Német vizsla fajtaleírás

Német vizsla

Termet
KÖZEPES
Lakásban tartható
nem ajánlott
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
20-27 kg
58-63 cm
Hím
25-32 kg
60-66 cm
Származás
Németország
Főbb tulajdonságai
Kitartó, hűséges, játékos
Várható életkor
10 - 14 év
Szőrzet
Rövid
FCI besorolás
Vizslák
Színek
Hipoallergén
Nem

A német vizsla viszonylag hosszú tenyésztés eredménye, amelynek egyetlen célja volt, hogy megalkossák a tökéletes vadászkutyát. Nem bohókás házi kedvencet akartak, nem kanapén heverésző, simogatásra ácsingózó kutyát, de még csak nem is házőrzőt, hanem egy vadászt, amely minden körülmények között kiválóan teljesít.

A törekvés sikerrel zárult, hiszen kétségkívül a rövidszőrű német vizsla a világ egyik legjobb és legsokoldalúbb vadászkutyája. A tenyésztésnek köszönheti az eb kiemelkedő intelligenciáját, türelmét, játékosságát és mindenekelőtt a hatalmas aktivitását.

A pozitív tulajdonságok elvárásokat is támasztanak a tulajdonos felé, hiszen a német vizslával sokat kell foglalkozni. Ha úgy tetszik, figyelni kell a vágyaira, hogy a négylábú is boldog legyen mellettünk.

Intelligencia
78%
Aktivitás
92%
Macskabarát
9%
Ugatós
55%
Szőrhullás
61%
Taníthatóság
70%
Gyerekbarát
77%
Házőrző
58%
Harapós
43%
Egészség
64%

Melyek a Német vizsla legfontosabb tulajdonságai?

Német vizsla kölyök kutya.

A német vizsla kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy vadászatra tenyésztették ki, ezért a legfontosabb tulajdonsága is a fejlett vadászösztönhöz köthető, a jellemében is tetten érhető.

Nem azért kergeti meg a macskát, mert rossz vagy neveletlen, hanem azért, mert erre született. Nem azért akar minduntalan játszani a gyerekekkel vagy sportolni a felnőttekkel, mert hiperaktív, hanem azért, mert a génjeibe van kódolva a futásra való igény.

Mivel a német vizsla vadászkutya, így akkor a legboldogabb, ha vadászhat, felelős gazdiként érdemes figyelembe venni ennek lehetőségét is. Amennyiben a vadászat nem megoldható, úgy a mentális és fizikai egészség szempontjából a testmozgás elengedhetetlen, akár játékos feladatokkal is kiegészíthető.

A kutyának nemcsak a testi, de a szellemi igényeit is ki kell elégíteni ahhoz, hogy boldog legyen. Alapesetben kifejezetten jó kedélyű, vidám fajta, amelyik imád játszani, kivéve, ha vadászatról van szó, mert azt rendkívül komolyan veszi és nem ismer benne pardont.

Fajtaleírásunkból jobban megismerheted a német vizslát, és hasznos tippeket kaphatsz, miként neveld, tartsd őket egészségesen!

Érdekes tények a Német vizsláról

Rövidszőrű német vizsla vadászat közben.

A rövidszőrű német vizslát az 1800-as években tenyésztették ki azért, hogy egy tökéletes vadászkutyát fejlesszenek ki. Az ambíciót siker követte, a fajta valóban kiváló vadász lett, emellett a kutyasportokban is példásan teljesít.

Mindenre rámozdul

A vizsla vadászatra született, ezért, ha sétálni visszük, akkor érdemes mindig pórázt használni. Ha a kutya meglát egy mókust, macskát vagy bármilyen kisállatot, akkor rögtön a nyomába ered és árkon-bokron keresztül üldözni fogja, ha nem tanul meg a pórázon viselkedni.

Nyugtalanul alszik

Pontosan nem tudni miért, de a német vizslák meglehetősen rossz alvók. Gyakran forgolódnak, dobálják magukat, ugatnak, és álmukban még futnak is. Egyes vélemények szerint a magas energiaszintjük miatt nyugtalanok az álmaik, de erre nem áll rendelkezésre konkrét bizonyíték.

A vadászat mellett a sportban is kiváló

A rövidszőrű német vizsla nemcsak ügyes vadász, de a kutyasportokban is élen jár a teljesítményével. A manapság divatos sportok mindegyikében képes kiemelkedni, jeleskedik többek között az agility-ben, dokk-búvárkodásban, flyball-ban, rally-ban és sok más sportágban is.

Szenvedélyesen szereti a vizet

A német vizsla imádja a vizet. A vadászatok során is előnyt jelent, hogy a kutya képes úszni, hiszen a tóba, folyóba pottyant, lelőtt kacsa után eredhet, és összeszedheti a zsákmányt a hullámló vízben.

A vizslát nem hatja meg a hideg sem, a kutya lelkesedése télen pont olyan nagy, mint nyáron. A hidegben rövid szőre miatt hajlamos a megfázásra, ezért a téli séták alkalmával lehetőleg tartsuk távol a jegesre fagyott, természetes vizektől.

A kutya, aki nem öregszik

A német vizsla tulajdonosok egyetértenek abban, hogy a kutya, némi túlzással, nem öregszik. Ez alatt azt kell érteni, hogy gyakran még idős korukra sem veszítenek az aktivitásukból, és ugyanolyan boldogan futkároznak, mint kölyökkorukban.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Német vizsla megjelenése

Barna-fehér pöttyös német vizsla, bottal a szájában.

A rövidszőrű német vizsla megjelenésével erőt és fürgeséget sugároz. A kanok általában 60-66 cm magasra nőnek, a súlyuk pedig 25-32 kg között alakul. A szukák valamivel kisebbek, a marmagasságuk az 58-63 centimétert, a súlyuk pedig a 20-27 kilogrammot éri el.

A fejük markáns, az arcorri rész pedig kissé előreugró. Az ajkak feszesek, nem lógnak le. A szemei közepes nagyságúak, egymással arányosak és ideális esetben barnák. A közepesen hosszú füleik a fejhez simulnak és enyhén lekerekítettek.

Nyaka a testhez képest arányosan hosszú és láthatóan izmos, a törzs felé kissé szélesedik. A mar és a hát szintén izmos, a mellkas pedig inkább mély, mint széles. A far szintén széles és erőteljes, a farok közepesen hosszú és a vége felé elvékonyodó. Nyugalmi állapotban lelóg, futás közben azonban vízszintesen tartja a kutya.

Ami a végtagokat illeti, a német vizsla lábai egyenesek és egymással párhuzamosak, a mancsok kerekek, ritkábban pedig kanál formájúak.

A Német vizsla színvariációi

Barna német vizsla.

Szőre rövid és sűrű, a tapintása pedig durva. Ami a színeket illeti, a fajtastandard meglehetősen szigorú, csak két színt fogad el.

A leggyakoribb alapszín a barna, ami lehet világos és sötét is, az alapszínen pedig megjelenhetnek spriccelt foltok és apróbb pöttyök is. A barna-fehér keverék szintén megengedett, sőt értékes is.

A barna mellett alapszín lehet a fekete, amelyen szintén megjelenhetnek a különféle foltok, általában sárga jelzések szem körül, a mellkason és a végtagokon. A sárgás alapszín a fajtastandard szerint nem megengedett, ennek ellenére elvétve találkozhatunk vele.

A német vizsla szőre nem hipoallergén, ezért a kutyaszőrre allergiások kellemetlen tüneteket tapasztalhatnak a közelében.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Rövidszőrű német vizsla vérmérséklete és személyisége

Rövidszőrű német vizsla vérmérséklete és személyisége.

A német vizsla remek társ és kiváló családi kutya, sok örömmel képes megajándékozni a környezetében élőket. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy elsősorban vadászkutya és ennek megfelelően kell tartani. Számára a mozgás nemcsak a fizikai egészség biztosítását jelenti, de a mentálisét is.

Intelligens kutya, jó humorral

A humoron ebben az esetben a vidám természetet kell érteni, a német vizsla ugyanis alapvetően kedélyes kutya, aki, ha nem vadászik, akkor imád viccelődni. Nagy lelkesedéssel veti bele magát mindenféle játékba, történjen az gyerekekkel vagy felnőttekkel.

A hancúrozás mellett sportolni is imád, és kedveli a játékos feladatokat. Mivel meglehetősen intelligens, szereti, ha a teste mellett az agytekervényeit is igénybe veheti. Többek között szereti megkeresni az eldugott tárgyakat.

A mentális egészség szempontjából is fontos a mozgás

A rövidszőrű német vizsla vadászatra született, ami több módon megnyilvánul a jellemében.

Egyrészt rengeteg mozgásra van szüksége, ha ezt nem biztosítjuk számára akkor kedvtelenné, bizalmatlanná, adott esetben pedig feszültté válhat. Másrészt macska, baromfi és egyéb kis háziállatok mellett nem szerencsés tartani, ne lepődjünk meg rajta, ha egyet-egyet elkap közülük, az ösztöneit senki nem fojthatja el.

Ha a kutya mozgásigényét kielégítjük, akkor kiváló házi kedvencet tudhatunk magunk mellett, aki még a portát is felügyeli.

Idegenekkel szemben bizalmatlan lehet

A német vizsla legendásan szereti a gazdáját és bármikor tűzbe megy érte. Az idegenekkel szemben nem feltétlenül ez a helyzet, ezért jó házőrző lehet.

Intelligenciájából adódóan megérzi, hogy ki közeledik rossz szándékkal a portához. Alapvetően ugyan nem egy ugatós fajta, de ha veszélyt érzékel, akkor bizony meg fogja emelni a hangját.

Kinek ajánlott a Német vizsla?

Az utcán egy nő kutyát ölel át.

Mivel a rövidszőrű német vizsla intelligens és alapvetően alkalmazkodó kutya, így nem kell profi kutyatartónak lenni ahhoz, hogy mellette döntsünk, akár első kutyásoknak is ajánlható. Ugyanakkor korántsem való mindenkinek, vásárlás előtt pedig néhány tudnivalót mindenképpen mérlegelni kell.

Elsősorban azt, hogy a német vizsla egy vadászkutya, ha egész nap lakásban tartjuk az egyenlő a kínzással. Kiemelkedően magas a mozgásigénye, ezért olyan otthon való neki, amelyik lehetőség szerint nagy udvarral rendelkezik. Az ebet naponta többször meg kell sétáltatni, egy 10 perces séta közel sem elégíti ki az igényeit.

Leginkább vadászoknak való és olyan gazdiknak, akik maguk is szeretnek sportolni, azaz minden nap, hosszabb ideig aktivitást tudnak biztosítani a kutyának. Mivel a kutya okos és szeret tanulni, ezért olyan gazdinak ajánljuk, aki erre is hajlandó időt és energiát áldozni.

Bár a gyerekeket szereti, 7 évesnél fiatalabb gyerekek mellé nem szokták ajánlani, mert a német vizsla hajlamos túlzásba vinni a játékot, de némi odafigyeléssel az esetleges balesetek elkerülhetők.

Olyan portán, ahol macska, baromfi vagy egyéb kisállat van, számolni kell vele, hogy a kutya meg fogja kergetni őket. Ha van már egy kedvenc cicánk, akkor inkább mondjunk le a német vizsláról.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Német vizsla eredete

Két vadász kutyákkal.

Az 1800-as években a porosz birodalom jelentős gazdasági fejlődésesen ment keresztül, a közép és kisnemesség megerősödött, amivel együtt járt, hogy egyre többen kaptak vadászati jogokat. A vadászat mondhatni divat lett az arisztokrácia körében, ami életre hívta az igényt egy kiváló vadászkutya „megalkotására” is.

A cél az volt, hogy az új fajta minden vad vadászatára alkalmas legyen, illetve minden körülmény között ugyanolyan hatékonyan dolgozzon, legyen az nyílt mező vagy sűrű, bozótos erdő, nyári napsütés vagy téli hideg. Nem utolsósorban pedig az, hogy szárazföldön és vízen is visszahozza a vadat – a tenyésztés eredménye a rövidszőrű német vizsla lett.

Az új fajta főként a spanyol pointer, a német véreb és a francia gascon kereszteződéséből született meg. A próbálkozások hosszú ideig zajlottak és még az 1860-as években is történtek fejlesztések egyéb kutyafajták bevonásával. Végül 1872-ben bólintottak rá az új fajtára és bekerülhetett a német vizsla a Német Kennel Klub “Méneskönyvébe”.

A kutya hamar elterjedt egész Európában, kivéve Nagy-Britanniát, ahol nehezebben honosodott meg, mivel ott akkoriban még lóról vadásztak, amihez nem felelt meg a német vizsla.

Nem sokkal később Amerikában is elterjedt, ahol mára a kilencedik legnépszerűbb kutyafajta lett, Németországban pedig a mai napig a legkedveltebb német kutyafajta.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Német vizsla etetése

A Német vizsla etetése.

Minden fajta esetében elengedhetetlen, hogy megfelelően tápláljuk az adott ebet, vannak azonban bizonyos kutyafajták, ahol ez különösen fontos.

Általában a hízásra hajlamos vagy nagy terhelésnek kitett ebek etetése komolyabb hangsúlyt kap. A német vizsla vadászkutyaként az utóbbiak közé tartozik.

Hogyan tápláljuk a Német vizslát?

A rövidszőrű német vizsla egészen kölyökkorától idős korig nagyfokú aktivitást mutat, amit a táplálás tekintetében mindenképpen figyelembe kell venni. A fehérje ugyanolyan fontos számára, mint a szénhidrát, az arányok azonban a korral változnak.

Jó minőségű állati fehérjére kölyökkorban az izomzat és a csontok fejlődése miatt van szükség. Azt, hogy az eb később bírja a terhelést, ebben az életszakaszban kell megalapozni.

Szénhidrátból esetében a könnyen emészthető jöhet szóba, amit gyorsan energiává tud alakítani és hasznosítani tudja a szervezete. Emellett az etetés során azt is figyelembe kell venni, hogy ez a fajta mély mellkassal rendelkezik és viszonylag kicsi a gyomra, így érzékeny lehet a gyomortágulásra és a puffadásra.

Nem szabad túletetni, inkább többször kapjon, de kevesebbet. Feltétlenül vegyél neki habzsolásgátló tányért vagy tálbetétet, amivel lassítható a táplálkozása.

Mivel tápláljuk a Német vizslát?

Nyers hús és száraz kutyatáp tálban.

Ahhoz, hogy a kutya bírja a rengeteg futást a szervezetének kiváló minőségű ételekre és vitaminokra van szüksége. Fontos, hogy mindent a lehető legjobb módon tudjon hasznosítani.

Ha száraz eledelt adunk neki, akkor csak prémium minőséget válasszunk, de esetében szerencsésebb, ha mi magunk készítjük el otthon a házi kosztot vagy esetleg nyers étrenden tartjuk. Általánosan elfogadott, hogy a német vizsla mindenből a frisset szereti, különösen igaz ez az állati fehérjére.

A kevésbé zsíros színhúsok a legjobbak számára, nyugodtan kiegészíthetjük belsőségekkel, mint a szív vagy a máj, emellett időnként hal is kerülhet a kutya tányérjára.

Ami a szénhidrátot illeti, szintén elengedhetetlen a megfelelő minőség. Zöldségek, rizs és a zab ajánlott számára. Kiegészítőként pedig őröltcsontot, és tojást is adhatunk a kutyáknak.

Mennyi fehérjére és kalóriára van szüksége a Német vizslának?

A napi táplálék mennyiségét befolyásolja a kutya súlya, és az, hogy mennyit mozog. A német vizsla esetében az utóbbi különösen fontos tényező, és azt is figyelembe kell venni, hogy idős korában is megőrzi az állat az aktivitását.

Kölyökkorban különösen figyelni kell a jó minőségű fehérje biztosítására. Ideális testsúlya a következőképpen alakul.

 • 2-4 hónapos: 5-14 kg 
 • 4-12 hónapos: 12-27 kg
 • Kifejlett testsúly: 24-32 kg

Kalória

Amíg növésben van a kutya, de főleg fél éves koráig, ne vigyük túlzásba a kalória adagolását. Később azonban, ha a vizslát vadászatra használjuk, vagy sokat sportolunk vele, akkor pontosan a kalóriában gazdag ételeket kell előnyben részesíteni.

Általánosságban a német vizsla napi kalóriaszükséglete a következőképpen alakul.

 • Kölyök (0-4 hónap): 650-1450 kcal/nap
 • Junior (4-12 hónap): 900-1700 kcal/nap
 • Felnőtt (1 éves kor felett): 1700-1960 kcal/nap
 • Idős (8 év felett): 1260-1450 kcal/nap

Fehérje

A rövidszőrű német vizslának különösen fontos a nagy mennyiségű és jó minőségű fehérje. Kölyök korban ez biztosítja az izomzat és csontozat megfelelő fejlődését, később pedig azt, hogy a bírja a terhelést.

Fontos, hogy az állati fehérje adalékoktól mentes legyen. A kutya napi fehérjeszükséglete a következőképpen alakul.

 • 10 kg: 20 g/nap
 • 20 kg: 40 g/nap
 • 25 kg: 50 g/nap

Szüksége van a Német vizslának táplálék-kiegészítőkre?

Mint általában azoknak a kutyáknak, melyek nagy terhelésnek vannak kitéve – legyen az vadászat, sport vagy munka – úgy a német vizslának is szüksége lehet időnként különféle táplálék-kiegészítőkre.

Különösen érvényes ez kölyökkorban, amikor az állat szervezete fejlődésben van és a csontok, az izomzat kialakul. A szőr és a szív egészsége miatt omega-3 és omega-6 zsírsavakat, illetve taurint kaphat a kutya. Csontozatának, porcainak védelmében támogathatjuk kondroitinnal, MSM-mel és glükozaminnal.

Leggyakoribb kérdések a Német vizsla etetésével kapcsolatban

Száraz és nedves kutyatáp.

Mennyire hízékony?

Nem nagyon találkozunk elhízott rövidszőrű német vizslával még az idősebb kutyák között sem, ami persze nem véletlen. Ennek az az oka, hogy megfelelő tartás mellett a kutya rengeteget mozog és elégeti azt a kalóriát, amit megetetünk vele.

Csak elvétve hallani olyat, hogy egy vizslát diétára kellene fogni. Helytelen etetés és mozgásszegény életmód mellett, még az atletikus kutya is felszedhet néhány kilót.

Mennyire válogatós?

A rövidszőrű német vizslára egyáltalán nem jellemző, hogy válogatós lenne, a hús mellett szívesen fogyasztja a rostban gazdag táplálékot is, de nincs ellenére a tojás sem.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a szokottnál kevesebbet eszik, gondoljunk először arra, hogy nem mozgattuk a nap folyamán eleget, és egyszerűen nem éhes.

Milyen gyakran kell etetni?

A német vizsláknak érdemes naponta többször, de kevesebbet enni adni. Ez azt jelenti, hogy fél éves korig a kutya kapjon minimum háromszor enni. Amint eléri a felnőtt kort, az étkezések számát csökkentsük kettőre. Etessük meg minden reggel és minden este.

Mennyire érzékeny a gyomra?

A kutyákat óvatosan kell etetni, mivel a mély mellkasuk és viszonylag kicsi a gyomruk. Túletetés és étkezést követő mozgás esetén hajlamosak lehetnek a puffadásra és a gyomorcsavarodásra, ami életveszélyes lehet.

Érdemes őket olyan tálból etetni, melyből nem tudnak habzsolni és pihentessük legalább 1 órán át őket étkezés után.

Hajlamos ételallergiára?

Egyes vizsgálatok szerint a kukorica, a búza és a szója más mellékhatások mellett bőrallergiát is okozhat, beleértve az emésztési problémákat a német vizslák körében. Az ételallergia leginkább egyedfüggő, nem mindegyik eb szenved tőle.

A kutya az ételek mellett érzékenyen reagálhat a tisztítószerekre, vegyszerekre és parfümökre, ami főként bőrirritációban mutatkozik meg.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Rövidszőrű német vizsla egészsége

Rövidszőrű német vizsla állatorvosnál.

A gazdi egyik legfontosabb feladata az, hogy biztosítsa a kutya egészségét, igyekezzen megfelelő táplálékkal ellátni az ebet, és gondoskodni a szükségleteiről a testmozgás és ápolás terén egyaránt. A betegségek megelőzése érdekében évente több alkalommal érdemes ellátogatni az állatorvoshoz.

Mennyire egészséges a Német vizsla?

A német vizsla várható életkora 10-14 év között alakul, vagyis a viszonylag hosszú életű kutyák közé tartozik. Szerencsére a fajta kevésbé hajlamos a betegségekre és ha megfelelően tartjuk, akkor élete végéig megőrizheti az általános jóllétét.

Akárcsak az emberekre, a kutyákra is igaz, hogy a sportos életvitel fél egészség. A rövidszőrű német vizsla is hajlamos lehet bizonyos genetikai betegségekre, melyek ronthatnak a kutya életminőségén. Ahhoz, hogy hosszú és boldog életnek nézhessen elébe kedvencünk, feltétlenül keressünk megbízható tenyésztőt.

A Német vizsla leggyakoribb betegségei

Kutya műtét közben.

Hiába a sport és az egészséges élet biztosítása, a rövidszőrű német vizsla örökölhet genetikai eredetű betegségeket. Fontos, hogy időnként kivizsgálásra vigyük a kutyát, hiszen így a komolyabb problémák időben felismerhetők és jól kezelhetők.

Gyomortágulat

A gyomortágulat (GDV) a puffadás súlyos esete, amely leggyakrabban a mély mellkasú fajtákat érinti, mint amilyen a német vizsla. Akkor szokott előfordulni, amikor a kutya hirtelen és sokat eszik, ennek következtében pedig kitágul a gyomra.

Az étel és a gázok keveréke feszítő hatást hoz létre, ami megakadályozhatja a vér szívbe történő visszajutását. Súlyos esetben szívleálláshoz, fulladáshoz vezethet, helyes etetéssel azonban a probléma megelőzhető.

Szubaorta szűkület

A szubaorta szűkület egy genetikai betegség, amely több fajtánál, így a német vizsláknál is előfordulhat. Az aortabillentyű beszűkülésével a szívből a test többi részébe irányuló véráramlás nehézkessé válik, a szív egyre többet dolgozik, ami súlyos esetben szívelégtelenséghez vezethet.

Tünetei a fáradékonyság, kedvtelenség, súlyosabb esetben ájulás. Időben elcsípve a problémát szerencsére gyógyszerekkel jól kezelhető.

Entrópium

Az entrópium egy speciális szembetegség. Lényegében a szemhéj befelé fordulásáról van szó, ami meglehetősen kellemetlen, fájdalmas állapotot hoz létre.

Tipikus tünete, hogy a kutya nehezen nyitja ki a szemét, hunyorog és könnyezik. A betegség leggyakrabban kölyökkorban jelentkezik, és szerencsére egy egyszerű műtéttel tökéletesen gyógyítható.

Mi a Német vizsla elpusztulásának leggyakoribb oka?

Szerencsére a vizsla csak kevés betegségre hajlamos, és ha nem éri valamilyen vadászbaleset, akkor szép kort élhet meg egészségesen. Bár a mondás úgy tartja, hogy a német vizsla nem öregszik, sajnos előbb-utóbb az ő idejük is eljön.

Halálát általában a kutyáknál előforduló leggyakoribb rákos megbetegedések okozzák, ami az esetek többségében a csontozatból indul el.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Német vizsla nevelése

Német vizsla éppen jutalomfalatot kap.

Minden kutyát szocializálni, nevelni kell, azokra az ebekre, akiket nemcsak házi kedvencként tartunk, hanem valamilyen feladatot, munkát is ellátnak fokozottan érvényes. A vadászat komoly dolog, neveletlen vadászkutyával pedig nem lehet nekilátni a munkának.

Szocializáció

Csak az az eb lehet jó házi kedvenc, amelyik nyugodt és kiegyensúlyozott, ezért nagyon fontos a rövidszőrű német vizsla esetében a megfelelő szocializáció.

A leválasztás után rögtön meg kell kezdeni és otthon kell gyakorolni, mivel a kiskutyákat 2-3 hónapos korig nem szabad kivinni az utcára, amíg nem kapja meg a kötelező oltásait. A német vizsla esetében a legfontosabb kulcsszó a fokozatosság.

Nem szabad ingerbombát dobni a kutyára, mindent lassan kell megismertetni vele, ezért némi türelem is elkél hozzá. Először csak a gazdi kezét, illatát ismerje meg a kutyus, később jöhet a többi családtag, majd a szűkebb, végül pedig a tágabb környezete.

A bizalom a legfontosabb

Minden kutyánál alapvető, hogy bízzon a gazdájában, de a vadászkutyák esetében talán különösen így van. Ha a kutya és az ember nem bízik egymásban, akkor soha nem lehetnek jó partnerek a közös vadászat során.

A bizalom elnyerésének első, és az egyik legfontosabb tényezője a kézhez való szoktatás, amelyre több módszer is létezik. Az egyik legegyszerűbb, amikor etetés során érjük el ezt. Egyszerűen csak nem a tálba kell tenni az ételt, hanem a kezünkből vagy a tenyerünkből kell odaadni neki, miután pedig elvette az eb, finoman meg kell simogatni a buksiját.

Játék, futás, sport

Ahhoz, hogy a német vizsla testileg és lelkileg is egészséges legyen elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű mozgás, le kell fárasztani minden nap a kutyát. Fontos azonban, hogy lefárasztani és nem kikészíteni.

Az első hetekben mindössze 10-15 perces játékidővel számoljunk, amit aztán fokozatosan növeljünk napi 1,5-2 órás intenzív testmozgásra. A közös sétát, futást, sportot pedig mindig ki kell egészíteni egy kis tanulással is, hogy a kutya minél engedelmesebb legyen. Erőltetni azonban ezt sem szabad, nehogy kedvét szegjük az állatnak.

Maradj, gyere ide

Ha azt akarjuk, hogy a német vizslánk jó vadászkutya legyen, akkor két parancsszót minél előbb és minél erősebben rögzíteni kell nála, ez pedig a „maradj” és a „gyere ide”. Ha ezeket már kicsi korában megtanulja, akkor később a többi parancsszóval is könnyebb dolgunk lesz.

Alapvető ugyanis, hogy vadászat során csak akkor induljon el a kutya, ha mi mondjuk neki, illetőleg, hogy azonnal visszatérjen, ha úgy kívánjuk. Ezeket a szavakat már otthoni környezetben is el kell kezdeni megtanulni, az sem baj, ha közben különféle ingereket kap a kutya, akár egy fácántól illatát, vagy egy maréknyi nyúlszőrt teszünk a földre.

Fontos, hogy ezekkel az illatokkal ne az erdőben találkozzon először, hiszen ebben az esetben összezavarodhat, és hajlamos lehet elfelejteni az alapvető parancsszavakat, melyeket már megtanult.

A pórázhoz való szoktatás

A rövidszőrű német vizslákat már egészen kicsi korban érdemes hozzászoktatni a pórázhoz, hogy minél jobban rögzüljön náluk a fegyelem. Ha ezt elmulasztjuk, akkor később komoly problémák adódhatnak belőle.

A kutya génjeiben van a vadászösztön, ezért, ha erdő, rét környékén sétálunk, akkor könnyen lehet, hogy észrevesz valamit a kutya, vagy csak szagot fog és eliszkol. Ha pedig még a behívást sem tudja, akkor bizony nem lesz egyszerű a nyomára bukkanni.

Mindenesetre már pár hetes korban felrakhatjuk a kutyára a nyakörvet, hogy elkezdje megszokni. A pórázon való sétáltatást, mint minden mást, csak fokozatosan kell begyakoroltatni velük, ha pedig a kutya elfárad, vagy hisztizni kezd, akkor pihentetni kell a dolgot.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Német vizsla ápolása

Német vizsla fürdőkádban.

Az, hogy a kutyát milyen gyakran és milyen módon kell ápolni, nagyban függ a tartásától is. Természetesen mást igényel az a kutyus, amelyik egész nap a kanapén heverészik és az, amelyikkel naponta az erdőt járjuk. Az utóbbival természetesen jóval kevesebbet kell foglalkozni és másra kell odafigyelni.

A bunda ápolása

Amennyiben rendszeresen vadászunk a kutyával, úgy a legfontosabb ápolási feladat, hogy minden alkalommal nézzük át az ebet, került-e bele kullancs vagy más élősködő, a csimbókokat, ragadós növényeket pedig szedjük ki a bundából.

A rövidszőrű német vizsla folyamatosan hullatja a szőrét, így benti tartás esetén hetente néhányszor érdemes átkefélni, hogy minél kevesebb szőrszál kössön ki a padlón.

A szőrhullás ellen a fürdetés is jó módszer lehet, ami ellen a kutya nem fog védekezni, mivel imádja a vizet. Akár 2-3 havonta is megfürdethetjük. A kullancsok és bolhák távoltartásáról gondoskodjunk riasztó cseppekkel vagy tablettákkal.

A fogak ápolása

A fogak ápolása a német vizsla esetében is fontos annak érdekében, megelőzzük a fogkövesedést és az esetleges ínybetegségeket. A vizsla fogai nem annyira érzékenyek, mint a kistestű kutyáké, de ő sem úszhatja meg a fogmosást.

Természetesen speciális fogkrémmel és kutyafogkefével kell megmosni a fogukat. Érdemes már kölyökkorban hozzászoktatni a fogmosáshoz a kutyát, különben felnőttként nehezebben fogunk boldogulni vele.

Fülek, mancsok és körmök

A német vizsla füleit alaposan ellenőrizni kell, különösen erdőjárás, vadászat után. Az esetlegesen felgyülemlett piszkot és fülzsírt pedig el kell távolítani belőle, nehogy később gyulladást okozzon.

A mancsot is át kell nézni, hogy nincs-e rajta sérülés, vagy nem ment-e bele szálka. A körmökkel már kevesebb dolgunk van, mivel aktív életmód esetén lekoptatja a kutya. Ha nem így lenne, akkor abban az esetben érdemes vágni őket, ha már hallani, hogy kopognak a padlón.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Mennyibe kerül egy német vizsla kölyök kutya

Bár a rövidszőrű német vizslák egyedszáma viszonylag magas, mégsem könnyű hozzájutni az elismert tenyésztőktől származó kutyákhoz, mivel a vadászok elkapkodják őket.

Európában – elsősorban Németországban érdemes próbálkozni – ahol 900-1200 eurótól indulnak az árak, de rangosabb helyekről 3000-4000 euró körül lehet vásárolni. Ebben az esetben természetesen szállítási költséggel is kalkulálni kell.

Ami az itthoni árakat illeti, törzskönyvel és orvosi papírokkal 450 000 forinttól felfelé lehet vásárolni német vizslát. Mivel a kutya hajlamos több genetikai betegségre, ezért mindenképpen genetikai szűrésen átesett kutyusokat érdemes keresni.

A fajtajellegű, szaporítóktól származó, papírok nélküli kölykök számos betegségtől szenvedhetnek, vérmérsékletük pedig hagyhat némi kívánnivalót maga után, ezért inkább ragaszkodjunk a törzskönyves egyedek beszerzéséhez.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.