Rövidszőrű magyar vizsla fajtaleírás

Magyar vizsla

Termet
KÖZEPES
Lakásban tartható
nem ajánlott
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
18-25 kg
54-60 cm
Hím
20-29 kg
58-64 cm
Származás
Magyarország
Főbb tulajdonságai
Barátságos, gyengéd, aktív
Várható életkor
11 - 15 év
Szőrzet
Rövid
FCI besorolás
Vizslák
Színek
Hipoallergén
Nem

A rövidszőrű magyar vizsla annyira hungarikumnak számít, mint a vörös paprika. A vizsla név hallatán minden magyar számára beugrik az energikus, nagyfülű, csillogó szemű, csupa szeretet vadászkutya. Izmos alkata beépült a kultúránkba, festmények, mesék, filmek örökítik meg a magyar rövidszőrű vizslával való kapcsolatunkat.

De milyen személyiséget is rejt a magyar kedvenc?

Önálló személyiséggel rendelkezik vagy a gazdájához ragaszkodik?

Kanapé kutya vagy örökmozgó energiabomba?

A következőkben mindent és még annál is többet megtudhatsz a rövidszőrű magyar vizsláról!

Intelligencia
89%
Aktivitás
90%
Macskabarát
40%
Ugatós
58%
Szőrhullás
12%
Taníthatóság
87%
Gyerekbarát
81%
Házőrző
20%
Harapós
10%
Egészség
69%

Melyek a rövidszőrű magyar vizsla legfontosabb tulajdonságai?

Melyek a rövidszőrű magyar vizsla legfontosabb tulajdonságai?

Kevés olyan okos és ragaszkodó kutyafajtát ismerünk, mint a magyar rövidszőrű vizsla. A kiváló vadászkutya címet is viselő eb energiaszintje egy erőműével vetekszik, így a kalandos a kedvű gazdiknak igazi társ lehet.

De a kalandozások nála nem szólhatnak csak hétvégén: minden nap igényli a mozgást, a sétát, a kirándulást, cserébe mérhetetlen mennyiségű szeretettel és gyengédséggel hálálja meg a törődést.

Ha mégis hagyod unatkozni, akkor felgyülemlett feszültségét általában rombolással vezeti le: megrágja a cipőket, csapdákat ás a kertben, elszökik vagy napestig zaklatja a macskákat. Ezt természetesen nem gonoszságból teszi, csupán így próbálja felhívni magára a figyelmet.

Talán ezért is érdemes nagy családba befogadni: a magyar vizslának mindig akad egy társa, akivel játszhat vagy tanulhat, és nem tud lefárasztani egyetlen gazdit.

Gyors áttekintés

 • A magyar vizsla kis túlzással a kutyák királya.
 • Imádja a kis gyerkőcöket, szeret mókázni velük, húzhatják fülét-farkát mindig jámbor és kedves marad.
 • Nem agresszív, pocsék házőrző, de a falka tagjaiért szó szerint tűzbe menne.
 • Sportos életviteléhez jó minőségű kutyatápra van szüksége.
 • Nevelése egyszerű, hiszen a világ egyik legintelligensebb kutyája.
 • Ápolása könnyű, lényegében nem hullik a szőre, ráadásul rendszeresen tisztogatja magát, akár egy macska.

Hasonló temperamentummal rendelkező kutyafajták

Kattints az alábbi kutyafajtákra, ha hasonló mérettel, temperamentummal és tulajdonságokkal rendelkező ebet keresel, mint a magyar vizsla.

Nem találtad meg a megfelelő kutyát? Keress tovább a kutyafajták között!


Ha szeretnéd jobban megismerni a magyar vizslát, és hasznos tippeket kapni, miként neveld, tartsd őket egészségesen, akkor ez a fajtaleírás neked szól!

Érdekes tények a magyar vizsláról

Vizsla közeli kép.

Bár hazánkban és külföldön is híres a kutyatartók körében a rövidszőrű magyar vizsla, akad néhány érdekes tény, amelyet kevesen tudnak róluk. Most beavatunk téged ezekben.

 1. A magyar vizsla története egyidős a honfoglaló magyarokéval, tehát több, mint ezer éves kutyafajtáról van szó.
 2. Csupán egyetlen szőrzetszín jellemzi, mégpedig a zsemleszín, melyben nem lehetnek foltok vagy más elszíneződések.
 3. A vizslák kék szemmel születnek, akárcsak a macskák.
 4. Akár 40 km/óra sebességgel is képes futni. Lényegében egy gyengébb teljesítményű, 50 köbcentis robogót vagy egy elektromos biciklit gond nélkül utolér.
 5. Néhány rövidszőrű magyar vizsla a 2001. szeptember 11-én történt terrortámadások idején segédkezett a túlélők felkutatásában.
 6. Kiváló úszó, de a vízi vadászkutyákkal szemben, mint a labrador retriever, nem rendelkezik “szigetelő” aljszőrzettel, ezért hideg időben megfázhat.
 7. Az első vizslát 1950-ben, a kommunizmus idején csempészték be az Amerikai Egyesült Államokba Magyarországról. Rá egy évre megalakult az Amerikai Országos Vizsla Klub és 1952-ben érkezett meg az első hivatalos vizslaalom Európából.
 8. Az egyik legtisztább kutyafajta annak ellenére, hogy nagyon aktív kutyusról van szó. “Öntisztító” bundázatának köszönhetően a rövidszőrű magyar vizslának nincsen “kutyaszaga”, így a kerttel nem rendelkező lakásokban is bátran lehet tartani anélkül, hogy mindent átjárna a nemkívánatos “ebparfüm”.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A rövidszőrű magyar vizsla megjelenése

Magyar vizsla teljes alakban látható. Megjelenése sportos és magabiztos.

Akár egy ókorban készült szobor, a magyar vizsla egy nagybetűs KUTYA eszménykép. Rendkívül izmos, sportos testalkatú, már-már tökéletesen szimmetrikus testfelépítésű.

Az egyenes hát, a hosszú törzs, az inas, egyenes lábak kiegészítve a sima, rövid, egységes szőrzettel egy elegáns, király megjelenésű kutyát eredményez. Nagy, lelógó fül, a rózsaszín orr, a sárga szempár és a hosszú, egyenes farok a mesék bájos kutyusait idézik meg.

A hímek vállmagassága akár a 64 cm-t, míg a nőstényeké a 60 cm-t is elérik, súlyuk 20-30 kg között mozog.

Bár erőteljes izomzat jellemzi, futásnál mégis elképesztő sebességet képes elérni: akár 40 km/óra gyorsasággal veti magát a préda után. Nem hiába volt elengedhetetlen “kellék” egy nemesi vadászaton a vizsla, hiszen nem csupán páratlan nyomkövető, de külcsínben is “mutogatnivaló”, úri kutya.

Sima, egyszínű, aranybarna szőrzete kiemeli a többi vadászkutya közül, a rövid és selymes bundát pedig rendkívül egyszerű karbantartani. Aljszőrzet nélküli, öntisztító bundájának köszönhetően lényegében nem szükséges nagy gondot fordítani bundájának ápolására.

Ha nem szereted a jellegzetes kutyaszagot, akkor a vizsla tökéletes társad lesz, hiszen egy nagyobb vizes móka után sem fogod érezni rajta az ázott kutya bűzét.

A vizsla színvariációi

3 vizsla a réten.

A magyar vizsla egyik sajátos, ritka tulajdonsága, hogy csak egyetlen szőrzetszínben, a zsemleszínben létezik, amelyben még egy csipet árnyalatnyi eltérés sem lehet.

Fajtaversenyeken egyedül a kis fehér terület megengedett a mellkason, a nyakon vagy a faroknál. Amelyik vizslának világosabb vagy sötétebb a színe, esetleg foltok, pöttyök találhatóak a szőrzetében, vélhetően keverék kutyus.

Ez a jellegzetes aranybarna szín egyetlen célt szolgált: a vándorló magyarokat kísérve a sztyeppe “színvilágába” könnyedén beolvadhattak, növelve ezzel a sikeres vadászat esélyét.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A magyar vizsla vérmérséklete és személyisége

A magyar vizsla vérmérséklete és személyisége.

Nehéz eldönteni, hogy a vizslát inkább egy figyelemzavaros tinédzserhez vagy egy ravasz nyúlhoz lehetne-e hasonlítani. Intelligenciában, kitartásban páratlan, ám ha a napi mozgásadagját nem kapja meg, akkor nyűgösebbé válhat bármely kisgyermeknél.

Mozgásra termett

A fajta szerelmeseinek nagyon résen kell lennie, ugyanis ez az okos vadászkutya nem lustálkodásra termett. Mivel alapvetően vadászatra képezték ki az őseink, ezért képes naponta több kilométert gyalogolni, úszni, keresgélni.

Igényli a mindennapos sétákat, kirándulásokat és futást, úgyhogy, ha ezek távol állnak tőled, akkor készülj fel arra, hogy a vizsla máson fogja levezetni fölösleges energiáit.

Lakásban egyes bútorok és ruhaneműk rágcsálásnak eshetnek áldozatul, a kertben tartott vizsla pedig hajlamos lehet lyukakkal teletűzdelni a pázsitot, esetleg lerágni a bokrok, virágok hajtásait vagy szétszedni a kerítést.

Családban marad

Családban marad.

Talán pont örökmozgó habitusa miatt érdemes nagy családba befogadni, ahol a családtagok között megoszlik a vele való foglalkozás.

A rövidszőrű magyar vizsla elképesztő mértékben ragaszkodik a családjához, olyannyira, hogy kertes házban szinte lehetetlen az udvaron tartani, ha gazdái nincsenek a közelében.

Jó vizsla holtig tanul

A fiatal magyar vizsla viselkedése szertelen lehet, ha nem kap megfelelő kiképzést. Ezért érdemes, különösen, ha még nem volt dolgod vizslával, a kölyökkel egyenesen a kutyasuliba menni.

Igénylik a folyamatos “munkát”, hogy mind fizikailag, mind szellemileg le legyenek foglalva. Ezért a napi szintű séta, futás és játék elengedhetetlen ennél a fajtánál.

Mindemellett rád is fontos feladat vár: erős, tekintélyt sugárzó gazdává kell válnod, különben a vizsla a fejedre fog nőni. Ha megmutatod neki, ki az alfa a falkában, akkor egy kezes, engedelmes kiskedvenced lesz. Ellenkező esetben egy makacs, bosszantó tökmaggal kell megosztanod az életteredet.

Megválogatja a barátait

Vadászöröksége nehezen engedi, hogy apró jószágokkal egy fedél alatt éljen. Ha kellően kicsi korától szoktatod a család macskájához, akkor felnőttként maximum szúrkálódások lesznek köztük. De hörcsöggel, tengerimalaccal vagy nyúllal kötendő barátsággal nem is érdemes próbálkozni!

Mivel vadászkutyaként ezek az állatok a potenciális prédák listáján szerepelnek, még a legjobb nevelésben részesült vizsláknál is beindulhatnak az ősi ösztönök.

Azonban kifejezetten kellemes kutyás közösségben megjelenni a rövidszőrű magyar vizslával. Ha elég fiatalon kezded el a szocializációt, akkor bizony életre szóló kutyabarátságok köttethetnek a grundon. Vizslád imádni fogja a kutyafuttatók világát, hiszen pajtásokra, társakra találhat a játékokban.

Kihez illik a rövidszőrű magyar vizsla?

Kihez illik a rövidszőrű magyar vizsla?

A rövidszőrű magyar vizsla azoknak ajánlott, akik maguk is nehezen ülnek meg akár egy percre is a fenekükön. Mivel ez a kutyafajta évszázadokon keresztül vadászatra volt nevelve, ezért a természetben történő barangolás, a szabad levegőn való mozgás lételeme és pont ilyen gazdira is vágyik, akivel felfedező útra indulhat.

A vizsla lakásban és kertes házban egyaránt tartható, a lényeg, hogy közel érezhesse magát a családjához. Gazdiként megfigyelheted a “matricakutya” jelenséget, vagyis amikor négylábú kedvenced árnyékként követ mindenhova.

Ez a viselkedés szintén a vadászó életmódhoz vezethető vissza, amikor a vizslának folyamatosan embertársa mellett kellett tartózkodnia. Emiatt a rövidszőrű magyar vizslát olyanoknak ajánljuk, akiknek “nem megy az agyára”, hogy a kutyus folyamatosan a betolakodik a komfortzónájukba.

Ha a vizsla nem kapja meg a napi szeretetet gazdájától, hajlamos lehet depresszióba esni és rossz hangulatát ugatással, vonyítással fejezi ki.

A rövidszőrű magyar vizslát bármikor hazaviheted gyerkőcök mellé is. Rendkívüli érzékenységgel fordul a legkisebb családtagok felé is, a falkájába fogadott családtagokért pedig szó szerint tűzbe menne.

Jó kezekben a vizsla egy kifogyhatatlan szeretetgombóc, akinek mindig lesz ideje a mókára és egy jó kis kalandra.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A vizsla eredete

Vizsla gyorsan fut.

A rövidszőrű magyar vizsla őseinkkel kötött barátsága egészen a népvándorlás korig vezethető vissza. Bár írásos emlékeink csupán az 1300-as évek közepétől maradtak fent a vizslák őseinek “tevékenykedéseiről”, a tudósok számos régészeti feltárás alkalmával találtak olyan kutyacsontokat, amelyek a fajta jelenlétét igazolják a korábbi korokban is. 

Vizsla ősök

Az első “képi bizonyíték” a vizslákról Nagy Lajos király (1326-1382) korában készült Képes Krónika egyik miniatúráján látható, amelyen egy vadászjeleneten Álmos herceg mellett egy vizslára igen hasonlító “solymászebet” ábrázoltak.

A török hódoltság idejéből (1526-1696) további emlékek maradtak fent olyan ajándékozó levelekről, ahol török nagyurak vizslákat ajándékoztak a magyar főnemeseknek.

Kutatások állítják, hogy a ma ismert rövidszőrű magyar vizslára jellemző zsemleszín a török időkben az ország területére behozott török kopókkal való kereszteződésből született.

Fénykor

A vizslák fénykora az 1600-as évektől kezdődik, amikor az országban elindul a mezőgazdaság rohamos fejlődése és a vadászat a hatalmas, sík területekről visszaszorul a hegyekbe, valamint megjelenik a sörétes puska.

Egy 1729-ben kiadott törvényben mezőgazdasági okokból betiltották a kopókkal való vadászatot, de a vizslákkal történőt engedélyezték. Megkezdődik a sólymászebek átnevelése a “klasszikus”, puskával történő vadászatra, amelyekben a vizslák kiemelkedően teljesítettek. 

A kihalás fenyegette

A rövidszőrű magyar vizslákat számtalanszor fenyegette a kihalás, de a fajta szerelmesei mindig segítségükre siettek. Először az 1800-as években az angol és a német pointerek elszaporodása sodorta veszélybe őket, majd a következő “pofont” a két világháború osztotta ki a magyarok kedvencének.

Bár az I. világégés alkalmával a vizslák kitűnő futárkutyának bizonyultak, a folyamatos harcok, a nélkülözés, az egyre szűkülő lehetőség számos kennel pusztulását okozta. A Magyar Népköztársaság korában alig tucatnyi “tisztavérű” vizslát tartottak számon az országban. 

A fajta megmenekülését egy 1950-ben az Amerikai Egyesült Államokba kicsempészett Sára nevű vizslának és kölykeinek is köszönhetjük, ahol röpke egy év alatt meghódították az amerikaiak szívét.

Már a következő évben megalakult a Vizsla Club of America, és 1960. november 25.-én az országban élő vizslák bekerültek az AKC (American Kennel Club) nyilvántartásába, amely az USA területén élő fajtatiszta kutyák törzskönyveit jegyzi.

Ettől az időszaktól kezdődik el a tudatos tenyésztése a rövidszőrű magyar vizslának, illetve a ma ismert jellegzetességek, mint a sárgásbarna bunda és az arisztokratikus tartás egységesítése.

FCI besorolás alapján a VII. Vizslák és szetterek csoporton belül, a Kontinentális vizslák szekcióban jegyzett Kontinentális vizsla típushoz tartozó Magyar vizsla fajta alá soroljuk.

Híres vizslák és gazdáik

Híres vizslák és gazdáik. Vizsla ül a fűben.

Ki más lehetne híresebb a rövidszőrű magyar vizslák körében, mint Frakk, a macskák réme? A szeretnivaló mesekarakter belopta magát nemcsak a gyerekek, de a felnőttek szívébe is. Frakk azonban nem csupán kitalált figura: ha a vizslák beszélni tudnának, hasonló véleménnyel lennének az életről és a macskákról is.

De nem kell elmerülnünk a gyerekkor történetei között, hogy híres vizslákat keressünk, hiszen napjaink hős kutyái köztünk élnek. A social médiának köszönhetően pedig velük együtt élhetjük át a kalandokat.

 • Amerika talán egyik leghíresebb vizslája Matka, aki a Minnesota Capitolium biztonságára felügyel sok más kutyatársával együtt. Ezt a kitüntetett pozíciót szimatának, együttműködőkészségének és barátságos személyiségének köszönheti.
 • A vizslák személyiségük alapján lehetnének a kutyavilág influenszer sztárjai: karakteres kinézetük és kalandos életük Instagramra illő. Pont, mint Whisky és Bourbon, akik gazdájukkal járják a világot és nagyjából 130 ezren követik a kalandjaikat.
 • Bár Whisky és Bourbon a szupersztár, számtalan vizslacsillag fényeskedik az Instagram egén: Waffles lassan 100 ezer követőt, de Willa és Olive is 32 ezer rajongót tudhat magáénak.

Híres kutyasztárok mellett sok magyar sztár is akad, aki nem tudja elképzelni az életét kedvenc vizslája nélkül:

 • Szacsvay László kisfia kérésére vett magához először egy kölyök vizslát, azóta azonban fülig szerelmes a zsemleszínű energiagombócba.
 • Csézy és párja esküvői ajándékként kaptak egy-egy vizsla kölyköt, akiket azóta is imádnak.
 • Zalatnay Sarolta még a filmstúdióba is magával viszi Sára nevű vizsla kutyusát.

Teljesen megértjük a rajongásukat, hiszen nehéz nem viszonozni azt a mérhetetlen szeretetet és odaadást, amit egy vizsla tud közvetíteni a gazdája felé.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A magyar vizsla etetése

Vizsla előtt száraz táp és nyers hús. A magyar vizsla etetése.

A rengeteg mozgás mellé sok finom falat dukál – akár ez is lehetne a rövidszőrű magyar vizsla mottója, ha az etetés kapcsán megkérdeznék ezt az örökmozgó kutyust.

Ám vizslagazdiként fontos odafigyelned kutyusod helyes táplálkozására, hiszen a folyamatos mókázás és mozgás nem egyenlő azzal, hogy bármit, bármikor adhatsz neki, “úgyis le mozogja” felkiáltással.

Mire kell odafigyelned a rövidszőrű magyar vizsla táplálkozásával kapcsolatban? Nézzük!

Hogyan tápláljuk a rövidszőrű magyar vizslát?

Örök dilemma a kutyatulajdonosok körében (és itt nemcsak a rövidszőrű magyar vizsla rajongókra gondolok), hogy hogyan lehet meghatározni, mekkora mennyiségű és milyen összetételű tápot egyen egy kölyök, illetve egy felnőtt kutya.

A rövidszőrű magyar vizslánál főleg a kóros soványság elkerülésére érdemes figyelni, ugyanis a folyamatosan izgő-mozgó eb etetésével olykor nehéz lépést tartani. Emiatt fontos a következőket szem előtt tartanod a táplálkozását illetően:

 • Mivel a magyar vizsla egész nap pörög, ezért vizslagazdiként úgy tűnhet, hogy kiskedvencednek folyamatosan ennie kellene. Az elégetett kalóriát érdemes napi háromszori étkezéssel pótolni.
 • Nagy étvágyúak, ezért lényegében bármit felfalnak, ami a tálkájukban landol (vagy az asztalról a földre).
 • Bár jó étvágyúak, az egész napos táp adagot is kiteheted elé ugyanis nem feltétlenül falják fel egy ültő helyükben.
 • Aktív kutyusként célszerű a fajtához ajánlott kutyatáppal etetni, de mindenképpen olyannal, amelynek magas a fehérje tartalma.
 • Ha házi koszttal szeretnéd meglepni kedvencedet, akkor törekedj a fehérjedús, lehetőleg húsos ételek elkészítésére.
 • Nem kell aggódnod a jutalomfalatok és kutyanasik mennyiségével: egy ilyen energiabomba hamar elégeti az extra kalóriákat.
 • Egyoldalú táplálkozás esetén érdemes lehet megfontolni bizonyos vitaminkészítményeket, magasabb aktivitásnál esetleg ízületvédő táplálékkiegészítőket adni a kutyusnak.

Mivel tápláljuk a vizslát?

Mivel tápláljuk koncepció.

A magyar vizsla sportos életviteléhez fehérjedús étrendre van szükség.

Minimum 21-25% fehérjét és 8-10% zsírt tartalmazzon a kedvenced számára választott táp, kölyök vizslák esetében ezek az értékek 1-2%-kal magasabbak lehetnek az egészséges fejlődés érdekében.

A fehérje biztosítja kutyusod megfelelő izom fejlődését, a zsír pedig a zsírban oldódó vitaminok megfelelő beépülését a szervezetbe. Érdemes kerülni a magas szénhidráttartalmú ételeket, ugyanis “elnehezíti” kiskedvenced gyomrát és megbolygatja az inzulin termelést, amely akár állandó gyulladás fennállásához is vezethet.

A rövidszőrű magyar vizsla kutyák kifejezetten jól reagálnak a nyers húsos étrendre, bátran próbálkozhatsz az átállással. A nyers húsok előkészítésénél vedd figyelembe a higiéniai követelményeket! 

Ha a kutyatáp melett döntünk, úgy mindenképpen prémium eledelt adjunk neki, mert a nagy mozgásigényéhez jó minőségű fehérjére van szükségük. Persze ne hagyjuk magunkat becsapni – az állateledel gyártók szeretnének megtéveszteni minket a színes csomagolással – mindig figyeljünk oda a feltüntetett összetevőkre, hogy el tudjuk dönteni milyen a jó kutyatáp!

Milyen fehérjére és kalóriára van szüksége a rövidszőrű magyar vizslának?

A rövidszőrű magyar vizsla tápanyagigényének megállapításakor figyelembe kell venni a korukat, a súlyukat, a nemüket és az aktivitásukat.

A legtöbb tápanyagot a fiatal felnőtt kan munkakutyák igénylik, amelyek a legmagasabb aktivitással rendelkeznek. De nézzük inkább az “átlagos” rövidszőrű magyar vizslát.

Az egészséges, normál aktivitású kutyák ideális súlya kor szerint:

 • 0-4 hónapos: 8-15 kg
 • 4-12 hónapos: 15-25 kg
 • Kifejlett testsúly: 20-29 kg

Kalória

Minden kutya számára “az üzemanyag” a táplálékkal elfogyasztott kalória, amely a szervezetük működéséhez szükséges. 

A matekosok számára van egy képlet, amely iránymutatást adhat az etetéshez. Ez az úgynevezett RER-módszer (Resting Energy Requirements), amelynek segítségével a nyugalmi állapotban lévő kutyus energiaszükségletét számolod ki. (A nyugalmi állapotban csak az életfunkciókhoz szükséges energia ég el pl. a légzés, a szív-, az agy-, és a bélműködés fenntartásához.)

A képlet a következőképpen néz ki:

Megméred a vizsla súlyát, azt a ¾-re emeled (0,75-el is megteheted), majd megszorzod 70-el és megkapod a napi szükséges kalóriabevitelt.

Nézzük meg ezt egy 20 kg-os rövidszőrű magyar vizsla esetében:

70*(203/4)= kb. 660 kalória

Tehát ez az érték, amely a kutyád alapvető életben maradásához szükséges. Innentől jönnek a módosító tényezők, mint a kor, aktivitás és hízékonyság. 

A rövidszőrű magyar vizsla az egyik legaktívabb kutyafajtának számít, így egy egészséges felnőtt kutyánál legalább a RER szám duplájával számolhatsz, kölyökként pedig tripla értékkel. Munkakutyák esetében ajánlott ötszörös szorzóval kalkulálnod.

A fenti példára visszatérve tehát a vizslád napi kalória mennyisége a következőképpen alakul:
 • alacsonyabb aktivitás esetén (séta, kirándulás): 660*2=1320 kcal/nap
 • intenzívebb aktivitás esetén (futás, hegyi terep megmászása): 660*3=1980 kcal/nap
 • kemény fizikai aktivitás esetén (munkakutyák esetében): 660*5= 3300 kcal/nap

Ezek a számok nincsenek kőbe vésve, csupán iránymutatást adnak a vizsla etetésével kapcsolatban. Számos egyéb tényező is befolyásolhatja a kalóriabevitelt és ha úgy érzed, illetve látod a kutyuson, hogy kedvencednek ez a mennyiség kevés (a soványság jelei mutatkoznak) vagy sok (elhízottnak tűnik), akkor módosíts bátran az adagon.

Ha kevésbé szeretnél a mélyére ásni a matek példának, akkor íme a rövidszőrű magyar vizsla napi kalóriaigénye:
 • Kölyök (0-4 hónap): kb. 1100-1400 kcal/nap
 • Junior (4-12 hónap): 1500-1900 kcal/nap
 • Felnőtt (1 éves kor felett): 1500-2100 kcal/nap
 • Idős (7 év felett): 1100-1400 kcal/nap

Fehérje

A fehérje felel az egészséges izomzatért, szőrzetért és bőrért, ezért érdemes odafigyelni kutyusod elfogyasztott mennyiségére.

A rövidszőrű magyar vizsla kölykök tápjának legalább 25% fehérjét, míg a felnőttnek legalább 21% fehérjét szükséges tartalmaznia.

A vizslák fehérjeszükséglete a következőképpen alakul:

 • 15 kg-os kutya: 30 g/nap
 • 20 kg-os kutya: 40 g/nap
 • 25 kg-os kutya: 50 g/nap

Szüksége van a vizslának táplálék-kiegészítőkre?

A rövidszőrű magyar vizsla a kicsattanó egészség mintapéldája is lehetne. A rendszeres mozgás, a gazdival együtt töltött boldog percek és a kiegyensúlyozott étrend mind-mind hozzájárulnak a fajta kirobbanó egészségi állapotához.

A táplálékkiegészítőket így csak ritkán, esetenként szezonálisan (például télen) szükséges biztosítani a rövidszőrű magyar vizslának.

Betegségek vagy különböző fertőzések esetén segítheted kiskutyád gyógyulását speciális immunerősítő vitaminokkal, illetve táplálékkiegészítőkkel pótolhatod az ásványi anyagokat.

Idősebb vizsláknál előfordulhat porckopás, ezért a glükozamin hatóanyagú porcerősítő készítmények javíthatják az életminőséget. Mielőtt azonban bármelyik táplálékkiegészítőhöz nyúlsz, feltétlen egyeztess az állatorvossal annak megfelelő adagolásáról!

A vitaminok és kiegészítők használatáról több cikket is írtunk már.

A leggyakoribb kérdések a magyar vizsla etetésével kapcsolatban

Vizsla csontot rág.

Akadnak olyan kérdések, amelyek szinte minden vizslagazdiban felmerülnek, ha négylábú társuk egészségéről és táplálkozásáról van szó. A következőkben összegyűjtöttünk a válaszokat, hogy ne kelljen többé sötétben tapogatóznod a témában.

Mennyire válogatós a vizsla?

Egyáltalán nem az. A rövidszőrű magyar vizsla rendkívül hálás kutyus az etetést illetően. Szinte mindent megeszik, amit a kutyák ehetnek, talán még azt is, amit amúgy nem kellene megennie.

Bátran válogathatsz a tápok, főtt és nyers húsok, valamint a házi koszt különböző formái között: a vizslaszáj, akár egy feneketlen kút, sok mindent elnyel.

Naponta hányszor érdemes megetetni a rövidszőrű magyar vizslát?

Kölyökkutyát legalább négyszer, felnőtt vizslát kétszer-háromszor. A vizsla kiapadhatatlan energiaigénye sokszor nem engedi meg a csak reggeli és esti etetést.

De akkor sincs baj, ha napközben nem vagy otthon, hiszen a vizsla (ha időben megtanítod rá) képes az “önetetésre”. Vagyis egyes kutyafajtákkal ellentétben a rövidszőrű magyar vizsla nem addig eszik, amíg a tál ki nem ürül, hanem amennyi táplálékra szüksége van. Így kikészíthetsz neki reggel akár két adagot is, el lesz vele addig, amíg haza nem érsz.

Elég-e naponta egy alkalommal megetetni?

Amennyiben az az egy adag biztosítja számára a napi háromszori étkezéshez szükséges mennyiséget és tápanyagot, akkor igen, elég egyszer megtöltened a vizsla tálját.

A magyar vizsla ugyanis azon kevés intelligens kutyák közé tartozik, aki egyszerre csak annyit eszik, amennyire a szervezetének éppen szüksége van.

Ugyanakkor figyelj arra, hogy száraz vagy nedves ételt teszel-e a vizsla elé: a száraz eledel kibírja akár egész nap, azonban a főtt vagy szaftos élelmiszerek könnyen megromolhatnak napközben, amit már nem fog elfogyasztani a kutya se.

Érzékeny-e a rövidszőrű magyar vizsla gyomra bármilyen ételre?

Nem érzékeny gyomrú kutyafajta. Mondhatjuk azt, hogy akár a vasszeget is megeszi, bár ezt azért ne próbáld ki!

Ha megfelelő minőségű és változatos ételeket kap a vizsla, akkor lényegében nem kell tartani váratlan hasmenéstől vagy hányástól. Kölyökként még egyes nedves tápok meghajthatják, de akkor érdemes más márkát keresni. Persze ilyenkor figyelj oda a tápváltásra, hogy elkerüld a gyomorproblémákat.

Ha hosszútávon jót szeretnél kiskutyád gyomrának, akkor gabonamentes eledeleket ajánlott beszerezned!

Hajlamos az elhízásra?

Nem. A magyar vizslát olyannyira lehetetlen “felhízlalni”, mint megtanítani egy pontyot repülni. Mivel egy folyton pörgő kutyusról van szó, ezért a háj nagyon gyorsan “leolvad” róla és csak színtiszta izom marad a helyén.

Így nem kell aggódnod az étkezések közötti nasikkal sem, hiszen kiskedvenced tuti le fogja mozogni.

Van-e bármilyen ételallergiája?

Előfordulhat. A magyar vizsla azok közé a kutyafajták közé tartozik, amelyek hajlamosak az allergiára. Ez nagyon széleskörű lehet, hiszen az ételallergia (pl. csirkehús, gabona) mellett kialakulhat pollen, por vagy bolhanyál allergia is.

Érdemes emiatt változatos étrendet biztosítani kutyusodnak, hogy a későbbiekben elkerüljétek az allergiás tünetek enyhítésére szolgáló szteroidok szedését.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A magyar vizsla egészsége

A magyar vizsla egészsége. Egy állatorvos a vizsla fogait ellenőrzi.

A fajtatiszta rövidszőrű magyar vizsla esetében az egészség nem csupán a táplálkozásnál és a tartási körülményeknél kezdődik.

Nagyon fontos megvizsgálni az almot, ahonnan származik, illetve a felmenőket, milyen betegséggel rendelkeznek. Az örökletes tényezőkre egészen fiatal korban fény derülhet vagy céltudatos szűrővizsgálattal idejében felfedezhető. 

Mennyire egészséges a vizsla?

Az egészség tekintetében elképesztő adottságokkal rendelkezik. Életerős, aktív, sportos és vidám kutyaként szerencsére elkerülik a kutyákra jellemző betegségek, amennyiben megfelelő tenyésztőtől származik és kifogástalanok a tartási körülményei.

Az örökletes betegségek azonban náluk is felüthetik a fejüket, ha a felmenők ismeretlenek, illetve a “tenyésztő” nem megfelelően kezelte a kölyköket.

A rövidszőrű magyar vizsla átlagos életkora 11-15 év, nagyjából annyi, amennyi a közepes testű kutyafajtákra jellemző.

Természetesen ez a hosszú életkor az ellenőrzött alomból származó egyedekre vonatkozik. A szaporítótól származó, akár ismeretlen felmenőkkel rendelkező vizslák sajnos ezt a kort nem élik meg, bármennyire is igyekszel nekik megfelelő táplálékot és életkörülményeket biztosítani.

A rövidszőrű magyar vizsla leggyakoribb betegségei

Öreg vizsla.
Öreg korban a vizsláknál gyakori betegség a csípődiszplázia.

A magyar vizsla erős, masszív immunrendszerrel rendelkezik, ám még a legkiválóbb alomban is előfordulnak bizonyos örökletes betegségek.

A felelős tenyésztők minden kölyköt szűrővizsgálatokkal ellenőriznek, így a leendő gazdik is tisztába lehetnek újdonsült kedvencük egészségi állapotával. A következőkben nézzük, milyen örökletes betegségek fordulnak elő a rövidszőrű magyar vizsla esetében.

Csípődiszplázia

A csípődiszplázia nem kifejezetten vizsla betegség, de a magas marmagasságú kutyafajtáknál gyakran előfordul. Ennél a rendellenességnél a combcsont nem illeszkedik megfelelően a medencecsont vápájába (mélyedésébe), így az ízületek folyamatosan “súrlodnak”.

Hosszútávon porckopáshoz, ízületi fájdalmakhoz vezethet, amelynek kimenetele a sántaság, rosszabb esetben bénulás. Sokszor már kölyökkorban is megmutatkozik, de legkésőbb a fiatal felnőtt kutyán már láthatóak a jelek.

A csípődiszplázia szerencsére kezelhető, bizonyos táplálékkiegészítőkkel, vitaminokkal, fájdalomcsillapítókkal, illetve fizikoterápiával, műtéttel jól karban tartható és a kutyus képes teljes életet élni vele.

Pajzsmirigy alulműködés

A rövidszőrű magyar vizslánál gyakran előfordulhat pajzsmirigy alulműködés, amely lelassítja a teljes anyagcserét. A leggyakoribb tünetek szembeszökőek, különösen, hogy egy nagyon aktív kutyusról van szó: a letargia, az étvágytalanság, a fokozott szőrhullás és a lassú pulzus mind-mind a pajzsmirigy alulműködésnek a jele.

Egy egyszerű vérvizsgálattal időben felismerhető a betegség és már napi egy hormonpótló tabletta segítségével teljes értékű életet biztosíthatsz a vizsládnak.

Progresszív retina atrófia

Nem csupán a rövidszőrű magyar vizslánál előforduló betegség a progresszív retina atrófia, hanem általánosságban a kutyákat nagy mértékben érintő elváltozás.

A retina degeneratív károsodásának következtében a kutyus először csupán a félhomályban és éjszaka nem “lát” (hasonlít az emberek farkasvakság nevű A-vitamin hiányból származó tünetére), majd később teljesen megvakul.

A szembetegség kialakulásának oka és indikátorai ismeretlenek és mérsékelni, gyógyítani sem lehet, de még a teljesen vak vizslák is képesek boldog, teljes életet élni.

A kutyák leggyakoribb szembetegségeiről ebben a cikkünkben írtunk.

Epilepszia

Az epilepszia a kutyák leggyakoribb neurológiai rendellenessége, amely lehet örökletes vagy szerzett. A szerzett epilepszia általában kölyökkorban ért trauma hatása miatt alakulhat ki, ilyen a születéskor fellépő oxigénhiány, fertőzés vagy mérgezés.

Leggyakoribb tünetek az eszméletvesztés, a görcsös izomrángás, a nehézlégzés, habzó száj és a hirtelen kimerevedő végtagok.

Az epilepszia diagnosztizálását követően a vizsla görcsoldó gyógyszereket kaphat, amelyet az orvosi előírásnak megfelelően adni kell neki.

Von Willebrand-betegség

A von Willebrand–Jürgens-szindróma egy fehérjehiány miatt kialakult véralvadási rendellenesség. Az embereknél is előforduló örökletes betegség következtében a vér nem képes megalvadni, így a legkisebb sérülés is súlyos vérveszteséghez vezethet.

Bár tüneteket nem okoz, ezt a betegségek pici kölyökkorban is képesek kiszűrni, így a gazdi fokozott óvatossággal tudja kezelni sérült kedvencét.

Mi a vizsla elpusztulásának leggyakoribb oka?

A rövidszőrű magyar vizsla esetében a leggyakoribb halálozási ok az idős korban kialakult rákos megbetegedések.

Emellett az előrehaladott csípődiszplázia tünetei is olyan mértékű fájdalmat okozhatnak kiskedvencednek, hogy a további szenvedések elkerülése miatt sajnos az altatást kell választanod. Epilepsziában szenvedő kutyusoknál előfordulhat még a fulladásos halál.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A magyar vizsla nevelése

A magyar vizsla nevelése.

Ha egy rövidszőrű magyar vizslát fogadsz magadhoz, akkor a világ egyik legintelligensebb és legkíváncsibb társa mellett teszed le a voksot.

A tanulás a vizsla számára lételem, folyamatosan szüksége van a “munkára”, hogy hihetetlen energiáit hasznos dolgokra fordíthassa. Nem hiába az egyik legjobb munkakutya, de terápiás ebként is tökéletesen helytáll.

Dolgos matricakutya

A magyar vizsla utolsó leheletéig ragaszkodik a gazdájához és árnyékként követi embertársát. Ez a kötődés oly annyira erős, hogyha a gazdi napokra elutazik, akkor a kutyuson urá lehet a depresszió vagy a szeparációs szorongás.

Így lényegében el kell döntened, hogy az életviteledbe belefér-e, hogy egy kis matrica a nap nagy részében rád tapadjon.

Emellett a vizsla vágyja a folyamatos mozgást, tehát hiába vagy mellette otthon a kanapán, az számára édes kevés lesz. Folyamatosan mozgásban kell lenned, amely kimerülhet a napi több órás futásban.

Egy rövidszőrű magyar vizslát soha nem fogsz tudni a “kanapéra” nevelni, viszont bármely sportban vagy munkában a legokosabb négylábú barátot tudhatod magad mellett.

Kimeríthetetlen erőmű

Kimeríthetetlen erőmű.

A rövidszőrű magyar vizsla esetében egyetlen mottót érdemes megjegyezni: sosem elég a játékból! Mivel a vizsla energiaforrásai kiapadhatatlanok, ezért a napi játékidőt nem merítheted ki kétszer eldobott labdával.

Az órákig tartó séta, fogócskázás a kutyahaverokkal, tárgyak megtalálása – ez egy ideális vizsla nap! Amennyiben nincs meg a vizsla számára a napi mozgásadag, akkor bizony készülj fel arra, hogy a lakásodon vagy a kerten éli ki “kreatív” energiáit, de annak nem fogsz örülni.

Már kölyökkorban finoman tereld a kutyus figyelmét arra a tevékenységre, amelyet “csinálhat”. Tehát, ha a kölyök láthatóan unatkozik és elkezdi keresni, mit csináljon (értsd: mit rágcsálhat meg vagy szedhet szét), akkor azonnal tereld el a figyelmét a saját játékával!

Ez a módszer sokkal hatékonyabb, mint a “Nem szabad!”, “Fúj!” és egyéb ingerült parancsok, amit egy kiskutya elsőre egyáltalán nem ért. Később fokozatosan szoktathatod hozzá a tiltásokhoz, de sose ezek legyenek túlsúlyban.

Itt írtunk arról, miként érheted el, hogy a kutyád rád figyeljen.

Irány a kutyasuli!

Irány a kutyasuli!

Már kölyökkorában a legjobb “munkára” fogni. A kutyaiskola jót tesz a kajla energiabombának és neked gazdiként is, hogy egymáshoz szokhassatok.

A rendszeres tréningek és játékok segítenek összecsiszolódni a kutyussal, így később egy kiegyensúlyozott, ám rendkívül okos és aktív társad lehet. Ellenkező esetben egy kezelhetetlen, “örökkamasz”, hisztis kutya fog téged lefárasztani, de nem jó értelemben.

Akár már otthon is neki kezdhetsz a tanításnak a legismertebb módszerrel: kiadod a parancsot (“Ül!”), megcsináltatod vele a trükköt (lenyomod a fenekét, hogy leüljön) és jöhet a simogatás a jutalomfalattal. Ezt minden nap érdemes többször megismételni, míg végül a jutalomfalatot elhagyhatod és már csak elég a dicséret.

“Haszonállat” helyett családtag

Fontos tisztázni, hogy a magyar vizsla nem a klasszikus értelemben vett munkakutya, vagyis alkalmatlan a házőrző és terelő szerepre. A vizsla számára az “intelligens” feladatok a testhez állóak, ahol összedolgozhat a gazdájával.

Így sokkal bensőségesebb kapcsolat alakul ki a gazdi és a vizsla között, mint más kutyafajtáknál. A rövidszőrű magyar vizsla inkább családtag, mint a vagyont felügyelő haszonállat, emiatt úgyis kell bánni vele: szeretettel, következetesen, tisztelettel. 

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A magyar vizsla ápolása

A magyar vizsla ápolása.
Szerencsére alig hullik a szőre.

A vizsla azon kutyafajták közé tartozik, akit kutyakozmetikus nem gyakran lát. Mivel rövid szőrzete “öntisztító” és nincs rémes kutyaszaga, ezért az alapvető kutyaápolási módszereken kívül semmi extra kozmetikára nincs szüksége.

Nem szőrözik

A rövidszőrű magyar vizsla szőrzete nemcsak a ragyogó aranybarna bunda miatt kivételes. Mivel nincs aljszőrzete, ezért lényegében nem hullik a szőre, nem kell a szőnyegről vadásznod a ragaszkodó szőrszálakat.

A heti 1-2 alkalmas fésülést azonban szeretni fogja kiskutyád: egy puha sörtéjű kefével nemcsak a minimális elhalt szőrt távolítod el, de a masszírozó mozdulattal felfrissíted a bőr vérkeringését, amely még inkább ragyogóvá varázsolja a kutya bundáját.

Nagy fülek, nagy figyelem

Nagy fülek, nagy figyelem.

Az állat egyik gyenge pontja a hatalmas fülei lehetnek. A nagy játékban és mókázásban számos veszélynek lehet kitéve a kutya hallójárata: atkák, kullancsok, szúrós növények és vízben élő baktériumok támadhatják meg a hallójáratot.

A bakteriális fertőzéstől egy idő után büdös lehet a vizsla füle, melyet mindenképp érdemes kezelni.

Egy szabadban töltött nap után érdemes átnézni a vizsla fülét és hogy ha valami nem odaillő szennyeződést látsz, akkor fülpiszkálóval kitisztítani. Így elkerülheted a különböző fertőzéseket és gyulladásokat.

Öntisztító kutya

A rövidszőrű magyar vizsla olyan akár egy macska: nyelvével távolítja el a szőrére tapadt szennyeződéseket. Így folyamatosan az az érzésed lehet, hogy a kutyusod “makulátlan”.

Természetesen akadhatnak olyan piszkos szituációk (pl. egy esős nap utáni sáros dagonya az erdei séta során), amikor egy kellemes, langyos fürdő még ennek a tiszta ebnek is sokat segíthet.

Viszlát ázott kutyaszag!

Kétségkívül a magyar vizsla egyik vonzó tulajdonsága, hogy akár órákig is álldogálhat az esőben, vagy pancsolhat egész nap a patakban, még sincs kellemetlen kutyaszaga, mint a hosszú szőrű kutyafajtáknak.

Ezt szintén az aljszőrzet hiányának, illetve rövid szőrzetének köszönheti. Persze teljesen más lapra tartozik, ha a vizsla valamilyen szagos dologban hempereg (pl. iszapban vagy dögben), ilyenkor jól jöhet egy kímélő, illatos kutyasampon.

Öröm a rövid kutyaköröm

A szabadban tartott rövidszőrű magyar vizsla körme különösebb gondozás nélkül is kopik, ám a lakásban tartott kutyusok esetében már szükség van némi beavatkozásra.

Hogy elkerüld a kutyaköröm túlnövését, érdemes bizonyos időközönként levágni a vizsla körmeit.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Két kölyök játszik.

A magyar vizsla itthon és külföldön is egyaránt népszerű kutyafajta szerethető természete miatt. Pontosan emiatt sokan próbálkoznak a szaporítással, hogy a fajta rajongóinak “igényeit” kielégíthessék.

Nagyon vonzónak tűnhet a néhány tízezer forintért beszerezhető vizsla kölyök, ám ezzel hosszú távon magadnak, a kutyusnak és a kizsákmányolt ebszülőknek is ártasz.

 • A szaporítókat egyáltalán nem érdeklik a kutyusok egészségi állapota. Sem a szülők, sem a születendő almok semmifajta szűrővizsgálaton nem esnek át, de még sokszor a kötelező oltásokat sem kapják meg. Egy szaporítótól beszerzett kutyusnál nagy a valószínűsége, hogy súlyos betegség alakul ki felnőtt korára.
 • Azzal, hogy szaporítótól vásárolsz kutyát, támogatod azokat a méltatlan körülményeket, amelyekben a kutyusok élnek. A koszos kennelek, a kevés, rossz minőségű táplálék és a “futószalagon” gyártott kölyökkutyák addig létezni fognak, amíg van rá kereslet.
 • Bár most kevesebbet fizetsz egy kutyusért, a genetikailag öröklött és a fel nem fedezett betegségek miatt az állatorvosi költségek behozzák azt az összeget, amiért már egy egészséges kiskutyát is vehettél volna egy hivatalos tenyésztőtől. 

Mennyibe kerül egy magyar vizsla?

Mennyibe kerül egy magyar vizsla?

Szerencsére mind a hazánkban, mind más országokban is számos hivatalos tenyésztőtől lehet kiskutyákat vásárolni.

Itthon a Magyar Vizsla Klub Egyesület honlapján tájékozódhatsz az engedéllyel rendelkező kennelek felől (2023-ban szám szerint 33 db közül válogathatsz), de más európai és tengerentúli országoknak is megvan a maguk “vizslaregiszterje”.

A rövidszőrű magyar vizsla ára igen széles skálán mozog: itthon elvihetünk egy törzskönyvezett kutyát akár 100-150.000 Ft-ért, de az USA-ban akár 1 millió forintnak megfelelő összeget is elkérhetnek egy díjnyertes szülő kölykeiért.

Ha nem tudsz ekkora összeget szánni a kutya vásárlásra, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot egy fajtamentő egyesülettel, így egy sorsára hagyott kutyusnak új otthont nyújthatsz.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.