Gyerekbarát kutyafajták [A legújabb statisztika szerint]

Gyerekbarát kutyafajták [A legújabb statisztika szerint]

Okos, nyugodt és gyerekbarát kutya után keresgélsz? Meglehet, hogy éppen abban a szituációban vagy, hogy a gyerek rágja a füledet egy kutyusért. Esetleg Te magad szeretnél egyet, viszont kisbabád van és valljuk be, azért nem mindegy, hogy milyen kutya van a gyerek mellett.

Ha egy háztartásban kutyát és gyereket is nevelünk egyszerre, akkor nagyon fontos, hogy a szülő a megfelelő ebet válassza ki, amelyik gyerekcentrikus és bármikor biztonságban hagyhatjuk csemeténkkel. Ebben a cikkünkben segítséget adnunk, hogy milyen gyerekbarát kutyafajták közül érdemes választani.

Vajon milyen kutya a megfelelő gyerekek mellé?

Hogyan választottuk ki, és mi alapján rangsoroltuk a gyerekbarát kutyákat?

Mit kell figyelembe venned, amikor gyerekbarát kutyát keresel?

A legjobb gyerekbarát kutyafajták méret szerint

Melyik kutya nem való gyerek mellé?

Vajon milyen kutya a megfelelő gyerekek mellé?

Vajon milyen kutya a megfelelő gyerekek mellé? A ksitestű kutya nem garancia arra, hogy gyerekbarát lesz.
Azért, mert egy kutya kicsi, még nem lesz gyerekbarát!

Ez több dologtól is függ, mint például a háztartásodban élők összetételétől (gyerek, felnőtt arány) és életmódjától, aktivitásától és magától az ingatlan méretétől is.

Általánosságban elmondható, hogy gyerek mellé olyan kutya való, amelynek szelíd természete, barátságos viselkedése, tanítható természete és jó alkalmazkodóképessége van.

Ilyen tulajdonságokkal persze többféle kutyafajta is rendelkezik, így nem mindig egyszerű eldönteni, hogy melyik lesz a befutó.

Szerencsére van pár módszerünk arra, hogyan lehet szakszerűen összeszoktatni a kutyát a gyerekkel és fordítva. A gyerekbarát kutya neveléséről itt olvashatsz bővebben.

Hogyan választottuk ki, és mi alapján rangsoroltuk a gyerekbarát kutyákat?

Fontos megjegyezni, hogy több évtizedes kutyás tapasztalataink mellett a legújabb kutatásokat is figyelembe vettük. A gyerekbarát kutyák listája és rangsorolása elkészítésében segítségünkre volt az American Temperament Test Society (ATTS) temperamentumtesztje.

Az amerikai non-profit szervezet 1977 óta vizsgálja a kutyák temperamentumát. Miért fontos ez? A temperamentum a kutya eredendő természetére utal. Vagyis hogyan reagál a kutya a különböző ingerekre, mint például: állatokra, hirtelen zajokra, és természetesen gyerekekre.

Az ATTS több tízezer kutyán végzett temperamentumteszteket, ettől független nem minden kutya egyforma. Ennek ellenére remek kiindulópont egy gyerekbarát kutya kiválasztásához.

Mi a DogX-nél úgy gondoljuk, hogy az esetek többségében nem a kutya fajtája a mérvadó. A szerető otthon, a megfelelő kiképzés, szocializáció és kézhezszoktatás, ami által barátságos és kedves családi kutyusunk lehet.

Mit kell figyelembe venned, amikor gyerekbarát kutyát keresel?

Az alábbiakban felsorolok néhány jellemzőt, amit érdemes figyelembe venni a választáskor.

Méret

Mit kell figyelembe venned, amikor gyerekbarát kutyát keresel? Méret!

A kistermetű kutyák törékenyebbek, mint a nagyobb testűek, így elsősorban már nagyobb, érettebb gyerekek mellé valók.

A túl nagyméretű kutya szintén problémás lehet pont a méretéből kifolyólag – akaratlanul is sérülést tud okozni egy kisgyereknek, ha játék közben véletlenül fellöki.

Ettől függetlenül általában mindig a közepes és nagyméretű kutyák a legjobb választás gyerekek mellé, mert ezek bírják a legjobban a gyűrődést. Persze fontos figyelembe venni a házad / lakásod méretét is, mielőtt döntesz.

Energiaszint

Energiaszint fontos a kutya kiválasztásánál.

Egyes kutyák imádnak fel és alá rohangálni, míg más fajták jobban szeretnek a kanapén szenderegni és odabújni a gazdihoz.

Kisebb gyerekek mellé javasolt a nyugodtabb, kisebb energiával rendelkező kutya, a nagyobbak mellé pedig lehet már aktívabb fajtát választani, akivel szuper lesz a kirándulás is.

Temperamentum

Temperamentum.

Ez sem elhanyagolható tulajdonság, hiszen míg egyesek családok bohókásak, vidámak, mások komolyabbak.

Egy tökéletes családi kutya hasonló temperamentummal bír, mint maga a család, ahova kerül – így lesz mindenki vidám és boldog.

Ápolás és gondozás

Ápolás és gondozás.

Abszolút az egyik legfontosabb tényező. Gondolom Neked sem mindegy, hogy a két gyerek ellátása mellett még a kutyát is napi szinten kell ápolni, vagy elegendő hetente ráncba szedni a bundáját.

Éppen ilyen fontos, hogy a két gyerkőccel való foglalatoskodás és a háztartás mellett mennyi időd lesz a kutyával is törődni – sétáltatni, játszani vele, effektíve megfelelően ellátni.

Mindenképpen érdemes „alacsony karbantartási igényű” kutyust választani, ha több gyerek van, vagy nagyon elfoglalt vagy.

A legjobb gyerekbarát kutyafajták méret szerint

Most, hogy már tudod, milyen adottságokra érdemes figyelni, megmutatom, hogy mely fajták valók leginkább gyerek mellé (családi kutyának). Méret szerint kategorizáltam Neked az egyszerűbb áttekinthetőség érdekében. Lássuk!

Kistestű kutyákTacskó, Francia Bulldog, Havanese, Papillon, Spániel, Mopsz.
Közepes testű kutyákBeagle, Uszkár, Vizsla.
Nagytestű kutyákBoxer, Skót-juhász, Golden Retriever, Ír szetter, Labrador Retriever, Újfundlandi.

A fenti táblázatból kiragadom a legjobbnak ítélt fajtákat méret szerint és egy kis extra leírással is segítek Neked a választásban.

Az általunk ajánlott gyerekbarát kutyafajták mellett található szám azt jelenti, hogy a vizsgált egyedek hány pontot értek el (100-ból) az ATTS különböző temperamentumtesztjein.

Legjobb kistestű gyerekbarát kutyafajták

Hosszúszőrű Tacskó – 91,2

Barátságos Hosszúszőrű Tacskó.

Egyre népszerűbb fajta, hiszen kis lakásban is tökéletesen elvan, de a kertet is abszolút be tudja lakni. Nagyon játékos (főleg kiskorában), sok benne a szeretet és ragaszkodás, valamint igen jól taníthatók.

Nem igényelnek túl sok mozgást, de azért a napi szintű séta és játék elengedhetetlen. Gyerekekkel nagyon jól kijönnek, ellenben más kistestű háziállattal nem mindig, hacsak nem tréningezed erre.

Cavalier King Charles Spániel – 85,5

Cavalier King Charles Spániel családbarát kutya.

Nagyon népszerű a gyerekes családok körében és nem véletlenül – hihetetlen mennyiségű szeretet van benne és mindig azon van, hogy lenyűgözze a kis gazdit!

Tökéletesen kijön más emberekkel és állatokkal, mindig barátságos. Ragaszkodó és hűséges, a gazdi kedvéért szinte bármit megtanul.

Nagyon jó választás akár baba, akár olyan gyerkőc mellé, akit tudunk felügyelni, hogy ne nyomja agyon a kutyát, vagy ne húzza a szőrét. Megfelelő gondoskodás mellett sokáig él, bundáját viszont heti szinten érdemes egyszer átkefélni, hogy ne gubancolódjon.

Hosszú fülecskéi miatt felhívom a figyelmedet arra, hogy fürdetés után (vagy bármikor, amikor a kutyus vizes lesz) alaposan szárítsd meg a fülét, mert hajlamos a fülgyulladásra.

Havanese – 81,8

Havanese gyerekbarát kutya lakásba.

Kitűnő gyerekbarát kutya lakásba. Egykoron a kubai elit családok hivatalos kísérőkutyája volt és kifejezetten arra tenyészették, hogy kísérje és felvidítsa a gazdit. Igazán jó választás olyan gyerek mellé, aki már képes kontrollálni az érintése erejét és tudja, hogy nem szabad bántani a kutyát, vagy húzni a szőrét, fülét, farkát.

A Havanese telis tele van szeretettel és játékossággal, nagyon jól tanítható, még trükköket is szívesen megtanul a gazdi kedvéért. Jó sokáig él – amennyiben megfelelően gondját viseled – és nem igényel túl sok mozgást.

Kiváltképp fontos tulajdonsága, hogy bár hosszú a szőre, viszont hipoallergén, ami nagyon ritka! Heti kétszer érdemes átkefélni a bundáját, de ez szerintem belefér. Érdemes megtanítani a gyerkőcnek, hogy miként is kell ápolni a kutya szőrét és ez egy nagyon jó feladat lehet a számára. Megtanulja a gondoskodást, a gyengédséget és mellesleg nagyon szoros barátságot köt az állattal.

Legjobb közepes testű gyerekbarát kutyafajták

Uszkár – 87,2

Gyerekszerető uszkár.

Mindhárom méretét ajánlom gyerekes családoknak, mert az uszkár nagyon barátságos, hűséges, gyerekszerető fajta.

Híres az intelligenciájáról és arról, hogy sok trükköt képes megtanulni – a gyereket teljesen jól le tudja foglalni a kutya trükkökre való tanítgatása. Imádja a gazdáját, mindent elkövet, hogy lenyűgözze.

A szőre szintén teljesen hipoallergén, így allergiások mellé is bátran ajánlott. Baba mellé bármelyik, 1-3 éves mellé a közép és nagy, nagyobb gyerek mellé szintén bármelyik uszkárt ajánlom, de persze fontos, hogy a gyerek tudja, hogy nem húzgáljuk a kutya fülét, farkát, szőrét és nem fekszünk rá / nem nyomorgatjuk agyon.

Magyar Vizsla – 85,2%

Cuki Magyar Vizsla kölyök.

Ezt a fajtát elsősorban azoknak a gyerekes családoknak ajánlom, akik maguk is aktívak, ergo sokat vannak a természetben – kirándulnak, horgásznak, vadásznak, sportolnak.

A Magyar vizsla nagyon aktív és lételeme a mozgás – csak így lesz boldog és egészséges. Ha ezt a mozgást meg tudod neki adni, akkor abszolút ajánlom gyerek mellé, mert a vizsla gyengéd, szelíd, barátságos és játékos és mindig benne van a csínytevésben!

Beagle – 79,7%

A Beagle gyerekbarát kutya.

A Beagle nem véletlenül vezeti a toplistát a legjobb közepes testű fajtáknál, hiszen nyugodt, jó temperamentuma, gyerekbarát természete és jó taníthatósága miatt kiváltképp szeretik a gyerekes családok.

Mérete miatt tökéletesen alkalmas kisebb lakásban is, de házban is jól érzi magát persze. Ez a fajta szereti a társaságot és ezért igen ragaszkodó is, valamint jól kijön más állatokkal.

Érdemes viszont tudni róla, hogy rettentő jó a szaglása és, mint ilyen, hajlamos önfejűen elindulni egy-egy szag irányába. Ha nem figyelsz, pikk-pakk eltűnik szem elől, ha nincs megfelelően tréningelve arra, hogy ne menjen el mellőled, vagy hogy azonnal jöjjön a hívó szavadra.

Rövid szőre nem igényel túlzott ápolást, havi egyszer azért fürdesd meg, a köztes időben pedig hetente 1-2x keféld át a bundáját.

Legjobb nagytestű gyerekbarát kutyafajták

Labrador Retriever – 92,2 és Golden Retriever – 85,6

Golden Retriever gyerekkel.

A Golden és a Labrador az egyik leggyerekbarátabb kutya. Mindkét fajta toronymagasan a legjobb választás szerintem (és sokak szerint) a család számára. A legtürelmesebb fajták a világon, ezért szinte mindenhol a világon terápiás kutyaként használják őket.

Végtelen szeretettel, türelemmel és ragaszkodással viseltetnek a gazdi iránt, nagyon tanulékonyak és hűségesek. Nagy termetük ellenére igen aktívak, imádnak kirándulni a természetben, vagy éppen kocogni a gazdi mellett és igénylik is a napi testmozgást.

Bundájukra azt mondanám, hogy melósabb, mint a rövid szőrű fajtáké, de nem vészes és ha van olyan korú gyerek a  családban, aki ezt a feladatot átvállalja tőled, akkor két legyet üthetsz egy csapásra: a gyerek megtanul gondoskodni egy élőlényről és a kutya is jól érzi magát.

A két fajta híresen jó dada – nagyon gyengédek és védelmezőek a babákkal és pici gyerekekkel, minden lépésüket óvják és figyelik, a nagyobb gyerekekkel pedig imádnak kint rohangálni a kertben.

Boxer – 83,9

Boxer kisgyermekkel.

A magyar családok egyik kedvenc fajtája és nem véletlenül, hiszen gyerekbarát és egyben házőrző kutya. A Boxer türelmes, barátságos és emellett védelmező is egyben, jó választás gyerek mellé.

Jól taníthatóak, sok bennük a szeretet és tökéletesen kijönnek más háziállatokkal is. Rövid bundájuk nem igényel túlzott ápolást, heti egyszer keféld át és havi egyszer (vagy, ha koszos lesz) fürdesd meg.

Mivel ez a fajta elég aktív, olyan gyerekek mellé ajánlom, akik szintén aktívak – a Boxer tökéletes futópartner mindenki számára, mivel imád nagyokat futni, vagy sétálni. Ezt azért tartsd a fejedben, amikor döntesz.

Skót-juhász (Collie) – 80,8

Skót-juhász (Collie).

Ez a fajta teljesen család-orientált és kifejezetten imádja a gyerekeket. Nagyon jó választás bármilyen korú gyerek mellé.

Természete szelíd és gyengéd, viselkedése pedig visszafogott, bár gyerekekkel teljesen másképp viselkedik, mint felnőttekkel – őket szeretet-cunamival árasztja el.

Többgyermekes családba is való, mivel elég jól bírja a gyűrődést és kifejezetten sok az energiája. Ebből kifolyólag viszont – ha nincs, aki lefoglalja – Neked kell gondoskodni arról, hogy napi szinten kifutkározza és kitombolja magát.

Bundája kissé melós, mert heti 2-3 kefélést, havi szinten fürdetést (amennyiben koszos lesz, úgy persze előbb), rendszeres szőrápolást (kutyakozmetikushoz járást) igényel, ezt érdemes észben tartanod.

Melyik kutya NEM való gyerek mellé?

Most, hogy már tudod, melyek a legajánlottabb gyerekbarát kutyák, nézzük meg, hogy milyen kutyafajtát kerülj el messziről, ha gyereked van.

Habár minden kutyafaja szocializálható és nevelhető a megfelelő gazda (vagy iskola) által, vannak olyan fajták, amelyeket nem érdemes gyerek mellé venni, mert akár baj is lehet.

Pontosan tudom, hogy a kutya viselkedése nagyban tükrözi a gazda természetét és, hogy bármilyen fajtájú kutyát meg lehet nevelni. Én mégis azt javaslom, hogy baba, vagy pici gyerek mellé válassz a fenti kutyafajtákból!

Ha a gyerek tinédzser, akkor természetesen minden gond nélkül lehet olyan kutyátok is, amelyik az alábbi listában szerepel.

Lássuk ezeket a fajtákat!

Weimari vizsla

Weimari vizsla nem való pici gyermek mellé.

Mily meglepő, ugye? Ez a fajta teljesen más személyiségi jegyekkel bír, mint a Magyar vizsla és, mint ilyen, nem feltétlen való olyan családba, ahol pici gyerek van.

A Weimari vizslát kifejezetten nagytestű vadak elejtésére tenyésztették és egy 10 éves kor alatti gyerek méretében tökéletesen megfelel a prédaállat méretének. Természetesen nem azt mondom, hogy a kutya levadássza a gyereket, de benne van a pakliban, hogy odakap játék közben.

Emellett ez a fajta elég durván tud játszani, így már csak a játék is potenciálisan veszélyes egy kisgyerekkel szemben. A Weimari egyébként is csak olyan gazdinak ajánlott, aki képes kordában taratani az erős, önfejű személyiségét és a többórás sétákat a napi rutin részévé képes tenni.

Csivava

Csivava mérges a gyerekre.

Sokan azt gondolják – tévesen -, hogy ez a kis fajta tökéletes választás lehet gyerekek mellé, hiszen játékos, imád bohóckodni, de el kell, hogy szomorítsalak. Pont az ellenkezője az igaz!

Az apró méretéből adódóan ez a fajta úgy tudja „megvédeni” magát, hogy harap és valljuk be, hogy egy gyerek sok olyan dolgot csinál egy kutyával, ami a kutya részéről sok türelmet igényel.

A Csivavák ezen túl szeretik, ha megvan a saját kis személyes terük, egy gyerek pedig ezt még nem tudja tisztelni, abból pedig gond van.

Akita

Akita nem szereti a ricsajt és az idegen gyerekeket.

Az Akita hihetetlenül hűséges és barátságos a családjához, ellenben nem tűri jól az idegenek látogatását. Miért? Iszonyatosan védelmezőek és pont ebből lehet a baj – ha idegen gyerekek játszanak a falka tagjaival, azt nehezen viseli és, esetleg rájuk ront, vagy odakaphat.

Az Akitát őrkutyának tenyésztették és ez az ösztön máig nagyon erős benne. Nem szereti azt sem, ha hangoskodás, vagy kiabálás van. Arra is ösztönösen védelmező jelleggel lép fel idegenekkel szemben, hiába csak játszanak a gyerekek.

Szibériai Husky

Husky fogakkal.

Tudom, hogy sokak álma egy ilyen gyönyörűséges kutya, de több minden is ellene szól, ha gyerek mellé szeretnéd.

Ez a fajta nagyon aktív és arra lett tenyésztve, hogy zord körülmények között is helyt álljon. Ebből adódóan játszani sem tud szépen és még egy jól nevelt Husky is okozhat akaratlanul komoly sérülést egy pici gyereknek.

Nagyon önfejűek és önálló döntéseket hoznak. Arra tenyésztették őket, hogy szánhúzáskor önhatalmúlag tudják eldönteni, hogy merre biztonságos a jég / hó. Ebből adódóan nem egyszerű tanítani őket, ha nem vagy abszolút Alfa-jellem.

Farkastól örökölt ösztöneik igen erősek és, mint ilyen, egy baba, vagy pici gyerek könnyedén felkeltheti benne a prédaösztönt sírással, vagy kiszámíthatatlan, hirtelen mozgással. Mindenképp azt ajánlom, hogy az ilyen fajtájú kutyus vásárlásával (vagy örökbefogadásával) várd meg, amíg a gyerek legalább tinédzser lesz.

Alaszkai Malamut

Alaszkai Malamut a fúben.

A farkas és a Malamut a legnagyobb DNS egyezést mutatja. Hasonlóképp a Huskyhoz nem ajánlott gyerek mellé, mivel a farkashoz hasonló ösztönökkel rendelkezik.

Ez a fajta igen durván játszik, nehéz tanítani és nem igen viseli el a pórázon való sétáltatást. Potenciális veszélyt okozhat, ha gyerek sétáltatja, hiszen ráugorhat vagy elránthatja.

Shih Tzu

Shih Tzu-t 6 évesnél idősebb gyerek mellé válassz.

Ismét egy kistestű kutyafajta, amiről sokan azt gondolják, hogy gyereknek való, de nem.

Tévedés ne essék, nem azért, mert nem szereti a gyerekeket, hanem azért, mert állandóan láb alatt van – ilyen a természete. Ez pedig potenciális veszélyt jelent a gyerekre nézve, mert szinte biztos, hogy átesik / megbotlik a kutyában, sérülést okozva magának és kutyának is.

A Shih Tzu imád a figyelem középpontjában lenni és ezért képes szinte állandóan zaklatni a gazdit. A láb körül sündörög és, ha nem figyelsz rá, akkor addig ugrál rád, amíg el nem éri a célját és rá nem figyelsz.

Azt mondom, hogy egy ilyen kutyust csak 6 évesnél idősebb gyerek mellé válassz.

Összegzés

Egy gyerekbarát kutya mellett a szülő nyugodtabban meri egyedül hagyni gyermekét, nem kell attól félnie, hogy nem várt esemény következik be. Az eb nyugodtan fogja tűrni a ricsajt, a rohangálást és azt is, ha esetleg nem gyengéden nyúlnak hozzá.

Az mindig egy extra boldogság, ha a családhoz egy négylábú barát érkezik és a gyerekek ilyenkor kicsattannak a boldogságtól.

Neked arra kell csak figyelned, hogy olyan kutyafajták közül válassz gyermekeid mellé, amelyek kifejezetten családi kutyának vannak titulálva a sok évszázados tapasztalatok alapján.

Ha így teszel, biztos lehetsz benne, hogy mind a kutya, mind gyermekeid vidámak és kiegyensúlyozottak lesznek, ez pedig Rád is jó hatással lesz, hiszen nem kell amiatt aggódnod, hogy a nem megfelelő fajtájú kutyus esetleg problémás lesz a gyerekkel.

June 24, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.