Shar Pei fajtaleírás

Shar Pei

Termet
KÖZEPES
Lakásban tartható
igen
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
20-25 kg
45-50 cm
Hím
23-28 kg
46-51 cm
Származás
Kína
Főbb tulajdonságai
Hűséges, makacs, gyanakvó
Várható életkor
8 - 12 év
Szőrzet
Rövid
FCI besorolás
Pinscherek és Schnauzerek
Színek
Hipoallergén
Nem

Ki ne ismerné ezt a cuki gyűrött kis kutyát? A shar pei hosszú és kacifántos múltra visszatekintő kutyafajta. Őrzésre, vadászatra és sajnos volt, hogy harcra is használták. A shar pei-t már messziről felismerik még azok is, akik nem nagy kutyarajongók.

Egy csodás eb, aki azonban biztos, hogy számos kihívást tartogat: a családjához végletekig hűséges, de idegenekkel sokszor akár agresszív is lehet.

Intelligencia
65%
Aktivitás
35%
Macskabarát
32%
Ugatós
16%
Szőrhullás
34%
Taníthatóság
52%
Gyerekbarát
36%
Házőrző
89%
Harapós
50%
Egészség
48%

Melyek a Shar Pei legfontosabb tulajdonságai?

Melyek a Shar Pei legfontosabb tulajdonságai?

Egy rendkívül hűséges és védelmező kutyáról beszélhetünk, aki viszont múltjából kiindulva sokszor gyanakvó az idegenekkel szemben.

Ezért is fontos, hogy már kölyök korától kezdve szoktassuk más emberekhez és állatokhoz, bár az elmondható, hogy nem annyira jön ki például macskákkal vagy más kistestű állatokkal.

Általában elvan a gyerekekkel vagy legalábbis megtűri őket. Ez főleg a nagyobb gyerekekre igaz, akik már jobban megértik, hogyan kell bánni egy kutyával. Független és sokszor makacs tud lenni, de megfelelő képzés mellett ez kiküszöbölhető.

Nyugodt fajta, aki alapvetően tartható lakásban, továbbá jó házőrző, néha túlzottan is. Így inkább arra kell nevelni, hogy ne reagáljon túl bizonyos helyzeteket.

Ismerd meg az ellenállhatatlan kutyafajta legfőbb tulajdonságait, igényeit és tartásának optimális feltételeit!

Érdekes tények a Shar Pei kutyafajtáról

Hatalmas Shar Pei kutya.

Különleges kinézete miatt elég népszerű kutya, pedig bizony nem mindenkinek való. Bár nagyon hűséges és szeretetteljes, nem egy egyszerű személyiség. De milyen érdekes tények keringenek még róluk?

Az ókori Kínából származnak

Nem hiába egy másik megnevezésük a kínai shar pei, ugyanis ez a származási országuk. Egy igazán ősi fajta, aki i.e 2000 óta létezik. A Tai Li falu környékén például számos olyan szobrot találtak, ami erre a fajtára emlékeztet.

A nevük jelentése homokbőr

Így már nem meglepő, hogy a kínai nyelvhez kell nyúlnunk a nevük jelentésért. Ez a fordítás pedig nagyon jól leírja a szőrzetük, bőrük milyenségét. Ami egy kissé durva, rövid, érdes felületű anyag.

Ráncaik páncélként szolgálnak

Nem, nem az az elsődleges céljuk, hogy még cukibbnak tűnjenek. Ugyanis a shar pei kutyát eredetileg a kínai királyi család védelmére (is) tenyésztették, és bőre is azt a célt szolgálta, hogy megvédje a belső szerveit.

Szoros genetikai rokonságban áll az őskori farkasokkal

Első ránézésre nem sok mindenkinek jutna eszébe erről a fajtáról, hogy a farkas közeli leszármazottja. Pedig egy tanulmány szerint, ami több 400 kutya DNS-ét vizsgálta, arra az eredményre jutottak, hogy bizony a shar pei ebbe a szűk csoportba tartozik.

Kétféle Shar Pei létezik

Lehet nehéz elhinni, de bizony kétféle fajtája létezik ennek a kutyának, akiket csak egy egészen apró részlet különböztet meg. Vannak a “hússzájú” és a “csontszájú” kínai shar pei kutyák. Ez igazából az orruk, pofájuk közötti eltérésre utal.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Shar Pei megjelenése

A Shar Pei megjelenése.

Kissé szokatlan külseje egyből felhívja magára a figyelmet.

Méreteiket tekintve nincs nagy különbség a nőstények és a hímek között: általában 45-50 cm közöttiek, súlyuk pedig 20 és 27 kg között mozog.

Legszembetűnőbb tulajdonsága a hátán és a fején megjelenő ráncok, ami kölyök korukban még inkább feltűnő, és csak később nőnek bele úgymond a bőrükbe.

Fülei szokatlanul kicsik és lekerekített háromszög alakúak, szemük általában sötét, de függ a bunda színétől. Az orruk nagy és a legtöbb esetben sötét vagy a szőrzettel megegyező színű.

Farkuk a tövénél vastagabb és a vége vékonyodik csak el. Irányát tekintve magasan áll.

Ami még érdekesség, hogy a nyelvük, akár csak a csau-csaunak kékes-lilás. Kissé zömök, közepes méretű kutya, aki igazán egyedi megjelenéssel bír, a víziló szerű szájától kezdve, a ráncos bőrén át a helyesen kunkorodó farkáig.

A Shar Pei színvariációi 

Szőrzete általában eléggé kemény tapintású és rövid, vedlése átlagos, de hetente nem árt kikefélni. Ami a színét illeti az nagyon sokféle lehet, de a fő árnyalatai az egyszínű kék, szürke, fekete, barna és a vörös.

Tényleg nagyon sokszínű szó szerint és átvitt értelembe is. Fehéren kívül szinte minden színben megengedett. Sötét satírozások a háton, a füleknél és a faroknál még megjelenhetnek.

Aljszőrzettel nem rendelkezik, ezért sem a hideget sem a vizet nem tűri túl jól, erre mindenképp fordítsunk nagyobb figyelmet. Különösebben bonyolult ápolást pedig nem igényel a bundája.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Shar Pei vérmérséklete és személyisége

Shar Pei lakásban egy ágy előtt fekszik.

Ez a különleges kutya nem egy egyszerű kiegészítő, ahogy talán sokan gondolnak rá a külseje miatt. Nagyon összetett személyiség, akivel igenis meg kell tudni tanulni bánni. Jöjjön pár érdekes tudnivaló a shar pei alaptermészetéről.

Független, de odaadó kutya

Kissé makacs és szereti a saját elképezése szerint csinálni a dolgokat, megfelelő nevelés mellett kordában tartható.

A családjáért azonban mindenre képes és nagyon szeret a közelükben lenni. Talán még a többi állatnál is jobban kedveli az emberek társaságát. Bár az idegenekkel szemben nem túl nyitott, egyes esetekben kifejezetten elutasító is lehet, azokkal akiket szeret, viszont nagyon is figyelmes. Már-már intuitív módon tudja, mire van szüksége a gazdájának.

Igazi házőrző

Mivel benne van a vérében, igazán csodás őrző-védő állat. A családját minden áron védelmezi, és bár az idegenekkel szemben visszahúzódó is tud lenni eleinte, azért nagyon is szemmel tartja őket.

Sőt, inkább a mi feladatunk az, hogy megtanítsuk milyen helyzetekben kell valóban reagálni, és mikor nem szabad. Így még csírájában elfojthatjuk a túlzott agresszióját. Persze, aztán mindent úgy csinál, ahogy neki tetszik. Mellette sosem fogunk unatkozni, az biztos.

Nevelés kérdése

Nem elhanyagolható nála, hogy már korán elkezdjük nevelni és más állatokhoz, emberekhez szoktatni. Ugyanis velük kevésbé elnéző, mint a saját családjával.

Nála inkább a pozitív nevelési módszerek használnak, legyen az jutalomfalat vagy játék. Az eszünkbe se jusson, hogy korlátozzuk őt, vagy ne lehessen aktív részese a családi életnek.

Ne zárjuk el, mert annak minden bizonnyal rossz vége lesz. Hidd el, az odafigyelés idővel kifizetődik, ennél a kutyánál pedig főleg.

Milyen gazdához illik a Shar Pei?

Kislány shar pei kölyökkel.

Kezdő gazdiknak nem igazán ajánlott, mivel egy nem egyszerű személyiségű kutyáról van szó. Öntörvényű, makacs, aki szereti a szabadságot, de közben nagyon ragaszkodik a családjához.

Meg kell tanulni kezelni az agresszióra való hajlamát, és bizonyosan könnyebben megy, ha van már némi tapasztalatunk. Alapvetően viszont egy nyugodt természet, aki szeret otthon heverészni.

Nincs nagy energiaigénye, kb napi 20 perc sétával elvan, pont ezért lakásban is tartható. Ha nem provokálják általában nem támad, de azért legyünk résen, ha másik állat közelít felé.

Egy olyan gazdira van szüksége, aki kézben tartja a dolgokat, de közben tiszteletben tartja a shar pei határait. Ami a gyerekeket illeti, alapvetően kijön velük, bár inkább a már nagyobb gyerekekhez illik, akik tudják, miként lehet bánni vele. 6 év alatti gyerekek mellé nem ajánlott.

Házőrzőnek tökéletes lehet, így ezeket a szempontokat vegyük figyelembe, mielőtt haza viszünk egy kínai shar pei kutyát.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Shar Pei eredete

Kínai nagy fal.

A shar pei már 2000 éve ismert Kínában, ahol vadász és őrkutyaként tartották. A Kanton melletti régióból, egy kis faluból származik.

Egy időben inkább a munkásosztály tenyésztette, főleg a szerencsejátékban jártas személyek, akik sajnos harcikutyaként tartották. Ez később akkor szűnt meg, amikor a világ többi tájáról érkeztek be más, erre a célra tenyésztett állatok.

Végül Hongkongból került el más földrészekre is az 1960-as években. Még korábban vaddisznóvadásztra és házőrzésre tartották: ezért intelligensnek és harcosnak nevelték. Végül az 1970-es, 80-as években terjedt el Amerikában, majd világszerte is.

Sokszor került közel a kihaláshoz ez fajta, csak Matgo Law hongkongi tenyésztőnek köszönhető, hogy ez végül nem történt meg. Az ő hatására került például a Life Magazin címlapjára is a shar pei, ami után a népszerűsége robbanásszerűen megnőtt. 

A fajta a masztiff család számos kutyafajtájára hasonlít; azonban a legszorosabb rokonságban a spitz fajtákkal áll, legközelebbi rokona a csau-csau. Erre utal a nála is megjelenő kék nyelv.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Shar Pei etetése

A Shar Pei etetése.

Egy kiegyensúlyozott és jól összerakott étrenddel megalapozhatjuk a kutyánk hosszú és egészséges életét. Így fedezhetjük a számára elengedhetetlen vitaminokat, nyomelemeket, ezért nem mindegy, hogy mi kerül a kedvencünk tányérjába.

Ha neked is fontos az egészséges táplálkozás, akkor azon se spórolj, hogy a kutyádnak a legjobbat add. Most jöjjön pár tipp, amire mindenképp érdemes odafigyelni.

Hogyan tápláljuk a Shar Pei kutyafajtát?

Egy átlagos méretű, súlyú kutyának, aki nem végez fizikai munkát, nagyjából napi két étkezésre van szüksége. Semmiképp se etessük túl vagy alul, mindig személyre szabottan adjunk neki enni.

Törekedjünk arra, hogy minőségi alapanyogokból készült finomságokat kapjon, legyen az száraz vagy nedves eledel, esetleg nyers táplálék.

A legalapabb hozzávaló a kutyák esetében a hús, mint a legfőbb fehérjeforrás, amire minden négylábúnak szüksége van, főleg kölyökkorban, amikor még nőnek.

Bár nem kifejezetten hízékony fajta, mivel nem túl energikus kutya, de ne felejtsük el időnként jól átmozgatni. Így nem csak a súlya marad ideális, de jót tesz például az emésztésének is.

Mivel tápláljuk a Shar Pei-t?

A kínai shar pei nem eszik túl sok száraz eledelt, de igyekezzünk változatos étrendet biztosítani számára. Jó megoldás lehet a száraz és a nedves táp vegyítése.

Ne adjunk neki sűrűn sertést vagy csirkét. Kerüljük a puffasztó gabonákat, több rost és fehérje jelenjen meg a táplálkozásában.

Ha a nyers táplálkozás mellett döntünk, ott is figyeljünk a változatosságra, ne csak húst, de zöldséget is adjunk például a kutyának. Igyekezzünk minimalizálni az allergiát kiváltó ételeket, mint a szója, gabonafélék, főleg a búza és társai. Mindig az egyéni preferenciákat tartsuk szem előtt. 

Mennyi fehérjére és kalóriára van szüksége a Shar Pei kutyafajtának?

A tápanyagigény abszolút súly és aktivitás függő. Befolyásolja még az anyagcsere gyorsasága és az alap egészségügyi állapot is. Nézzük most egy minden szinten átlagos shar pei várható testsúlyát.

 • 0-4 hónapos: 5-13 kg 
 • 4-12 hónapos: 14-22 kg
 • Kifejlett testsúly: 23-28 kg

Kalória

A kalóriabevitel tehát függ a kortól, súlytól, egészségügyi állapottól és aktivitási szinttől. A következő kalórai bevitellel lehet kalkulálni.

 • Kölyök (0-4 hónap): 702-1437 kcal/nap
 • Junior (4-12 hónap): 1014-2133 kcal/nap
 • Felnőtt (1 éves kor felett): 1326-1989 kcal/nap
 • Idős (7 év felett): 1078-1617 kcal/nap

Fehérje

A kutyák fő tápláléka a hús, ami a legjobb fehérjeforrás is számukra. A fehérje mennyisége kölyökkorban nyugodtan lehet magasabb, hiszen növésben vannak. Ez nagyjából 25-27 százalék közötti, felnőttkorban elegendő a 20 százalék körüli arány.

A kutyák fehérjeigénye testsúlykilogrammonként 2 g, mely a következők szerint alakul.

 • 15 kg: 30 g/nap
 • 20 kg: 40 g/nap
 • 25 kg: 50 g/nap

Szüksége van a Shar Pei kutyafajtának táplálék-kiegészítőkre?

Akinek kiegyensúlyozott, jól összeállított étrendű kutyája van, annak aligha lesz szüksége táplálékkiegészítőkre. Hiszen így minden fontos vitamint, tápanyagot bevisz természetes módon az állat.

Azonban akadhatnak olyan időszakok, amikor nem árthat megtámogatni a kedvencünk szervezetét. Például időskorban kalcium, vagy különböző porcerősítők formájában. A glükozamin kifejezetten jó hatással van az ízületre, csontokra, porcokra.

A bőr és szőr egészsége érdekében hasznos lehet az Omega 3 szedése. A prebiotikumok és a probiotikumok kiválóak a bélrendszer számára, főleg a kölyköknek lehetnek hasznosak.

A leggyakoribb kérdések a Shar Pei etetésével kapcsolatban

Kutya kézből eszik.

Hajlamos a hízásra?

Nem kifejezetten, de máshogy kell etetni egy aktívabb és egy passzívabb kutyát. A nevelése során a jutalomfalatok nagy motivációs faktorok lehetnek, így ezekkel is csínján kell bánni, mivel amúgy egy nem nagy energiaigényű kutya.

A napi mozgás, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett karban lehet tartani a súlyát, ami nagyon fontos az egészsége szempontjából.

Mennyire válogatós?

Hajlamosak lehetnek beleunni az ételbe egy idő után, így időnként nem árt feldobni azt. Vannak, akik tojással, csirkével vagy például darált marhahússal turbózzák fel nekik a menüt. De az sem rossz megoldás, ha valamilyen más hússal keverjük el a tápot, ami meghozza a kedvét.

Hányszor kell etetni megetetni naponta?

A kölyköket mivel még növekedésben vannak sokszor többször kell etetni, akár napi háromszor, négyszer is. Olyan hat hónapos koruk körül elkezdhetjük ezt szépen lassan csökkenteni.

A kifejlett egyedeknek pedig elég a napi két étkezés is. Persze, minden attól függ, hogy mennyit mozog és mekkora az adott állat.

Érzékeny a gyomra?

Ha van problémájuk az általában az emésztéshez köthető. Egyes kínai shar pei-eknek nehézségei vannak a fehérjék, zsírok, szénhidrátok vagy rostok emésztésével.

Az emésztőenzimek segítenek nekik lebontani és felszívni ezeket a tápanyagokat. Különböző probiotikumokkal támogathatjuk ezt a folyamatot, valamint, hogy nagyon odafigyelünk az étkezéseikre.

Van valamilyen ételallergiája?

A shar pei-nél általában nagyobb az esély valamilyen ételallergia kialakulásának, mint más fajtáknál. Leginkább a fehérjék okozhatnak nekik problémát, ezek közül is kiemelkedik a marhahús és a csirke, így ezeket ha lehet minimalizáljuk.

Van, hogy 3 hónapra is szükség van, mire a tünetek elmúlnak. Ha észlelünk rajta valami furcsaságot, mindenképp keressük fel az állatorvost.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Shar Pei egészsége

Állatorvos egy kölyök shar pei-t vizsgál.

Minden gazda elsődleges célja, hogy a kutyája egészséges és hosszú életet éljen, és minél tovább tudják élvezni egymás társaságát.

Ahhoz azonban, hogy megőrizzük a kedvencünk egészségét, tisztában kell lennünk azzal, milyen betegségekre hajlamos. Valamint a folyamatos orvosi szűréseket sem szabad félvállról venni.

Mennyire egészséges a Shar Pei?

Egy megfelelő körülmények között tartott kínai shar pei akár 8-12 évet is élhet. Alapvetően nem egy nagyon beteges fajta, de mint minden kutyának, neki is megvannak a sajátos egészségügyi kihívásai, amire genetikailag is hajlamos.

Persze ez nem azt jelenti, hogy biztos beteg lesz, de jobb ha jobban figyelünk a jelekre, mivel így sok minden megelőzhető.

Hajlamos lehet olyan betegségekre, mint a például shar-pei láznak is nevezett betegség, ami akár több napig is tarthat, és esetleg veseelégtelenséghez is vezethet. Valamint becslések szerint minden ötödik kutya ebből fajtából valamilyen pajzsmirigy problémával küzd.

A Shar Pei leggyakoribb betegségei

A legjobb ha tisztában vagyunk azzal, melyek azok a betegségek, amelyekre genetikailag is hajlamos a kedvencünk, így nagyobb hangsúlyt fektethetünk a megelőzésre. 

Pajzsmirigy alulműködés

Már kölyökkorban kiderülhet ez a betegség.

A pajzsmirigy szabályozza a kutya anyagcseréjét, így sok fajta tünet lehetséges. Jelentkezhet változás az étvágyában, lehet, hogy szomjasabb lesz, vagy jobban hullik a szőre, esetleg letargia lesz rajta úrrá.

Vérvizsgálattal könnyen kiszűrhető, és életmódváltás, gyógyszeres kezelés mellett teljes életet élhet a kutyusunk.

Bőrredős fertőzés

A külseje nem csak különlegességet kölcsönöz neki, de bizony kihívásokat is rejt magában. A bőrredők közötti részek nagyszerű táptalaj sok baktérium számára, amely fertőzéshez vezethet.

Főleg a pofa körüli terület szokott érintett lenni: a bőr ilyenkor kipirosodik, esetleg gennyes lesz majd idővel szagos is. Ezért fontos, hogy mindig tartsuk tisztán ezeket a részeket is.

Csípődiszplázia

A shar pei azon kutyák közé tartozik, aki hajlamos lehet erre a betegségre. Ez akkor fordul elő, amikor az állat csípőürege nem megfelelően illeszkedik az ízülethez.

Ez idővel gyulladáshoz vezethet, ami nagyfokú fájdalommal járhat. Ha azt vesszük észre, hogy a kutyánk nehezen, lassan jár mindenképp érdemes utána nézni. Illetve az étrendje során megfelelő mennyiségű fehérjét, kollagént igyekezzünk biztosítani számára.

Mi a Shar Pei elpusztulásának leggyakoribb oka

A leggyakoribb ok általában a súlyos veseelégtelenség szokott lenni, ami egy nagyon progresszív betegség. Összefüggésbe hozható például az említett shar-pei lázzal. Az egészséges szövetek szépen lassan elhalnak.

A gazdák kérhetik ilyenkor az állat elaltatását, mielőtt a végső stádiumot elérné az állat, ami már nagy fájdalommal, és szenvedéssel jár.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Shar Pei nevelése

A Shar Pei nevelése.

A shar pei nem egy könnyű eset, ez tény. Sokszor makacs, öntörvényű és akár agresszív is tud lenni. Azonban megfelelő nevelés, sok odafigyelés mellett kihozhatjuk belőle azt a sok jót, ami egyébként is benne rejlik.

Minél korábban, annál jobb

A kínai shar pei esetében jó ha már 8 hetes korában elkezdjük a tanítását, és minél hamarabb kezdjük a szocializációját is. Persze amíg kicsi csak a nagyon alap parancsokat tanítsuk meg neki és legyünk türelmesek vele.

Később aztán már jöhetnek az összetettebb dolgok is. Mindig dicsérjük. 3-4 hónapos korában kezdhetjük a szocializációs képzését. Vigyük ki parkokba, találkozzon minél több emberrel és állattal.

Otthon tanítsuk

A shar pei esetében nagyobb sikereket érhetünk el, ha inkább zárt környezetben, otthon képezzük. A szabadban, vagy mások társaságában könnyen elvonódik a figyelme.

Az elején jobb ha a játékait is távol tartjuk tőle, mert biztos, hogy inkább játszani támad kedve. Ha nagyon nehezen boldogulunk, nyugodtan menjünk kutyaiskolába vele.

Pozitív megerősítés

Az ilyen makacs kutyáknál biztos, hogy semmire nem mész majd ha erőszakosan próbálod rájuk erőltetni az akaratodat.

Sokkal inkább hatékony a pozitív megerősítés módszere náluk, amikor például jutalomfalattal, játékkal motiváljuk az állatot. Ezáltal sokkal figyelmesebb lesz és gyorsabban is tanul majd. A rossz viselkedést sose jutalmazzuk, így könnyebben különbséget tud majd tenni, hogy mit szabad és mit nem.

Agility edzés

Miután az alapokkal megvagyunk, mint az engedelmesség jöhet akár az agility edzés, ami segít aktívan tartani a kutyánkat. Ennek köszönhetően például ki tudja mozogni magából a benne rejlő agressziót is.

Ez a módszer szuper fizikai és mentális stimuláció, ami biztos, hogy jó hatással lesz a kutyánkra. Ebben az esetben se féljünk profikra bízni a dolgot és nyugodtan menjünk el vele kutyakiképző helyekre vagy kutyaiskolába.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Shar Pei ápolása

Kutya ápoláshoz eszközök.

Ennek a fajtának az ápolása nem igényel túl nagy erőfeszítést, de persze van pár fontos pont, amire érdemes odafigyelni.

Ha ezt a pár lépést betartjuk egy igazán jól tartott és csinos kutya tulajdonosai lehetünk, ráadásul ez az állat egészségére is pozitívan hat.

Nem igényel vágást

Az alapvetően rövid, durva szőrét nem szükséges vágni, de hetente egyszer legalább érdemes átfésülni, hogy az elhalt szőrszálaktól megszabaduljunk.

Időnként nem árt a kutyakozmetikust is meglátogatni, aki pontosan tudja, mire van szüksége ennek a fajtának. Nem különösebben vedlő fajta, ha mégis azt vennénk észre, hogy egyre több a szőr a lakásban, járjunk utána a dolognak. Lehet vitaminhiányról van szó.

Fürdetés

A fürdés nagyszerű lehetőség arra, hogy átnézzük a shar pei bőrét, amely köztudottan elég érzékeny, főleg a bőrredők közötti rész.

Ezeket kifejezetten alaposan mossuk meg, nehogy fertőzés lépjen fel. A fürdés még inkább csökkenti a szőrhullás mennyiségét, valamint érdemes gumisörtéjű kefét venni, ami gyengéden, de hatékonyan használható.

Mindig nézzük meg a bőrén nem találunk-e dudort, kiütést, karcolást. Fürdésre 6-8 hetente van szüksége, amihez a legjobb a hipoallergén sampon.

Körömápolás

Az, hogy a kedvencünk körmeit mennyire gyakran kell vágni, az nagyban függ annak az aktivitási szintjétől. Hiszen egy kutyának, aki folyton és sokat mozog, biztos gyorsabban kopik a körme.

Havonta egyszer érdemes megnézni a körmök méretét, és ha már halljuk, hogy a padlón kopognak a kis éles körmök, akkor mindenképp érdemes levágni őket.

Ha ezt otthon szeretnénk elvégezni, akkor érdemes beszerezni egy erre kifejlesztett eszközt, a legtöbben a guillotine stílusú ollót választják a shar pei közepes mérete miatt.

Egyéb ápolás

Fontos még megemlíteni a szemek, a fülek és fogak tisztítását is, amiket nem szabad elhanyagolni. A kicsi, letapadt fülei kevésbé szellőznek, így gyorsabban rakódik le a zsír, és akár gombásodás is megjelenhet, így időről időre ezt is ki kell tisztítani.

A szemük egy nagyon érzékeny terület, mivel elég mélyen ülnek és kevés a szemhéjtámaszuk. Érdemes a szemkörnyéket is gyakrabban vizes vattakoronggal tisztítani. Így elkerülhetjük a fertőzéseket.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Mennyibe kerül egy shar pei kölyök kutya?

Sokan esnek abba a hibába, hogy látnak egy képet erről a cuki, gyűrött kutyáról és egyből rohannak beszerezni egyet otthonra is. Pedig a kutyatartás mindig egy jól átgondolt és felelősségteljes döntés kell, hogy legyen. A shar pei tényleg nem való mindenkinek és nem is a legegyszerűbb személyiség.

A másik hiba, amit el szoktak követni, hogy nem járnak utána a forrásnak, és ezért illegális kutyaszaporítóktól szerzik be az állatot.

Mindig megbízható tenyésztőket válasszunk, akik szakértelemmel nevelik ezeket a kutyákat. Kérjünk el minden szükséges dokumentumot vásárlás előtt, hiszen így magunkat és az állatot is védjük hosszú távon.

Ami az árakat illeti külföldön általában 1200-2000 euró között mozog az áruk, itthon pedig 100 ezer Ft-tól kezdve 300 ezerig is találunk belőlük. Ha tehetjük, akkor pedig fogadjunk örökbe.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.