Yorkshire terrier fajtaleírás

Yorkshire terrier

Termet
MINI
Lakásban tartható
igen
Családbarát
igen
Méret
Nőstény
1,5-3 kg
17-20 cm
Hím
1,5-3,2 kg
17-22 cm
Származás
Anglia
Főbb tulajdonságai
Kíváncsi, bújós, huncut
Várható életkor
12 - 16 év
Szőrzet
Hosszú
FCI besorolás
Terrierek
Színek
Hipoallergén
Igen

A yorkshire terrier egy meglehetősen kistestű kutyafajta, akiben hatalmas bátorság lakozik. Mesésen fényes és hosszú szőre mögött egy igazi vagány eb rejtőzik, aki nem fél szembeszállni a veszéllyel. Éber és territoriális jelleme gyakran készteti hangos ugatásra, mellyel igyekszik felhívni gazdái figyelmét a távolban lépkedő látogatókra.

Ragaszkodó és hűséges társ, aki előszeretettel pihen az öledben, de akkor van igazán elemében, ha virgonckodhat.

Pimaszsága és makacssága megnehezítheti a nevelését, ám éles esze és az elismerés iránti vágya arra motiválja az ebet, hogy minél több trükköt elsajátítson, amivel szórakoztathatja a családját.

Intelligencia
90%
Aktivitás
44%
Macskabarát
70%
Ugatós
88%
Szőrhullás
53%
Taníthatóság
56%
Gyerekbarát
28%
Házőrző
66%
Harapós
59%
Egészség
38%

Melyek a Yorkshire terrier legfontosabb tulajdonságai?

Yorkshire terrier kölyök.

A yorkshire terrier egy rettenthetetlen és elszánt toy kutyafajta, aki rendkívül sok vidámságot hozhat a mindennapokba. Szórakoztató és játékos jelleme bátorsággal párosul. Nem rest megvédeni az otthonát és a családját, nem riad vissza a betolakodóktól és az idegenektől.

Ideális jelző kutya válhat belőle, hiszen fejlett érzékszerveivel hamar megneszeli a látogatók közeledését és nagyon gyanakvó az ismeretlenekkel szemben.

Szereti a gazdáit, de általában igyekszik egy személy felé húzni.

Inkább a nagyobb gyerekekkel jön ki, a kicsik koordinálatlan mozdulatai elriasztják, és a morcossá teszik a kutyát. A kutyafajta okos és jutalomalapú tréninggel nagyon jól tanítható, de hajlamos az önfejűségre is.

Imád a figyelem középpontjában lenni, ezért nagyon szívesen végrehajtja a mókás trükköket. Alacsony mozgásigénnyel bír, de ha nem foglalkozunk vele eleget, akkor rettenetesen sokat képes ugatni, és fogékony a csínytevések elkövetésére is. Szívesen elkíséri a gazdáit bárhová, csak hogy szerettei körében lehessen, ezért nagyon jó útitárs lehet.

Gyors áttekintés

 • Kicsi testfelépítése ellenére egy hatalmas ebnek képzeli magát, aki szembeszáll minden veszéllyel.
 • A yorki kellően okos ahhoz, hogy előnyt kovácsoljon a cukiságából és többet engedjen meg magának.
 • Leginkább gyerekmentes vagy nagyobb gyerekekkel rendelkező családban érzik jól magukat.
 • Vércukorszintjük könnyen ingadozik, ezért ezt etetéskor figyelembe kell venni.
 • A fogászati problémák a kutyák jelentős többségét érintik. Fogacskáikat napi szinten szükséges ápolni.

Hasonló temperamentummal rendelkező kutyafajták

Kattints az alábbi kutyafajtákra, ha olyan kutyust keresel, amely hasonló mérettel, temperamentummal és tulajdonságokkal rendelkezik, mint a yorki.

Nem találtad meg, amit keresel? Fajtaleírásaink segítségével megtudhatod, melyik kutyafajta illik hozzád legjobban!


Ha szeretnél még többet megtudni a huncut egyéniség ideális tartási körülményeiről, gondozásáról és helyes táplálásáról, olvasd el a részletes fajtaismertetőnket!

Érdekes tények a Yorkshire terrierről

Yorki virágok között.

A yorkshire terrier egy bolondos, energikus és szeretnivaló kutya, aki szépségével képes a toy kutyák szerelmeseit ámulatba ejteni. Ha valaha is elgondolkodtál azon, hogy mi teszi olyan különlegessé a yorki kutyát, akkor a következő izgalmas tények neked szólnak!

Patkányvadászként kezdték

A fényes bundájú kényes ebről nehéz elhinni, hogy az egyik legjobb patkányfogó kutyafajta.

Őseit különböző terrierekből tenyésztették ki, ezért testalkatuk és temperamentumuk is alkalmas arra, hogy bátran üldözőbe vegyenek ijesztő és kártékony rágcsálókat. Kezdetben a textilipari gyáregységekben és a bányákban irtották a betolakodó cincogókat.

Részt vett a II. Világháborúban

Smoky-t, a kis yorkit egy amerikai katona találta 1944-ben Új-Giuneában. A kutya csatlakozott a légierőhöz és több mint 150 légitámadásban és 12 tengeri küldetésben vett részt.

Kiugrott egy 9 méteres toronyból a kifejezetten neki készült ejtőernyővel, és segített lefektetni a távíróvezetékeket egy 20 méter hosszú csövön keresztül, így a katonáknak nem kellett lövészárkot ásniuk a veszélyes művelet elvégzéséhez. Smoky tiszteletére több emlékművet is állítottak az USA-ban.

Az első terápiás kutya volt

Smoky, gazdájával Bill Wayne katonával bejárta a Csendes-óceán térségében lévő kórházakat, ahol a sebesült katonákat derítette jobb kedvre. Visszatérve a harcmezőről Amerikában is veterán korházakba látogatott, és terápiás kutyaként szolgált.

Hosszú hajkoronájuk van

Yorkie hosszú szőrzettel.

A yorkik nem vedlenek, ellenben folyamatosan nő a szőrük. Bundájuk hossza akár a 60 cm-t is elérhetné, ha a kutyakozmetikusok nem vennék őket kezelésbe.

A hosszú szőr rendszeres gondozást igényel, és a nyírást sem szabad félvállról venni, mert a földig érő szőr megnehezíti a kutya mozgását és ellehetetleníti a kutya szabad kilátását.

Többször is elnyerték a legkisebb kutya címét

A yorkshire terrier több ízben is rekorder lett apró testmérete miatt, 1945-ben hunyt el a Sylvia nevű yorki, aki mindössze 6,35 cm magas volt és alig 113 grammot nyomott.

A Big Boss névre keresztelt yorki 1995-2002-ig tartotta a világrekordot a 12 cm alatti marmagasságával. A standard szerint a yorkshire terrier maximum 3,2 kg és 20 cm magas lehet.

Az első regisztrált fajták egyike

Bár a kutyafajta nem tekinthető ősinek, mégis azon kutyák közé tartozik, akiket elsőként regisztráltak az Amerikai Kennel Klub elismert kutyafajtái közé.

1885-től vették nyilvántartásba őket a Basset hounddal, a Beagle-lel és a Bull terrierrel együtt.

Szeretnek úszni

Yorki kutya úszómedencében úszik.

A kutyafajta nem arról híres, hogy rajongana az intenzív testmozgásért, de a vizet szereti. Szívesen pancsolnak és úszkálnak, de azért érdemes rájuk mentőmellényt adni, mert a víz könnyedén elsodorhatja őket.

Változik a színük

A kutyafajtának változik a színe, ahogy érik. A kölykök általában fekete-barna színű bundával jönnek a világra, de 6 hónapos koruk körül elkezd megváltozni a színűk.

Jellemzően 1-2 éves korukra, de maximum 3 éves korukra kialakul a felnőttkori árnyalatuk. A születéskori fekete szín acélkékre, a barna pedig gazdag cser vagy aranyszínűre vált. A színváltás oka egy gén, mely csak a yorki kutyákra jellemző.

Furcsa hangokat adnak ki

Önmagában az is furcsa lehet, hogy egy ilyen pici kutya milyen hangosan és kitartóan képes ugatni, de a yorki ennél sokkal többre képes.

Hajlamosak öklendezésszerű hangokat kiadni és befelé tüsszenteni, a levegő után kapkodva fura, gágogásra emlékeztető hangot képezni. Az ilyen hanghatásoktól nem kell megijedni, sok esetben csak irritálja az orrukat valami, például a tisztítószerek vagy a parfümöd illata.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Yorkshire terrier megjelenése

A Yorkshire terrier megjelenése.

A yorkshire terriert nagyon könnyű felismerni, hiszen hatalmas népszerűségnek örvend, és nagyon elterjedt a tartása. Aprócska termetükkel, bájos arcukkal, gombszemükkel és puha szőrükkel olyanok, akár egy plüssállat.

A kölykök többnyire fekete bundával születnek, ami idővel a szürke és arany színkompozícióját veszi fel. A kutya nagyon kicsi és törékeny csontozatú.

Kifejlett testsúlyuk a hímeknek és nőstényeknek egyaránt maximum 3,2 kg, magasságuk 17-20 cm.

Előfordulhatnak kisebb termetű ebek is, őket szokták mini yorkinak, törpe yorkinak vagy teacup yorkinak hívni, jóval nagyobb társaikat pedig óriás yorkinak, ám valójában a fajtastandard szerinti testméret elfogadott.

A kutyák teste arányos és kompakt, fejük kicsi és felül lapos, pofájuk nem túl hosszú, orruk mindig fekete. Ollós vagy szabályos harapással rendelkeznek.

A kerek szemek közepes méretűek, színük fekete vagy barna, tekintetük intelligenciáról árulkodik. A háromszög alakú fülek kicsik, felfelé állnak és közel helyezkednek el egymáshoz a fejtetőn.

Hátuk rövid és egyenes, lábaik egyenesek, hátsó combjaik oldalról nézve mérsékelten hajlottak. Mancsaik aprók és kerekek, fekete körmeik vannak, a farkaskarmaik eltávolíthatók. Farkuk enyhén a hát fölé kunkorodik.

A Yorkshire terrier színvariációi

Yorki kutyusok.

A yorkshire terriereknek hosszú, selymes bundájuk van, mely akár a földig is érhet. Szőrzet puha és egyenes, az egészséges kutyáknak fényesen ragyog. A kölykök többnyire fekete, vagy fekete-barna bundával születnek, ami idővel a szürke és arany színkompozícióját veszi fel.

Szőrük színe acélkék-arany-cser színek keverékében pompázhat, de a különböző színek mindig jól elhatárolódnak a különböző testrészeken. Hátuk általában acélkék a nyaktól a farokig, a farok ennél sötétebb árnyalatú szürke. Sokan fehérszínű yorkit keresnek, de ez csak albínó egyedeknél lehetséges, fajtatiszta fehér yorki nem létezik.

A fejen aranybarna színek dominálnak, cser árnyalatok nem terjedhetnek ki a nyak hátsó részére. Lábaik könyékig és térdig világos barna, cserbarna színűek lehetnek.

Fejükön lévő szőrzet zavarhatja a kutya látását, ezért ezt copfba kötve hordják, vagy rendszeresen rövidre vágják.

Az egyszínű arany, cser, csokoládébarna és májvörös szőrzet nem megengedett, mivel ezek a színek egy génhiba következtében jöhetnek létre, melynek hatására az acélkék színű bunda, illetve a fekete orr és tappancs színe megváltozik.

A yorkshire terrier bundája alig korpásodik, és csak nagyon keveset vedlik, ezért a kutya szőrét hipoallergénnek tartják. Jól megférnek a kutyaszőrre allergiás gazdák mellett is, ha rendszeresen gondozzák a szőrüket, és eltávolítják a szennyeződéseket, amiket a kutya séta közben összeszed.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Yorki vérmérséklete és személyisége

A Yorki vérmérséklete és személyisége

A yorkshire terrier a toy fajták közé tartozik, klasszikus ölebként tartják számon, de egyáltalán nem unalmas, sőt kifejezetten szereti aktívan élni az életét kalandvágyó terrierszellemének köszönhetően.

Megvan a magához esze, ezért képes megtestesíteni a szorgalmas és munkára kész kutya szerepét, de híresen makacs is egyben.

A kutyafajta nagyon érdeklődő, ezért mindenre felkapja a fejét, mindenben szeretne részt venni, és nem elégszik meg azzal, hogy a távolból kísérje figyelemmel az eseményeket.

Bátorsága legendás

Kicsi testfelépítése ellenére egy hatalmas állatnak képzeli magát, aki szembeszáll minden veszéllyel és nem fél semmitől. Ősei éppen ezért jeleskedtek a patkányvadászatban, mert gondolkodás nélkül a nyomába eredtek a hatalmas rágcsálóknak.

Velük nem tudsz végigsétálni úgy az utcán, hogy ne balhézzanak össze a kerítés másik felén pislogó, náluk sokkalta termetesebb ebekkel. Érdemes folyamatosan szocializálni a kutyát, hogy barátságosabban közelítsen más állatokhoz.

Egyformán bújós és huncut személyiség

Egyformán bújós és huncut személyiség.

A yorki egyszerre rendelkezik a nyugodt és lazítani kedvelő kutya lezser attitűdjével, és a minden hájjal megkent csibész komisz lelkületével.

Ne tévesszen meg a kutya ölbe kívánkozó pillantása, amint kipihente magát, azonnal ebadta kölökké válik, és túlpörgött házőrzőként felügyeli a rendet az otthonában, vagy cseles tolvajként szerzi meg a zoknidat, hogy titokban játszhasson vele.

Figyelemre szomjazó dívák

A yorkik figyeleméhsége jól kihasználható a kutya tanításakor, mivel a kutya mindaddig nagyon szépen teljesít a feladatok és trükkök elsajátításában, amíg hangos ováció és bőséges elismerése a honoráriuma.

Imádja mutatványokkal szórakoztatni a közönségét, és cserébe várja az ölébe hulló dicséreteket.

Kényeztetés után kanászodás

Kényeztetés után kanászodás.

A yorki kellően okos ahhoz, hogy előnyt kovácsoljon a cukiságából és többet engedjen meg magának. Az eb előszeretettel rosszalkodik, és hívja fel magára a figyelmet, ám ha nem vezetsz be rendszabályokat, hamar a fejedre nő és a kezébe veszi a programját.

Ne engedd, hogy elcsavarja a fejed, és neveld következetesen, különben megszaporodnak az otthoni csínytevések.

Magabiztos jellem

Ha a kutyát mindig az öledbe veszed, vagy táskában hordozod magaddal, azzal csökkented az önbizalmát és sokkal agresszívebb és feszültebb lesz idegenek jelenlétében.

Úgy érzi majd, hogy a biztonsága a te kezedben van, és ezért nem tágít a szoknyád mellől. A kutyának szüksége van arra, hogy önállóan sétáljon melletted, és kellő önbizalmat szerezzen ahhoz, hogy nyugodtan és magabiztosan nézzen szembe minden kósza árnyékkal.

Milyen gazdához illik a Yorki?

Yorkshire terrier puszit ad.

A yorkshire terrier akkor érzi magát a legjobban, ha a gazdája és a családja mellett töltheti az idejét, ezért olyan személyeknek ajánlott, akik sokat tudnak otthon lenni a kutyával, és nem hagyják hosszú ideig magára.

Tartása és nevelése nem jelent hatalmas kihívást, ezért akár kezdő kutyatartóknak is ajánlott, feltéve hogy elegendő figyelmet biztosítunk a yorki számára. A yorkshire terrier tökéletesen megelégszik a kis lakás nyújtotta körülményekkel és területtel, nem igényel hatalmas udvart vagy óriási otthont.

Leginkább gyerekmentes vagy nagyobb gyerekekkel rendelkező családban érzik jól magukat, ahol már nem lépnek rá és nem nyúzzák folyamatosan. A kisebb gyerekek kiszámíthatatlan mozdulatait, hangoskodását és közeledését ijesztőnek találhatják.

A gyerekbarát kutya neveléséről itt írtunk.

Yorki kislánnyal.
Nagyobb gyerekekkel már jól kijön.

A kutyafajta szeret labdázni, kötéllel játszani, és ölben ülni, ilyen téren nincsenek nagy igényei. Más kutyákkal és macskákkal akkor jönnek ki jól, ha a kezdetektől együtt nevelkednek, az új jövevényekkel szemben territoriális viselkedést mutathat az aprócska eb.

Idegen kutyákkal szemben uralkodó viselkedést vesz fel, igyekszik dühös ugatással és harciassággal demonstrálni, hogy számolni kell vele. A kutya érzékeny a hidegre és a melegre is, ezért csak lakásban tartható.

A yorki igencsak aktív és élénk, szeret rohangálni, de nem igényel túl hosszú sétákat. Termete miatt nagyon kell rá vigyázni, mert könnyen megsérülhet, ha elbotlunk benne, túl magasról ugrik le, vagy elcsúszik a járólapon futkározás közben.

A kutya nagyon keveset eszik, de csak a legjobb tápok valók neki, ezért számolnunk kell a drága élelemmel, a rendszeres kutyakozmetikával. Jó hír, hogy minden kutyás kiegészítőből bőven elég neki a legkisebb változat is, így valamelyes kedvezőbben bevásárolhatunk neki, mint a nagytestű kutyáknak.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Yorkshire terrier eredete

Yorkshire megye
Yorkshire megye

A yorkshire terrier máig jellemző bátorságát őseinek köszönheti. A kutyafajta az észak-angliai Yorkshire megyéből származik, innen kapta nevét is.

Az 1800-as évek közepén tenyésztették ki különböző terrierek házasításából. Ősei a ma is élő Skye és Airedale terrierek, valamint a már kihalt Paisley és Clydesdale terrierek voltak.

Az ipari forradalom idején skót takácsok vitték magukkal a kisméretű ebeket Angliába. Kezdetben a kutyát patkányvadászatra tartották, főként a gyapjúgyárakban és textilfeldolgozókban, valamint szénbányákban vadásztak a kártevőkre.

Később erdei vadászatokra is elkísérte gazdáit, és segített levadászni az odúkban rejtőző kisebb állatokat, például borzokat, rókákat. Kis testméretével és félelmet nem ismerő személyiségével a yorki nagyon ügyesen ritkította a rágcsálókat, és eredt az erdei vadállatok nyomába.

A ma ismert yorkshire terrier egy kutyától, az 1865-ben született Huddersfield Bentől származik, akit 1870-től már yorkshire terrierként tartottak számon a korábbi Toy terrier fajtaelnevezést leváltva. A híres eb több mint 70 kiállítást és számos patkányvadász versenyt is megnyert.

A patkányvadászatra tartott ebek hamar ölben találták magukat, és csakhamar elterjedtek a kutyakiállításokon is. Rövid időn belül az Egyesült Államokat is meghódították, rögtön a felső rétegek és az elnöki család házi kedvencévé váltak.

A yorkshire terrier 1885-ben ismerte el az Amerikai Kennel Klub önálló fajtaként. A yorkshire terrier FCI besorolása alapján (III.) Terrierek csoportjába és a (4.) Apró méretű terrierek szekciójába tartozik.

Híres Yorkik és gazdáik

A yorki világszerte népszerűvé vált főleg a nők körében.

 • A kis díva elrabolta Whitney Houston, Paris Hilton, Miley Cyrus, Hillary Duff és Ivanka Trump szívét is.
 • Hollywood-ot először a Mr. Famous, a film- és divatikon, Audrey Hepburn kutyája hódította meg. A legendás színésznőnek köszönhetően a yorkshire terrier tartása és ölben hordozása nagy divat lett.
 • A kutyafajta Nixon elnökkel eljutott a Fehér Házba is, ugyanis az elnök Ír szettere mellett a család második kutyája Pasha, a kis yorki volt.
 • A kutyafajta szépsége és apró termete igazán vonzóvá teszi azok számára a fajtát, akik toy kutyára vágynak. Hazánkban Bálint Antónia, Bíró Ica és Psota Irén is yorkival büszkélkedhetett.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Yorkshire terrier etetése

A Yorkshire terrier etetése.

A yorki kiegyensúlyozott, fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat, vitaminokat és ásványi anyagokat megfelelő arányban tartalmazó étrendet igényel annak érdekében, hogy hosszú távon egészséges maradjon.

Az étel befolyásolja a kutya szervezetének működését, egyes ételek allergiát válthatnak ki, szív- és cukorbetegséget okozhatnak, ezért nagyon körültekintően kell kiválasztani a kutyatápot. Kistestű kutyaként magas tápanyagigénnyel bír.

Hogyan tápláljuk a Yorkshire terriert?

A yorkik etetésénél alapvető szempont, hogy a kutya egyszerre kevés ételt kapjon és naponta több alkalommal etessük.

Vércukorszintjük könnyen ingadozik, ezért jobb ha, azonos mennyiséget kapnak meghatározott időközönként. Az etetés elmaradása miatt leeshet a vércukorszintjük, felléphet gyengeség, ügyetlenség és gyomorpanaszok, például hányás.

Kölyökkorban naponta 3-4 alkalommal etesd meg a kutyát. Felnőtt korban, ha a kutya egészséges elegendő lehet a napi kétszeri étkezés.

Kövesd pontosan az étel csomagolásán található adagolási útmutatót, és ellenőrizd gyakran kedvenced testsúlyát, mert az apró ebet nagyon könnyű túletetni azáltal, ha mindig pár falattal többet kap.

Használj mérőedényt, vagy mérlegen mérd ki a szükséges mennyiséget étkezésenként. A yorkie olyan kis mennyiséget fogyaszt naponta, hogy a gazdik sokszor jó szándékkal megtoldják a táp mennyiségét, de ezzel inkább ártanak a kutyának.

A tréninghez használt jutalomfalatokat kalkuláld be a napi etetésbe, válassz kalória és szénhidrátszegény falatokat a tanításhoz.

Mivel tápláljuk a Yorkshire terriert?

Yorki kutyát kézből etetnek.

A yorkshire terrier etetésekor kistestű kutyáknak szánt, az életszakasznak és az aktivitásnak megfelelő kutyatáp javasolt. A különböző tápfajták közül az apró szemű szemes tápok tekinthetők a legjobb választásnak, mivel ezek több értékes összetevőt tartalmaznak, és a száraz tápok rágása pedig segít a fogszuvasodásra hajlamos fogak megtisztításában.

9 hónapos és 12 hónapos kor között felnőtt kutyatápra kell leváltani a kölyöktápot, a senior tápok adagolását 8-10 éves korban kell elkezdeni.

A száraz tápok közül a jó minőségű, tápanyagokban gazdag változatot keresd. Önmagukban a nedves tápok nem ideálisak, mert nem kímélik a fogazatot és hasmenést is okozhatnak, jobb, ha már a kezdetektől kerülöd őket.

Az ételek nem tartalmazhatnak mesterséges tartósítószereket, színezékeket és ízesítőket, mert ezek allergizáló hatásúak és némelyikük akár rákkeltő hatású is lehet.

Válassz inkább természetes alapanyagokból készülő kutyatápokat, melyek tartósítására tokoferolt, rozmaringot vagy fodormentát adtak. Plusz pont, ha az étel tartalmaz a jó minőségű proteinek mellett gyümölcsöt, zöldséget, omega-3 zsírsavat is.

Ajánlott cikkeink:

Mennyi kalóriára és fehérjére van szüksége a Yorkshire terriernek?

Az eb tápanyagszükségletét a kora, aktivitása és egészsége határozza meg, de még az időjárás is hatással lehet a kutya kalóriaigényére. A kölykök 55 kalóriát, a felnőttek 40 kalóriát, míg az idősek 35-38 kalóriát igényelnek fél kilogramm testsúlyonként.

A normál méretű yorkik várható testsúlya:

 • 0-4 hónapos: 140 g-1,5 kg 
 • 4-12 hónapos: 1,5-2 kg
 • Kifejlett testsúly: 2-3,2 kg

Kalória

A kölyköknek készülő tápok kalóriadúsabbak, mint a felnőtt tápok. Kalóriaigényük a kicsiknek magasabb, felnőtt korban leginkább az aktivitás és az aktuális testsúly határozza meg a szükséges kalóriamennyiséget.

 • Kölyök (0-4 hónap): 100-130 kcal/nap
 • Junior (4-12 hónap): 130-200 kcal/nap
 • Felnőtt (1 éves kor felett): 200-250 kcal/nap
 • Idős (8-10 év felett): 130-200 kcal/nap

Fehérje

A yorki fejlődéséhez, ízületeinek egészségéhez és a testi funkciók felépüléséhez elengedhetetlen az állati fehérje és az omega-3 zsírsav.

Kölyökkorban a yorkshire terriernek legalább 30-35%, felnőttként 25-30%, idős korban pedig ismét 30-35% proteint kell kapnia. A kutyák fehérjeigénye testsúlykilogrammonként 2 g, mely a következők szerint alakul.

 • 1 kg: 2 g/nap
 • 2 kg: 4 g/nap
 • 2,5 kg: 5 g/nap

Szüksége van a Yorkshire terriernek táplálék-kiegészítőkre?

Kutya táplálékkiegészítő.

A kielégítő összetételű kutyaeledelek tartalmazzák azokat a tápanyagokat, melyre a yorkinak az adott életszakaszában szüksége van a fejlődéshez, a szervezet működésének fenntartásához.

Akadhatnak olyan egészségügyi problémák, melyek kezelésére és kordában tartására javasoltak lehetnek egyes étrend-kiegészítők. A pótolni szükséges ásványi anyagok és vitaminok körét minden esetben az állatorvosnak szükséges meghatároznia az állat kivizsgálását követően.

Allergiára hajlamos, bőrproblémáktól szenvedő ebeknél az omega-3 zsírsav pótlása bizonyulhat hatásosnak a bőrirritáció és bőrviszketés mérséklésében.

Elsősorban idős korban vagy gyógyszeres kezelést követően szükség lehet probiotikumokra, melyek segítenek helyreállítani a bélflórát és javítani az emésztést. A kollagén, a glükozamin és a kondroitin az idősödő ebek mozgásszerveinek egészségét hivatott megőrizni, és segít az ízületi betegségek tüneteinek mérséklésében.

A leggyakoribb kérdések a yorkshire terrier etetésével kapcsolatban

Yorki a táljából eszik.

Mennyire hajlamos az elhízásra?

A yorkie hajlamos az elhízásra és mivel nagyon kicsi a súlya, már néhány dekagramm felesleg is meglátszik rajta.

Az eb súlyát érdemes legalább havonta ellenőrizni, ezért bátran állítsd fel őt a mérlegre és kövesd a testsúlyát. A túlsúly jelentősen megnehezíti a mozgásukat, lustábbakká válnak és különféle betegségek is jelentkezhetnek az elhízott ebeknél.

Azok a kölykök, akik már korán súlyfelesleget szednek fel, felnőtt korban még hajlamosabbak lesznek az elhízásra.

Mennyire válogatós?

A yorkik többségének jó az étvágya. Vannak, akik csak annyit esznek, amivel jóllaknak, mások pedig annyit esznek, amennyit eléjük teszel.

A finnyásság inkább azokra az egyedekre jellemző, akiket elkényeztettek.

Az étvágy javítható azáltal, ha húslevest, vagy langyos vizet keversz a szemes táphoz, mert a hideg ételt sokuk nem kedveli. Az állandó kézben cipelés és a csemegékkel történő jutalmazás egyenes következménye a válogatósság kialakulása.

Mérd meg a kutya testsúlyát, sokszor pont az elhízott kutyákat tartják válogatósnak a gazdáik, egy 10 kilós yorki nem nevezhető válogatósnak!

Milyen gyakran kell megetetni egy Yorkit?

A yorkikat kis adagokkal és gyakran kell etetni, hogy a nap során kiegyensúlyozott legyen a vércukorszintjük.

3 hónapos kor előtt legyen mindig étel a kutya előtt, ezt követően, 3-12 hónapos kor között kapjon napi 3-4 alkalommal, azonos időben enni az eb, az utolsó étkezést időzítsd lefekvés előtt 2 órával. Az 1 év feletti kutyusoknál napi 2-3 étkezés biztosítása javasolt.

Mennyire érzékeny a gyomra?

A toy kutyáknak, így a yorkshire terriereknek alapvetően hiperérzékeny a gyomra, fogékonyak emésztőrendszeri problémákra és anyagcserezavarra is.

Különösen a mesterséges összetevők, tartósítószerek, színezékek és egyéb adalékanyagok irritálják a gyomrukat. Esetükben alaposan meg kell választani az ételt, hogy egészséges maradjon az emésztésük.

A Yorkik hajlamosak az ételallergiára?

A yorki legfőképpen környezeti és kontaktallergiáktól szenved, melyek a bőrüket és légzőszerveiket irritálják.

Az élelmiszerekkel összefüggő allergia kiváltó oka leginkább a mesterséges tartósítószereket tartalmazó táp, a gabonafélék, a szója, kukorica, a búza és a tojás. Az allergének gyomorrontást, hányást és különböző bőrtüneteket, fülfertőzést is okozhatnak.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Yorkshire terrier egészsége

Yorkshire terrier állatorvosnál

A yorkshire terrier egészségének megóvásának fontos eleme a kutya ápolása, mozgásigényének kielégítése és a megfelelő étrend betartása. A kutyafajta rengeteg olyan betegségtől szenvedhet, ami odafigyeléssel elkerülhető.

Mennyire egészséges a Yorki?

A yorkshire terrier a közepesnél jobb egészséggel bír, ám számos örökletes és szerzett betegség veszélyeztetheti az egészségét.

A yorki várható élettartama hosszú, ahogy a legtöbb kistestű kutyafajtának, körülbelül 12-16 évre tehető, ha vigyázunk kedvencünkre, és gondoskodunk a szükségleteiről. Kiemelkedő tartási körülmények mellett a kutya akár a 20 éves kort is megélheti.

A kutyafajta, testméretéből adódóan rengeteg balesetnek lehet kitéve, eltörhet a lába, ha elesik, ha túl magasról ugrik le, vagy ha rálépünk. Könnyebben megfulladhat a játékoktól vagy kisebb tárgyaktól, ha a szájába veszi azokat, illetve ezek lenyelése esetén is sérülést szenvedhet az emésztőrendszere.

Nagyobb veszélyt jelent rájuk nézve minden méreg, vegyszer, növény és emberi étel is, hiszen egészen kevés is elég lehet ahhoz, hogy a kutya toxikus állapotba kerüljön.

A Yorkshire terrier leggyakoribb betegségei

Beteg yorkshire terrier.

A yorki kutyát a szokásosnál is több betegség fenyegetheti fajtársaihoz képest, amivel kezdő yorkisként tisztában kell lenni.

Listánkban megismerheted a leggyakoribb betegségeket, megtudhatod azok kiváltó okait, így sokkal jobban felkészültebben, fajtaspecifikusabban kezdhetsz neki a kutyáról való gondoskodásnak és a biztonságának garantálásának.

Cukorbetegség, hipoglikémia

A cukorbetegségben szenvedő yorkik száma átlagon felüli. A cukorbetegség velejárója, hogy a kutya szervezete nem képes szabályozni a vércukorszintet, ezért inzulin injekciót igényelhet. Hipoglikémia esetén a kutya vércukorszintje hirtelen leesik, ami életveszélyes állapotot idéz elő.

A súlyos betegség már 5 hónapos kor előtt is felütheti a fejét. A yorki nagyon kicsi, különösen a törpe vagy mini yorki, ezért az izmaik és zsírtartalékaik nem képesek elengedő glükóz elraktározására, ami fedezné a vércukorszint kiegyenlítéséhez szükséges mennyiséget.

Cukorbetegségre a fokozott ivás, éhség, gyakori vizelés és testsúlycsökkenés hívja fel a figyelmet. A kölyökkori hipoglikémia legfőbb kiváltó oka a gyenge minőségű kutyatáp, a nem megfelelő gyakorisággal biztosított étkezés, a kiszáradás, a fertőzések és a stressz.

A vér alacsony glükózkoncentrációja negatívan befolyásolja a szervek, köztük az agy működését, ezért gyors szívverés, rohamok, gyengeség és kóma is kialakulhat. A cukorbetegség jele is lehet a yorkikra jellemző állandó remegés.

A jó minőségű, fehérjedús tápok, és a napi 2-3-szori etetés segíthet mérsékelni a betegség tüneteit.

Légcső összeomlás

Gyakori és krónikus betegség a kistestű kutyáknál, mert nem elég erős a légcsövük és könnyebben összeszűkül, mint a nagytestű ebeknek. Köhögést, nehézlégzést okoz, és akár végzetes is lehet.

Kezelése gyógyszerekkel, speciális diétával és műtéti beavatkozással történik. A yorkik nem viselhetnek szoros nyakörvet, idővel át kell szoktatni őket a hámra, mely nem a nyakuknál fogva húzza őket.

Fogászati betegségek

Yorki fogait egy fogorvos kezeli.

A fogászati problémák a kutyák jelentős többségét érintik már 2 éves koruk előtt is. Jellemzően a kis állkapcsuk és a fogak túlzsúfolt elhelyezkedése miatt a fogkőképződés gyorsabb náluk.

Fogékonyak a fogíny és foggyökér elfertőződésére a túlzott plakképződés miatt. A yorkik fogazatát minden nap tisztítani kell, különben fogaik kieshetnek, és fennáll a veszélye, hogy a dentális problémák miatt károsodhat a vese, a máj, a szív és az ízületek egészsége is, melynek következtében élettartamuk 1-3 évvel csökkenhet.

A rossz lehelet, a duzzadt és gyulladt fogíny, a foghullás, az étvágy csökkenése jelezheti a problémát, de a száj felé irányuló mozdulatokra is agresszívan reagálhat a fájdalmaktól szenvedő eb.

Máj sönt

A máj vagy portoszisztémás söntnek nevezett betegség esetén az emésztőrendszerből a tápanyagokat, méreganyagokat és hormonokat szállító vér nem jut el a májba, mely kiválasztaná és megtisztítaná a vért, hanem egyből a szervek felé halad.

A többnyire veleszületett betegség miatt a kutya növekedése visszamaradhat, csökkenhet az izomtónusa, hányhat, lassulhat a reakciója, görcsrohamai lehetnek annak következtében, hogy a méreganyagok eljutnak a központi idegrendszerbe.

Egyes formái műtéttel orvosolhatók, de gyakori a gyógyszeres és gyógynövényes kezelés is, illetve a csökkentet fehérjetartalmú étrend bevezetése.

Cushing-kór

Cushing-kór esetén a mellékvesék túl sok szteroid hormont termelnek. A betegség nagyobb számban fordul elő a yorkinál, mint más kutyák esetében. A betegség általában lassan alakul ki, emiatt nehéz korán felismerni.

A folyadékfogyasztás megnövekedése, a gyakori vizelés, fokozott étvágy és csökkent aktivitás jelezheti a betegséget. Idővel fokozódhat a szőrhullajtás, elvékonyodhat a bőr is. Általában gyógyszerekkel kordában tartható a betegség.

Szembetegségek

A szembetegségek közül főként az örökletes retina diszplázia jelent komoly problémát, mely kifejezetten terrier betegség.

Már 3-6 hetes korban jelentősen romlik a kutya látása, sok esetben retinaleválás állapítható meg, a kutyák hamar elveszítik a látásukat, és sajnos nincs rá gyógymód. Idős korban inkább a szürkehályog vált ki vakságot, mely a szemlencséket homályossá teszi. Időben elvégzett műtéttel korrigálható a látás.

Gyakori még a szemszárazság, ami a csökkent könnytermelés következményeként alakul ki és fájdalmasan irritált és fertőzésekre hajlamos látótestet eredményez. A betegség miatt a szem körül sűrű váladék halmozódhat fel. Kezelése kenőcsökkel, szemcseppekkel történik.

Továbbá szívbetegségek, ízületi problémák, gerincbetegségek, vérzési rendellenességek, vesekő és allergia is gyakran előfordulhat a yorkiknál.

Mi a Yorkshire terrier elpusztulásának leggyakoribb oka?

A yorkik élettartamát elsősorban testméretük, nemük és genetikájuk határozza meg. A méretük alapján különbséget tesznek elnevezésükben, ám a fajtastandard szerint nincs különbség. Születhetnek normál testmérettel, de akadhatnak köztük mini vagy törpe yorkie-k, illetve nagyobb testméretű yorkik is.

A mini yorkik általában csak 8 évig élnek, rövidebb ideig, mint nagyobb testmérettel rendelkező társaik. A közepes, vagy normál méretű yorkik 12-15 évig élnek, a legnagyobb yorkik pedig 13-16 évig élnek.

Általánosságban megállapítható, hogy a szukák 1-1,5 évvel tovább élnek, mint a hímek.

Kölykök esetében az elhullás leggyakoribb kiváltó oka a gyenge védekezőképesség a fertőzésekkel szemben, mint a parvovírus és leptoszpirózis, de sok esetben fizikai trauma okozza halálukat.

Felnőtt és idős kutyák esetében a vezető halálokok a különböző légúti betegségek, mint például a brachycephali légúti szindróma, a légcső összeomlása és a tüdőfibrózis. Második gyakori halálos betegség a rák, főként a hízósejt-daganatok, a limfóma, a csontrák, a lágyrészszarkóma és az emlődaganatok.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Yorki nevelése

Yorkie kutya labdával.

A legtöbb yorki kutya okos és könnyen tanul, főleg ha a gyakorlat a kedvére van. Szeretnek új trükköket tanulni, például pitizést, pörgést vagy táncolást, de meggyűlhet a bajod a szobatisztaságra való neveléssel.

A legnagyobb kihívást a pórázon való séta megtanítása jelenti, mert függetlenek és nem szeretik, ha korlátozzák őket.

Szobatisztaság

A szobatisztaság nem az erőssége, elég sokáig tarthat, mire megtanulja, hol és mikor végezheti el a dolgát. A probléma leginkább abból adódik, hogy nagyon pici a húgyhólyagjuk és csak rövid ideig képesek visszatartani a folyó ügyeiket.

Ha hideg és esős évszak köszönt be, akkor még több balesetre kell számítanod. Célszerű felszerelni egy kutyaajtót, amin a kutya szabadon kijárhat egy fedett, ürítésre kijelölt területre, vagy alomhoz szoktatni.

Általában kevés vizeletet ürítenek, de azt elszórtan a lakás különböző pontjain. Esetükben jó szolgálatot tehetnek a riasztó spray-k, amik elveszik a kedvüket adott helyszínek összepiszkításától.

A szobatisztaság 3-4 hónapos korukra elvárható tőlük, ha minden nap gyakoroltatjuk velük a kijelölt hely használatát. Étkezés után 15 perccel vidd ki a kutyát és legalább 15 percig maradj mellette, amíg elvégzi a dolgát.

A lakásban tartott kutya szobatisztaságra való nevelésének lépéseiről tájékozódj vonatkozó cikkünkből!

Jutalomalapú tréning

Jutalomalapú tréning.

A yorkinál sokkal jobban működik a pozitív megerősítésen alapuló, jutalomalapú tréning, mint a szidalmazás és a büntetés.

A kutya nem tanul abból semmit, ha felháborodsz, kiabálsz vele vagy hangosan mérgelődsz. Sokkal hasznosabb, ha a jó viselkedést bőségesen megjutalmazod és elárasztod dicsérettel az ebet.

A yorki így megtanulhatja, hogy melyek azok a szituációk és lépések, amik büszkeséget váltanak ki szeretett gazdájából és mérhetetlen elismerésben részesülhet miattuk.

Ne reagálj az éjszakai sírdogálásra

A kölyökkutyák éjszaka nyafoghatnak és sírhatnak. Tudd be a jelzést annak, hogy pisilniük kell, vidd ki őket, majd tedd vissza a fekhelyükre, adj nekik játékokat.

A yorki mindent megtesz azért, hogy felhívja magára a figyelmet, és elérje, hogy a közeledben lehessen még éjszaka is. Ha engedsz neki, akkor sosem lesz egy nyugodt perced sem.

A kutyának meg kell tanulnia lefoglalni magát, amikor egyedül van, hogy megbirkózzon az éjszakákkal és a nappalok azon szakaszaival, amikor magukra hagyod őket.

Ajánlott cikkeink:

Ne engedd, hogy kisajátítson

Ne engedd, hogy kisajátítson.

A yorki hajlamos arra, hogy a családból kiválasszon magának egy személyt, akit igyekszik hatalmába keríteni.

Kutyanevelés során törekedni kell arra, hogy az kutyussal való gondoskodásban, nevelésben és a vele való játékban mindenki egyformán kivegye a részét, hogy az eb ne húzzon senki felé.

A gazdáját birtokolni igyekvő kutya rossz viselkedésmintákat vehet fel, nyűgös lehet, egy percre sem hagy nyugtodra, akár csipkedhet is féltékenységből, ezért elég korán le kell szoktatni a harapásról.

Ugatásról való leszoktatás

A yorki, amilyen kicsi, olyan hangos. Gyakori ugatással kifejezi izgalmát, szorongását és igényeit is.

A kutya nagyon éber és élesek az érzékszervei, ezért kiváló jelzőkutya lehet belőlük, ha megtanítjuk nekik, mely eseményre figyelmeztessenek, ellenkező esetben egész nap be nem áll a szájuk.

Szoktasd pórázhoz

Szoktasd minnél hamarabb pórázhoz a yorki kiskutyát.

A yorki nem rajong a kötöttségekért, ezért már egészen pici kortól hozzá kell szoktatni a nyakörvhöz és a pórázhoz a lakásban, játék közben is, hogy megbarátkozzon a viselettel és kevésbé rángassa a pórázt.

Kiképzéshez válassz könnyű eszközöket, hogy az apró termetű eb számára ne jelentsen terhet a viselésük. A pórázon való sétát gyakorold először a lakásban, hogy a kutyában rögzüljön, hogy laza pórázon melletted kell sétálnia, mielőtt kivinnéd őt terepre.

A pórázhoz való szoktatásról, és a póráz nélküli lábhoz igazodásról is írtunk már.

Zárd el a kutyát

A yorkik nehezebben viselik az apró ketrecbe zárást, de nagyon jól elboldogulnak azzal a helyzettel, ha karámmal szeparáljuk el őket. Az eb számára a karám a béke és a jólét megtestesítője.

Tegyél be neki fekhelyet, tiszta vizet és rengeteg játékot. A kis hordozóketrecek stresszt váltanak ki nálunk, ami miatt pusztítóvá válhat a viselkedésük, ugatásba kezdhetnek, illetve rosszalkodhatnak, amikor kiengedjük őket.

Apró kutyaként nem előnyös, ha mindig láb alatt vannak, a szobakennelek segíthetnek úgy elszeparálni a kutyát, hogy ne érezze magát kívülállónak.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

A Yorkshire terrier ápolása

A Yorkshire terrier ápolása.

A yorki kutya bundájának ápolása központi eleme az állatról való gondoskodásnak. A kutya hosszú és selymes szőrrel rendelkezik, ami ugyan alig hullik, de folyamatosan nő.

Jellemző rájuk a bőrallergia és a fogászati problémák, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni az ápolásukra és tisztításukra a mindennapokban.

Mindennapos fésülés

A yorki fésülése a mindennapi teendők részét képezi. Bundájuk a földig ér, ezért rengeteg piszkot, morzsát, fűszálat és egyebeket szednek össze.

Szőrszálaik nagyon vékonyszálúak és puhák, ezért pillanatok alatt összegubancolódnak, elhanyagolás esetén rasztásodnak.

Fésüléshez először használj széles fogazatú bontófésűt és nagyon óvatosan fésüld ki nagyobb szennyeződéseket és csomókat. Utána használj puha sörtéjű bontókefét, mellyel a kisebb gubancokat is eltávolíthatod és simává teheted a bundát.

Fültisztítás

A fültisztítást nem kell túlzásba vinni, bőven elég, ha a fésülés alkalmával a kutya külső fülét áttörlöd egy ronggyal, hogy a szennyeződéseket leporold, ritkábban pedig langyos vízzel átitatott kendővel lemosod róla a koszt.

Időnként, például fürdetéshez kapcsolva a fül belső részét is megtisztíthatod kifejezetten a kutyák számára készülő fültisztítókkal, nedves törlőkendőkkel, hogy a felhalmozódott fülzsírt és port eltávolítsd. Vigyázni kell a kutya dobhártyájára és a hallójáratok épségére.

Szemek ápolása

A yorkik szeme körül felhalmozódhat a csipa, azaz a szem váladékozásából és könnyezéséből származó sötét színű anyag.

Okozhatja a túlzott könnytermelés, szezonális allergia, vagy érzékenység.

A szemeket fürdetéskor töröld át nedves ronggyal, a fürdetések között pedig a kutyáknak készülő, a szem megtisztítására alkalmas nedves törlőkendővel, hogy a kifolyt könny ne száradjon rá a kutya szeme alatti területre.

Bolhák és kullancsok távoltartása

A yorkshire terrier alacsony termetű eb, aki könnyebben összeszedhet parazitákat a séták alkalmával. Az élősködő bolhák és kullancsok irritálják a bőrt, csípnek és rengeteg betegséget, fertőzést hordozhatnak.

A yorki bundáját rendszeresen át kell vizsgálni, kutatva az élősködők után. Leggyakrabban a hónaljban táboroznak le, de az orr környékén vagy a test bármely részén is feltűnhetnek.

Eltávolításukban segíthet az állatorvos, illetve a bolhairtó samponok, de a legjobb, ha megelőzésként cseppekkel, tablettákkal vagy nyakörvvel távol tartjuk a betolakodókat.

Fürdetés

Yorkshire terrier egy kis lavorban fürdik.

A yorki nagyon érzékeny a hidegre és a melegre is, ezért langyos vízben kell őket fürdetni, lehetőleg egy kis műanyag kádban, mert a zuhanyrózsáért sem rajonganak.

Bőrük szintén érzékeny, ezért kíméletes és hipoallergén samponok használata javasolt. A túl sok illatanyagot vagy durva vegyszert tartalmazó samponok irritálhatják a bőrt. A kutyákat általában 3 hetente kell megfürdetni, de a fürdetés gyakoriságát ritkítani kell, ha a kutya bőre szárazzá is irritálttá válik.

Fogápolás

A kutyák ápolásának egyik legelhanyagoltabb területe a fogápolás. A yorki fogékony a fogászati problémákra, ezért nem szabad megfeledkezni apró fogacskáik tisztításáról.

Fogtisztításuk a napi rutin részét kell képeznie, ezért már egészen pici kortól hozzá kell szoktatni a kutyát. Minden nap mosd meg a fogát kutyafogkefével és fogkrémmel, és rendszeresen adj neki fogtisztító rágcsákat, melyek ledörzsölik a fogkövet és friss leheletet biztosítanak az ebnek.

Nyírás

A yorkshire terrier szőre rendszeres nyírást igényel már kölyök kortól kezdve. Legkényesebb terület az arc, mert a szembe lógó szőrszálak irritálhatják a kutyát, a fülön lévő hosszú szőrben több szennyeződés tapadhat meg.

Attól függően, hogy milyen frizurát szeretnénk kedvencünknek, néhány hetente ismételten vágni kell, mert a kutya szőre nagyon gyorsan nő. A rövidebb fazon ápolása sokkal könnyebb, higiénikusabb és előnyösebb lehet a nyári hőségben.

Pedikűr

A kutya lábápolása a körmök vágására és a mancsok rendben tartására terjed ki. A yorki nem képes annyit sétálni, hogy magától visszakopjanak a körmei, ezért körülbelül 3-4 hetente vissza kell vágni a körmeiket.

A mancsaikat át kell vizsgálni, hiszen az apró tappancsok könnyen megsérülhetnek és felhorzsolódhatnak.

Ugrás a tartalomjegyzékhez

Tenyésztés és beszerzés

Yorki kiskutya kézben. Nagyjából 2-3 hetes.

Hazánkban nagyon könnyen találhatunk yorkshire terrier kutyafajtára szakosodott tenyésztőket, akik kellő odafigyeléssel és szakértelemmel gondoskodnak a fajtajegyek megőrzéséről és az utódok egészséges állományáról.

Sajnos a kutyafajta rengeteg genetikai betegséget örökölhet felmenőitől, melynek egy része egész korai elhullást okoz.

A kutya beszerzési ára nagyon széles skálán mozog, az alsó határ körülbelül 350-400.000 Ft, de akár 1.500.000 Ft-ra is rúghat az összeg.

Az örökletes betegségek lehetőségének elkerülése érdekében feltétlenül válassz megbízható tenyésztőt, aki lelkiismeretesen dolgozik az egészséges almok tenyésztésén.

Szerző
Dogx Editorial
Dogx Editorial

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

A DogX Editorial a kutyaismeret következő lépcsőfoka. Állatorvosok, kutyanevelésben jártas szakértők, tenyésztők és kozmetikusok több évtizedes tudását, tapasztalait sűrítettük bele egy-egy cikkbe, amelyekkel már-már tudományos oldalról tanulmányozhatod a kutyákat. Ha szintet szeretnél lépni a kutyatartásban, a DogX Editorial ebben nyújt támogatást.

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.