Schnauzer fajtaleírás

Schnauzer

Termet
KÖZEPES
Lakásban tartható
igen
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
13-20 kg
45-48 cm
Hím
15-21 kg
48-50 cm
Származás
Németország
Főbb tulajdonságai
Intelligens, hűséges, gyerekbarát
Várható életkor
13 - 16 év
Szőrzet
Hosszú
FCI besorolás
Pinscherek és schnauzerek
Színek
Hipoallergén
Igen

Technikailag a schnauzer nem különböző méretekben kapható, hanem szoros rokonságban állnak egymással a különböző méretű változatok képviselői. Az eredeti fajta a közép schnauzer volt, akiből később óriás schnauzert és törpe (miniatűr) schnauzert tenyésztettek tovább. Gyakorlatilag a három kutya megjelenés tekintetében megegyezik, a méretükben tapasztalható jelentős eltérés.

Legfontosabb ismérvük a hosszú és torzonborz szakáll és a bozontos szemöldök, ami kissé öregurassá teszi az ábrázatukat. Jellemükben ennél nagyobb eltérés tapasztalható.

Bár mindannyian a német tanyavilág szorgos alkalmazottai voltak, rendeltetésük eltérőségéből fakadnak a vérmérsékletbeli különbségeik.

 • Az óriás schnauzerek magabiztosak, erős kiállásúak, ennek köszönhetően domináns és határozott benyomást keltenek.
 • A közép schnauzerek kompaktak és sokoldalúak, őrzésben, terelésben és patkányírtásban találták meg önmagukat. Energikusak, erős akaratúak, megbízhatóak és szeretik a családjukat.
 • A törpe schnauzerek ereiben terriervér folyik, ezért sokkal élénkebbek, játékosabbak és szívesen tesznek az emberek kedvére, de a rágcsálókkal kíméletlenek.

* A közép schnauzer tulajdonságai!

Intelligencia
93%
Aktivitás
65%
Macskabarát
34%
Ugatós
88%
Szőrhullás
37%
Taníthatóság
89%
Gyerekbarát
90%
Házőrző
71%
Harapós
38%
Egészség
76%

Melyek a Schnauzer legfontosabb tulajdonságai?

Mini schnauzer kutyus.

Akár törpe, akár közepes, akár óriás schnauzer lesz a társad, rendkívül okos kutyával gyarapodhat a család. Magas intelligenciájának és könnyű motiválhatóságának köszönhetően jól tanítható és változatos feladatokkal látható el az eb, de a csökönyösség sem áll távol tőle.

Legfontosabb tulajdonságuk a családtagok feltétlen szeretete és védelmezése. Kiváló őrző-védő kutyák, ám amíg a törpe schnauzer maximum figyelmeztetni tud a veszélyre, addig az óriás schnauzer teljes vállszélességgel ijeszti el az illetéktelen behatolókat.

Csaholásban nem ismernek határt, még az árnyékot vető faágat is megugatják. Mindegyikük tele van energiával és lendülettel, atletikusak és remekelnek a kutyasportokban. Mozgásigényük magas, szívósak és még a törpe változat sem elégszik meg azzal, hogy egész nap henyélhet.

Jól kijönnek a gyerekkekkel, mindaddig, amíg a gyerkőcök tisztelettel bánnak velük. Játékosak és szerethetők, agresszióra csak az óriás schnauzerek hajlamosak. Lényegében alig hullik a szőrük, ezért a kutyaszőrre allergiások és a kutyaszőrtől irtózók is bátran tarthatják őket.

Gyors áttekintés

 • Magas intelligenciájuknak köszönhetően rendkívül gyorsan tanulnak, kiváló a memóriájuk, ezért jóra és rosszra egyaránt emlékeznek.
 • A schnauzereknél a túl magas szénhidrátbevitel és túl zsíros eledel fokozhatja a vesekő és a hasnyálmirigy elégtelenség rizikóját.
 • Az óriás schnauzerek termete, energiaszintje indokolhatja a nyers etetést, de számolnunk kell azzal, hogy a szakállukat meg kell tisztítani étkezés után.
 • Kifejezetten a lármás kutyák táporát erősítik, ezért érdemes energiát fektetni az ugatásról való leszoktatásra.
 • Szőrük alapos gondoskodást igényel, vízálló és nincs kutyaszaga, de a rendszeres fésülést és a kutyakozmetikát nem lehet megúszni.

Hasonló temperamentummal rendelkező kutyafajták

Kattints az alábbi fajtákra, ha olyan négylábút keresel, amely hasonló mérettel és tulajdonságokkal rendelkezik, mint a schnauzer.

Egyik kutyus sem nyerte el a tetszésed? Fedezd fel az összes kutyafajtát képekkel és érdekes fajtaleírással.


Ismerd meg közelebbről a schnauzerek legfontosabb közös tulajdonságait és különbségeit, hogy megtudd, melyik változat illik hozzád a legjobban!

Érdekes tények a Schnauzerről

Standard schnauzer naplementében.

A schnauzerek rengeteg érdekességet tartogatnak, függetlenül attól, hogy mini, közép vagy óriás termetűek. Mindegyikük sajátos személyiséggel bír, de sok tekintetben hasonlítanak egymásra. Ismerd meg a legkülönösebb információkat a schnauzerekről!

Három méretben léteznek

A schnauzerrel három különféle méretben találkozhatunk. Az Amerikai Kennel Klub külön fajtaként kezeli a három típust.

Európában inkább elterjedt az a nézet, hogy mindegyik méret ugyanazon fajtának a képviselője. Közös bennük, hogy mindegyik fajtát Németországban tenyésztették ki mezőgazdasági munkakutyának, különféle fajták bevonásával.

Az óriás schnauzer a legkiválóbb munkakutya

Az óriás schnauzer a legkiválóbb munkakutya.

Energiával teli, erős felépítésű és rendkívül intelligens kutya az óriás schnauzer. Sokoldalú munkakutya, aki akár marhák hajtásával is képes megbirkózni.

Sikeresek lehetnek rendőrkutyaként, kutató- és mentőkutyaként, de a katonaságnál is könnyen megtalálják a helyüket.

Az óriás schnauzer hűséges és bátor őrkutya

Az óriás schnauzer erős védelmező és területvédő ösztönökkel bír, nem véletlenül tartozik a legjobb házőrző kutyák közé. Fontos számára az otthon és a család védelme. Végtelenül hűséges a családjához, de a vidámság nem áll közel hozzá.

Nagyon komolyan veszi a feladatát, a látogatókat nem fogadja farokcsóválással és tárt karokkal, inkább gyanakvóan. A schnauzerek közül a legbátrabb és legrettenthetetlenebb.

A közép schnauzer az eredeti

A közép schnauzer az eredeti.

Elsőként a közepes termetű schnauzert tenyésztették ki, aki se nem nagy, se nem kicsi. Története egészen a középkori Bajorországig vezet vissza. Később a közép schnauzert fejlesztették tovább óriás és törpe schnauzerré.

Szakálluk nem véletlen

A drótszőrű schnauzer sokoldalú munkakutya, aki főként a kártevőkre vadászott, távol tartotta a rágcsálókat és védelmezte a tanyák haszonállatait. A schnauzer arcán látható szakáll fontos funkciót töltött be a munkája során.

Az erős és tömött szőrszálak megvédték a kutyákat attól, hogy a patkányok és más kártevők megharapják őket, miközben rájuk támadnak. A schnauzer név a német schnauze szóból származik, ami orrot vagy pofát jelent, vélhetően köze van a hatalmas pofaszakállhoz.

Strapabíró fajta

Miniatűr schnauzer kutya a parkban.

Még a fajta miniatűr képviselője, a törpe schnauzer sem törékeny kutyafajta. Ők is patkányvadászattal keresték meg a napi betevőt.

Erősek, izmosak, rettenthetetlenek, de sohasem agresszívak. Mellettük nem kell attól tartani, hogy egyetlen botlás miatt eltörik a lábuk, bátran birkózhatsz velük.

Háborús kutyák

A közép schnauzer bizonyította rátermettségét az első világháború alatt is. A német hadsereg őrkutyaként alkalmazta őket. A Vöröskereszt kisebb küldemények szállítására vetette be az okos ebet.

Igazi családtagok

Pici gyerek kutyával a parkban.

A fajta remek társ, odaadó tagja a családnak. Nem egygazdás kutya, a falka minden tagját egyformán szereti.

A kisebb egyedek nagyon jól kijönnek a gyerekekkel, toleránsak és játékosak, ideális barátok lehetnek. Az óriás schnauzer inkább házőrzéssel és a veszélyre való figyelmeztetéssel szolgálja a családját.

Felettébb sportosak

Törpétől az óriásig, a schnauzer eltökélt sportoló, aki élvezi a testmozgást. Még a mini schnauzerek is hajlandóak több kilóméteres sétákat megtenni, jól bírják a túrákat is. Nagyon jól teljesítenek a kutyasportokban, de a kanapén fekvés ellen sem emelnek kifogást.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Schnauzer megjelenése

A különböző méretű schnauzerek számos külső jegyükben hasonlítanak egymásra. Vitathatatlan a hasonlóság a drótszőr textúrája, az erőteljes szemöldök és szakáll, valamint az intelligens és éber arckifejezés között. A schnauzer jellegzetessége az előkelő, idős úriemberre emlékeztető ábrázat.

Közép schnauzer

Közép schnauzer megjelenése.

A standard vagy közép schnauzer felépítése sportos, négyzet alakú és cseppet sem törékeny alkat. Vaskos, erős lábak, rövid, egyenes hát jellemzi. Háromszögalakú füleik közepes méretűek, magasan tűzöttek.

Közepes méretű szemeik, sötétbarnák és ovális alakúak. Nagy orruk gömbölyded és fekete színű. Farkuk a testmérettel arányos, a hát fölé ível.

A hímek magassága 48-50 cm, súlya 15-21 kg. A nőstények picivel kisebbek, magasságuk 45-48 cm, súlyuk pedig 13-20 kg körül alakul.

Törpe schnauzer

Törpe schnauzer megjelenése.

A törpe vagy más néven mini schnauzer a közép schnauzer legkisebb változata. Súlyuk 5-9 kg közötti, marmagasságuk általában 30-35 cm körüli.

Mini mérete ellenére nem toy kutyafajta, sokkal strammabb, munkára termett, stabil vázszerkezetű eb. Sötétbarna szemeik mélyen ülnek, szintén ovális alakúak.

Füleik kisebbek, és a fejhez közel simulnak. Orruk mindig egyszínű fekete. Farkukat megemelten a gerinc vonala felett hordják.

Óriás schnauzer

Óriás schnauzer megjelenése.

Az óriás schnauzer a legnagyobb változat. Impozáns megjelenésével erőt és elszántságot sugároz. Mélyen ülő szemeik bölcsességről védelmezőképességről árulkodnak.

Színük a középbarnától a sötétbarnáig terjed. Orruk nagy és telt, egészen fekete. Farkukat középmagasan hordják.

A kanok magassága 65-70 cm, testtömegük 35-48 kg. A szukák 60-65 cm magasra nőnek, súlyuk 33-44 kg közötti.

A Schnauzer színvariációi

A Schnauzer színvariációi.

A schnauzerek vastag, dupla szőrzetű bundája puha aljszőrzetbőr és durva tapintású drótos fedőszőrzetből áll. A schnauzerek közepesen hosszú szőrzettel bírnak.

Alig hullajtják a szőrüket, ráadásul hipoallergénnek tekinthető a fajta. A legelterjedtebb szín a tiszta fekete és az ezüstszürke, melyet fekete és fehér szőrszálak alkotnak.

A szemöldök, a bajusz, az orcák, a torok, a mellkas, a lábak, valamint a farok alatti rész általában világosabb színű, de a szürke árnyalat uralkodó. A fajta jellegzetességét a hosszú szakáll és bajusz, valamint a bozontos szemöldök adja. Bundájuk ápolása és fazonírozása szakértelmet igényel.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Schnauzer vérmérséklete és személyisége

A Schnauzer vérmérséklete és személyisége.

A törpe, óriás és közép schnauzerek személyiségében sok hasonlóságot találunk, de vérmérsékletük bizonyos karakterekben eltér. Mindhárom kutyát mezőgazdasági farmok körüli munkákra tenyésztették, ezért teherbírásukban, elhivatottságukban és területvédő ösztöneikben osztoznak.

Rajonganak az emberekért, igyekszenek a gazdáik kedvére tenni és mérettől függetlenül védelmezik az otthonukat. Kivételesen okos kutyák és jól taníthatók, de mozgásigényük eltér.

Kiváló őrkutyák

A standard schnauzerekre nem jellemző agresszió, de nagyon sokat ugatnak akkor, ha idegenek haladnak el a porta előtt. Az ismeretlen emberekkel gyanakvóan bánnak, és a gyermekek általi bosszantást, piszkálást sem tűrik, előfordulhat, hogy harapással vagy csipkedéssel honorálják. Más kutyákkal jól kijönnek, ha összeszoktatjuk őket.

Az óriás schnauzereknél előfordulhat agresszív viselkedés, meglehetősen domináns a jellemük, főleg azonos nemű kutyákkal szemben, ezért sok energiát kell fektetni a szocializálására.

A törpe schnauzerek túl kicsik ahhoz, hogy igazából védelmezzenek, de ők maguk nincsenek ezzel tisztában. Éberek és nagyon figyelnek minden neszre, és a tőlük elvárhatónál sokkal mélyebb és kitartóbb ugatással jelzik a közeledők lépteit.

Az ugatás mindhárom schnauzernél hasznos, ugyanakkor idegtépő probléma lehet, amiről jobb őket minél előbb leszoktatni.

Nem kedvelik a kisállatokat

Németország egyik legjobb, és legsokoldalúbb munkakutyája a schnauzer. Változatos feladatokat láttak el a farmokon és máig akkor a legboldogabbak, ha feladatokat adunk nekik.

Őseik ösztönei a mai napig elevenen élnek bennük, ennek köszönhetően a kisállatokat, rágcsálókat, macskákat nehezen viselik el. Sosem lehet magukra hagyni őket a cicával, mert bármennyit is szoktatod hozzájuk őket, egyszer biztos felülkerekedik az ösztönük és üldözőbe veszik a cirmosokat.

A törpe schnauzerek viselik a legjobban a macskák és madarak társaságát, de csak akkor, ha egészen pici koruktól megbarátkoznak velük.

Okosak, könnyen tanulnak, de makacsok

Kiskutya a gazdájával.

Magas intelligenciájuknak köszönhetően nagyon gyorsan tanulnak, kiváló a memóriájuk, ezért jóra és rosszra egyaránt emlékeznek. Következetes neveléssel, magasszintű engedelmességi tréninggel a legjobb oldalukat hozhatjuk elő.

A mini schnauzerek például ügyesen mutatnak be trükköket, egészen összetett mutatványokra is könnyedén megtaníthatók.

A törpe schnauzerek ritkán makacskodnak, örömmel veszik az oktatást és azt sem bánják, ha folyton ismétlődő, monoton feladatokat kell végrehajtaniuk, ami igencsak megkönnyíti a kiképzésüket.

Az óriás schnauzereknek erős a temperamentuma és nagyon önállóak. Nem jellemző rájuk példás szorgalom, inkább akaratosak, ezért feltétlenül el kell fogadtatnod velük, hogy te vagy a falkavezér, mielőtt belekezdenél a kiképzésükbe.

A törpe schnauzer a legbarátságosabb

Kis testben nagy terrier lélek. A törpe schnauzer hajlamos megfeledkezni a méretéről és szívesen felveszi a harcot a nála nagyobb kutyákkal.

Rendkívül lendületes és szórakoztató fajta. A törpe schnauzer igazi gyerekbarát kutyafajta, ő barátkozik meg a legjobban a csöppségekkel, imádják a gyerektársaságot és kimeríthetetlenek, ha játékról van szó. Szerencsére nem túl törékenyek, jól viselik a huncutkodó porontyokat is.

Természetesen a gyerekeknek meg kell tanítani, hogy finoman bánjanak az ebbel. Gyerekek mellé leginkább a törpe schnauzer ajánlott, hiszen rájuk jellemző legkevésbé a harapás és az agresszió.

Az idegeneket ők sem kedvelik, de ha gyerekek jönnek vendégségbe, és azt látják, hogy a család kedvesen bánik a jövevényekkel, akkor a miniatűr schnauzer is nagyobb hajandóságot mutat a barátkozásra, de ha a gyerekek bántják, akkor felhagy az udvariassággal és kimutatja a foga fehérjét.

Végtelenül hűségesek

Az eredetileg farmok őrzésére, a gazdálkodók és értékeik védelmére tartott kutyák számára a legfontosabb a saját családjuk biztonsága és szeretete. Hűségük nem ismer határt.

Az idegeneket képesek elfogadni, akár udvariasak is lehetnek velük, de bármi történik, a kedvencük mindig a saját családjuk marad. Igénylik, hogy részt vehessenek a család életében, folyton figyelemre és az ember közelségére szomjaznak.

Szinte bármilyen családi aktivitásban részt vesznek, fárasztó kirándulásra is elkísérnek, csak azért, hogy melletted lehessenek. Szeretetük és hűségük gyakran abban mutatkozik meg, hogy folyton a nyomodban járnak, árnyékként követnek mindenhová.

A kanapékirálykodást sem vetik meg, az óriás schnauzer kivételével a kisebb testű egyedek hajlandók órákat is eltölteni az öledben.

Kinek ajánlott a Schnauzer?

Öreg bácsi a kutyáját tanítja pacsizni.

A különböző méretű schnauzerek eltérő gazdit igényelnek, hiszen jellemükben és mozgásigényükben különbség tapasztalható. Mindegyikük társasági kutya, igénylik az emberek közelségét és nem viselik jól a magányt.

Okosak és jól taníthatók, jól kijönnek a gyerekkel is, ezért ideális családi kutya válhat belőlük. Szőrük alapos gondoskodást igényel, vízálló és nincs kutyaszaga, de a rendszeres fésülést és a kutyakozmetikát nem lehet megúszni.

Törpe schnauzer

A törpe schnauzer bátran tartható kezdő kutyások, lakásban élők és kutyaszőrre allergiások által is. Hűséges és ragaszkodó kutyák, akik nagyon barátságosak és játékosak.

Gyakran árnyékként követik a gazdájukat. Méretük ellenére mozgásigényük meglepően magasnak mondható, legalább 2 óra aktív sétát, játékot kell beiktatni több etapban minden nap, különben nyugtalanná válnak.

Remek jelzőkutyák, hangos ugatással jelzik a közeledőket. Vadászösztöne a mai napig erős, a kisállatok nincsenek biztonságban mellette, így nem ajánlott hörcsögöt, cicát vagy nyuszit tartani mellette, mert könnyen prédának nézheti.

Közép schnauzer

A közép schnauzerhez nem árt némi kutyás tapasztalat és szabadidő, melyet a kutya kiképzésére fordíthatunk.

Megfelelő neveléssel tartható kutyákkal és gyerekekkel együtt is. Amennyiben kellő fizikai és mentális stimulációban részesülnek, tarthatók lakásban is.

Óriás schnauzer

Az óriás schnauzer eredendően munkakutya, akit határozott személyiséggel és magas mozgásigénnyel bír. Feltétlenül tapasztalt gazdi mellé ajánljuk, aki sok időt képes áldozni a kutya sétáltatására és magasszintű kiképzésére.

Territoriális ösztönei miatt tanítás nélkül is kiváló házőrző, hűséges, családjához ragaszkodik, mindig védelmezi őket. Emellett nagyon magas az intelligenciája, igényli a feladatokat, legyen szó házőrzésről, engedelmességről, sportokról, a szennyes összegyűjtéséről vagy akár vakvezetésről.

Mérete és magas mozgásigénye miatt feltétlenül kertes házban ajánlott a tartása. Az ellentétes nemű kutyákkal jól kijön, de dominanciája gondot okozhat, ha a háztartásban azonos nemű kutyák is élnek.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Schnauzer eredete

A Schnauzer eredete.

A schnauzerek eredete meglehetősen ködös. Annyit biztosan tudunk, hogy Németországból származnak és eredetileg farmokon teljesítettek szolgálatot. Úgy tartják, hogy a közép schnauzer az eredeti, már a középkorban is hivatkoztak rá.

A közép schnauzer kiváló patkányozó kutya. Eredendően patkányvadászatra, terelésre és őrzésre tenyésztették, vélhetően terelőkutyák és őrkutyák keresztezésével, később pedig a szürke wolfspitz és a fekete uszkár is a vérvonalat gazdagította.

Kezdetben a német pincsert és a standard schnauzert egy fajtaként kezelték, csupán a drótszőr miatt tettek különbséget köztük. Előfordult, hogy egy alomba születtek. Az első világháború után fokozódott a népszerűségük, a háború alatt a Vöröskereszt segélyszervezeteinél is segédkeztek.

Legnagyobb változata az óriás schnauzer, akit a közép schnauzer és nagytestű kutyák keresztezésével hoztak létre. Többek között drótszőrű juhászkutyák, flandriai pásztorkutyák és német dogok frissítették a vérvonalat, ezáltal egy nagytermetű terelőkutya jöhetett létre, akivel már marhacsordákat is terelhettek a vásárba.

Később gyakran alkalmazták őrzőkutyaként gyárakban, raktárakban és rendőri munkára is kiképezték őket. Mindkét világháborúban dolgoztak hírvivőként és őrkutyaként. Gyakran emlegették őket müncheni schnauzerként és orosz medve schanuzerként.

Az első törpe schnauzert 1899-ben regisztrálták, a mini változat számít a legújabbnak a típusok közül. Vélhetően már a standard schnauzerekből tenyésztették ki, uszkárok és affenpincserek bevonásával azzal a céllal, hogy patkányvadászként tevékenykedjen a tanyákon. Egy időben még affenschnauzernek és drótszőrű törpepincsernek is nevezték őket.

A schnauzer FCI besorolása alapján (II.) Pinscherek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák csoportjába és a (1.) Pinscherek és schnauzerek szekcióján belül a (1.2) Schnauzerek típusába tartozik.

Híres Schnauzerek és gazdáik

Az elmúlt években jelentősen nőtt a schnauzerek népszerűsége a hírességek körében is, de korábban is kedvelték őket a sztárok.

 • Doris Day és Ingrid Bergman indította a sort, manapság pedig Usher, 50 Cent és Keyshia Coles énekesek, illetve Katherine Heigl színésznőt láthattuk közös fotón a kedvencükkel.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Schnauzer etetése

A Schnauzer etetése.

A schnauzerek táplálásánál alapvető, hogy jó minőségű, teljes értékű eledellel tápláljuk. A különböző méretváltozatok etetésekor fontos szempont az adott egyed szükségleteinek megfelelő etetés.

Nemcsak az elhízás megakadályozása miatt, hanem a megfelelő ütemű fejlődés, az energiaszint biztosítása és a tápanyaghiányból fakadó betegségek elkerülése érdekében is.

Hogyan tápláljuk a Schnauzert? 

Különösen fontos a három különböző méretben létező schnauzer esetében, hogy minden esetben az életszakaszának és a testméretének megfelelő kutyaeledelt válasszuk.

A schnauzerek között találunk kisméretű, közepes- és nagytestű változatokat is, és leginkább ez az ismérv határozza meg az etetés módját, a táplálék összetételét és mennyiségét. Ezt követi a kutya életkora és az aktivitása, majd az egészségi állapota.

Az étel kiválasztásánál a jó minőségű fehérjéket tartalmazó, zöldségekben gazdag, és alacsony zsírtartalmú eledelek közül érdemes válogatni. A nehezen emészthető szénhidrátokat, elsősorban a gabonaféléket, szóját, kukoricát és búzát lehetőleg kerüljük, mert ezek nemcsak allergizálhatnak, de emésztési gondokat is okozhatnak.

A konyhai maradékokat, a fűszeres ételeket és zsíros falatokat kerüljük, helyettük friss zöldségekkel és gyümölcsökkel dobjuk fel a kutya étrendjét. Szorítkozz a kutyatáp csomagolásán megadott mennyiségre, mert a kutya túletetése nem ritkán laza székletet, hasmenést, illetve elhízást okoz.

Mivel tápláljuk a Schnauzert?

Nyers etetés.

A megfelelő kutyatáp kiválasztása nem könnyű feladat, különösen akkor, ha nem kielégítő a kedvencünk egészsége. A táplálkozás hatalmas jelentőséggel bír a schnauzerek állapotára.

A túl magas szénhidrátbevitel és túl zsíros eledel fokozhatja a vesekő és a hasnyálmirigy elégtelenség rizikóját. Etetésüknél szóba jöhet a száraz táp, a nyers etetés és a nedves eledel is.

Az óriás schnauzerek termete, energiaszintje indokolhatja a nyers etetést, de számolnunk kell azzal, hogy a szakállukat meg kell tisztítani étkezés után.

Általánosságban a jó minőségű száraz eledel a legjobb választás számukra, mert ez maszatmentesen fogyasztható, jót tesz a fogaknak és koncentráltan tartalmazza a növekedéshez, fejlődéshez és a fenntartáshoz szükséges mikro- és makrotápanyagokat.

A válogatós kutyusok eledele kiegészíthető főtt tojással, párolt hússal, zöldségekkel, esetleg szaftos, konzerv eledellel. 4 hónapos kortól bevezethetők a gyümölcsök, ám ezek mennyiségére ügyelni kell, mert némelyiknek magas lehet a cukortartalma.

Mennyi kalóriára és fehérjére van szüksége a Schnauzernek?

Kutya a gazdájától várja az ételt.

Felnőttként a schnauzerek számára a magas fehérjetartalmú és alacsony zsírtartalmú étrend a mérvadó. Fehérje és kalóriaigénye meghatározásában a testmérete és aktivitása, valamint a kora játszik szerepet.

A schnauzer kifejlett súlya és testmérete alapján 3 csoportba sorolható.

 • Törpe schnauzer: 5-9 kg
 • Közép schnauzer: 13-20 kg
 • Óriás schnauzer: 33-48 kg

Kalória

A pontos kalóriabevitel kiszámítását főként az aktvitás határozza meg. Általánosságban elmondható, hogy maximum 10-14% zsírtartalmú eledellel boldogulnak a legjobban a schnauzerek, idős korba lépve a zsiradék mennyisége 8-12% lehet.

 • A mini schnauzer 2-6 hónapos korában 140-460 kcal-t, felnőttként 465-775 kalóriát, idős korától napi 400 kalóriát igényel.
 • A közép schnauzer kölyök átlagosan 1000 kalóriát, felnőttként 1600, idős korban pedig 800 kalóriát eszik naponta.
 • Az óriás schnauzer kalóriaigénye kölyökkorban 1680 kcal, aktív felnőttként akár 3100 kcal, idősként pedig 2000 kcal/nap.

Fehérje

Fehérjeszükségletük felnőtt korban 24% körül alakul. A protein és a benne található aminosavak elengedhetetlenek a növekedéshez és az izomzat fenntartásához. Mozgásigényes fajta lévén sok fehérjét igényelnek, testsúlykilogrammonként 2 g fehérjével számolhatunk.

 • Törpe schnauzer: 10-18 g/nap
 • Közép schnauzer: 26-40 g/nap
 • Óriás schnauzer: 66-96 g/nap

Szüksége van a Schnauzernek táplálék-kiegészítőkre?

Vitamin kiegészítő.

Elsődleges, hogy a schnauzerek kiváló minőségű eledelt fogyasszanak, mely képes biztosítani a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat, mert ezek jelentős szerepet játszanak a kutya egészségében.

A vitaminok elengedhetetlenek a látás, a csontok és az anyagcsere támogatásához. Az ásványi anyagok pedig az erős csontozatért és fogazatért felelnek. A zsírsavak a bőr és a szőr egészsége mellett a fejlődéshez és a kognitív funkciók megőrzéséhez járulnak hozzá.

Mivel a schnauzerek többféle betegségre is hajlamosak, ezért érdemes lehet célzottan, a kedvenced egészségügyi állapotának megfelelő étrend-kiegészítőkkel támogatni a kutya életminőségét és egészségének megőrzését.

 • Az érzékeny gyomrú mini schnauzereknél érdemes rostokkal és a probiotikumokkal támogatni az emésztést.
 • A mozgásszervi problémákkal küzdő óriás schnauzerek profitálhatnak a porcerősítő készítmények szedéséből, így a kondroitin, glükozamin és MSM-tartalmú táplálék-kiegészítők hasznosak lehetnek.
 • Hasnyálmirigy-gyulladásra hajlamos közép schnauzerek számára elengedhetetlen az emésztőenzimek pótlása.

Minden esetben kérd ki az állatorvos tanácsát az étrend-kiegészítők bevezetése előtt! További információt a vitaminokról és kiegészítőkről itt találsz.

Leggyakoribb kérdések a Schnauzer etetésével kapcsolatban

Száraz és nedves kutyatáp.

Mennyire hízékony?

Érdekesség, hogy az elhízás leginkább a törpe schnauzereket érinti, közülük is főként a nőstényeket. A schnauzerek mozgásigénye mérettől függetlenül magas, így, ha elhanyagoljuk velük a mozgást és túl sok ételt adunk nekik, akkor még a sportra termett kutyusok is felszedhetnek néhány kilót.

Az óriás schnauzereknél különösen ügyelni kell a helyes testsúlyra, mert az elhízás tovább ronthatja a mozgásszervi betegségeket.

Mennyire válogatós?

A schnauzerek nem törvényszerűen válogatósak, de bármikor finnyássá válhatnak. Általában a törpe schnauzerek válogatnak a leggyakrabban, de bármelyik változatot könnyű elkapatni. Igen, a válogatósság kialakulásának oka leginkább az, hogy finom falatokkal és maradékkal kényeztetjük el a kedvencünket.

Milyen gyakran kell etetni?

Az etetés gyakorisága leginkább a schnauzer testméretétől függ. A kistestű kutyusokat gyakrabban kell etetni, esetükben felnőttként is napi háromszori étkezéssel számolhatunk.

A közép és óriás schnauzerek esetében célszerű a napi kétszeri etetésre hagyatkozni. Kölyökként mindegyik fajtát etesd naponta 3-4 alkalommal, majd fokozatosan, ahogy elérik a kifejlett testméretüket csökkentsd az etetések számát.

Mennyire érzékeny a gyomra?

A schnauzerek közül leginkább a törpe schnauzerek küzdenek gyomorproblémákkal, emésztési rendellenességgel. A túl zsíros eledelek a közép és óriás schnauzerek gyomrát is megviselik, ezért jobb, ha alacsony zsírtartalmú eledelt választasz a fajta képviselőinek.

Hajlamosak ételallergiára?

Többnyire a marha- és csirkehús váltja ki az allergiás reakciót, de a schnauzerek körében számolni kell a hal, a tej, a kukorica, szója és a tojás allergénekkel is, melyek fogyasztása számos kellemetlen tünetet okozhat a kutyának. Az ételek mellett gondot okozhatnak a pollenek, fűfélék, tisztítószerek és a gyógyszerek is.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Schnauzer egészsége

Schnauzer kutya állatorvosnál.

A kutyatartás rengeteg örömet tartogat és egyben hatalmas felelősséggel jár. Ahhoz, hogy egészséges lehessen a kedvenced, táplálnod kell, fizikai és mentális stimulációt kell biztosítanod számárára, és gondoskodnod kell róla betegség esetén.

A schnauzerek különféle örökletes rendellenességtől szenvedhetnek. Sok örökletes betegségen osztoznak a különböző méretű egyedek, de bizonyos betegségek jellemzőbbek egy-egy fajtaváltozat egyedeire.

Mennyire egészséges a Schnauzer?

A schnauzerek általában egészségesek, de sokukat érinthetik örökletes betegségek, melyek megrövidíthetik az életüket. Átlagos élettartamuk változatonként eltér.

A miniatűr schnauzerek várható élettartama 12-15 év, a közép schnauzerek 13-16 évig élnek, míg az óriás méretűek várhatóan 10-12 évet élnek meg.

A miniatűr vagy törpe schnauzerek élettartama hosszú, de többféle betegség kísérti őket, mint nagyobb társaikat. A közepes schnauzerek egészségesebbnek mondhatók, míg az óriás schnauzerek viszonylag rövid életet élnek meg.

A Schnauzer leggyakoribb betegségei

A legjellemzőbb betegségek terén eltérés tapasztalható a törpe, a közép és az óriás schnauzer között, ezért méretváltozatonként ismertetjük a leggyakoribb betegségeket.

Számos kór mindhárom fajtát érintheti, előfordulásuk gyakorisága azonban különbözik a méretváltozatok között. Érdemes tisztában lenni a legelterjedtebb fajtabetegségekkel, hogy megfelelő ellátásban részesülhessen kedvencünk.

Törpe schanuzer

Törpe schanuzer betegségei

Vesekő

A törpe schnauzerek esetében számolni kell a vesekő lehetőségével, a fajta különösen hajlamos a betegségre. Főként a hímeket érinti a betegség, de a nőstényeket sem kíméli.

Örökletes húgyúti rendellenességük okán kitettebbek a húgyúti fertőzéseknek is. 6 évnél idősebb kutyusok esetén érdemes figyelni a vesekő jeleit.

A tünetek között a fokozott vagy csökkent vizelés, véres vizelet, láz, letargia, rossz étvágy, hányás, vesefájdalom fordulhat elő. A vesekő életveszélyes lehet, akár teljes húgyúti elzáródást okozhat, illetve csökkenti a kutya várható élettartamát.

Myotonia Congenita

Örökletes izombetegség, mely során a kutya spontán izomösszehúzódást tapasztal, összerándul és megmerevszik, mintha lebénulna. A kutya tudatállapota ilyenkor tiszta, de nem képes megmozdulni.

A roham végén lassan visszanyeri az irányítást az izmai felett, kezdetben merevek, imbolyognak, míg újra normálisan képesek járni. Az állapotot előidézheti az, ha a kutya túl megerőltető mozgást végez. A recesszív öröklődésű betegség DNS-teszttel szűrhető.

Közép schnauzer

Közép schnauzer betegségei.

Szívbetegség

A közép schnauzerek között gyakori a dilatációs kardimiopátia. Kialakulásában genetikai és környezeti tényezők, köztük a tápanyaghiány játszhat szerepet.

A szívkamrák tágulata, elvékonyodása és elgyengülése okán a szív nem képes elegendő oxigénnel ellátni a kutya szervezetét, akár hirtelen szívhalál is kialakulhat.

A tünetek változatosak, például étvágycsökkenés, sápadt íny, köhögés és légzési nehézség figyelhető meg. Ha korán észlelik, az állapot gyógyszeres kezeléssel kezelhető.

Hasnyálmirigy-gyulladás

A hasnyálmirigyben termelődő enzimek segítik a táplálék megemésztését. Amennyiben a szerv begyullad, az itt termelődő enzimek felszabadulnak és aktiválódnak, ami tovább károsítja a szervet és a környező szöveteket.

Kezelés nélkül súlyos emésztési zavarokat okozhat. A hasnyálmirigy-gyulladás kockázatát növeli az elhízás, a cukorbetegség, a zsírokban gazdag táplálék és a genetikai hajlam. Tünete a hányás, hasmenés, fájó gyomor, étvágytalanság, letargia, láz és puffadás.

Óriás schnauzer

Óriás schnauzer betegségei.

Szembetegségek

Az óriás schnauzerek körében meglehetősen gyakori a látószervekhez kapcsolódó rendellenesség, ami drámai hatással lehet a kutya életminőségére.

A glaukóma korai vaksághoz vezet, és rendkívül fájdalmas betegség. Tünetei a kancsalság, a könnyező szem, a szaruhártya elkékülése és a szemfehérje vörössége, súlyos esetben a szemek kidudorodása.

A szürkehályog ezzel szemben nem fájdalmas, főként idős korban fordul elő. A szemlencsék idővel zavarossá válnak, egyre romlik a kutya látása. A szürkehályog szerencsére kezelhető, műtéti beavatkozással javítható a kutya állapota.

Gyakori még az örökletes eredetű progresszív retinális atrófia, melyben a látóidegek sorvadnak. Tünete az éjszakai vakság, a tág pupillák. A PRA akár 3-5 éves kor között is jelentkezhet, nem okoz fájdalmat a kutyának, de nem gyógyítható, ezért a kutya idővel teljesen elveszíti a látását.

Mozgásszervi problémák

Nagy testméretéből fakadóan számos betegség terheli az óriás schnauzer mozgásszerveit. Gyakori a csípő- és könyökízületi diszplázia, mely fejlődési rendellenesség eredménye. Sok fájdalommal és gyulladással jár, ami megnehezíti a járást, felkelést.

Nem ritka a térdszalag szakadás és a térdkalács elmozdulása sem, ami stabilizációs műtétet igényel.

A kölyök óriás schnauzereknél gyakori a csontfájdalom, melyet a növekedés közben fellépő gyulladás okoz. Hatására a kutya nem egyenetlenül terheli a lábait, ami miatt rendellenes járás alakulhat ki. A probléma fájdalomcsillapítással és rehabilitációval orvosolható.

Mindegyik állapotot súlyosbítja a túlsúly, ezért minden életkorban ügyelni kell a kutya egészséges testsúlyának megtartására, és tisztában lenni az elhízás okaival.

Mi a Schnauzer elpusztulásának leggyakoribb oka?

A schnauzerek körében a leggyakoribb halálozási ok a rák. Eltérő ráktípusok jellemzőek az egyes változatokra.

 • A standard schnauzerek hosszú életet élnek, esetükben főként a hemangioszarkóma jellemző, mely a sejteket és a vért támadja idős korukban. A tumorok megjelenhetnek a lépben és más belső szervekben, sérülésük esetén belső vérzés jelentkezhet.
 • Az óriás schnauzereknél elterjedt a bőrrák, főleg a laphámsejtes karcinóma. Jellemzően a körömágyat támadja, ami miatt az ujjak megduzzadhatnak. Terjedésének megfékezésére amputáció javasolt.
 • A törpe schnauzerek esetében a rák mellett a szívbetegség halálos kimenetelével is számolni kell.

A rák kialakulásnak kockázata a kutyáknál is mérsékelhető. Olvasd el az ebben a témában írt cikkünket!

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Schnauzer nevelése

Miniatűr schnauzer labdával.

Az óriás, a közép és a törpe schnauzerek kiképzése nem nehéz akkor, ha megfelelő technikát és megközelítést választunk. Alapvetően emberszerető és kedvünkre tenni vágyó kutyák, akik okosak és agilisak, sok trükkre megtaníthatók.

Méretükből és jellemükből adódóan akad némi eltérés az egyes változatok nevelése között, más szempontokat kell figyelembe venni.

Kezd a nevelést mielőbb

A kölyökkutyák nagyon gyorsan tanulnak, és amit szivacsként magukba szívnak az első hónapokban, egész életükben meghatározza a viselkedésüket.

Az idősebb kutyáknak is meg lehet tanítani a trükköket, de a berögzült rossz szokásoktól már nem könnyű őket megszabadítani, ezért célszerűbb okosan felépíteni a kiképzést és hamar elkezdeni.

Kezdd az egyszerű, alapvető parancsokkal, és érd el, hogy végrehajtsák őket. A schnauzer intelligens kutya, ha azt tapasztalja, hogy nem kell minden feladatot végrehajtania, akkor elkönyveli magában, hogy a szófogadás opcionális, a parancsok nem kötelező érvényűek.

Parancsadáskor a hangod legyen nyugodt, sugározzon tekintélyt, de sose kiabálj. Egyszer, maximum kétszer mondd ki a vezényszót, majd jutalomfalattal csalogasd a kívánt pozícióba a kutyát, végül pedig dicsérd meg.

Kettőnél többször ne ismételd a parancsot, mert a kutya hozzászokik, hogy az első 2-3 parancsot nem kell komolyan venni, ráér megtenni, amit elvársz tőle.

Jutalomalapú tréning

Jutalomalapú tréning schnauzerrel.

A schnauzerek nagyon jól reagálnak a pozitív megerősítésen, motiváción alapuló kiképzésre, mely erőszak nélkül, kizárólag az ismétlésekre és a következetességre épül.

Bánj a kutyával kíméletesen és emberségesen és törekedj arra, hogy halkan, kedvesen és bátorítóan viselkedj vele a képzés alatt.

A tréning legyen szórakoztató, élvezze a kutya a tanórákat, lehetőleg iktass be játékokat, például keressen jutalomfalatokat, bújócskázz vele, hogy ne unja el magát abban, hogy egymás után folyton leülteted.

A helyes kommunikáció, a bíztatás és a dicséret meghozza az eredményt anélkül, hogy a kutya félni kezdene tőled, behódolna és stresszesé válna.

Ne szidalmazd

A schnauzerek rengeteg figyelemre vágynak, és bármire képesek, hogy megkapják azt. A cél az, hogy a kutya helyes viselkedéssel nyerje el a figyelmedet.

Amennyiben a kutya rosszalkodik, például szétrágja a tárgyainkat, vagy ellenáll a parancsnak, hagyd magára, ne törődj vele pár percig. Ha ennek az ellenkezőjét teszed, és leszidod a kutyát, megkergeted a szétrágott papuccsal, akkor a kutya eléri a célját és figyelmet kap.

Megtanulja, hogy a rosszalkodással több figyelemhez jut, ezáltal motivációt érez arra, hogy tönkre tegyen valamit csak azért, hogy foglalkozz vele.

Kézhez szoktatás

Schnauzer kézhez szoktatása.

Mérettől függetlenül minden schnauzert kézhez kell szoktatni. Tulajdonképpen minden kutyának el kell fogadnia az emberi érintést, de a schnauzereknek azért sincs választása, mert rengeteg ápolást igényelnek, és gyakran tapogatják őket az idegennek számító kutyakozmetikusok.

A kézhez szoktatás legideálisabb időpontja egészen pici korban van, de a tapogatást nem lehet abbahagyni felnőtt korban sem.

Amíg a kutya kicsi, elfér az öledben, vedd magadhoz, simogasd és adj neki jutalomfalatot, nézz bele a fülébe, fogd meg a lábát, nézz a szemébe, nézz bele a szájába, és minden lépés után adj neki egy csemegét, hogy finomsággal kösse össze az emberi érintéseket.

A felnőtt kutyáknál is hasonlóan járj el, ülj melléjük a földre és tetőtől talpig végezd el a gyakorlatot. A kézhez szoktatással biztosítható, hogy a kutya nyugodt maradjon akkor is, ha állatorvosnál van, gyógyszert adunk neki, vagy nyírják a szőrét.

Ugatásról való leszoktatás

Egyetlen kutyát sem lehet teljesen leszoktatni arról, hogy ugasson, de az ugatás bizonyos mértékig kontrollálható.

A schnauzerek kifejezetten az ugatós kutyák táporát erősítik, ezért érdemes energiát fektetni abba, hogy mérsékelhető legyen a csaholás gyakorisága.

Kiképzéssel megtanítható, hogy mikor ugasson az eb, és parancsszóra abbahagyja, így elkerülhető, hogy a túlzottan éber eb őrületbe kergesse a szomszédokat.

Mire figyelj az óriás schnauzer nevelésénél?

Mire figyelj az óriás schnauzer nevelésénél?

Az óriás schnauzer nagytestű munkakutya, aki energikus, erős és rendkívül intelligens. Számukra elengedhetetlen a testmozgás, legalább napi 1 órát arra kell szánni, hogy lemozgassuk a kutyát, enélkül semmire sem megyünk az oktatással.

Ha a kutya tele van energiával, akkor képtelen figyelni, előjöhetnek a viselkedési problémák és kezelhetetlenné válik. A tréninget előzze meg egy kiadós, szaglászással tarkított séta, szaladgálás a kertben, hogy képes legyen a monoton feladatok végrehajtására.

A fizikai fárasztás mellett kapjon nagy hangsúlyt a mentális fárasztás. Erre kiválóan alkalmasak a szimatszőnyegek, a fejtörő játékokba rejtett csemegék. Fontos, hogy ahogy növekszik a kutya egyre több tárgy nevét tanítsd meg neki, és gyakoroltasd vele ezen tárgyak apportírozását, melyben elfáradhat.

Mire figyelj a törpe schnauzer nevelésénél?

Mire figyelj a törpe schnauzer nevelésénél?

Keltsd fel a figyelmét

Intelligenciájának köszönhetően a mini schnauzer nagyon könnyen nevelhető, az első hetekben rengeteg dolgot képes elsajátítani. Ugyanakkor magas energiaszintje és alacsony fókusza hátráltathatja a kiképzést.

Az első és legfontosabb, hogy elnyerd a kutya figyelmét, felkeltsd az érdeklődését, különben a repkedő pillangók is képesek teljesen lefoglalni.

Az első néhány edzés szóljon arról, hogy megtanítod a kutyát arra, hogy figyeljen rád. Használd a nevét, adj neki jutalomfalatokat és dicsérd meg, amikor rád néz, követ téged.

Szoktasd össze a macskával

A törpe vagy miniatűr schnauzereket kártevők elkergetésére tenyésztették, ezért ösztönösen üldözőbe veszik a náluk kisebb szőrös, tollas élőlényeket.

Nem viselik jól a hörcsögöket, mókusokat, egereket és patkányokat, de még a macskával sem barátkoznak szívesen.

Ha cicát is tart a család, akkor érdemes apránként, fokozatosan összeszoktatni a kutyát a macskával. Sok gyakorlással elérhető, hogy a kutya megtűrje a macskát, de sosem fog rajongani érte, illetve bármikor fordulhat a kocka, és felülkerekedhet rajta a vadászösztöne.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Schnauzer ápolása

A Schnauzer ápolása.

A schnauzerek azon kutyafajták közé tartoznak, akiknek az ápolását nem lehet elég komolyan venni. Ahhoz, hogy jól mutassanak, minden nap foglalkozni kell velük, és rendszeresen el kell látogatni velük a kutyakozmetikushoz.

Az alapvető gondoskodáshoz hozzátartozik a fésülés, a fogmosás, a szemek és a fülek tisztántartása, mely összességében néhány percet vesz igénybe.

Szemtisztítás

Nedvesíts be egy puha törlőkendőt meleg vízbe, csavard ki, majd óvatosan törölgesd meg vele a kutya szemeit. A nedves rongy segít eltávolítani a piszkot a szemkörnyékről, ezáltal friss és tiszta lehet a kutya szeme.

Fültisztítás

A piszkos fül a baktériumok és élesztőgombák kedvelt helye. Túlszaporodásuknak kedvez, hogy a schnauzerek fülkagylója szőrös, emiatt sokkal gyakrabban kell átvizsgálni és megfelelő eszközökkel tisztítani.

Az elhanyagolt fülekben felgyűlhet a kosz, a fülzsír és beindulhat a gyulladás folyamata. Érzékeny terület lévén, a legjobb megoldás a megelőzés és a gyakori, óvatos tisztogatás.

Fésülés

A napi fésülés, amellett, hogy gondozottá teszi a bundát, lehetőséget teremt arra, hogy átvizsgáljuk a kutya bőrét, bolhákat, kullancsokat, fertőzés jeleit vagy dudorokat keressünk.

Fésüld mindig a növekedéssel megegyező irányba a szőrt, és amennyiben kifésülhetetlen gubancokkal találkozol, vágd ki azokat ollóval.

Minél nagyobb a kedvencünk, annál hosszabb ideig tart a művelet. Az óriás schnauzerek esetében különösen fontos, hogy piciként hozzászokjanak a fésüléshez, különben felnőttként türelmetlenek lehetnek.

Fürdetés

Törpe schnauzer kutya hajszárítózása.

Két professzionális fürdetés között érdemes hetente egyszer meleg vízzel leöblíteni a kutyát, hogy a szennyeződéseket lemoshassuk a bundáról. A hagyományos, samponos fürdetést ne vigyük túlzásba, bőven elegendő 6 hetente rászánni magunkat.

Körmök ápolása

A kutya körmeit érdemes naponta ellenőrizni, megfigyelni az esetleges töréseket, repedéseket, illetve rápillantani a talppárnákra, melyeken sérülések keletkezhetnek.

Amennyiben a kutya körmei és tappancsai rendben vannak, bőven elég havonta egy alkalommal visszavágni vagy megreszelni a körmeiket.

Szájhigiénia

A fogak és a száj egészségéhez elengedhetetlen a napi fogmosás.

A kutyák ínye kemény és rózsaszín, amennyiben ettől eltérést tapasztalunk, például az íny duzzadt, vagy véres, illetve kellemetlen a kutya lehellete vagy lepedékes a foga, az azt jelzi, hogy komolyabb erőfeszítéseket kell tennünk a szájhigiénia fenntartására.

A fogkefével történő fogmosás mellett, fogtisztító rudakat és ropogtatnivaló zöldségeket is adhatunk a kedvencünknek. A fogkőeltávolítást évente egyszer jegyezzük fel a naptárba, és vigyük el a schnauzert szakemberhez.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Mennyibe kerül egy schnauzer kölyök kutya?

Schnauzer tenyésztőt bőven találunk hazánkban, ezért korántsem komplikált a fajta beszerzése. A törpe schnauzer beszerzése a legkönnyebb, hiszen a legkisebb méretű egyedeket tenyésztik a legtöbben, őket követi az óriás schnauzereket tenyésztők száma.

A schnauzerek ára meglehetősen magasnak mondható, a fajtatiszta kölykök ára 350 000 Ft-tól kezdődik, és nem ritka, hogy 800 000 forint körüli összegért találnak gazdára.

A környező országokban akár ennek duplájára, körülbelül 4000 euróra is rúghat a törzskönyvezett ebek ára. Az egészségügyi szűrővizsgálatok megléte és a felmenők kiegyensúlyozott temperamentuma miatt feltétlenül keress megbízható tenyésztőt, aki egészséges és jó habitusú, valamint a fajtastandardnak megfelelő kutyusokkal foglalkozik.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.