Skót juhászkutya fajtaleírás

Skót juhászkutya

Termet
KÖZEPES
Lakásban tartható
nem
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
18-29 kg
51-61 cm
Hím
20-34 kg
56-66 cm
Származás
Skócia
Főbb tulajdonságai
Szelíd, érzékeny, tanulékony
Várható életkor
14 - 16 év
Szőrzet
Hosszú
FCI besorolás
Juhász- és pásztorkutyák
Színek
Hipoallergén
Nem

Ki ne ismerné Lassie történetét, aki a valaha élt leghíresebb hosszúszőrű skót juhászkutya. Gyönyörű és fenséges küllemű, családbarát kutya, akit több generáció is a szívébe fogadott a róla szóló filmeknek köszönhetően.

Nagyon sokféle arcuk van, amit érdemes minél mélyrehatóbban megismerni. Szeretetteljes és hűséges eb, aki bármire képes a családjáért. Biztos lehetsz benne, hogy meghálálja a szeretetet és gondoskodást, amit adsz nekik.

Ha érdekel a terelőkutya története, jellemzői és nevelése, olvasd el fajtaleírásunkat!

Intelligencia
82%
Aktivitás
71%
Macskabarát
92%
Ugatós
85%
Szőrhullás
79%
Taníthatóság
88%
Gyerekbarát
90%
Házőrző
53%
Harapós
26%
Egészség
65%

Melyek a Skót juhász legfontosabb tulajdonságai?

Melyek a Skót juhász legfontosabb tulajdonságai?

Megszokhattuk, hogy a filmek túloznak, de Lassie kalandjaiban rengeteg igazságot találunk, ami hűen tükrözi a skót juhász jellemét. A hosszúszőrű skót juhászkutya családcentrikus, aki a gyerekekkel felettébb jól kijön.

Kedves és sokszor talán félénknek tűnő eb, aki egyben magabiztos és szorgalmas terelőkutya. Intelligens és megérzi, ha valami nincs rendben a gazdájával, például rossz kedve van.

A skót juhász nagyon gyengéd és játékos, pont ezért alkalmas gyerekek mellé. Idegenekkel szemben kissé gyanakvó, pásztorkutya lévén pedig elég hangos is, amiről azonban neveléssel le lehet szoktatni.

Nagyon jól alkalmazkodik a változásokhoz és környezeti kihívásokhoz. Imád otthon pihenni azokkal, akiket szeret, de szeret hosszasan futkározni és játszani is. A nagy mozgásigényét mindenképpen ki kell elégíteni, hogy kiegyensúlyozott eb maradjon.

Gyors áttekintés

 • Empátiája az egyik vonzereje, ám hosszú távon rossz hatással van rá, ha feszült légkör veszi körül.
 • Korán szocializáljuk, hogy magabiztosságra tegyen szert és ne legyen annyira félénk idegen emberek vagy állatok közelében.
 • Mozgékonyságuk megőrzésében idős korban segíthetnek az ízületvédő komplexet tartalmazó étrend-kiegészítők.
 • Többségük jó egészségnek örvend, de a genetikai betegségek őket sem kímélik. Jellemző rájuk a csípőízületi diszplázia, különféle szembetegségek és bőrbetegségek.
 • A skótjuhász érzékeny lélek, a kiabálást kifejezetten rosszul tűri és elveszi kedvét a tanulástól.
 • Hajlamosak szőrcsomókat növeszteni a fülük és a lábuk hátsó felénél, ezért jobban kell ezekre a területekre összpontosítani.

Hasonló temperamentummal rendelkező kutyafajták

Kattints az alábbi kutyákra, ha hasonló mérettel és tulajdonságokkal rendelkező kedvencet keresel, mint a hosszúszőrű skót juhászkutya.

Egyik kutyus sem nyerte el a tetszésed? Fedezd fel a DogX kutyafajta keresőjét, ahol érdekes fajtaleírásokat találhatsz az összes kutyafajtáról.


Ismerd meg a bámulatos skót juhász népszerűségének titkát, mielőtt nekiveselkedsz egy kis szőrgombóc örökbe fogadásának!

Érdekes tények a Skót juhászkutyáról

Kutya a mezőn.

Nem hiába a világ egyik legnépszerűbb fajtája a skót juhászkutya, hiszen bámulatos külleme mellé csodás természet társul. Okosak, kedvesek, és jó velük lenni. Népszerűségük okán sok hiedelem veszi körbe őket, melyek csak részben vagy egyáltalán nem igazak.

Két változata ismert

Hosszú és rövidszőrű változat létezik, akiknek közös a történetük. Őrző- és terelőkutyaként tevékenykedtek Skóciában.

Amerikában és Kanadában azonos fajtaként tekintenek rá, míg fajtagazda országában, Nagy-Britanniában külön standardként kezelik.

Terelésre termettek

Testfelépítésük azt szolgálja, hogy ügyes juhászkutya legyen. A lapockák közötti rés lehetővé teszi, hogy kényelmesen leengedjék törzsüket a földre, ezáltal, guggolás közben tudnak mozogni, ami segít, hogy még közelebb kerüljenek a terelendő állatokhoz.

Viktória királynő is szemezett velük

1860-ban egy balmor-i látogatás alkalmával a királynőnek nagyon megtetszett az eb és magával vitte Angliába, Windsorba. A királynő lelkesedése nagyban hozzájárult a skótjuhász népszerűségéhez, attól fogva mindenki a “királyi” fajta tulajdonosa akart lenni.

Nem mindegy, hogy áll a farkuk

Akit kicsit is érdekelnek a kutyák, az tudja, hogy az eb faroktartása nagyon sokat elárul a hangulatáról. A skót juhászkutya például munka közben lelógatja a két lába közé, ha pedig már összegyűjtötte a csordát, amit haza kell terelni, akkor a farka ismét az égbe emelkedik.

Érdekesség, hogy a farok végén fehér szőrzet található, úgynevezett “Pásztorlámpás“, mely gyenge fényviszonyok között is láthatóvá teszi a kutyát.

Nem túl független

Habár a munkájából arra asszociálhatnánk, hogy nagyon önálló kutya, ez nem teljesen igaz rá. Arra lett kiképezve, hogy mindig közel legyen az emberhez, és kövesse az utasításait, emiatt nem tűri jól a hosszú egyedüllétet. Ha keveset vagyunk otthon, válasszunk olyan kutyafajtát mely jól viseli a magányt.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Skót juhászkutya megjelenése

Két skótjuhász kutya fut a parkban.

Megkülönböztetjük a hosszú- és rövidszőrű fajtát, de sokkal ismertebb a hosszúszőrű változata. Egyik legjellegzetesebb testrésze a feje, ami a test többi részéhez képest hosszúkás, megnyúlt. Szeme közepes méretű, mandulavágású és általában sötét.

Ami a méreteit illeti, a kan marmagassága 56 és 66 cm közötti, amíg a nőstény 51-61 cm magasságú. Súlyukat tekintve, a hímek átlagosan 20 -34 kg-ot nyomnak, a szukák pedig 18-29 kg között mozognak.

Magasságához képest kissé hosszú testtel rendelkezik, hátsó lábai kifejezetten izmosak a combnál. Háta feszes, a bordák jól íveltek, a mellkasa pedig mély.

Dús szőrkölteménye, hosszú pofája és egzotikus tekintete mellé kecses mozgás társul, amitől szinte arisztokratikus megjelenést kap a kutya.

A Skót juhászkutya színvariációi

Kékmerle skót juhász.
A kékmerle változat nagyon tetszetős

A hosszúszőrű skót juhászkutya szőrzete nagyon sűrű, és kétrétegű, fedőszőrzete közepes hosszúságú. A vastag alsó réteg hajlamos a hullásra, ezért fontos a megfelelő ápolás és gondozás.

A skót juhászkutya általánosságban három színben látható: vörös-fehér, trikolor és kékmerle. A fehér szín több formában és testrészen megjelenik rajtuk, főleg mellkason és a nyakon, mint egy gallérként, a lábfejen és a farok végén.

A trikolor leginkább a fekete és a barna különböző árnyalataival variál a fehér mellett. A kékmerle pedig kékesszürke alapon fekete foltos bundát jelent.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Skót juhász vérmérséklete és személyisége

Skót juhász, szájában bottal.

A skót juhász jobban szereti a gazdáját önmagánál. Okos, jól képezhető és jámbor fajta, akinek bátorításra van szüksége. Aktív családoknak igazi jolly joker, hiszen a gyerekekkel is nagyszerűen kijön.

Könnyen tanul

A skótjuhász intelligens, sok mindent képes megtanulni. Ahhoz viszont, hogy valóban engedelmes legyen, már kölyökkorában el kell kezdeni a képzését, és szoktatni kell más emberekhez és állatokhoz.

Jó alapokkal és sok tanulással nagyszerű terelőkutya lehet, de a kutyasportban is brillírozhat. Sőt, akár terápiás kutya is válhat belőle, mivel nagyon kedves, hűséges eb.

Érzékeny

A nagy szőrpamacs igazi érző szívű eb. Nagyon rá tud hangolódni a körülötte  lévőkre, így például ha sok a stressz a családban, az a kedvencünkön is visszatükröződhet. Empátiája az egyik vonzereje, ám hosszú távon rossz hatással van rá, ha feszült légkör veszi körül.

A legjobb haver

Nagyon kötődik a családjához és végtelenül hűséges. Barátságos és játékos személyisége ideálissá teszi őket gyerekek mellé, de meg kell tanítani őket arra, hogy ne terelgessék az egész családot, és figyelni kell arra is, hogy ne féltékenykedjen.

Korán szocializáljuk, hogy magabiztosságra tegyen szert és ne legyen annyira félénk idegen emberek vagy állatok közelében. Minél több helyzetet megtapasztal, annál kevésbé áll fenn a veszélye annak, hogy stresszes lesz a kutyánk.  

Kinek ajánlott a Skót juhászkutya?

Kinek ajánlott a Skót juhászkutya.

A skót juhász kezdő kutyásoknak csak akkor ajánlott, ha kellően elhivatottak a kutya nevelésében. Összességében okos, könnyen kezelhető és kedves eb, ezért csak a gazdi képességein múlik, hogy mennyire lesz jól nevelt a kutya.

Kifejezetten kertes házba való, ahol szabadon szaladgálhat a kertben és nincs egész nap négy fal közé zárva. Magas mozgásigénnyel rendelkezik, minden nap igényli a sétát, lehetőleg vigyük hosszabb túrákra és játszunk vele sokat a kertben, például frizbizzünk vele.

Az ejtőzésben is partner, szívesen lustálkodik a kanapén a gazdival. Nagyon ragaszkodó típus, ezért hosszú időre ne hagyjuk magára. Ha unatkozni kezd, vagy magányos, akkor rosszalkodásba kezd és kárt tesz a bútorokban.

Jó jelző-őrző kutya, de nem agresszív, ezért nem lehet teljesen rábízni az értékeink védelmét. Kezdetektől arra neveljük, hogy megismerje a körülötte lévő világot, így bátrabb és kiegyensúlyozottabb felnőtt lesz.

Ha a hosszúszőrű skót juhász fajtát választjuk, akkor a tartási költségeibe kalkuláljunk a bunda gondozásával, és a kutyakozmetikus gyakori látogatásával.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Skót juhászkutya eredete

A Skót juhászkutya eredete.

A skót juhászkutya nem meglepő módon Skóciából származik, és már a 13. században terelő-, őrző kutyaként tartották.

Ősei, külsejüket tekintve közelebb álltak a mai border collie-hoz, akivel egy tőről fakadnak. A skótjuhászt kifejezetten terelő pásztorkutyának tenyésztették ki, bár napjainkban már ritkábban látják el ezt a munkakört.

Sokáig Skócián kívül ismeretlen volt. Népszerűségét a Lassie életéről szóló könyvnek és filmnek köszönheti, amit 1954-ben mutattak be. Hatására örökre beivódott az emberek emlékezetébe az okos, és bátor kutya. Sajnos a sikerrel együtt járt, hogy számos hozzá nem értő szaporította a kutyát, melynek következményeként ideges, és félős állatok születtek, számos genetikai betegséggel.

Mindig figyeljünk oda, honnan szerezzük be a skót juhászt, és kerüljük a gyenge idegrendszerű ebeket. Sok híres ember döntött tartásuk mellett, köztük Ronald Reagan amerikai elnök és Elizabeth Taylor.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Skót juhászkutya etetése

Etetés koncepció.

Ahhoz, hogy egészséges és kiegyensúlyozott kutyánk legyen, nem kerülhetjük meg az étkezést. Igyekezzünk mindig a korának és a testméretének megfelelő tápot biztosítani. Emellett ne feledkezzünk meg a minőségi alapanyagokról, melyek fedezik kedvencünk számára a napi tápanyagbevitelt.

A kiegyensúlyozott táplálkozás a kulcsa annak, hogy a betegségeket megakadályozzunk vagy csökkentsük a kialakulásuk esélyét.

Hogyan tápláljuk a Skót juhászkutyát?

A kutya táplálása függ attól, hogy mekkora és mennyit mozog, van-e esetleg valamilyen egészségügyi problémája.

Az étkezéseinek nagy hányadát jó minőségű hús fedezze. Ha a nyers táplálás mellett tesszük le a voksunkat, akkor is figyeljünk a változatosságra. Bár a nyers hús kiváló fehérjeforrás, ne feledkezzünk meg a szalmonella veszélyéről.

Amikor tápot veszünk, legyen az száraz vagy nedves, mindig olvassuk el az összetevőket. Ha kell, kérjük ki az állatorvos tanácsát, hogy mire figyeljünk oda a táplálása során.

Túlnyomórészt fehérjéből, húsból, zöldségből álljon az étrendje. Mély mellkasa miatt úgy kerülhető el a felfúvódás, ha egyszerre kis adag ételt kap, és pihenőidőt iktatunk be az étkezés után.

Mivel tápláljuk a Skót juhászt?

A skót juhász közepes mozgásigényű kutya, ezért oda kell figyelni, hogy ne etessük túl. Törekedjünk a fehérjéken alapuló étrendre, akár száraz, akár nedves tápot vagy házi kosztot adunk neki.

Sok esetben érdemes keverni a száraz és nedves tápokat, különösen akkor, ha a kutya kevés folyadékot fogyaszt, vagy veseproblémákkal küzd. A nedves eledelek jelentős része víz, ezáltal észrevétlenül fokozható vele a kutya folyadékbevitele. A száraz tápoknak, nyers csontoknak és rágócsontoknak a fogak megtisztításában lehet jótékony szerepe.

Mennyi fehérje és kalória szükséglete van a Skót juhászkutyának?

A mozgékony és energikus skót juhászkutya tápanyagigényei összhangban állnak az aktivitásával. Minél aktívabb életet él, annál több táplálékot igényel életvitele fenntartásához.

Ideális testsúlya a következőképpen alakul:

 • 2-4 hónapos: 5-17 kg
 • 5-12 hónapos: 13-24,5 kg
 • Kifejlett testsúly: 25-34 kg

Kalória

Kölyökkorban magas kalóriaigénnyel bírnak, felnőtt korukban ez alig változik, mivel nagy a mozgásigényük. Kevésbé aktív kutyusok számára kisebb mennyiségű kalória is elegendő lehet.

 • Kölyök (2-4 hónapos): 950-1730 kcal/nap
 • Junior (4-12 hónapos): 975-1566 kcal/nap
 • Felnőtt (1 éves kor felett): 1253-1578 kcal/nap
 • Idős (10 éves kor felett): 1018- 1282 kcal/nap

Fehérje

A skót juhász fehérjeigénye átlagosnak mondható, a munkakutyáknak azonban magasabb a fehérjeigénye. A házi kedvencként tartott ebek fehérjeigénye 20%.

 • 15 kg: 30 g/nap
 • 20 kg: 40 g/nap
 • 25 kg: 50 g/nap

Szüksége van a Skót juhászkutyának táplálék-kiegészítőkre?

A táplálék-kiegészítők hasznosnak bizonyulhatnak, ha a kutya valamilyen betegségtől szenved, felépülési szakaszban van, vagy megelőzési céllal szeretnénk támogatni a szervezetét.

A jó minőségű, kereskedelmi forgalomban kapható kutyatápok többsége megfelelő összetétellel bír, ezért képes fedezni a kutyák igényeit. A gyenge minőségű kutyatápok még kiegészítőkkel sem tekinthetők jó választásnak, hiszen felesleges összetevőket, mesterséges anyagokat tartalmaznak.

A hosszúszőrű skót juhászkutya ápolásra szoruló bundával rendelkezik, ezért számára hasznosak lehetnek a szőr egészségét támogató készítmények, növényi és állati eredetű olajak. A rájuk jellemző szembetegségek megelőzésére hasznos lehet az A-vitamin.

Mozgékonyságuk megőrzésében idős korban segíthetnek az ízületvédő komplexet tartalmazó étrend-kiegészítők.

Leggyakoribb kérdések a Skót juhász etetésével kapcsolatban

Száraz kutyatáp tálban.

Mennyire hízékony?

A mozgásszegény életmódot folytató, falánk egyedek könnyen elhízhatnak. Mérsékelni kell a kalóriabevitelüket felnőtt korban, és törekedni kell arra, hogy sokat mozogjanak. Súlyfeleslegük károsíthatja az ízületeiket, és megnehezítheti a mozgásukat.

Mennyire válogatós?

A skót juhászkutyák között bőséggel találunk válogatós egyedeket, akik ráunnak az eledelükre, és visszautasítják azt. Sokat segíthet, ha a kutya megszokott tápját kiegészítjük finom falatokkal, és variáljuk ezeket.

Adjunk hozzá gyümölcsöket, párolt zöldséget vagy porított, fagyasztva szárított húsőrleményt, így mindig más íz dominálhat az eledel íze mellett, ami segíthet meghozni az étvágyát.

Milyen gyakran kell etetni naponta?

A skót juhászkutyáknak kölyökkorban 4 hónapos korukig naponta 3-4 étkezés ajánlott. A kamaszoknak 1 éves korukig 2-3 részletre elosztva kapjanak enni. A felnőtt kort elérve napi kétszer, reggel és este adjunk nekik enni.

Mennyire érzékeny a gyomra?

A skót juhászkutya hajlamos lehet emésztési problémákra, köztük a puffadásra és a kellemetlen tünetekre. Fontos, hogy jó minőségű táplálékon tartsuk őket, egyszerre kevés ételt kapjanak és pihentessük őket etetés után. A probiotikumok segíthetnek rendezni a kutya gyomorproblémáit.

Hajlamos ételallergiára?

Általánosságban nem ételallergiás fajta, jól tolerálja a legtöbb allergén összetevőt. Természetesen köztük is akadnak olyan példányok, akiknek meggyűlhet a bajuk a gabonafélékkel, csirkehússal, marhahússal vagy szójával.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Skót juhászkutya egészsége

Egészség koncepció.

A kedvence egészsége mindenki számára fontos és sarkalatos pont, hiszen szeretnénk, ha minél tovább, és minél jobb állapotban velünk lennének. Minden kutyánál megjelenhetnek bizonyos betegségek, amikről jobb, ha tudunk.

Mennyire egészséges a hosszúszűrű Skót juhászkutya?

A skót juhászkutya várható élettartama meglehetősen hosszú, akár 14-16 éves korukig is élhetnek. Többségük jó egészségnek örvend, de a genetikai betegségek őket sem kímélik. Jellemző lehet rá a csípőízületi diszplázia, különféle szembetegségek és bőrbetegségek.

A Skót juhász leggyakoribb betegségei

Minden kutyánál megjelenhetnek az úgynevezett fajtabetegségek, melyek ronthatják az ebek életminőségét, vagy akár csökkenthetik az élettartamukat.

Szembetegségek

Gyakori az úgynevezett Collie szemanomália, mely egy génhiba következtében lép fel. Többek között a retina leválásával jár, ami vaksághoz vezet. A betegség nem gyógyítható, kizárólag a génmutációt hordozó ebek tenyésztésből való kivonásával kerülhető el.

Más esetekben a lencseficam okoz problémát, amely szintén örökletes rendellenesség. A szemlencsét rögzítő szalagok gyengesége vagy szakadása miatt a lencse elmozdulhat, így látászavart és vakságot eredményez.

Bőrbetegség

A dermatomyositis nevű betegség egyfajta gyulladásos betegség, mely a bőrt, az izmokat és az ízületeket támadja. Az örökletes autoimmun betegség kialakulásában közrejátszhatnak a bakteriális és vírusos fertőzések.

Főként a kölyköket érinti, felnőtt korban ritka.

Leggyakrabban az arcon vagy a fülön lévő kérges és gyulladt elváltozások alapján azonosítják, amelyek jellemzően bőr- vagy izomproblémákkal is járnak.

Gyógyszerérzékenység

A skót juhászkutyák gyakran érzékenyen reagálnak a gyógyszeres kezelésekre. A szívférgesség során alkalmazott ivermektint, az érzéstelenítést és a bolha- és kullancsirtókat általában nehezen tolerálhatják.

A gyógyszerérzékenység nagyon veszélyes, megnehezíti az eb állatorvosi kezelését és a műtéti beavatkozásokat.

Csípődiszplázia

A csípődiszplázia örökletes betegség mely a hátsó testfélt és a csípőt érinti. Járás közben fájdalmat okoz a csípőcsont súrlódása miatt. Porckopást, sántaságot, ficamot válthat ki, ami igencsak megnehezíti a mozgékony kutya életét.

Mi az elhalálozás leggyakoribb oka?

A skót juhászkutya egyik leggyakoribb elhalálozási oka a rák, ami nem meglepő a hosszú életű kutyáknál. A skótjuhász több ráktípusra is hajlamos lehet, amely már fiatal korban megtámadja a kutyát.

A daganatos megbetegedések egy része sebészi kimetszéssel kezelhető, mások viszont kemoterápiával gyógyíthatók. A korai diagnózis életet menthet, ezért rendszeresen tapogassuk át az ebet csomókat keresve, és évente vigyük laborvizsgálatra.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Skót juhászkutya nevelése

A Skót juhászkutya nevelése

Az intelligens és energikus skót juhászkutya nagyon jól tanítható, főleg akkor, ha oktatás előtt lemozgatjuk. Fontos, hogy kölyökkoruktól kezdve szoktassuk őket az emberekhez, állatokhoz és zajokhoz, mert hajlamos lehet a félénkségre.

Jutalomalapú tréning

A skótjuhász érzékeny lélek, ezért a pozitív megerősítésen alapuló tréninggel mehetünk vele a legtöbbre. A kiabálást kifejezetten utálja és elveszi a kedvét a tanulástól.

Motiválhatjuk jutalomfalattal, dicsérettel és játékidővel, a lényeg, hogy vidáman, kedvesen és türelmesen álljunk hozzá. A szórakoztató gyakorlatokat szereti, nagyon jó tanuló, igyekszik a kedvünkre tenni.

Vegyük figyelembe az ösztöneiket

A skót juhászkutyát terelésre tenyésztették, terelőösztönei elválaszthatatlanok a kutyától. Nevelés közben építhetünk a képességeire, választhatunk nekik ehhez illő sportokat.

A hétköznapokban azonban érdemes elterelni a figyelmüket a terelésről, mert kényelmetlenné és bosszantóvá válhat, ha a kutya csipkedi a bokánkat és próbálja megszabni az útvonalunkat.

Szocializáció

A skót juhászkutyának nehézséget okozhat a szocializáció a félős természete miatt. Kezdjük minél hamarabb megismertetni a külvilággal, fogadjunk gyakran vendégeket, vigyük kutyaoviba és tegyük ki változatos szituációknak, hogy erősödjön az önbizalma.

Tartsuk aktívan

A skót juhászkutya mindent szeret, amit a gazdival lehet csinálni, de leginkább a közös kalandokat, sétákat.

Minél aktívabb életvitelt folytat a kutya annál egészségesebb, kiegyensúlyozottabb és nem utolsó sorban kezelhetőbb. Érdemes kutyasportokban részt venni vele, mert ezek mentálisan és fizikailag is stimulálják az ebet.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Skót juhászkutya ápolása

A Skót juhászkutya ápolása.

Ha csak ránézünk erre a csodás ebre, egyértelművé válik, hogy a bundájával törődni kell. Bár a hosszúszőrű skót juhász korántsem annyira macerás, mint azt elsőre hinnénk, azért nem szabad elhanyagolni.

Fésülés

A szép, csomómentes bunda kulcsa a gyakori fésülésben rejlik. Hetente 1-2 alkalommal fésüld ki a bundáját alaposan és távolítsd el a gubancokat.

Gyakrabban is szükség lehet a fésülésre, ha sokat futkározik vagy hempereg a kutya, illetve a vedlési időszakban megkönnyíthetjük az elhalt szőrszálak kipottyanását, ha hetente többször is kikeféljük. A fésüléshez használj az aljszőrzet átfésülésére alkalmas, speciális fémfésűket.

Lábak és fülek

Hajlamosak szőrcsomókat növeszteni a fülük és a lábuk hátsó felénél, ezért jobban kell ezekre a területekre összpontosítani.

Mivel ezeken a területeken hatalmas gubancok keletkezhetnek, aprólékosan fésüljük ki bontófésűvel, szükség esetén nyírjuk rövidebbre a bundát.  

Fülmosás

A füleket heti rendszerességgel tisztítsd meg, hogy megkímélesd a kedvencedet a fertőzésektől, gyulladásoktól. A problémára a fülviszketés, kiütések, bőrpír, fokozott váladékozás és gyulladásra utaló jelek, szagok hívhatják fel a figyelmet.

Puha, nedves törlőkendővel töröld át a fül látható részeit, távolítsd el a piszkot és a fülzsírt, majd alaposan szárítsd meg puha ronggyal a füleket.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Mennyibe kerül egy skót juhász kölyök

Lassie tévés megjelenése valóban nagy népszerűséget hozott az addig kevéssé ismert hosszúszőrű skót juhásznak, azonban ezzel együtt okot adott a csalóknak a kutya szaporítására.

Mindig legyünk nagyon körültekintőek, amikor kutyavásárlásra adjuk a fejünket. Menjünk el megnézni az almot, a kölykök szüleit és tartási körülményeit, illetve kérjük be a kutya egészségügyi dokumentumait, törzskönyvét.

Magyarországon az ország több pontján is találunk megbízható tenyésztőket, akik valós szakértelemmel és odafigyeléssel tenyésztik, nevelik ezeket a csodás ebeket. A fajtatiszta kölykök ára külföldön 900 és 2700 euró között mozog, hazánkban hozzávetőlegesen 300 000 forinttól találunk kölyköket.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.