Nápolyi masztiff kutya fajtaleírás

Nápolyi masztiff

Termet
ÓRIÁS
Lakásban tartható
nem
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
50-60 kg
58-70 cm
Hím
60-70 kg
65-77 cm
Származás
Olaszország
Főbb tulajdonságai
Bátor, védelmező, domináns
Várható életkor
7 - 10 év
Szőrzet
Rövid
FCI besorolás
Molosszerek-Masztiff típusú kutyák
Színek
Hipoallergén
Nem

A nápolyi masztiff története hosszú időre nyúlik vissza. Személyisége rendkívül összetett. A legfontosabb tulajdonsága az, hogy rajong a családjáért, amit kivételes lustasága miatt jól titkol. Gyűrött ábrázatában felfedezhetünk némi bölcsességet is, ami leginkább abban realizálódik, hogy csak akkor cselekszik, ha muszáj.

Nem kapkod el semmit, nem fárasztja magát feleslegesen. Ezzel együtt kifogástalan házőrző, a portánál talán csak a fekhelyét védi jobban a kanapén.

Mivel meglehetősen súlyos darab, így nem könnyű félretolni onnan, főleg, ha a kedvenc sorozata megy a tévében. Egy szó, mint száz, remek családi kutya.

Intelligencia
48%
Aktivitás
24%
Macskabarát
33%
Ugatós
30%
Szőrhullás
50%
Taníthatóság
35%
Gyerekbarát
57%
Házőrző
89%
Harapós
46%
Egészség
29%

Melyek a Nápolyi masztiff legfontosabb tulajdonságai?

Hatalmas masztiff típusú kutya.

A nápolyi masztiff génjeiben ott rejtőzik a valamikori római legionárius vitalitása és ereje. Ha támadással vagy agresszióval szembesül, egy pillanatra sem fog megfutamodni. Ráadásul kíméletlen ellenfél, gyűrött bőre pedig jól védi a támadástól.

Végtelenül nyugodt és békés a természete, magától nem fog csetepatét kezdeményezni. Jellemében vadságot elvétve fedezhetünk csak fel, sokkal inkább jellemző rá a gyerekes dac és sértődékenység. Gyakran úgy viselkedik, mint egy kisgyerek, és úgy is kell bánni vele.

Remek házőrző, jóllehet a hangját csak ritkán hallani. Hajlamos a dominanciára, ugyanakkor a családját a végtelenségig szereti.

Viselkedésében tehát némi kettősség is megfigyelhető. Meglehetősen lusta, mindenféle rohangálás és sport távol áll tőle, a kanapén való heverészés sokkal nagyobb motiváció számára.

Merülj el fajtaleírásunkban és ismerkedj meg közelebbről a keménykötésű nápolyi masztiffal!

Érdekes tények a Nápolyi masztiffról

Érdekes tények a Nápolyi masztiffról.

A nápolyi masztiff napjainkban leginkább egy hatalmas öleb, amely könnyedén dobogtatja meg az emberek szívét. A régi időkben azonban kíméletlen harci kutya volt. Hosszú története során sok változáson ment át a fajta, amely a kihalás szélére is került. Szerencsére ez a veszély ma már nem fenyegeti.

Legendás ősökkel dicsekedhetnek

A nápolyi masztiff története meglehetősen hosszú időre, i. e. 3000-ig nyúlik vissza. Ősei között a tibeti molosszer kutyákat szokták emlegetni, illetőleg a római harci kutyákat. Állítólag ennek köszönhető a ráncos bőrük is, ami valamikor védelmet jelentett a kutya számára a küzdelemben.

Vergilius is megénekelte

A kutya ősét olyan klasszikusok is megénekelték, mint Vergilius vagy Horatius. Nem véletlen, hiszen az ebek a római légiósokkal együtt vonultak a háborúba, de a Colosseumban is gyakran felléptek különféle viadalokon.

Majdnem kihaltak

A második világháború borzalmai a nápolyi masztiffot sem kímélték, a fajta a kihalás szélére került. Egy olasz festőnek, Piero Scanzianinak köszönhető a fajta megmentése. Kennelt alapított a nápolyi masztiffoknak és hosszú évek gondos tenyésztőmunkájával megmentette őket.

Lassan nő be a fejük lágya

A nápolyi masztiff kifejezetten lassan érő típus. Míg a legtöbb fajta kétéves korára felnőttként viselkedik, addig a nápolyi csak 3-4 éves korára mondhatja el ezt magáról. Úgy viselkednek, mind a kamaszok, ami a nevelésüket is megnehezítheti.

Nem bírják a szélsőségeket

A kutya a nagy hideget és a nagy meleget sem kedveli. Leginkább 20-30 fok között érzi jól magát. Télen nem ajánlott kint tartani mert megfázik, a forróságban pedig árnyékot és hűs vizet kell biztosítani neki.

A filmvásznat is meghódította

A Harry Potter filmeknek köszönhetően a nápolyi masztiff mondhatni világhírű lett. A jószívű állatgondozó, Hagrid hűséges társát ugyanis egy nápolyi kutya alakítja a kultikus filmben.

Több néven is ismert

A nápolyi masztiff hivatalos neve mellett több néven is ismert. A Neos, Mastino Napoletano, Olasz Molosso, Can’E Presa és Mastino elnevezésekkel egyaránt szokták illetni.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Nápolyi masztiff megjelenése

A Nápolyi masztiff megjelenése

A hatalmas termetű, robusztus kutya megjelenése egyszerre tiszteletet parancsoló és viccesen kedves, amit mindenekelőtt a ráncos arcának köszönhet.

A kanok súlya 60-70 kg, a nőstényeké pedig 50-60 kilogramm között alakul. Ami a méretüket illeti, a hímek elérhetik akár a 77 cm magasságot, a szukák valamivel kisebbek, jellemzően 58-70 cm magasra nőnek.

A nagytestű kutya feje a testéhez képest óriási, az impozáns látványt a széles koponya mellett a megereszkedett ajkai is fokozzák. A szemei mélyen ülnek és a bőr ráncai olykor kicsit rá is lógnak.

Fülei lelógnak, háromszög alakúak és a fejéhez képest kicsik. A kutya nyaka kifejezetten rövid, vastag és izmos. A mar széles, ahogy a mély mellkas is, illetőleg jól láthatóan izmos. Az ágyék és a far szintén széles, mindkettő izmos, a farnak körülbelül 30 fokos lejtése van.

A farok közepesen hosszú, a tetején széles, majd fokozatosan elvékonyodik, figyelő állapotban megemelkedik. A lábai viszonylag hosszúak, izmosak és párhuzamosan állnak. Az állat jellegzetessége a laza, gyűrött bőre, ami elsősorban a fejen, a nyakon és a lábak felső részén érvényesül.

A Nápolyi masztiff színvariációi

A nápolyi masztiff kutyát leggyakrabban kékesszürke színben láthatjuk, de a fajtastandard meglehetősen megengedő.

Elfogadott a szürke, a fekete és a rókavörös szín is. Emellett nem kizárt a barna és a krémes szín sem, de nem igazán előnyös. Az alapszínek mellett a kutya lehet csíkos, illetőleg mellkasán és lábujjai hegyén megjelenhetnek fehér foltok is.

A színek tekintetében a fajtastandard egyetlen variációt zár ki, ez pedig az albínó. A nápolyi masztiff hullajtja a szőrét, ezért a kutyaszőrre allergiások tüneteket tapasztalhatnak a körében.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Nápolyi masztiff vérmérséklete és személyisége

A Nápolyi masztiff vérmérséklete és személyisége.

Hatalmas cukiság – legalábbis első ránézésre. Az aranyos ábrázatnak nem szabad bedőlni, mert domináns, sőt parancsoló is lehet a természete. Szerencsére azonban alapvetően jóságos kutya, aki imádja a családját és tűzön-vízen át megvédi a szeretteit.

A sértődékeny behemót

Mint általában a nagytestű kutyák, a nápolyi masztiff hajlamos alfahímként gondolni magára. Dominanciája kiterjedhet a családtagokra és más kutyákra egyaránt.

Erőteljes vezető személyisége szerencsére nem párosul agresszióval, sokkal inkább a makacsság, időnként pedig a sértődöttség a uralkodik el rajta. Nem mindig akar szót fogadni, ha pedig valami nem tetszik neki, akkor gyakorta félrevonul.

Rosszabb esetben szökésre is hajlamos lehet, így tartása esetén, érdemes megfelelően masszív kerítésről gondoskodni.

Érzékeny a természete, gyakran olyan, mint a kisgyerek, a nevelése során erre mindenképpen figyelni kell. Az agresszív fegyelmezés esetükben nem vezet célra, csak a dicséret az, ami működik.

A területét és a családot is védi

A nápolyi masztiff nagyon erős terület- és személyvédő ösztönnel rendelkezik. Természeténél fogva jó házőrző kutya.

Hatalmas mérete már önmagában félelmet kelthet, ráadásul az idegenekkel szemben felettébb bizalmatlan. A családjához rendkívül ragaszkodik és nem fogad el könnyedén új családtagokat, ki kell érdemelni a szeretetét.

A nápolyi masztiff mellett nyugodtan alhatunk, távol tartja a betörőket. Az utcán is védelmezni fog bennünket, ha valakiben támadó szándékot lát, de meggondolatlanul sohasem cselekszik.

A rettenthetetlen fenevad

Bár a nápolyi masztiff alapvetően rendkívül békés és nyugodt eb, arról híres, hogy nem fél semmitől. Nem véletlen, hogy az őseit még harci kutyának használták.

Ha valódi veszélyt és agressziót tapasztal, akkor bárkivel vagy bármivel képes szembe szállni. legyen az ember, egy másik kutya vagy éppen egy medve.

Nagy termete és lustasága dacára rendkívül gyors és fürge, ezért az ellenfél nem lesz könnyű helyzetben. Jellemzően keveset ugat, ha mégis, akkor valódi a probléma, aminek érdemes utána járni.

A hetven kilós öleb

Persze vannak kivételek, de a nápolyi masztiff általában hajlik a lustaságra, és ez nemcsak a korosodó kutyákra, de a kölykökre is igaz. Nem kifejezetten játékosak, az aktivitásuk pedig minimális.

Kölyökként nem fognak folyamatosan játékért rimánkodni. A sétát sem erőltetik különösebben, sőt, fél óra után általában már meg is unják a dolgot. Ezzel szemben imádnak a kanapén heverészni, főleg, ha egy családtag is ül mellettük.

Mivel hajlamosak a nyáladzásra, így érdemes időben gondoskodni törlőrongyokról, ha nem akarjuk, hogy minden csupa nyál legyen.

Kinek ajánlott a Nápolyi masztiff?

Kinek ajánlott a Nápolyi masztiff

Bár a nápolyi masztiff csodálatos családi kutya, sajnos mégsem való mindenkinek. Hatalmas méreténél fogva lakásban nem szabad tartani, bármennyire is szeret lustálkodni. Nagy élettérre van szüksége, ezért a kerttel vagy udvarral rendelkező ház az ideális számára. Ha a kutya nem mozog eleget, az egészségügyi problémákhoz is vezethet.

Azt is meg kell jegyezni, hogy az eb sokat nyáladzik, így aki igényes a környezetére, félti a szőnyegét vagy a bútorait, az gondolja meg kétszer a fajta örökbe fogadását.

Első kutyások inkább ne próbálkozzanak vele. Egyrészt, mert nem túl okos és nehezen tanítható, illetve sokat kell foglalkozni vele, ami kutyás tapasztalat nélkül problémás lehet. Másrészt, hajlamos a dominanciára, ami tovább nehezíti a nevelését. Csak határozott emberek mellé való, különben a kutya lesz az irányító a családban, mi pedig az álárendeltjei.

Végül figyelembe kell venni azt is, hogy a kutyának nemcsak az ára a borsos, de a tartása is rengeteg pénzbe kerül. Hatalmas az étvágya és sajnos könnyen előfordulhat, hogy egészségi problémák miatt az állatorvosi kezelésekre is költeni kell.

Sajnos azt is tudni kell, hogy ha nápolyi masztiffot választunk, akkor 7-10 évig lehet majd csak a társunk, ami pedig nem olyan sok idő.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Nápolyi masztiff eredete

Colosseum, Róma, Olaszország.
A Colosseum falai között harcolt

A nápolyi masztiff eredete nem teljesen tisztázott, már csak azért sem, mert sokan akarják magukénak tudni ezt a fajtát. Abban a legtöbben egyetértenek, hogy az egyik őse a tibeti molosser kutya lehet.

Egyesek az ókori Görögországhoz kötik a kutya elődjét, akit Nagy Sándor hozott magával a kaukázusi hódításaiból. Mások ragaszkodnak hozzá, hogy ahogyan a kutya neve is mutatja, ez az eb Nápolyból származik, tehát olasz kutyafajta.

Kétség sem férhet hozzá, hogy Rómában kedvelt fajta volt, bár akkoriban nem mint öleb, hanem mint harci kutya. A légiósokkal vonult csatába, illetve a Colosseumban mutatta meg harci képességeit a nagyközönség előtt. Mindenesetre gyaníthatóan az ókori Római Birodalom idején kezdtek el terjedni a kontinensen a leendő Európa országaiba.

A legelterjedtebb Olaszországban lett, itt azonban a II. világháború pusztításai miatt szinte teljesen kipusztult a fajta.

Megmaradásukat Piero Scanziani festőnek és kutyabarátnak köszönhetik, aki egy 1946-os Castel dell’Ovoban rendezett kutyakiállításon figyelt fel a fajtára, egészen pontosan pedig egy „Guaglione” néven ismert ebre. Végül ez a kutya lett az első regisztrált nápolyi masztiff és a fajta első hivatalos képviselője.

Később Mario Querci tenyésztő folytatta az áldozatos munkát, aki 1992-ben megnyerte a spanyolországi Valenciában megrendezett Kutya Világkiállítást egy nápolyi kutyával. Innentől fogva a fajta népszerűsége töretlenül ívelt felfelé, jóllehet az Amerikai Kennel Klub csak 2004-ben ismerte el hivatalosan a fajtát.

A nápolyi masztiff FCI besorolása alapján a (II.) Pinscherek, schnauzerek – molosszerek –svájci hegyi- és pásztorkutyák csoportjába és a (2.) Molosszerek szekcióján belül a (2.1) Masztiff típusú kutyák típusába tartozik.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Nápolyi masztiff etetése

A Nápolyi masztiff etetése

Aki kutyát vásárol az azzal is számoljon, hogy az eb nem magától fog felnőni és boldogan futkározni az udvaron, vagy heverészni a kanapén. A kutya etetése pénzbe kerül, egy akkora ebé pedig, mint a nápolyi masztiff, megterhelheti a pénztárcát is. A mennyiségen és a minőségen spórolni pedig nem szabad.

Hogyan tápláljuk a Nápolyi masztiffot?

A nápolyi masztiff étrendje kiegyensúlyozott kell, hogy legyen, igaz ez az állati fehérjére, a zsírokra, a növényi eredetű szénhidrátokra, a vitaminokra és ásványi anyagokra egyaránt. Bár marcona megjelenése nem ezt sugallja, de meglehetően érzékeny kutyáról beszélünk, akinek csak és kizárólag jó minőségű táplálékot szabad adni.

Esetükben a saját készítésű kosztokat inkább kerüljük, vagy nagyon figyeljünk arra, hogy csak prémium minőségű alapanyagokból válogassunk. A fő táplálékforrása a kutyának az állati fehérje, főleg addig, amíg az állat növésben van.

Ebben az időszakban különösen oda kell figyelni, mivel a nápolyi kutya röpke 18 hónap alatt 1 kilóról 70 kilóra gyarapodhat. Kölyökkorban fektetjük le az eb későbbi egészségét, amiben a táplálás kulcsszerepet tölt be.

Mivel tápláljuk a Nápolyi masztiffot?

Nyers húsok és száraz kutyatáp.

A nápolyi masztiff etetésénél érdemes a kereskedelmi forgalomban kapható eledelekre hagyatkozni, és mellőzni a saját készítésű ételeket. Száraz és nedves táplálék egyaránt szerepelhet az étrendjükben.

Arra figyeljünk, hogy valódi húst tartalmazzon az étel, ne pedig állati eredetű melléktermékeket. Felnőtt korban nyugodtan adhatunk a kutyának tojást, túrót, gyümölcsöt és zöldséget is.

A jutalomfalatok mennyisége ne haladja meg a napi élelembevitel 10%-át. Az adalékanyagokat, ízfokozókat, tartósítószereket, illetve gabonaféléket tartalmazó eledeleket feltétlenül kerüljük.

Mennyi fehérjére és kalóriára van szüksége a Nápolyi masztiffnak?

A napi táplálékmennyiséget rendszerint az állat súlyának és aktivitásának függvényében határozzuk meg. A nápolyi masztiffról tudni kell, hogy hajlamos a hízásra, és nem szeret sokat mozogni, ugyanakkor falánk. Fontos, hogy ne a kutya, hanem mi magunk szabjuk meg azt, hogy mit és mennyit szabad ennie.

Ideális testsúlya a következőképpen alakul.

 • 2-4 hónapos: 11-33 kg
 • 4-12 hónapos: 30-65 kg
 • Kifejlett testsúly: 50-70 kg

Kalória

A nápolyi masztiff nagy testű ugyan, de keveset mozog, így a kalória mennyiségével óvatosan kell bánni. Szerencsés, ha ez mindenekelőtt rostokban gazdag zöldségekből, esetleg gyümölcsökből származik. A gabonaféléket kerüljük el.

Egy nápolyi kutya napi kalóriabevitele a következőképpen alakul.

 • Kölyök (0-4 hónap): 1269-2892 kcal/nap
 • Junior (4-12 hónap): 1730-3200 kcal/nap
 • Felnőtt (18 hónapos kor felett): 2000-2660 kcal/nap
 • Idős (7 év felett): 1990-2500 kcal/nap

Fehérje

A nápolyi masztiffnak kiemelten fontos a nagy mennyiségű és jó minőségű napi fehérjebevitel. Főleg akkor, amikor még fejlődésben vannak a kutyusok, hogy később ne alakuljanak ki csont- és ízületi problémák.

Az eb napi fehérjeszükséglete általánosságban testsúlykilogrammonként 2 g.

 • 20 kg: 40 g/nap
 • 40 kg: 80 g/nap
 • 60 kg: 120 g/nap

Szüksége van a Nápolyi masztiffnak táplálék-kiegészítőkre?

Mint sok más nagytestű kutyának, úgy a nápolyi masztiffnak is szüksége lehet időnként táplálék-kiegészítőre. Sőt, mivel rendkívül gyorsan nőnek, esetükben ez különösen érvényes. Kérjük ki az állatorvos tanácsát az étrend-kiegészítőkről, mielőtt pótolnánk azokat.

A porc- és ízületvédő készítményeket idős korban érdemes beiktatni, hogy megőrizhesse a kutya a mozgékonyságát.

A fényes szőr, valamint a szív egészségének megőrzése védelmében pedig omega-3 és omega-6 zsírsavakat is adhatunk időnként a kutya táplálékához. A csontőrlemény szintén szerepelhet olykor a felnőtt kutyák étrendjében.

Leggyakoribb kérdések a Nápolyi masztiff etetésével kapcsolatban

Nyers húsok kutyatálban.

Mennyire hajlamos az elhízásra?

Kevés a kövér nápolyi masztiff, de ez csak a gondos gazdiknak köszönhető, ugyanis a nagy testsúly veszélyes lehet a kutya egészségére. Szerencsés esetben erre az állattartók odafigyelnek.

A kutya nagyon hajlamos az elhízásra, hiszen imád enni, a sétáltatás helyett pedig gyakran a kanapén való heverészést választja.

Mennyire válogatós?

A nápolyi masztiff általában nem válogatós, a húsfélék mellett előszeretettel eszi meg a tejtermékeket és a különféle zöldségeket, gyümölcsöket is.

Más kérdés, hogy mennyire viseli meg érzékenyen a gyomrát, ha mindent behabzsol. Többek között ezért is érdemes odafigyelni a táplálására.

Milyen gyakran kell megetetni?

A nápolyi kölyköket három hónapos korukig naponta négyszer, vagy akár ötször estessük meg. Ezt követően a kutyusok napi adagját, fél éves korukig, három adagra ajánlott csökkenteni.

A felnőtt ebeket pedig napjában kétszer kell megetetni, lehetőleg reggel és este. A napi egy étkezés nem ajánlott, mert túl sokat eszik egyszerre a kutya, ami fokozhatja a puffadás kockázatát.

Mennyire érzékeny a gyomra?

A nápolyi masztiff gyomra sajnos több dologra is érzékeny lehet, melyekre oda kell figyelni. Egyrészt hajlamosak a habzsolásra, ami gyomorcsavarodást okozhat náluk. Másrészt érzékenyek lehetnek minden adalékanyagokkal, színezékkel ellátott táplálékra. Harmadrészt pedig a gabonafélék is emésztési problémákat okozhatnak náluk.

Hajlamos ételallergiára a nápolyi masztiff?

A nápolyi masztiffnál kialakulhat ételallergia. Mint a kutyák többsége, ez a fajta is érzékenyen reagálhat a rossz minőségű állati fehérjére. Emellett pedig a gabonafélék is válthatnak ki allergiás reakciókat náluk, ami általában bőrproblémákban jelentkezik.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Nápolyi masztiff egészsége

Állatorvosi sebészeti műtét.

A kutyák egészségének biztosítása az elsődleges cél a tartásuk során. Vannak bizonyos fajták, melyek kevesebb odafigyelést igényelnek, mivel genetikájuknál fogva szívósak és ellenállóak. Sajnos a nápolyi masztiff nem ezek közé tartozik, rá jobban kell vigyázni és fontos a rendszeres állatorvosi vizsgálat is.

Mennyire egészséges a Nápolyi masztiff?

A nápolyi masztiff sajnos a rövidebb életű kutyák közé tartozik, várható életkoruk mindössze 7-10 év. Marcona megjelenése dacára több genetikai betegségre is hajlamos, ami persze nem azt jelenti, hogy ezek jelentkezni fognak minden egyednél.

Fontos azonban, hogy a betegségek egy részét ki tudjuk zárni, ezért ajánlott megbízható tenyésztőtől és orvosi papírokkal megvásárolni a kutyát.

A nagy testnek sajnos hátrányai is vannak. A csontozatot és szívet nagyobb terhelés éri, ami idősebb korban különféle problémákhoz vezethet. Rendszeres állatorvosi vizsgálattal több betegség megelőzhető, illetve jól orvosolható.

A Nápolyi masztiff leggyakoribb betegségei

A nápolyi masztiff legtöbb lehetséges betegsége két dologra vezethető vissza. Az egyik a nagy testből és súlyból következik, a másik pedig a gyűrött és érzékeny bőrből. Kis odafigyeléssel a problémák többsége szerencsére kiküszöbölhető vagy legalábbis nagyban csökkenthető a kialakulás kockázata.

Bőrfertőzések

A nápolyi masztiff több bőrproblémára is hajlamos, köztük az úgynevezett ajakredő-pyodermára. Az alsó állkapocs mentén a bőrredők általában nedvesek, így a baktériumok és az élesztőgombák könnyen megtapadnak rajta, melyek gyulladást, sebesedést okozhatnak. A betegség antibiotikumokkal jól kezelhető.

Ektrópium

Az ektrópium a masztiff típusú kutyák tipikus szembetegsége, amit a lelógó szemhéj okoz. Lényege, hogy a szemhéj kifelé fordul, így a belső részen található érzékeny kötőhártya védtelenné válik a környezeti szennyeződésekkel szemben.

Az ektrópium a szemtest kiszáradáshoz és fertőzésekhez vezethet. Gyógyszerekkel jól kezelhető a probléma, súlyosabb esetben pedig műtéttel gyógyítható.

Dilatációs kardiomiopátia

A nagytestű kutyák jellemző szívbetegsége. A DCM-nek is nevezett súlyos probléma a szív megnagyobbodását és a szívizom elvékonyodását jelenti, ami a nagy terhelés miatt alakulhat ki.

A szív nem tud elegendő mennyiségű vért pumpálni a szervezetbe és egyre többet kell dolgoznia. A betegség a kutya halálával is végződhet, de időben felismerve, gyógyszerekkel stabilizálható az eb állapota. Tünetei lehetnek a fáradékonyság, nehéz légzés, köhögés, ájulás.

Mi a Nápolyi masztiff elpusztulásának leggyakoribb oka?

A nápolyi masztiff is, mint a kutyák döntő többsége, idős korban valamilyen rákos betegségben pusztul el. A nagy test és súly miatt esetükben ez a leggyakrabban az oszteoszarkóma, azaz a csontdaganat.

A rák a csontozatból indul el és terjed aztán tovább az egész szervezetben, végül a kutya pusztulását okozza.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Nápolyi masztiff nevelése

A Nápolyi masztiff nevelése.
Korai szocializációval barátságosabb lesz más kutyákkal

A kutyák olyan felnőttek lesznek, amilyennek kölyökkorban nevelik őket. Bizonyos fajtákra ez különösen igaz, ilyen a nápolyi masztiff is. Az állat nevelése nem könnyű, ezért sem ajánlják őket első kutyásoknak. Odafigyeléssel és türelemmel azonban remek társat nevelhetünk belőlük.

Kezdjük el korán szocializálni

A kölyök nápolyi kutyák nagyon érzékenyek a környezetükre, így egészen kicsi korban kell lefektetni náluk az alapokat. Ilyenkor kell elfogadtatni a kutyával azokat a dolgokat, melyekkel később is találkozni fog.

Ha például azt akarjuk, hogy az állat macskabarát legyen – alapvetően nem az – akkor párhetes korban már meg kell ismertetni velük a macskát, el fogják fogadni és később sem lesz probléma. Ugyan ez igaz az idegen kutyákra is, ahhoz, hogy ne legyen ellenséges a többiekkel szemben, az kell, hogy már kölyökként találkozzon más ebekkel.

Az emberekkel szembeni bizalmatlanságát is így csökkenthetjük, minél fiatalabb korban és minél többször kell őket bemutatni idegen embereknek.

Minél később kezdjük el a szocializációt, annál nehezebb dolgunk lesz a kutyával. A legjobb, ha már közvetlenül a befogadás után megkezdjük szűk körben, majd az oltások után szélesebb körben folytatjuk.

Én vagyok a falkavezér és nem te

A nápolyi masztiff kölykök nagyon aranyosak, ezért hajlamosak vagyunk bedőlni nekik és mindent rájuk hagyni. A kutya domináns és azt fogja hinni, hogy ő a falkavezér, ő irányít minket és nem fordítva.

Egyértelműen jelezni kell, hogy ki a főnök a csapatban, a kutya meg fogja érteni és elfoglalja a helyét a családban, amihez aztán a végsőkig ragaszkodni fog. Minél előbb ki kell alakítani a falkasorrendet, hiszen így a kutya további nevelése is jóval könnyebb lesz.

Csak pozitívan

A nápolyi masztiff nagyon érzékeny fajta, ezért a nevelés során mindenfajta bántalmazást, fenyítést kerülni kell.

Csak a pozitív jutalmazás vezet eredményre náluk, ezért sok időre és türelemre van szükség a nevelése során. Ha úgy érzi, hogy igazságtalanul bántak vele, akkor megmakacsolja magát és sértődötten félrehúzódnak.

Hosszú időbe telhet, mire hajlandóak újra odafigyelni ránk. Rosszabb esetben a kutya szökéssel is próbálkozhat, sajnos ez sem ritka az esetükben. A nevelés eszköze tehát mindig a simogatás, dicséret és a jutalomfalat legyen.

Tanuljunk többször kevesebbet

A nápolyi masztiff kölyökkorától fogva hajlamos a lustálkodásra. A kutyusuk figyelmét szinte lehetetlen hosszabb időre lekötni, így a tanulás naponta többször, de rövidebb ideig történjen.

Az ideális gyakorlat szerint naponta háromszor tíz percet szánjunk az oktatásra. Ha a kutya kezd érdektelenné válni, akkor engedjük neki és ne erőltessük tovább a dolgot, ellenkező esetben negatív tapasztalatként élik meg a tanulást és nehéz dolgunk lesz vele.

Még jobb, ha néhány perccel hamarabb befejezzük a leckét, mielőtt látványosan elunná magát. Ha valamit jól csinál a kutya mindenképpen jutalmazzuk meg, és az „óra” végén is kapjon dicséretet.

A pozitív tapasztalatok rögzülni fognak, a kutya pedig egyre nagyobb lelkesedéssel veti majd bele magát a tanulásba. Persze azért azt is tudni kell, hogy a nápolyi masztiff soha nem lesz az osztály legszorgalmasabb nebulója. A tréningre szánt időt fokozatosan próbáljuk minél hosszabbra nyújtani.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Nápolyi masztiff ápolása

A Nápolyi masztiff ápolása.

A nápolyi masztiff ápolására oda kell figyelni, különösen akkor, ha sokat tartózkodik a lakásban. Tudni kell, hogy a kutya kifejezetten sokat nyáladzik, ez ellen pedig nem sokat tehetünk. A legpraktikusabb megoldás, ha egy ronggyal gyakran megtöröljük a pofáját.

A bunda ápolása

A nápolyi masztiff bundájára pontosabban a bőrére különösen oda kell figyelni. A gyűrődések mentén összegyűlhet nedvesség, ami a kórokozók melegágya, és különféle bőrbetegségeket okozhat.

Rendszeresen ellenőrizzük és ha szükséges száraz ronggyal törölgessük meg a bőrredőket, és a szemek környékéről se feledkezzünk meg. Mivel egész évben mérsékelten hullatja a szőrét, hetente egy-két alkalommal egy puha kefével érdemes átfésülni az ebet.

Fürdetést körülbelül kéthavonta igényel, leginkább akkor van rá szükség, ha a kutya összekoszolódott, illetve a nyári hőségben az eb komfortérzetének javíthatjuk a pancsolással.

A körmök vágása

Mivel a nápolyi masztiff nem arról híres, hogy egész nap futkározik, így időnként szükség lesz a körmök vágására. Fontos, hogy ehhez már kölyökkorban szoktassuk hozzá, ellenkező esetben nagyon nehéz dolgunk lesz vele.

Esetükben is érvényes a szabály, hogy akkor kell visszavágni a körmökből, ha az már jól hallhatóan kopog a padlón. Mivel az ebnek vastag és erős a körme, így csak erre a célra fejlesztett, speciális ollót használjunk.

A fülek és a fogak ápolása

A nápolyi masztiff füleit hetente minimum egyszer ellenőrizzük. Ha nem tapasztalunk bőrpírt, váladékot, akkor egyszerűen töröljük át a belső részeket egy nedves kendővel vagy vattával, úgy, hogy a hallójáratba nem nyúlunk. Amennyiben váladékozást vagy bőrpírt tapasztalunk, forduljunk állatorvoshoz.

A fogakat szintén rendszeresen kell ellenőrizni, hetente legalább egyszer ajánlott megmosni. Használjunk speciális fogkrémet és fogkefét, és adjunk a kutyának fogtisztító játékokat, rágcsákat.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Mennyibe kerül egy nápolyi masztiff kölyök kutya.

A nápolyi masztiff ára meglehetősen magasra rúg, emellett pedig beszerzése sem könnyű. Magyarországon nagyon kevés hivatalos tenyésztő foglalkozik vele, így szinte biztos, hogy várólistára kerülünk.

Egy törzskönyvvel és orvosi papírokkal rendelkező kölyökkutya ára 500.000-800.000 forint között alakul hazánkban.

A genetikai betegségek miatt feltétlenül kerüld az illegális szaporítókat, akik olcsón, papírok nélkül hirdetnek masztiffra hajazó kutyusokat, mert várhatóan több betegséggel kell majd szembenézniük, alacsonyabb a várható élettartamuk.

Európában és világviszonylatban még drágább a kutyafajta ára. Átlagosan 2000 és 5000 euró között számolhatunk, de 8000 euróért is lehet kapni kölyköket. Az árak alakulását leginkább a tenyésztő ismertsége, elismertsége, illetve a felmenők eredményei befolyásolják.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.