Shih tzu fajtaleírás

Shih tzu

Termet
KICSI
Lakásban tartható
igen
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
4-7 kg
20-26 cm
Hím
4-7 kg
23-28 cm
Származás
Tibet-Kína
Főbb tulajdonságai
Kedves, bújós, érzékeny
Várható életkor
11 - 16 év
Szőrzet
Hosszú
FCI besorolás
Társasági kutyák
Színek
Hipoallergén
Nem

A shih tzu (si-cu) az egyik leghosszabb múlttal rendelkező toy kutyafajta, akinek ereiben királyi vér csörgedezik. Lendületes és energikus személyisége jól megfér nyugodtsága mellett. Agilis kutya lévén, mindig azt a habitusát veszi elő, amire éppen szükség van. A gyerekekkel játszik és huncutkodik, az idősek ölében békésen fekszik.

Orrát magasan hordja, magabiztos és méltóságteljes, de a mókázásra mindig vevő. Emberszerető fajta, aki mindennél jobban szereti a gazdáját, ragaszkodása nem ismer határokat.

A bozontos kis oroszlántól távol áll a harciasság, nagyon könnyen köt barátságot idegenekkel is.

Intelligencia
80%
Aktivitás
35%
Macskabarát
78%
Ugatós
60%
Szőrhullás
30%
Taníthatóság
53%
Gyerekbarát
76%
Házőrző
55%
Harapós
52%
Egészség
64%

Melyek a Shih tzu legfontosabb tulajdonságai?

Shih tzu kölyök.

Óriási személyiséggel rendelkezik a shih tzu. Képes bárkit jó kedvre deríteni vidám személyiségével és bohóckodós habitusával. Igazi alkalmazkodó, aki illeszkedik a napirendedhez, figyel téged, amíg takarítasz, melléd bújik, amikor filmezel, labdázik vagy sétál veled a parkban, ha ahhoz támad kedved.

Megbarátkozik a gyerekekkel és más négylábúakkal, kifejezettem mókás játszópajtás, de igényli, hogy királyként bánjanak vele, végtére is törékeny testalkatú és érzékeny jellemű eb.

Ébersége és gyors helyzetfelismerő képessége remek jelzőkutyává teszi, de túlságosan imádnivaló ahhoz, hogy bárkit is elriasszon.

Nyugodt és higgadt természete miatt kiváló társa lehet az idős embereknek is, akár terápiás segítséget is nyújthat. Alacsony mozgásigénye alkalmassá teszi arra, hogy visszafogottabb aktivitású családok kutyája legyen. Makacssága megnehezítheti a kiképzését, de jutalomalapú tréninggel szép eredményeket érhet el.

Gyors áttekintés

 • Ideális társ lehet egyedülállók, nyugdíjasok és gyerekes családok számára is.
 • Nem viseli jól sem a hőséget, sem a hideget ezért feltétlenül lakásban tartandó.
 • A silány kutyatápokra rendkívül érzékenyen reagál, melyek szőrzetgondokat, kiütéseket, viszketést, emésztési panaszokat és étvágytalanságot okoznak a törékeny ebeknek.
 • Apró teste nem képes hosszú ideig raktározni a glükózt, ezért ha sokáig nem eszik nyugtalanná, letargikussá, ingataggá válhat.
 • Rosszul reagál a kiabálásra és a büntetésre, sőt, ha felemeled a hangodat, félelmében akár még rosszabbul is viselkedhet.
 • Ápolása rendszeres odafigyelést igényel, főleg akkor, ha bundáját hosszúra hagyjuk.

Hasonló temperamentummal rendelkező kutyafajták

Kattints az alábbi kutyákra, ha hasonló mérettel és tulajdonságokkal rendelkező ebet keresel, mint a si-cu.

Nem találtad meg, amit keresel? Kutyafajták listája részletes fajtaismertetőkkel.


Ismerd meg közelebbről az elbűvölő szépségű shih tzu-t, akinek személyisége és tartása sok meglepetést tartogat!

Érdekes tények a Shih tzu-ról

Sicu kutya a jégen áll. Háttérben egy tó látszik.

A shih tzu óriási népszerűségnek örvend számos országban, messze eredeti hazájától, Kelet-Ázsiától. A toy kutyafajta apró termetű, ám hatalmas személyiséggel rendelkezik. Ragaszkodó, barátságos és jó kedélyű társ, aki rengeteg érdekességet tartogat.

Ismerd meg a legizgalmasabb és legkevésbé ismert tényeket a fajtáról.

Kis oroszlán

A shih tzu név szó szerint kis oroszlánt jelent mandarinul. Valószínűleg azért kapta ezt a nevet, mert a legenda szerint Buddha kis oroszlánkutyákkal utazott, akik veszély esetén igazi oroszlánná változtak át, és védelmezték gazdájukat.

Tibetből származik

A Si cu-t általában Kínával és a kínai császársággal kötik össze, ám a kutyafajta valójában Kína nyugati szomszédjából, az 1950-es évekig független Tibetből származik.

A kínai császárok csupán ajándékba kapták ezeket az ebeket, akiket vélhetően palotapincsikkel vagy mopszokkal kereszteztek, így alakult ki a ma elterjedt shih tzu.

Sportos lények

Kiskutya agility sport.

A kutyafajta elbűvölő, hosszú bundája miatt inkább ölebként tekintenek a fajtára, pedig a szép bunda sportos testalkatot rejt. A shih tzu jól teljesít agility sportban.

Először 2014-ben nyerte el a bajnoki címet és egyben az agility verseny győztese is lett.

Majdnem kihalt

A kínai kommunista forradalom idején a fajta majdnem teljesen kihalt. A kutyák tenyésztését felügyelő Ce-Hszi özvegy császárné 1908-ban hunyt el, melynek hatására a kutyatenyésztési program véget ért és szinte teljesen ellehetetlenült a kutyák beszerzése.

14 kutya mentette meg a fajtát

A 20. század első felére a kutyafajta egyedeinek száma jelentősen lecsökkent, mindössze 7 kan és 7 szuka maradt fenn a császári tenyészetben.

A 14 kutyát a fajta megmentésére használták, így lehetséges, hogy minden mai élő Si-cu eredete ezekre az ebekre vezethető vissza.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Shih tzu megjelenése

A Shih tzu megjelenése.

A shih tzu legjellegzetesebb ismérve, a hosszú és fényes, földig érő bundája, valamint bozontos szőrű arca, amit gyakran krizantémhoz hasonlítanak, mert virágsziromként fedi el minden irányból a szőr az arcukat.

Ártatlan tekintetük, magabiztos és szelíd viselkedésük, illetve apró termetű, kompakt testalkatuk miatt plüssállatszerű megjelenéssel rendelkeznek. A Sicu kistestű kutyafajta.

A szukák és kanok marmagassága egyaránt 20-28 cm közötti, testsúlyuk 4-7 kg körül alakul.

Nemes felmenőinek köszönheti teherbírását és némileg arrogáns, büszke megjelenését, melyet a magasan hordott orr és a háta fölé hajló farok testesít meg. Fejük kerek és széles, koponyájuk kupolás.

A kutya pofája szögletes és rövid, az állkapocs széles és alulharapással záródik. Sűrű szőrzettel borított, nagy fülük lefelé lóg.

Nagy és kerek, tágra nyíló, fekete színű szemük bizalmat és nyitottságot sugároz. Lapos orruk mindig fekete színű, orrlyukaik szélesek.

Farkuk magasan tűzött és a hát fölé kunkorodik. A kutya teste valamivel hosszabb, mint az állat marmagassága. A lábak egyenesek, izmosak és erős csontozatúak.

A Shih tzu színvariációi

Három Si cu kutyus.

A shih tzu bundáját kettős szőrzet alkotja, mely hosszúra nő, általában egyenes, de némi hullámosság megengedett. A fejen lévő szőrt általában copfba kötve hordják. A bunda fényes és puha tapintású, nyírása megengedett.

A fajtastandard szerint többféle színben és színkombinációban, illetve mintázattal is rendelkezhet a kutya. Gyakori a fekete-fehér és az arany-fehér változat, melyet a fejen és a háton különféle foltok díszítenek.

A Buddha csillagának nevezett mintázat a fejükön lévő fehér foltot jelöli. A legenda szerint a Buddhát kísérő és védelmező, oroszlánná változó ebeket Buddha homlokon csókolta hálája jeléül, így kerülhetett a mintázat a fejükre.

Az elfogadott színváltozatok között a szürke, fehér-barna, fekete, arany, májvörös, vörös, egyszínű, illetve ezek bicolor vagy tricolor változatait találjuk. Jellemző még a maszkszerű mintázat a fejen, mely főként akkor fordul elő, ha a kutya színe egyébként egységes a test többi részén.

A kutyafajtánál előfordulhat, hogy a születéskori színe idővel átalakul, és némileg megváltozik. A közvélekedéssel ellentétben a shih tzu nem mondható teljes mértékben hipoallergén kutyafajtának, habár jóval kevesebb szőrt hullajt, mint más ebek.

Egyértelműen kevesebb gondot okoznak az allergiások számára, de nem tekinthetők teljesen hipoallergén kutyafajtának, különösen akkor, ha hosszú szőrrel tartjuk őket.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Shih tzu vérmérséklete és személyisége

Si-cu a gazdájával.

A shih tzu eredendően társasági kutya, ennek megfelelően a legdominánsabb személyiségjegye az emberszeretet. Rajonganak az emberekért, szeretnék a gazdájuk ölébe kuporodni és mindig figyelemre szomjaznak.

Barátságos temperamentum

A si-cu kutyafajtát kifejezetten arra a célra tenyésztették, hogy társaságot nyújtson az embereknek, ezért az eb nagyon barátságos és hűséges társ.

Az eb megelégszik azzal, ha sok időt tölthet veled, melléd fekhet, rád hajthatja a fejét és árnyékként követhet fel-alá az otthonotokban. A shih tzu kiváló partner lehet az otthonülős napokon és az esti filmnézésekhez.

Vendégszerető eb

A kutyafajta őrkutyaként is megállja a helyét, mert hangosan ugatva figyelmeztet a közeledő idegenekre, de pillanatok alatt meglágyul a szíve, ha a jövevény veszélytelennek bizonyul.

A vendégekkel könnyen megtalálja a közös hangot, az éber jelzőkutyából pillanatok alatt szívélyes vendéglátó válik.

Nem mindig van kedve tanulni

Nem mindig van kedve tanulni a kutyusnak.

A shih tzu kiképzése nem mindig halad könnyen, mert a kutya nem mutat folyton hajlandóságot a tanulásra, sőt időnként makrancos is lehet. Sok türelemmel elérheted, hogy jó tanuló váljon belőle, sőt, ha elég kitartó vagy, akár agility bajnokot is faraghatsz belőle.

Szeret huncutkodni

Az életvidám kis teremtés meglehetősen játékos és nem veti meg a rosszalkodást sem. Nemesi vérvonalába a bajkeverő vérvonalból is jutott.

Előszeretettel lopkodja a zoknikat, élvezi, ha emiatt kergeted, de az is gyakran előfordul, hogy jó mélyre elássa őket. A játékait nagyon elhivatottan őrzi, nem szívesen osztozik rajtuk, ezért ha nem neveled ki belőle a birtokvédő ösztönt, rád moroghat, ha el akarod venni tőle a kedvenc tárgyait.

Hajlamos a destruktív viselkedésre

A kistermetű toy kutyafajta, igencsak nagy felfordulást képes csinálni. Sokszor ugat, gyakran megrágja a tárgyakat maga körül és felugrál az emberekre.

A pusztítás főként akkor kerül előtérbe, ha a kutya egyedül marad, unatkozik, vagy nem részesül megfelelő nevelésben. A kis szőrgombócra nehéz haragudni, de ha szeretnéd egyben tartani az otthonod, feltétlenül szoktasd le a rongálásról.

Milyen gazdához illik a Shih tzu?

Milyen gazdához illik a Shih tzu?

A Si cu bátran tartható lakásban, jól alkalmazkodik a kisebb élettérhez is. Ideális társ lehet egyedülállók, nyugdíjasok és gyerekes családok számára is, az a mérvadó számára, hogy mindig legyen társasága.

A kis öleb nagyon barátságos és társaságkedvelő, akkor a legboldogabb, ha bőségesen jut neki a figyelemből.

Alacsony mozgásigénye könnyen kielégíthető rövid, 20 perces sétákkal és beltéri játékidővel. A kutyafajta nem viseli jól sem a hőséget, sem a hideget ezért feltétlenül lakásban tartandó, a séták alkalmával télen fel kell öltöztetni, nyáron pedig a hűvösebb napszakokban kell sétáltatni.

Hajlamos a kimelegedésre és a kifulladásra, ezért nem szabad túlerőltetni a kutyát hosszú és megterhelő kirándulásokkal. A Si cu nem veti meg a lustálkodást, de általában nagyon elemében van és imád játszani. Kösd le az ebet játékokkal és feladatokkal, ezzel megelőzheted a rongálást és a véget nem érő ugatást.

A shih tzu ajánlott kezdő kutyatartónak is, de ne kövesse el a leggyakoribb hibákat, amiket a zöldfülűek szoktak. Előre fel kell készülni a makacs viselkedésre, amit kiképzéssel lehet korrigálni.

Igazi családi kutya, aki jól kijön a gyerekekkel és más állatokkal is, ha kellően szocializáljuk és összeszoktatjuk őket.

Akár felnőtt, akár gyerek játszik az ebbel, nagyon kell vigyázni a testi épségére, mert apró termete miatt könnyen megsérülhet a játék hevében. Éppen ezért nem ajánlott nagyon pici gyerekek mellé. A Si-cu folyton láb alatt van, a kis porontyok pedig áteshetnek rajtuk kárt okozva maguknak és a kutyának is.

A toy kutyafajta megelégszik egy kisebb fekhellyel, kisméretű játékokkal és felszereléssel. A jó minőségű tápok és az állatorvosi látogatások költségeivel feltétlenül számolni kell.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Shih tzu eredete

Tibet.
Tibet

A shih tzu kutyafajta legalább 1000 éves múltra tekint vissza. Egyes kutatások szerint a 14 legősibb kutyafajta egyike, melyek DNS-e a legjobban hasonlít a farkaséra. Ősei Tibetből származtak. A kutyafajtát házi kedvencként, ölebként tartották.

Az egyik feltételezés szerint a nagyra becsült shih tzu fajtát a tibeti szerzetesek tenyésztették és ajándékozták kínai császároknak a Ming-dinasztia idején. Más vélemények szerint a fajtát különböző kínai ebek keresztezésével hozták létre.

Az eb számos korai, (időszámításunk utáni 618-907. közötti) művészeti alkotáson, festményen is fellelhető. A korabeli dokumentumok szerint a kínai uralkodók tartottak Si cu kutyákat, melyeket oroszlánhoz hasonlatos, krizantémarcú ebként írtak le. Kicsi, engedelmes és intelligens ebekként jellemezték őket.

A fajta ismét megemlítésre került az 1860-as években, amikor Ce-hszi kínai császárné betiltotta a palota kutyáinak bántalmazását, illetve kutyatenyésztésbe kezdett.

A Dalai Láma két shih tzu kutyát ajándékozott a császárnénak, akiket a palota falai között tenyésztett tovább az uralkodónő, vélhetően mopszokkal és pekingi palotakutyákkal keresztezve őket.

A császárnő halálát követően sokan versengtek a fajta legszebb képviselőinek tenyésztéséért, addigra már csak 7 hím és 7 nőstény egyed maradt fenn közülük. Ez a 14 kölyökkutya tekinthető a ma élő shih tzu kutyák egyenes ágú ősének.

A jó adottságokkal rendelkező egyedeket gyakran külföldi látogatóknak és kínai nemeseknek ajándékozták, vagy kicsempészték a palotából. 1928-ban érkezett az első shih tzu pár Angliába, míg az USA-ba a tengerentúlon állomásozó, hazatérő katonák révén jutott el az 1940-es években.

A fajtát 1969-ben ismerte el az Amerikai Kennel Klub. A shih tzu FCI besorolása alapján (IX.) Társasági kutyák csoportjába és a (5.) Tibeti fajták szekciójába tartozik.

Híres Shih tzu-k és gazdáik

A shih tzu szeretetteljes és jóindulatú kutyafajta, aki nagyon népszerű a sztárok és hírességek körében is.

 • Nicole Richie mézszőke kutyusa Honeychild névre hallgat.
 • Mariah Carey két shih tzu gazdája, akiket Bingnek és Bongnak nevezett el.
 • Bill Gates, a Microsoft alapítója és a világ egyik leggazdagabb embere egy Ballmer nevű shih tzu-val rendelkezik.
 • A Dalai Láma is shih tzu fajtát tart, sőt Gábor Zsazsának is elrabolta a szívét az eb, kedvencét Moulin Rouge-nak hívta.
 • A kutyafajta a mozifilmvásznon is feltűnt 2012-ben A hét pszichopata és a Si-cu című filmben, melyben az elrabolt kutyát, Bonny-t alakította olyan neves színészek mellett, mint Collin Farrel és Sam Rockwell.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Shih tzu etetése

A Shih tzu etetése. Egy táyérból virslit lop el.

A gyönyörű és nemesi shih tzu magasra teszi a mércét, ha ételről van szó. Táplálása feltétlenül prémium minőségű és teljes értékű kutyaeledeleket igényel, melyek kielégítik arisztokratikus ízlését és szervezetének szükségleteit.

A helyes táplálkozás hozzájárul a kutya megfelelő fejlődéséhez, egészségének megőrzéséhez, testsúlyának és a szemet gyönyörködtető bunda szépségének fenntartásához.

Hogyan tápláljuk a Shih tzu-t?

A Si cu-nak szánt étel mennyiségét több faktor is meghatározza. Fel kell mérni a kutya aktivitását, korát és aktuális egészségügyi állapotát.

Kölyökkorban, nagyon ügyelni kell az etetési idők és a kiszabott mennyiség pontos adagolására, mert a fejlődési szakaszban sok energiát igényelnek. A korai etetés döntő fontosságú a kutya egészségét illetően, mivel rettentően picik, gyors az anyagcseréjük, így csak kiváló összetételű kutyatáp képes fedezni a szükségleteiket.

Gyenge minőségű táppal történő etetés következtében a kutyusok fejlődése visszamaradhat, túlsúlyra tehetnek szert és hosszú távon egészségügyi kockázatoknak tehetjük ki az ebet.

A kutya napi adagját alakítsd az aktuális testsúlyához és kövesd a tápok csomagolásán található irányadó mennyiségeket. Válassz rozsdamentes acélból készülő, kis méretű etető- és itatótálakat, és kerüld a műanyagokat.

Mivel tápláljuk a Shih tzu-t?

A gazdája enni ad a sicu kutyájának, aki a kutyatáljából falatozik.

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy a shih tzu csak minőségi kutyaeledeleken tartható.

A túlságosan feldolgozott, mesterséges adalékanyagokat, tartósítószereket tartalmazó, illetve tápanyagokat mellőző töltőanyagokkal felfújt tápokból sokkal többet kell fogyasztani a kutyának ahhoz, hogy kellő tápanyaghoz jusson.

A túlevés mindig túlsúlyhoz vezet.

Az emésztőrendszerét a szükségtelen és mesterséges összetevők irritálják és feleslegesen terhelik meg. A töltőanyagok, tartósítószerek színezékek sok esetben bőr- és szőrzetgondokat, kiütéseket, viszketést, és emésztési panaszokat, hasmenést, hányást és étvágytalanságot okoznak a törékeny ebeknek.

Keresd az értékes összetevőket a tápokban, mint a marha, csirke, bárány, quinoa, tökfélék és édesburgonya. A táptípusok közül a szemes táp a legideálisabb számukra, a nedves eledeleket ugyan szeretik, ám ezek gyakran laza székletet eredményeznek.

A jó minőségű kutyatápot nem is olyan könnyű felismerni, hiszen a gyártók szeretnek trükközni azzal, hogy feljebb pozícionálják termékeiket. Ebben nyújt segítséget a kutyaeledel kiválasztásában írt útmutatónk!

Mennyi kalóriára és fehérjére van szüksége a Shih tzu-nak?

Az Si cu tápanyagszükségletét az aktivitása és a kora határozza meg. Kölyökként a fejlődéshez elengedhetetlen a kalória és a fehérje, felnőttként pedig az egészség megőrzését szolgálja a pontosan adagolt tápanyag.

A kutya ideális testsúlya a következők szerint alakul:

 • 0-4 hónapos: 0,5-4 kg  
 • 4-12 hónapos: 4-7 kg
 • Kifejlett testsúly: 4-7kg 

Kalória

A kölykök anyagcseréje gyorsabb, mint a felnőtt kutyáké. Körülbelül 1-1,5 éves korukra áll be a normál anyagcsere, mely 8 éves koruk felett lassulni kezd. Minél lassabb a metabolizmusuk, annál kevesebb kalóriát igényelnek.

 • Kölyök (0-4 hónap): 112-453 kcal/nap
 • Junior (4-12 hónap): 365-610 kcal/nap
 • Felnőtt (1 éves kor felett): 406-680 kcal/nap
 • Idős (9 év felett): 235-537 kcal/nap

Fehérje

A shih tzu gyomra kisebb, mint a nagyobb testű kutyáké, ezért olyan ételeket kell fogyasztaniuk, melyek bővelkednek fehérjében, hogy az étel kis mennyiségben is fedezhesse a szükségleteiket. A Sicu-nak legalább 25% fehérjetartalmú étrendet kell kapnia.

A kutyák fehérjeigénye testsúlykilogrammonként 2 g, mely a következők szerint alakul.

 • 2 kg: 4 g/nap
 • 4 kg: 8 g/nap
 • 6 kg: 12 g/nap

Szüksége van a Shih tzu-nak táplálék-kiegészítőkre?

A Si cu etetésének elmaradhatatlan eleme a prémium összetételű táp, mely kellő mértékben tartalmazza a növekedéshez és a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen mikro- és makrotápanyagokat.

Ezek a jó minőségű eledelek minden életszakaszban biztosítják a vitaminokat és a nyomelemeket, ezért nem szükséges melléjük étrend-kiegészítőket adni. Egyes betegségek, egészségügyi állapotok esetén azonban az állatorvos határozhat úgy, hogy szükséges lehet egyes vitaminok és ásványi anyagok pótlása.

A táplálék-kiegészítők bevetésére főleg idős korban lehet szükség. Az ízületek támogatásában a glükozamin és a kondroitin, az emésztés serkentésében a rostok és a probiotikumok, a bőr és a szőrzet egészségének fenntartásához az omega-3 zsírsav nyújthat segítséget.

Szívbetegség esetén többféle tápanyag segíthet a kór lassításában, például a taurin, az L-karnitin, a magnézium, a kálium, a foszfor és különféle antioxidánsok. Az étrend-kiegészítők kiválasztását és adagolását minden esetben bízd az állatorvosra!

Leggyakoribb kérdések a Si-cu etetésével kapcsolatban

Kutya előtt egy tálban kutyatáp.

Mennyire hajlamos az elhízásra?

A shih tzu hajlamos lehet az elhízásra, mely jellemzően a túletetés és a rosszul megválasztott eledelek következtében alakul ki.

A gyenge összetételű, töltőanyagokban gazdag tápok nem táplálják a kutyát, hanem egyszerűen felhizlalják, miközben hiánybetegségeket okoznak. A kutya súlyát rendszeresen mérni kell, és jól emészthető, tápanyagdús kutyaeledelre kell cserélni a tápját, hogy egészséges súlynak örvendhessen.

Mennyire válogatós?

A Si cu kifejezetten válogatós kutyafajta, mely jórészt annak tudható be, hogy nem vesz be mindent a gyomruk. Érzékenyek lehetnek több összetevőre, kifinomult az ízlésük és nem érik be csak a legjobbal.

Könnyen el lehet kényeztetni finom falatokkal, ezért gyakran mellőzik a vacsorát és kunyerálnak valamit a gazdájuktól, amit szeretnek. Egy jó szemes táppal és kevés csemegével orvosolható a probléma, elkerülhető az alultápláltság.

Hány alkalommal kell egy nap etetni?

3 hónapos korig mindig legyen étel a kutya előtt, mert könnyen leeshet a vércukruk, ha túl sokáig nem esznek. 1 éves korig a napi 3-4-szeri etetés javasolt meghatározott időközönként.

A felnőtt kutyákat háromszor kell etetni táppal, vagy kétszer, ha a nap közepére beiktatsz egy jutalomfalatos tréninget. Idős korban szintén a napi 2-3 etetés tekinthető elfogadottnak az ilyen kistestű kutyafajták esetében.

Mennyire érzékeny a gyomra?

A shih tzu gyomra felettébb érzékeny, akár a hirtelen táplálékváltás is komoly tüneteket okozhat esetükben. Nehezen tolerálják a gyenge minőségű tápokat, a mesterséges adalékanyagokat, a gabonaféléket.

Maradékkal etetés vagy helytelen táplálás miatt csökkenhet az energiaszintjük, rendetlenkedhet az emésztésük és bőrtüneteket is tapasztalhatnak.

Hajlamos ételallergiára?

A shih tzu-t sem kímélik az ételallergiák, elég gyakran küszködnek egyes ételek elfogyasztása után. Elterjedt a búzaallergia, gluténérzékenység, a tejtermékek, sertéshús, marhahús és szója okozta allergiás reakció is a körükben.

Az ételallergia főként bőrirritációban, a szemek, fülek és mancsok viszketésében, hányásban, hasmenésben és puffadásban nyilvánul meg. A hipoallergén tápok a legtöbb esetben megoldást jelentenek a kutya panaszmentes táplálására.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Shih tzu egészsége

Shih tzu kutyust állatorvos vizsgál meg.

A shih tzu egészségét erős vérvonalának köszönheti. Ahhoz, hogy megóvhasd a kutya épségét, feltétlenül gondoskodnod kell a jó minőségű táplálékról, mely táplálja a kutya szervezetét, valamint távol kell tartanod azoktól a veszélyforrásoktól, melyek kárt tehetnek az apró testében.

Mennyire egészséges a Shih tzu?

A shih tzu-k általánosságban jó egészségnek örvendenek és hosszú élettartamukról ismertek. A várható élettartamuk 11-16 év.

Bár meglehetősen egészséges kutyafajta, a shih tzu-k hajlamosak lehetnek néhány elterjedt egészségügyi problémára.

Könnyen megsérülhetnek játék és ugrálás közben, nem viselik jól a hosszú sétákat, ezért feltétlenül kíméletes bánásmódot és visszafogott mozgást igényelnek.

Kivételesen jó tartási körülmények mellett akár átléphetik a nagykorúság küszöbét, a 18 éves kort is. Fontos tudni, hogy a szukák átlagos életkora másfél évvel magasabb, mint a kanoké.

A Shih Tzu leggyakoribb betegségei

Állatorvos férfi kezében egy si-cu kutyát tart. Háttérben rendelő.

A shih tzu egészségesnek mondható kutyafajta, ám őt is fenyegethetik az örökletes és a szerzett betegségek. Többségük szerencsére jól kezelhető, ha időben felismerjük, és megelőzhető azáltal, ha megfelelően gondoskodunk a fajta szükségleteiről.

Szembetegségek

A Si cu-k többféle szembetegségre is hajlamosak lehetnek. Gyakori a keratitisz, azaz a szaruhártyagyulladás, mely kezelés nélkül a szaruhártya elfekélyesedését, idővel pedig vakságot okoz.

Fenyegeti őket a proptosis, mely a szemgolyó előesését takarja. Ilyenkor a szemgolyó elmozdul a szemgödörből és mögötte záródik a szemhéj. A fájdalmas kór feltétlenül műtéti beavatkozást igényel a vakság megelőzése érdekében.

Végül pedig a progresszív retinális atrófiával kell számolni, melyben a fotoreceptorok elsorvadásával bekövetkezik az éjszakai vakság, majd a teljes látásvesztés.

A kutya szemei alapvetően érzékenyek, gyakori náluk az időskori vakság is. Bármilyen rendellenesség és gyulladás esetén azonnal keresd fel az állatorvost.

Hipoglikémia

A shih tzu fajta szenvedhet hipoglikémiától, mely a kórosan alacsony vércukorszint megfelelője. Okozhatja cukorbetegség is, de leginkább az, ha a kutya kihagy egy étkezést.

Apró teste nem képes hosszú ideig raktározni a glükózt, ezért ha sokáig nem eszik nyugtalanná, letargikussá, ingataggá válhat, akár görcsrohamai is lehetnek. Segíthet, ha a kutyának enni adsz, de ha nem tud enni, akkor kenj az ínyére mézet, hogy helyreálljon és a vércukra és rögtön vidd állatorvoshoz. Vedd komolyan az etetés rendszerességére vonatkozó szabályokat.

Fülfertőzés

A shih tzu fülszerkezete, hallójáratainak kialakítása hajlamossá teszi a fül megbetegedéseire, például a fülfertőzésre. A lefelé lógó, hosszú fülei mögött meleg és nedves közeg keletkezik, mely melegágya a baktériumoknak.

A gyulladást bőrpír és kellemetlen szag jelzi, de nem ritka, hogy a kutya érzékennyé válik a hangos zajokra. Kezelése antibiotikumokkal történik.

Légcső összeomlás

A légcsőösszeomlás kifejezetten a kistestű és lapos arcszerkezetű kutyák betegsége. A légcsövet alkotó porcok elgyengülésével és összenyomódásával a légzés nehézkessé és fájdalmassá válik a kutyusok számára. Súlyos fokú károsodása esetén műtéttel korrigálható és megtámasztható a sérült légcső.

Csípődiszplázia

A csípődiszplázia az egyik legelterjedtebb betegség a kutyák körében. Ugyan főként a nagytestű kutyák bántalma, a shih tzu-kat is érintheti amiatt, mert nagyon virgonc teremtések.

Kölyökkorban sokat ugrálnak, gyakran túl kemény felületre huppannak le, ami miatt sérülhetnek az ízületeik és elmozdulhat a combcsontjuk a helyéről. A kór felismerhető a rendellenes járásról, a végtagok mozgatásának nehézségéről és a sántaságról.

Mi a Sicu elpusztulásának leggyakoribb oka?

A hosszú életű kutyafajtáknál a szívelégtelenség és a rák a vezető halálok az idősebb ebek körében. A szívbetegség túlnyomó többségét a szívbillentyű rendellenes működése okozza, melyre a szívzörej hívhatja fel a figyelmet kivizsgálás közben.

A shih tzu-k körülbelül 15%-a hal meg hízósejt-daganatokban, limfómában, lágyrész szarkómában, csontrákban, vagy egyéb daganatos elváltozások következtében. A rákos megbetegedés sok esetben kezelhető abban az esetben, ha idejében felismerik.

Idős korban nagyon fontos, hogy rendszeresen lássa állatorvos az ebet, hogy kezdeti stádiumban fény derülhessen az elváltozásokra.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Shih tzu nevelése

A Shih tzu nevelése.

A shih tzu neveléséhez elengedhetetlen a szeretetteljes, türelmes és konzekvens tréning, ahhoz, hogy a kutya felhagyjon az önfejűséggel és alkalmazkodni képes és szófogadó társ váljon belőle.

A kutya nevelése egyáltalán nem bonyolult, ugyanakkor időt és erőfeszítést kell fordítani arra, hogy a kis szeretetgombóc felvegye a fonalat és tartsa magát a felállított szabályokhoz.

Jutalomalapú tréning

A szeretetreméltó Si cu azon fajták egyike, akik szomjaznak a gazdáik figyelmére. A jutalmazás és a dicséret épp ezért kiváló módja annak, hogy rávegyük őket az elvárt viselkedésre.

A makacsság legyőzhető, ha konzisztensen, gyengéden és szórakoztató módon oktatjuk a kutyát, hiszen élvezni fogja a tanulást.

Szobatisztaság

A kis testtel megáldott kutyának, bizony a húgyhólyagja is kicsi, ezért nem bírja sokáig visszatartani a dolgát. A szobatisztaság elérése akár 2-4 hónap gyakorlásba is beletelhet, ha minden nap többször oktatod rá a kutyát.

A kölyköket már 8 hetes kortól elkezdheted szobatisztaságra nevelni, melynek legjobb módja, ha kezdetben óránként, majd kétóránként kiviszed az általad kijelölt területre, és nagyon megdicséred, ha elintézte a folyó ügyeit.

Ébredés után azonnal vidd ki, lefekvés előtt és étkezés után 20 perccel szintén, mert ezek a legjellemzőbb ürítési időpontok.

Sose büntesd

Kiskutya ilyedt fejet vág.

A shih tzu-nak érzékeny lelke van, rosszul reagál a kiabálásra és a büntetésre, sőt, ha felemeled a hangodat, félelmében akár még rosszabbul is viselkedhet, mint amiért eredetileg leszidtad.

Mindennemű büntetés szorongást vált ki a kutyából, mert nem érti, hogy mit csinált rosszul. Korrekciós céllal inkább vond el a kutya figyelmét arról, amit tesz vagy tenni készül, illetve azonnal dicsérd meg akkor, amikor helyesen viselkedik.

A módszer segít különbséget tenni a jó és a rossz viselkedés között, és arra ösztönzi a kutyát, hogy a jutalmat érő cselekedeteket részesítse előnyben.

Szoktasd le a harapásról

A shih tzu, mint minden kölyökkutya, szeret harapdálni, és csipkedni. Kis kutyáknál gyakran nem veszik komolyan a harapdálást, mert a kutya nem tud annyira erősen harapni, mint egy erős állkapcsú, termetes kutya.

A harapás egyik kutyától sem elfogadható, ezért még addig meg kell tanítani arra, hogy nem haraphat, amíg még tejfogai vannak.

A shih tzu protektív lehet a játékaival szemben, ezért feltétlenül jó modorra kell tanítani, hogy a játék hevében se csípje meg a gyerekeket.

Pórázhoz szoktatás

Szintén a kutya termete miatt sok gazda nem fordít kellő figyelmet a kutya pórázhoz való szoktatásához, mert az gondolja, hogy erőből vissza tudja tartani a kutyát, amikor az rángatja a pórázt.

Sokkal kellemesebb lesz mindkettőtöknek a séta, ha a kutya megtanulja a helyes közlekedést pórázon. A kényszerítés ennél a kutyafajtánál nem működik, egészen biztosan a makacsság falaiba ütközöl, ha erővel próbálod jobb belátásra bírni a kutyát.

Mindenképpen használj hámot, hogy kíméld a kutya nyakát, és ne akadályozd a légzését.

Apportírozás

Az apport játékok edzésben tartják a kutyát azzal, hogy folyton szaladgálniuk kell a játékok után. Engedelmességre tanítanak, hiszen parancsra vissza kell adni az eldobott játékot.

A shih tzu azonban nem rajong az apportírozásért, ezért meg kell tanítani neki ezt a hasznos játékot. Kezd úgy, hogy először izgatottá teszed a kutyát és nagyon közel dobod el neki a játékot, dicsérd meg, ha utána megy.

Vedd rá jutalomfalattal, hogy visszaadja neked. Gyakorolj vele minél többször, de hagyd abba a dobálást, mielőtt ráunna, így elérheted, hogy legközelebb is játszani akarjon.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Shih tzu ápolása

A Shih tzu ápolása. A kutya mellett sampon, fésű, törölköző és egyéb kutyaápolási eszközök.

Az angyali külsejű shih tzu – legyen hosszú, vagy rövidre nyírt szőrű, bárkit képes elvarázsolni, nem véletlen, hogy a legkedveltebb házi kedvencek közé tartozik.

Természetesen ennek a fajtának az ápolása nagyfokú odafigyelést igényel, ha azt szeretnénk, hogy kedvencünk szőre egészséges, bundája pedig megfelelően ápolt legyen.

Az arc tisztán tartása

Kis termete miatt, a shih tzu nagyon könnyen összeszedi a szennyeződéseket a földről, különösen, ha frizuráját hosszúra hagyjuk. A bundába beletapadhat a por, sőt apró ételmaradékokat is felseperhet a virágszirmokra emlékeztető arcszőrzetével.

Amennyiben a szemek körül felhalmozódik a piszok, a szem váladéka (csipa) összesűrűsödik, ezzel barnás elszíneződést okoz a szemek alatt.

A pofáról és állról csüngő szőr is könnyen össze tud állni, így ennek tisztán tartására is fokozottan ügyelni kell, különben elveszíti puhaságát. A szemek körüli területet, és az arc többi részét is rendszeresen át kell törölgetni nedves törlőkendővel.

A mancs és az orr ápolása

Szélsőséges időjárás esetén különös odafigyelést kell fordítani az orra és a mancsokra. A hideg levegő és szél könnyen kiszáríthatja kedvencünk orrát, amitől a bőr gyorsan megkeményedik, berepedezik.

Nyáron fontos, hogy kutyánk ne legyen dehidratált, és ne tegyük ki nagy UV-sugárzásnak, mert ezek is az orr kiszáradásához és bőrirritációhoz vezethetnek. Ilyenkor napi 1-3 alkalommal, orrápoló balzsammal kezeljük, míg meg nem gyógyul.

A kutyusok mancsát, nyáron a forró aszfalttól, télen a jéggel borított talajtól kell óvnunk. A repedezett tappancsokat, mancsápoló krémmel kenjük be, lehetőleg, amikor kutyusunk alszik vagy pihen.

A bunda tisztítása

A bunda tisztítása és fésülése.

Ha azt szeretnénk, hogy kutyánk bundája rendezett és egészséges legyen, rendszeresen fésülnünk kell azt. A fésülés gyakorisága nagyban függ attól, hogy milyen hosszú kutyusunk szőre.

A hosszú bunda könnyebben összegubancolódik, így ajánlott minimum 3 naponta fésülni kedvencünket. Rendszeres fésüléssel kutyánk bőrét is óvjuk a baktériumok elszaporodásától.

Különösen figyelni kell azokra a pontokra, ahol könnyen összecsomósodhat a szőr, mint például a kutya hajlatai, vagy a fül mögötti terület. Használhatunk ritkán fogazott bontókefét, vagy puha sörtéjű kefét, attól függően, hogy az eb mennyi koszt szedett össze. A folyamat megkönnyítése érdekében, használhatunk fésüléskönnyítő spray-t is.

A körmök ápolása

A shih tzu kutyák körmeit körülbelül 6 hetente vissza kell vágni. A körömvágás gyakorisága változhat attól függően, hogy kutyusunk mennyit, és milyen talajon szokott sétálni.

Amelyik kutya sokat sétál aszfalton, annak a körmei maguktól is jelentősen kopnak, és ritkábban kell vágnunk.

Mivel a shih tzu mancsai aprók, ezért kisebb körömvágó eszköz használata ajánlott. Ha bizonytalanok vagyunk a vágást illetően, érdemes kutyakozmetikushoz fordulni, nehogy túl mélyen belevágjunk a körmébe.

A fogak ápolása

Fontos, hogy a Si cu fogainak tisztítását rendszeresen elvégezzük, ezzel meggátolva a fogkő, lepedék és egyéb fogászati problémák kialakulását.

A fogmosáshoz használjunk kutyák számára kifejlesztett puha sörtéjű fogkefét és fogkrémet. Célszerű kutyánkat minél előbb rászoktatni a fogmosásra, beépítve azt a heti ápolási rutinba.

A fogmosást érdemes hetente elvégezni, de akár többször is beiktathatjuk, ha szükségesnek érezzük. Emellett bátran adhatunk fogtisztító rágcsákat, melyek hatékonyan távolítják el a fogkövet.

A kutya fürdetése

Fontos, hogy kutyánk fürdetését ne vigyük túlzásba, mert az a bőr kiszáradásához, irritációjához és természetes olajainak lemosásához vezethet. Körülbelül 3-4 hetente érdemes fürdetni kedvencünket, lehetőleg hipoallergén, vagy természetes anyagokat tartalmazó kutyasamponnal. A különböző szőrtípusú kutyák ápolásáról itt írtunk.

Ügyeljünk rá, hogy kedvencünk szemébe és hallójárataiba ne jusson víz. Fürdetés után fésüljük ki a szőrt és töröljük át a bundát, különös figyelmet fordítva a fülek megszárítására.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Mennyibe kerül egy shih tzu kölyök

A shih tzu hazánkban viszonylag gyakori kedvtelésből tartott kutya. Főleg kis lakásokban tartják házi kedvencként. Népszerűségének hátulütője, hogy nagyon sokan szaporítják. A szaporított kutyáknál nagyobb valószínűséggel fordul elő egészségügyi probléma és gyenge idegrendszer.

Az egészséges felmenőkkel rendelkező kölykök hosszú várható élettartammal rendelkeznek, és kevésbé mutatnak hajlamot az örökletes betegségekre és a megbetegedésekre.

Feltétlenül keress jó hírű tenyésztőt, aki felelős módon tenyészti az almokat. A törzskönyvvel rendelkező, fajtiszta kölykök ára, szerződéssel és garanciával 250-350 000 Ft körül alakul jelenleg hazánkban, a környező országokban 1000 eurótól találunk hobbi céllal tartható kutyusokat.

A piactereken elérhető jóval olcsóbb kutyusok szinte biztosan szaporítótól származnak, sok esetben még csak nem is fajtiszták, és várhatóan többletköltségekkel kell szembenéznünk a potenciális betegségeik miatt.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.