Német juhászkutya fajtaleírás

Német juhászkutya

Termet
NAGY
Lakásban tartható
nem ajánlott
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
22-31 kg
55-60 cm
Hím
29-40 kg
60-66 cm
Származás
Németország
Főbb tulajdonságai
Okos, éber, bizalmatlan
Várható életkor
9 - 14 év
Szőrzet
Hosszú
FCI besorolás
Juhász- és pásztorkutyák
Színek
Hipoallergén
Nem

A német juhászkutya farkashoz hasonló külsejéről, robusztus testalkatáról, fizikai erejéről és megkérdőjelezhetetlen hűségéről ismert. A németjuhász eredetileg juhok őrzésére és terelésére lett kitenyésztve, ám hamar fény derült arra, hogy sokkal többre hivatottak. Valódi lángelmék, akik rendkívül jól taníthatók és hihetetlenül szófogadók, ha jó kezekbe kerülnek.

Brillíroznak a munkában, komoly szerepet töltenek be a rendvédelmi szervek állományában, de családi kutyaként is megállják a helyüket. Éber őrző-védők, de hajlandóak trükkök elsajátítására is a család szórakoztatása érdekében.

A németjuhász kutya kellő energiabefektetéssel és következetes neveléssel a legjobb barátod és hűséges védelmeződ lehet.

Intelligencia
92%
Aktivitás
80%
Macskabarát
49%
Ugatós
60%
Szőrhullás
74%
Taníthatóság
99%
Gyerekbarát
85%
Házőrző
96%
Harapós
80%
Egészség
82%

Melyek a Német juhászkutya legfontosabb tulajdonságai?

Melyek a Német juhászkutya legfontosabb tulajdonságai.

A németjuhász védelmezésre és szolgálatra termett. Folyamatosan éber, árgus szemekkel figyeli a külvilágot és az idegeneket, készen arra, hogy szükség esetén határozottan fellépjen a védelmedben.

Kemény külseje mögött lágy szív lakozik. Hűsége megingathatatlan a gazdája és a családja iránt. Bizalmát ki kell érdemelni, a barátságosság nem az erőssége, hiszen nagyon óvatos az idegenekkel, automatikusan házőrző üzemmódra vált, ha valaki az otthona vagy a családja felé közelít.

A hangos ugatásra fel kell készülnöd, mert a kutyafajta élénken jelez, ha valami furcsát észlel és akkor is, amikor unatkozik. Érdemes megtanítani arra, hogy csak akkor ugasson, ha figyelmeztetni szeretne a veszélyre.

A német juhászkutya akkor érzi magát a legjobban, ha akad számára tennivaló. Természetesen nem mindegyikük hivatásos munkakutya, de magas intelligenciájuk igényli a munkát a hétköznapokban is.

A szaglást igénylő keresőmunka és a kutyáknak készülő fejtörők és a hosszú séták jó szolgálatot tehetnek a kitartó és mozgásigényes kutya lefárasztásához. A komoly és szorgalmas eb fogékony a bolondozásra is, szívesen hempereg a fűben és játszik a játékaival.

Gyors áttekintés

 • Erős védelmező ösztöne elővigyázatossá és éber figyelővé teszi az ebet, emiatt kiváló házőrző.
 • Alacsony minőségű kutyaeledellel való etetése bőrproblémákat, gyomor-bélrendszeri panaszokat és ízületi betegségeket okozhat.
 • A német juhászkutyák hajlamosak az epilepsziára, mely egy neurológiai rendellenesség, ami görcsrohamokkal jár.
 • Tanulási vágyuk, koncentrációs képességük lehetővé teszi, hogy könnyen képezhetőek legyenek.
 • A szidás, bántalmazás és megfélemlítés növelheti a kutya agresszióját, ezért ezeket mellőzzük.
 • A szőrének levágása, borotválása vagy trimmelése komoly károkat okozhat bundájában.

Hasonló temperamentummal rendelkező kutyafajták

Nézd meg az alábbi kutyafajtákat, ha olyan ebet keresel, amely hasonló mérettel, temperamentummal és tulajdonságokkal rendelkezik, mint a németjuhász.

Egyik sem felel meg az igényeidnek? További kutyafajták listája képekkel és fajtaleírással.


Ismerd meg a bámulatos kutyafajtát és népszerűségének titkát, mielőtt nekiveselkedsz egy kis szőrgombóc örökbe fogadásának!

Érdekes tények a Német juhászkutyáról

Katona kutyával.

A német juhászkutya hazánk egyik legkedveltebb kutyafajtája. Népszerűséget kitartó jellemének, impozáns megjelenésének és védelmező ösztönének tulajdonítják. Ha szeretnél néhány érdekességet megtudni a német juhászkutyáról, akkor jó helyen jársz!

Katonai szolgálat

A német juhászkutyák hasznosak voltak az I. és II. Világháború során is. Katonai szolgálatot teljesítettek, ellátták a mentőkutyák szerepét, lőszereket és információkat is szállítottak.

Különösen csodálatra méltóvá az tette őket, hogy stresszes és veszélyes körülmények között is jól teljesítettek, sőt, még a sérült és látásukat vesztett katonákat is biztonságos helyre vezették.

Filmsztárok voltak

A német juhászkutyák a némafilmes korszak leghíresebb sztárjai közé tartoztak. A híres kutya, Rin Tin Tin több mint 25 filmben szerepelt az 1920-as és 1930-as évek között.

Többet keresett, mint néhány akkori filmcsillag. Még nála is nagyobb vagyonra tett szert a Strongheart nevű eb, aki 1960-ban csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán.

Kiváló segítő

Hűségük, intelligenciájuk és könnyű taníthatóságuk miatt a német juhászkutya egyike a legjobb segítőkutyáknak. Gyakran kiképzik őket vakvezetőnek, mozgássérültek, hallássérültek és epilepsziás betegek mellé vagy terápiás kutyának.

Csak fekete orral engedik kiállításokra

A németjuhász orrának feketének kell lennie ahhoz, hogy versenyezhessen a fajtakiállításokon. Bármilyen más árnyalat vagy foltok esetén a kutyákat kizárják a megmérettetésből, mert a fajtastandard szerint a csak a fekete színű orr elfogadott.

Felismerik a Covid-19 fertőzést

Kiváló szaglása révén képes egyes betegségek detektálására. A Covid-19 járvány alatt számos német juhászkutyát képeztek ki arra, hogy az emberi verejték illatából megállapítsa a fertőzés jelenlétét. Átlagos pontosságuk 85-88% közötti, ami felülmúl egyes antigén teszteket is.

Az amerikai és az európai fajtastandard eltérő

Az amerikai fajtastandard a kutya testalkatára és az elegáns mozgásra helyezi a hangsúlyt, ezért főként kiállításokon szerepel jól a fajta, míg az európai standard az eredeti fajtaszabványokat követi, mely az állat temperamentumára, egészségére és mozgékonyságára fókuszál.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A németjuhász megjelenése

A németjuhász megjelenése.

A német juhászkutya izmos testfelépítésű, nagyméretű eb, akinek mozgás közben is egyenes marad a tartása. Testhossza meghaladja az eb magasságát, kissé nyújtott a testalkata.

A szukák marmagassága 55-60 cm közötti, súlyuk 22-31 kg között alakul. A kanok magassága 60-66 cm között megengedett, testtömegük 29-40 kg körüli.

A német juhászkutyák puha, hajlékony fülekkel születnek, melyek 5 hónapos koruk körül hegyesedni kezdenek, és előre szegeződnek. Füleik magasan tűzöttek, felállnak és előre fordulnak.

Átható, sötét árnyalatú tekintete tekintélyt parancsol, mandulavágású szemei intelligenciáról és előkelőségről árulkodnak. Pofájuk hosszú és egyenes, orruk négyzet alakú, túlnyomó részben fekete színű. Feje ék alakú, állkapcsa erőteljes, fogazata ollós harapású.

Farkuk hosszú, enyhén ívelt és bozontos szőrzet fedi. Lábaik feszesek, erősek és arányosak. Mancsuk kerekded, karmaik sötét színűek. A német juhászkutyáknak közepes hosszúságú dupla szőrzete van, mely erőteljesen hullik, ezért a kutyafajta nem hipoallergén.

A Német juhászkutya színvariációi

A Német juhászkutya színvariációi.

A legtöbb német juhászkutya bundája két színből, feketéből és cserből tevődik össze, 11-féle szín megengedett a fajtastandard szerint.

A kutya színe lehet tiszta fekete, fekete és vörösesbarna, májbarna, cser, krémszínű, sárgás, ordas, homok vagy szürke árnyalatok kombinációja, de nem minden árnyalat fogadható el a fajtakiállításon, a tiszta vörös szőrzet például kizárást von maga után.

A mellkason fehér folt megengedett. Európában és az USA-ban a színtiszta fehér szín nem engedélyezett.

Továbbá gyakori a szem körüli fekete maszkra emlékeztető mintázat a kutya arcán.

Vízálló, kettős szőrzettel bírnak. A fedőszőrzet rendszerint sűrű és egyenes, esetenként enyhén hullámos lehet. Az aljszőrzet vastag, szürke színű és puha.

A zord éghajlaton tenyészett kutya bundája megvédi őt a hidegtől, széltől, esőtől. Nyáron a bunda jelentős része kihullik, így óvja a kutyát a kimelegedéstől.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A németjuhász vérmérséklete és személyisége

Németjuhász kölyök cicával.

A német juhászkutya éles eszű, kíváncsi és önálló gondolkodásra képes kutyafajta, aki hasznos munkák elvégzésére termett. Erős védelmező ösztöne elővigyázatossá és éber figyelővé teszi az ebet, aki emiatt az egyik legjobb őrző-védő kutyák egyike.

Sportos eb, különösen, ha terelésről van szó

A Németjuhászok ősei terelőkutyák voltak, ezért atletikusak, mozgékonyak, szeretnek üldözőbe venni kisebb állatokat és terelgetni a családtagokat.

Gyorsan reagálnak a gazda utasításaira és mindenben új kihívást látnak. Jól teljesítenek a kutyasportokban is, tele vannak levezetésre váró energiával. Örömmel csatlakoznak a gazdihoz hosszú kirándulásokra, terepfutásra, de élvezik azt is, ha labdázhatnak vagy frizbizhetnek.

Intelligens kutya, aki feltalálja magát

Magas intelligenciája és éles elméjének kamatoztatásához elengedhetetlen, hogy minél előbb kiképzésben részesüljön.

Következetes nevelést és határozott fellépést igényel, különben könnyen a fejedre nő és túljár az eszeden. Rendkívül okosak, könnyen tanulnak, de ha nem kapnak feladatot, akkor találnak maguknak munkát, abban viszont nem lesz köszönet.

Fogékonyak a tanulásra

A Németjuhászt kifejezetten munkára tenyésztették, ezért erős a munkamorálja és a kitartása. A terelőkutya szereti a kihívásokat, bármit képes megtanulni, nem csoda, hogy kiválóan teljesít rendőrkutyaként, felderítésben, ügyes a kutatásban és a mentésben is.

Híresen engedelmesek, hosszú ideig képesek összpontosítani a feladatukra és betartják a parancsokat, ha elismerik a gazdájukat falkavezérként.

Akkor lesz a legjobb családi kutya, ha minden nap jut idő a képzésre, a feladatok gyakorlására és persze a szimatmunkára is.

Félelmet nem ismerő védelmező

A német juhászkutya vakmerően és állhatatosan védelmezi a családját és éber házőrző. Tulajdonságait akkor kamatoztathatjuk a mindennapokban, ha alaposan kiképezzük és gondot fordítunk az eb mentális és fizikai szükségleteinek kielégítésére.

A jól szocializált és engedelmességre idomított eb kiegyensúlyozott társsá válik. Erős védelmező és területvédő ösztöne hasznos lehet a betolakodók távoltartására, de kellő szocializációval udvarias kapuőrré válhat. Az elhanyagolt németjuhász agresszív és kiszámíthatatlan viselkedést mutathat.

Életre szóló társ

A Németjuhász felettébb kötődik a gazdájához, ezért sok figyelmet igényel. Szeretnek a család közelében lenni, részt venni az emberek életében. 

A magányt nem viselik jól, ezért nem valók a hátsó kertbe. A társaságtól elszigetelt németjuhász kutya mentális problémáktól szenvedhet és destruktívvá válhat.

A kutyafajta szeret rágcsálni és ugatni, ami igencsak zavaró lehet. Barátságot nehezen kötnek, alapvetően zárkózottak, de amint kegyeikbe fogadnak valakit, örökké hűségesen és szeretetteljesen közelítenek hozzá.

Kinek ajánlott a Német juhászkutya?

Németjuhász a gazdájával.

A német juhászkutya kifejezetten tapasztalt és felkészült gazdi mellé ajánlott, aki kész arra, hogy energiát fektessen a kutya kiképzésébe és nevelésébe.

A juhászkutya rendkívül aktív, szeret a szabadban lenni, mozogni és sok teret is igényel. Apró lakásokba nem illik, inkább a kertes ház való neki, ahol szabadon futkorászhat, és amit felügyelet alatt tarthat.

A nagy kert önmagában nem elég, a kutya mozgásigényének kielégítésére minden nap sétáltatni kell lehetőleg minél nagyobb és tágasabb helyszíneken. Még jobb, ha magaddal viszed kirándulni és futni is. Ideális esetben vidéki környezetben vagy külvárosban érzi magát jól, ahol érdekes helyeken barangolhat, és amiket felfedezhet a séták alkalmával.

Sétáltatni csak pórázon szabad, mert a kutya könnyedén szagot fog és jó eséllyel a szag forrása után ered. A kisebb állatokat megkergeti, és bizony nehéz lesz őt utolérned, mert nagyon gyorsan tud futni.

Naponta legalább 2-3 órát kell szánni a kutya lemozgatására és mentális stimulálására például szimatmunkával, elrejtett tárgyak megkeresésével, interaktív etetőjátékokkal.

Nyáron szeretnek úszni, érdemes velük felkeresni a kutyás strandokat vagy az erdei patakokat. A németjuhász hűséges és felelősségteljes családtagként tekint önmagára, ezért a családnak is szeretettel és érdeklődéssel kell fordulnia felé.

Megfelelő nevelés esetén nagyon jól kijön a gyerekekkel, védelmezi őket, de nem szabad felügyelet nélkül hagyni a kicsikkel. A kutyafuttatókat és a kutyaiskolát nagyon élvezi, mert társaságban lehet.

Kifejezetten ajánlott kutyasportokat űzni vele, például agility-t, nyomkövetést, flyball-t vagy egyszerűen csak trükkökre tanítani, akadálypályán vezetni és kihozni a legtöbbet az engedelmességi tréningből.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Német juhászkutya eredete

Németjuhász vízben.

A német juhászkutya, ahogy azt a neve is sugallja, Németországból származik. Az európai vonal sajátosságait Max von Stephanitz német lovastiszt és kutyatenyésztő fektette le.

A németjuhász felmenőit az 1800-as évek végén kezdték tenyészteni különböző terelőfajták keresztezéséből. Kezdetben juhokat őrzött, védelmezte őket a ragadozóktól és terelgette őket. Kifejezetten munkakutya volt, aki engedelmességéről, szófogadásáról, munkabírásáról volt híres.

Erős terelőösztöne a mai napig megmaradt, családokban főként a gyerekeket terelgeti. A németjuhászok bátrak, erősek, gyorsak és kiemelkedő szaglással bírnak, ezen tulajdonságaik tették őket alkalmassá a nyájak felelősségteljes őrzésére.

Eleinte munkatársként tekintettek rá a gazdák és kevéssé családtagként. Az I. Világháború kitörésekor a fajta egész Németországban népszerű volt, nem sokkal később elterjed a világ más részein is. Népszerűségét hűséges és bátor jellemének és könnyű nevelhetőségének köszönheti.

A háborút követő németellenesség miatt a németjuhászt Amerikában és egyes európai országokban Elzászi farkaskutyának kezdték nevezni egészen a 2000-es évek elejéig. Mára a kutya leginkább rendőrkutyaként, vakvezetőként, drog és eltűnt személyek felderítőjeként szolgál, melyet nagyszerű szaglása és képezhetősége tesz lehetővé.

Természetesen házőrzőként és ipari telephelyek őrző-védő kutyájaként is elterjedt. A Német juhászkutya FCI besorolása alapján az I. Juhász- és pásztorkutyák (kivéve svájci pásztorkutyák) csoportjába és a (1.) Juhászkutyák szekciójába tartozik.

Híres németjuhászok és gazdáik

A német juhászkutya az egyik legnépszerűbb kutyafajta mindközül. Rengeteg híresség rajong a természetes megjelenésű, rettenthetetlen és hűséges ebért. A németjuhászok remek társak, akik védelmezik gazdájukat, talán épp ezért kedvelik őket a világsztárok is.

 • Joe Biden amerikai elnök több németjuhászt is befogadott. Legutóbb a Commander (Parancsnok) névre keresztelt kölyök költözött be a Fehér Házba, nem sokkal azután, hogy korábbi kedvencét Major-t meneszteni kellett amiatt, mert több harapásos incidensbe is belekeveredett.
 • Hazánkban Polgár Tünde és családja büszkélkedhet Zeusszal, a hűséges társsal, aki még Floridába is elkíséri szerető gazdáit.
 • A német juhászkutya a mozivásznakat is birtokba vette karrierje során. Az egyik legismertebb kutyás mesefilm, a Charlie – Minden kutya a mennybe jut, szintén egy németjuhász megható történetét eleveníti meg.
 • A Legenda vagyok című amerikai thrillerben Will Smith oldalán tűnik fel Sam, a négylábú társ, akit a forgatás után a színész örökbe szeretett volna fogadni, ám nem járt sikerrel. 
 • A felsorolásból nem maradhat ki Rex felügyelő, a ‘90-es évek sorozatfőhőse, akinek népszerűsége azóta is töretlen, a mai napig látható a sorozat több tévécsatornán is. 

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A németjuhász etetése

A németjuhász etetése.

A nagytestű kutyák, így a Német juhászkutya egészséges fejlődéséhez kulcsfontosságú a táplálék helyes megválasztása.

A kutyafajta allergiás lehet többféle ételre is, testalkatuk miatt pedig fogékonyabbak a gyomorcsavarodás előfordulására.

Esetükben ügyelni kell az élelmiszerek összetételére, azok megfelelő adagolására és az etetést követő pihenőidőre is, hogy elkerülhetők legyenek a táplálkozásból adódó megbetegedések.

Hogyan tápláljuk a Német juhászkutyát?

A német juhászkutyákat kölyökkorban feltétlenül kölyköknek szánt táppal kell etetni egészen addig, amíg elérik a kifejlett testsúlyuk 80%-át. Általában 8-10 hónapos korukig nőnek, de sokuknál előfordulhat, hogy csak 18 hónapos korukra nyerik el kifejlett testméretüket.

Ilyenkor nyugodtan ragaszkodjunk hosszú ideig a kölyöktáphoz mindaddig, amíg a kutya elhízását nem tapasztaljuk. A rossz táplálkozás, az alacsony vitamin- és ásványi anyagbevitel, valamint a túlsúly súlyosbíthatja az ízületi problémákat, melyekre hajlamos a fajta.

A kölyökkutyáknak kétszer annyi kalóriára van szükségük testsúlykilogrammonként, mint felnőtt társaiknak, ahhoz, hogy fenntartható legyen a növekedésük és a fejlődésük. A kalóriabevitel kulcsfontosságú ahhoz, hogy testük erős maradjon, és kellő energiával lássa el a kölyköket.

Az etetés időpontjához ragaszkodj minden nap, és oszd el a napi adagot 2-3 részletre, hogy egyszerre ne terheld túl a kutya emésztőrendszerét. Etetés után kötelező nyugodt környezetet biztosítani a kutyának, hogy megóvjuk a felfúvódástól és rendesen megemészthesse az ételt.

Mivel tápláljuk a Német juhászkutyát?

Mivel tápláljuk a Német juhászkutyát?

A német juhászkutya nagytermetű és sportos eb, magas aktivitási szinttel, akinek sok energiára van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon.

A gyenge minőségű ételek kerülendők, mert ezek nem elég táplálóak és túl sok töltőanyagot tartalmaznak. Szorítkozz a magas hústartalmú, zsírsavakban gazdag eledelekre, melyek kevés gabonafélét tartalmaznak. Itt írtunk arról, hogy mit ehetnek a kutyák.

Az izmos és sportos ebnek biztosítani kell a jó minőségű fehérjét a magas kalóriaszükséglet kielégítése mellett. A németjuhász etetése bizony jelentős anyagi kiadást jelent, ám ezen nem szabad spórolni, mert hosszú távon a kutya egészségébe kerülhet az elégtelen táplálás.

Kifejezetten nagytestű ebeknek készülő tápokat igényelnek, de dönthetünk házi koszt, nedves eledel vagy BARF étrend mellett is. 

Minden esetben alaposan válogassuk meg az összetevőket, mert az olcsóbb eledelek nagy arányban tartalmaznak szénhidrátokat, színezékeket, tartósítószereket és egyéb szükségtelen összetevőket, melyek növelhetik az elhízás, cukorbetegség vagy szívbetegség kialakulásának kockázatát.

A német juhászkutya alacsony minőségű kutyaeledellel való etetése alultápláltságot, túlevést és egészségügyi gondokat, például bőrproblémákat, gyomor-bélrendszeri panaszokat és ízületi betegségeket okozhat.

Jutalmazáshoz és tréninghez a szemes tápok tökéletesen megfelelnek, de mindenképpen számoljuk bele ezeket a napi ételadagjukba.

Itt írtunk arról, hogy milyen a jó kutyatáp és hogyan ismerhető fel. Érdemes lehet ezt is elovasnod!

Mennyi kalóriára és fehérjére van szüksége a Német juhászkutyának?

Többfajta hús.

A junior és felnőtt német juhászoknak körülbelül 1200-2300 kalóriára van szükségük naponta. A mennyiség attól függ, hogy mennyi idős az eb és mennyire magas az aktivitása. A kölyköknek 8% zsiradékra, a felnőtteknek 5% zsírtartalomra van szükségük az eledelben.

 • 0-4 hónapos: 2-14 kg 
 • 4-12 hónapos: 14-34 kg
 • Kifejlett testsúly: 32-40 kg

Kalória

A német juhászkutya kalóriaszükséglete attól függ, hogy mennyire intenzív a testmozgása és mennyi idős. A táplálék kalóriatartalma biztosítja a növekedéshez és a mozgáshoz szükséges energiát. 

 • Kölyök (0-4 hónap): 383-1140 kcal/nap
 • Junior (4-12 hónap): 1013-1971 kcal/nap
 • Felnőtt (1 éves kor felett): 2100-2500 kcal/nap
 • Idős (7 év felett): 1400-1700 kcal/nap

Fehérje

A fehérje a növekedésben lévő kutya étrendjének egyik fő eleme. Energiát biztosít a növekedés támogatásához, valamint segíti az izmok felépítését.

A protein hozzájárul az immunrendszer, a mozgásszervek, a bőr, a szőrzet és a köröm fejlődéséhez. A németjuhásznak kölyökkorban legalább 22%, felnőttként 18% proteint kell kapnia. A kutyák fehérjeigénye testsúlykilogrammonként 2 g, mely a következők szerint alakul.

 • 10 kg: 20 g/nap
 • 20 kg: 40 g/nap
 • 30 kg: 60 g/nap

Szüksége van a németjuhásznak táplálék-kiegészítőkre?

A német juhászkutya tartásánál elsődleges a jó minőségű és tápláló ételekkel történő etetés. A jól megválasztott eledelek tartalmaznak minden olyan összetevőt, mely a kutya egészséges fejlődését szolgálja és hozzájárul a szervezet megfelelő működéséhez.

Mivel a kutyafajta többféle egészségügyi problémára is hajlamos lehet, állatorvosi javaslatra megfontolandó egyes vitaminkészítmények bevezetése.

Az egészséges táplálkozás központi eleme az esetleges betegségek elkerülésének és korai szakaszban történő kezelésének. Problémás ízületek, diszplázia esetén az ízületvédők szedése jót tehet. A csontok egészsége érdekében a kalcium és a foszfor pótlása segíthet, hiszen gyakran az alultápláltság és a tápanyaghiány miatt gyengülhet a kutya csontozata.

A mikrotápanyagok mellett figyelni kell a fehérje és a zsír arányára is, mivel túlzott fogyasztásuk nemcsak elhízást okoz, de vesegondokat, hasnyálmirigy-gyulladást és szívbetegséget is kiválthat.

Minden esetben kérd ki az állatorvos tanácsát, és célzottan azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat pótold a kutya étrendjében, melyek szedése összefüggésben áll a fennálló problémák mérséklésével.

Leggyakoribb kérdések a Németjuhász etetésével kapcsolatosan

Kölyök kutya csontos hússal a szájában.

Hajlamosak az elhízásra?

A németjuhászt ritkábban fenyegeti az elhízás réme, mivel nagyon aktív és mozgékony kutyafajta. Elhízás csak akkor következhet be, ha az állat nagyon gyenge minőségű, szénhidrátokban gazdag ételt kap, és ezzel párhuzamosan mozgásszegény életmódot folytat, például fennálló betegsége okán.

Mennyire válogatósak?

A német juhászkutya nem mondható válogatósnak, alapvetően nem nehezíti meg a gazdái dolgát azzal, hogy visszautasítja az ételt.

Ugyanakkor a kutya elkényeztetése, az emberi ételek túlzott adagolása arra ösztönözheti őt, hogy inkább ezekre a falatokra koncentráljon. Ha a németjuhász nem eszik az eledeléből, akkor annak jó eséllyel egészségügyi okai vannak.

Milyen gyakran kell etetni?

Az etetés gyakorisága kölyökkorban napi 3 alkalom, lehetőleg reggel, délben és este kapjon enni az eb.

9 hónapos kor felett a napi kétszeri etetés javasolt reggel és este, körülbelül 12 óra eltéréssel.

Felnőtt korban ugyanígy napi két etetés javasolt annak érdekében, hogy egyszerre ne faljon fel túl nagy mennyiségű ételt kedvencünk.

Mennyire érzékeny a gyomra?

A németjuhász gyomra gyakran rendetlenkedhet, bőrük pedig köztudottan érzékeny. Válassz olyan kutyaeledelt, ami jól emészthető fehérjéket és tápanyagokat tartalmaz, kevés gabonaféle van benne, és támogatja a bőr egészségét, például halolajat is tartalmaz.

Kis mennyiségű főtt zöldség és tojás hozzáadása az eledelhez hasznos lehet a kutya gyomrának. Emésztési panaszok esetén a főtt rizs, sütőtök és némi joghurt segíthet rendezni a gondokat.

Hajlamos ételallergiára?

A német juhászkutya különösen fogékony az étel- és kontaktallergiára egyaránt. Jellemzően bőrviszketés, vakarózás, a mancs nyalogatása és az arc dörzsölése hívja fel a figyelmet az allergiás reakcióra.

Gyakori allergén a tojás, a tej, a szója, valamint a marha- és csirkehús. Sok esetben a tápokban található mesterséges színezékek, adalékanyagok és tartósítószerek okozzák a gondot, ezért érdemes tisztább összetételű eledeleket választani számukra.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A németjuhász egészsége

Németjuhászt állatorvos vizsgál.

A német juhászkutya más kutyafajtákhoz hasonlóan hajlamos néhány genetikai eredetű betegségre. Az izmos és robusztus testalkatú ebre kölyökkorától kezdve, egészen 18 hónapos koráig vigyázni kell, hogy ne erőltesse meg magát, ne vigye túlzásba a testmozgást, hogy a növekedés alatt ne sérüljön a csontozata.

A kíméletes mozgás segít abban, hogy a kutya felnőtt korára egészséges ízületekkel és csontokkal rendelkezzen.

Mennyire egészséges a Német juhászkutya?

Általánosságban elmondható, hogy a német juhászkutya egészséges kutyafajta, habár őt sem kerülik el az örökletes betegségek.

A németjuhász élettartama 9-13 évre tehető. Kiegyensúlyozott táplálással, egészséges mennyiségű testmozgással nagyobb eséllyel éri el a 13-14 éves kort.

A betegségek közül a nagy kutyákra jellemző csípő- és könyökdiszplázia és más mozgásszervet érintő betegségek, valamint gyomorcsavarodás, cukorbetegség és vérzékenység fordulhat elő körükben. Az egészségügyi problémák felismerése fontos ahhoz, hogy a gazdik mindent megtehessenek a kutya egészségének megőrzéséhez és időben felkeressék az állatorvost, ha szokatlan tüneteket produkál kedvencük.

A Német juhászkutya leggyakoribb betegségei

A Német juhászkutya leggyakoribb betegségei.

Az elszánt és szívós ebről kevesen gondolnák, hogy a betegségek könnyen ledöntik őt a lábáról. Az atletikus ebnek bőven jutott olyan genetikai betegségekből, melyek akadályozhatják a mozgását, megnehezíthetik a mindennapjait és megrövidíthetik az élettartamát.

Odafigyeléssel, megelőzéssel és korai diagnózissal a legtöbb betegség elkerülhető vagy gyógyítható, akadnak azonban olyanok is, melyekre még nincs gyógymód.

Csípő- és könyökdiszplázia

A csípő- és könyökdiszplázia nagyon sok nagytestű kutyafajtát érint, a németjuhászoknál meglehetősen elterjedtnek mondható. A betegség örökletes, alomról alomra jelentkezik az ebeknél.

A géneket hordozó ebeket nem szabad tenyészteni, mert tovább adják a fájdalmas mozgásszervi betegséget az utódaiknak.

Diszplázia esetén a csontok nem illeszkednek megfelelően a vápához, folyamatosan súrlódnak, ami fájdalmas porckopást, sántaságot és degeneratív ízületi betegséget okoz. A probléma felmerülhet már kölyökkorban is, ezért a kicsiket szűrésre kell vinni, hogy időben fény derüljön a rendellenességre.

Gyomorcsavarodás, puffadás

A nagytestű kutyák másik gyakori betegsége a puffadás veszélye is kísérti a németjuhászt. A betegség igencsak súlyos, akkor fordul elő, ha a kutya behabzsolja az ételt és rögtön utána intenzív testmozgást végez.

A gyomor ilyenkor átfordul és elzáródik, a gyomorban gázok képződnek az étel emésztése során, amitől a kutya felpuffad.

Az állapot életveszélyes, megnehezíti a kutya légzését és azonnali műtéti beavatkozást igényel, melynek hiányában a kutya néhány órán belül elpusztulhat.

Epilepszia

A német juhászkutyák hajlamosak az epilepsziára, mely egy neurológiai rendellenesség, ami enyhe vagy súlyos görcsrohamokkal jár.

Az epilepszia gyógyíthatatlan betegség, de számos módszer létezik a tünetek megelőzésére, például gyógyszerekkel a kutya egész életében tünetmentessé válhat.

Az epilepsziát gyakran a stressz váltja ki, de okozhatja fejlődési rendellenesség és agyi trauma és génmutáció is. Tünetei közé tartozik a rohamokban jelentkező rángógörcs, tudatvesztés és zavartság.

Von Willebrand-kór

A Von Willebrand-kór egy örökletes betegség, ami hemofíliát, azaz vérzékenységet okoz. A betegség miatt az ebek vére nem alvad megfelelően és kisebb sérülések esetében is nehezen múlik el a vérzés.

A hemofília nagy számban fordul elő a németjuhászoknál és dobermannoknál, esetükben nagyon óvatosnak kell lenni sportolás és kirándulás közben, hogy ne sértsék meg magukat.

A vérzés kialakulhat az orrban, a szájban, a gyomorban is, a problémára a véres vizelet és széklet hívhatja fel a figyelmet. A csillapíthatatlan vérzés és a nagyfokú vérveszteség sokkot, életveszélyes állapotot, súlyos esetben pedig az állat pusztulását is okozhatja.

Cukorbetegség

A cukorbetegség nem ritka a németjuhászok körében. Testméretéből adódóan hajlamos a túlevésre, ami miatt ingadozhat a vércukorszintje. A cukorbetegség tünetei közé tartozik a szájszárazság, a fáradtság, a túlzott evés és vizelés, valamint a lábak duzzanata.

A betegség kiváltó oka lehet a magas szénhidráttartalmú étrend, a mozgásszegény életmód és a betegségre való fogékonyság. A cukorbetegség inzulinnal, diétás étrenddel és a glükóz anyagcseréjét segítő táplálék-kiegészítőkkel kordában tartható.

Szürkehályog

A látás egészségét károsító szürkehályog jellemzően idős korban alakul ki. Génhiba esetén néhány hónapos korban előjön, de a már említett cukorbetegség szövődményeként felnőtt korban is kialakulhat.

A probléma onnan ismerhető fel, hogy a kutya szemei ködösnek, pupillája fehéresnek, homályosnak tűnik, látása megromlik, egyre gyakrabban megy neki a bútoroknak.

Idővel a kutya elveszítheti a látását is. A szemlencse operációjával általában gyógyítható, súlyos látáskárosodás esetén, ha a látóideghártya is károsodott, akkor már nem végezhető el a műtét.

Degeneratív myelopátia

A Degeneratív myelopátia egy idegrendszeri bántalom, mely a gerincvelőt érinti és a hátsó testfél bénulását idézi elő. 

A korai tünetek közé tartozik a gyengeség és a koordináció elvesztése a kutya hátsó lábában. A genetikai mutáció okozta betegség előrehaladásával a hátsó lábak bénulása következhet be. Főként idős korban fordul elő és jelentősen megnehezíti vagy ellehetetleníti az eb mozgását.

Jelenleg nem áll rendelkezésre gyógymód.

Mi a németjuhász elhalálozásának leggyakoribb oka?

A német juhászkutya elhalálozásának oka függ az eb életkorától. Kölyökkorban a fertőző betegségek és a balesetek okozzák a legtöbb halálesetet.

Felnőtt korban a kutatások szerint a leggyakoribb halálozási ok mozgásszervi betegségeknek tudható be. Főként a csípődiszplázia és a degeneratív myelopátia tehető felelőssé az idő előtti elhalálozásért.

Nagytestű kutya lévén a németjuhász hajlamosabb a mozgásszerveket érintő betegségekre, melyek szenvedést és fájdalmakat okoznak számukra.

A genetikai betegségek kiszűrhetők, rengeteget számít a kutya beszerzésekor, ha felelősségteljes tenyésztőtől vásárolunk kutyát, aki mentes az élettartamot jelentősen csökkentő örökletes betegségektől.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Német juhászkutya nevelése

Lány kutyát tanít.

A német juhászkutyák könnyű képezhetőségükről ismertek, és kiválóan teljesítenek az engedelmességi képzésben is. Tanulási vágyuk, koncentrációs képességük lehetővé teszi, hogy komoly szolgálatot is ellássanak a rendőrség, katonaság vagy mentőalakulatok kötelékében.

Példás vakvezető és őrző-védő kutya válhat belőlük. Ennek tudatában úgy kell megközelíteni az eb nevelését, hogy magunkkal szemben magasra tesszük a lécet, hiszen a kutyafajta az elmúlt évszázadban már bizonyította, hogy bármire megtanítható.

Gyorsan a fejedre nő, ha nem tanítod meg a helyes viselkedésre

A németjuhász képes az önálló gondolkodásra, és a kezébe veszi a gyeplőt, ha egészen pici korától kezdve nem fordítasz figyelmet az oktatására.

Nagytestű kutya, aki nagyon hamar felnő, 30-40 kilós kamaszként pedig lehetetlen a megzabolázása! Az egyik legokosabb kutyafajta cím birtokosaként csak rajtad múlik, hogy az eb megértse a szabályokat, melyek megszabják a tőle elvárt viselkedést.

Pozitív megerősítéssel tanítsd

Vesd be a jutalomalapú kiképzési technikákat, melyekkel gyorsan eredményes lehetsz. A pozitív megerősítés arra sarkalja a kutyát, hogy a helyes útra lépjen és mindig brillírozzon azért, hogy elnyerje a dicséretet.

Az alapvető parancsok könnyebben rögzülnek, ha a kutya motivált abban, hogy jól teljesítsen. Minél több parancsot ismer a kutya, annál nagyobb lesz az önbizalma, és annál fontosabb falkatagnak fogja magát érezni.

Biztos lehetsz benne, hogy a legkacifántosabb feladatok elvégzése sem fog problémát okozni a kedvencednek.

Szocializáld, ha szeretnél még valaha vendégeket fogadni az otthonodba

A német juhászkutya szocializációja elengedhetetlen.

A németjuhászoktól sokan tartanak, nem csak a betörők, de a jó szándékú látogatók is. Ennek az a legfőbb oka, hogy a kutya természetében mélyen gyökerezik a területvédő ösztön.

Számukra természetes, hogy mindenkitől meg kell óvniuk a családjukat és az általuk bejárt ingatlan sértetlenségét.

Ahhoz, hogy a kutya legalább parancsra illedelmesen fogadja a vendégeket, meg kell szoknia, hogy a családján kívül léteznek még olyan emberek, akik barátságosak és nem akarnak rosszat. Egészen kicsi kortól vidd társaságba és szoktasd sok emberhez az ebet.

A szakszerű szocializiációról itt írtunk.

Szoktasd le az ugrálásról, különben felborít

A nagytestű kutyákat mindig meg kell tanítani arra, hogy ne ugráljanak fel az emberekre, hiszen testsúlyukból adódóan könnyen fájdalmat okozhatnak az embereknek.

A németjuhász kifejezetten szeret ugrálni, amivel kölyökkorban még nincs baj, de ilyenkor lehet leszoktatni őket. Amikor a kölyök felugrik rád, hagyd figyelmen kívül, majd tereld el a figyelmét egy játékkal, hogy inkább azzal játsszon.

Az engedelmességi képzés ezen a problémán is segít, hiszen az ültetés parancs megakadályozza a kutya ugrálását és türelemre tanít.

Olvasd el az ugrálásról való leszoktatásról írt hatékony módszereinket is!

Szoktasd le a harapásról, mert komoly sérüléseket okozhat

Agresszív német juhászkutya.

A németjuhász harapós kutya hírében áll, ami kifejezetten rossz ómen a hatalmas és erős állkapoccsal bíró eb esetében. Arról nem is beszélve, hogy 238 PSI erővel préseli össze állkapcsait, mellyel benne van a top 20 legerősebb harapásával rendelkező kutya között.

A felnőttkori támadások elkerüléséhez már egészen pici korban meg kell tanítani arra a kutyát, hogy milyen erővel és mikor haraphat. A harapásról való leszoktatás alapja, ha a kutya tisztában van a saját erejével és kontrollálni tudja a viselkedését.

A harapásról való leszoktatás egy igen összetett téma. Az alábbi cikkeinket érdemes elolvasnod a probléma megszüntetéséhez:

Kerüld a fizikai bántalmazást

A fizikai fenyítés tönkreteheti a kapcsolatot az eb és gazdája között. A szidás, bántalmazás és megfélemlítés növelheti a kutya agresszióját, ami különösen problémás egy erős és nagytestű kutya esetében.

A félelem és a bizalmatlanág következtében a kutya távolságtartó lehet, figyelmen kívül hagyhat, de akár ellened is fordulhat, hogy megvédje magát a vélt vagy valós jövőbeli büntetésektől.

A németjuhász következetes, határozott és pozitív élményekkel átszőtt nevelést igényel. Ha rendetlenkedik, akkor hagyd magára néhány percre, hogy észrevegye magát.

Nem csak jutalmazni, de büntetni is tudni kell. Sokan ezt nem csinálják jól. Itt tudhatod meg mit szoktak a legtöbben elrontani a kutya jutalmazása és büntetése során.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Német juhászkutya ápolása

A kutya körmeinek vágása és ápolása.

A német juhászkutya nem tartozik azon kutyafajták közé, akiket állandóan kutyakozmetikushoz kell hordani ahhoz, hogy szép és egészséges legyen. Ápolása megoldható otthon is, hiszen természetes külseje nem támaszt extra feladatokat, elenyészőnek mondható más fajtákhoz képest.

Fésüld, fésüld, fésüld!

Sűrű, kettős szőrzetüket néhány naponta át kell fésülni. A németjuhász erőteljesen hullajtja a szőrét, évente kétszer intenzíven vedlik.

Aljszőrzetük, puha, vastag réteget képez, míg fedőszőrzetük durva, hogy megvédje őket az időjárástól, ezért olyan fésűt válassz, ami mindkét szőrtípusra alkalmas. A kefélés segít eltávolítani az elhalt szőrszálakat, felfrissíti és fényessé teszi a bundát, és megakadályozza, hogy az otthonodat beterítse a szőr.

Ne vidd túlzásba a fürdetést

A németjuhászokat nem kell túl gyakran fürdetni, hacsak nem mártóznak meg egy pocsolyában. Bőrük kiszáradásra és irritációra hajlamos, a rendszeres fürdetés eltávolíthatja bőrükről a védelmet nyújtó faggyút, és kiszáríthatja a szőrüket.

3-4 havonta elegendő őket megfürdetni.

A kutyafürdetési tippjeinkről itt írtunk.

Sose vágd le a kutya szőrét

A szőrének levágása, borotválása vagy trimmelése komoly károkat okozhat a bundában. A bunda szabályozza az állat hőháztartását, nyáron hűvös télen melegíti őket.

Hosszának vágása megakadályozza a bunda automatikus hőszabályozását és bőrproblémáknak, sérüléseknek, rovarcsípéseknek teszi ki a kutyát.

Szájápolás, fültisztítás, körömvágás

A szájápolás, fogtisztítás ennél a kutyafajtánál is elmaradhatatlan. Mivel nagyon szeretnek rágni, a fogtisztító falatok és a csontok jó szolgálatot tehetnek.

Elég okosak ahhoz, hogy megtanulják tűrni a fogkefével történő fogtisztítást is.

Füleiket heti egy alkalommal elegendő ellenőrizni fertőzések jeleit keresve, időnként pedig puha ronggyal megtisztítani a szennyeződésektől.

A németjuhász körmei megfelelő testmozgás mellett maguktól is kopnak, vágni csak akkor szükséges őket, ha a kutya nem jár kemény felületen. Ilyenkor havonta érdemes átvizsgálni a kutya körmeit és levágni. A biztonságos körömvágás lépéseiről itt találsz hasznos tippeket.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Németjuhász ára és beszerzése.

A német juhászkutya igencsak népszerű és elterjedt fajta hazánkban. Beszerzése könnyű, hiszen rengeteg tenyésztő foglalkozik a fajta tenyésztésével.

Irányára körülbelül 200 000 forint körül kezdődik, de nem ritkák a 400 000 forint körüli almok sem. Tekintettel arra, hogy a németjuhász számos örökletes betegségre hajlamos, kizárólag megbízható eladótól, genetikai szűréseket átesett kölyköt szabad csak megvásárolni.

Gyakori körükben a csípő- és könyökdiszplázia, mely akár mozgásképtelenné is teheti az egyedeket. Az efajta betegségek nehezen összeegyeztethetők az energikus és mozgékony kutya habitusával, fizikai szükségleteivel, jobb tehát előre gondolkodni, és garantáltan egészséges, hosszú várható élettartammal rendelkező kölyköket befogadni.

Mondanunk sem kell, hogy rengeteg szaporító árul kölyköket kedvező áron vagy akár ingyen, ám biztosak lehetünk benne, hogy többségük súlyos genetikai betegség örököse vagy nem részesült kellő gondoskodásban élete első szakaszában.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.