Francia kutyafajták képekkel és fajtaleírással

Francia kutyafajták képekkel és fajtaleírással

Franciaország a kiváló cukrászdák, az Eiffel torony és a divat országa. Mindezek mellett azt azonban csak kevesen tudják, hogy 57 francia kutyafajtát is ennek a nagyszerű országnak köszönhetünk! A francia kutyafajták mindenféle formában, méretben és szőrzettípussal megtalálhatóak.

Az alábbi listában a legismertebb, legkedveltebb és legkülönlegesebb 15 francia kutyafajtát mutatjuk be.

A 15 legkedveltebb francia kutyafajta

1. Francia bulldog

Francia bulldog kutya az erdőben.

A Francia bulldogok világszerte is a legnépszerűbb kutyafajták között vannak. Ez nem csoda, hiszen nyugodt természetük kiváló játszótárssá teszi őket, még a legkisebb gyerekek számára is.

Kiemelkedő alkalmazkodóképességüknek hála a többi kutyafajtával és megfelelő nevelés esetén még a macskákkal is jól kijönnek.

Zömök termetük ellenére kifejezetten sportosak és a parkban töltött időnek éppen annyira örülnek, mint a kanapén töltött simogatásnak.

Ha ilyen kutyust választunk ne feledkezzünk meg arról, hogy gömbölyű fejük és alacsony kiállásuk miatt nem tudnak úszni, ezért vízparton legyünk kiemelten óvatosak. Szintén egyedi fejformájuk miatt a nyári kánikulában problémát okozhat nekik a légzés, ezért vigyázzunk rájuk, nehogy túlmelegedjenek.

Méret:Kistestű
Súly:8-14 kg
Várható élettartam:12-14 év
Tulajdonságok:Barátságos, nyugodt, játékos, türelmes

2. Papillon

Papillon kutyus a fűben.

A Papillonok a világ legokosabb kutyafajtái közé tartoznak. Intelligenciájuk vetekszik a Labradorokéval és a Rottweilerekével. Véleményünk szerint az egyik legjobb választás a francia kutyafajták közül!

Kisebb méretük miatt sokkal jobban érzik magukat akár egy kis lakásban is. Otthon jellemzően vidám kutyák, akik házőrző feladatokat is el tudnak látni. Gondtalan személyiségük ellenére pedig igazán éberek és kevés dolog kerülheti el a figyelmüket. Jellemzően kiváló jelzőkutyák.

Bár kicsik és puha bundájuk miatt igazi élmény simogatni őket, a dögönyözést nem igazán kedvelik. Ennek ellenére kellemes és játékos személyiségük miatt kiváló társ válhat belőlük.

Méret:Kistestű
Súly:3-4 kg
Várható élettartam:13-16 év
Tulajdonságok:Intelligens, játékos, éber, barátságos

3. Pireneusi juhászkutya

Pireneusi juhászkutya a hegyekben.

Ezek a juhászkutyák Franciaország hegyekkel tarkított nyugati határvidékéről származnak.

Kiváló munkakutyák, ezért képzésünk nem jelenthet igazán komoly kihívást, mégis alaposan át kell gondolnunk, hogy képesek vagyunk-e megfelelő otthont biztosítani egy ilyen kutyusnak, ugyanis rengeteg energiával rendelkeznek és ennek megfelelően mozgásigényük is hatalmas.

Ha energiáik megfelelően le van kötve kiváló házi kedvencek lehetnek, akik megfelelő szocializáció mellett még a kisgyerekekkel is gyengéden bánnak.

Méret:Nagytestű
Súly:55-75 kg
Várható élettartam:10-12 év
Tulajdonságok:Magabiztos, türlelmes, védelmező, bátor

4. Uszkár

Az Uszkár a legokosabb a francia kutyafajták közül.

Az Uszkárok számítanak Franciaország nemzeti kutyafajtájának. Ez nem is csoda hiszen sokoldalúak és a francia kutyafajták közül a legokosabbak, intelligenciában csak a Border colliek előzik meg őket.

Eredeti feladatuk az volt, hogy hogy az elejtett vízimadarakat úszva megkeressék és odaszállítsák gazdájukhoz. Emiatt az úszás ösztöne igazán erős bennük, és mozgásigényük is viszonylag nagy.

Általában kellemes, barátságos személyiségük van, mindemellett azonban büszke természetűek, akik gyakran igazi nemesként viselkednek.

A kutyakiállításokon minden alkalommal garantált a sikerük, amit nem egyszer különleges és viszonylag keveset vedlő szőrüknek köszönhetnek. Ez a bunda nemcsak gyönyörű, de még hipoallergén tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért allergiával küzdő gazdik is tarthatnak Uszkárt.

Méret:Közepes testű
Súly:15-19 kg
Várható élettartam:14-16 év
Tulajdonságok:Intelligens, tanulékony, sértődékeny, bartáságos

5. Törpe uszkár

Toy uszkár.

Az Uszkárok miniatűr változatban is nagyon népszerűek. A kedves, kíváncsi és energetikus kutyák ideális társak lehetnek idősebb gyermekek számára.

A kalandvágyó kutyusok méretük alapján akár ölebek is lehetnének, ennek ellenére viszonylag nagy mozgásigényük van és kifejezetten sok testmozgást igényelnek.

Viselkedésük nagyon emberközpontú, ezért imádják a tréninget és a kiképzést, hiszen ilyenkor nemcsak a figyelem központjában lehetnek, hanem kedveskedhetnek gazdájuknak is. A normál méretű Uszkárokhoz hasonlóan ők is nagyon intelligensek és könnyen nevelhetők.

A Toy uszkár egyik érdekes vonása, hogy bundájuk folyamatosan nő, mégis viszonylag ritkán vedlenek, ezért fontos a gyakori nyírás.

Méret:Kistestű
Súly:5-7 kg
Várható élettartam:14-16 év
Tulajdonságok:Okos, kíváncsi, játékos, energikus

6. Basset hound

Basset hound francia kutyafajta.

Hosszú, lógó füleinek és megnyerő személyiségüknek hála a Basset houndok világszerte a legkeresettebb francia kutyafajták közé tartoznak.

Bár első ránézésre megjelenésük inkább vicces, mint félelmet keltő, a valóságban ezek a kutyák testméretükhöz képest igazán erősek és kitartóak.

Erre a kitartásra szükségük is van, hiszen kiváló szaglásuknak hála kilométereken keresztül képesek prédájukat követni. Ezt a szaglást tovább segítik a nagy fülek, amelyek az orrjárat felé terelik a szagokat.

Bár a terepen kitartóak és makacsok, otthonukba visszavonulva igazán nyugodtak és gyengédek szoktak lenni.

Nemcsak hűségesek, hanem komoly ragaszkodást is tudnak mutatni családtagjaik felé, ezért megfelelő szocializációval kiváló házi kedvenccé válhatnak.

Méret:Közepes testű
Súly:20-30 kg
Várható élettartam:10-12 év
Tulajdonságok:Nyugodt, kitartó, hűséges, lusta

7. Bichon frisé

Bichon frisé kutyus szép bundával.

A kedves és sportos ölebként számontartott Bichon frisé már a Római Birodalom lakói számára is nagyszerű játszótársat jelentett, arisztokrata hölgyek kísérőjeként pedig gyakran megörökítették őket középkori festményeken is.

Dugóhúzó szerűen csavarodó szőrük viszonylag sok ápolást igényel, de ezért cserébe kutyaszépségversenyeken mindig nagy sikert arat az ilyen bunda.

Kicsi termete és öleb volta ellenére nem szabad, hogy megtévesszenek minket ezek a kutyusok: igazi energiabombák tudnak lenni, akiket csak akkor célszerű elvállalni, ha mi magunk is aktív életmódot folytatunk.

Méret:Kistestű
Súly:4-7 kg
Várható élettartam:14-16 év
Tulajdonságok:Kedves, energikus, vidám, harcias

8. Barbet

Barbet kutya a réten.

A Barbet szinte négyzet alakú testfelépítésével, hosszú, lógó farkával és bozontos fejével egészen különleges megjelenést tud biztosítani.

Mivel eredetileg arra lettek kitenyésztve, hogy az elejtett szárnyasokat és egyéb apró vadat a vadászok elé szállítsák nagyon kitartóak és sportosak.

A Barbet esetében egy olyan kutyafajtáról van szó, ami bár általában nyugodt és türelmes mégis nagy mozgásigénye van.

Bár intelligens kutyák, sok kiképzésre és mentális stimulációra van szükségük, ezért a szakértők csak olyan gazdiknak ajánlják őket, akik viszonylag sok szabadidővel rendelkeznek.

Méret:Közepes testű
Súly:15-28 kg
Várható élettartam:13-15 év
Tulajdonságok:Sportos, türelmes, engedelmes, okos

9. Bourbonnais-i vizsla

Bourbonnais vizsla

A Bourbonnais a többi vizslánál sokkal nyugodtabb, ezért kiválóan alkalmasak lehetnek családi kutyának és vadászebnek is. Mindemellett mégiscsak munkakutyákról van szó, akiknek rengeteg mozgásra van szükségük.

Ők is nagyon intelligensek, és ha egyszer megkedvelik gazdájukat minden adandó alkalommal arra fognak törekedni, hogy kedvében járjanak, ezért nagyon jól reagálnak a pozitív megerősítésen alapuló tréningre.

Ha a megfelelő fizikai és mentális stimulációt tudjuk biztosítani egy ilyen vadászkutya számára, akkor szeretetteljes és hűséges családtagra lelünk a Bourbonnais-i vizslában.

Méret:Közepes testű
Súly:18-25 kg
Várható élettartam:10-14 év
Tulajdonságok:Intelligens, hűséges, engedelmes, sportos

10. Francia vizsla

Francia Vizsla.

A pireneusi hegyekből származó Francia vizsla egyike a legkedveltebb vadászkutyáknak. Ha családi kutyaként neveljük őket nagyon nyitottak és emberközpontúak lesznek, sőt még az engedelmességi kiképzésen is kiválóan fognak teljesíteni.

Ha vadászatokra is elkísér minket, akkor sem kell attól tartanunk, hogy hazaviszi az erdőben mutatott vadságot, ugyanis magas intelligenciájuknak hála képesek különbséget tenni a két elvárt viselkedésforma között.

Méret:Közepes testű
Súly:17- 25 kg
Várható élettartam:12-14 év
Tulajdonságok:Tanulékony, barátságos, energikus

11. Porcelánkopó

A Porcelánkopó egy különlegesen szép francia kutyafajta.

A Porcelánkopó egy másik, lenyűgöző megjelenésű vadászkutya Franciaországból. Ha “munkájukat” végzik nem ismernek lehetetlent, de ha otthon, a családi körben pihenhetnek kifejezetten gyengédek és óvatosak még a kisgyerekekkel is.

Mivel nagyon könnyű őket betanítani, akár első kutyának is választhatjuk őket, ugyanis erős vadászösztönük ellenére könnyen megvannak más háziállatokkal is.

Nagyon független állatok, ezért személyiségüket sokan hasonlítják a macskákéhoz, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem veszik jó néven gazdájuk közelségét.

Méret:Közepes testű
Súly:25-28 kg
Várható élettartam:10-12 év
Tulajdonságok:Családbarát, független, tanulékony, éber.

12. Breton spániel

Breton spániel.

A Breton spániel egyike a legügyesebb és legkitartóbb vadászkutyáknak, ezért az egyik legengedelmesebb fajtaként tartják számon a szakértők.

A mindig vidám és jókedvű kutyusok nagyon figyelmesek, és könnyedén olvassák gazdájuk érzelmeit. Elképesztően magas intelligenciájuknak hála képesek szinte azonnal alkalmazkodni a család “kétlábú” tagjainak viselkedéséhez.

A fajta talán egyetlen hátulütője, hogy folyamatos mozgásra és mentális stimulációra van szükségük, különben unalmukban könnyen kárt tehetnek a lakás berendezési tárgyaiban.

Méret:Közepes testű
Súly:14-18 kg
Várható élettartam:12-15 év
Tulajdonságok:Energikus, vidám, intelligens, kitartó

13. Bretagne-i cserszínű griffon

Bretagne-i cserszínű griffon.

Bretagne-i cserszínű griffon nehéz terepen végzett nyomkövetésre lett kitenyésztve. A vadászat mellett ezek a francia kutyák nagyszerű családi háziállatok is lehetnek.

Mindig derűsek és vidámak, miközben a Németjuhászokat is megszégyenítő hűségről tesznek tanúbizonyságot.

A trükkök és az engedelmesség nem jelentenek problémát ezekkel a kutyákkal, mivel nagyon szívesen tesznek eleget a kéréseknek és szeretik boldognak látni gazdájukat.

Barátságos természetük miatt házőrzőnek kevésbé alkalmasak, ugyanis nemegyszer az idegenekkel szemben is inkább kíváncsiak, mintsem agresszívak.

Méret:Közepes testű
Súly:17-21 kg
Várható élettartam:12-15 év
Tulajdonságok:Barátságos, engedelmes, hűséges

14. Francia spániel

Francia spániel.

A Francia spánielek amellett, hogy kiváló vadászkutyák, talán a legnyugodtabb spánielnek számítanak. Emiatt nagyszerűen kijönnek minden más kutyafajtával, sőt még a macskákkal is.

Apró és kifinomult megjelenésük ellenére a vadászatok alkalmával nem maradnak alul teljesítmény szempontjából a nagyobb kutyákkal szemben sem.

Pont ezen előnyös fizikai tulajdonságaik miatt mozgásigényük (a legtöbb vadászatra kitenyésztett kutyához hasonlóan) igen nagy, ezért csak aktív életmódot folytató családoknál fogja jól érezni magát.

Méret:Közepes testű
Súly:20-25 kg
Várható élettartam:10-14 év
Tulajdonságok:Sportos, nyugodt, kedves

15. Kis oroszlánkutya

Kis oroszlánkutya, Löwchen.

Az apró ölebek származása a mai napig nem tisztázott német szakértők szerint Németországban lettek kitenyésztve, a francia kutatók pedig a francia származást látják bizonyítottnak.

Ha ezek a kicsi és szeretetteljes kutyák megnyertek minket, készüljünk fel rá, hogy beszerzésük nem lesz olcsó, hiszen a világ egyik legdrágább kutyafajtájáról van szó.

A vidám ölebek meglepő módon kedvelik az aktív időtöltést és a mozgást, de ami a legfontosabb a társaságot is. Nagyon könnyen barátkoznak meg új emberekkel és állatokkal ezért a gyermekes és macskatartó háztartásokba is kiválóan be tudnak illeszkedni.

Kiemelkedő intelligenciájuk miatt a kiképzés sem fog gondot okozni.

Méret:Kistestű
Súly:4-8 kg
Várható élettartam:13-15 év
Tulajdonságok:Barátságos, nyugodt, társaságkedvelő

Összegzés

Mint az talán ebből a rövid felsorolásból is látszik a francia kutyafajták között szinte mindenki megtalálja a hozzá illő társat.

Az ölebek és vadászkutyák között válogatva ne feledkezzünk meg arról, hogy a legintelligensebb fajtának is szüksége van a törődésre és a megfelelő időráfordításra, ezért csak életmódunknak megfelelő kutyát válasszunk.

November 6, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.