Moszkvai őrkutya fajtaleírás

Moszkvai őrkutya

Termet
ÓRIÁS
Lakásban tartható
nem
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
50-62 kg
62-72 cm
Hím
55-70 kg
68-78 cm
Származás
Oroszország
Főbb tulajdonságai
Képezhető, bátor, védelmező
Várható életkor
8 - 12 év
Szőrzet
Hosszú
FCI besorolás
FCI által nem elismert fajta
Színek
Hipoallergén
Nem

A moszkvai őrkutya, ha mennydörgést hall, akkor nem fut el megriadva, hanem mély, öblös hangján visszaugat a villámló sötétnek. Ez a tény is felhívja rá a figyelmet, hogy a kutya legfontosabb tulajdonsága a bátorság, ez az eb valóban nem riad meg semmitől, a gazdáját pedig az élete árán is megvédelmezi.

Ezzel együtt kiváló családi kutya, már ha a családi szó alatt azt értjük, hogy nagyon is szerethető.

Aki egy ilyen kutyát választ, egy életre szóló barátra talál, ráadásul még attól sem kell tartani, hogy éjszaka valaki megzavarja a pihenésünket, hiszen egy tökéletes testőr őrzi az álmunkat.

Intelligencia
80%
Aktivitás
53%
Macskabarát
56%
Ugatós
40%
Szőrhullás
65%
Taníthatóság
76%
Gyerekbarát
78%
Házőrző
98%
Harapós
42%
Egészség
97%

Melyek a Moszkvai őrkutya legfontosabb tulajdonságai?

A Moszkvai őrkutya legfontosabb tulajdonságai. Moszkva őrkutya kölyök.

A moszkvai őrkutya messze földön híres a bátorságáról, ami több mindenben is megnyilvánul. Legfőképpen abban, hogy szigorú és határozott fellépéssel védelmezi a gazdáját és az otthonát is, a kaukázusi juhászkutyával ellentétben azonban, nem hajlamos a túlkapásokra, és nem értelmez mindent veszélyforrásként.

Igaz, hogy idegenekkel szemben tartózkodó és bizalmatlan, de ha valaki kiérdemli a barátságát, akkor az egy életre szól.

Bár meglehetősen határozott személyiség és a döntésit érdemes komolyan venni, koránt sem akaratos vagy öntörvényű, a gazdájára pedig mindig hallgat, amennyiben megfelelően volt nevelve.

Azt, hogy remek házőrző a bátorsága mellett több dolognak is köszönheti, egyrészt a vele született, magas intelligenciájának, másrészt pedig a kiegyensúlyozott természetének. Az utóbbi miatt nem kell úgy aggódni miatta, mint a Kaukázusi kutyáért, senkit nem fog ok nélkül megtámadni és a gyerekekkel is nyugodtan magára lehet hagyni.

Gyors áttekintés

 • Mint az őrző-védő kutyák általában, úgy a moszkvai őrkutya is bizalmatlan az idegenekkel szemben.
 • Nem való lakásba, a méreténél fogva se, de azért sem, mert nem bírja kiélni őrző-védő ösztöneit.
 • Hajlamos az elhízásra, ha nem dolgozik eleget, akkor mindenképpen a fehérjében gazdag, ellenben  szénhidrátban szegény táplálék a javasolt nekik.
 • A rossz genetikai kódokat szinte nélkülözi a kutya, az egyik legegészségesebb kutyafajta.
 • Amíg fejlődésben van folyamatosan le kell kötni az energiáit, hogy ne unatkozzon és kiélhesse a tanulás iránti vágyát.
 • Bundája hajlamos a csomósodásra, így rendszeres törődést igényel.

Hasonló temperamentummal rendelkező kutyafajták

Kattints az alábbi kutyákra, ha hasonló mérettel, temperamentummal és tulajdonságokkal rendelkező ebet keresel, mint az őrkutya.

Egyik sem nyerte el tetszésedet? További kutyafajták fajtaleírását itt találod.


Merülj el fajtaleírásunkban és ismerkedj meg közelebbről az örökké határozott és bátor moszkvai őrkutyával.

Érdekes tények a Moszkvai őrkutyáról

Moszkvai őrkutya profilból.

A moszkvai őrkutya története mindössze pár évtizedes, ráadásul sokáig nem is lehetett magánkézben. Ez a múlt pedig meglehetősen koncentrált, a kutya azt a feladatot látta el, amire kitenyésztették. Vagyis őrzött és védet.

Tökéletes kutyát akartak létrehozni

Csúnyán fogalmazva a moszkvai őrkutya állami megrendelésre készült. Egy kiváló őrző-védő kutyát akartak létrehozni, amely azonban nem vad és nem akaratos.

Az volt a cél, hogy legyen intelligens, jól tanítható, engedelmeskedjen a gazdájának és bírja a zord körülményeket.

Szibériai száműzöttek

A Vörös Csillag kennelben csak a legjobb példányokat tenyésztették tovább, a kevésbé jó tulajdonságú kutyáktól pedig kíméletlenül megváltak.

A híresztelések szerint rengeteg kutya került Szibériába, de hogy itt mi lett a sorsuk, azt nem tudni.

Kiskutya a zongoránál

Az őrkutya Magyarországon először 1985-ben tűnt fel, az első tulajdonos pedig nem más volt, mint Koós János táncdalénekes.

A már akkor is híres művész barátjától, a fajta hazai tenyésztőjétől, Füzessy Jánostól kapta ajándékba a kutyát.

A hideget kedveli

A kutya kifejezetten úgy lett tenyésztve, hogy bírja a zordon időjárást. Ebből következik, hogy melegben nem igazán érzi jól magát, a forró nyár nem neki való és a meleg lakás sem.

Amíg a többi kutya bekéredzkedik a mínuszokban, addig a moszkvai őrkutya inkább kimenne, még a – 40 fok sem riasztja vissza.

Nem igazán terjedt el a világon

Bár a kutya nagyon is szerethető és kiváló külső és belső tulajdonságokkal rendelkezik, nem igazán terjedt el a nagyvilágban.

Oroszországban van a legtöbb példány, Nyugat-Európában nem túl gyakori, Amerikában pedig pár évvel ezelőtt mindössze 27 példányt tartottak nyilván.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Moszkvai őrkutya megjelenése

Moszkvai őrkutya megjelenése.

A moszkvai őrkutya a nagy testű kutyák sorát erősíti, a kanok marmagassága általában 68 és 78 centiméter között alakul, míg a szukák a 62 és 72 centiméter közötti magasságot érhetik el. Mivel hízásra hajlamosak, így a súlyuk ingadozó, de normális esetben 50 és 70 kilogramm között realizálódik.

Első pillantásra a hozzájuk genetikailag leginkább tartozó Bernáthegyiekre hasonlítanak, egészében véve masszívak és erőteljesek.

A fejük nagy, szemük sötétbarna, a fülük pedig a fejükhöz simulva lelóg, ha figyelnek, vagy izgatottak, akkor néha megemelkedik.

A moszkvai őrkutya nyaka, háta és törzse jól láthatóan izmos és erőteljes, az ágyéka pedig feszes, a mellkasa mély és domború, a hasa enyhén felhúzott, hogy a futást is bírja.

Ami az első és hátsó végtagokat illeti, azok arányosak egymással, emellett oszlopszerűen párhuzamosak és nem utolsósorban izmosak.

Jól láthatóan masszív, az enyhén lejtős far is, akárcsak a farok, amely azonban huncutul felfelé kunkorodik. A kutya szőrzete közepesen hosszú, vagy hosszú, ami biztos, hogy sűrű és ellenálló.

Színvariációi

A moszkvai őrkutya bundája kétrétegű, a szőrzetük hossza pedig nem egységes, a nyakon jellemzően hosszabb, ahogy a lábak hátsó részén és a farkon is. Ami a színeket illeti a fajtastandard sok mindent megenged.

Leginkább a vörös és a fehér árnyalatoknak a keveredése a kedvező. A fehér szín jellemzően a szügy, a gallér, a farokvég és a lábak mentén fordul elő.

A vörös és a szürkésbarna pedig mindenütt megtalálható lehet a kutyán halovány és erőteljes árnyalatokban is. Előnyös, ha a fülek egyöntetűen vörösek vagy barnák, de a fajtastandard semmit nem zár ki ebben a tekintetben sem.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Moszkvai őrkutya vérmérséklete és személyisége

Házőrző kutya figyel.

Mivel a moszkvai őrkutyát tökéletesnek tervezték, így ez a törekvés nem csak a fizikumában, de a jellemében is megmutatkozik.

Vannak természetesen hibái, és olyan mint tökéletes kutya nem is létezik, de leginkább csak jót tudunk mondani erről a nagy behemótról. Már csak azért is, mert szerencsére távol áll tőle minden szélsőségesség. Olyan, mint ha ez az eb lenne a kutyák aranymetszése.

Bátor harcos az udvaron

A kutyát arra tenyésztették ki, hogy fontos létesítményeket őrizzen és védelmezzen. Mai napig ösztön szinten él benne ez a védelmező funkció, aminek köszönheti a hihetetlen bátorságát is.

Semmitől nem riad vissza, egy ilyen kutyával az oldalán pedig mindenki biztonságban érezheti magát. Ezzel együtt pedig az is megnyugtató gondolat, hogy a kutya nem fog hirtelen és ami a legfontosabb, ok nélkül cselekedni.

Az intelligens nebuló

A valamikori Vörös Csillag kennelben sok mindent szem előtt tartottak a tenyésztés során. Az egyik ilyen volt a könnyű kiképezhetőség, úgy vélték, hogy esetleges háború időkben az a jó, ha minél kevesebbet kell bajlódni a kutyával.

Tény, hogy a moszkvai őrkutya intelligens fajta lett, ami pedig külön szerencsés tulajdonság, hogy számos intelligens kutyával szemben nem makacs és öntörvényű.

Szeret tanulni és viszonylag hamar kiképezhető, mert nem fog folyamatosan a saját feje után menni, hanem hallgat a gazdájára.

Idegenekkel bizalmatlan, a gyerekekkel játékos

Mint az őrző-védő kutyák általában, úgy a moszkvai őrkutya is bizalmatlan az idegenekkel szemben. Sokak szerint olyan két éves koráig lehet barátságot kötni vele, utána már nem nyit az idegenek felé.

Fiatalon sem lehet azonban azonnal kiérdemelni a kutya szeretetét, így kis türelemmel azonban remek barát válik belőle.

Kölyök korában kifejezetten játékos kedvű és imád a gyerekekkel hancúrozni. Bár szolidabb formában, de később is megmarad a tulajdonsága, de ilyenkor inkább már vigyáz a család fiatalabb tagjaira.

Kinek ajánlott a Moszkvai őrkutya

Kinek ajánlott a Moszkvai őrkutya?

Hatalmas termete és speciálisan célzott tenyésztése miatt sokan ódzkodnak a moszkvai őrkutyától, pedig nem kellene. Jóval több embernek ajánlható, mint genetikai elődje, a Kaukázusi juhászkutya.

A legtöbben direkt őrző és védő célokkal, vagyis munkakutyának vásárolják a moszkvait, ami érthető is, mert kiemelkedőek a képességei ebben a kategóriában. Azonban nem csak feltétlenül ezért lehet egy ilyen állat a miénk, vásárolhatjuk családi kutyának is, hiszen annak is tökéletes.

Tény azonban, hogy határozott gazdi illik hozzá, mert ennél a kutyánál is fontos, hogy tudja ki a főnök a családban és kire kell feltétel nélkül hallgatnia.

Ennek ellenére akár első kutyások is próbálkozhatnak vele, de csak akkor, ha komolyan veszik a kutyát és következetesen foglalkoznak a nevelésével.

Ami nagyon lényeges, hogy a moszkvai nem való lakásba, a méreténél fogva se, de azért se, mert nem bírja a meleget. A legfontosabb pedig, hogy a benti tartásnál nem tudja kiélni őrző-védő ösztöneit. Ennek a kutyának kint van a helye, csak az udvaron lesz igazán boldog és kiegyensúlyozott.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Moszkvai őrkutya eredete

Moszkva, Oroszország

A moszkvai őrkutya azon kevés fajták közé tartozik, melynek közelebbi és távolabbi múltját is pontosan lehet ismerni. Az eb célzott tenyésztés eredménye, végleges formáját tekintve, akárcsak a kaukázusi juhászkutya a Szovjetunióban nyerte el, ezen belül is a hírhedt Vörös Csillag kennelben.

Direkten a hidegháború miatt kezdték el a célzott tenyésztését, hogy a vad kaukázusi juhászkutya, és a nyugodt bernáthegyi kutya egyvelegéből valami tökéleteset hozzanak létre, kiegészítve ezt még az orosz foltos kopó génjeivel is, ami a nyomkövetést és az intellektust hivatott erősíteni.

Az egész program egy szovjet tábornok, Grogorij Pantelenovics Medvegyej nevéhez kötődik, aki elképzelése szerint megalkotta a tökéletes kutyát. Ez persze tévedés, de tény, hogy az őrkutya bizonyos tekintetben képes felülmúlni sok más fajtatársát.

Mindenesetre a kutya a II. Világháború után, konkrét céllal jött létre. A nagy szegénység miatt a Szovjetunióban és a keleti régióban hatványozottan nőttek a bűnözések, a kutyák feladata pedig az volt, hogy védelmezzék a különböző raktárakat, legyen ott cipő, ruha vagy éppen élelmiszer.

Érdekesség, hogy a kitenyésztett fajtával annyira elégedettek voltak, hogy a kutya sokáig nem is kerülhetett magánkézbe, kizárólag katonai és rendőrségi feladatokat szolgált.

Az első példányok csak a Szovjetunió gyengülésével, 1986-ban kerültek magánkézbe. Korábban az a személy, aki ilyen kutya birtokosa lehetett, egyúttal állami kitüntetést is jelentett, a szó szoros értelmében rang volt egy moszkvai őrkutya gazdájának lenni.

Többek között Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicin Nobel-díjas orosz író kapott ajándékba egy őrkutyát Nyikita Szergejevics Hruscsov kormányfőtől. Az első híres hazai tulajdonos pedig Koós János táncdalénekes volt, aki szintén ajándékba kapta a kutyát.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Moszkvai őrkutya etetése

Nagy hús darab.

A megfelelő táplálkozás minden kutyafajta esetében a legfontosabb dolog, amennyiben egészséges és boldog kutyát szeretnénk magunk körül tudni. Mondani sem kell, hogy a jó etetés a gazdi elsődleges kötelessége.

A nagyobb testű kutyáknál pedig, mint a moszkvai őrkutya, érthető módon talán még nagyobb hangsúlyt kap a rendes táplálás. Érvényes ez az eledel mennyiségére és az összetételére is.

Hogyan tápláljuk a Moszkvai őrkutyát?

A fajta tenyésztésében többek között kulcsfontosságú volt a teherbírás optimalizálása is, vagyis, hogy mindent kibírjon a kutya, ez pedig az etetésben is érvényesül.

A kölyköknek 12 hetes korig napi négy étkezés a javasolt, innentől hat hónapos korig, a napi 3 etetés az ideális. Amíg pedig elérik az egy éves kort már csak naponta kétszer kell etetni őket.

Innentől azonban, ami a fajta egyik érdekessége is, elegendő számukra a napi egyszeri táplálás, jóllehet sokan egyetértenek vele, hogy a kétszeri etetés sem probléma.

A moszkvai őrkutya ugyanolyan szívesen eszi meg a száraz, mint a nedves táplálékot, fontos azonban, hogy az adalékmentes és jó minőségű legyen. Az összetételt illetően a fehérje a legfontosabb számukra.

Mivel tápláljuk Moszkvai őrkutyát?

Az igénytelenség szintén kulcsszó a fajta etetésében, ami szerencsére a táplálkozásban is érvényesül. A moszkvaiak ugyanolyan jól bírják a boltban vásárolt konzerv ételt, mint a házi kosztot.

Egy két dologra azonban érdemes odafigyelni.

A moszkvai hajlamos a hízásra, és ha nem dolgozik eleget az eb, akkor mindenképpen a fehérjében gazdag, ellenben a szénhidrátban alacsony táplálék a javasolt nekik.

A fehérjeforrás, mindenekelőtt jó minőségű húsból kell, hogy származzon, emellett kaphatnak különféle tejtermékeket is. A zöldségfélék lehetnek kiváló kiegészítői az étkezésnek, azonban a tésztaféléket, ha lehet, kerüljük el az étrendből.

Milyen fehérjére és kalóriára van szüksége a Moszkvai őrkutyának?

Az, hogy mekkora mennyiségű táplálékra van szüksége egy kutyának mindenekelőtt súlyfüggő, ezek szerint a moszkvainak sokra, de ez nem teljesen igaz.

Úgy lett ugyanis tenyésztve, hogy minimális étel mellett is a maximumot hozza ki magából. Persze az aktivitás és a kor is szerepet játszik abban, hogy miből mennyit adjuk neki.

 • 0-4 hónapos: 4-22 kg 
 • 4-12 hónapos: 25-59 kg
 • Kifejlett testsúly: 58-63 kg

Kalória

Ahhoz, hogy egy kutya fitt és egészséges legyen, elengedhetetlen a napi és jó minőségű kalória bevitel. Fontos azonban, hogy ne adagoljuk túl a szénhidrátot, mert az elhízáshoz vezethet, főleg olyan ebeknél, mint a moszkvai őrkutya.

Esetükben a napi kalóriaszükséglet a következőképpen alakul:

 • Kölyök (0-4 hónap): 993-1986 kcal/nap
 • Junior (4-12 hónap): 1216-3648 kcal/nap
 • Felnőtt (1 éves kor felett): 2545-3393 kcal/nap
 • Idős (7 év felett): 1980-2377 kcal/nap

Fehérje

Egy moszkvai őrkutya ideális növekedéséhez, és az izomzat fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje fogyasztása.

Ha pedig munkára fogjuk az állatot, akkor talán különösen így van ez, hiszen, ha nincs meg az elegendő fehérje, akkor a terhelést sem fogják bírni. A moszkvai napi fehérjeszükséglete a következőképpen alakul:

 • 25 kg: 50 g/nap
 • 45 kg: 90 g/nap
 • 60 kg: 120 g/nap

Szüksége van a Moszkvai őrkutyának táplálékkiegészítőkre?

Első lépésben azt kell válaszolni, hogy nincsen, ez a kutya megfelelő táplálás mellett köszöni szépen jól megvan.

Azonban, legyen bármilyen sikeres is a fajta tenyésztése, ezeknek az ebeknek sem árthat néha egy kis immunrendszer erősítő. Főleg igaz ez akkor, amikor még kölyök korban vannak.

A normális, táplálékból származó vitaminforrás mellett a fejlődésben lévő kutyáknak nyugodtan adhatunk A- valamint D-vitamint és Kalciumot is kiegészítőnek, hogy a csontozatuk és az izomzatuk jól bírja majd a későbbi nagy terhelést. A szőrzet egészségéért pedig javasolt az Omega 3 és 6 zsírsavak időnkénti adagolása is.

A vitaminok és egyéb kiegészítők használatáról itt tájékozódhatsz.

Leggyakoribb kérdések moszkvai etetésével kapcsolatban

Hajlamos a hízásra?

A válasz egyértelműen igen, a moszkvai őrkutya sajnos hajlamos a hízásra, amit bizonyosan a Bernáthegyi őseitől örökölt.

Amennyiben nem megfelelően tartjuk, vagyis a kutya nem kínt kémleli az esetleges betolakodókat, akkor könnyen felszed pár kilót odahaza. Nagyon fontos ezért, hogy az étkezés mellett a napi testmozgás is biztosítva legyen számára.

Mennyire válogatós egy Moszkvai őrkutya?

A moszkvai őrkutya egyáltalán nem válogatós fajta, némi túlzással megeszik mindent, amit eléje raknak. A nagy kedvence a hús, amit korlátlan mennyiségben tud fogyasztani, de szerencsére a vegán kaja sincsen az ellenére vagyis nyugodtan adhatunk neki zöldség féléket, gyümölcsöket vagy éppen házi túrót is.

Csináltunk egy felsorolást arról, hogy mit ehet a kutya. Érdemes megnézned.

Hányszor etessük naponta a kutyát?

A moszkvai őrkutya etetése, ameddig nem éri el a felnőtt kort, megegyezik a többi kutyafajtáéval. Először, olyan három hónapos koráig, naponta négyszer adjunk neki enni, utána áttérhetünk a napi háromszori étkezésre fél éves korig.

Már ekkor be lehet vezetni a napi kétszeri táplálást, amíg el nem éri az egy éves kort a kutya. Ezt követően pedig a napi egyszeri kosztolással is el van az állat, de nyugodtan adhatunk neki kétszer is, főleg, ha a tartása intenzív.

Mennyire érzékeny a gyomra?

Szerencsére nem különösebben érzékeny a moszkvai őrkutya gyomra. Ugyanakkor, mint a nagydarab és széles mellkasú kutyáknál általában, náluk is előfordulhat a túlzabálás és az ebből adódó veszélyes puffadás.

Ezért olyan kutyatálból etessük az ebet, amelyből nem bír hirtelen nagy falatokat kivenni és egyszerre lenyelni azokat.

Hajlamos ételallergiára ez a fajta?

A tenyésztésének köszönhetően a moszkvai őrkutyára nem jellemző az ételallergia, ugyanakkor  ez a probléma egyedfüggő.

Fajtától függetlenül, minden tizedik kutya szenved valamilyen ételallergiában, ebbe a szórásba pedig az őrkutya is beletartozhat. Szerencsére egy egyszerű tesztel megállapítható, hogy az adott eb esetében fenn áll e a probléma.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Moszkvai őrkutya egészsége

Egészség koncepció.

Általában egy kutya egészségi állapotát a fajta genetikája és az adott egyed tartása határozza meg, így van ez a moszkvai őrkutyánál is, de azért egy picit másként.

A kitenyésztésénél ugyanis kardinális hangsúlyt kapott az egészség. A rossz genetikai kódokat szinte nélkülözi a kutya, ha pedig ez megfelelő tartással is párosul, akkor az eb szerencsés helyzetben van a várható élettartamot tekintve.

Mennyire egészséges a Moszkvai őrkutya? 

Egy moszkvai őrkutya átlagosan 8-12 évet él, de egyáltalán nem ritka, hogy a fajta példányai megérik a 14 éves kort is, ami a súlyuk és a méretük tekintetében kiváló életkornak mondható.

A dolog nem véletlen, a fajta létrehozásához ugyanis a legjobb példányokat használták fel, különösen figyelve arra, hogy egy maximálisan egészséges fajtát hozzanak létre.

A Moszkvai őrkutya leggyakoribb betegségei

Azt kell mondani, hogy még a nagy méret és súly dacára sincsenek a moszkvai kutyának fajtabetegségei, pontosabban szólva olyanok, melyek rendszeresen bukkannak fel az állat életében.

A genetikája kiváló, így esetükben csak egy-egy jellemző betegséget lehet megemlíteni, de ezek sem rendszeresen fordulnak elő.

Csípőízületi diszplázia

A nagy testű ebek genetikai betegsége, ami előfordulhat a moszkvai kutyák esetében is. Kialakulása – mint a felnőtt kutyák többségénél – a feltűnően gyors növekedéssel és testsúlygyarapodással magyarázható.

A csontok és ízületek nem illeszkednek megfelelően egymáshoz, mely számos problémához vezethet idősebb korban. Az esetek többségében ilyen a sántaság és az egyéb járás zavarok, valamint a csípő problémák.

Szívizom elvékonyodása

A szívizom elvékonyodás gyakori betegség a nagy testű kutyáknál, esetenként pedig a moszkvai őrkutyánál is felbukkan. A probléma oka, hogy a nagy súly miatt a kutya szívének erőteljesebb munkát kell kifejtenie, emiatt pedig a szívizom elvékonyodhat és csökken a terhelhetőség.

Szerencsére, ha időben észlelik, akkor gyógyszerekkel hosszú ideig fenntartható egy normális, bár kevésbé aktív állapot.

Mi az elhalálozás leggyakoribb oka?

Minekután a moszkvai őrkutya az egyik legegészségesebb kutyafajta a világon, így a munkahelyi „balesetek” mellett csak ritkán okozza bármiféle betegség a korai elhalálozást.

A nagy testű kutyákhoz képest sokáig élnek, a halál leggyakoribb oka pedig, mint a legtöbb egészséges kutya esetében valamilyen daganatos betegség lesz. A nagy súlyuk miatt a betegség gyakran a csontozatban alakul ki.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Moszkvai őrkutya nevelése

Moszkvai őrkutya kölyök a gazdájára figyel, aki éppen tanítja.

Amennyiben egy kutyát nem nevelünk, akkor az hasonlatos lesz az őseihez, öntörvényűen és kiszámíthatatlanul fog működni, akár egy farkas.

A megfelelő nevelés így minden fajtánál elengedhetetlenül fontos, az őrző-védő kutyákra pedig hatványozottan igaz ez, még akkor is, ha a tenyésztése olyan célzott volt, mint a moszkvai őrkutyáé.

Minél előbb tudja meg, ki a főnök

A moszkvai őrkutya bár nem vad természetű és az akaratosság sem jellemző kifejezetten rá, mégis minél előbb tudatosítani kell vele, hogy ki a főnök a családban.

Ez már csak azért is így van, mert elsősorban attól hajlandó tanulni, akit a gazdájaként elfogad. Vagyis, ha még pár hetes korában, játék közben rögzítjük nála, hogy „ki az úr a házban”, akkor az a későbbi nevelés során nagy terhet vehet le a vállunkról.

Az energia lekötése, már félig nevelés

A moszkvai őrkutya természeténél fogva arra van kitalálva, hogy feladatokat hajtson végre, amennyiben ez a vágy nem elégül ki, úgy kedvtelen, de akár agresszív is lehet.

Felnőtt korában nincs is ezzel baj, ki kell tenni a kutyát az udvarra és biztos talál valamit, amire vigyáznia kell. Amíg azonban fejlődésben van, addig folyamatosan le kell kötni az energiáit, hogy ne unatkozzon és kiélhesse a tanulás iránti vágyát.

Szerencsére ezt jól össze lehet kötni azzal, hogy játékos formában megtanítsuk neki az alapvető viselkedési szokásokat.

Kövessük a kutya ösztöneit

Nem szabad elfelejteni, hogy ezt a fajtát kifejezetten őrző-védő szándékkal hozták létre, vagyis az ösztöneiben kódolva van, hogy végezzen ilyen irányú tevékenységet.

Amennyiben megfosztjuk ennek a lehetőségétől, úgy a kutya mentálisan sérülni fog és boldogtalan lesz. Fontos, hogy ne érezzük magunkat rosszul attól, hogy a 2-3 hónapos kutyát kint hagyjuk éjszakára az udvaron. Nem fog bepisilni a félelemtől, sőt, ekkor lesz majd igazán elemében.

Kifejezetten jó ötlet nála a kutyaiskola

A moszkvai őrkutya intelligens fajta és szeret is tanulni, így próbáljuk meg használni eme adottságait. A legjobb, ha profi szakemberre bízzuk a dolgot, aki valóban kiváló őrző-védő kutyát tud nevelni a kedvencünkből.

A kutyaiskola sok ebnél javasolható, de a moszkvai kutyáknál azért lehet kifejezetten fontos a dolog, mert sajnos a tanulási hajlandóságuk véges. Ahogy cseperednek, úgy lesz egyre kevésbé kedvük hozzá.

Egy két éves állattal már szinte semmi újat nem lehet megtanítani, ellenben fél évesen rendkívül fogékonyak, így ha nincsen elegendő időnk foglalkozni vele, akkor irány az iskolapad.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Moszkvai őrkutya ápolása

Körömvágó eszköz és kutyafésű.

A moszkvai őrkutya ápolás meglehetősen ambivalens kérdés, a tenyésztők egy része azon az állásponton van, hogy ez egy igénytelen fajta, így különösebben nem kell foglalkozni a külsejével.

A többség azonban ennek az ellenkezőjét vallja, miszerint a kutya ápolt és esztétikus megjelenéséhez elengedhetetlen a rendszeres gondozás.

A bunda ápolása

Az őrkutya bundája hajlamos a csomósodásra, így rendszeres kefélést, illetőleg fésülést igényel. Hetente egyszer-kétszer mindenképpen keféljük át a kutyát, amennyiben pedig vedlési időszak van, úgy naponta akár többször is fogjuk meg a puha szálkájú kefét, ha nem akarjuk, hogy az egész lakás csupa szőr legyen miatta.

Az igazán gondos gazdiknak javasolt négy hetente megfürdetni az állatot, speciális, hipoallergénén kutyasamponnal, de abból sem lesz tragédia, ha egy őrkutya csak negyedévente kerül a csap alá.

A fogak és a fülek

A fogak ápolása megegyezik a legtöbb kutyafajtájéval. Ha azt akarjuk, hogy a kedvencünk foga ápolt és egészséges legyen, akkor hetente egyszer, maximum kétszer meg kell mosni a fogakat speciális fogkrémmel.

A füleket rendszeresen ellenőrizni és tisztítani kell. Amennyiben nem tapasztalunk problémát úgy elegendő hetente egyszer finoman áttörölgetni vizes ronggyal vagy szivaccsal a külső részeket, vigyázva, hogy a belső járatokba ne nyúljunk.

A körmök ápolása

Amennyiben a moszkvai őrkutyát megfelelően tartjuk, úgy a körmét nem kell vágni, mivel az udvaron, a napi futkározás közben lekoptatja azokat.

Ellenkező esetben körülbelül havonta kell vágni a körméből, akkor időszerű a dolog, ha már halljuk, hogy a kutya körme kopog a padlón. Fontos odafigyelni rá, hogy véletlenül se vágjunk bele az elevenbe, mert ha a kutya fájdalmat érez, akkor bizalmatlanná válik és később nehéz dolgunk lesz vele.

A biztonságos körömvágásról itt írtunk.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Moszkvai őrkutya kölykök.

Egy moszkvai őrkutyához bizony nem egyszerű hozzájutni, mivel nem terem minden bokorban. Ráadásul mindenképpen megbízható tenyésztőtől érdemes vásárolni, aki rendelkezik az eladandó állat törzskönyvével és az orvosi papírjaival, különben még az is lehet, hogy nem fajtatiszta állatot kapunk.

Mivel a piacon csak kevés kutya érhető el, így érthető módon az árak is magasak. Magyarországon nagyon nehéz beszerezni, csupán pár tenyésztő foglalkozik vele, a kölykök ára pedig olyan 350-500 000 forintnál kezdődik.

Az interneten sem fogunk könnyen hozzájutni a törzskönyv nélküli, vagy az eredetükben jobban megbízható kölykökhöz, ráadásul az ár még így sem csekély, olyan 90-100 000 forinttól indul a licit.

Európa keleti régióiban valamivel nagyobb a kínálat, de a költségek még magasabbak, körülbelül 2-3000 euróért vásárolhatunk egy fajtatiszta moszkvai őrkutyát.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.