Puli fajtaleírás

Puli

Termet
KÖZEPES
Lakásban tartható
nem
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
10-13 kg
37-41 cm
Hím
12-15 kg
40-45 cm
Származás
Magyarország
Főbb tulajdonságai
Okos, önfejű, vidám
Várható életkor
14 - 16 év
Szőrzet
Hosszú
FCI besorolás
Juhász- és pásztorkutyák
Színek
Hipoallergén
Igen

Van a kutya és van a puli – szól a régi pásztormondás, ami röviden és tömören elmond mindent a kutya és az ember kapcsolatáról. A puli több mint jó barát, életre szóló társ, akivel intelligenciája és szeretetteljes jelleme miatt, egészen különleges kapcsolatot alakíthat ki az ember.

Nemcsak szereti a családját, de gondoskodik is róla, vigyáz a gyerekekre, az időseket pedig meghatóan figyelmes kedvességgel rajongja körbe. Ugyanakkor akaratosság jellemzi, hajlamos dirigálni, ő akarja megszabni a séták idejét és figyelmeztet mindenre, ami nem tetszik neki.

Rendkívül energikus, az aktivitását pedig ki kell elégíteni, különben szomorkás lesz, holott a puli messze földön híres a jókedvéről és a játékos természetéről.

Intelligencia
91%
Aktivitás
76%
Macskabarát
53%
Ugatós
72%
Szőrhullás
5%
Taníthatóság
75%
Gyerekbarát
87%
Házőrző
78%
Harapós
56%
Egészség
92%

Melyek a Puli legfontosabb tulajdonságai?

Puli kölyök kutyus egy piros színű kis súlyzót rágcsál.

A puli terelőkutyaként csatlakozott a valamikor nomád életet élő ősmagyarokhoz, korábban pedig hasonló életet élt Belső-Ázsia végtelen sztyeppéin. Múltja a génjeibe van zárva, ennek köszönheti legfontosabb tulajdonságait.

Kiemelkedő intelligenciáról árulkodik a nagy nyájat összetartó és megfelelő irányba terelgető képessége. Munkájának tudható be akaratos természete is, mivel az volt a dolga, hogy vezényelje a nyájat.

Az őrző-védő ösztöne és az állatok szeretete szintén beleivódott a génjeibe. A mozgásra való igény és a kiváló sportképesség a szabadban tartás eredménye, ahogy szervezetének nagyfokú ellenálló képessége is. A gazdája és a családja iránti rajongó, ugyanakkor gondoskodó szeretetét nem tudni, hogy a valamikori puszták melyik sarkából hozta, de tény, hogy talán ez a puli legfontosabb tulajdonsága.

Gyors áttekintés

 • A több évszázados terelésnek és nyájőrzésnek köszönhetően kiemelkedő az intelligenciája, imád feladatokat kapni és problémát megoldani.
 • Nem válogatós, de neki is megfelelő minőségű táplálékra van szüksége.
 • Masszív és ellenálló immunrendszerével kiemelkedik a többi kutyafajta közül. A szürkehályogon kívül más betegségekre nem hajlamos.
 • Parancsokat illetően szelektív a hallása. Ha egymás után többször kérjük ugyanarra a dologra, egy idő után hajlamos nem teljesíteni a feladatot.
 • Kölyökkorban ne foglalkozzunk a puli bundájával, nem szabad fürdetni és fésülni, had fejlődjön a természet rendje szerint.

Hasonló temperamentummal rendelkező kutyafajták

Ismerd meg az alábbi kutyákat is, ha hasonló mérettel és tulajdonságokkal rendelkező ebet keresel, mint a puli.

Nem találtad meg, amit keresel? További kutyafajták részletes ismertetését itt találod.


Ismerd meg közelebbről az éles eszű puli jellemét, tartásának feltételeit és nevelésének követelményeit!

Érdekes tények a Puliról

Gyönyörű fajtatiszta fekete puli kutya.

A puli a világ leghíresebb terelőkutyája. Bár ma sajnálatosan alacsony az egyedszáma, a 19. és 20. század fordulóján még az egyik legkedveltebb kutyafajta volt hazánkban. Sajnos az urbanizációval csökkent a népszerűsége, de a puliban ma is mindenki életre szóló társra talál.

Amikor a név kötelez

Bár a puli magyar kutyafajta, mégis ismeri az egész világ, története valószínűleg jóval távolabbi múltra tekint vissza. Származását támasztja alá nevének jelentése is. A nyelvészek szerint a puli egy sumer eredetű szó, ami annyit tesz, mint „támadva terelő”.

A leghíresebb pásztor

A puli egyike a kilenc ősi magyar kutyafajtának. Bár nem ő a legnagyobb és még csak nem is a legkiválóbb vadász, van, amiben verhetetlen, ez pedig a terelés. Legalábbis a pulit tartják a világ legjobb és leghíresebb terelőkutyájának.

Majdnem kipusztult a fajta

Az első világháború gyakorlatilag megtizedelte a fajtát. Raitsits Emil állatorvosnak és munkatársainak köszönhető, hogy sikerült megmenteni a pulit a kihalástól.

1924-ben létrehozta a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületét, melynek egyik célja volt a magyar fajták megmentése.

Pásztor a sportpályán

Sokan úgy gondolják, hogy a puli a hosszú, rasztás szőre miatt nem igazán alkalmas sportkutyának, ám ennek az ellenkezője az igaz.

Rendkívül fürgék és gyorsak, az agility-nek pedig kifejezetten a mesterei. Alkalmassága annak köszönhető, hogy terelőkutyaként a génjeiben van, hogy hirtelen, éles fordulatot vegyen, ami ennél a sportnál meglehetősen nagy versenyelőnyt jelent.

Népdaloktól a modern költészetig

A puli a 19. századtól kezdődően a magyar népdalok, pásztornóták kedvelt alakja, de a modern költészetben is gyakran felbukkan. József Attila és Weöres Sándor is megénekelte a pulit, de számos népi ihletésű prózában is felbukkan a neve.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Puli megjelenése

A Puli megjelenése.

A kan kutyák marmagassága 40-45 centiméter között alakul, míg a szukák a 37-41 centimétert érnek el. A felnőtt hímek valamivel testesebbek 12 és 15 kilogramm közötti a súlyuk, a nőstények pedig 10-13 kilogrammot nyomnak.

Első ránézésre a puli négyzetes alakúnak tűnik, mivel a törzse és a marmagassága szinte azonos méretű. A nőstények alakja kicsit hosszúkásabb. A hátuk feszes és középhosszú, az ágyék pedig jól izmolt.

A mellkas mély és hosszú, középütt pedig meglehetősen dongás, kissé hordó formájú. A puli nyaka közepesen hosszú, erős és izmos, ami azonban a dús szőrzete miatt nem is látszik. A feje kissé kerek, rajta az orr pedig picinek tűnik.

A szemek közepes nagyságúak, sötétbarna színűek és enyhén oválisak, nem megfelelő gondozás esetén gyakorta sajnos a kutya szemeit sem látni a ráhulló szőr miatt. A fülek szélesek, V-alakban lógnak és enyhén húsosak.

Végtagjai izmosak és egymással párhuzamosak, mondani sem kell, gyakran ez sem tűnik fel a szőrzet miatt. A farka vaskos, közepes méretű és lefelé lógatva tartja, figyelő állásban azonban felfelé kunkorodik.

Kettős szőrzete olyannyira dús, hogy szinte eltakarja magát a kutyát, ez a fajta legfőbb jellegzetessége. Kölyök korban még tömött, később fürtökbe, szalagokba, zsinórokba rendeződik, melyekből könnyen alakulhatnak ki gubancok.

A Puli színvariációi

Két fehér puli kutya.

Ennek az egészen különleges bundájú kutyának, nemcsak a szőrzet állagára, de a színére is legalább annyira figyel a fajtastandard, vagyis a szabályozások meglehetősen szigorúak. Alapszínei a fekete, a fehér, a szürke és a fakó – ezeknek azonban a variációi is megengedettek.

Az alapszíneknél elvárás, hogy a fekete legyen mélyfekete, a fehér pedig tiszta fehér. A fehér puliknál a zsemlés színárnyalat nem megengedett.

Ezzel szemben a fekete alapszínnél a rozsdás árnyalat megengedett, illetőleg a fehér mellfolt is, de maximum három centiméteres átmérőig. A szürke, mint alapszín jóval ritkább, de a hamvas, ezüstös árnyalat szintén elfogadott. A puli szőre nem hullik, ezért hipoallergén kutyafajtának tekinthető.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Puli vérmérséklete és személyisége

A Puli vérmérséklete és személyisége.

Bár a legtöbb kutya alapvetően szerethető, a pulira ez talán különösen igaz. Olyan, mintha ő lenne a megtestesült jóság, kivéve persze, ha idegenekről van szó, mert azokat a családja védelmében fenntartásokkal kezeli. A szíve mellett az intelligenciája is kiemelkedő, ezért sokoldalúan bevethető fajta.

A Puli a család középpontja

A puli a végletekig szereti a családját, olyannyira, hogy gondoskodik is róluk. Gyerekbarát kutyafajta a csemetékre például előszeretettel vigyáz, akár egy bébiszitter.

Különleges képessége pedig, hogy rendkívül empatikus az idősebekkel és a betegekkel szemben, ezért nem véletlenül nagyszerű terápiás kutya is. A puli tehát nem csupán családi kedvenc, de a kulcsfigurája lehet egy szűk közösségnek.

Nem idegen tőle a főnök szerep

Nagy szeretete mellett vagy annak dacára, a puli hajlamos túlzásba vinni a dolgokat és felvenni a főnök szerepet. Terelőkutya lévén a génjeibe kódolt az irányítás, hiszen évszázadokig az volt a feladata, hogy rendszabályozza a nyájat.

Nos, a családtagokkal szemben is hajlamos felvenni a domináns szerepet, időnként kierőszakolja a sétát, vagy nem engedi meg a gazdinak a délutáni csendes pihenőt.

Az örök gyerek

A puli imád játszani és az a jó, ha van is kivel, már csak ezért is ajánlható gyerekes családokba.

Ugyanakkor, míg a legtöbb kutya felnőtt korára elveszíti a játékos kedvét, unalmassá válik számára a hancúrozás, addig a puli egészen az öreg koráig élvezi a játékidőt. Nem ritka, hogy meglett korában is viszi a gazdinak a labdát egy kiadós játék reményében.

Zseni a portán

A több évszázados terelésnek és nyájőrzésnek köszönhetően a pulinak az intelligenciája is kiemelkedő, imád feladatokat kapni és problémákat megoldani.

Ugyanakkor hiába az egyik legokosabb kistestű kutyafajta, az ismétlődő rítusokat nem kedveli. Ha egymás után többször ültetjük le, akkor meg fogja unni a hajcihőt, és ilyenkor hajlamos nem teljesíteni a kiszabott feladatát.

Milyen gazdához illik legjobban a Puli?

Milyen gazdához illik legjobban a Puli.

Először is a puli vérbeli terelő- és őrzőkutya, évszázadokig a szabadban tartották, a pásztorokkal terelte a nyájat, vagy a tanyát őrizte, ebből adódóan benti tartásra nem való. Olyan hely kell neki, ahol tágas udvar áll rendelkezésére, a legjobb pedig, ha vannak a ház körül állatok is.

Ha mégis lakásban tartanánk, akkor mindenképpen tekintettel kell lenni a jelentős mozgásigényére, amit nem fog kielégíteni egy-egy laza séta. A pulival játszani kell és közösen sportolni, lehetőleg olyan tevékenységet végezni, melyben kiélheti az ösztöneit. Lusta, otthonülős gazdinak tehát nem való ez a kutyafajta.

Mivel akaratos, és hajlamos az irányításra, így szerencsés esetben, ha a gazdi kellően határozott személyiség, akkor képes lesz éreztetni a kutyával, hogy ki hordja a nadrágot a háznál. Ennek ellenére a puli intelligenciája és nagy szíve miatt, akár első kutyásoknak is ajánlható.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Puli eredete

Puli kutya a természetben.

A puli magyar pásztorkutya, a kilenc ősi magyar kutyafajta egyike, amely a honfoglalókkal érkezett a Kárpát-medencébe, és már akkor is terelőkutyaként szorgoskodott. A története azonban ennél jóval régebbi, mielőtt a nomád magyarokhoz csatlakozott, vélhetőleg kun és avar népekkel élt Ázsiában.

Ha pedig ennél is messzebbre tekintünk vissza, akkor a Sumeroknál fedezhetjük fel a fajta ősét, amely vélhetően 5500 évvel ezelőtt segítette az embereket. Maga a puli szó is sumer eredetű, a jelentése pedig „támadva terelő”.

Közös ősökként, illetőleg rokonfajtaként a szakemberek több kutyát is emlegetnek, mint a tibeti terrier és Lhassa apso, valamint a lengyel alföldi pásztorkutya. A fajtát hivatalosan először 1751-ben említik, az 1800-as évek pedig a puli aranykora volt, ahogy a pásztorkodásé is.

Az első átfogó fajtaleírást Dr. Raitsits közli 1924-ben, az FCI pedig 1935-ben ismerte el hivatalos fajtaként a pulit, és ekkor rögzítették a világon mindenütt érvényes fajtastandardot.

Híres Pulik és gazdáik

A puli több országban elterjedt az elmúlt évszázadok során. Magukkal vitték a török hódítok, az Osztrák–Magyar Monarchia idején pedig a birodalom számos országában kedvelt lett, a 20. századra pedig már az Egyesült Államokban is ismert fajtává vált.

 • Közkedveltségét a mai napig megőrizte, például Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója is egy hófehér pulival büszkélkedhet.
 • Az Amerikában elhunyt, világhírű magyar író, Márai Sándor is puli tulajdonos volt, ám kedvencét 1956-os emigrálása során sajnos nem tudta magával vinni. A kutyát azonban olyannyira szerette, hogy Csutora című regényében örök emléket állított neki.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Puli etetése

Egy fekete puli hatalmas lábszár csontot rágcsál.

A puli minden tekintetben stramm, ellenálló fajta, de a megfelelő etetés számára is ugyanolyan fontos, mint az összes többi kutyafajta számára.

Nem válogatós, de neki is megfelelő minőségű táplálékra van szüksége, illetve a napi tápmennyiséget is pontosan ki kell porciózni, főleg azért, hogy legyen elegendő energiája a rendszeres, aktív mozgáshoz.

Hogyan tápláljuk a Pulit?

A puli alapvetően igénytelen fajta, ami együtt jár azzal is, hogy nem kifejezetten válogatós, de ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell odafigyelni a táplálására.

Mint minden pásztorkutya esetén, számára is a napi étkezés legfontosabb összetevője a hús legyen. Hogy milyen formában adjuk ezt neki, az szinte mindegy, bár a változatosság esetében is fontos tényező.

Amennyire az lehetséges az étrendjében kerülni kell a gabonaféléket. Ami a rendszerességet illeti, az gyakorlatilag megegyezik a többi fajtáéval.

Az anyatejről történő leválasztás után 12 hetes koráig napi négyszer ajánlott etetni, majd ezt követően átállhatunk a háromszori etetésre 6 hónapos korig. Később pedig már csak naponta kétszer kell enni adni a kutyának.

Mivel a puli meglehetősen aktív, így a hízástól nem kell tartani, persze azért ez nagyban függ az életvitelétől, aktivitásától.

Mivel tápláljuk a Pulit?

Nyers húsok és száraz kutyatáp.

A puli fő tápláléka fehérjében gazdag nyers vagy nedves kutyaeledel legyen, lehetőség szerint ne túl zsíros húsból. A konzervek mellett kaphat száraz tápot is, de arra figyeljünk, hogy a táplálékban ne legyenek adalékanyagok, mesterséges színezékek vagy tartósítószerek.

A puli a hús mellett a belsőségeket is szívesen fogyasztja, egyik kedvence a máj. A napi táplálékát nyugodtan ki lehet – sőt időnként szükséges – egészíteni zöldségfélékkel, mint a brokkoli, cukkini vagy a répa, a gabonaféléket azonban, ha lehet, kerüljük el.

Házi kosztot is nyugodtan adhatunk neki, de csak olyat, ami nincsen túlságosan megfűszerezve, vagy megsózva. A legjobb megoldás, ha magunk mellett a kutyának külön főzünk.

Mennyi fehérjére és kalóriára van szüksége a Pulinak?

Hogy mennyi fehérjére illetőleg kalóriára van szüksége a pulinak, az mindenekelőtt a testsúlyától és az aktivitásától függ.

Ha lakásban tartjuk, akkor mindenből kevesebb szükséges, mert a dús szőre alatt még észrevétlenül el is hízik. Kinti tartás esetén azonban, amikor több lehetősége van testmozgásra, akkor az energián és a fehérjén sem szabad spórolni.

Ideális testsúlya a következőképpen alakul.

 • 2-4 hónapos: 4-8 kg 
 • 5-12 hónapos: 8-13 kg
 • Kifejlett testsúly: 10-15 kg

Kalória

A puli terelőkutya, ehhez a tevékenységhez pedig energiára is szüksége van a szervezetének, ahogy a ház őrzéséhez is.

Az elhízástól esetében csak ritkán kell tartani, mivel rendkívül aktív eb és jó esetben egész nap mozogni fog. Ennek fényében a puli napi kalóriaszükséglete a következőképpen alakul. Itt található bővebb információ arról, miként kell kiszámolni a kutya pontos kalóriaigényét.

 • Kölyök (0-4 hónap): 450-1000 kcal/nap
 • Junior (5-12 hónap): 670-1150 kcal/nap
 • Felnőtt (1 éves kor felett): 630-1280 kcal/nap
 • Idős (8-9 év felett): 550-780 kcal/nap

Fehérje

A puli imádja a húst, a szervezetének pedig nagy mennyiségben szüksége van állati fehérjére. Főleg igaz ez akkor, ha terelőkutyaként alkalmazzák, vagy a tanyát őrzi.

A megfelelő minőségű és mennyiségű fehérje kölyökkorban ugyanolyan lényeges, mint a felnőtt évei alatt. A puli napi fehérjeigénye a következőképpen alakul.

 • 5 kg: 10 g/nap
 • 10 kg: 20 g/nap
 • 15 kg: 30 g/nap

Szüksége van a Pulinak táplálék-kiegészítőkre?

Táplálék-kiegészítők kutyáknak. Vitamin kapszulák.

A puli alapvetően rendkívül egészséges és stramm ezért, nem kötelező különféle táplálék-kiegészítőket adni neki. Ennek ellenére számára sem ártalmas, ha bizonyos időközönként kap immunerősítő étrend-kiegészítőket, mindenekelőtt vitaminok formájában.

Főleg igaz ez a még fejlődésben lévő és a már idősebb kutyákra. A multivitaminok mellett kalciumot és D-vitamint adhatunk neki, hogy az állat csontozata és izomzata bírja a napi terhelést.

A vitaminokat, úgy is pótolhatjuk, hogy időnként gyümölcsökkel egészítjük ki az étrendjét. Az egészséges szőrzet miatt pedig időként adhatunk a pulinak omega-3-at, vagy ebben gazdag halolajat.

Leggyakoribb kérdések a Puli etetésével kapcsolatban

Kutyatáp koncepció.

Mennyire hajlamos az elhízásra?

Mivel egy rendkívül virgonc és aktív kutyáról beszélünk, így azt kell mondanunk, hogy a fajta nem tartozik az elhízásra hajlamos kutyák közé.

Ennek ellenére a dús szőre becsapós lehet, és csak nehezen vehető észre, ha a sűrű zsinórok alatt megszaporodnak a kilók. Elhízás csak akkor fordulhat elő, ha nem biztosítjuk számára a megfelelő mennyiségű testmozgást.

Mennyire válogatós?

A puli egyáltalán nem finnyás, gyakorlatilag mindent megeszik.

Étvágya annak köszönhető, hogy a fajta évszázadokig azt ette, amit a többi pásztor, táplálékának ugyanúgy része volt a hús mellett a krumpli, a tojás vagy a frissen köpült túró. Adhatunk neki nyugodtan fűszer és sómentes házi kosztot, csak a gabonaféléket kerüljük.

Milyen gyakran kell etetni?

A kölyköknek 12 hetes korukig napi négyszer ajánlott enniük, ez a legintenzívebb fejlődési szakaszuk. 12 hetes koruk után átállhatunk a háromszori etetésre egészen 6 hónapos korukig. A felnőtt kutyák megelégszenek a napi kétszeri etetéssel, amit a reggeli és esti órákra érdemes időzíteni.

Mennyire érzékeny a gyomra?

A puli gyomra, akárcsak maga a kutya, ellenálló és szívós, tehát abszolút nem érzékeny a gyomra. Időnként előfordulhat nála székrekedés, kicsit gyakrabban gyakrabban, mint a többi fajtánál. Mély mellkasa miatt feltétlenül pihentessük az ebet étkezés után, hogy csökkenthessük a felfúvódás kockázatát.

Hajlamos ételallergiára?

A puli egyáltalán nem hajlamos ételallergiára, jóformán a vasszöget is megemészti. Semmit nem szabad készpénznek venni, hiszen ez a betegség nem csak fajta, de legalább annyira egyedfüggő is.

Az allergiás tünetek rendszerint a bőr állapotának romlásával járnak, ezért ha a kutya sokat vakarózik, gyanakodhatsz valamely ételre adott válaszreakcióra is.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Puli egészsége

Egészség koncepció.

A kutya egészsége, akárcsak az embereké több tényezőtől függ. Az egyik a genetika, amire nincs közvetlen hatásunk. Lényegében ez határozza meg, hogy mely betegségekre lehet hajlamos a négylábú.

A másik kardinális kérdés a tartás, hogy mennyire figyelünk oda a kutya szükségleteire. Ha jó gazdik vagyunk, akkor a fajtabetegségek jelentős része időben felismerhető, illetve jól kezelhető.

Mennyire egészséges a Puli?

A puli ideális tartási körülmények esetén 14-16 évig is elél, vagyis a fajta a hosszú életű kutyák közé sorolható.

Ahogy a pásztorkutyák többsége, melyek genetikailag a munkához és hagyományosan a rideg tartáshoz szoktak hozzá, úgy a puli is egészséges fajta. Sőt, talán kiemelkedik masszív és ellenálló immunrendszerével.

Ahhoz, hogy az egészségét megőrizze, a megfelelő tartási feltételeket is biztosítani kell számára. Amennyiben rendszeresen mozog az eb, valamint helyesen tápláljuk, úgy a puli bizonyosan hosszú ideig hű társunk lesz, már csak azért is, mert genetikailag nem igazán hajlamos a betegségekre.

Szürkehályog és szembetegségek

Ha van betegség, amire a puli hajlamos lehet, azok a különféle szembetegségek, mely a szemébe lógó, hosszú szőrének tudható be, ami hosszú távon több problémához is vezethet.

A szürkehályog mindenekelőtt öröklött betegség és nem szerzett, a lokniktól függetlenül kialakulhat. Idős korban jelentkezik és gyakran a látás teljes elvesztéséhez vezethet. Amennyiben időben felismerik – a ködös tekintetről – akkor műtéti beavatkozással sokáig fenntartható a látás állapota.

Emlődaganat

A különböző háziállatok közül, mint a ló, a tehén vagy a macska a kutyáknál fordul elő leggyakrabban emlődaganat. Az emlődagant az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés a kutyáknál. Bizonyos fajták pedig jobban hajlamosak rá, mint a többiek, sajnos közéjük tartozik a puli is.

Ahogy a többi rákos betegségnél, úgy ebben az esetben is lehet a daganat jó- vagy rosszindulatú. Elsősorban az idősebb szukáknál alakul ki, szerencsére, ha időben felismerik, akkor műtéttel jó eséllyel gyógyítható, de sajnos a kutya halálához is vezethet.

Mi a Puli elpusztulásának leggyakoribb oka?

A puli szerencsés esetben nagyon hosszú kort élhet meg, lényegében nincsen genetikai hajlama arra, hogy kialakuljon nála gyógyíthatatlan betegség.

Ezek a „felmosórongyok” nagyon szívósak, és keveset panaszkodnak, az idő azonban őket sem kíméli. A fent említett emlőrák mellett, a csontrák vagy bármilyen daganatos betegség az, ami öregkorban a pulik elmúlásához vezet a természetes időskori elhullás mellett.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Puli nevelése

Puli kiskutya sárga labdával a szájában.

A puli a nevelés tekintetében ambivalens kutya, egyrészt intelligens, könnyen megért mindent, másrészt azonban akaratos, és hajlamos ellenkezni a gazdival. Fontos, hogy határozottak legyünk vele szemben és időben kezdjük el a szocializációt.

Hogyan lesz a Puliból terelőkutya?

A puli kiképzése attól is függ, hogy mire szeretnénk használni a kutyát. A pásztornak például az alapvető vezényszavak betanításán túl, nem kell sokat foglalkoznia a pulival.

Ha egy pár hetes kölyköt leteszünk a pusztába a nyáj mellé, akkor ösztönösen elkezdi terelni az állatokat, nem kell tanítani semmire. Mindent magától elvégez, mint egy kis zseni, aki magától értetődően végzi a dolgát.

Kordában kell tartani az akaratát

A puli meglehetősen makacs viselkedést tanúsíthat, ami már kölyökkorban jelentkezhet. A szocializációt ennek fényében minél előbb el kell kezdeni.

A gazdinak érvényesítenie kell a saját akaratát, pontosabban érzékeltetnie kell a pulival szemben, hogy ki a főnök a háznál, ez a kutya nevelésének az első lépcsőfoka. A dominancia mérséklését kedvesen, erőszakmentesen kell elérni.

Ki kell használni a játékos kedvét

Ha azt akarjuk, hogy a pulink megfelelően idomított legyen, akkor az a legegyszerűbb módszer, hogy a játékos temperamentumával dolgozunk. A kölykök így is, úgy is, játszani szeretnének velünk.

A felhőtlen szórakozásból érdemes kicsatolni tíz percet, amikor a hancúrozás a nevelés része is lesz. Ilyenkor lehet legkönnyebben megtanítani nekik, az ül, fekszik, hozd vissza alapvető parancsokat.

Használjuk a szellemi képességeit

A puli, akár a legtöbb terelőkutya, híres az intelligenciájáról, ami azt jelenti, hogy akár már tíz hónaposan is különféle feladatokat szeretne elvégezni.

Nagyon fontos, hogy ezt a vágyát kölyök- és felnőttkorban is ki tudjuk elégíteni. Nemcsak testileg, de szellemileg is le kell fárasztani őket, ha ez nem történik meg, akkor könnyen lehet, hogy szomorú és kedvtelen lesz a puli. Fontos, hogy figyeljük meg, mihez van a legtöbb kedve és azokat a gyakorlatokat végeztessük vele.

A tanulékonyság versenyelőny

A felmosórongyra hajazó állat igen okos, könnyen megjegyez mindent, ezt pedig a későbbiekben akár hasznosítani is tudjuk. A nevelés kezdeti időszakában szinte mindent memorizálnak, és könnyen teljesítik a feladatukat.

Amennyiben azt szeretnénk, hogy ez a jövőben is így maradjon, úgy a nevelés eszköze a jutalomfalat és ne a fenyítés legyen. A puli imádja az elismerést, ha ezt megadjuk neki, akkor sokkal könnyebben tudunk dolgozni vele.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Puli ápolása

A puli ápolása. Vizes kutya lerázza magáról a vizet.

A puli ápolására sok időt lehet fordítani, de az sem probléma, ha meghagyjuk a kutyát eredeti, igénytelen állapotában. Mivel minden tekintetben ellenálló kutyáról van szó, így a kutyaápolás kérdése esetében csupán esztétikai tényező.

Érthető módon máshogy foglalkozunk azzal a pulival, amelyiket kiállításra visszük, és azzal, amelyik mellettünk üldögél a tábortűz mellett.

A szőrzet ápolása

A puliknál ez a legfontosabb tényező, lévén, akár csak a komondor, egészen kivételes bundával rendelkezik.

Kölyökkorban ne foglalkozzunk a kutya bundájával, nem szabad fürdetni és fésülni, had fejlődjön a természet rendje szerint.

Később azonban annál inkább oda kell figyelni rá, feltéve, ha megnyerő külsejű pulit szeretnénk. 6-10 hónapos kor között megkezdődik a szőrzet úgynevezett filcesedése.

Az alj- és a fedőszőrzet lassanként összecsomósodik, ha nem akarjuk, hogy a kutya egy igazi jamaikai raszta legyen, akkor az elhaló szőrszálakat tépéssel le kell leválasztani az élőktől. Ezt követően pedig szépen szét kell választani a szálasodó, vagy fonósodó darabokat, hogy ne ragadjanak össze egységes csimbókká.

A faron és a comb hátsó részén lévő szőrzetet érdemes rendszeresen nyírni, ha nem akarjuk, hogy a kutya ürüléke beleragadjon és igénytelennek tűnjön az eb. A nyírás a homlok környékén is érvényes, ebben az esetben azonban az ok már egészségügyi, mivel a szembe hulló tincsek egy idő után a látás romlásához is vezethetnek.

Jó hír azonban, hogy a puli nem hullatja a szőrét, így kinti-benti tartás esetén sincsen szükség a porszívózásra, a bundája pedig öntisztító, így a fürdetéssel sem kell bajlódni.

A szemek és a fül ápolása

Hosszú szőrzetük miatt a pulik esetében a fület és a szemet rendszeresen ellenőrizni kell. Egészségügyi szempontból persze a legjobb, ha ezeket a részeket rendszeresen nyírjuk, sokan azonban ragaszkodnak a kutya eredeti „felmosórongy” kinézetéhez.

A kinti tartás esetén azonban a hosszú szőr az említett részeken könnyen vezethet különféle fertőzésekhez.

Hetente egyszer mindenképpen nézzük át ezeket a testrészeket, és ha nem tapasztalunk eltérést, akkor is mossuk át a külső részeket nedves vattával. Váladékozás és bőrpír esetén pedig forduljunk állatorvoshoz.

A mancsok és a köröm ápolása

A puli esetében kiemelten fontos lehet a mancsok ápolása. A talpon és az ujjpárnákon ugyanis hajlamos túlnőni a szőrzet, ami megnehezítheti akár a kutya járását is. Beleakadhat bármibe, és megcsúszhat rajta a kutya.

Időnként érdemes megnyírni a tappancsok szőrét, ha úgy tetszik fazonírozni. Emellett, ha a körmök a benti tartás miatt nem kopnak vissza maguktól, akkor havonta egyszer érdemes megnyesni őket.

A fogak ápolása

Mint minden kutya esetében, úgy a puliknál is fontos, hogy gondoskodjunk a fogak ápolásáról. Esetükben elegendő hetente egyszer, speciális fogrémmel megmosni a fogazatot, ha nagyon gondos gazdik vagyunk, akkor kétszer.

Emellett használhatunk kiegészítőket is a száj higiéniájának fenntartása érdekében. A rágócsontok és egyéb rágcsálnivalók, például a szárított marhafül vagy a nyers marhahús, és a nyers répa kiváló eszközei a fogápolásnak.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Mennyibe kerül egy puli kölyökkutya?

Jelenleg évente hozzávetőlegesen 350-400 kölyök születik hazánkban, ami meglehetősen kevés, ettől független az árakat nem befolyásolja érdemben. Érthetetlen, de a magyar fajták kevésbé vonzóak számunkra, mint a különböző túltenyésztett külföldi kutyafajták. A pulihoz nem kell mélyen zsebbe nyúlni, azonban könnyen lehet, hogy várólistára kerülünk, amennyiben megbízható tenyésztőtől szeretnénk beszerezni az ebet.

Hazánkban a törzskönyvvel és az egészségügyi papírokkal rendelkező kölykök ára minimum 100.000 forintnál kezdődik, ennél csak drágább lehet.

Az átlagos eladási ár 220.000 forint magasságában realizálódik, de bőven találunk drágább példányokat is. Ugyanakkor a hazai beszerzés jóval olcsóbb, mintha külföldről szeretnénk beszerezni a kutyát, ebben az esetben 2300 és 4000 euró közötti árral kell kalkulálni, no meg az útiköltséggel.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.