Tibeti masztiff fajtaleírás

Tibeti masztiff

Termet
ÓRIÁS
Lakásban tartható
nem
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
35-55 kg
61-71 cm
Hím
43-68 kg
66-78 cm
Származás
Tibet-Kína
Főbb tulajdonságai
Nyugodt, magabiztos, okos
Várható életkor
12 - 15 év
Szőrzet
Hosszú
FCI besorolás
Molosszerek - Hegyi típusú kutyák
Színek
Hipoallergén
Nem

Néha Darwin, pontosabban szólva az evolúció is tévedhet. Úgy tűnik legalábbis, hogy a törzsfejlődés megtorpant a tibeti masztiff esetében és nem tudta eldönteni, hogy az állatból medve legyen, avagy kutya. Végül az utóbbi lett, de a tibeti óriás a nyugodt, lomha természetével, valamint hihetetlen erejével, illetve indokolt esetben agressziójával nagyon hasonlít a medvékre, főleg, hogy szinte ki sem látszik a bundája alól.

Ennek ellenére nem szabad félni tőle, megfelelő szocializációval a kutya az ember, és főleg a család legjobb barátja lehet.

A tibeti masztiff remek őrző- és védőkutya, szerencsére csak akkor használja a képességeit, ha valódi fenyegetést érzékel, hiszen az alaptermészete szerfelett bölcs, megfontolt és higgadt. Ismerd meg a békés óriás tulajdonságait és szükségleteit!

Intelligencia
81%
Aktivitás
49%
Macskabarát
38%
Ugatós
66%
Szőrhullás
50%
Taníthatóság
29%
Gyerekbarát
79%
Házőrző
88%
Harapós
31%
Egészség
87%

Melyek a Tibeti masztiff legfontosabb tulajdonságai?

Tibeti masztiff kölyök kutya.

Ha a tibeti masztiffot egy mondattal akarjuk jellemezni, akkor a végtelen nyugalom mintaképeként emlegetnénk. Kétségkívül rendíthetetlen nyugodtság árad a kutyából, de azért a természete ennél jóval összetettebb, a megfelelő nevelésen rengeteg múlik.

Szelíd természetét talán csak a védelmező ösztöne múlja felül, ami szerencsére kivételes intelligenciával párosul.

A kaukázusi medveölővel szemben – melyet leszármazottjának tekintenek – ez a kutya soha nem cselekszik elhamarkodottan, nem paranoiás, nem sejt mindenütt veszélyt. Ha valóban veszély fenyegeti a családját, vagy az otthonát, akkor két vállal teszi oda magát.

Éles esze ritka és nemes tulajdonsággal párosul, távol áll tőle a makacsság, sőt, az esetek túlnyomó többségében hallgat a gazdájára. A gyermekekért odáig van, és hatalmas termete miatt sem kell félteni tőle a csöppségeket, mindig a gyerekek épsége a legfontosabb a számára, amire játék közben is odafigyel.

Gyors áttekintés

 • Intelligens és jó természete van, így akár kezdő kutyások is próbálkozhatnak vele, de csak akkor, ha a gazda erős, karakán személyiség.
 • Aki egész nap frizbizni vagy sportolni szeretne a kutyájával, annak a tibeti masztiff nem lesz jó választás.
 • Kölyökkorban nem érdemes felülpótolni a kalciumot, mert az a csontok túl gyors növekedését, ezáltal elgyengülését eredményezi.
 • Etetése nem egyszerű, ugyanis a kutyák hihetetlenül gyorsan nőnek. Két éves korukra érik el a végleges testsúlyukat, ami 55-80 kg is lehet.
 • Rendkívül egészséges, nagy méretű fajtársaival ellentétben igen sokáig, akor 12-15 évig élhet.
 • Kicsi korukban egyedüllétre kell szoktani őket, mert hajlamosak a szeparációs szorongásra.

Hasonló temperamentummal rendelkező kutyafajták

Kattints az alábbi kutyákra, ha hasonló mérettel és tulajdonságokkal rendelkező ebet keresel, mint a tibeti masztiff.

Egyik sem felel meg az igényeidnek? Fedezd fel az összes kutyafajtát!


Fedezd fel részletes fajtaleírásunkon keresztül a jól megtermett és robosztus tibeti masztiff jellemzőit, igényeit és tartásának ideális feltételeit!

Érdekes tények Tibeti masztiffról

Érdekes tények Tibeti masztiffról.

A tibeti masztiff, Tibet területéről, a Chang Tang-fennsíkról származik, ami a tengerszint felett 5-6000 méteres magasságban fekszik. Hó borította, kopár táj, ahol minden nap küzdeni kell az életért. A kietlen vidék határozta meg a kutya természetét, formálta testfelépítését és szülte meg a köréje fonódó legendákat is.

A kutya mellett a filozófusok és a felfedezők is megtorpantak

Arisztotelész, a híres ókori filozófus, több állatnak a jellemrajzát is megírta. Vonzódott a nagy termethez, mert a bálna, a medve és a tibeti masztiff is szerepel az értekezései között.

Utóbbit persze nem nevezte nevén, csupán úgy emlegeti, mint a medvére és oroszlánra hasonlító kutyát. Ehhez képest Marco Polo, a nagy utazó, degradálóan, békés, szamártermetű kutyaként írja le a tibetit.

Kutya vagy medve?

A tibeti öntörvényű kutya. A medvéhez hasonlóan tisztában van vele, hogy ő a csúcsragadozó a saját területén, akivel nem illik packázni. Kedves és megértő a családjával, de lehet, hogy egy éjszaka elindul a saját útjára, önálló barlangot keresni magának.

A madarakat nem kedveli

Ki tudja miért, de ezek a hatalmas behemótok nem kedvelik a madarakat. Sőt, amikor csak tehetik üldözik őket, meglehetősen nagy termetük miatt szerencsére kevés sikerrel, mert ha a tibeti masztiff elkap egy szárnyast, az bizony nem röppen fel többet a kék égbolt felé.

Tévedésből nevezik masztiffnak

A masztiff elnevezést az Indiába és Tibetbe bevándorló európaiak aggatták a kutyára, lévén akkoriban, azaz a 19. században, minden nagytestű kutyát masztiffnak becéztek az öreg kontinensen. Magyarán a névadás nem a kutya eredetéhez, hanem a feltűnően nagy termetéhez köthető.

Alexandros velük hódította meg a világot

Sok legenda kering a tibeti behemótról. Az egyik hiedelem szerint világhódító Nagy Sándor a tibeti masztiffnak köszönheti, hogy Indiát is meg tudta hódítani, vagy legalábbis egy részét.

Ez a kutyafajta volt ugyanis az, ami a hódító seregéhez csatlakozott és szembe mert szállni a hatalmas indiai elefántokkal is.

Kutyák a filmvásznon

A tibeti masztiff a filmipart is megihlette, A grund (1993) című klasszikus gyerekfilm egyik főszereplője, Herkules például egy ilyen fajtájú kutya. A Rock csont című 2016-os, nagy sikerű mozi pedig szintén két tibeti kutya történetéről szól.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Tibeti masztiff megjelenése

A Tibeti masztiff megjelenése

A tibeti masztiff megjelenése mindenekelőtt nemes és tekintélyt parancsoló, az ember szinte meghajolna előtte. Köszönhető mindez hatalmas testének, és az oroszlánokhoz hasonlító dús szőrzetének.

A kanok marmagassága minimum 66 cm, de könnyen elérhetik a közel 80 centimétert is, a szukák valamivel kisebbek, ők minimum 61 cm magasságúra nőnek. Méretükhöz képest változik a testsúlyuk, ami 55-80 kg között realizálódik.

A kutya háta erős és vízszintes, ezzel arányosan pedig a mellkasa széles és mély. A hátsó lábak valamivel izmosabbak, mint az elsők, és nem ritkán farkaskarom is előfordul rajtuk. Válluk szintén izmos és széles, ami ezzel tökéletesen harmonikus, vastag nyakban folytatódik, melyet dús szőrzet borít.

Fejük szintén széles, ahogy az orruk is. A szemük legtöbbször mélybarna, esetleg fekete, enyhén mandulavágású. Tekintetük értelmet sugároz.

A közepes nagyságú, háromszögletű fülek oldalt tűzöttek és a fej mellett lelógnak. Felső ajkai kissé rálógnak az alsókra. A kutya fara szintén széles, a farkát, melyet dús szőr borít, felemelve, a hátára kunkorítva hordja. A szőrzet nem egyenletes, vastagabb a nyakon és a vállakon, ami tovább fokozza a nemesi megjelenést.

A Tibeti masztiff színvariációi

A Tibeti masztiff színvariációi.

A fajtastandard sokféle színt elfogad a tibeti masztiff esetében. A fekete, a barna a kék és a szürke alapszín mind elfogadott.

A feketét díszíthetik cserszínű foltok, míg a kékes alapszín keveredhet agyagszürkés árnyalatokkal, illetve ennek fordítottjaként a szürkébe keveredhet kékes szín.

Aranysárga és sötétvörös árnyalatok minden alapszín esetében előfordulhatnak. Kisebb és közepes méretű csillagszerű fehér folt a mellkason vagy a lábujjakon szintén mindegyik színvariációjú kutyánál megjelenhet. A fajtastandard igazából egyféle színt zár ki teljesen, ez pedig a vörös.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Tibeti masztiff vérmérséklete és személyisége

A Tibeti masztiff vérmérséklete és személyisége.

Amilyen félelmet keltő a tibeti masztiff megjelenése, olyannyira békés az alaptermészete. Ha nincsen probléma, akkor a kutya leginkább egy nyugodt mackóra emlékeztet, amelyik rajongásig szereti a családját. Kevés hűségesebb és kedvesebb állatot találni nála, ugyanakkor nem ajánlatos kihozni a sodrából.

Higgadt intelligencia

A tibeti masztiffot a kifejezetten intelligens kutyák közé szokás sorolni, ugyanakkor ennek nem mutatja feltétlenül jelét a mindennapokban.

Békésen heverészik és szemlélődik az udvaron, azonban, ha veszélyt észlel, rögtön igyekszik elhárítani azt. Szerencsére nem visz túlzásba semmit, így csak akkor avatkozik bele a dolgokba, ha feltétlenül szükséges.

A kapott parancsokat teljesíti, és még az ötödik, „értelmetlen” ültetésnél is leül, szemben a többi türelmetlenebb, ámbár okos kutyával. Természetesen nem lehet a végtelenségig húzni a feleslegesnek tűnő utasítgatásokat, mert egy idő után megunja és ránk se hederít.

Imádja a családját, de vele is törődni kell

A tibeti kutya imádja a családját, tökéletes barát és a legjobb védelmező, amennyiben megfelelően szocializáltuk.

A nagy testben nagy szív lapul. Ha egy kölyök tibetit úgy nevelnek, hogy csak büntetést kap, szeretetet pedig semmit, akkor a jelleme is megváltozik.

Felnőtt korára bizalmatlan lesz és öntörvényű, egy magának való behemót, aki bizony adott esetben a családtagjaival is szembeszáll majd.

Nemcsak kerüli a viszályt, de fel is háborodik rajta

Sokan azért nem sorolják a tibeti masztiffot a legjobb házőrzők közé, mert minden esetben kerüli a konfliktust. Béketűréséért nem hibáztatni kell, hanem dicsérni. Elég intelligens ahhoz, hogy tudja mire képes, és ha lehet nem használja az erejét.

Temperamentumának egyik érdekessége, hogy azt is nehezen tűri, ha a környezetében feszültség van, ráadásul némi túlzással, de rendkívüli az igazságérzete. Ha például a gazdája rákiabál a gyerekére, mert az rossz jegyet hozott haza az iskolából, akkor a tibeti masztiff könnyen lehet, hogy felmordul. Jóllehet a gyengébbek védelmezése is dicséretes és alapvető jellemvonása.

Kinek ajánlott a Tibeti masztiff?

Tibeti masztiff a női gazdájával egy stégen ül.

Apró lakásba a tibeti óriás nem való, így csak akkor gondolkodjunk a megvásárlásán, ha családi házzal, pontosabban nagy kerttel vagy udvarral rendelkezünk.

Ha túlságosan féltjük a kertünket, akkor is tegyünk le róla, mivel a tibeti medve előszeretettel ás magának hatalmas gödröket, hogy nyáron ott hűtse magát.

Mivel intelligens és jó természete van, így akár első kutyások is próbálkozhatnak vele, de csak akkor, ha a gazda erős, karakán személyiség. A kutya falkában gondolkodik, és csak akkor lesz jó társunk, ha tisztában van vele, hogy nem ő az alfahím a csapatban.

Mindenekelőtt munkakutya, akkor érzi jól magát, ha valamit őriznie kell, legyenek azok állatok vagy egy terület. Nem kifejezetten játékos, így aki egész nap frizbizni vagy sportolni szeretne a kutyájával, annak a tibeti masztiff nem lesz jó választás. Termete ellenére családok és gyerekek mellé is nyugodtan választhatjuk a kutyafajtát.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Tibeti masztiff eredete

A Tibeti masztiff eredete. Kutya a hegyekben gazdájával.
A tibeti Chang Tang-fennsíkról származik

A tibeti masztiff a világ egyik legrégebbi kutyája, a dokumentált adatok legalábbis erre engednek következtetni. Számtalan más fajta történetét hozzá vezetik vissza, kezdve a kaukázusi juhászkutyától egészen a kuvaszig.

Az ősi óriáskutya mítosza is valószínűleg ezzel a kutyával magyarázható. Tény, hogy már i.e 1100-ban a himalájai falvak és a tibeti kolostorok védelmezője volt. Sőt egyes okiratok szerint már Krisztus születése előtt 2000 környékén is pásztorkutyaként szolgált a himalájai hegyekben.

Nem utolsósorban pedig nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az itteni, zord tájakon élő emberek is életben maradjanak. A fagyos sziklák között a valamikori nomádok úgy tudtak túlélni, hogy ezeknek a kutyáknak a dús szőrzetét és testük melegét használták, hogy ki ne hűljenek.

A tibeti masztiff egészen a 18. század végéig elzártan élt az európai ember és így a világ elől is, lévén ezek a hegyek megközelíthetetlenek voltak. A britek vittek magukkal példányokat a szigetországba, ahonnan Európa más tájaira is elterjedhetett a fajta.

Az Egyesült Államokba úgy került, hogy az 1950-es évek végén a dalai láma ajándékozott néhány egyedet Eisenhower elnöknek.

A kutya ismertségének első áttörése VII. Eduárd wellsi hercegnek köszönhető, aki 1874-ben egy ilyen kutya birtokosa lett. A fajtajelleget az Amerikai Kennel Klub fogadta el 1931-ben.

Érdemes megjegyezni, hogy amíg a kutya nyugaton a kivételes termete és megjelenése miatt az elit társadalmi szimbóluma is, addig Tibetben a mai napig őrzőkutyaként szolgál és védi a szerzetesek kolostorait.

A tibeti masztiff FCI besorolása alapján a (II.) Pinscherek, schnauzerek – molosszerek –svájci hegyi- és pásztorkutyák csoportjába és a (2.) Molosszerek szekcióján belül a (2.2) Hegyi típusú kutyák típusába tartozik.

Híres Tibeti masztiffok és gazdáik

 • Dwayne Johnson, a Jumanji és a Halálos iramban sztárja is egy tibeti masztiff boldog tulajdonosa, furcsán is mutatna a színész egy kisebb testű kutyával.
 • Vin Diesel akcióhős szintén ilyen kutyával büszkélkedhet, de a tibetiek a zeneipar szereplőit is megihlették. A legendás Bob Dylan és Jon Bon Jovi is a tibeti masztiff mellett tette le a voksát.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Tibeti masztiff etetése

Etetés koncepció

Nagyétkű, nagytermetű kutya, aki kiváló minőségű élelmet érdemel. Ha fontosnak tartjuk kedvencünk egészségét, akkor feltétlenül gondoskodjunk megfelelő tápról, és ügyeljünk az etetésére. A kutya méretével általában egyenes arányban nő az étvágya is, ami bizony a költségekben is jelentkezik.

Hogyan tápláljuk a Tibeti masztiffot?

A tibeti medve etetése nem egyszerű, ugyanis a kutyák hihetetlenül gyorsan nőnek, 1 maximum 2 éves korukra érik el a teljes testsúlyukat, ami általánosságban 55-80 kilogramm.

A gyors növekedés miatt a kutyáknak mindenekelőtt jó minőségű fehérjére van szüksége, hogy egészségesen fejlődhessen a csontozatuk és az izomzatuk. A kiváló minőség mind a száraz, mind a nedves étel esetében elengedhetetlen.

Egy felnőtt eb napi szinten 1,2 kilogramm körüli élelmet fogyaszt el, ami nem kis mennyiség, ugyanakkor vigyázni kell a porciókkal, mivel a tibeti óriás bizony hajlamos a hízásra és a puffadásra is.

Mivel tápláljuk a Tibeti masztiffot?

Ahhoz, hogy elkerüljük a későbbi csont- és ízületi problémákat a fejlődésben lévő kutyáknak leginkább húst érdemes adni, a szénhidrátban gazdag ételektől ugyanis túl gyorsan nőnek, ami az izomzat és csontozat kárára mehet.

Felnőtt korban már lehet jóval változatosabb a kutyák étrendje és a fehérje-szénhidrát arány is közelíthet egymáshoz. Kedvence a marha- és a bárányhús, de rendszeresen adhatunk neki csirkét és halat is, utóbbi mindenekelőtt a bundája szépsége miatt ajánlott.

Az is nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű, rostokban gazdag táplálékot kapjon a kutya, mert ez jótékony hatással van a bélműködésére. Fontos azonban kerülni a gabonaféléket és a mesterséges adalékanyagokat tartalmazó ételeket.

Mennyi fehérjére és kalóriára van szüksége a Tibeti masztiffnak?

Nyers hús tálban

A kalóriamennyiséget rendszerint az eb súlyának, életszakaszának és aktivitásának függvényében határozzuk meg. A fajta hajlamos a hízásra, ezért nem szabad a szükségesnél több tápanyagot adnunk neki.

 • 2-4 hónapos: 8-23 kg
 • 5-12 hónapos: 27-60 kg
 • Kifejlett testsúly: 43-68 kg

Kalória

Ahhoz, hogy a kutyának meglegyen a megfelelő mennyiségű napi energiája kalóriára van szüksége. A tibeti masztiff napi kalóriabevitele a következőképpen alakul.

 • Kölyök (0-4 hónap): 1350-2200 kcal/nap
 • Junior (4-12 hónap): 1678-3018 kcal/nap
 • Felnőtt (1 éves kor felett): 1885-2653 kcal/nap
 • Idős (8 év felett): 1525-2150 kcal/nap

Fehérje

A tibeti masztiffoknak fontos a nagy mennyiségű és jó minőségű fehérjebevitel. Főleg, akkor, amikor még fejlődésben vannak, a csontok és az izomzat egészsége miatt oda kell figyelni a táplálás során. Napi fehérjeszükséglete a következőképpen alakul.

 • 20 kg: 40 g/nap
 • 40 kg: 80 g/nap
 • 60 kg: 120 g/nap

Szüksége van a Tibeti masztiffnak táplálék-kiegészítőkre?

Egészsége megőrzéséhez feltétlenül jó minőségű eledelt igényel. A prémium tápok minden szükséges mikrotápanyagot tartalmaznak, ami fedezi a kutya étrendi szükségleteit.

Kölyökkorban nem érdemes felülpótolni a kalciumot, mert az a csontok túl gyors növekedését, ezáltal elgyengülését eredményezi. Az egészséges és kiegyensúlyozott étrenden tartott ebeknek nincs szükségük különféle multivitaminokra.

Abban az esetben, ha a kutya gyengélkedik, krónikus betegségben szenved, vemhes, vagy esetleg idős, akkor megfontolható az étrend-kiegészítők bevezetése. A tibeti masztiff esetében a glükozamin és omega-3 kiegészítők (például halolaj) jó döntés lehet, hiszen ezek elősegíthetik az ízületek és a bőr egészségét.

Leggyakoribb kérdések a Tibeti masztiff etetésével kapcsolatban

Száraz és nedves kutyatáp

Mennyire hajlamos elhízásra?

A tibeti masztiff felnőtt korában meglehetősen hajlamos a hízásra. Bár azt nem lehet mondani, hogy lusta, de a lustálkodásnak mégis szeret engedni, ha noszogatva is, de minden nap meg kell sétáltatni az udvaron kívül is, a táppal pedig csínján kell bánni.

Mennyire válogatós?

A kutyafajta egyáltalán nem válogatós, sőt, amit elé raknak azt jóízűen meg is eszi, köszönhetően hatalmas termetének és zord körülményekhez szokott felmenőinek.

Nem kell amiatt aggódnunk, hogy finnyáskodik, de ha túl sok maradékot kap, akkor elfordulhat az unalmas száraz táptól.

Milyen gyakran kell etetni a tibeti medvét?

A kölyköket 16 hetes korukig 3-4 alkalommal kell etetni, 4-től 6 hónapos korukig 2-3 alkalommal kapjanak enni, majd át kell állni a napi kétszeri etetésre. A napi egyszeri etetés nem ajánlott, hiszen a nagy mennyiségű étel elfogyasztása túlságosan megterheli a gyomrukat.

Mennyire érzékeny a gyomra?

Szerencsére egyáltalán nem, ugyanakkor azért oda kell figyelni, hogy mit adunk a kutyának enni, hiszen mindent felfal, amit a tányérjában talál.

Gyomorproblémák nem jelentkeznek nála, de a falásra hajlamos, ez pedig, ritkán ugyan, de puffadáshoz vezethet. Érdemes olyan tálból etetni, amiből nem tudja egy harapással befalni az ételt.

Hajlamos ételallergiára?

A tibeti óriások többféle allergiára is hajlamosak, mindenekelőtt a bőr- és ételallergiára. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden kutyánál jelentkezik is, de olykor kialakulhat.

Ami az ételeket illeti, bizonyos állati fehérjék válthatnak ki nála allergiás reakciókat, de a gabonafélékre is érzékeny lehet.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Tibeti masztiff egészsége

Állatorvosi műtét.

A tibeti kutyák a szerencsésebbek közé tartoznak, valószínűleg a több ezer méteres magasságban és hidegben alakult ki valamikor régen szervezetük ellenállóképessége. Immunrendszerüknek köszönhetően egészségesnek mondhatók, de a nagy termet következtében kialakuló problémák őket sem kerülik el.

Mennyire egészséges a Tibeti masztiff?

A tibeti masztiff várható élettartama 12-15 év, ami kifejezetten ritkaságnak számít az ilyen nagytestű kutyák körében. Impozáns méretük ugyan csodálatra méltó, sajnos számos hátránnyal is járhat.

Ha jól tartjuk ezeket az óriásokat, akkor szerencsés esetben csak ritkán kell velük állatorvoshoz menni, egy biztos, a kinti hidegtől nem fognak elkezdeni tüsszögni, de a legtöbb betegséggel szemben ugyanúgy ellenállóak.

Masszívak és kemények, akár a megjelenésük. Ennek ellenére azonban az ő génjeik is hordoznak esetleges fajtabetegségeket.

A Tibeti masztiff leggyakoribb betegségei

A betegségek többsége, amire a tibeti masztiff hajlamos a súlyából és a méretéből következik, csak legfeljebb ritkábban realizálódik náluk, mint több, hasonlóan nagyméretű fajtánál.

Megfelelő tartással és etetéssel a lehetséges betegségek kockázata nagyban csökkenthető, így mindenképpen figyeljünk oda a kutyára, főként a kölykökre.

Ortopédiai problémák

A tibeti masztiff kiskutyák hihetetlen iramban nőnek, gyakran egy év alatt elérik a 70 kilogrammos súlyt, ezt a tempót pedig a csontozat nem tudja mindig megfelelően követni, ami később különféle problémákhoz vezethet.

A leggyakoribb a csípőízületi diszplázia, melyben a csontok és ízületek nem illeszkednek egymáshoz megfelelően, ami sántasághoz, egyéb járási zavarokhoz vezethet. A gyors növekedés általában véve sok ízületi betegség forrása lehet.

Szívproblémák

Szintén lehet a nagy súly következménye a szív elégtelen működése. Kialakulhat náluk szubaorta szűkület, dilatált kardiomiopátia (DCM), mitrális billentyű betegség, elvétve pedig tüdőszűkület is. Talán a DCM, azaz magyarul a szívtágulat a leggyakoribb esetükben.

Gyógyszeres kezeléssel azonban jól kezelhető ez az állapot, de csak akkor, ha időben felismerik. A szívbetegségek többnyire orvosolhatók. A tünetek között a kedvtelenség, fáradékonyság, gyengeség és a nehéz légzés szerepel.

Pajzsmirigy alulműködés

A tibeti masztiff azon fajták közé tartozik, melyeknek hajlamosak a pajzsmirigy alulműködésre. A betegségnek számos tünete lehet, a leggyakoribb talán a hirtelen súlygyarapodás, de ide tartozik a fáradtság, a meddőség és romló szőrzetminőség is. Hormonpótló gyógyszerekkel szerencsére jól kezelhető.

Mi a Tibeti masztiff elpusztulásának leggyakoribb oka?

A szívós és masszív tibeti masztiff halálát, mint sok más ebnél, a leggyakoribb rákos betegségek okozzák.

A hatalmas súly miatt gyakori az oszteoszarkóma, más néven csontrák. Idős korban alakul ki és csak lassan ismerhető fel, általában mozgási nehézséget és kedvtelenség kíséri, ami könnyen összetéveszthető az időskori panaszokkal. Az öreg kutyák halálát viszonylag gyakran okozhatja még szívbetegség is.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Tibeti masztiff nevelése

Két kölyök kutya pórázon.

A tibeti masztiff nevelése könnyű, ha kellően felkészülsz. Intelligens kutya és nem túl makacs, ugyanakkor hajlamos az öntörvényűségre és a sértődésre is, ami megnehezítheti a kiképzését.

A megfelelő szocializáció nála is kiemelt szerepet kap, mert ellenkező esetben bizalmatlansághoz és agresszióhoz vezet. Egy biztos, ha kölyökkorban megfelelő kezekbe kerül, akkor felnőtt korában sem lesz sok gond vele.

Fontos a türelem és a bizalom

Kölyökkorában nem feltétlenül van benne minden játékban, viszont amihez kedve van, abban szívesen részt vesz.

Próbáld meg felkelteni az érdeklődését, tedd szórakoztatóvá a tanulást, hogy elég izgalmasnak találja az elfoglaltságot. Kétségkívül sok türelem kell hozzá az első időszakban, mert a kutya csak akkor fog szívesen tanulni, ha már maximálisan bízik bennünk.

A kezdeti időszakban ne erőltessük a tanulást, igyekezzünk rövid idősávokban tanítani, és maradjunk türelmesek akkor is, ha nem akar együttműködni.

Tisztelet és dicséret

Aki nem tudja tisztelni a saját kutyáját, az ne döntsön emellett a fajta mellett. A tibeti masztiff intelligenciája és érzékenysége okán sok mindent megérez, ha pedig azt érzi, hogy nem tisztelik, akkor nem lesz hajlandó az együttműködésre. Valljuk be, ez valahol érthető is.

Emellett a fenyítést kifejezetten rossz néven veszi, nem támad vissza, de könnyen lehet, hogy huzamosabb időre megsértődik, rosszabb esetben pedig örökre.

A tibeti masztiff számára előnyös lehet a jutalomalapú tréning, mely arra motiválja, hogy igyekezzen a helyes viselkedést választani a rosszalkodás helyett.

Fokozatosan szabad őket egyedül hagyni

Annak ellenére, hogy a tibeti óriások hajlamosak az öntörvényűségre, felnőttkorban pedig gyakran választják a magányt a társaság helyett, nagyon ragaszkodnak a gazdájukhoz.

A szeparációs szorongás számos problémát vethet fel, ezért kicsi korukban apránként hozzá kell szoktatni őket ahhoz, hogy időnként egyedül hagyjuk őket. A kutyát fokozatosan, egyre hosszabb időre hagyd egyedül, adj neki játékokat, hogy a távollétedben ne forgassa fel a birtokot.

A jó házőrző nem harap

A tibeti masztiff falkavezérnek született, ő az alfa, és igyekszik érvényesíteni az akaratát. Ha azt akarjuk, hogy jó házőrző legyen, akkor korán szocializálni kell az ebet.

A jól nevelt tibeti nem agresszív és nem harap, maximum fenyegető tekintetével és ugatással ijeszti el az illetékteleneket.

Éreztetni kell vele, hogy ki a főnök a háznál, ezzel falkavezér szerepet nyerhetünk. Másrészt pedig minél többet kell emberek és kutyák közé vinni, hogy később ne az agresszió legyen az első reakció, amivel viseltetik irántuk.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Tibeti masztiff ápolása

Kutyaápolási eszközök: ollók, fésük.

A hatalmas kutyának a szőrzete is terjedelmes, olykor úgy fest, mint egy hegyi oroszlán, ami nyilvánvalóan szemet gyönyörködtető, de rengeteg ápolást igényel.

A bunda ápolása mellett a kutya egyéb testrészeire is figyelnünk kell, ha ápolt kutyát szeretnénk magunk mellett tudni.

A bunda ápolása

A tibeti masztiff kettős szőrzettel bír, ami meglehetősen sűrű, ezért, ha azt szeretnénk, hogy megőrizze szép állapotát, hetente kétszer-háromszor érdemes átkefélni.

Mivel a kutya nagyrészt a szabadban tölti az idejét, fontos, hogy hetente átvizsgáljuk, keressük benne az élősködőket. Megelőzésként gondoskodjunk a kéretlen élőlények távoltartásáról.

A tibeti óriásokat időnként fürdetni is kell, a vélemények azonban megoszlanak arról, hogy milyen gyakorisággal. Sokan azt vallják, hogy indokolt a havi egyszeri fürdő, mások szerint ráér háromhavonta. Természetesen ez leginkább annak a függvénye, hogy mennyire koszos az eb, miben hempergett meg.

A kutya fülének tisztítása

Hetente egy alkalommal ellenőrizd a kutya fülét, keresd a gyulladásra utaló jeleket. Átvizsgálás után törölgesd át a fülkagylót nedves és puha kendővel és távolítsd el a fülzsírt, piszkot.

Amennyiben pedig bőrpírt, irritációt, váladékozást esetleg kellemetlen szagot tapasztalunk, akkor mielőbb forduljunk állatorvoshoz.

A körmök és a fogak ápolása

A tibeti masztiff körmét meglehetősen ritkán, vagy egyáltalán nem kell karban tartani, hiszen a kemény talajon magától le fognak kopni. Amennyiben ez még sincsen így, úgy akkor kell visszavágni belőle, ha a kutya körme már kopog a kövön. A köröm vastagsága miatt speciális ollóra lesz szükséged.

A tibeti medvéknek a fogát is ápolni kell mivel hajlamosak lehetnek a fogkőképződésre és az ebből következő ínybetegségekre. Mosd meg a kutya fogát legalább hetente kétszer, és adj neki jókora csontot, ami segíthet ledörzsölni a lepedéket.

Szoktasd hozzá ahhoz már pici korában, hogy a fülét piszkálod és a szájában matatsz, hogy felnőttként se ellenkezzen. Ehhez elengedhetetlen a kölyökkori kézhezszoktatás.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Mennyibe kerül egy tibeti masztiff kölyök

A tibeti masztiff beszerzése sem Magyarországon, sem külföldön nem egyszerű mutatvány, amennyiben megbízható tenyésztőtől akarunk vásárolni.

Kevesen foglalkoznak a fajtával, többek között a nagy helyigény és a magas etetési költségek miatt, amit egyébként vásárlóként is mindenképpen tartsunk szem előtt, mivel a beszerzésnél csak a fenntartása drágább a kutyának.

Hivatalos törzskönyvvel és megfelelő orvosi papírokkal a kutya ára Európában 2500 és 6000 euró között mozog. Az árak tehát meglehetősen széles skálán ingadoznak és ez nálunk sincsen másként.

Jó hírű tenyésztőtől Magyarországon 500 000-750 000 forintos átlagár körül tudunk fajtatiszta tibeti masztiffot vásárolni. Zárójelben jegyezzük meg, hogy jelenleg a világ legdrágább kutyája egy tibeti masztiff, amely 1,5 millió dollárért kelt el egy kínai tenyésztőtől 2014-ben, elmondható tehát, hogy a határ a csillagos ég.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.