Újfundlandi kutya fajtaleírása

Újfundlandi

Termet
ÓRIÁS
Lakásban tartható
nem
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
50-55 kg
62-66 cm
Hím
59-70 kg
67-73 cm
Származás
Kanada
Főbb tulajdonságai
Türelmes, barátságos, gyerekcentrikus
Várható életkor
8 - 10 év
Szőrzet
Hosszú
FCI besorolás
Pinscherek, schnauzerek, hegyi és pásztorkutyák
Színek
Hipoallergén
Nem

Egy újfundlandi kutyának mindene óriási, a termete, a kitartása és a szíve is. Valamikor az Új- Fundland szigetén élő halászok használták őket munkakutyaként, de vízimentőként a mai napig is helytállnak, hiszen kiváló úszók és a fizikumuk is rendkívüli.

Ennek ellenére egy újfundlandi ma leginkább családtagként funkcionál, szereteténél fogva pedig eme pozíciójában is tökéletesen jó kutya.

A múltját meghazudtolni azonban nem tudja, vagyis fajtatársai között is kiemelkedő módon szereti a vizet, amiről jól árulkodnak az ujjai között elhelyezkedő úszóhártyák.

Dús, legtöbb esetben fekete vagy barna bundája és mélyen ülő szemei minden kutyabarátot megigéznek. Nem véletlen, hogy kedvelt fajta a kutyatartók körében, de figyelem, egy igazi újfundlandinál sok mindenre vigyázni kell.

Intelligencia
78%
Aktivitás
61%
Macskabarát
63%
Ugatós
14%
Szőrhullás
66%
Taníthatóság
86%
Gyerekbarát
90%
Házőrző
47%
Harapós
20%
Egészség
45%

Melyek az Újfundlandi kutyafajta legfontosabb tulajdonságai?

Melyek az Újfundlandi kutyafajta legfontosabb tulajdonságai?

Az újfundlandi már termetes megjelenésével is biztonságot sugároz, és ez valóban így van, hiszen ennek a kutyának talán a legfontosabb tulajdonsága a nyugalom. Ez határozza meg az egész természetét, mondhatni végtelen a türelme, főleg, ami a gyerekeket illeti.

Olyan velük, akár egy gondoskodó nevelőszülő, akár órákon keresztül képes játszani velük, és nem zavarja semmi sem, például ha a kicsik a hátára ülnek, vagy vaskos bundáját húzogatják.

A nyugodt vérmérséklet azonban egyáltalán nem párosul lustasággal, főleg, ha víz közelébe visszük. Történetéhez hűen szinte kötelező jelleggel megy bele a vízbe, legyen az tó, folyó vagy éppen a kerti medence.

Ha vízről van szó, a gyerekek nincsenek könnyű helyzetben, mert, ha az újfundlandi fürdőzni látja őket, akkor jó eséllyel kitessékeli a kicsiket a partra. Eme kedves tulajdonsága kiválóan reprezentálja óvó, vigyázó természetét.

Vérmérsékleténél fogva első kutyásoknak is ajánlható, de csak akkor, ha megfelelő körülményeket tudnak biztosítani számára, hiszen az újfundlandi nem lakásba, és főleg nem kis lakásba való kutya.

Gyors áttekintés

 • Kedves nagy mackó, gyerekekkel szemben mindig türelmes és elnéző.
 • Nem kifejezetten aktív fajta, kivéve ha víz közelébe kerül.
 • Könnyen tanítható okos kutya, aki szeret gazdája kedvében járni.
 • Az agressziót még hírből sem ismeri, ezért csapnivaló házőrző, bár mérete elriasztja a betolakodókat.
 • Nagyon érzékeny, nehezen viseli ha kiabálnak vele vagy sokáig magára hagyják.

Hasonló temperamentummal rendelkező kutyafajták

Kattints az alábbi fajtákra, ha olyan ebet keresel, amely hasonló mérettel, temperamentummal és tulajdonságokkal rendelkezik, mint az újfundlandi.

Nem találtad meg, amit keresel? Ha további kutyafajtákra vagy kíváncsi, akkor nálunk megtalálod a legérdekesebb fajtaleírásokat!


Merülj el fajtaleírásunkban és ismerkedj meg közelebbről a tekintélyt parancsoló, de annál barátságosabb újfundlandi kutyával!

Érdekes tények az Újfundlandi kutyafajtáról

Két újfundlandi kutya.

Természetesen mindenkinek más az ízlése, ami a kutyákat illeti, de az is tény, hogy az újfundlandi az egyik legfigyelemreméltóbb kutyafajta a kutyák nagy családjában.

Ez a szőrös óriás számtalan arcát tudja mutatni mind az állatok, mind az emberek felé. Kedvességéből adódóan pedig rendkívüli dolgokra képes. Íme, pár érdekesség az újfundlandiról.

A kutya, aki megmentette Napóleont

A kutyák ösztönösen kimentik a vízből a fuldoklókat, a módszerük pedig genetikailag kódolt. A bajba jutottnak a karját ragadják meg, úgy, hogy az a hátára fordul, a feje pedig kilóg a vízből.

Napóleon híresen rossz úszó volt, egy legenda szerint egy alkalommal vízbe esett és az ő életét is egy újfundlandi mentette meg.

A híres felfedező

Az egyik leghíresebb újfundlandi neve Seaman volt, aki részt vett az ismeretlen Amerika feltérképezésében.

Meriwether Lewis százados és William Clark alhadnagy által vezetett Lewis és Clark expedícióban vett részt 1803.augusztusától 1806.szeptemberéig. Egy hajóval átszelték a Nagy Amerikai Vízválasztót eljutva egészen az óceánig.

Az út során Seaman több ember életét is megmentette. Hőstettei előtt több amerikai regény és számos szobor is tiszteleg.

Nem csak vízi kutya

Régebben az újfundlandikat nem csak vízi kutyaként használták, de kemény szárazföldi munkára is befogták őket.

Nagy termetük és hatalmas erejük miatt gyakran használták az ebeket fairtások alkalmából, az volt a dolguk, hogy a fával megrakott kocsikat húzzák, de bányában is alkalmazták őket hasonló céllal.

A háborús hősök

Az újfundlandi kutyákat az I. és a II. világháborúban is többször bevetették. Nyugodt és engedelmes természetük mellett a fő ok, ezúttal is az erejükben keresendő. Az volt a kutyák dolga, hogy a harcmezőn megsérült katonákat biztonságos helyre húzzák.

Óriások gyermeke

Mint sok más kutyafajtának, így az újfundlandinak az eredete is homályba vész. Talán méretével is magyarázható, hogy több legenda is kering róla.

Az egyik ilyen az i.sz.5 századból megmaradt sírbolthoz köthető, ahol egy óriás kutya csontjaira bukkantak. A legenda szerint pedig a fajta az „óriáskutya” leszármazottja. A fajtát egyébként először csak 1879-ben jegyezték be az American Kennel Club-nál.

A Fehér Ház kedvence

Az újfundlandit rengetegen szeretik kedves természete és megjelenése miatt, nem kivételek ez alól az amerikai elnökök sem.

A kutya mindenképpen dobogós lakója a Fehér Háznak, hiszen már négy amerikai elnök is az újfundlandi mellett döntött, többek között Robert Kennedy is.

A Titanic hőse

A legendás hajó első tisztje, egy bizonyos William McMaster Murdoch nevű úriember volt, aki a végzetes utazásra magával vitte a kutyáját is, egy Rigel nevű újfundlandit.

A katasztrófát, azaz a süllyedést követően, az eb több ember életét is megmentette, saját gazdájáét sajnos nem tudta, ő maga pedig szintén a fagyos vízben lelte halálát.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Újfundlandi megjelenése

Az Újfundlandi megjelenése.
Némelyik állat akár a 80kg-ot is elérheti.

Egy kifejlett kan újfundlandi marmagassága körülbelül 70 cm, a szukák valamivel alacsonyabbak, átlagosan 66 centiméterre nőnek.

Érdekesség, hogy a nőstények valamivel hosszabbak és nyúlánkabbak, mint a kan kutyák, így kevésbé tűnnek robusztus alkatúnak. A hímek átlagos súlya 65 kilogramm, míg a szukáké 55 kilogramm, de ettől jóval nagyobb példányokat is ismerünk.

A kutya mellkasa és háta is kifejezetten széles, a vállak és a lábak izmosak. A nyak szintén széles és izmos.

Az újfundlandi egyik érdekessége a vastag, víztaszító bunda, ami alatt puha aljszőrzet helyezkedik el. Ennek köszönheti, hogy nyáron és télen is ugyanolyan jól bírja a vizet. A masszív és erős csontozatú kutyának a koponyája is széles, ami nagyban hozzájárul gyakran mackós megjelenéséhez.

A szemei kicsik, mélyen ülők és viszonylag messze fekszenek egymástól. A fülei a fejéhez simulnak, a testéhez képest kicsik és háromszög formájúak.

A farka vaskos és csapott, az úszás során pedig kormánylapátként funkcionál. Szintén a vízi élet miatt kapta a fajta legjellemzőbb tulajdonságát, az ujjak között feszülő úszóhártyát.

Az újfundlandi színvariációi

Az újfundlandi színvariációi
A fekete-fehér mintázat is szabvány szerinti

Ahogy említettük az újfundlandi bundája vastag és vízálló. Ami a színét illeti, több variáció is ismert.

Az American Kennel Club által jegyzett szabvány szerint a színe lehet fekete, fekete-fehér és barna, emellett pedig ismert még a szürkés árnyalata is.

A belgiumi székhelyű Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) azokat a kutyákat részesíti előnyben melyeknek fekete a fejük fehér csillaggal, illetőleg a farkuk teljesen fekete színű. A testen a fehér foltok ritkák és rendezettek.

A szürke újfundlandi tenyésztését nem javasolják, mert gyakori náluk a kék kutya szindróma, ami a szőr kihullásával járhat.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Újfundlandi vérmérséklete és személyisége

Az Újfundlandi vérmérséklete és személyisége.

Az újfundlandi mondhatni csodálatos természettel van megáldva, ha ember lenne, ő lenne az a figura, akivel mindenki szeretne összebarátkozni.

Temperamentuma miatt a tartása során se lesz sok probléma vele, és nem csak azért mert okos és engedelmes, hanem azért is, mert egész egyszerűen jóságos fajta. Nézzük a legfontosabb tulajdonságait.

Egy buddhista szerzetes nyugalma

Az újfundlandi olyan, akár egy bölcs, buddhista szerzetes, gyakorlatilag nem lehet kizökkenteni a nyugalmából. Szoros, és meghitt kapcsolatot képes kialakítani a család bármelyik tagjával, főleg pedig a gyerekekkel.

Imádja a kicsiket, de a gyerekek pancsolását nem tolerálja

Az újfundlandik kifejezetten imádják a gyerekeket, bármit eltűrnek nekik és szívesen játszanak velük. De ettől is jellemzőbb, hogy vigyáznak rájuk.

A vízben azonban nem szívesen látják őket, ha például egy medencében fürdik a gyerek, akkor mint valami házsártos nagymama, hajlamosak kitessékelni onnan őket. Gyakran még a fürdőkád ellen is tiltakoznak.

Agresszió, az meg micsoda?

Az újfundlandi hírből sem ismeri az agressziót, ezért se lesz belőle soha jó házőrző kutya, őrző-védő szolgálatra pedig végképp alkalmatlan.

Az agresszivitás hiánya annyira fajtajelleg, hogy azokat a kutyákat kizárják a tenyésztésből, melyek még is hajlamot mutatnak erre.

Egy monstrum, pillangókkal a szívében

Egy újfundlandi rengeteg szeretet tud adni, ugyanakkor – bár ezt általában nem mutatja – neki is szüksége van a törődésre. Egyedül hagyni hosszabb időre nem szabad, tartózkodjon kint- avagy bent a kutya.

Kifejezetten jellemző rá a szeparációs szorongás, így nagyon rosszul viseli a magányt. Ugatni ugyan nem fog, de búskomorrá válhat.

Erőgép a nappaliban

Ennek a fajtának nem csak a fizikuma, de a kitartása is egyedülálló. Ma ugyan bár kevésbé tudja bizonyítani, de rendkívüli módon terhelhető, és lelkiismeretes a feladatait illetően.

Régebben nem csak azért alkalmazták munkakutyának, mert nagy súlyokat meg tud mozgatni, de azért is, mert soha nem hagyja félben a munkáját. A rábízott feladatot, ha törik, ha szakad, de elvégzi.

Kinek ajánlott az Újfundlandi?

Kinek ajánlott az Újfundlandi.

Bár az újfundlandi csodás természeténél és nyugodt vérmérsékleténél fogva minden leendő gazdinak ajánlott, egyéb okokból ez már koránt sem érvényes. Sőt, a fajta tartása eléggé speciális, így nem mindenki lehet egy ilyen kutya gazdija.

Először is nagy termeténél fogva, kizárólag benti tartásra nem alkalmas, ha csak nem akarjuk, hogy a kutya mélabús és boldogtalan legyen.

Szintén nagy termeténél fogva, sok táplálékra van szüksége, ami megterhelheti a családi kasszát, ezt is illik figyelembe venni a döntés előtt. Ráadásul, sajnos meglehetősen hajlamos különféle betegségekre, a megelőzés és az esetleges orvosi ellátás pedig sok költséggel járhat.

A kutya mozgásigénye nagy, minden nap hosszú sétákra kell vinni, így időseknek vagy elfoglalt embereknek szintén nem ajánlott.

Az újfundlandi közérzetét nagyban javítja, ha feladatokat kap, mint a szán vagy a kocsihúzás, lényeg, hogy az energiáit hasznosítsuk. Csak olyan gazdáknak való, akik ezt is biztosítani tudják.

Végezetül a kutya valóban imádja a vizet, azt is szokták mondani rá, hogy félig hal, így az a legszerencsésebb, ha tó vagy nyugodtabb folyású víz mellett lakunk, ahol rendszeres fürdetést tudunk biztosítani a számára.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Újfundlandi eredete

Újfundland szigete
A kanadai Új-Fundland

A kutya múltja, pontosabban eredete a homályba vész, bár többféle ötlet is van a kezdeteket illetően. Ezek közül talán a legnépszerűbb, hogy norvég illetőleg dán vikingek honosították meg őket Kanadában, valamint Új-Fundland szigetén.

Ami bizonyos, hogy Új-Fundlandon már az 1700-as évekből vannak írásos emlékek, melyek a különleges kutyára vonatkoznak.

Ezek szerint a halászok használták őket különféle célokra, például, hogy a „hajókutyát”, kihúzzák a hálót a partra, visszahozzák az elveszett felszereléseket, nem utolsó sorban pedig, hogy magukat a vízbe pottyant halászokat segítsék a partra. De ezekben az időkben még gyakran emlegetik őket pásztorkutyaként is.

A vastag, vízlepergető bundája miatt a 19. század közepére az egész kontinensen – tehát nem csak Kanadában, de Amerikában is – elterjedt az új-fundlandi. Elsősorban a hegyekben, havas területeken alkalmazták őket munkakutyaként, szánhúzásra és erdővágásokkor a kitermelt fa elszállítására.

Híres újfundlandi tulajdonosok

Kutya a költészetben

Az újfundlandi kutyák a költőket is megihlették. A világhírű romantikus, akit mindenki ismer a középiskolás irodalomórákról, tehát Lord Byron, több verset is szentelt a kedvencének, Boatswain nevű kutyájának. Ezek közül talán a leghíresebb az Epitaph to a Dog című darabja.

Az amerikai költőnő, Emily Dickinson, pedig hasonlóképpen szépen énekelte meg kedvenc kutyájának, Carlónak a történetét.

Az elnök első embere

A világ leghíresebb újfundlandi tulajdonosa azonban kétségkívül Robert F. Kennedy volt, az Amerikai Egyesült Államok legendás, tragikus sorsú szenátora. A kutyáját mindenhova magával vitte, a végzetes napon azonban nem volt vele. Talán a történelem is másként alakul, ha Brumus ott van.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Újfundlandi etetése

Az Újfundlandi etetése.

Az egészséges élet és a megfelelő tartás legelemibb feltétele, hogy a kutya kellő mennyiségű és minőségű táplálékot kapjon.

A nagyobb kutyák esetében, ahol az erő ráadásul vitalitással is párosul ez talán különösen fontos tényező. Így vannak ezzel az újfundlandik is, kiknek kölyök kortól az idős korig biztosítani kell a számukra éppen ideális táplálékot.

Hogyan tápláljuk az Újfundlandit?

A táplálék biztosítja minden kutya számára azt az energiát, amit aztán a nap folyamán felhasznál. Fontos ezért, hogy úgy kalkuláljunk az etetéssel, hogy az eb ne hízzon el, de ne is szenvedjen hiányt semmiben.

Az újfundlandi kevésbé érzékeny az ételallergiára, ellenben annál inkább hajlamos a gyomorbántalmakra, ezért soha ne etessük túl. Egy újfundlandi kutya kapjon inkább többször kevés eledelt, mint ritkán sokat.

Kölyök korban még elmegy a nassolás, de 12 hónapos kor után szigorú étrend ajánlott. Inkább etessünk naponta háromszor kevesebbel, mint kétszer nagyobb mennyiséggel.

Az étrendjét a számára ideális, húsban gazdag kutyatápok mellett, nyugodtan kiegészíthetjük házikosztokkal is. A nyers hús időnkénti adagolása az újfundlandinak kifejezetten ajánlott. De a legfontosabb, hogy egyszerre ne kapjon nagy mennyiséget, mert az esetükben gyomorproblémákhoz vezethet.

Mivel tápláljuk az Újfundlandit?

Az újfundlandi táplásánál fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje és szénhidrát bevitel, ami az esetek többségében állati húsból kell, hogy származzon. Ugyanakkor a zsíros ételeket érdemes elkerülni mivel a fajta, főleg felnőtt korban, hajlamos a hízásra.

Konzerv formában nyugodtan adjunk a kutyának olyan táplálékot is, ami növényi eredetű, tartalmazzon gabonaféléket, babot, rozst, bármilyen természetes, növényi fehérjét.

A boltokban kapható konzervek mellett nyugodtan egészítsük ki egy újfundlandi táplálékát egyéb, otthoni nyers koszttal is. A nyers étrend szervhúsból, izomhúsból, egész vagy őrölt csontból, valamint nyers tojásból álljon.

Milyen fehérjére és kalóriára van szüksége egy Újfundlandinak

Egy újfundlandi napi fehérje és kalória bevitelét befolyásolja az adott állat kora, a súlya, a neme és az aktivitása is. A nagyobb testsúlyú és aktív életmódot folytató kanok több tápanyagot igényelnek.

Egy normál újfundlandi kutya ideális testsúlya koronként a következő:

 • 0-4 hónapos: 2-6 kg
 • 4-12 hónapos: 6-34 kg
 • Kifejlett testsúly: 55-70 kg

Kalória

A kutyák számára a szervezet működéséhez szükséges energiát a táplálékkal elfogyasztott kalória biztosítja, napi kalóriaszükségletük a következők szerint alakul:

 • Kölyök (0-4 hónap): 297-891 kcal/nap
 • Junior (4-18 hónap): 1324-1972 kcal/nap
 • Felnőtt (18 hónapos kor felett): 2262-3393 kcal/nap
 • Idős (6 év felett): 1838-2757 kcal/nap

Fehérje

Egészséges kutyák esetében az izomzat, szőrzet és a bőr állapotát az elfogyasztott fehérje mennyisége is befolyásolhatja.

Az újfundlandiaknak kölyök korban legalább 22%, felnőtt korban legalább 18% nyersfehérjét tartalmazó kutyatáp szükséges. A kutya fehérjeigénye testsúlykilogrammonként 2 g, mely a következők szerint alakul.

 • 20 kg: 40 g/nap
 • 45 kg: 90 g/nap
 • 60 kg: 120 g/nap

Szüksége van az Újfundlandinak táplálékkiegészítőkre?

Természetesen egyede válogatja, de egy újfundlandi kutya estében gyakran szükség lehet a napi tápanyagot időnként kiegészíteni táplálékkiegészítőkkel is.

Ez egyrészt azért van, mert genetikailag a fajta hajlamos a gyomorbetegségekre, így időnként egy kis probiotikum alapú gyógyszert adhatunk neki.

Másrészt, mert gyakori betegség náluk a csont- és ízületi probléma, köszönhetően a nagy testsúlynak. A kutya ételébe így kalcium- és magnézium alapú kiegészítőket nyugodtan keverhetünk időnként.

Legjobb, ha ezt már kölyök korban elkezdjük a megfelelő fejlődés érdekében. A pontos kiegészítők és az adagolást illetően érdemes kikérni az állatorvos véleményét.

Leggyakoribb kérdések az újfundlandi etetésével kapcsolatban

Kutyatápok sárga háttérben.

Mennyire érzékeny az újfundlandi gyomra?

Az újfundlandi gyomra sajnos érzékeny. Fontos tudni azonban, hogy ez nem az étel fajtájára, hanem az adagolásra igaz.

Ha egy újfundlandi egyszerre eszik gyorsan és sokat, az nála könnyedén puffadáshoz, rosszabb esetben bélcsavarodáshoz vezethet, így mindenképpen óvatosan kell bánni az adagokkal. Tipikus fajtabetegség, amit érdemes megelőzni a gyakoribb, de kevesebb porciókkal.

Mennyire válogatós a kedves medve?

Szerencsére egy újfundlandi esetében nem kell a fejünket vakarni, hogy vajon mivel elégítsük ki az étvágyát.

Gyakorlatilag mindent megeszik, de azért az igazsághoz hozzá tartozik, hogy kedvence a hús, amit sülve- főve, ugyanolyan szívesen fogyaszt el, mint nyersen. Az utóbbi esetébe azonban érdemes mértéket tartani, mivel a nyers ételt nehezebben emészti meg.

Mennyire hízékony?

Nagy fokú aktivitásából adódóan, egy újfundlandi a kevésbé hízékony kutyák közé tatozik, ugyanakkor nagyban befolyásolja az állat tartása is, hogy sikerül-e megőrizni az ideális testsúlyt.

Kölyök és felnőtt korban még nem jellemző, de 7 éves kor felett a kutyák hajlamosak ellustulni. A túl sok heverészés pedig értelemszerűen a súlygyarapodáshoz vezet. Felnőtt korban is szükséges tehát a kutyák számára a mozgás biztosítása, adott esetben pedig a diétás étrend bevezetése.

Ismerd meg a kutyák elhízásának legfőbb okait.

Hajlamos-e ételallergiára az újfundlandi?

Szerencsére az ételallergia nem fajtatünet, ami persze nem azt jelenti, hogy ne fordulhatna elő egyes egyedeknél.

Az újfundlandi gyomra kifejezetten érzékeny, de ez nem a táplálék bizonyos összetevői miatt okozhat problémát, hanem a genetikailag adott emésztési zavarok miatt. Ugyanakkor a tapasztalatok szerint a zsíros falatokat érdemes kerülni az étrendből.

Az ételallergiáról és az eliminációs diétáról itt írtunk.

Milyen gyakran kell etetni egy újfundlandit?

A legtöbb kutya esetében elmondható, hogy a kölyköket naponta minimum három alkalommal kell etetni, a felnőtt ebeket pedig elegendő kétszer.

Ennek az üteme változó, de általában reggel és estefelé javasolt. Az újfundlandiknál azonban kicsit más a helyzet, mivel hajlamosak gyomorbetegségekre, amit gyakran a falánkságuknak köszönhetnek.

Felnőtt kutyáknak is érdemes tehát többször, de kevesebbet adni. A napi négyszeri etetés felnőtt korban szerencsésebb, mint ha csak kétszer adunk nekik nagyobb adagot.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Újfundlandi egészsége

Hajlamos a különféle betegségekre.

Vannak olyan kutyafajták, melyek megfelelő tartás mellett is jobban hajlamosabbak a különféle betegségekre, mint szerencsésebb társaik. Ezek közé tartozik az újfundlandi is, amely kifejezetten sok gondoskodást és odafigyelést igényel.

Mennyire egészséges az Újfundlandi?

Egy újfundlandi várható életkora sajnos elég alacsony, átlagosan 9-10 évet élnek ezek a gyönyörű és kedves kutyák.

Egészség szempontjából tehát jóval a fajtatársaik alatt teljesítenek, amit mindenekelőtt nagy termetüknek köszönhetnek és annak, hogy genetikailag több betegségre is hajlamosak. Ilyen többek között a bélrendszerrel kapcsolatos betegségek, a csípő és ízületi panaszok, melyek idős korban alakulnak ki a leggyakrabban.

De sajnos a szív- és érrendszeri problémák is tipikus betegségnek számítanak náluk, ami leginkább a nagydarab, mackós testalkatukkal magyarázható.

Az Újfundlandi kutyafajta leggyakoribb betegségei

Az Újfundlandi tehát legyen bármilyen erős és kitartó, bírja bármilyen jól a fagyos vizet többféle betegségre is hajlamos. Tartástól függően a következők fordulhatnak elő náluk a leggyakrabban.

Gyomortágulás

A Gastric Dilatation-Volvulus (GDV) vagy magyarul gyomortágulás egy nagyon veszélyes betegség. Ritkán szokott előfordulni a kutyáknál, ha hirtelen esznek nagy mennyiséget, de az újfundlandinál valamiért könnyebb kialakul.

Az állat gyomra megtelik gázokkal és akár szét is repedhet, vagy nem kap elegendő mennyiségű vért és maradandóan sérül. Hogy, miért érzékenyek a betegségre, annak az oka ismeretlen, mindenesetre, ha puffadást tapasztalunk, akkor mielőbb orvoshoz kell vinni a kutyát.

Szívproblémák

A subvalvularis aorta szűkület egy speciális szívbetegség, amire sajnos genetikailag hajlamosak az újfundlandik. A betegség lényege, hogy a szív egyes részei túl szűkek ahhoz, hogy elegendő vért pumpáljanak.

Az aorta szűkület lehet gyenge és súlyos is.

Szerencsés esetben a betegség csak abban mutatkozik meg, hogy kevesebb lesz a kutya mozgásigénye, súlyosabb változata szívelzáródáshoz is vezethet. Gyakran a béta-blokkolóknak nevezett gyógyszerekkel kezelhető a probléma, de az is előfordulhat, hogy műteni kell az állatot.

Csípő diszplázia

A nagytestű kutyáknak, így az újfundlandiknak is gyakori betegsége a csípő diszplázia. A mozgásszervi probléma akkor alakul ki, ha a kutya egy vagy több ízülete nem megfelelően fejlődik. Például nem illeszkednek pontosan egymáshoz, hogy elbírják az állat súlyát.

Felnőtt korban az ízületek tovább degenerálódhatnak és az állat nem fog tudni normálisan mozogni. Örökletes betegség, ezért is érdemes megbízható tenyésztőtől vásárolni. A probléma enyhébb változatai gyógyszerekkel és fizikoterápiával kezelhető. Súlyosabb esetben gyakran műtétre van szükség.

Mi az Újfundlandi elhalálozásának leggyakoribb oka?

Mint a legtöbb kutyafajta esetében, úgy az újfundlandi kutyáknál is a halál leggyakoribb oka, valamilyen rákos betegség.

Általában idős és elhízott kutyáknál alakul ki gyakrabban, így hét év felett különösen érdemes figyelni a diétára. Az újfundlandi kutyáknál, mint sok más nagytestű ebnél, gyakori az osteosarcoma, azaz a csontdaganat, ami egy gyors lefolyású, de nagyon agresszív daganatos betegség.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Újfundlandi nevelése

Az Újfundlandi nevelése.

Az újfundlandi kiskutyák „becsapósak” a szó legkedvesebb értelmében, mivel nagy méretük azt sugallja, hogy mentálisan már nem is olyan picik, de ennek az ellenkezője igaz.

A kiskutyák lassabban lesznek érettek, válnak felnőtté, mint sok más kutyatartásuk, így némileg speciális gondoskodást illetőleg nevelést igényelnek. A megfelelő szocializáció érdekében fontos, hogy mindig kössük le őket valamivel.

Az okos játékos

Egy átlagos újfundlandi kölyökről a következőket kell tudni, imád játszani és felettébb intelligens. Éppen ezért már egészen kicsi korban, mondhatni a leválasztástól kezdődően megkezdhetjük a kutyák nevelését.

Először a legalapvetőbb kulcsszavakkal, mint az „ül” vagy a „fekszik”. Bár a kutyák játéknak fogják fel a dolgot, nagyon is élvezik, ez pedig azért van, mert imádnak feladatot kapni, illetőleg bizonyítani, hogy el tudják végezni azt. Eme jó tulajdonságukat egyébként életük végéig megőrzik.

Mindenesetre a korai nevelés nem fogja leterhelni a kutyát, hanem ellenkezőleg, örülni fog neki, így bátran vágjunk bele a dologba.

A jutalmazás fontos elismerés

Az újfundlandinak nem csak a szellemi, de az érzelmi intelligenciája is nagyon fejlett, ami együtt jár némi érzékenységgel is. Ezért a nevelés vagy a tanulás során kerüljük a fenyítést.

Ha hamar célt akarunk érni, akkor a legjobb módszer a jutalmazás. Ez lehet egy kedves szó, simogatás vagy jutalom falat. Az utóbbi kölyök korban még megengedhető, de később amennyire lehetséges, minimalizáljuk a nassolást velük kapcsolatban.

Használd az erejét

Egy 6-12 hónapos újfundlandi már meglehetősen nagynak számít, méretével arányosan pedig a mozgásigénye is nő. Ha jól akarjuk nevelni a kutyát, akkor ezeket a szabadgyököket mindenképpen érdemes lekötni.

A szabadban végezzünk vele minél több testmozgást és igyekezzünk minél több dologgal megismertetni, hogy intellektuális éhségét is csillapítsuk.

Nyugodtan vigyük akadálypályára, ahol különböző feladatokat kell megoldani, labdázzunk vagy frizbizzünk vele. Természetesen ekkor már a fürdés is megengedett, ami közben szintén adhatunk feladatot neki.

Lényeg, hogy mozogjon, amit összekötünk a tanulással is.

A kutyafajták szerinti mozgásigényekről itt írtunk.

Következetesség és kutyaiskola

Fontos, hogy az újfundlandi nevelésébe következetesen vágjunk bele, tehát ne csak akkor tanítgassuk, amikor éppen eszünkbe jut.

Ahogy említettük ez a kutya imád feladatokat kapni. Ha csak 1-2 hétig bohóckodunk vele és utána elfelejtjük a dolgot, akkor csalódott lesz. Az a legjobb, ha bizonyos napokon és meghatározott időpontokban végezzük a kutya „kiképzését”.

A fentiek miatt az újfundlandi imádni fogja a kutyaiskolát is, így ha profikra akarjuk bízni a nevelést, akkor nyugodtan írassuk be egybe.

Humor és szeretet

Elsőre talán furcsának tűnik, de egy újfundlandi kutyához – főleg amíg kölyök – mindig humorral, de legalábbis jókedvvel kell fordulni.

Ez a kutyafajta ugyanis nagyon bízik a gazdájában és egy esetleges dühkitörés nagyon kártékony lehet a szocializációjában. A lényeg tehát, hogy ha pokoli napunk volt a munkahelyen, akkor se a kutyán vezessük le a haragunkat vagy a rosszkedvünket.

Fontos, hogy az állat biztonságban érezze magát mellettünk és egy kiegyensúlyozott gazdiként lásson bennünket.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Az Újfundlandi ápolása

Az Újfundlandi ápolása.

Nagy termeténél, hosszú szőrénél és aktivitásánál fogva az újfundlandinak a megfelelő ápolása is fontos tényező a tartása során. Ha nem ápoljuk ezt a nagy mackót, akkor bizony koránt sem fog úgy festeni, mint ahogy megérdemelné.

Azért persze nem kell megijedni, heti pár óra elfoglaltságért cserébe egy gyönyörű, selymes szőrű kutyát fogunk kapni.

Fésülés minden nap

Az újfundlandi bundája kétrétegű, alul található egy hihetetlenül puha, sűrű és olajos szőrzet, ami védi a testét. A külső réteg pedig hosszú, erős és meglehetősen hajlamos a gubancokra.

A kutyák szőrét az első naptól kezdődően, minden nap érdemes kefével átkefélni. Ha ezt nem tesszük meg, akkor hamar össze fog gubancolódni és sokkal nehezebb dolgunk lesz vele. A keféléshez mindenképpen kölyök korban kell hozzászoktatni, különben menekülni fog a fésű elől.

Fürdetés

Az újfundlandi fürdetésével nem lesz sok probléma, mivel imádja a vizet. Ennek ellenére nem kell túlzásba vinni, a kölyökkutyákat elegendő 6-8 hetente fürdetni.

A felnőtteket pedig tartástól függően 2-3 hetente. Gyakran az is jó, ha sima vízben lecsutakoljuk, majd megszárítjuk őket. Sűrű szőrzetére azonban vannak speciálisan fejlesztett samponok is, amit érdemes kipróbálni.

Sokan esküsznek az ecetes vízpermetre, amitől fényesebb lesz a kutya szőre. Fontos, hogy szárításkor ne használjunk túl forró levegőt, mert begyulladhat tőle a kutya bőre, inkább hűvösebb és erősebb légáramot használjunk.

Fogmosás

A bunda ápolása mellett a fogakra is oda kell figyelni. Szerencsére az újfundlandi nem hajlamos a különféle fogbetegségekre, de ennek ellenére rendszeres ápolást igényel.

A fogmosásról és fogápolási tippekről itt írtunk.

A fogmosáshoz kölyök korban kell hozzá szoktatni és akkor felnőtt korban is jól fogja tűrni ezt a pár perces műveletet. Ha hetente kétszer vagy háromszor megmossuk a fogakat, akkor megfelelő tartás mellett hosszú ideig épek maradnak.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Mennyibe kerül egy újfundlandi kutya.

Bár Magyarországon is ismert az újfundlandi kutyafajta, azért igazából Amerikában és főleg Kanadában elterjedt, emellett pedig Európa északi részein a népszerűbb.

A vásárlás során fontos, hogy megbízható tenyésztőtől válasszunk, még akkor is, ha ez magasabb költséggel jár. Egy újfundlandii kutya sajnos több betegségre is hajlamos. Ezek közül a szívbetegség a legnagyobb rizikófaktor, egy jó nevű tenyésztő azonban csak olyan kölyköket árul, ahol már eleve ki van szűrve a betegség kockázata.

Egy átlag kutya ára 1200 és 3000 dollár között mozog, de neves tenyésztők 6000 dollárért is árulnak kutyákat külföldön. Magyarországon, ha megbízható tenyésztőtől vásárolunk, akkor olyan 250-400 ezer forint közötti árral számoljunk.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.