A legismertebb angol kutyafajták képekkel és fajtaleírással

A legismertebb angol kutyafajták képekkel és fajtaleírással

Utoljára frissítve: 2023. July. 23

Az Egyesült Királyság talán a leggazdagabb történelemmel rendelkező európai országok egyike, és a legelegánsabb kutyafajták is innen származnak. A szigetországból származó angol kutyafajták közül listánkban csak a 28 legismertebbet ismertetjük.

Simaszőrű retriever

Simaszőrű retriever.

A retrieverek őshazájának az Egyesült Királyságot tartják, itt tenyésztették ki ugyanis ezeket a fajtákat azzal a céllal, hogy a lelőtt apróvadat gazdájukhoz juttassák. Ahhoz, hogy ezt a feladatot megfelelően el tudják látni, nagyon intelligensnek és engedelmesnek, fizikailag pedig erősnek és kitartónak kell lenniük ezeknek a kutyáknak.

A golden retriever és a labrador mellett a simaszőrű retriever napjainkra kicsit háttérbe szorult, de az I. Világháború előtt az angol vidék leggyakoribb kutyafajtájának számítottak, hiszen magas intelligenciájuk miatt a vadászat mellett a terelésre és az őrző-védő feladatokra is kiválóan alkalmasak voltak.

Golden retriever

A golden retriever az angol kutyafajták egyik leghíresebbje.

Az angol kutyafajták kötül a goldenek talán nem is igényelnek különösen hosszú bemutatást, hiszen a világ legismertebb és legkedveltebb kutyái közé tartoznak.

Nemcsak okosak és hűségesek, hanem nagyon játékosak is, amit részben annak köszönhetnek, hogy sokkal lassabban érnek, mint a legtöbb kutya, ezért évekig képesek játékos kölyökkutyaként viselkedni.

A munkakutyaként is előszeretettel alkalmazott fajta egyik különlegessége, hogy “puha szája” van, amivel annyira precízen és óvatosan képes megfogni mindent, hogy véletlenül sem sérti fel a fogaival.

Border collie

Két border collie.

Nem véletlen, hogy a világ legokosabb kutyafajtája is a terelőkutyák közül kerül ki. Ahhoz, hogy a nyáj egészét átlássa és mozgassa, a border collie-t hatalmas intelligenciával áldotta meg a sors. Taníthatóságuknak köszönhetően az engedelmességi tréning és trükkök elsajátítása nem jelent számára komolyabb kihívást.

Életcélját kezdetben Anglia és Skócia határán elterülő legelőkön találta meg, a mai napig használják pásztorkutyaként, de sokkal elterjedtebbé vált családi kedvencként.

Angol bulldog

Angol bulldog természetben.

Az angol bulldogok a golden retrieverek mellett talán a legnépszerűbb kutyának számítanak a szigetországban.

A pitbullokhoz hasonlóan őket is azért tenyésztették a 13. században, hogy bikákkal harcoljanak. Miután ezt a sportot Angliában betiltották 1835-ben, az angol bulldogokból szelíd házi kedvencek lettek.

Harcos múltjukra természetük ugyan nem emlékeztet minket, de lelógó bőrük igen: a tenyésztők azért tartották előnyösnek, mert extra védelmet biztosított a kutyák számára harc közben.

Beagle

Két beagle fut.

A beagle már a 11. században megérkezett Angliába, ahol az 1500-as években tett szert igazi népszerűségre a főnemesi vadászfalkák tagjaként.

Tenyésztésükkor céltudatosan a vadászatra leginkább megfelelő kutyát akarták kitenyészteni: hosszú füleik segítenek a szagokat orruk alá “seperni”, a farkuk végén található fehér folt pedig abban segíti a vadászokat, hogy szaglászó kutyáikat szemmel tarthassák akár a magas aljnövényzet között is.

A beagle mindig párban vagy falkában vadászott, erős falkaösztöne miatt szüksége van a társaságra, legyen az négy- vagy akár kétlábú. Kiegyensúlyozott és kíváncsi természetük miatt nagyon könnyen taníthatók, és megfelelő odafigyeléssel tökéletes családtagokká válhatnak még kisgyermekes családok számára is.

Yorkshire terrier

Yorki labdával a szájában.

Vakmerő és bátor természetüket elnézve akár még azt is gondolhatjuk, hogy az apró yorkshire terrierek nincsenek tisztában saját méretükkel. A kis méret az ő esetükben is megtévesztő, ugyanis puha bundájuk ellenére nem tartoznak a klasszikus ölebek közé.

Általában törekszenek arra, hogy gazdájuk kedvében járjanak, de ez nem jelenti azt, hogy egy-egy alkalommal ne makacsolnák meg magukat, ezért a következetes tréning az ő esetükben sem mellőzhető.

Vidám és barátságos jellemüket mi sem tükrözi jobban, mint az a tény, hogy az Egyesült Államok első terápiás kutyája is egy yorkshire terrier volt.

Göndörszőrű retriever

Göndörszőrű retriever.

Az egyik legnagyobb múltra visszatekintő retriever fajta a göndörszőrű retriever. A legjobban úgy lehet elképzelni őket, mintha egy golden retriever uszkár bundába bújt volna.

Az óvatos és barátságos kutyák igazi vadászok: a mai napig a legkedveltebb fajták egyikének számítanak vadkacsa szezonban, ugyanis nagyon gyors és magabiztos úszók.

Személyiségük talán valamivel önállóbb, mint a goldeneké, de még így is szerető és hűséges családi kedvencek válhatnak belőlük. Nagyon okos kutyák, akik kiválóan szerepelnek az engedelmességi kiképzéseken is.

Angol springer spániel

Angol springer spániel természetben.

Az angol springer spániel feladata az apróvadak és a madarak felhajtása, amihez nagyfokú intelligenciára és rengeteg engedelmességre van szükség.

A springer spániel amellett, hogy terepen is megállja a helyét, a hosszú vadászatok között tökéletes házi kedvencként viselkedik. Jelleme és megjelenése nagyban hasonlít a cocker spánielére, ezért egy ponton a két fajtát egy kalap alá vették, és egyként kezelték.

Nevük “springer” részét vadászati technikájuknak köszönhetik, hiszen szinte rugóhoz hasonló módon képesek magukat a zsákmányuk után vetni.

Sussexi spániel

Sussexi spániel.

A sussexi spániel igazi univerzális vadászkutya: retrieverek feladatai mellett hajtókutyaként, és vízi vadászkutyaként is megállja a helyét.

A többi spániellel ellentétben ő nem marad csendben, ha szagot fog, hanem hangos csaholással jelez a gazdájának. A rutinos vadászok a csaholás hangszínéből képesek megállapítani, hogy tollas vagy szőrös vad szagát érezte meg a kutyájuk.

A sussexi spániel bár gyönyörű házi kedvenc és sokoldalú vadász, napjainkra sajnos a kihalás szélére került.

Clumber spániel

Clumber Spaniel.

A többi vadászkutyával ellentétben a clumber nyugodt, békés és türelmes kutyafajta, aki Anglia királyainak és hercegeinek kedvenc választása hosszú idők óta.

Története egészen az 1700-as évek végéig nyúlik vissza, amikor a nottinghamshire-i báró időt és pénzt nem kímélve megteremtette a szerinte tökéletesnek vélt, büszke vadászkutyát. Más szakértők szerint a clumberek eredete ennél sokkal kalandosabb: úgy vélik, hogy a francia forradalom alatt csempészték őket Franciaországból Angliába.

A nemes kiállású eb helytelen nevelés esetén igencsak makaccsá válhat, ezért fontos, hogy kölyökkortól kezdve sok időt fordítsunk rá.

Cavalier King Charles spániel

Két Cavallier King Charles spániel.

A többi angol spániellel ellentétben az ő feladatuk nem a vadászat, hanem gazdájuk ölének melegítése volt. Csodálatos családi kutyák, akik kedvesek a gyerekekkel és illedelmesen bánnak mindenkivel. Sokan az egyik legcukibb kutyafajtának tartják őket.

Az elmúlt évszázadokban kifejezetten a királyi ház és a főnemesség körében volt kedvelt fajta, de napjainkra már egyre könnyebb a beszerzése, így népszerűsége is folyamatosan növekszik.

Angol cocker spániel

Angol cocker spániel kutya.

Az élénk, vidám és engedelmes vadászkutya a springer spánielek közeli rokona. Vadászatok során nemcsak felhajtják a vadakat, de nyomkövetésben is kiválóak, sőt az elejtett vad megszerzésében is segítik gazdájukat.

Az angol főurak egyik kedvelt sportjának számított a szalonka vadászat, amiben a cocker kiválóan helyt tudott állni, innen ered neve is (woodcocker = erdei szalonka). További érdekesség a fajtával kapcsolatban, hogy egyes történészek szerint már a Mayflower nevű hajón elértek Észak-Amerikába, ezért a cocker spánielek is szerepelhettek az első amerikai telepesek között.

A legtöbb spánielhez hasonlóan ők is tudják, hogy mikor kell kiengedni szinte végtelen energiájukat, és mikor pihenhetnek, ezért kiegyensúlyozott kutya hírében állnak.

Angol pointer

Kiváló angol kutyafajta az Angol pointer.

A pointerek feladata, hogy kiszagolják a zsákmányállatokat és jellegzetes testtartásukkal jelezzék a vadászoknak, hogy az merre tartózkodik.

Az ilyen szerepkört betöltő kutyák első ábrázolásait több ezer éves egyiptomi síremlékeken vélték felfedezni a szakértők.

Az angol pointerek a vadászmezőn kifejezetten univerzálisnak számítanak, ugyanis nemcsak megtalálják a vadat, hanem a retrieverek feladatait is képesek ellátni. Eredetileg az angliai nemesség hétvégi társasági eseményének számító nyúlvadászatokra tenyésztették ki őket, ezért a fajta a mai napig fenséges kisugárzással rendelkezik.

Angol agár

Angol agár természetben.

Az agarak méltán világhírűek, hiszen ők számítanak a leggyorsabb kutyafajtának a világon, akár 64 km/h sebességre is képesek, így kevés szárazföldi állat veheti fel velük a versenyt.

Testük minden része a maximális sebesség elérését támogatja: aerodinamikus koponyájuk és ütéselnyelő talpuk mellett 270 fokos látásuk is azt biztosítja számukra, hogy ők lehessenek a leggyorsabbak.

Érzékeny lelkű ebek, akikhez türelmes hozzáállás szükséges. Nem viselik jól a kiabálást és a fenyítést, ezért kíméletes megközelítést alkalmazzunk a kiképzés során, akkor is, ha makacskodnak.

Kis angol agár

Kis angol agár virágok között.

A klasszikus angol agaraknál valamivel kisebbek és lassabbak, de még így is energiával teli ebek hírében állnak. Eredetileg azok számára tenyésztették ki őket, akik nem engedhették meg maguknak az angol agarak tartását azok nagy helyigénye miatt.

A kis angol agár, vagy más néven whippet sokkal nyugodtabb természetű, és akár kisebb méretű lakásban is képes boldogulni, ha biztosítjuk számára a napi testmozgást.

Kiváló családi kedvenc válhat belőlük, ugyanakkor hajlamosak a szeparációs szorongásra, ezért tartásuk viszonylag sok jelenlétet igényel.

Vidravadász kopó

Vidravadász kopó.

A vidravadászatra kitenyésztett kopók természete kiegyensúlyozott és barátságos. Angol halászok tenyésztették ki őket, amikor az ország vidrapopulációja annyira megnövekedett, hogy már a megélhetésüket fenyegette.

Annak érdekében, hogy el tudják látni ezt az egyedi feladatot, úszóhártyás lábakkal, vízálló bundával, és szinte kimeríthetetlen kitartással rendelkeznek. Szimatuk olyannyira kifinomult, hogy még vizes közegben is képesek a vidrák szagát követni.

A különleges eb mára a kihalás szélére került, hiszek kevesebb, mint 100 tenyészpár áll csak a fajtamentők rendelkezésére a genetikai állomány fenntartásához.

Lancashire heeler

Lancashire heeler a gazdájával.

A vadászkutyák mellett az Egyesült Királyság bővelkedik terelőkutyákban is, melyek közül az egyik legkülönlegesebb a lancashire heeler. Kis termetük ellenére zseniális terelő kutyáknak számítanak még világviszonylatban is.

A legtöbb munkakutyához hasonlóan ők is nagyon aktívak és tele vannak energiával, ezért csak sportos háztartásokban fogják igazán jól érezni magukat.

Az elképesztően intelligens és érdekes terelőkutya 2003 óta a kihalás szélén áll, ugyanis már az ezredforduló idején is túl kevés fajtatiszta egyed állt rendelkezésre ahhoz, hogy hosszú távon is genetikailag egészséges utódokat hozhassanak létre.

Óangol juhászkutya

Óangol juhászkutya parkban.

Az okos és gyengéd óangol juhászkutyák hosszú, dupla rétegű bundája világszerte egyedivé teszi a fajtát. Sokak bobtail-ként ismerik a zömök szőrgombócot.

Fajtagazda országa ugyan Nagy-Britannia, mára egyre inkább bizonyítottnak látszik, hogy orosz vérvonal is van bennük. Elnevezésük nem szabad, hogy megtévesszen bennünket: bár óangolnak hívják őket, valójában “csak” 1904-ig nyúlik vissza a történetük.

Pembroke welsh corgi

Pembroke welsh corgi gördeszkával.

Az intelligens és mókás megjelenésű kiskutya eredetileg walesi származású, de a legnagyobb tradícióval mégis Angliában rendelkezik. Első ránézésre hátránynak tűnhetnek rövid lábai, pedig ezen adottságuknak komoly gyakorlati haszna van: nem tudják őket megrúgni a terelt állatok.

Bár nagyon okosak, és munkájukat büszkeséggel végzik, kifejezetten makacsok lehetnek, így az engedelmességi tréningre nagyon oda kell figyelnünk kölyökkoruktól kezdve.

További érdekesség velük kapcsolatban, hogy a szigetország néphagyományai szerint a corgik eredetileg harci kutyáknak számítottak, akik tündérek hátán lovagoltak a csatákba.

Norfolk terrier

Cuki Norfolk terrier kutyus.

Az energiától majd kirobbanó norfolk terriereket gyakran norwich terrier néven is megtalálhatjuk a szakirodalomban.

Eredeti feladatuk (a többi terrierhez hasonlóan) a patkány- és rókavadászat segítése volt. Közeli rokonaival ellentétben a norfolk terrierek kevésbé önállóak és jobban igénylik a törődést. Főként falkában vadásztak, ezért elidegeníthetetlen ösztönük a falkához való igazodás.

Kis mérete ellenére nem számít klasszikus ölebnek, sokkal aktívabb és jobban igényli a mozgást.

Staffordshire bullterrier

Staffordshire bullterrier kertben.

A staffordshire egyike a négy pitbull fajtának, ő a legkisebb, és a legjobb természetű közülük. Mint arra neve is utal, eredetileg arra használták őket, hogy bikákkal harcoljanak. Mióta ezt a brutális sportot betiltották, a bullterrierek leginkább családi kedvencként és házőrzőként kapnak szerepet.

Rossz hírnevük ellenére alapvetően nem számítanak agresszívnek. Idősebb gyerekek mellett kifejezetten kedves és szerető társsá válhatnak, akiket könnyű kiképezni és engedelmességre nevelni.

Zömök kinézetű, izmos és energikus kutyusok, akik igénylik a játékot és a törődést.

Border terrier

Border terrier kutya labdával a szájában szalad.

A border terrier egy igazi multifunkciós kutyafajta. Képes az őrző-védő feladatok ellátására, a terelésre és a rókavadászatra is. Durva tapintású bundájuk annyira vastag és tömött, hogy megvédi őket a tüskés bokrok szúrásaitól, ezért dús aljnövényzetben is követhetik a prédájukat.

Egyes történészek szerint a border terrier a legrégebbi angol terrier fajta, akikkel hosszú történelmük során a rókák mellett nyulakra, oposszumokra, mosómedvékre és mormotákra is vadásztak.

Ha ilyen kutyus mellett döntünk, fontos, hogy biztosítani tudjuk számára a megfelelő mennyiségű testmozgást, különben rosszalkodásra számíthatunk tőle.

Ariedale terrier

Airedale terrier kutya hóban.

Nem hiába nevezik őket a terrierek királyának, ugyanis közel 60 cm-es marmagasságukkal óriásoknak számítanak közöttük.

Észak-Angliából származnak, ahol az ipari forradalom idején a rágcsálók akkora problémát jelentettek, hogy külön kutyafajtát is kitenyésztettek ellenük, így született meg az ariedale.

A határozott, magabiztos, és éber kutyafajtának nem okoz nehézséget sem a vadászat sem az őrző-védő feladatok ellátása. Éberségükre nincs is jobb bizonyíték, mint az, hogy az első világháború alatt őket használták őrszemnek a franciaországi lövészárkok mentén.

Jack Russell terrier

Jack Russell terrier kutya a természetben.

Az eredetileg Angliából származó jack russel egy igazi energiabomba, aki mára már a világ minden táján szórakoztatja gazdáit.

Az 1800-as években kitenyésztett fajtát eredetileg egyetlen feladatra szánták, méghozzá arra, hogy a lehető legtökéletesebb rókavadász váljon belőle.

Ahhoz, hogy ebben a munkában minél jobban megállja a helyét, megtanulta villámgyorsan kiásni a rókalyukat, ezért ne lepődjünk meg, ha kertünkben is próbafúrásokat végez. Az ásásról való leszoktatást már kölyök korában el kell kezdeni. Mivel meglehetősen akaratos, az engedelmességi tréning egy kicsit tovább tarthat a vártnál.

Kis angol terrier

Kis angol terrier.

A kis angol terriereknek nem az volt a feladata, hogy kiirtsák a rágcsálókat, hanem az, hogy kedves személyiségükkel szórakoztassák gazdájukat. Hiányzik belőle a többi terrierre jellemző magas energiaszint.

Annak ellenére, hogy nem vadászati céllal tenyésztették ki őket, a törpe kutyák terepen is megállják a helyüket, ha rágcsálóirtásról van szó.

Bedlington terrier

Bedlington terrier vízben áll.

Az angol viccek szerint a bedlington egy báránybőrbe bújtatott kutya. Ha csak egyetlen pillantást is vetünk a göndör, fehér szőrére ezen talán meg sem tudunk lepődni.

A bedlington terrier eredetileg az észak-angliai bányászközösségek körében örvendett nagy népszerűségnek, ugyanis nagy hasznukat vették a rágcsálóirtások során. A jó természetű és barátságos kutyusnak talán csak az az egy hátránya van, hogy erős vadászösztöne miatt nagyon agresszíven léphet fel a nála kisebb állatokkal szemben.

Angol masztiff

Hatalmas Angol masztiff kutya.

Az angol masztiff a világ legnehezebb kutyája, hiszen súlya akár 100 kg felett is lehet. Annak ellenére, hogy ma angol kutyafajtaként tartják számon, ősei az ókori Egyiptomtól, a görög városállamokon át Tibetig szinte mindenhol előfordultak.

Bátor és vakmerő természetük miatt leginkább őrző-védő feladatokra használták őket, és ezzel a céllal vitték magukkal a fajtát az első amerikai telepesek is.

A második világháborút követően a nagytestű kutyákat csak kevesen tudták táplálékkal ellátni, ezért az 1940-es évek végére az angol masztiff szinte a kihalás szélére került.

Bullmasztiff

Bullmasztiff

Az angol masztiff kistestvéreként számon tartott bullmasztiff bár bátyjához képest valóban eltörpül, ez még nem jelenti azt, hogy kistestű kutyával lenne dolgunk.

Kisebb testsúlyuknak hála sokkal gyorsabbak és mozgásuk is “kecsesebb”, ezért sokan őket részesítik előnyben, ha házőrző választásra kerül sor.

Az elmúlt évszázadokban arra használták az elrettentő külsejű ebet, hogy az orvvadászokat távol tartsák a legelőkről és az erdőkből.

Marcona külsejük ellenére kifejezetten barátságosak és könnyen taníthatók, de mindenképpen határozott gazdira van szükségük.

Összegzés

Talán ebből a korántsem teljes felsorolásból is jól látszik, hogy az Egyesült Királyság nem szűkölködik különleges kutyafajták tekintetében.

Az angol kutyafajták között szép számmal találunk vadászkutyákat, terelőkutyákat és házőrzőket is, ezért ha a brit kultúra már magával ragadott bennünket, könnyedén találunk az életvitelünkhöz illő kutyát a szigetország kutyakínálatában.

2023. June 23.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.