Cuki kutyafajták | A 17 legelbűvölőbb kutya a világon

Utoljára frissítve: 2023. July. 23

A cuki kutyafajták imádnivaló kinézetükkel és szeretnivaló természetükkel mindenkit elvarázsolnak. Egyszerűen nem lehet ellenállni nekik!

A kutyaválasztás senki számára sem könnyű feladat. Legyen szó kezdő kutyatartókról vagy tapasztalt gazdikról, számos szempontot kell figyelembe vennünk és mérlegelnünk.

Ezek közül a legfontosabb a kutya aktivitás igénye – vagy energiaszintje -, a taníthatósága, azaz hogy mennyire igényel tapasztalt gazdát, valamint vérmérséklete és személyisége.

Mindezek figyelembevételével nagyobb eséllyel tudjuk a kutyafajták közül a megfelelőt kiválasztani. Azonban ezen tényezők alapján való szűrés után is egy hosszabb listát kapunk majd végeredményként.

A 17 legcukibb kutyafajta

A hozzánk leginkább illő fajták közül sokan a kinézet alapján választanak. Nem is csoda, hiszen a cuki kutyafajták egytől egyig tüneményesek.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük az emberek többsége alapján legcukibbnak tartott kutyákat.

1. Shih tzu

Ciki Shih tzu.

Cuki kinézetét elsősorban méretéhez tekintve igencsak hosszú bundájának köszönheti. Színét tekintve számtalan verzióban előfordulnak: fehér, fekete, szürke és a bézs-barna számos árnyalatában is. Hosszú lelógó füleivel és gomb szemével igazán aranyos benyomást keltő kutyus.

Természetében elsődlegesen a barátságos és nyitott hozzáállás dominál, emiatt nagyszerűen kijön emberekkel és állatokkal egyaránt. Játékos és jókedvű fajta. Makacs és önfejű tulajdonságától híres, hiszen nehezen viseli, ha akarata nem érvényesül.

Erre mindenképpen oda kell figyelni a nevelése során, különben könnyen a gazdi fejére nőhet. Mindenképp szükséges a megfelelő tapasztalat, valamint a következetes nevelés fenntartása. Ezek megléte esetében egy kedves és igazán barátságos társat kapunk, aki nagyra értékeli a gazdával töltött időt.

2. Yorkshiere terrier

Imádnivaló Yorkshiere terrier.

Kinézete és személyisége viszonylag nagy kontrasztban állnak egymással. Bájos kinézetét fekete szemeinek, kis felálló füleinek és hosszú bundájának köszönheti. Színét tekintve a kékes szürke és az aranybarna váltakozik bundájában.

A cuki kutyafajtához azonban egy igencsak bátor és öntudatos személyiség társul. Magabiztossága miatt sokszor nagyobbnak érzi magát a valóságnál, főleg más kutyákkal való találkozáskor, ilyenkor harsányan ugat.

Erre érdemes odafigyelni a nevelése során. A határozott és következetes tréning esetén azonban ennek a fajtának a nagyszerű oldala kerül előtérbe. Azaz egy intelligens és aktív kutyát kapunk, aki igényli a tanulást és a különböző fizikai elfoglaltságokat.

Mindezekkel együtt egy hűséges és családjához ragaszkodó fajta, akit sok gazdi szinte mindenhová magával visz.

3. Pomerániai törpespicc

Cukimuki Pomerániai törpespicc.

A pomerániai törpespicc igazán egyedi megjelenésű kutyus. Bundája dús és vattához hasonlító finomságú, mely feje körül gallérszerű keretet képez. Felálló háromszög fülei és gombokhoz hasonlító szemei által méltán került fel a cuki kutyák közé.

Személyiégben sok hasonlóságot mutat az előző fajtával, hiszen itt is egy öntudatos, méretét néha túlbecsülő fajtáról van szó. Mindez kimondottan gyakran jöhet elő más kutyákkal való találkozáskor. Ettől független vidám és barátságos természet, aki jól kijön másokkal. Igazán aktív és érdeklődő, minden új kalandra nyitott cuki kutyafajta.

4. Papillon

Aranyos Papillon.

A papillon talán az egyik legegyedibb és legcukibb kutyafaja a világon. Kis méretéhez viszonyított kimondottan nagy, hosszú szőrrel borított fülei pillangóhoz hasonló összhatást adnak ennek a kutyának. Mindez igazán cuki kutyává teszi. Ehhez hozzájárul apró termete és kecses kiállása, valamint selymes hosszú bundája is.

Azonban nem csak kinézete miatt került fel a listára, hanem bizony személyisége is hozzájárult ezen hírnevéhez. Igazán barátságos és kedves jellem, nagyon nyitottan áll hozzá idegenekhez és más kutyákhoz is. Ezzel együtt gyors és magabiztos, szívesen és gyorsan tanul.

Aktívabb gazdik mellé ajánlott, akik több időt tudnak szentelni a fizikai aktivitás, valamint a tréning számára.

Összességében kezdő gazdik számára is jó választás lehet, hiszen nagyon ragaszkodó és könnyen kezelhető fajta.

5. Ausztrál juhászkutya

Cukcsi Ausztrál juhászkutya.

Az ausztrál juhászkutya az elmúlt 2-3 évben elképesztően népszerűvé vált a kutyások körében. Ez nem meglepő, hiszen okos pofija és gyönyörű, egyedi bundája miatt az egyik legszebb kutyafajta.

Hosszabb, néha hullámos bundája számtalan színváltozatban előfordul. Az alapszínek azonban minden esetben a fekete, fehér, márványos vörös és kék, valamint szürke és bézs. Az egyedi, cuki kinézetét a kék és borostyán szemszín tovább erősíti.

Személyiségében és viselkedésében juhászkutya múltja a leginkább meghatározó. A többi juhászkutyához hasonlóan kitartó, nevelést és aktivitást igénylő és éber fajta. Olyan gazdik számára ajánlott, akik idejük jelentős részét tudják kutyájuk képzésére, sétákra, és egyéb kutyás sportokra fordítani.

A megfelelő idő ráfordításával szinte bármire képezhető, hiszen igazán könnyen tanítható és intelligens kutya.

6. Francia bulldog

Tündibündi Francia bulldog.

A francia bulldog zabálnivaló aranypofa. Ráncos pofijával, nagy felálló füleivel és szép sötétbarna szemeivel sokak szívébe belopta magát.

Azonban cuki jellegét elsősorban személyiségének köszönheti, ugyanis kimondottan hízelgő és elképesztően barátságos. Általánosságban vidám természetű és emberközpontú fajta, amely nagyra értékeli a gazdájával és családdal töltött időt.

Gyerekekbarát kutya, sőt, más kutyák, egyéb háziállatok és macskák mellett is bátran tartható, ugyanis türelmesek és erős vadászösztön hiányában mindennel és mindenkivel nagyszerűen kijönnek.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy nevelése során ne igényelne tapasztalatot és következetességet. Ez ugyanis kiemelten fontos ezen fajta számára.

Kinézetét tekintve kis termetű, tömzsi és zömök fajta. Szőre rövid és sűrű, legtöbbször fekete, bézs vagy barna színekben fordul elő.

7. Tacskó

Aranyos tacskó, az egyik legszebb a cuki kutyafajták közül.

A tacskó vitathatatlanul az egyik legélénkebb a cuki kutyafajták listájában. Kinézete igazán egyedi, hosszú testéhez ugyanis mókásan rövid lábak társulnak, hosszúkás fejét pedig hosszú és lelógó fülek keretezik.

Bundáját tekintve szinte végtelen verzióban található meg, hiszen rövid, hosszú és drótszőrű változatokban és számtalan színárnyalatban is előfordulnak.

Viselkedését elsődlegesen vadászösztöne határozza meg. Nem véletlenül van a kis kutya, nagy öntudat mondás a tacskók személyiségéről. Agresszió nem jellemző rájuk, azonban magas öntudatuk nagy önállósággal és makacs hajlammal társul.

Ezért nagyon fontos, hogy gazdájuk következetesen és határozottan nevelje ezt a fajtát, már egészen kölyök kortól elkezdve. Ennek hiányában ugyanis tacskónk könnyen megkérdőjelezheti majd a falkavezér személyét.

8. Pembroke Welsh Corgi

Pembroke Welsh Corgi: az egyik legkedvesebb és legszeretetre méltóbb a cuki kutafajták között is.

A királynő kedvenc kutyája sokunk nagy kedvence, hiszen kimondottan a cuki kutyafajták közé tartozik. Jellegzetes, testéhez viszonyított rövid lábai és nagy felálló fülei igazán aranyos összhatást eredményeznek. Bundája rövid és sűrű, általában a bézses-barnás szín keveredik a fehér részekkel.

Magabiztos és kimondottan aktív kutya, amely igényli a változatos aktivitásokat. A különböző kutyasportok vagy az agility nagyszerűen tudják kielégíteni igényeit.

Nevelés szempontjából fontos tudni, hogy néha öntudatosabb, önállóbb hozzáállást tud mutatni. Emiatt fontos a türelmes és következetes hozzáállás, valamint a korai szocializáció is. Utóbbi kiemelten fontos, hogy elkerüljük a más kutyákkal szembeni nem megfelelő viselkedést, konfrontációt.

9. Máltai selyemkutya

Máltai selyemkutya portré.

Igazán cuki kutyafajta, amely hófehér bundájával, sötét gomb szemeivel és fekete orrával bárkit azonnal elbűvöl. 5 kilogrammos súlyával a kistestű kutyafajtákhoz tartozik. Hosszú egyenes bundával és lelógó fülekkel rendelkezik.

Nem csak külleme, hanem személyisége miatt is kiérdemelte helyét a listán. Vidám és nyitott, játékos és aktív kutyafajta.

Habár idegenekkel szemben kissé bizalmatlan tud lenni, gazdájához nagyon ragaszkodó, emiatt hosszabb időre nem is ajánlott egyedül hagyni, mivel hajlamos a szeparációs szorongásra.

Odaadó szeretete és intelligenciája miatt igazán könnyen nevelhető, problémamentes fajta, amely kezdő kutyatartók számára is tökéletes választássá teszi. Számtalan aktivitással lefoglalható, legyen szó hosszú sétákról, labdázásról, vagy klikkeres képzésről.

Mindezek mellett azonban a kanapén töltött időt is nagyon szereti, tehát kevésbé aktív gazdik számára sem teljesíthetetlen mozgásigénye.

10. Bichon havanese

Elragadó Bichon havanese kölyök.

Kistestű, puha bundás, cuki ábrázatú kutyus, amely sokak nagy kedvence. Mérete viszonylag kicsi, 5-7 kilogramm körüli súly jellemzi. Bundája hosszú, egyenes vagy hullámos, enyhén bolyhos. Habár a fehér színű az elterjedt fajta, megtalálható bézs, barna és szürke árnyalatokban is.

Személyiségét tekintve igazán könnyen kezelhető fajta, tehát ideális kezdő kutyatartók számára. Játékos, sosem agresszív, ismeretlenekkel szemben nem bizalmatlan kutya.

Nagyszerűen kijön gyerekekkel, idegenekkel és más kutyákkal is. Kimondottan könnyű nevelni, hiszen szeret gazdájának kedvére tenni.

Energiaigénye közepes, nem igényel extra sportokat és fárasztást. Emiatt a kevésbé aktív gazdik számára is nagyszerű társ lehet. Az egyetlen fontos tényező a választás során az ápolása, bundája ugyanis viszonylag sok gondoskodást igényel.

11. Szamojéd

Szamojéd a legcukibb kutyafajta.

Ez a fajta talán az egyik legcukibb pofival rendelkezik, hiszen szinte állandóan mosolyog. Ez felfelé ívelő szájának köszönhető. Fülei háromszög alakúak és felállóak, melyek szép keretet adnak pofájának. Emellett vastag, puha fehér bundája szintén nagyon ártatlan kinézetet kölcsönöz neki.

Azonban nem csak kinézetét, hanem viselkedését tekintve is cuki fajta. Igazán emberszerető és ragaszkodó fajta, aki igényli és értékeli a gazdájával töltött időt. Idegenekkel és más kutyákkal barátságos, játékos magatartást mutat.

A nevelése során fontos odafigyelni meglepően magas mozgásigényére. Ez azonban tökéletesen ideálissá teszi különböző sportokhoz.

A sok pozitívum mellett érdemes a személyiségének negatív oldalát is ismerni, ez pedig öntudatos és kicsit túlérzékeny jelleme. Ezen tulajdonságokra kiemelten fontos figyelembe venni a nevelése során, hiszen a kedves szavak hiányában előjöhet makacs és nehezebben nevelhető oldala.

12. Bichon frisé

Cuki Bichon frisé.

A kicsi és fehér szőrcsomóra hasonlító kutya méltán került a legcukibb kutyafajták közé. Leginkább egy puha felhőre hasonlít, mely puha és hullámos, világítóan fehér bundájának köszönhet. Mindezzel tökéletes kontrasztban van fekete gombszeme és fekete orra.

A bichon havanese és a máltai selyemkutyához hasonlóan élénk és barátságos, nyitott és vidám fajtáról beszélünk. Cuki jelzőjét tehát korántsem csak kinézetével vívta ki magának. Mindenek előtt a gazdival töltött időt és a szeretgetést értékeli, hiszen nagyon ragaszkodó és szeretetéhes kutya.

Egyetlen viselkedésére kell csak odafigyelni, a néha túlzottan éber és temperamentumos viselkedése – az agresszió azonban távol áll tőle. Összességében ideális társ a kevésbé aktívak, valamint a gyerekesek számára is, továbbá nagyobb tapasztalatot sem igényel nevelésük.

13. Mopsz

Édi Mopsz.

A mopsz kicsit vicces, ennivaló kinézetével igazán népszerű a kistestű kutyák között. Turcsi orra és ráncos homloka, valamint fekete gomb szemei sokakat elbűvölnek.

Maximum 9 kilogrammos súlyukhoz tömzsi test és rövidebb lábak társulnak. Bundája rövid és sűrű, szürke, fekete, barna színekben jellemző.

Személyiségét tekintve játékos és aktív fajta, amely ideális különböző ügyességi játékokhoz is. Mindemellett azonban értékeli a kanapén töltött semmittevést, tehát lustább gazdik mellé kis lakásba is tökéletes választás lehet.

Nem csak gazdájával, hanem ismeretlenekkel és más kutyákkal is nagyon jól kijön, hiszen alapvetően nyitott és barátságos módon közelít mindenkihez. Azonban semmi nem írja felül gazdájához való kötődését és szeretetét.

14. Beagle

Beagle kölyök.

Azt gondolom, hogy egy kölyök beagle sötét szemei és nagy lelógó fülei mindenkit levesznek lábukról. Közepes termetű trikolor kutyafajta, 10-15 kilogramm körüli. Bundája rövid és fényes, leggyakrabban a barna-fehér kombinációban található meg.

Ez a nagyon cuki kutya igazán barátságos és aktív természet. Kimondottan intelligens, emiatt számtalan aktivitás megfelelő lehet számára: agility, séta, intelligencia játékok. Pozitív tulajdonsága, hogy nagyon jól kijön fajtársaival, valamint nagyobb családokban is kimondottan jól érzi magát.

Nevelését tekintve a nehézségek vadászösztönéből erednek. Emiatt ugyanis időnként túlzottan önállóvá válhat, valamint nem megfelelően határozott gazda mellett megpróbálhatja átvenni a falkavezér szerepet.

Amennyiben azonban határozottan és következetesen neveljük, igazán hűséges és tanulékony társat kapunk személyében.

15. Cavalier King Charles spániel

Zabálnivaló Cavalier King Charles spániel.

Hosszú, lelógó fülek, sötétbarna szem és fekete orr – ártatlan pofijával sokak kedvence a Cavalier King Charles spániel. Kis méretű kutya, hosszú, gyakran hullámos bundával, amely általában a fehér, barna és fekete színek kombinációját mutatja.

Ez a fajta sem véletlenül került fel a legcukibb kutyafajták listájára. Elképesztően barátságos természete miatt nagyszerűen jön ki emberekkel – legyen szó kicsikről vagy nagyokról – valamint kutyákkal és más háziállatokkal is.

Mellette biztosan nem kell féltenünk kisgyermekünket vagy macskánkat! Szereti a gazdájával töltött időt, nyugodt fajta. Viszonylag könnyen nevelhető.

Képzése során egyedül néha előtörő vadászösztönére kell majd odafigyelni a gazdiknak, mivel ez néha önállósíthatja ezt a fajtát. Összességében azonban egy igazán tündéri és könnyen kezelhető fajta.

16. Labrador retriever

Labrador retriever kölyök kutyus.

Az egyik legismertebb munka- és segítőkutya. Munkakutyaként nagyszerű fajta, amely magas intelligenciájának és könnyen képezhető tulajdonságának köszönhető. Azonban az is nagy szerepet játszik ezen a területen mutatott sikerében, hogy kimondottan barátságos, nyugodt és alkalmazkodó jellem.

Mivel igazán emberközpontú kutya, emiatt ideális lehet kisgyerekesek, nagy családok mellé is. Idegenekkel és más kutyákkal nagyon jól kijön.

A fentiek mellett azonban kereső és mentőkutyaként is megállja helyét. Tartása során fontos nagy figyelmet fordítani kiemelten magas energiaigényének, tehát a napi többszöri séta elengedhetetlen számára.

Közepesen nagy méretű fajta, 55-65 centiméteres marmagasság és 25-35 kilogrammos súly jellemzi. Bundája rövid és sűrű, legtöbbször krémszínű, sötétbarna vagy csokoládé, valamint fekete.

17. Border collie

Csodaszép Border collie.

A border collie az egyik legnépszerűbb kutya az elmúlt években, amely aranyos kinézetének és kiemelkedő intelligenciájának tudható be.

Külsejét tekintve közepesen hosszú bunda jellemzi, amely leggyakrabban a fekete-fehér színkombinációban található meg. Sötétbarna szemei és felálló, enyhén előre konyuló fülei nagyon cuki ábrázatot kölcsönöz neki. Közepes méretű, átlagsúlya nem igazán haladja meg a 20 kilogrammot.

Juhászkutya múltja a mai napig meghatározza személyiségét: elképesztő munka igénye van, önálló és néha kissé szabadelvű. Mindezek fontosak a fajtaválasztáskor, ugyanis ez a kutya bizony nem ajánlott kezdő gazdiknak.

Nem csak magas energiaigényét nehéz kielégíteni, hanem egészen pontosan a munka iránti igényét kielégítő feladatok megtalálása a kihívás. Különböző sportokhoz, és főleg agilityhez tökéletesen alkalmas fajta, melyet megfelelő tapasztalattal szinte bármire meg lehet tanítani.

Összegzés

A cuki kutyafajták listája jól szemlélteti, hogy van miből választani, ha egy elragadó kutyusra vágyunk.

Ugyan többségük a kistermetű fajták közül került ki, a közepes és nagytestű kutyák közül is akadnak igazán elbűvölő kutyák.

Többségük pedig bizony nem csak kinézetével, hanem egyedi és szeretetteljes személyiségével is erősíti a pozitív megítélést.

2023. January 28.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.