Shiba inu fajtaleírás

Shiba inu

Termet
KÖZEPES
Lakásban tartható
igen
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
7-10 kg
33-41 cm
Hím
8-13 kg
35-43 cm
Származás
Japán
Főbb tulajdonságai
Mókás, önálló, makacs
Várható életkor
12 - 15 év
Szőrzet
Rövid
FCI besorolás
Spiccek és ősi típusú kutyák
Színek
Hipoallergén
Nem

A shiba inu olyan, akár egy japán rajzfilmből megelevenedett mesefigura. Bájos, mindig mosolyra húzódó pofija sok kutyarajongót elcsábított, puha bundáját sokan szeretnék akár órákig is simogatni. Az éber és mindig vidám shiba inu könnyen válik Instagram vagy YouTube sztárrá, hiszen minden adottsága megvan hozzá.

Ugyanakkor a plüssállatka “álca” mögött egy nagyon is határozott, karakán személyiség lapul.

Milyen habitusú gazdinak lesz ideális társa a japán kedvenc?

Hogyan kell nevelni egy ennyire önálló kutyust?

Mire számíthatsz a shiba inu etetésével vagy ápolásával kapcsolatban?

A következőkben mindent és még annál is többet megtudhatsz a shiba inuról!

Intelligencia
67%
Aktivitás
70%
Macskabarát
10%
Ugatós
38%
Szőrhullás
81%
Taníthatóság
30%
Gyerekbarát
55%
Házőrző
79%
Harapós
33%
Egészség
80%

Melyek a Shiba inu legfontosabb tulajdonságai?

Shiba inu kölyök plüss kacsával a szájában.

Ha egy shiba inu örökbefogadásán gondolkodsz, akkor mindenképpen vedd számításba új társad független természetét.

Nemhiába nevezik sokan “macskakutyának” a japánok egyik nagy kedvencét: önálló, sokak szemében makacsnak tűnő személyisége nagyban hasonlít a cicák viselkedéséhez. Valójában, ha megérted ezeknek a különösen mozgékony kutyusoknak a lelki világát, akkor egy végtelenül intelligens és mókás négylábú társat kapsz magad mellé. 

A mindennapos mozgásra óriási igénye van, ha pedig ezt nem kapja meg, akkor mint egy ügyes nindzsa, kibújik a kerítés alatt és elszökik világot látni.

A shiba inu nem egy született barátkozó típus, azonban, ha kölyökkorától tudatosan szoktatod a család minden tagjához (köztük más háziállatokhoz is), illetve kutyás társaságba, akkor egy mókagyárossal gazdagodik a közösség. Ellenkező esetben könnyen kialakulhat a shiba inu önző személyisége, amely főként abban nyilvánul meg, hogy semmit nem oszt meg senkivel, még a gazdáját sem.

Gyors áttekintés

 • Bájos rókapofijával, okos tekintetével mindenkit levesz a lábáról.
 • Nehezen osztozik figyelmen és kutyajátékokon. 6 év alatti gyerekek mellé nem ajánlott.
 • Meglehetősen makacs, ami megnehezíti nevelését.
 • Remekül érzi magát lakásban és kertes házban is.
 • Kis szabadulóművész, aki pillanatok alatt képes meglépni.
 • Rendszeres ápolás ellenére is sokat vedlik. Meg kell tanulnunk együttélni az elhullajtott szőrével.
 • A shiba inu egészséges kutyafajta, kevés betegségre hajlamos.
 • Nem eszik meg akármit, sokszor válogat és finnyás. Minőségi kutyaeledelre van szüksége.

Hasonló temperamentummal rendelkező kutyafajták

A fajtaismertetőink segítségével megtudhatod, melyik kutyafajta illik hozzád legjobban!

Nem találtad meg, amit keresel? A kutyafajta kereső segítségével könnyedén megtalálhatod az ideális kutyatársat.


Merülj el fajtaleírásunkban és ismerkedj meg közelebbről a mókás és bájos shiba inu-val!

Érdekes tények a Shiba inuról

Dogecoin egy shiba inu fejével.
Dogecoin

A shiba inuval kapcsolatban számos érdekes tény létezik, amelyet még a legnagyobb shiba inu-rajongók is ritkán tudnak. Nézzük, melyek ezek!

 1. A shiba inuk az internet sztárjai: számtalan híres mémet találhatsz a világhálón, amelyeken a japán kedvenc szerepel. A leghíresebb shiba inu meme a Doge, amely az angol kutya szó szleng változatára utal. Sőt, a dogecoin kriptovaluta ennek a shiba inunak a pofácskáját vette alapul a logójához.
 2. A shiba inu a legkisebb ősi japán kutyafajta, mely tulajdonsága lényegében a nevében is benne van: kicsi kutya.
 3. A shiba inukat vadászkutyaként használták az apró vadak elejtéséhez. De nem csupán sík terepen, hanem a hegyek között is kiválóan megállták a helyüket.
 4. A shiba inu Japán egyik nemzeti kincsévé vált.
 5. A shiba inu személyiségét tekintve inkább hasonlít macskára, mint kutyára: nagyon makacs, öntörvényű, nehéz a kiképzése és nagyon sokat ápolja saját magát.
 6. A japán kedvenc egy jellegzetes magas hangot ad ki, ha elégedetlen, amelyet a tulajdonosok “shiba-sikolynak” neveznek.
 7. Igazi szabadulóművészek a shiba inuk. Ha gazdájuk nem köti le eléggé az energiájukat, akkor minden lehetőséget (és nyitott ajtót) megragadnak, hogy megszökhessenek világot látni.
 8. A shiba inu a második világháború alatt majdnem teljesen kihalt a bombázások és a pusztító járványok miatt. Csak a célzott tenyésztési program mentette meg őket.
 9. A második világháborúból három vérvonal maradt fent, amelyeket a mai fajtiszta shibák hordoznak: a Mino, a Sanin és a Shinshu, amelyeket azokról a japán régiókról neveztek el, ahonnan a kutyák származtak. A mai shiba inuk leginkább a Shinshura hasonlítanak.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Shiba inu megjelenése

Shiba az erdőben.

A shiba inuk leginkább egy háziasított rókára emlékeztetnek. A jellegzetes háromszög alakú, hegyes fül, a kifejező, mélyen ülő tekintet, a hátára kunkorodó farok és a fürgeség mind-mind a shiba inu védjegyévé vált. Bár leginkább a “rókaszínű” shiba inu a legismertebb, akad még a fajtára jellemző más színvariáció.

A hímek marmagassága 35-43 cm-t, míg a nőstényeké a 33-41 cm között mozog. Súlyuk egészen könnyed, 7-10 kg között jegyzik, de egyes hímek akár a 13 kg-ot is elérhetik.

A shiba inu az egyik olyan kutyafajta, ahol a hímet könnyen meg tudod különböztetni a nősténytől: a fiúkutyáknak igazi férfias kiállása van (ám nem erőszakos), míg a lánykutyák sokkal lágyabb, nőiesebb vonásokkal rendelkeznek.

Bár a japán fajták között az egyik legkisebbnek számít, termetét tekintve erős, jól fejlett izomzattal rendelkezik. Az egykori vadászkutya létére emlékeztető gyorsaságát ma is nehéz lekörözni.

Ma már japán nemzeti kincsének számító kutyus ideális társkutya. Bár az elején komolyan kell törődni a fiatal shiba inuval, a tréningek meghozzák az erőfeszítések gyümölcsét és egy hosszúéletű (12-15 év) hűséges, játékos, négylábú társat kapsz cserébe.

A Shiba inu színvariációi

Fekete-cser színű shiba inu.
Fekete-cser színű shiba inu.

A shiba inu “sztárságát” első sorban rókára emlékeztető vörös bundájának köszönheti, pedig a fajta ennél jóval több színben előfordul.

A versenyeken elfogadott hivatalos színek és kódjaik:

 • Vörös / 140
 • Vörös-szezám / 298
 • Krémszínű / 076
 • Fekete-cser / 018

A versenyeken külön figyelmet kap a fajtára jellemző “urajiro” minta, amely szó szerinti fordításban “alul fehéret” jelent.

Az urajiro a krémtől egészen a hófehér árnyalatig pompázhat, ám kizárólag az alábbi területeken lehet jelen a bundába: a pofa oldalain, az orcán, a fül belsejében, az alsó állkapcson, a nyak elülső részén, valamint a lábak belső felén, a hason, a fenék részen, illetve a farok alsó részén.

A vörös szín esetében a mellkas mindkét oldalát befedi az urajiro, míg a fekete-cser és a vörös-szezám színeknél háromszög alakban jelenik meg a mellkason. A szem felett megjelenő fehér foltok, akár egy szemöldök, szintén a shiba inu egyik jellemzője.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Shiba inu vérmérséklete és személyisége

Shiba inu profilból.

Az eb egyik legvonzóbb tulajdonsága az önállóság és a büszkeség, ám ezek teszik az egyik legnehezebben kezelhető fajtává is.

A macskakutyaként elhíresült shiba inu személyisége és vérmérséklete azoknak a gazdiknak való, akik felkészültek egy öntörvényű, de szerethető társra.

Őszinte macskakutya

A shiba inu egyik csodálatos tulajdonsága, hogy büszke, független személyiség és a lehető legtávolabb áll tőle a “sunyiság”.

Nem hízeleg, nem “játssza meg” magát egy kis simogatás kedvéért, ő ennél sokkal kiegyensúlyozottabb karakter. Ha egy ilyen kutya megajándékoz a barátságával, akkor biztos lehetsz benne, hogy az egy életen át kitart és senkiért és semmiért nem adná oda.

Viszont a gazdája iránti szeretet egyáltalán nem azt jelenti, hogy fojtogató “matricakutyaként” akaszkodna rád a nap 24 órájában.

A shiba inu vágyik a “saját térre”, ezért egyáltalán ne aggódj, ha kutyusod akkor abban a pillanatban hátat fordít neked, ha foglalkozni szeretnél vele. Ő majd tudni fogja, mikor szeretne játszani veled és akkor keresni fogja a társaságodat.

Merész kalandor

Kutya kirándul.

A shiba inu termetéhez képest bátor, merész apróság, mindezt megfűszerezve egy mozgékony, energikus, jókedélyű személyiséggel.

Vágyják a folyamatos mozgást, bár ha egy nap otthon maradtok, nem fogja haragját a cipőd megrágcsálásával kimutatni. Viszont egyáltalán nem kanapékutya, így a rendszeres séta mindig segít lekötni az állat energiáit.

Apropó, séta: póráz nélkül egy lépést sem! Még a legjobb kutyasulit végzett shiba inuk is neki iramodhatnak az erdőnek, ha valami felkelti a kíváncsiságukat és olyankor se lát, se hall (főleg nem a gazdájának vezényszavát).

Márpedig egykori vadászkutyaként minden érdekelheti, ami mozog az avarban. A bekerített udvar sem akadályozza meg a szabadulóművész kalandort: bármilyen apró résen, félig nyitott kapun képes meglógni, ha hívja a szabadságvágya.

Ezért nagyon fontos, hogy a shiba inu energiái rendszeresen le legyen kötve és akkor szívesen begömbölyödik gazdája mellé a kanapéra.

Zárkózott piperkőc

A shiba inu érzékeny a környezetére és határozott elképzelése van arról, kit tűr meg maga körül. Antiszociális, magába zárkózó természetét meg lehet törni, ha kölyökkorában eljársz vele kutyasuliba, illetve kutyaközösségekbe.

Minél több emberrel, kutyával, ingerrel és élménnyel találkozik, annál barátságosabb lesz felnőtt korában. Természetesen, akadnak ebből a sorból kivételek.

A macskákkal igen bajosan jön ki a shiba inu és a kicsi gyerekeket is óvatosan kell közel engedni hozzá. A macskával való rivalizálás a két határozott személyiség összeférhetetlenségéből adódik: úgy, ahogy a macskák sem engednek a döntéseikből, úgy a shiba inuk is öntörvényű viselkedésükről híresek. Ha pedig senki nem enged a saját igazából, ott még kialakulhat a konfliktus.

A gyerekekkel nem ennyire sarkos a helyzet, bár érdemes odafigyelni és időben összeszoktatni őket. A shiba inuk megkövetelik a jó bánásmódot, valamint a magánszférájuk (beleértve a kutya játékaik) tiszteletben tartását. Ha az apróságok folyamatosan piszkálják őt vagy elveszik kedvenc játékát, azt bizony a kutya nem fogja hagyni.

A shiba inu egy végtelenül tiszta és a piperkőc kutyus. Szereti, ha bundáján nem lóg csimbókokban a sár és ezért előszeretettel tisztítja magát. Még egy közös tulajdonsága az amúgy rivális macskákkal.

A nyugodt nindzsa

A shiba inu le se tudná tagadni japán születését. Egy kellő odafigyeléssel oktatott, folyamatos mozgásban és elegendő figyelemben részesített shiba olyan tud lenni, akár egy kiegyensúlyozott, meditáló nindzsa.

Az agresszió messze elkerüli, éber tekintetével őrkutyának sem utolsó. Kellően rugalmasan tud alkalmazkodni gazdája élettérhez: legyen szó szűk tokiói lakásról vagy tágas debreceni kertes házról, a shiba mindenhol jól tudja magát érezni.

Egyáltalán nem rendelkezik “pusztító” tulajdonsággal ha unatkozik, így a cipőid, a bútoraid vagy a virágos kerted biztonságban lehet tőle.

Nemtetszését azonban hihetetlenül magas hangon, úgynevezett “shiba-sikollyal” adja tudtára a világnak. Ennek hangzása félúton van a sérült macska nyávogása és egy éhes kisded sírása között.

Előszeretettel alkalmazzák a shiba inuk ezt a földöntúli hangot, ha fürdetik vagy a körmüket vágják le. Mindezt félretéve a shiba inu egy egyszerű, szerény, nem feltűnő kutya, akik a nindzsák nyugodtságával képesek szemlélni maguk körül a világot.

Kihez illik a Shiba inu?

Nő egy shiba inut ölelget.

Furfangos kutyus a shiba inu. Bájos pofikájával, apró termetével, érdeklődő tekintetével bárkit levesz a lábáról, ám ha meglátsz egy bújós shibát, amint gazdájának hízeleg, mindig jusson eszedbe: sok munkája van a gazdának egy ilyen kutyával.

A shiba csak legutoljára való “elsőkutyás”, tapasztalatlan gazdiknak, akik egy ártatlan tekintettől megolvadnak. Nevelését korán kell kezdeni, céltudatosan és következetesen kell folytatni. Mivel hajlamos öntörvényűvé válni, ezért a kutyaiskolában mind neked, mind az oktatónak nagyon türelmesnek kell lenni.

Sokszor csak akkor csinál meg feladatokat, ha ő akarja, ezért rendkívül dominánsnak és határozottnak kell lenned. Ha gyenge kézzel fogsz bele a nevelésébe, a fejedre fog nőni és engedetlen, makacs vakarcsot kapsz majd. Viszont a játékot, a sétát és a kalandozást imádja, ezért kiváló kiránduló partner lehet belőle.

Ha kölyökkorától szocializálódik, a család nagyon kedves, bűbájos tagjává válhat.

Kisgyerekes családnak még várniuk kell a shiba inu befogadásával. Az önzőségre hajlamos kutyus nagyon nehezen osztozkodik mind a kutyajátékokban, mind a figyelemben, ezért egy kis gyerekkel csak nehezen jön ki. Nagyobb gyerekekkel, akik képesek tiszteletben tartani a magánszféráját, életre szóló barátságot köthet.

Az idősebb shiba inuk nehezen fogadnak el új háziállatot maguk mellé, ezért ha a kutyus mellé másik ebet vagy akár macskát szeretnél, célszerű mindkettőt együtt, kölyökkorban örökbe fogadni. A shiba inu mellett kerüld a macskánál kisebb háziállatokat (pl. hörcsög, papagáj), mert a kutyusod a prédájának fogja tekinteni.

A shiba rugalmasan alkalmazkodik gazdája otthonához. Jól megvan kis lakásban, de öröm számára a nagy kertes ház is. Viszont készülj fel rá, hogy a négylábú társad mellett annak elhullajtott szőrével is együtt kell élned!

Biztos lehetsz benne, hogy még a füled mögött is vörös szőr lesz, emiatt allergiásoknak ez a kutyafajta nem ajánlott.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Shiba inu eredete

Japán. Fuji hegység.

A shiba inu története egyidős Japán hegyvidékein élő népekkel. Egyes feltételezések szerint a shiba inuk már Kr.e 7000-ben is elkísérték a japánba bevándorló embereket.

A kutyus felmenői kettős szereppel bírtak: őrző-védő munkájuk mellett apróvadakra, madarakra vadásztak jellemzően a Chubu tartomány területén. Nevének eredete is erre utal: “kicsi kutyát” vagy “bozót kutyát” is jelenhet.

Az egyik olyan kutyafajta a világon, amelynek modern leszármazottai csupán kis mértékben térnek el őseinek küllemétől, hiszen a XIX. század végéig a korabeli shiba inuk semmilyen más kutyafajtával nem találkoztak.

Ez részben köszönhetően a “bezárkózó” Japán politikának, másrészt a shiba inu sokoldalúságának, hiszen egyszerre volt őrző és vadászkutya, amely miatt a helyiek nem igényeltek más kutyafajtát.

A Meiji-korszakban (1868-1912) kezdték meg a nyugati kutyafajták, főleg a britektől érkező szetterek importálását, amelyek ellepték Japán minden pontját. Pár évtized alatt az idegen fajtákkal történő keresztezés következtében alig akadt néhány tisztavérű shiba inu.

Csupán az 1920-as években fedezték fel a japán fajta valódi értékét és néhány jómódú értelmiségi, valamint vadász célzottan megkezdte a shiba inu tenyésztését. 1934 óta van kötelező tenyésztési standard (NIPPO standard), 1937-ben pedig a japán Nemzeti Természeti örökség címmel látták el a shiba inut. 

A fajta megmentéséért tett erőfeszítéseket a második világháború kis híján teljesen szétzilálta. A harcok alatt bekövetkező élelmiszerhiány, valamint járványok majdnem a kutyafajta teljes végét jelentette.

A jelenleg is élő shibák csupán három túlélő vérvonalból származnak:

Japán, cseresznyefa az előtérben.
 • A Shinshu Shiba, amely Nagano prefektúrából származott, puha vörös szőréről volt felismerhető és a mai shiba inuval ellentétben kerek szemmel rendelkezett. A jelenleg élő shiba inuk méretükben és knézetükben leginkább a Shinshu Shibára hasonlítanak.
 • A Mino Shiba, amely a Gifu prefektúrában található Mino tartományból származott, füle vastagabb, hegyesebb volt a ma élőkhöz képest, farka inkább sarlóra emlékeztetett, nem kunkorodott a hátára. Kissé szögletes szemüket örökölték a ma élő fajtiszta shiba inuk.
 • A Sanin Shiba, amely a Tottori és a Shimane prefektúrából származik, nagyobb volt a ma élő shiba inukhoz képest, valamint teljesen fekete bundával rendelkezett, amelyen egyáltalán nem volt látható az urajiro minta. A három fajta közül a Sanin Shiba személyisége volt a leginkább független, a modern shiba inuk habitusát ettől a fajtától eredeztetik.

A XX. század közepére egységesítették a fajta ma is ismert kinézetét, a három vérvonalat végül egy általános fajtába, a shiba inuban egyesítették.

Az Amerikai Egyesült Államokba 1954-ben került az első shiba inu egy katonának köszönhetően, de az első hivatalos, jegyzett alom csupán 1979-ben született meg. Az American Kennel Club 1992-ben ismerte el hivatalos, önálló kutyafajtának az Államok területén.

Ma Japán kedvenc kutyafajtájának számít és sokkal több shiba inu él hazájában, mint a szigetországban található összes többi kutyafajta együttvéve.

FCI besorolás alapján az V. Spiccek és ősi típusú kutyák csoporton belül, az Ázsiai spiccek és rokon fajták szekcióban jegyzett Shiba inu fajta alá soroljuk.

Híres Shiba inuk

A shiba inu képeket nézegetve az internetes felületeken teljesen egyértelművé válhat számodra, hogy ez a kutyus sztárnak született. Nem csupán híres emberek fejét csavarta el, de számos márka arcává is vált a japán kedvenc.

 • A világ egyik leghíresebb shiba inu kutyusa Kabosu, aki 2010-ben felrobbantottan az internetetet. A kép, amelyen Kabosu huncut mosollyal, oldalra sandító tekintettel és keresztbe tett lábakkal pózol számtalan tréfás mémnek adott alapot. A Doge néven elkeresztelt mémen a kutya képe mellé vicces “belső” monológokat vagy párbeszédeket tettek. A kutyus képe 2013-ban felkerült a Dogecoin nevű kriptovaluta logójába is.
 • Az Instagram a shiba inu kutyusok terepe, hiszen bájos pofijuk fényképezésre termett. Már “vén motorosnak” számító, 2023-ban 14 életévét betöltő Maru kutyus közel 2,5 millió követőt tudhat magáénak, aki így a harmadik legkedveltebb kutya az Instagramon. De akadnak feltörekvők is, mint Daifuku, aki 377 ezer követővel büszkélkedhet.
 • Talán ismerős lehet Hachiko, a világ leghűségesebb kutyájának története, aki 9 éven át várta rég elhunyt gazdáját egy vonatállomáson. Ugyan Hachiko akita típusú kutyus volt, de történetét Richard Gere főszereplésével megfilmesítették Hacsi: A leghűségesebb barát címmel, amely produkcióban egy shiba inu “kutyaszínész” állított neki emléket.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Shiba inu etetése

Shiba inu a táljából eszik.

A shiba inu határozott jelleméhez híven nem eszik meg akármit, hiszen aktív életéhez válogatott, minőségi táplálékra van szüksége.

A kiegyensúlyozott, vitaminokban és tápanyagokban gazdag étrend elsőrendű figyelmet kell kapjon, legyen szó házi kosztról vagy kereskedelmi forgalomban kapható kutyatápról. Mire kell fokozottan odafigyelned a shiba inu etetésével kapcsolatban? A következő részből kiderül!

Hogyan tápláljuk a Shiba inut?

A kutya fejlődéséhez elengedhetetlen a változatos, leginkább friss és a mozgásigényének megfelelő táplálkozás. Ez a kis pöttöm jószág hajlamos a hízásra, ezért a kiegyensúlyozott kutyaélet érdekében az alábbi szempontokat érdemes betartani:

 • Bár a shiba inu aktív, pörgős kutyus, nem megfelelő táplálás esetén előfordulhat nála elhízás. Ezért a napi két étkezést akkor se lépd át, hogyha kutyusod méltatlankodni kezd miatta.
 • A legtöbb shiba válogatós. Ha egyszer megkóstolják a finom, jó minőségű tápot vagy házi kosztot, nehezen térnek vissza a “középszerűségre”.
 • Lehet száraz vagy nedves eledel, a lényeg, hogy számára húsban gazdag legyen az étkezés.
 • Házi koszt elkészítésekor törekedj a fehérjedús ételek előállítására, amelyeknek kevés gabonát kell tartalmazniuk az elhízás megelőzése miatt.
 • Óvatosan a nasikkal és a jutalomfalatokkal! Bár olykor-olykor meglepheted kiskutyádat egy-egy finom falattal, a napi rutinba nem érdemes beépíteni, különösen akkor, ha nem szeretnéd, hogy guruljon a négylábú barátod.

Mivel tápláljuk a Shiba inut?

Szemes kutyatáp.

A shiba inu az aktív ebek népes táborát gyarapítja, ezért elsődlegesen fehérjedús étrendre van szüksége. Azok a jó minőségű kutyaeledelek lesznek számára ideálisak, amelyek 28-30%-ban fehérjét és 15-18%-ban zsírt tartalmaznak.

A kölyökkutyák számára lehetnek ezek az arányok magasabbak, de csak 1-2%-kal. A fehérje a kutya izomzatának egészséges fejlődését biztosítja, míg a zsír a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához nélkülözhetetlenek.

A kis vörös róka nem mond nemet a házikosztra, a főtt zöldségektől kezdve, egészen a nyers húson át, bármit szívesen megeszik, ha az finoman el van készítve. A házikoszt esetében törekedni kell a változatosság fenntartására, a nyers hús esetében pedig a legfontosabb higiéniai szabályok betartására.

Kerülni kell a magas szénhidráttartalmú ételeket, gabonát, tésztát, ugyanis a shiba inu gyomra nehezen bírkózik meg ezekkel a “nehéz” ételekkel, emiatt az elhízás kockázata és vele az ízületi problémák elég gyorsan megjelennek.

Milyen fehérjére és kalóriára van szüksége a Shiba inunak?

Tápanyagigényét befolyásolja a koruk, a súlyuk, a nemük, illetve az aktivitásuk. Ilyen tekintetben a legtöbb tápanyagot a fiatal, serdülő kan kutyusok igénylik.

De pontosan hogyan érdemes utánajárni négylábú barátod tápanyag igényének? Mindennek alfája és omegája, hogy tudd, milyen súlyúnak kell lennie egy átlagos aktivitással bíró shiba inunak.

Az egészséges, normál aktivitású kutyák ideális súlya kor szerint:

 • 0-4 hónapos: 1,5-6 kg
 • 4-12 hónapos: 4-10 kg
 • Kifejlett testsúly: 7-13 kg

Kalória

A szervezet számára a kalória biztosítja a működéshez szükséges energiát. A shiba inu és minden kutyus számára létezik egy általánosan elfogadott számítás, amely iránymutatást adhat az etetéshez.

A RER-módszer (Resting Energy Requirements) a nyugalmi állapotban lévő kutya energiaszükségletét állapítja meg. Nyugalmi állapot alatt azt értjük, amikor lényegében csak a létfunkciók működéséhez szükséges energiát emészti fel az állat. Ilyen többek között a szív-, az agy-, a bélműködés, valamint a légzés.

Az alábbiakban tudod kiszámolni a RER-értéket:

A shiba inu lemért súlyát ¾-re emeled, majd megszorzod 70-el. Az így kapott eredmény a kutyus napi szükséges kalóriabevitele, mely lényegében az életbenmaradáshoz elég.

Tehát egy 10 kg-os felnőtt, egészséges súlyú, ivartalanított kutya RER száma a következő: 70 * (10) 3/4 = 393 kalória/nap.

Ezt a számot módosítják olyan tényezők, mint a kor, az aktivitás és a meglévő betegségek.

A shiba inu aktivitását tekintve kiemelkedő, így egy felnőtt kutya tekintetében nyugodtan számolhatsz a RER szám duplájával, míg a kölykök fejlődéséhez ennek az értéknek a háromszorosával kell kalkulálnod.

Természetesen ez a számítás iránymutatást ad, nem szükséges végletekig ragaszkodni hozzá, hiszen sok más tényező is befolyásolhatja. Ha az elhízás vagy a soványság jeleit veszed észre a kutyuson, akkor módosítsd az adagot annak megfelelően.

A könnyebbség érdekében összeszedtük a shiba inu kalóriaigényét kor alapján:

 • Kölyök (0-4 hónap): kb. 300-700 kcal/nap
 • Junior (4-12 hónap): 400-800 kcal/nap
 • Felnőtt (1 éves kor felett): 600-900 kcal/nap
 • Idős (8 év felett): 550-800 kcal/nap

Fehérje

A fehérje létfontosságú elem a kutya izomzatának működéséhez, valamint a szőr és a bőr szerkezetének megóvásában. A shiba inu magas aktivitása miatt igényli a magas fehérje tartalmú tápokat, amelyek ideális esetben elérik a 30%-os fehérjetartalmat.

Óvatosan kell azonban bánni az adagolással beteg vagy idősebb kutyák esetében, ugyanis a kevés mozgás mellett a magas fehérjetartalom elhízáshoz vezethet.

Szüksége van a Shiba inunak táplálék-kiegészítőkre?

Csont formájú vitamin kutyáknak.

A shiba inu életerős, aktív energiabomba, rendszeres mozgás és kiegyensúlyozott táplálkozás mellett hosszútávon is kicsattanó egészségnek örvend.

Táplálékkiegészítő a mozgásszegény életmód vagy megbetegedés miatt, esetleg idős korban jöhet szóba. Elhízás következtében kialakuló ízületi problémára ajánlott táplálék-kiegészítőt adni kutyusodnak, illetve diétás kutyatápokat célszerű választani, hogy felvehessétek a harcot a kilókkal.

A speciális, kutyák számára tervezett vitaminokkal és ásványi anyagokkal támogathatod kiskedvenced egészségét és immunrendszerét egy elhúzódó betegség vagy lábadozás alkalmával.

Az otthoni diagnosztizálás helyett azonban érdemes felkeresned egy állatorvost, aki célzott terápiát tud javasolni kutyád számára.

Leggyakoribb kérdések a Shiba inu táplálásával kapcsolatban

Amikor egy csupa kíváncsi shiba kerül hozzád, számtalan kérdés kavaroghat a fejedben az egészségével és a táplálkozásával kapcsolatban. Mivel azonban kiskutyádat nem tudod kikérdezni, ezért az alábbi válaszokkal mi sietünk a segítségedre.

Mennyire válogatós?

Egy shiba míg él tagadja, hogy válogatós lenne, ő csupán “megköveteli” a minőséget. Tény, hogy ez a szőrpamacs sosem fog konyhamalaccá válni, viszont ha akad fogára való, azt képes napokon keresztül is két pofára falni.

Bátran variálhatod a kutyatápot és a házi kosztot, kutyusod ki tudja belőle válogatni a kedvenc fogásait.

Naponta hányszor érdemes megetetni?

A növekedésben lévő shiba inu kölyköket akár 3-4 alkalommal, míg az egy évnél idősebb kutyákat már napi kétszer elegendő megetetni.

Ezt a bűvös kettes számot akkor sem szabad átlépni, ha amúgy úgy érzed, kiskutyád az átlagnál többet mozog. Az eb ugyanis hajlamos a hízásra és ha egyszer komolyabban kikerekedik, nehéz diétával visszaállítani az egészséges súlyára.

Elég-e naponta egy alkalommal megetetni a Shiba inut?

A shiba inu újabb hasonlósága a macskákkal: előszeretettel szereti emlékeztetni a gazdit, hogy vacsoraidő van. Tehát, ha beálltok egy bizonyos etetési rutinra, akkor a shiba inu követelni fogja a megszokott adagját, akár valóban éhes, akár nem.

De általánosságban elmondható, hogy napi egyszeri étkezés nem elegendő a shiba inu számára. Ha pedig két adagot szeretnél adni egyszerre, nem lesz sokáig a tálkában: a shiba inu képes addig enni, amíg az utolsó falatig el nem fogy, nehogy valaki elcsenje az őrizetlenül hagyott falatokat.

Érzékeny a gyomra bármilyen ételre?

Az egészséges, ellenőrzött alomból származó kutyusnak nincs érzékeny gyomra. Némely kölyök születhet rossz anyagcserével vagy felszívódással, de ez általában a gondatlan szaporító almoknál fordul elő.

Mind a kölyköknél, mind a felnőtt kutyák esetében figyelni kell a változatos, fehérjében és zsírban dús étrendre. Lehetőleg kerülni kell a gabonféléket, ugyanis azokat a kutyák nehezebben emésztik meg.

Hajlamos-e az elhízásra?

Óvatosan kell bánni ezzel az apró, huncut macskakutyával, ugyanis kedves tekintetével hamar el tudja érni, hogy keríts számára valami finom falatot.

A puha bunda alatt azonban szép lassan elkezdhet növekedni a kutya-úszógumi, amelyet nagyon nehéz lesz ledolgozni. Az elhízott shiba inu esetében izületi problémák alakulhatnak ki, amely komolyan rontja a kutyus életminőségét.

Az elhízás okairól itt olvashatsz bővebben.

Van-e bármilyen ételallergiája a Shiba inunak?

A shiba inu különösen érzékeny a magas szénhidráttartalmú, leginkább gabonát tartalmazó ételekre. Az elhízás boritékolható ennél a kutyafajtánál, ha tartósan hosszú ideig meghatározó a szénhidrát az étkezésében, ráadásul további emésztési problémákat is elszenvedhet. Ezért nagyon fontos ügyelni arra, hogy a shiba inu étrendjében a hús legyen domináns.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Shiba inu egészsége

A shiba inu egészsége.

A kutya egészségét nem csupán a tartási körülményei és a táplálkozás befolyásolja, hanem a származási körülményei is. Egy lelkiismeretes tenyésztő nagy gonddal válogatja meg a szülőket, hogy az utódok a lehető legjobb géneket örökölhessék.

Ha mégis előfordulna örökletes betegség, az jórészt fiatal korban kiderül, esetleg célzott szűrővizsgálattal időben felfedezhető.

Mennyire egészséges a Shiba inu?

Egy jó alomból származó shiba inu egészséges fajtának számít. Ha felmenőitől nem örököl semmilyen drasztikus betegséget, amelyek leginkább beltenyészet miatt alakulhatnak ki, akkor ritkán kell látogatnod vele az állatorvost.

Előfordulhatnak a nagyobb kutyákra jellemző csípő- és szembetegségek, de ezekre nagyon kicsi esély van.

Egy boldog, egészséges shibánál nem ritka, hogy 12-15 évig is elél. A legöregebb shiba inu, a Pusuke névre hallgató kutyus, 26 éves korában távozott el az örök vadászmezőkre. Négy évvel kevesebbet élt csupán, mint a világrekordot tartó Bobi, a 30 éves masztiff kutyus.

A Shiba inu leggyakoribb betegségei

Beteg shiba inu.

A shiba inu kutyaévekben számítva is csodálatosan hosszú ideig képes a gazdáját boldogítani, amennyiben kirobbanó egészséggel rendelkezik.

Különösen fontos megismerkedni a szülőkkel, hiszen azok egészségi állapota nagyban befolyásolja a kölykök életét.

Bár a jó szülőktől származó állatoknál ritkán alakulnak ki komolyabb betegségek, érdemes tisztában lenni a fajtát leggyakrabban érintő problémákkal.

Csípődiszplázia

A csípődiszplázia az egyik legelterjedtebb kutyabetegség a nagytestű és középmagas kutyafajták között. A rendellenesség akkor alakul ki, amikor a combcsont nem illeszkedik megfelelően a medencecsont mélyedésébe (vápa), így az ízületek folyamatos “súrlódásnak” vannak kitéve.

Kialakulhat már kölyökkorban, de később, idősebb korban is, amelynek a tartós sántaság vagy “egyik lábra nehezedés” a legszembetűnőbb tünete. Elhízott shiba inuknál gyakoribb a csípődiszplázia kialakulása.

A csípődiszplázia jól gyógyítható, fizikoterápiával, műtéttel helyre lehet állítani, a lábadozást pedig fájdalomcsillapítokkal, vitaminokkal és a táplálékkiegészítőkkel segíteni lehet.

Elhízás

A shiba inu esetében fontos megemlíteni az elhízást, amely ugyan nem számít betegségnek, de sok egészségügyi probléma kiindulópontja.

Mivel ez az aprócska rókakutya szereti a hasát, a legtöbb gazdi pedig kényeztetni a kedvencét, elég gyorsan felszaladnak azok a bizonyos plusz kilók. A súlyfelesleg hosszú távon ízületi problémákhoz vezethet.

Progresszív retina atrófia

A progresszív retina atrófia (röviden PRA) a retina degeneratív károsodásával jár, amely általánosságban érinti a kutyákat.

A kezdődő elváltozás következtében a kutyus először éjszaka “nem lát”, majd fokozatosan veszti el a látását. Sajnos kialakulásának oka ismeretlen és gyógyítani sem lehet. Azonban a vak shiba inuk képesek alkalmazkodni az új helyzethez, amennyiben környezetük tereptárgyai változatlanok maradnak.

Glaukóma (zöldhályog)

A glaukóma, vagy közismertebb nevén zöldhályog, olyan szembetegség, amely mind kutyáknál, mind embereknél előfordulhat. A szemben található csarnokvíz termelődésének és kiürülésének egyensúlya felborul, a folyamatos szemnyomásból pedig állandósulhat a fájdalom.

Lehet szerzett vagy örökletes, de a PRA-val ellentétben az idejében felismert zöldhályog maradéktalanul gyógyítható.

Epilepszia

Neurológiai rendellenességek között az epilepszia komoly mértékben érinti a kutyákat, amely lehet örökletes vagy szerzett. Az örökletes epilepszia csupán akkor kerülhető el, ha a tenyésztő kiveszi a beteg kutyát a tenyészprogramból.

A szerzett epilepszia főleg kölyökkori fizikai vagy pszichés trauma hatására alakul ki, mint a szülés közben fellépő fertőzés. A tünetek közé tartozik a görcsös izomrángással járó rohamok, légzéskimaradás, váratlan eszméletvesztés vagy a “hullamerevség”. 

Az epilepsziát nem lehet gyógyítani, csupán görcsoldó gyógyszerekkel enyhíteni a tüneteket.

Allergia

A shiba inunál az átlagnál gyakrabban fordulhat elő valamilyen típusú allergia. Legjellemzőbb tünete a folyamatos vakarózás, amely főleg a fülre és a lábra terjed ki.

Az allergia tünetei egyszerűen kezelhetők pl. étrend változtatással vagy pollenallergia esetén vitamin készítményekkel.

Patella luxatio (térdkalácsficam)

Bár a shiba inu inkább középtermetű, olykor kialakulhat nála a főleg kistestű kutyákra jellemző térdkalácsficam. Ennél az örökletes rendellenességnél a térdkalács rendre “kijár” a vápából, mert az nem megfelelő mélységű vagy nagyságú.

Jellemző tünetei, ha a kutyus időnként, rövid ideig sántikál, három lábon jár vagy futás közben hirtelen megtorpan és felsír. A rendellenesség egy rutin vizsgálat során kiszűrhető és műtéttel orvosolható.

A fenti betegségek nagyon nagy részét a shiba inu kutyusoknál az első két évben ki lehet szűrni. A második születésnapon túl, ha addig nem alakultak ki a fenti betegségek, akkor szinte bizonyos lehetsz abban, hogy teljesen egészséges a kiskedvenced.

Mi a shiba elhalálozásának leggyakoribb oka?

A shiba inu hosszú, egészséges életet tud élni gazdája mellett, ezért a leggyakoribb halálozási okok közé az idős korban kialakult daganatos megbetegedések és a természetes halál tartozik.

Csupán nagyon szélsőséges esetek közé tartozik olyan tragédia, hogy egy heves allergiás reakció vagy egy görcsös epilepsziás roham fulladáshoz vezessen.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Shiba inu nevelése

Kutya kanapén játszik.

A shiba inu nem kezdő kutyatartóknak való. Ez az akaratos, önálló személyiséggel rendelkező macskakutya komoly kihívást jelenthet a lágyszívű gazdiknak.

Az erős jellem mellé domináns gazdi való, de a kiharcolt tiszteletet a shiba inu szeretetben és hűségben hálálja meg.

Kis kutya nagy önbizalommal

A shiba inu neveléséhez végtelen türelem, megértés és következetesség szükséges. Mivel a szabad akarat mintapéldányaként alapvetően hiányzik belőle a megfelelni akarás, így olykor nagyon könnyen mellőzi azt a tényt, hogy a gazdája a falkavezér.

A hihetetlenül okos állat azonnal kiszúrja a bizonytalanságot és a következetlenséget, ennek következtében pedig hamar a kutya fogja vinni a pórázt. De a durva bánásmóddal és az agresszióval sem mész sokra, mert a shiba inu azonnal kiutat talál a számára méltatlan helyről.

Ha erős kézzel, de közben szeretettel irányítod, akkor nem csupán egy házikedvencet, hanem egy intelligens, bohókás és kedves társat szelidítesz meg, akár a kisherceg a rókáját.

Magának való földbirtokos

Össze kell szoktatni a gyerekekkel.

Makacsságánál csak a birtoklási vágya a híresebb. Ez az önzőség kiterjed az ételére, a játékaira, de bizony a gazdájára vagy akár a falkába tartozó másik kutyára is. Ezért hangsúlyozzuk, hogy a shiba inut a lehető legfiatalabb korban kell bemutatni a családnak, annak minden kétlábú és négylábú tagjának, hogy minél hamarabb szokja a szagokat és a zajokat.

Ezután pedig azonnal kutyaiskolába, majd kutyás társaságba kell vinni, hogy esélye se legyen kialakulnia a rá jellemző önző, antiszociális viselkedésnek. Gyerekes családokban javasolt a kicsikkel megértetni, hogy tartsák tiszteletben a shiba inu életterét, a konfliktusok elkerülése érdekében.

A shiba inu a tágas, komfortos tereket szereti, főként egy kisebb kertben érzi otthon magát, de ugyanolyan boldog, ha saját kutyaháza lehet a lakásban, amely csak az övé.

Ezeken a “saját” területeken azonban betolakodónak érzékel minden négylábút, különösen más kutyákat és macskákat, akikkel nem fél összerúgni a port. Kisebb háziállatokban ne is gondolkodj, ugyanis a shiba inu vadászkutya ösztöne miatt hajlamos prédának nézni a család a hörcsögét vagy papagáját.

Találkozunk a kutyasuliban!

A shiba nevelésében nem opció a kutyaiskola, hanem egyenesen kötelező elem. Mindezek tetejében érdemes olyan sulit választani, ahol az oktatóknak korábban már volt tapasztalata a japán kedvencekkel, ugyanis egy teljesen más nevelési módszert igényelnek, mint a többi kutyafajta.

A tréningek során gyakran meg kell küzdened a bohém és makacs szőrpamaccsal, aki már csak bosszantásképpen sem fog odamenni hozzád a tizedik hívásra sem. Egy gyakorlott és türelmes oktatóval úgy képezhetitek ki a kutyád, hogy az észre sem veszi, hogy idomítva lett.

A kutyasuli továbbá segíthet az alapvetően magának való shiba inu szocializációjának csiszolásában, amelyet érdemes minél fiatalabb korban, akár az első 6-14 hétben elkezdeni.

Nézd meg a kutyanevelésről írt cikkeinket is!

A gügyögést felejtsd el!

Fejedre nőhet.
Ha nem vigyázol a fejedre nő!

A shiba inu nevelésének egyik kiemelt szabálya, hogy ne kezeld a kutyát kisbabaként! Ha a shiba inu beszélni tudna, elmondaná, hogy halálosan ciki, amikor mézes-mázos hangon gügyögsz neki.

A cukiskodást, babusgatást még a legbújósabb shiba is csak pár percig képes elviselni, de utána megy is a saját dolgára. A kiképzés során különösen káros, hogyha lágy hangszínben szólsz hozzá, mert ettől csak elbizonytalanodik és felülkerekedik benne a domináns viselkedés.

Ráadásul elveszti a beléd vetett bizalmát, meginog a biztonságérzete, hiszen a gügyögéssel nála azt éred el, hogy egy teljesen gyenge falkatagnak képzel, aki felett át kell venni az irányítást.

A japán kedvenc számára a szeretetedet nem becézgetéssel és babusgatással tudod kimutatni, hanem tartalmas játékokkal, nagy sétákkal és minőségi, finom falatokkal.

A rövid póráz új értelmet nyer

A shiba inu kiképzése és nevelése hosszú, fáradságos munka, de még a legjobb kutyasuli kijárása után is van néhány szempont, amit figyelembe kell venned a kis rókakutyával kapcsolatban. Az első, hogy bármennyire is szeretnéd az erdei séták alkalmával elengedni a kutyusodat, ne tedd!

Évszázados vadászösztönei nagyon mélyen gyökereznek és bármikor a felszínre törnek, ha megpillantanak egy prédaállatot. Akkor aztán kukába hajíthatod az összes parancsot, a shiba inu gondolkodás nélkül üldözőbe veszi a kis állatot.

Ugyanez vonatkozik a kutyajátszótereken is, különösen, ha egy kistestű kutya is odatéved. A pórázhoz szintén kölyökkorban kezd szoktatni, ugyanis, mint sok minden mást, ami a szabadságát korlátozza, a shiba inu nagyon nehezen fogadja el.

A második, hogy csakis résmentes, erős kerítéssel körülvett kertben szabad tartani. Ugyanis bármennyire szeret téged a shiba inu kutyusod, tekergő vérének olykor nehezen tud parancsolni és az első adandó alkalommal egy laza kerítéslécen simán kibújik.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Shiba inu ápolása

A kutya körmét reszelik.

Ápolása viszonylag könnyű, akár otthon is elvégezhető rutinfeladatokból áll. Mind az otthoni fésüléshez, mind a kozmetikusnál történő körömvágához idejében hozzá kell szoktatni, leginkább kölyökkorban, hogy az öntudatos kiskedvenc ne rendezzen jelenetet.

Kutyaápolási tippjeinket itt találod.

Hull a pelyhes shiba bunda

A shiba inu durva, rövid vagy közepes hosszúságú bundával rendelkezik (2,5-3 cm hosszú szőrszálak), amely leginkább egy plüssmackóéhoz hasonlatos. Az egyenes szálú fedőszőrzetük és a vastag aljszőrzetük megvédi őket a legzordabb hidegektől is és egyáltalán nem filcesedik.

Ha shiba inut választasz magad mellé, együtt kell élned a szőrével is, amely mindenhova beeszi magát házba, miután a kiskutya betoppan az életedbe.

Évente kétszer, tavasszal és ősszel vedlik, ám egyes tulajdonosok szerint egy egész nyáron át igyekszik elhagyni a téli kabátot.

Ha nem szeretnél térdig gázolni a vörös szőrben, akkor érdemes puha, sűrű kefével kikefélni a bundáját, legintenzívebb vedlési időszakban akár naponta is. Soha ne vágd le a szőrét, ugyanis a testük hőszabályzásában komoly jelentősséggel bír!

Nem kedvence a fürdés

A shiba inu a macskákhoz hasonlóan tisztán tartja magát, ezért ritkán fordul elő nála kellemetlen kutyaszag. A japán kedvenc tökéletesen megvan fürdetés nélkül, durva bundája nem is igényel komoly tisztántartást, természetes módon vízálló.

Ha mégis ragaszkodsz a fürdetéshez, akkor kölyökkorban szoktasd hozzá, hogy elkerüld később a tusakodást. A vedlési időszakban gyorsíthatod az aljszőrzet távozását, ha gyengéden megmosdatod a kutyust langyos, kutyák számára ajánlott samponos vízben.

A fogápolás kutyakötelesség

A shiba inunál gyakrabban előfordul a fogkőképződés, mint más kutyafajták esetében. Ezért nagyon fontos, hogy már kölyökkorában hozzászoktasd a különböző szájápolási technikákhoz.

A legjobb megoldás a fogtisztító rágókák, amelyeket előszeretettel rágcsál a kutyus játék gyanánt is. Már hetente bevezetett fogápolási rutinnal megelőzheted a rossz leheletet és az ínygyulladást.

Ügyes füles

A shiba inu folyton figyelő, a világ felé “nyitott” fülei nem igényelnek rendszeres fültisztítást. Érdemes azonban alkalmanként belepillantani, hogy nincs-e bármilyen elváltozás.

A fejrázás, a bőrpír, a vakarózás, a szokatlan szag vagy váladékozás figyelmeztető jel lehet egy alapos fültisztítás esedékességére. Ha nem mered egyedül kitisztítani kiskutyád fülét, bátran kérd szakember segítségét.

Fakultatív kutyapedikűr

Aktív eb révén a shiba inu körmét nem szükséges rendszeresen vágni, amennyiben kellően sok időt tölt a szabadban olyan helyen, ahol természetes módon tudja koptatni a körmét. Lakásban tartott shiba inut érdemes havonta kozmetikushoz vinni, hogy kellően rövidre vágja a kutya körmeit.

Érdemes még a kutyus fiatal korában dönteni a rendszeres körömápolási rutinról, ugyanis az idősebb ebek már nem túl készségesek és együttműködők a kutyakozmetikussal, ha addig nem ismerték az eljárást.

A shiba inu kifejezetten hisztis primadonna tud lenni, hogyha hozzájuk érnek. Ezért nagyon fontos, hogy minden ápolási technikához már kölyökkorban kezdd el hozzászoktatni a kutyusod, legyen szó fürdetésről vagy körömvágásról.

A kutyakozmatikussal sem árt már kicsi korban barátságot kötni, ugyanis ha ez elmarad, a későbbiekben minden látogatás felér egy túszdrámával.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Shiba inu kölyök.

Japán első számú kedvenc kutyusa sok európai és amerikai kutyatartó szívét hódította meg. Emiatt szép számmal érkeztek az öreg és az új kontinensre tenyésztők, de ugyanilyen lendülettel szaporodtak el a szaporítók is.

A shiba inu bájos és aranyos kinézete miatt sokan ugranak bele “filléres” kiskutyák vásárlásába, ám a felkészületlen gazdik miatt ezek komoly tragédiákkal végződnek.

A shiba inu makacs személyisége miatt csak elkötelezett, tapasztalt kutyatartóknak való. Ám a tájékozatlanságra a lelkiismeretes shiba tenyésztők felkészültek: jellemzően “garanciálisan” visszaveszik a kiskutyákat, ha esetleg a család csak az örökbefogadást követően szembesül az állat domináns viselkedésével és nem tudják azt kellőképpen kezelni.

A szaporítók esetében sajnos más a helyzet. Sokkal nagyobb mértékben kerülnek ki a kezük közül genetikailag nem megfelelő shiba inu kölykök, akik rossz egészségi állapotban érkeznek új gazdájukhoz. Egy beteg kiskutya négyzetre emelve egy “hisztis” attitűddel csak egyetlen utat jelenthet: utcára kerülést vagy jobb esetben a fajtamentő állomásra érkezést.

Örökbefogadás előtt tehát vizsgáld meg az alábbi tényezőket:

Shiba kölyök.
 • Leinformálható-e a tenyésztő? A legjobb, hogyha a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetségénél, illetve az Amerikai Akita és Ősi Típusú Kutyák Egyesületénél érdeklődsz a bejegyzett shiba inu tenyésztők felől.
 • Ad-e törzskönyvet a tenyésztő? Ha közli a “szakember”, hogy törzskönyv nélkül olcsóbb a kiskutya, akkor jobb továbbállni.
 • Milyen egészségi és pszichés állapotban vannak a shiba inu szülők? A tapasztalt tenyésztők nem szórják a shiba inu kölyköket, mind a bolond a lisztet, hanem a leendő gazdát megismertetik a szülőkkel, illetve magával a kölyökkel. Hamar kiderül, ha nem működik a kémia a kutyus és a gazdijelölt között.

Örökbefogadás előtt vedd figyelembe ezeket a tanácsokat is.

Mennyibe kerül itthon egy Shiba inu kölyök?

Az ár is igen beszédes lehet egy shiba inu származását tekintve. Az online hirdetési felületen láttunk már 20.000 Ft-ért is “shiba inu” kutyus hirdetést, de a leggyakoribbak 100.000 Ft körül vannak. Ezek azok az ajánlatok, ahol biztos lehetsz benne, hogy szaporító a hírdető, vagy keverék a kutyus.

A fajtatiszta, törzskönyves shiba inuk ugyanis 350-700.000 Ft körül mozognak a hazai piacon, de külföldön egy “kékvérű”, díjnyertes szülőktől származó kölyökért akár másfél-két millió forintot is elkérhetnek.

Nem kell azonban elhatárolódni a fajtamentő állomásokra került shiba inuktól sem. A szakemberek segítségével megtalálhatod azt a négylábú társadat, akivel jobbá tehetitek egymás életét.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.