Amerikai kutyafajták képekkel és fajtaleírással

Amerikai kutyafajták képekkel és fajtaleírással

Az amerikai kutyafajták ugyanolyan változatosak, mint az ország, ahol kitenyészették őket: találunk köztük szánhúzókat, ölebeket és minden mást, ami eközé a két kategória közé belefér.

Vegyük sorra a legkedveltebb és a legkülönlegesebb ebeket, hogy mi magunk is meggyőződhessünk róla mennyire változatosak az amerikai kutyafajták!

A 15 legkülönlegesebb Amerikai kutyafajta

1. Alaszkai malamut

Az Alaszkai malamut az egyik legkedveltebb amerikai kutyafajták közé tartozik.

Ez a fajta az egyik legrégebbi sarkvidéki szánhúzó kutya, aki az inuit Malamut törzsről kapta a nevét. E kutya eredetileg falkakában dolgozott, mint alaszkai szánhúzó.

Nagy teherbírásának és kitartásának köszönhetően, sokukat még ma is arra használnak, hogy könnyedén átkeljenek az Északi-sarkvidéken.

Vastag, dupla bundája van, és hosszú farka a háta fölé hajlik, hogy melegen tartsa. Az Alaszkai malamutok elképesztő erővel, hihetetlen kitartással rendelkeznek, és imádnak dolgozni. Okosak, sportosak, és alig várják, hogy örömet szerezzenek családjuknak.

A malamutok emellett igen beszédesek, és vonyítva  adják tudtunkra, hogy pontosan mit szeretnének. Az egyik legrégebbi kutyafajta, amelynek eredeti kinézetét nem változtatták meg jelentősen a tenyésztők.

Ennek az intelligens kutyának munkára és következetes nevelésre van szüksége ahhoz, hogy ne kezdjen el unatkozni.

Méret:Nagytestű
Súly:32-40 kg
Várható élettartam:10-14 év
Tulajdonságok:Domináns, hűséges, védelmező, kitartó.

2. Amerikai eszkimó kutya

Amerikai eszkimó kutya fűben.

Az amerikai eszkimó kutya (akit az Egyesült Államokban csak Eszkinek neveznek) északi származású. Ezek a kutyák a német bevándorlók körében voltak népszerűek ezért német spitznek nevezték őket.

Az első világháború idején, amikor Németországgal szemben előítéletek mindennaposak voltak, a német spitz nevet amerikai eszkimó kutyára változtatták.

Meglepő módon a vándorcirkuszok szereplőiként váltak népszerűvé. Az eszkimó kutya elképesztő mozgékonysággal és szemet gyönyörködtető fehér bundával rendelkezik, ami könnyen képezhetővé és egyedivé teszi őket.

Az egyik legnagyobb mutatványuk a kötéltánc volt. Ma már legtöbbjük visszavonult a rivaldafényből és házikedvencként töltik mindennapjaikat.

Méret:Közepes testű
Súly:8-16 kg
Várható élettartam:12-15 év
Tulajdonságok:Intelligens, mozgékony, éber.

3. Ausztrál juhászkutya

Az Ausztrál juhászkutya amerikai kutyafajta.

Hogy kerülhetett ez a kutya a listára, amikor a nevén egyértelműen azt látjuk, hogy ausztrál? Nos, a nevével ellentétben egyáltalán nem Ausztráliából származik.

Ez a kutya Spanyolországból és Franciaországból érkezett, és kisebb kölykök keresztezésének eredménye. A második világháborút követően a “vadnyugati” lovaglás térhódításával az Ausztrál juhászkutyák is ismertté váltak a nagyközönség előtt.

Ez a fajta sokoldalú és könnyen kiképezhető, így kiválóan alkalmas a farmokon való tartásra. Ma már nem csak mezőgazdasági munkát végeznek, hanem a rendőrségnek is besegítenek.

Méret:Közepes testű
Súly:25-32 kg
Várható élettartam:10-14 év
Tulajdonságok:Intelligens, tanulékony, mozgékony, barátságos.

4. Boston terrier

Boston terrier figyel.

Talán találkoztunk már a fajta becenevével is, ami az “amerikai úriember”. A szmokingra hasonlító fekete fehér bundáról valóban könnyű feltételezni, hogy egy igazi úriember viseli. 

A boston terriert a Massachusetts állambeli Bostonban tenyésztették ki. Egy Judge nevű, bulldog és a mára kihalt fehér angol terrier keresztezéséből született kutya a fajta előfutára. Judge meglehetősen kicsi volt, de elég izmos volt.

A szelektív tenyésztés révén még kisebb és még jellegzetesebb arcú kutyák jöttek létre, így alakult ki a mai kutyafajta, mely az egyik legcukibb kistestű kutyafajta. A boston terrierek igazi nyugodt családi kutyák, akik szeretnek a kanapén pihenni gazdájukkal.

Méret:Kistestű
Súly:4-10 kg
Várható élettartam:14-16 év
Tulajdonságok:Gyerekbarát, nyugodt, ragaszkodó.

5. Törpe foxterrier

Törpe foxterrier kutyus.

Ez a fajta hihetetlenül intelligens és élettel teli. A fajta kialakításakor a Csivava és a Manchester terrier keresztezéséből jött létre.

Ahogy a neve is mutatja, ez a kutya régebben rókákat üldözött, de mára már jól beilleszkedett az otthoni életbe.

A törpe foxterrierek sikeres cirkuszi kutyák és előadóművészek, valamint intelligenciájuknak köszönhetően jól teljesítenek az engedelmességi versenyeken. Kedvesek, vidámak és barátságosak, azonban a törpe foxterrierek kicsik és törékenyek, ezért nem ajánlják olyan családok számára, ahol randalírozó gyerekek vannak.

Energikusak és játékosak, de méretüknek köszönhetően kis lakásban is elférnek, ha biztosítjuk nekik a rendszeres sétát.

Méret:Kistestű
Súly:1,5-3 kg
Várható élettartam:13-15 év
Tulajdonságok:Játékos, barátságos, intelligens.

6. Amerikai staffordshire terrier

Amerikai staffordshire terrier.

Lehet, hogy ezt a kutyafajtát egészen más néven ismerjük: az amerikai staffordshire terrierek Pitbull terrier néven már az 1800-as évek elején megérkeztek Amerikába.

Eredetileg farmkutyák voltak, mivel jól használhatóak vadászatra és a tanya őrzésére, valamint társasági kutyaként.

A második világháború idején a fajta már majdnem kihalt, de a tenyésztők újjáélesztették, és létrehozták a ma is ismert változatot.

Ezek a kutyák atletikusak, zömökek és izmosak, ugyanakkor igen barátságosak és bohókásak is lehetnek. Sajnos ma inkább a harcias természetéről  ismert, és nem arról a mezőgazdasági munkáról, amit korábban végzett. Manapság kedves társak és őrző-védő kutyák is lehetnek.

Méret:Közepes testű
Súly:18-32 kg
Várható élettartam:12-16 év
Tulajdonságok:Hűséges, kitartó, bátor, védelmező.

7. Amerikai meztelen terrier

Amerikai meztelen terrier figyel.

Az Amerikai meztelen terrier hipoallergán kutyafajta, így azok is tarthatják, akik allergiásak a kutyaszőrre. Ez a szőrtelen eb kicsi, temperamentumos, és tipikus terrier modorral rendelkezik, ráadásul az egyetlen az Egyesült Államokban őshonos csupasz kutyafajta.

Annak ellenére, hogy kis termetű, nem táskába való díszkutya, hanem igazi vadász. Nagy mozgásigényű kutyát fogadunk otthonunkba, ha amerikai meztelen terriert választunk, ezért csak akkor döntsünk emellett a fajta mellett, ha tudjuk neki biztosítani a mindennapi edzést.

Méret:Kistestű
Súly:4-10 kg
Várható élettartam:14-16 év
Tulajdonságok:Intelligens, éber, játékos.

8. Chesapeake Bay retriever

Chesapeake Bay retriever.

A fajta eredettörténete két kölyökkutyával kezdődik, akiket 1807-ben Maryland partjainál egy hajótörés után mentettek meg.

A Chesapeake Bay retriever arról híres, hogy a Chesapeake jeges vizéből gond nélkül képes vízimadarakat kihozni. Ennek a kutyának a szőrzete nagyon sűrű és olajos textúrájú, ami lehetővé teszi számára, hogy megbirkózzon a szélsőséges időjárási körülményekkel.

A szőrzetének hullámossága segíti abban, hogy a víz egyszerűen leperegjen róla. Még ha vadászatra nem is használjuk őket, ezeknek a kutyáknak hatalmas a mozgásigénye, és csak akkor tudnak nyugodtak és kiegyensúlyozottak lenni, ha ez maximálisan ki van elégítve.

Méret:Nagytestű
Súly:27-38 kg
Várható élettartam:10-12 év
Tulajdonságok:Mozgékony, csendes, tanulékony.

9. Amerikai cocker spániel

Amerikai cocker spániel.

A cocker spániel 1620-ban érkezett Amerikába a Mayflower nevű hajó fedélzetén. A kezdeti időkben két fajtája volt, a szárazföldi és a vízi, melyeket súlyuk különböztetett meg egymástól.

A cocker elnevezés azért alakult ki, mert ezeket a kutyákat apportírozóként használták a fakopáncs vadászatban (angolul woodcock).

Ma már létezik a Angol cocker spániel, és az amerikai is. A nagy különbség a kettő között a méretükben és a lábukban van.

Az Amerikai cocker spánielnek rövidebbek a lábai és kisebbek testűek. A fajta tagjai vidám és szorgalmas kiskutyák. Leggyakrabban magabiztosak és vidámak, de megfelelő szocializáció híján szorongásra is hajlamosak lehetnek.

Az Amerikai cocker a vadászkutyák egyik legkisebb fajtája, de kellő társaság, mozgás és kiképzés mellett intelligens családi kutyává válhatnak.

Méret:Közepes testű
Súly:7-14 kg
Várható élettartam:12-16 év
Tulajdonságok:Játékos, barátságos, vidám.

10. Amerikai vízispániel

Amerikai vízispániel.

Az Amerikai vízispániel eredete rejtély. Származási helye valószínűleg Wisconsin, ahol az állam kutyájává váltak.

Ezeket a kutyákat hidegvízi kacsavadászatra tenyésztették ki, ami még ma is benne van a DNS-ükben. Imádják a vizet, és remekül apportíroznak.

Vastag dupla bundájuk és úszóhártyás lábuk révén ezek a kutyák tökéletesen alkalmasak arra, hogy a szárazföldön és a hideg északi vizekben egyaránt begyűjtsék a madarakat, melyeket gazdájuk elejtett.

Ez a fajta nagy energiával rendelkezik, mint minden más, a vad üldözésére és visszaszerzésére született kutya, de ha elegendő mozgásban részesül, nagyszerű családi kedvenc lehet.

Méret:Közepes testű
Súly:11-20 kg
Várható élettartam:13-15 év
Tulajdonságok:Energikus, védelmező, tanulékony, barátságos.

11. Amerikai rókakopó

A rókakopó az amerikai kutyafajták közül a legjobb szaglással rendelkezik, ráadásul George Washington jelentős szerepet vállalt a fajta kitenyésztésében.

A vadászat a gyarmati kori Amerika életének fontos részét képezte, ebben a kiváló szaglású Amerikai rókakopó segítette a telepeseket.

Ezek a kutyák energikusak és könnyen idomíthatók, de szeretnek mindig mozgásban lenni. Nagyszerű vadászösztönnel rendelkeznek, ami a korai években igazán hasznosnak bizonyult.

Maga George Washington is jelentős szerepet játszott a fajta kitenyésztésében: mielőtt a nemzet első elnöke lett volna, Washington angol kopókat keresztezett francia kopókkal, hogy egy új fajtát hozzon létre, amely tökéletesen alkalmas a rókavadászatra az amerikai terepen.

Az Amerikai rókakopó állóképessége és futás iránti szeretete remek kocogótárssá teszi őket a sportos gazdik számára, és békés természetük miatt kiváló családi kutyákká válhatnak, ha megkapják a nekik szükséges testmozgást.

Méret:Közepes testű
Súly:20-30 kg
Várható élettartam:12-15 év
Tulajdonságok:Hűséges, barátságos, mozgékony, gyerekbarát.

12. Fekete-cser mosómedvekopó

Fekete-cser mosómedvekopó.

Ezt a kutyafajtát nagyvadak elejtésére és felkutatására tenyésztették ki. A többi kopóhoz hasonlóan a mosómedvekopónak is hosszú farka és lógó fülei vannak, amelyek lehetővé teszik számára a kiváló nyomkövetést.

Ez a fajta vadászhat szarvasra, medvére, vaddisznóra, sőt még pumára is. Arra képezték ki őket, hogy “fára ültessék” a zsákmányukat (általában mosómedvéket), ami azt jelenti, hogy felhajszolták azt egy fára, és ugatással jelezték hogy, hol van sarokba szorítva a préda.

Az Egyesült Államokban kitenyésztett, extrovertált és barátságos fekete-cser mosómedvekopó sokoldalú társ, aki a kiállításokon és a vadászatokon is megállja a helyét.

Méret:Közepes testű
Súly:25-34 kg
Várható élettartam:10-12 év
Tulajdonságok:Tanulékony, kiegyensúlyozott, kitartó, könnyen kezelhető.

13. Kék pettyes mosómedvekopó

Kék pettyes mosómedvekopó.

Egy másik vadászkutya, a kék pettyes mosómedvekopó kiváló szaglásról és énekes hangú ugatásáról ismert.

A Kékpettyesek a Fekete-cser kopókhoz hasonlóan “fára ültetik” a zsákmányt, és képesek követni a nyomokat, még akkor is, ha a szag több napos. Ők Tennessee állam hivatalos kutyái.

A gyors és izmos Kék pettyes mosómedvekopó feltűnő szőrzetével tűnik ki a tömegből, és annak ellenére, hogy eredetileg vadászatra tenyésztették kiváló házi kedvenc lehet.

Méret:Közepes testű
Súly:25-36 kg
Várható élettartam:11-12 év
Tulajdonságok:Intelligens, kitartó, makacs, hűséges.

14. Plott kopó

Plott kopó.

Ez a fajta akkor jött létre, amikor a Plott testvérek, elhagyták Németországot és Amerikába vándoroltak kopóikkal.

A következő 200 év során a Plott család híres hegyi vadásszá vált, amihez felhasználták kopóikat is, akik gazdáik hírnevét tovább víve váltak különálló fajtává.

A Plottok leginkább a vidéki életre alkalmasak, ahol bőven van helyük a kóborlásra. Sok mozgásra van szükségük, és a falkavadász örökségük miatt valószínűleg olyan otthont részesítenének előnyben, ahol legalább egy másik kutyával együtt élhetnek.

Méret:Nagytestű
Súly:23-30 kg
Várható élettartam:12-14 év
Tulajdonságok:Bátor, domináns, mozgékony, hűséges.

15. Louisiana Catahoula Leopárdkutya

Louisiana Catahoula Leopárdkutya.

A Leopárdkutya eredete Louisianai állam kezdetéig nyúlik vissza. Eredetileg “Catahoula leopárdkutyának” hívták, de a fajta neve hivatalosan is megváltozott, amikor 1979-ben Louisiana állam kutyája lett.

A Catahoula Leopárdkutya feltűnő megjelenéssel és erős munkamorállal rendelkezik. Kemény kutyák, mocsarakban és erdőkben való munkára tenyésztették őket, és olyan gazdát igényelnek, aki határozott, következetes, és van idejük arra, hogy kifárassza és lekösse őket.

Méret:Nagytestű
Súly:20-48 kg
Várható élettartam:10-14 év
Tulajdonságok:Védelmező, domináns, magabiztos, temperamentumos.

Összegzés

Az amerikai kutyafajták olyan sokszínűek, mint az ország, ahonnan származnak. A legtöbb, hosszabb történelemmel rendelkező fajta eredetileg vadászatra lett kitenyésztve, ezért mozgásigényük igen nagy.

A többi munkakutya, így a Malamut és az Ausztrál juhászkutya is sok mozgást és komoly szellemi stimulációt igényel, ezért csak akkor válasszunk ilyen fajtákat, ha ezt tudjuk biztosítani nekik.

A spektrum másik végén az olyan kutyusok találhatók, mint például Boston terrier, akik kiváló kanapékutyák lehetnek. Bármilyen életmódot folytatunk, az amerikai kutyafajták között biztosan találunk hozzánk illőt!

September 7, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.