Minden, amit tudnod kell a fehér yorkikról

Fehér Yorki

A tiszta fehér yorki már-már mítosznak tűnhet, hiszen olyan ritkának számít. A fajtatiszta yorkik számos szín kombinációban léteznek; barna és fekete vagy ezek keveréke jellemző általában rájuk.

Nagy az esély arra, hogy ha fehér színűvel találkozunk akkor az egy yorki és másik fajta keveréke. Cikkünkből most kiderül, hogy mire kell odafigyelni náluk, nevelésüknél, hogy ez a ritka fajta jól érezze magát.

Létezik egyáltalán fajtatiszta fehér yorki?

Sokan biztosan egyből rávágnák, hogy nem. Ugyanis a legtöbb yorki barna, fekete és ezek árnyalataiban pompázik, azonban nem szabad lebecsülni a genetikát.

Sokak szerint az egyetlen módja annak, hogy fajtiszta fehér yorkit kapjunk az az, ha albínóként születik.

Ez egy olyan, az emberek között is ismert génmutáció, amely miatt az adott élőlény nem képes pigmenteket termelni a bőrében. De ez nagyon ritka, hiteles feljegyzés nem is létezik arról, hogy született-e valaha ilyen yorki.

Illetve, ha Parti Yorkiról beszélünk, ami képes fehér szőrt termelni, de viszonylag ritka, hogy teljesen fehér állat jöjjön létre.

A kutyáknál olyan 6 hónapos koruk körül indul el a kölyök szőrzet átalakulása felnőtt szőrzetté, így csak ezt követően lehetünk biztosak abban, hogy végül is milyen szőrzetű yorkink is van.

Természetesen módon tehát igazi fehér yorkira kevés az esély, sokkal inkább krém vagy ahhoz hasonló árnyalat lehetséges.

Milyen géntípusok szabályozzák a kutya bundájának színét? :

  • Merle gén
  • Piebald gén
  • Vörös gén
  • Parti gén

Ezek befolyásolhatják, hogy végül milyen árnyalatú szőrzettel születik majd az adott kutya.

Hogyan viselkednek a fehér yorkshire terrierek?

Pontosan ugyan úgy viselkednek, mint bármely más yorki. Egyedüli tényező a környezet és hogy milyen nevelést kap otthon.

Mire figyeljünk, ha fehér yorkit akarnak eladni nekünk?

Sajnos, számos tenyésztő számára inkább a pénz a fontos, mint egészsége. Ezért fokozottan oda kell figyelni, ha fehér bundájú yorkit látunk.

Ugyanis egy nem megfelelő, és hozzáértő tenyésztésből született állat számos egészségügyi problémával születhet. Ha nagyon szeretnénk világos szőrzetű yorkit, akkor inkább a már említett Parti Yorkies irányába menjünk el.

A legtöbb fehérként árult yorki keverék

Egy nem megfelelő tenyésztésből született yorkinak nem csak az egészségi állapotán látszik ez meg, de sokszor a viselkedésén, temperamentumán is.

Ez a fajta ugyanis a legtöbbször intelligens, lelkes és ragaszkodó. Ami a betegségeket illeti, ezeknél az állatoknál sokszor jelenik meg szemprobléma, vagy vakság, esetleg süketség az egyik vagy mindkét fülre, illetve szőr és bőrproblémák, valamint korai elhalálozás.

Ahhoz, hogy ki tudjuk szűrni a kontár tenyésztőket, kérjük el vásárlás előtt, mind a két szülő genetikai vizsgálatáról készült papírokat, oltási igazolásokat, ugyanis ennek készülnie kell, ha valós szakemberről beszélünk.

Milyen ápolást igényel a fehér yorki?

Egy fontos kérdés, hogy szükséges-e különleges ápolás egy fehér yorki esetében. Nem csak a fehér, de az összes yorkinál-főleg, ha esetleg bemutatóra is szeretnéd vinni- nagy hangsúlyt kell fektetni a szőrzet karbantartására, ugyanis az nagyon kényes.

Nagy figyelmet kell szentelni annak tisztántartására, fésülésére. Különösen figyeljünk az arc és fül szőrzetre, ugyanis, ha túl hosszan hagyjuk vagy nem akadályozzuk meg a szembekerülését, akkor könnyen akadályozhatja a látásban az állatot.

Ha tehetjük, időnként mindenképp vigyük el profi kutyakozmetikushoz, aki teljeskörűen elvégzi a szükséges lépéseket, ami nem csak esztétikai szempontból fontos, de a kutya komfortérzetéhez is hozzájárul.

Ami kifejezetten a fehér, világos bundával rendelkező yorkiknál lehet jellemző, az a bunda barnás elszíneződése lehet, illetve a jóval szembetűnőbb könnyfoltok például.

Kérje ki az állatorvos vagy a kozmetikus véleményét, tanácsát arról, hogyan is kell szakszerűen kezelni egy ilyen színű bundát.

Már léteznek kifejezetten ilyen szőrzetre alkalmas termékek, amelyekkel könnyedén tisztán tarthatjuk a kedvencünket.

Összefoglalás

A fehér yorki nagyon ritka, és a legtöbb esetben nem is fajtatiszta állatról beszélhetünk, bár a genetika sokszor csodákra képes.

Figyeljünk mindig oda, ha tenyésztőtől ilyen színű állatot akarunk vásárolni, mert sokszor beteg, genetikai mutációval született kutyákat árulnak “ritkaság” címszó alatt.

Tartásukkor, akárcsak az összes yorki esetében, figyeljünk különösen oda a szőrzetre. Egy világos színű bundával rendelkező yorkinál minden szennyeződés kétszer olyan feltűnő tud lenni.

Emellett fektessünk nagy hangsúlyt az egészségi állapotára is, hogy időben ki tudjuk szűrni az esetleges betegségeket.

January 30, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.