Különleges Ausztrál kutyafajták képekkel és fajtaleírással

Különleges Ausztrál kutyafajták képekkel és fajtaleírással

Ausztrália egy lenyűgöző ország, amely természeti szépségeiről és barátságos embereiről ismert. Ha az ausztrál környezetre és az onnan származó állatokra gondolunk, valószínűleg kenguruk és koalák vagy mérgeskígyók és hatalmas pókok jutnak az eszünkbe. Kevesen gondolnak bele, de Ausztrália ezek mellett az állatok mellett otthona (és származási helye) néhány igazán különleges ausztrál kutyafajtának.

Ismerd meg a 10 legszebb Ausztrál kutyafajtát

Talán többen is meglepődnek majd azon, hogy az ausztrál juhászkutyát nem találják a listán. Ez azért van, mert az ausztrál juhászkutya (neve ellenére) nem Ausztráliából származik, hanem az Egyesült Államokban lett kitenyésztve.

1. Ausztrál pásztorkutya

Ausztrál kutyafajták - Ausztrál pásztorkutya

Az ausztrál pásztorkutyát eredetileg arra tenyésztették ki, hogy a szarvasmarhákat nagy távolságokra, zord terepeken keresztül is képes legyen terelni. Ez a rövid, dupla szőrzetű, közepes méretű eb igen intelligens, energikus és független.

Robusztus, izmos fajta, amely szeret részt venni bármilyen kiképzésben. Az ausztrál pásztorkutya akkor fejlődik igazán jól, ha érdekes és kihívásokkal teli, nagy figyelmet igénylő feladatokat kap. Erős köteléket alakít ki gazdájával, emiatt jellemző rá az őrző-védő hajlam.

Az ausztrál pásztorkutyának sok szellemi és fizikai aktivitásra van szüksége ahhoz, hogy boldog és egészséges maradjon. Ha nem érik stimulációk, és figyelme nincsen megfelelően lekötve nemritkán arra vetemedik, hogy kártevésben élje ki hajlamait.

Csak akkor döntsünk mellette, ha képesek leszünk számára kellő mennyiségű mozgást és figyelmet biztosítani!

Az ausztrál pásztorkutyák megfelelő és figyelmes tartás mellett hosszú életűek! Ebből a fajtából került ki a világ legidősebb kutyája, a 29 évet megélt Bluey.

Méret:Közepes testű
Súly:15-23 kg
Várható élettartam:10-12 év
Tulajdonságok:Hűséges, idegenekkel szemben tartozkodó.

2. Ausztrál rövidfarkú pásztorkutya (Stumpy)

Ausztrál rövidfarkú pásztorkutya.

Ezt a kutyafajtát szarvasmarhák terelésére tenyésztették ki, és Ausztráliában leggyakrabban csak stumpy néven emlegetik. Rövid farka szelektív tenyésztés eredménye, melynek célja az volt, hogy olyan terelőkutyát hozzanak létre, amelynek farka nem akad be és sérül meg ha a tüskés ausztrál bozótba is követnie kell a csordát.

A stumpy egy robusztus, rendkívül intelligens kutya, rövid, “hegyes” fülekkel és hosszú lábakkal. Ez a fajta éber és figyelmes, gazdájára minden esetben hallgat és hűséges hozzá, de idegenekkel szemben tartózkodóan viselkedik.

Mivel a stumpy terelőkutyának lett kitenyésztve sok mozgást és mentális stimulációt igényel, hogy boldog és kiegyensúlyozott életet élhessen.

A stumpy kiválóan teljesít a kutyaügyességi, engedelmességi, flyball-, frizbi- és terelőversenyeken is. A fajtának egész életében következetes kiképzésre és aktivitásra van szüksége. Nagyszerű házikedvenc, amely szívesen csatlakozik a családhoz minden kültéri tevékenységben.

Ez a fajta nem alkalmas a nagyvárosi lakásban való tartásra, mivel a stumpy-nak térre van szüksége a szabad szaladgáláshoz. Mindenképpen csak olyanok válasszák, akik maguk is aktív életmódot folytatnak.

Méret:Közepes testű
Súly:16-23 kg
Várható élettartam:12-15 év
Tulajdonságok:Intelligens, engedelmes, merész.

3. Ausztrál kelpie

Ausztrál kelpie.

Az ausztrál kelpie vagy egyszerűen csak kelpie egy közepes méretű juhászkutya, amelyet a világ minden táján használnak juhok, szarvasmarhák, kecskék és más haszonállatok terelésére.

A kelpie egy nagy energiájú, intelligens és független fajta, amelynek veleszületett képessége, hogy különösebb felügyelet nélkül is kiválóan tereli a rábízott nyájat. Nagyszerűen alkalmazkodik a kánikulához és a hideg időhöz is, ezért a világ legtöbb táján kiválóan képes elvégezni munkáját.

Az ausztrál kelpie akkor a legboldogabb, ha van valami feladata. Bár a kelpie egy könnyen idomítható kutyafajta, amely jól reagál a pozitív megerősítésre, az ő esetében is figyelnünk kell arra, hogy megfelelő mennyiségű mozgáshoz jusson.

A fajta számos kutyasportot, kereső- és mentőmunkát is képes ellátni, de rendőrkutyaként és katonai alakulatokban is kiválóan megállja a helyét. Bár a kelpie kevés felügyelet mellett is képes munkáját elvégezni, de szüksége van emberi társaságra és irányításra.

Méret:Közepes testű
Súly:14-20 kg
Várható élettartam:12-15 év
Tulajdonságok:Tanulékony, barátságos, éber.

4. Bull Arab

Bull Arab.
Kép forrása

A bull arabot kifejezetten disznóvadászatra tenyésztették ki a múlt század hetvenes éveiben. Ez a rövid szőrű, izmos kutya nyugodt temperamentummal rendelkezik, rendkívül intelligens és könnyen kiképezhető.

A fajta jól alkalmazható vadászatra és őrzésre is. Független természetű kutyák, amelyek kiegyensúlyozottak és kedvesek gazdáik környezetében. Mivel vaddisznók felkutatására tenyésztették ki, a bull arabot gyakran nevezik ausztrál disznókutyának.

A fajta elsősorban Ausztráliában található meg, ahol ma is munkakutyaként használják vaddisznók vadászatakor és mint farmon tartott házőrző, de egyes intézményekben terápiás kutyaként is alkalmazzák.

Barátságosak az általuk ismert felnőttekkel és gyerekekkel, emiatt nagyszerű családi kutyák lehetnek. Mivel azonban ez a fajta aktív életmódra termett minden nap sok mozgásra van szüksége, hogy boldog és jól nevelt maradjon.

Méret:Nagytestű
Súly:32-50 kg
Várható élettartam:11-14 év
Tulajdonságok:Nyugodt, hűséges, intelligens, gyerekbarát.

5. Koolie

Koolie.

Az ausztrál koolie egy munkakutya, amely a juhok tereléséről és a szarvasmarhák hajtásáról ismert, ezért gyorsasága és állóképessége is kiemelkedő. A kedves természetű fajta odaadóan ragaszkodik gazdáihoz, így nagyszerű családi kedvenccé válhat.

A koolie egy viszonylag fiatalnak számító fajta, mivel kevesebb mint 200 éve létezik és különböző border colliek keresztezéséből jött létre. A fajta a nevét a Németországból Ausztráliába érkező bevándorlóktól kapta, akik nem tudták kiejteni a “collie” szót, és helyette “koolie”-nak nevezték a kutyákat.

Az ausztrál koolie egy félreértett kutyafajta, amelyet gyakran félénknek tartanak, mivel ezek a kutyusok visszafogottan viselkednek ismeretlen emberek közelében. A koolie türelmes, hűséges és odaadó kutya, amely egyformán elkötelezett a munkája és a gazdái iránt.

Ez a fajta egy igazi energiabomba, aki szeret sétálni, futni, tombolni és játszani. A koolie kiváló futótárs, és élvezi a gyors tempójú sétákat, a túrázást, az úszást és más olyan tevékenységeket, amelyek lehetővé teszik számára, hogy égesse a kalóriákat, és megmutassa sebességét, valamint állóképességét.

A koolie nagyszerű kiskedvenc lehet, ha van elég hely, ahol az eb rohangálhat. Ha úgy döntünk, hogy ezt a fajtát válasszuk, nagyon fontos figyelembe vennünk, hogy sok időt kell rájuk szánnunk, hogy mentálisan és fizikailag is megfelelő módon lekössük őket.

Méret:Közepes testű
Súly:15-27 kg
Várható élettartam:13-18 év
Tulajdonságok:Odaadó, hűséges, félénk, aktív.

6. Ausztrál selyemszőrű terrier

Ausztrál selyemszőrű terrier.

Az ausztrál selyemszőrű terrier vagy egyszerűen csak selyemterrier egy kicsi, rövid lábú, éber és aktív terrier. Ez a kiskutya képes kemény és magabiztos lenni, de gazdája társaságában szeretetéhes ölebként viselkedik.

A selyemterrier temperamentumos személyisége mögött szeretetteljes és hűséges, társas életet kedvelő kutya rejlik. Ez a fajta boldogan élhet lakásban is, ha sok mozgást biztosítanak számára. Ha társasházban szeretnénk selyemszőrű terriert tartani vegyük figyelembe, hogy hajlamos az ugatásra, ami esetleg zavarhatja a szomszédokat.

Az ausztrál selyemterrier, egy gyönyörű kiskutya – mint ahogy nevéből is kiderülhet – selymes szőrzettel, amely az emberi hajhoz hasonlóan viselkedik. Bár ez a kutya elegáns megjelenésű és kistestű mégsem fél megvédeni területét vagy gazdáját, és akár a nagyobb kutyákkal is felveszi a harcot, ha úgy érzi, hogy azok behatoltak a területére.

Mint egy igazi terrier, a selyemszőrű terrier is harcias, kitartó és az ugatás mellett az ását is kedveli, ugyanis a terriereket eredetileg föld alatt rejtőző állatok (patkányok, egerek, borzok és rókák) elleni vadászatra tenyésztették ki.

Imádja a vadászatot, és macskák, mókusok, rágcsálók, sőt más kutyák legrosszabb ellensége is lehet. Éppen emiatt sétáltatás közben ajánlott pórázon tartani.

Méret:Kistestű
Súly:3-5 kg
Várható élettartam:12-16 év
Tulajdonságok:Barátságos, területvédő, kíváncsi, játékos.

7. Ausztrál terrier

Ausztrál terrier.

Az ausztrál terrier vagy más néven aussie egy kisméretű, robusztus, magabiztos terrier, amely hosszúkás törzséről ismerhető fel. Ez a kiskutya kiváló házőrző. Ha a szabadban van szeret ásni és minden adandó alkalommal szívesen üldözi a nála kisebb állatokat.

Az aussie számos terrier, köztük a cairn, a dandie dinmont, a norwich, a scottie, a skye és a yorkshire keresztezésének eredménye. Az ausztrál terriert kifejezetten arra tenyésztették ki, hogy félelmet nem ismerő rágcsáló- és kígyóvadász legyen.

Ez a fajta nem szereti, ha elhanyagolják, és gyakorlatilag megköveteli, hogy a család része legyen. Hűséges, kiegyensúlyozott természetű kutya, amely megfelelő kiképzéssel kiváló családi kis kedvenccé válhat.

Az aussie imád játszani és mindenféle szabadtéri kalandba részt venni, ezért, ha emellett a fajta mellett döntünk számoljunk azzal, hogy új kedvencünk igényelni fogja a hosszú sétákat.

Kis méretének és kevésbé vedlő szőrzetének köszönhetően az ausztrál terrier jó választás az aktív életmódot folytató lakásban élők számára.

Méret:Kistestű
Súly:5-7 kg
Várható élettartam:12-14 év
Tulajdonságok:Éber, harcias, családbarát, szeret a központban lenni.

8. Törpe foxterrier

Törpe foxterrier.

A szülőhazájában, Ausztráliában mini foxie néven ismert törpe foxterrier egy kisméretű, munkaterrier, amelyet vadászkutyának és kártevőirtónak tenyésztettek ki.

A törpe foxterrierek unokatestvérük, a foxterrier kisebb testű változatai. Bár méretben és súlyban kisebbek, a mini foxie gyorsabb, mint a foxterrier és több vadász- és üldözőösztön van a vérében.

A mini foxie-k szeretik a kalandokat, bátrak, robbanékonyak és tele vannak energiával. Fontos, hogy ezeket a kutyusokat fiatalon kezdjük betanítani különben nem fognak tudni parancsolni vadászösztönüknek, és minden szőrős kisállatra rátámadnak.

A törpe foxterrier szeret a szabadban lenni, futni, játszani és felfedezni, könnyen kijön a gyerekkel, emiatt (ha tudjuk biztosítani a megfelelő mennyiségű mozgást számára) kiváló házikedvenccé és a család tagjává válhat.

Méret:Kistestű
Súly:3-4 kg
Várható élettartam:12-18 év
Tulajdonságok:Gyerekbarát, tele van energiával, bátor, kíváncsi.

9. Tenterfield terrier

Tenterfield terrier.

A tenterfield terrier a törpe foxterrierekből alakult ki, amelyek a 19. században brit gazdáikkal érkeztek Ausztráliába. Egy bájos, kistestű kutyafajta, amely szeret rohangálni, ugrálni és játszani, így nagyszerű családi kutya válhat belőle.

A tenterfield barátságos, intelligens, extrovertált, alkalmazkodó és kis termete ellenére bátor is. Ez a fajta leginkább nagy udvarokon rohangálva érzi magát igazán jól. Nagy energiája miatt a tenterfield terrier nevelése kihívást jelenthet, de a fajta jól reagál a pozitív megerősítésre.

Ideális olyan aktív gazdik számára, akik szeretnek játszani, sétálni vagy akár kocogni a kutyájukkal. A tenterfield terrier jól érzi magát a szabadban, emiatt kis mérete ellenére nem ideális a lakásban való élethez.

Méret:Kistestű
Súly:3-5 kg
Várható élettartam:12-14 év
Tulajdonságok:Barátságos, intelligens, magabiztos.

10. Ausztrál Labradoodle

A Labradoodle az egyik legbohókásabb ausztrál kutyafajta, mely igen intelligens is.

Az ausztrál labradoodle az 1980-as éveken lett kitenyésztve labrador retrieverek és uszkárok keresztezésével. A tenyésztés célja az volt, hogy létrehozzanak egy olyan fajtát, amely képes vakvezető és egyéb segítő feladatok ellátására, miközben szőrük nem vált ki allergiás reakciót.

A labradoodle egy rendkívül intelligens és barátságos fajta, amely kiváló családi kutyává vállhat. Szeret a figyelem középpontjában lenni, ezért kedveli a kiképzést, ami alatt gyorsan tanul.

Az ausztrál labradoodle-k intelligenciájuk és szelíd természetük miatt nagyszerű terápiás kutyák. Megfelelő kiképzéssel és szocializációval nem jelent számukra problémát, hogy a többi kutyával vagy az őt körülvevő emberekkel is kiválóan kijöjjenek.

Mivel szőre nem vált ki allergiás reakciót, nagyszerű választás lehet azok számára, akik kutyaszőr allergiájuk ellenére is szeretnének kutyust tartani. A labradoodle tartható nagy kerttel rendelkező házban, de kis méretű lakásban is, bár utóbbi esetben törekednünk kell arra, hogy sétával megfelelő mennyiségű mozgást biztosítsunk számukra.

Mielőtt ilyen fajtát választunk vegyük figyelembe, hogy hajlamosak szembetegségre és ízületi panaszokra.

Méret:Közepes testű
Súly:13-20 kg
Várható élettartam:12-14 év
Tulajdonságok:Intelligens, barátságos, bohókás, játékos.

Összegzés

Az ausztrál kutyafajták könnyen betaníthatók és kiváló családi kedvenccé válhatnak, ha megfelelő mennyiségű időt töltünk velük.

Arra azonban figyelnünk kell, hogy ezeknek a fajtáknak kivétel nélkül nagy mozgásigényük van, valamint igénylik a szellemi stimulációt is, ezért csak akkor vállaljunk ilyen kutyákat, ha ezeket a feltételeket biztosítani tudjuk számukra.

Ha mi magunk is aktív életet élünk, és hosszú sétáinkhoz, vagy kocogásainkhoz keresünk társat az ausztrál kutyafajták tökéletesen megfelelhetnek számunkra. De ha inkább egy nyugodt természetű, lustálkodó ölebre van szükségünk, akkor érdemes más kutyafajták közül választanunk.

August 29, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.