézetében alkalmazzák őket terápiás célokra. Mindezt kiváló hatékonysággal, mondhatni a szakma legjobbjai.

Imád túrázni és strandolni

Kutya tengerparton.

A leonbergi garantáltan mozgásban tartja a családot, hiszen imád túrázni, a nagy, hegyi sétákat pedig különösen előnyben részesíti. Másik kedvence az úszás, ha vizet lát szinte biztos, hogy csobbanni fog benne.

A kutyabarát polgármester

A fajta kialakítása egy ember nevéhez, Heinrich Essighez, Leonberg polgármesteréhez kötődik. Ő álmodta meg az oroszlánszerű kutyát és alkotta meg a tenyésztési irányelveket.

A program sikeres volt, hiszen évekkel később megszületett az önálló fajta. A leonbergi létrehozásához, olyan fajtákat használt, mint az újfundlandi, a bernáthegyi és a pireneusi hegyikutya.

Hosszú út az elismerésig

Bár a leonbergi hivatalosan 1846 óta létezik, a törzskönyvezésig sokat kellett várni. Az Amerikai Kennel Klub csak alig tíz évvel ezelőtt, 2010-ben ismerte el ezeket a kutyákat külön fajtaként.

A fogyasztói társadalom nem az erőssége

Van a leonberginek egy igen érdekes tulajdonsága, mégpedig az, hogy nemcsak emberekhez, de a tárgyakhoz is ragaszkodik.

A takaróját például nem egyszerű elvenni tőle, hogy kimossuk, de ugyanígy hajlamos megszeretni egy játékot vagy egy egyszerű faágat is, amit aztán féltve őriz és dédelget a helyén.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Leonbergi megjelenése

A Leonbergi kutya megjelenése méltóságteljes.

A leonbergi meglehetősen nagy termetével, büszke és méltóságteljes megjelenésével azon fajták közé tartozik, melyek után a legtöbb ember és kutya gondolkodás nélkül megfordul az utcán.

A kan kutya marmagassága elérheti a 80 centimétert, a súlyuk pedig 55-75 kg közötti. A szukák valamivel kisebbek, ők körülbelül 65-75 cm-es magasságig nőnek, a súlyuk 45-61 kiló között alakul.

A fejük inkább hosszúkás, mint zömök, a fülek laposan lógnak lefelé, arányosak, közepes méretűek és háromszög alakúak. A kutya szeme sötétbarna, közepes méretű és kissé mandula alakú. Az orruk nagy és minden esetben fekete.

Nyaka közepesen hosszú és jól láthatóan izmos, enyhén ívelt tartású. Az állat háta kifejezetten egyenes és széles, a mellkasa szintén erőteljes és mély, a hasa kissé felhúzott.

A far enyhén lekerekített és viszonylag hosszú, a farok közepesen hosszú és lelóg, éber állapotban sem emelkedik a gerinc fölé. Végtagjai egyenesek és párhuzamosak, valamint kifejezetten izmosak, különösen a hímek esetében.

A Leonbergi színvariációi

A Leonbergi színvariációi.

A leonbergi bundája dús és enyhén hullámos, a nyaki és a mellkasi tájékon különösen sűrű a szőre, amely gyakran sörényszerűen gömbölyödik. Ami a színeket illeti, a fajtastandard sok mindent megenged a vöröstől, a vörösesbarnán át, a halványsárga és krémszínű árnyalatokig.

A sötét fekete maszk és szőrvégek az arcon rendkívül gyakoriak és megengedettek. Fekete szín másutt is előfordulhat a kutyán, viszont a fekete soha nem lehet domináns árnyalat. A fekete mellett a fehér foltok is elfogadottak, ezek a fajtaleírás szerint folt, illetőleg csík formájában a mellkason, valamint a lábujjakon jelenhetnek meg.

A leonbergi bőségesen hullajtja a szőrét, ezért távolról sem tartozik a hipoallergén kutyák közé.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Leonbergi vérmérséklete és személyisége

Két leonbergi kutya. Egy kislány az egyiket átöleli.

A leonbergi egészen különleges kutyafajta, aki számos csodálatos tulajdonsággal büszkélkedhet, de persze azért esetében sem fenékig tejfel minden.

Az biztos, hogy remek családi kutya, emellett pedig számos feladatra alkalmazható. Szeret feladatokat teljesíteni és mozgásban lenni, de a kanapén való heverészés sem idegen tőle.

Óriási testben óriási szív

A leonbergi legtöbbet emlegetett tulajdonsága, hogy hatalmas szíve van és ebből kifolyólag érzékeny is. Imádja a családját, a gazdijáért a tűzbe menne, a gyerekekkel zokszó nélkül játszik hosszú órákon keresztül, az időseket pedig aggódva istápolja.

Emellett hajlamos a sértődékenységre, ami a nevelését nem teszi feltétlenül könnyűvé. Ahogy ő figyel ránk, úgy kell rá figyelni, vagyis némi türelem elkél a leonbergihez.

Kifejezetten elvárja a szeretgetést, a szeparációs szorongás egyáltalán nem idegen a behemót kutyától. Jól kell szocializálni, különben nagyon rosszul fogja tűri a magányt, amit leginkább a lakás fog megszenvedni.

Kedves vagyok, de rossz szándékkal ne közeledj

A leonbergi végtelen kedvessége mindenekelőtt a családja felé irányul. Ugyan senkivel szembe sem agresszív, de a természete gyanakvó, amit néha hajlamos túlzásba vinni.

Ébersége miatt lehet belőle kiváló házőrző. Ugatni ritkán ugat, de hatalmas termetével és temperamentumos fellépésével garantáltan távol fogja tartani az illetékteleneket a háztól. Megfelelő kiképzés esetén tarthatjuk kifejezetten őrző-védő kutyaként.

Ragaszkodása féltékenységgé fajulhat

A kutya érzékeny voltának számos vetülete van, az egyik, a birtoklásra való hajlam, külön érdekesség, hogy még tárgyakhoz is képes ragaszkodni.

A családjához nagyon kötődik, ami akár konfliktusok forrása is lehet, ha nem szocializáljuk megfelelően. Képes a féltékenységre, főleg azokra haragszik, akik idegenként távolt tartják őt kedvenc családtagjaitól.

Példának okáért, ha a gyerek más gyerkőcökkel focizik, és őt kihagyják a mókából, akkor könnyen lehet, hogy vérig sértődik és duzzogva elvonul.

Hajlamos a szomorúságra

Hatalmas kutyákra kevésbé jellemző, de a leonbergi lételeme a mozgás, imád sétálni és úszni is. Kifejezetten szeret feladatokat teljesíteni, nem véletlenül alkalmazzák hegyi- és vízi mentőkutyaként is.

Amennyiben az energiáit nem kötjük le, vagy nincs elegendő feladat rá bízva – ami lehet a ház őrzése –, úgy könnyen lehet, hogy kedvtelenné vagy rosszabb esetben depresszióssá válik.

Kinek ajánlott a Leonbergi?

Leonbergi pici gyerekkel a kertben.
Jól kijön az apróságokkal és egyben remek házőrző is

A kutya alapvetően szelíd természete miatt sokakkal jól megfér, de azért korántsem ajánlható mindenkinek.

Hatalmas termete miatt például csak olyan helyre illik, ahol elegendő tér áll a rendelkezésére, főként családi házban érzi jól magát. Már csak azért is, hogy a meglehetősen nagy mozgásigényét részben kielégíthesse, lakásban tartva a kutya boldogtalanná és frusztrálttá válhat.

Kisgyerekes családok számára bátran ajánlható, mert az eb szereti a gyerekeket, azonban a gazdi ne legyen lusta, mert ez a kutya igényli a folyamatos és kimerítő mozgást. Akik őrző-védő céllal szeretnének kutyát, azoknak szintén jó választás lehet a leonbergi.

Első kutyások is próbálkozhatnak vele, de a gazdi legyen türelmes, illetve tudja érzékeltetni, hogy ő az alfahím, mivel a leonbergi hajlamos a dominanciára.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Leonbergi eredete

Leonbergi kutya a hegyekben.

A németországi Leonberg városának címere már az 1500-as években is egy hatalmas oroszlánt ábrázolt. Az oroszlán azonban csak jó 300 évvel később érkezett meg a festői településre, Heinrich Essig (1809-1889) polgármesternek köszönhetően, aki a címernek konkrét jelentést is adott. Ő volt ugyanis az, aki ki akarta tenyészteni a kutyát, amely méltó a város címerállatához.

A polgármester a város igazgatása mellett kutyákkal is foglalkozott. Negyven év áldozatos munkájával és előre megtervezett tenyésztési stratégiával hozta létre az újfundlandi, a bernáthegyi és a pireneusi hegyikutyák keverékéből a leonbergit.

A címer mellett volt egy másik oka is a célzott tenyésztésnek. Leonberg akkoriban híres lovardával büszkélkedhetett, ahonnan az uralkodó család vásárolta a méregdrága lovakat, a kutyák feladata pedig az értékes állomány védelmezése volt.

Nem véletlen, hogy az új fajta egyedei hamarosan olyan tulajdonosokkal büszkélkedhettek, mint I. Umberto olasz király, Sándor orosz cár, II. Napóleon francia császár vagy VII. Eduárd angol király. A lovak mellett ők már a kutyákat is megvásárolták.

A szépreményű leonbergi fajta éppen csak megszületett máris halálra lett ítélve. Az I. világháború alatt gyakorlatilag kiirtották őket, állítólag mindössze 25 példány maradt életben belőlük.

Két úriembernek, Karl Stadelmannak és Otto Josenhansnak köszönhető, hogy megmenekült a fajta és ma már a világ számos pontján ismerik és elismerik a leonbergieket. Ezzel együtt érdekesség, hogy az Amerikai Kennel Klub csak alig tíz évvel ezelőtt, 2010-ben ismerte el a kutyát önálló fajtaként.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Leonbergi etetése

A Leonbergi etetése.

A leonbergi akár 80 kilogrammos testsúlyt is elérhet. Felettébb aktív, és nem veti meg az evést sem. A kutya igényeinek kielégítéséhez fontos, hogy jó minőségű és tápanyagokban gazdag eledellel etessük.

Hogyan tápláljuk a Leonbergit?

A leonbergi kutya bár mindent előszeretettel elfogyaszt, legyen az hús vagy éppen zöldség, mégis oda kell figyeljünk az etetésére, nem adhatunk nekik bármit.

Kölyökkorukban ne tömjük őket szénhidráttal, különben pillanatok alatt óriásivá nőhet a kedvencünk, ami később egészségügyi problémához vezethet.

Inkább adjunk nekik naponta többször kevesebbet, mint kevésszer sokat. A hangsúly esetükben is a jó minőségű fehérjén legyen. Emellett figyelembe kell venni, hogy az eb hajlamos a hízásra – főleg idősebb korban –, ezért ügyeljünk a mindig a testsúlyára.

Az otthon főtt koszttal elboldogul, sokkal előnytelenebb számára a mesterséges színezékekben, tartósítókban gazdag élelmiszer, ezért az olcsó eledeleket lehetőleg mellőzzük az étrendjéből.

Mivel tápláljuk a Leonbergit?

Nyers húsok és száraz kutyatáp.

A leonbergit mindenekelőtt sovány hússal kell etetni. Kiegészítéseként nyugodtan adhatunk nekik főtt tojást, zöldségeket és gyümölcsöket, amennyiben a nyers etetés mellett döntünk.

Számukra tökéletesen megfelel a jó minőségű száraz eledel, ami jóval kedvezőbb árkategóriát képvisel. Lehetőleg minél levesebb maradékkal etessük őket, inkább a kutyák számára kifejlesztett, teljes értékű tápokat részesítsük előnyben.

A jó minőségű tápok elsődleges összetevője a hús, a lassan felszívódó szénhidrát, valamint a növényi rostok és zsírok.

Mennyi fehérjére és kalóriára van szüksége a Leonberginek?

Hogy mennyi fehérjére és kalóriára van szüksége az adott kutyának, az mindenekelőtt az eb testsúlyától, aktivitásától és a korától függ. A leonbergi kifejezetten aktív és „súlyos” eb, amit mindenképpen figyelembe kell venni.

Ideális testsúlya a következőképpen alakul.

 • 2-4 hónapos: 9-30 kg 
 • 4-12 hónapos: 26-66 kg
 • Kifejlett testsúly: 55-75 kg

Kalória

Ahhoz, hogy a leonbergi egész nap képes legyen őrizni a portát, vagy csak futkározni, jó minőségű és megfelelő mennyiségű kalóriát kell fogyasztania.

Az elhízás esetében is előfordulhat, erre is mindenképpen érdemes figyelni. A kutya napi kalóriaszükséglete a következőképpen alakul.

 • Kölyök (0-4 hónap): 1095-2700 kcal/nap
 • Junior (4-12 hónap): 1612-3400 kcal/nap
 • Felnőtt (1 éves kor felett): 2350-2900 kcal/nap
 • Idős (7 év felett): 1950-2500 kcal/nap

Fehérje

A leonbergi meglehetősen nagytestű és energikus, így nagy mennyiségű fehérjére van szüksége. Kölyökként a fejlődéshez, felnőttként az izmok fejlődéséhez és fenntartásához.

A megfelelő minőség pedig leginkább ennyire elengedhetetlen számára. A kutya napi fehérjeszükséglete a következőképpen alakul.

 • 25 kg: 50 g/nap
 • 40 kg: 80 g/nap
 • 60 kg: 120 g/nap

Szüksége van a Leonberginek táplálék-kiegészítőkre?

Kiegészítők.

A legtöbb, jó minőségű eledelen tartott kutyának nincs szüksége kiegészítő vitaminokra és ásványi anyagokra, mert a táplálék fedezi az igényeiket.

Kölyökkorban kifejezetten óvni kell a magas kalciumbeviteltől, mert az gyorsítja a csontok növekedését. A kutya az első egy évben hihetetlen iramban fejlődik, ami több problémához, főleg ízületi betegségekhez vezethet, ha nem figyelünk oda eléggé.

Vigyázni kell, hogy kölyökként ne hízzanak el, mert ezáltal felnőttként könnyebben túlsúlyra tehetnek szert. Időnként a leonberginek is szüksége lehet vitaminokra, étrend-kiegészítőkre, különösen akkor, ha krónikus betegségtől szenved, idős vagy vemhes.

Ahhoz, hogy a szőre dús és szépen csillogó maradjon, kúraszerűen omega-3, omega-6 zsírsavakat is adhatunk a kutyának. Feltétlenül gondoljunk a mozgásszervekre, adhatunk nekik porcerősítő táplálék-kiegészítőket.

Leggyakoribb kérdések a Leonbergi etetésével kapcsolatban

Piros és zöld szemes száraz kutyatáp.

Hajlamos az elhízásra a Leonbergi?

Kifejezetten aktív eb, aki imád mozogni, amennyiben erre nincs lehetősége, úgy könnyen felszedhet pár kilót, főleg akkor, ha túletetjük. Fontos, hogy a táplálására és a mozgás biztosítására is figyeljünk, mert nagyon könnyen elhízhat a kutya.

Mennyire válogatós?

Ettől a fajtától a lehető legtávolabb áll, hogy válogatós legyen. Persze egyedenként változhat, de a fajta jellemzően megeszik mindent, amit elé raknak.

Mint általában a legtöbb kutyának, neki is a hús a kedvence, emellett azonban feltűnően jó étvággyal fogyaszt zöldségeket, sőt gyümölcsöket is, de a tejtermékeket sem veti meg.

Hányszor etessük naponta a kutyát?

Az etetés gyakorisága főként a kutya életkorától függ. A kölyköket 3 hónapos korukig nyugodtan etessük naponta négyszer, 3-12 hónapos korig az adagot háromra szokás csökkenteni, majd jöhet a kutyák többségénél elfogadott napi kétszeri etetés 1 éves kortól.

A leonbergi hajlamos a hízásra és a puffadásra, így szerintünk, felnőtt korban a napi háromszori, kisebb adagokban történő etetés az ideális.

Érzékeny a gyomra?

Szerencsére nem. A fajta jellemzően igazi vasgyomorral van megáldva, ami mindenféle táplálékot könnyedén megemészt.

A mesterséges összetevők ugyanakkor nem javasoltak, mert a színezékek, tartósítószerek, melyek a gyenge minőségű élelmiszerekben fordulnak elő, emésztési rendellenességekhez vezethetnek.

Hajlamos ételallergiára?

Vannak kutyák, amelyek inkább hajlamosak az ételallergiára és olyanok, amelyek kevésbé, az utóbbiak közé tartozik szerencsére a leonbergi is.

Ahogy említettük jó gyomra, de a bőrallergiáktól, melyet környezeti allergének váltanak ki, ő is gyakran szenvedhet.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Leonbergi egészsége

Beteg idős leonbergi kutya.
A leonbergi kutyák jelentős része nem éri meg a 10 éves kort

Az egészség kardinális kérdés minden kutya esetében, a vitalitás pedig két dologtól függ, egyrészt a génektől, másrészt pedig a tartástól.

A kutya olyan fajták keresztezéséből született meg, amelyek jó és rossz génekkel is megajándékozták a leonbergit, ráadásul ez nem változtat a tényen, hogy a hatalmas méretnek vannak hátrányai is.

Mennyire egészséges a Leonbergi?

A leonbergi sajnos kifejezetten rövid életű fajta, várható életkora 8 és 11 év közé tehető, többségük élettartama nem több, mint 9 év. A statisztikák szerint a fajta egyedeinek csupán 20 százaléka éli meg a 10 éves kort. Ennek ellenére azonban nem sorolható a legbetegesebb fajták közé, a nagy testnek sajnos a rövid életkor a szomorú hátulütője.

Szerencsés esetben a kutya idősebb korában is meg tudja őrizni a vitalitását, főleg akkor, ha kellőképpen odafigyelünk rá, a rendszeres szűrővizsgálat szinte kötelező a fajta esetében.

A rendszeres vizsgálatokkal számos problémát kiküszöbölhetünk, a kialakult betegségek jó része időben kezelhetővé válik, mielőtt elhatalmasodik a kedvencünkön.

A Leonbergi leggyakoribb betegségei

Kutya fizikóterápián.
Fizikoterápiával csökkenthetőek a fajtára jellemző ízületi panaszok

A leonbergi betegségei mindenekelőtt a nagy méretéből adódóan alakulhatnak ki és a csontszerkezethez köthetők. Helyes étrenddel kölyökkorban, ezeknek a betegségeknek a rizikója csökkenthető.

A másik klasszikus probléma a szív- és érrendszeri betegségek lehetnek, de megfelelő tartással jelentősen csökkenthető a rizikófaktor.

Ortopédiai problémák

A leonbergi kölykök döbbenetes ütemben fejlődnek, akár egy éves korukra, de maximum 2 éves korukra elérhetik a 80 kilogrammos súlyt is. A gyors növekedési tempó a csontozat fejlődésének a kárára lehet.

Felnőttkorukban több betegségük származhat a csontok elégtelen fejlődéséből. A leggyakoribb a csípőízületi diszplázia, amikor a csontok és ízületek nem illeszkednek megfelelően egymáshoz, ami sántaságot és egyéb gyulladásos panaszokat okozhat.

Rákos betegségek

Sajnos a leonbergi fogékonyabb a kutyáknál leggyakrabban előforduló daganatos betegségekre, mint sok más kutyafajta.

Legtöbb esetben a csontrák fordul elő náluk, ami gyakran végzetes lehet. Majdnem ilyen gyakori a hemangoiszarkóma, mely lényegében a vérerek falán alakulhat ki daganatok formájában. Főként a létfontosságú szervek közelében okoz súlyos gondot, mint vese, a máj és a szív.

Időben felismerve gyógyszerekkel és kemoterápiával általában hatékonyan kezelhető a betegség.

Perianális sipolyok

Autoimmun betegség, ami bizonyos fajtáknál, köztük a leonberginél is kialakulhat. Lényegében kitüremkedő sebekről van szó, amelyek a végbélnyílás körül helyezkednek el.

Rendkívül fájdalmassá tehetik a kutya ürítését. Gyógyszerekkel jól kezelhető, így minél előbb érdemes állatorvoshoz fordulni vele.

Szemproblémák

A leonbergi hajlamos különféle szembetegségekre, többek között a zöldhályogra (glaukóma) és a szürke hályogra (katarakta).

A szembetegségek járhatnak látászavarral, de vezethetnek teljes vaksághoz is. Általában az idősebb kutyáknál jelentkezik, ha időben felismerik a problémát, akkor gyógyszerekkel vagy műtéttel jól orvosolható a probléma.

Mi a Leonbergi elpusztulásának leggyakoribb oka?

Sajnálatos tény, hogy a leonbergi meglehetősen rövid életű. Nem éli meg azt az aggastyán kort, amit például a csivavának vagy a yorkshire terriernek megadatott.

A statisztikák szerint a lenonbergiek körében az elhalálozás leggyakoribb oka a csontrák, pontosabban annak a következményei, ami mindenekelőtt a nagy termetükkel magyarázható. A csontrákon felül többféle daganatos megbetegedésre fogékony az eb.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Leonbergi nevelése

Leonbergi kölyök kutyát oktat a gazdája az utcán.

Az megfelelő etetés és az egészség biztosítása mellett, minden gazdinak kutya kötelessége (lenne) az eb nevelése is. A kiképzés elmaradása esetén nemcsak a kutya, a család, de a saját életét is megnehezíti az illető.

Csak pozitívan

Mivel a leonbergi köztudottan meglehetősen érzékeny, így a nevelése sem hétköznapi, már amennyiben hatékonyak akarunk lenni. Kedvessége kétségkívül remek tulajdonság, de meg van a hátránya is, mégpedig a sértődékenység.

Ha egy leonbergit megdorgálunk, akkor jó eséllyel a szívére veszi a dolgot és magába zárkózik. Amit addig elértünk nála, el is felejthetjük. Próbáljuk tehát kerülni a szigorúságot és dicsérettel motiválni a kutyát, bármit akarunk megtanítani neki.

A leválasztás kulcskérdés

Legyen bármilyen nagydarab a leonbergi, hajlamos úgy viselkedni, mint egy sírós csecsemő. Nagyon rosszul viseli a magányt, és ha nem szoktatjuk hozzá, akkor felnőtt korában a 80 kilós súlyával könnyedén tönkre tenni a lakást, amiben magára hagytuk.

Egészen kicsi korában hozzá kell szoktatni ahhoz, hogy a gazdi és a család időnként távol van. Először rövid időre 10-20 percre menjünk el, majd növeljük az időtartamot és lehetőség szerint ne búcsúzkodjunk. Ha a leonbergi még kicsiként hozzászokik ehhez, akkor felnőttfejjel jó eséllyel kevésbé fog nagy hisztit rendezni.

Az egyedüllétre szoktatásról írtunk egy hasznos cikket, melyet érdemes elolvasnod, ha a leonbergi tartásán gondolkozol.

Szeretünk, de a főnök nem te vagy

Bár a leonbergi imádja a családját, de a környezetével és főleg idegenekkel szemben hajlamos domináns módon fellépni.

Alapvetően alfahím jellem és kifejezetten erős a védelmező ösztöne. Utóbbi persze jön rosszul, ha házőrzésről van szó, de illik kordában tartani, különben a kutya mindenre úgy fog tekinteni, mint a saját tulajdonára.

A dominancia megmutatkozik abban is, hogy még a tárgyakhoz is képes ragaszkodni, meglehetősen fejlett a birtokvédő ösztöne. A kiképzése kezdetén, tudatosítani kell benne, hogy nem ő a nagyfőnök, hanem a gazdi.

A mozgás terápia is

A leonbergi hajlamos a depresszióra. A természete alapvetően vidám, de ha nem elégítik ki az igényeit, akkor könnyen lehet, hogy búskomorrá válik.

A legtöbb, amit tehetünk érte, ha minden nap megfelelő testmozgási lehetőséget biztosítunk számára. A leonbergi mozgás közben érzi magát elemében, boldogabban tér haza, ha alaposan lemozgatjuk, és kiegyensúlyozottabb és szófogadóbb lesz. Ellenkező esetben hajlamos a szomorúságra, de még a dacoskodásra is.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Leonbergi ápolása

Körömvágó eszköz, fésű és kefe.

Amennyiben leonbergi vásárlása mellett döntünk, akkor kalkuláljuk azzal, hogy egy új porszívót is be kell szereznünk. Főleg akkor, ha az eb sok időt tölt a lakásban. A szőrét erőteljesen hullajtja, évente kétszer intenzíven vedlik.

A bunda karbantartása

A leonbergi bundája két rétegű és meglehetősen sűrű, ezért, ha azt szeretnénk, hogy megőrizze szép állagát, úgy hetente kétszer érdemes átkefélni.

A kutya szinte folyamatosan hullatja a szőrét, ha nem akarjuk, hogy naponta porszívózni kelljen, úgy érdemes inkább a fésűt választani. Vedlési időszakban különösen fontos a gyakori, akár napi szintű fésülgetés.

Ami a fürdetést illeti, a leonbergi imádja a vizet, így sok probléma nem lesz a mosdatásával, főleg, ha ketten végezzük, mert a dús bundát sok idő alaposan megtisztítani. Tartás függvénye, hogy milyen gyakran kell fürdetni, néhány havonta feltétlenül kerítsünk rá sort.

A körmök és a fogak karbantartása

A leonbergi körmét jóval ritkábban kell ápolni, mint a bundáját, de azért időnként illik ellenőrizni az állapotát. Szerencsés esetben lekoptatja azokat séta közben, amennyiben mégsem, úgy akkor kell visszavágni belőle, ha a kutya körme már kopog a kövön. A biztonságos és fájdalommentes körömvágás módszeréről itt írtunk.

A leonberginek a fogát is ápolni kell, már csak azért is, mert hajlamos a fogkövesedésre és az ebből következő íny- és szájbetegségekre. Speciális fogkrémmel hetente legalább kétszer mossuk meg az eb fogát, hogy az megőrizze természetes szépségét és egészségét.

A kutya fülének tisztítása

A leonbergi fülét időnként szintén ellenőrizni kell, főleg akkor, ha kint tartjuk az ebet. Amennyiben nem találunk semmi különöset, úgy egy nedves vattával, vagy az erre a célra kapható fültisztító folyadékkal át kell törölni a külső részeket.

Fontos, hogy a belső hallójáratokba véletlenül se nyúljunk. Abban az esetben, ha büdös a kutya füle, esetleg váladékozik, vagy gennyes, úgy forduljunk állatorvoshoz.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Mennyibe kerül egy leonbergi kölyök kiskutya

A leonbergi nemcsak a századfordulón, de napjainkban is rendkívül ritka fajta. Magyarországon nagyon kevés tenyésztő foglalkozik a tenyésztésükkel, ezért igencsak körülményes hozzájutni a kedves behemóthoz.

Az itthoni beszerzés nem lehetetlen, de ki kell várni a sorunkat. Az interneten árulnak ugyan leonbergi jellegű kutyákat, de gyakran az eladásra kínált ebeknek közük sincsen a fajtastandardhoz, illetve semmilyen egészségügyi szűrővizsgálaton nem estek át.

Sajnos Európában, a környező országokban sem sokkal jobb a helyzet, mivel a tenyésztő itt is kevés. Mindenesetre Németországban érdemes leginkább próbálkozni, ahol 1500 eurótól lehet vásárolni kutyusokat.

Jelenleg Amerikában a legnagyobb a kínálta a fajtának, itt 3000 és 10000 dollár között juthatunk hozzá fajtatiszta leonbergihez, de persze az árába a magas szállítási költséget is bele kell kalkulálni.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.