Melyik kutya birja a hideget? | Hidegtűrő kutyafajták

Melyik kutya birja a hideget Hidegtűrő kutyafajták

A hidegtűrő kutyafajták úgy lettek kitenyésztve, hogy jobban bírják a zord időjárást és az azzal járó kellemetlenségeket, mint a többi kutyafajta. Ezeknek a kutyáknak általában kifejezetten vastag, jól szigetelő, dupla rétegű bundájuk van. A bozontos farkuk pedig arra szolgál, hogy összegömbölyödött testhelyzetben maguk köré tekerve megtartsa a kutya által termelt hőt és így melegen tartsa az állatot.

A hidegtűrő kutyafajták tappancsa kifejezetten nagynak mondható és hó-lepergető szőrréteggel fedett, valamint a fülük általában kicsi, amely a fagyási sérülések megelőzését szolgálja. A legtöbb hidegtűrő kutya nagytestű, de azért akadnak kisebb testűek is, amelyek szintén jól bírják a hideg időjárást.

Ezeknek a kutyáknak rettentő sok mozgásra van szükségük, hogy jó erőben maradhassanak. Amennyiben az alábbi kutyákban gondolkodsz, erre készülj fel.

Természetesen az ilyen kutyákat nagyrészt kint lehet tartani télen is – amennyiben nincs extrém hideg – egy száraz, a kutya méretének megfelelő házikóban. Viszont jó tudni, hogy hidegtűrő kutyának sem elegendő az, ha csak a kertben grasszál – kemény fizikai aktivitásra van szükségük, mivel nehéz munkára lettek tenyésztve. (Értsd: napi szintű szánhúzás, vadászat, csordaterelés és felvigyázás, stb.)

Ismerd meg a legjobb 21 hidegtűrő kutyafajtát!

Kistestű kutyafajták, amelyek jól bírják a hideget

Közepes testű kutyafajták, amelyek jól bírják a hideget

Nagytestű kutyafajták, amelyek jól bírják a hideget

Biztonság

Habár ezek a kutyusok nagyon jól bírják a hideget, a havat és a ködös-esős időjárást is, mindenképpen fontos, hogy mindig biztosíts nekik egy meleg, száraz helyet, ahova visszahúzódhatnak, ha úgy érzik, hogy szükséges.

Mindig legyen elérhető számukra megfelelő minőségű, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, kalóriadús táplálék és friss, langyos víz.

A napi sétáltatás és kemény fizikai munka közben gyakran ellenőrizd le a tappancsukat, hogy nem fagyott-e be és kerüld el a felsózott járdákon való sétáltatást!

Az a tény, hogy kifejezetten hideg időjárásban való kemény munkára lettek tenyészve, nem jelenti azt, hogy mindent el tudnak viselni. Tehát ha a hőmérséklet télen eléri a -7-10 Celsius fokot, engedd be a fűtött garázsba, vagy a házba éjszakára.

Mely kutyafajtákat nem javasolt kint tartani?

Mely kutyafajtákat nem javasolt kint tartani. Yorkshire terrier nem bírja a hideget.

Habár ez a cikk leginkább arról szól, hogy melyek a legjobb hidegtűrő kutyafajták, fontos megjegyezni, hogy amennyiben az a terved, hogy kinti kutyád legyen, akkor semmiképpen ne gondolkozz mini és kistermetű kutyákban!

A kistermetű kutyák szőre ugyanis sokkal vékonyabb, ritkásabb, mint a hidegtűrő kutyák bundája és tappancsukon sincs szőrzet, amely lepergetné a havat és melegen tartaná a lábukat.

Kifejezetten nem viselik jól a hideget az alábbi kutyafajták:

  • Yorki
  • Csivava
  • Mopsz
  • Francia bulldog
  • Boxer
  • Agár
  • Német dog

Semmiképp ne tartsd kint őket télen (de még ősszel sem)!

Kistestű hidegtűrő kutyafajták

Bár a felsorolt kutyafajták nem a legkisebb testűek, de mégis a hidegtűrő fajták közül a legkisebb méretűek.

1. Amerikai Eszkimó kutya

Amerikai Eszkimó kutya.

Elsősorban a gyönyörű, hófehér bundájukról és kiemelkedő ragaszkodásukról ismertek. Ez a fajta nagyjából 6000 éves múltra tekint vissza és egy tőről fakad a Német Spitz fajtával.

A kifejezetten vastag és sűrű, levegős bundájuk tökéletesen megvédi őket a hideg időjárástól. Az eszkimó kutya nagyon okos és barátságos másokkal, amennyiben időben szocializálod.

Gyengesége, hogy nagyon rövid idő alatt szomorúak és destruktívak lesznek, ha nem kapják meg a nekik járó szeretetet és figyelmet. Hajlamos szeparációs problémára is – erre figyelj oda.

2. Finn spicc

Finn spicc.

Ez a kistermetű, róka pofájú, vöröses bundájú fajta Finnországból származik és kifejezetten vadászatra tenyésztették. Nem ismer félelmet és igen vokális fajta – ergo nagyon sokat ugat és „beszél” (hasonlóképp a Huskyhoz).

Sűrű, dupla rétegű bundája megvédi a hidegtől, kis fülei pedig kevésbé hajlamosak a fagyási sérülésekre. A Finn spitz igen akaratos és önfejű, viszont kitűnő riasztó kutya egyben és nagyon lojális a gazdihoz.

3. Keeshond (Farkasspicc)

Keeshond.

Őse a Samoyed, bár már méretében és színében is eltér attól. Kifejezetten lojális a gazdihoz és kiváló jelzőkutya válik belőle, amennyiben jól van trénerelve.

Nagyon sűrű, dupla rétegű bundája tökéletesen megtartja a meleget és tappancsa is elég jól felszerelt a hóban való futkározásra. Kifejezetten szereti a havat.

Hátránya, hogy minden nap minimum 60 perces, intenzív aktivitásra van szüksége, különben pillanatok alatt destruktívvá válik, vagy maga körül kezd el forogni.

Közepes testű hidegtűrő kutyafajták

Ebben a kategóriában már több kutya található, hiszen a hidegtűrést nagyban befolyásolja a kutya mérete is. Nézzük hát!

4. Tibeti terrier

Tibeti terrier a hóban.

Ezt a fajtát Tibetben tenyésztették arra a feladatra, hogy a szerzetesek kísérője legyen a havas hegyekben. Bundájuk kifejezetten sűrű, dupla rétegű, de kellemesen lágy tapintású – ennek köszönhetően jóval több fésülést és gondoskodást igényel, ami nem elhanyagolható tényező.

Nagyon korán kell szocializálni, hogy kihozd a valódi személyiségét – szégyenlős, de nagyon hűséges fajta! Nem túl aktív kutya, de mindenképpen igényli a napi legalább 1 órás fizikai aktivitást.

5. Csau-Csau

Csau-Csau jól bírja a hideget.

Abszolút felismerhető az oroszlán-féle kinézetéről és a kékes-fekete nyelvéről. Kínából származik és arra tenyésztették, hogy az ember segítőtársa legyen a hideg, havas hegyekben – cipekedésre, kísérésre, vadászatra és terelésre is használták.

Nagyon erőteljesen működik bennük a védelmező ösztön, ezt jó, ha tudod – ebből van a probléma általában (bár igaz, nem kertes házban).

Korán kell szocializálni és erőskezű gazdára van szüksége, különben átveszi az irányítást. Nagyon jó jelzőkutya és sűrű, hosszú szőre tökéletesen megvédi a hidegtől és széltől.

6. Izlandi juhászkutya

Izlandi juhászkutya.

Az egyetlen kutyafajta, amelyik Izlandról származik. Arra tenyésztették, hogy nyájat őrizzen és tereljen kint a hideg, fagyos izlandi mezőkön.

Különleges, vízálló, dupla rétegű bundájuknak köszönhetően kifejezetten jól viselik a hideg időjárást. Nem kifejezetten működnek jól jelzőkutyaként háznál, nem is ugatnak sokat, viszont tökéletesen vigyázzák a kert és ház lakóit.

Nagyon lojális, szerethető fajta. Egyetlen dologra kell figyelni: ha ilyen kutyát veszel, ne legyen semmilyen madarad, mert arra tenyésztették őket, hogy a nyájat megvédjék a nagy madarak támadásától és mint ilyen, ösztönszerűen végez bármilyen madárral. Hajlamos a kertbe berepülő énekes madarakat is levadászni, erre figyelj.

7. Shiba Inu

Shiba Inu.

Japánban tenyésztették arra, hogy a havas, hideg, könyörtelen hegyi vidékeken segítsen a vadászatban, következésképp ez a kutya imád a hegyekben kirándulni a gazdival.

Nagyon jól tanítható és kifejezetten jó személyisége van – habár sokszor vakmerő és meggondolatlan. Bundája sűrű, dupla rétegű és nagyon jól megtartja a meleget, így ez a fajta tökéletesen megbirkózik a hideg időjárással és széllel.

8. Samoyed

Samoyed hóban.

Az egyik legszebb bundájú és legdrágább kutyafajta! Sűrű, dupla rétegű, nedvesség lepergető hófehér bundája miatt szinte beleolvad a havas tájba, de ez a bunda nagyon sok gondoskodást igényel és a fajta nagyon sokat vedlik.

Jól tűri a hideget és kifejezetten szereti a havat és a hóban való munkát, játékot. Ősi fajta Oroszországból, ahol arra tenyésztették, hogy segítse a halászokat és vadászokat a havas, fagyos terepen.

Tökéletes szánhúzók és csorda terelésére is használják a fajtát. Fontos megemlíteni, hogy a Samoyed nagyon aktív és igényli a napi többszöri, kemény fizikai munkát / játékot.

9. Szibériai Husky

Két Szibériai Husky.

Az egyik, ha nem a leginkább populáris kutyafajta a hidegtűrő kutyák között. Ki ne rajongana a gyönyörű, farkas-szerű kinézetért és a ragyogóan csillogó, kék (vagy egyik barna, másik kék) szempárokért, no meg a „beszédes” stílusáért?

Ez a fajta arra lett tenyésztve, hogy az orosz tundrán húzza napi szinten a megpakolt szánokat fagyban, hóban.

Nagyon erős kutya, bundája sűrű, dupla rétegű, ami megvédi a hidegtől és tappancsa is elég jól el van látva hó-lepergető szőrréteggel.

A Husky is erőteljesen vedlik, így bundája ápolása sok idődet felemészti, ezt vedd figyelembe. Ahhoz, hogy gyerekekkel jól kijöjjön, nagyon korán kell szocializálni és összeszoktatni a gyermekekkel. Minden egyes nap keményen meg kell dolgoztatni, hogy ne máson töltse le a fölös energiáit.

10. Finn Lapphund

Finnish Lapphund. Finn Lapphund

Finnországból származó fajta, amelyik arra lett tenyésztve, hogy a fagyos mezőkön őrizze és terelje a nyájat.

Sötét színű, sűrű bundája dupla rétegű és nagyrészt vízlepergetős, éppen ezért sűrű gondoskodást igényel. Nagyon szereti a gazdáját és hűséges, ám pont emiatt hajlamos a szeparációs problémákra, ha nem neveled le róla időben. A fajta igen aktív, sok és kemény fizikai aktivitást igényel napi szinten.

11. Norvég Elkhund

Norvég Elkhund.

Az igazi Viking kutya! Széleskörű feladatkörökre lett kitenyésztve, kezdve a házőrzéstől a nyáj terelésén és őrzésén át a vadászatig.

Gyönyörű, szürkés-fekete bundája nagyon sűrű, dupla rétegű, amely megvédi őt a fagyos időjárásban is és bundája különlegessége, hogy nemcsak vízálló, hanem a koszt is taszítja.

Bizalmatlan az idegenekkel szemben, hajlamos az ugatásra és igen bátor is – nem nagyon ismer félelmet. Ha ilyen kutyában gondolkozol, akkor számíts rá, hogy ha nem vagy az elejétől kezdve erőskezű és domináns, semmibe fog venni és a fejedre nő. Kemény fizikai aktivitásra van szüksége minden nap.

Nagytestű hidegtűrő kutyafajták

A hidegtűrő kutyák nagyrészt a nagytestű kutyafajták között találhatók meg leginkább, hiszen az egyik legfontosabb faktor a hideg tűrésében a méret és bundavastagság.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a nagytestű kutyák nem olyan aktívak, mint a közepes termetű, hidegtűrő kutyák. Ezért talán alkalmasabbak arra, hogy háznál tartsd őket akkor is, ha nincs minden nap időd arra, hogy keményen megdolgoztasd őket.

Lássuk hát!

12. Német juhász

Német juhász hóban.

Bizony, ez a népszerű kutyafajta alkalmas kinti tartásra hidegebb időben is – köszönhetően a vastag szálú, sűrű, dupla rétegű bundájának, ami viszont iszonyatosan vedlik.

Nagyon intelligens és hűséges munkakutya, akiből igazi őrző-védő családtag válhat, amennyiben időben kezded a szocializációt és tréninget.

Manapság is ezt a fajtát használják leginkább dolgok (drogok, csempészcikkek, emberek) keresésére és mentésre is. A Német juhász nagyon tanulékony és magabiztos kutya, aki sok fizikai aktivitást igényel napi szinten.

Feltétlenül szüksége van a mentális kihívásokra, hogy sokáig egészséges legyen.

13. Akita

Akita hidegtűrő kutyafajta.

Japánból származik és vadászatra tenyésztették, amely ösztön a mai napig is a kutyában van. Nem jön ki jól más állatokkal otthon, sem gyerekkel, hacsak nem szocializálódott nagyon fiatal korától fogva.

Hajlamos az agresszív viselkedésre és elég önfejű is – erről időben le kell nevelni és akkor hűséges őrző-védő kutya lesz belőle.

Kifejezetten sűrű, erős – mondhatni sprőd – bundája dupla rétegű, ami nagyon jól védi a kutyát még a fagyos időben is.

Az Akitáról tudni kell, hogy iszonyatosan energikus és ez felerősödik a téli időszakban, mert imád a hóban rohangálni. Sok-sok törődést és kemény fizikai lefárasztást igényel – erre készülj fel.

14. Alaszkai Malamut

Alaszkai Malamut bírja a hideget.

A legnagyobb a szánhúzó kutyák között, amelyet arról a törzsről neveztek el, akik tenyésztették – a Mahlemuts-okról, mely egy eszkimó törzs.

A Malamut egy ősi kutyafajta, amely közel 4000 éves múltra tekint vissza. DNS állománya áll a legközelebb a farkaséhoz.

Eredetileg arra tenyésztették, hogy nagyvadakat terítsen le és segítse a vadászokat, de manapság leginkább szánhúzásra alkalmazzák. Nagyon sűrű, erős bundája dupla rétegének köszönhetően kifejezetten jól tűri a fagyos időjárást is.

Erősen vedlik és mint ilyen, több gondoskodást igényel bundája, mint egy rövidszőrű kutyáé. Kiemelkedően intelligens kutya és korai szocializációval jól kijön más kutyákkal, gyerekekkel viszont agresszívan játszhat! Nagyon önfejű és nem egyszerű engedelmességre nevelni ezt a fajtát.

15. Kuvasz

Kuvasz télen.

A magyar kutyafajták közül az egyik legrégebbi nyájőrző kutya, ősibb a komondornál. Arra tenyésztették, hogy minden egyes állatot megvédjen, ami a gazda tanyáján él, legyen az csirke, kacsa, disznó, vagy éppen szarvasmarha.

Bundája sűrű, fehér színű, dupla rétegű, amely megvédi őt a zord időjárástól. A Kuvasz híres rettenthetetlenségéről és arról, hogy nem ismer félelmet veszély esetén sem.

Csak és kizárólag tapasztalt, erőskezű gazdának javasolt kuvaszt tartania, mert hajlamos átvenni a domináns szerepet és elég önfejű is tud lenni.

Tökéletes őrző-védő kutya válik belőle, de korán kell szocializálni, hogy gyerekek körül se legyen probléma. Kinti tartásra abszolút alkalmas, de természetesen biztosítani kell számára a meleg kuckót.

A Kuvasz elég aktív munkakutya és igényli is a fizikai leterhelést napi szinten, így marad egészséges.

16. Komondor

Komondor ősi magyar kutyafajta.

A másik ősi magyar kutyafajta, amely nyájőrzésre lett kitenyésztve. A mai napig is nagyon erős benne az őrző-védő ösztön, ami tökéletes házőrzővé avanzsálja.

A Komondor arról is híres, hogy – hasonlóan a Kuvaszhoz – nem ismer félelmet és mindent megtesz, hogy megvédje a rá bízott jószágot (vagy éppen a Te kis családodat).

Bundája igen egyedi, kissé úgy fest, mint egy nagyra nőtt puli, hiszen a Komondornak is sűrű, göndör, fürtökben lógó szőre van, amely alatt egy dupla rétegű alsó szőrzet is megbújik. Ez az egyedi bunda teszi a Komondort tökéletessé a kinti, amolyan rideg-tartásra.

Azt élvezi igazán, ha nagy tanyán lehet, mondván „minél nagyobb tér, annál több őrizni való”, de magas kerítés híján hajlamos napról-napra „kiterjeszteni” az őrizendő területet, amiből esetleg probléma keletkezhet (gazellát megszégyenítően ugrik át a nem elég magas kerítésen).

17. Pireneusi Masztiff

Pireneusi Masztiff
Kép forrása

Nevéhez méltóan a Pireneusokból származik és kb. 800 éve kezdték el tenyészteni arra, hogy megvédje a nyájat a vadállatoktól, köztük a nagyvadaktól is.

Kivételesen sűrű, hosszú szőre és az alatta lévő dupla rétegű alsó szőrzet megvédi a fagyos, szeles időjárástól, de elég erősen vedlik is, szóval bundája gondoskodást igényel.

Jó családi kutya válhat belőle, bár nem feltétlen jön ki jól gyerekekkel, hacsak nem kapott korai szocializációt és a gyerek tiszteli a kutya saját személyes terét.

Óriási mérete miatt mindenképpen korán kell engedelmességre tanítani, mert önfejűsége miatt séta közben megindulhat egy-egy idegen után és abból probléma lehet. Ez a kutya nem igényel túl sok testmozgást, habár minden nap célszerű átmozgatni az izmait, hogy egészséges maradjon.

18. Kangal (Anatóliai juhászkutya)

Kangal (Anatóliai juhászkutya).

A juhász elnevezés némileg megtévesztő, mivel nem arra tenyésztették, hogy terelje, hanem arra, hogy őrizze a rábízott nyájat.

Bundája rövidebb szálú, de nagyon sűrű, dupla rétegű és mint ilyen – tavasszal és nyáron szinte folyamatosan vedlik. Télre bundája nagyon sűrűvé válik, ami tökéletesen megvédi a kutyát még a fagyos időjárásban is.

A Kangal nagyon jó őrző-védő, viszont nem kifejezetten családi kutya – nem ápol jó viszonyt a gyerekekkel. Csak olyannak ajánlom, aki egyedülálló, vagy nincs és nem tervez gyereket és legalább 1000 négyzetméteres a telke.

Harapása a legerősebb a kutyák között (közel 750 PSI), mely komoly problémákat tud okozni, ha nem megfelelően tartjuk!

Ez a fajta kutya nagyon önálló, de lojális a gazdához, amennyiben a gazda erős egyéniség. Kicsi korától fogva kell erőteljesen nevelni és szocializálni, mert nagyon hajlamos a másokkal (idegenekkel) szembeni hirtelen agresszióra. Kinti tartásra tökéletes, mert nem igényel túl sok mozgást és jól bírja a hideg időjárást is.

19. Leonbergi

Leonbergi kutyák.

Ezt a kutyát leginkább úgy ismerik, mint a „gyengéd oroszlán”, akinek aranyból van a szíve. A XIX. században tenyésztették ki Németországban, elsősorban arra, hogy az ember kísérője legyen.

A fő cél ugyanis az volt, hogy egy óriási méretű, sűrű és hosszú bundájú hidegtűrő fajtát tenyésszenek, amelynek a megjelenése elrettentő, viszont a temperamentuma kedves és gyengéd.

Ez a bunda tökéletesen megvédi a kutyát a hideg, fagyos időjárásban is, így kinti tartásra abszolút megfelel. Gyerekekkel jól kijön – korai szocializáció esetén – ám nagy mérete miatt érdemes odafigyelni, mert akaratlanul is fellökheti a gyereket.

Nagy termete ellenére a Leonbergi igen aktív kutya, tehát minden napos lefárasztó aktivitásra van szüksége.

20. Újfundlandi

Újfundlandi hidegtűrő kutya.

„Erős, mint egy medve és úszik, mint a hal” – ezzel lehetne leginkább jellemezni ezt a fajtát. Telepesek tenyésztették ki a fajtát és ő a retrieverek őse.

Kivételesen sűrű, általában fekete színű, teljesen vízálló, hosszú szőre van, amely rendelkezik egy dupla rétegű alsó szőrréteggel is, ami megvédi a kutyát a hidegtől és a víztől is.

Korábban – és néhol még ma is – vízi mentésre használták a fajtát, mivel igen erős és tökéletesen úszik, manapság halászok és vadászok segítője.

Az Újfundlandinak nagyon jó és gyengéd természete van, rajong a családjáért és szeret a középpontban lenni. Hidegtűrő és vízálló bundájának köszönhetően abszolút alkalmas kinti tartásra, de fontos rendszeresen ápolni a szőrét.

21. Bernáthegyi

Bernáthegyi télen.

A szelíd óriás, akit arra tenyésztettek, hogy életeket mentsen a jeges Alpokban. Az egyik különlegessége, hogy ez a kutya nem érzi jól magát melegebb időjárásban, csak és kizárólag a hidegben.

Vastag, kiemelkedően sűrű, hosszú bundája és dupla rétegű alsó szőrrétege tökéletesen megvédi a kutyát a fagyos időjárásban, óriási tappancsai pedig nagyon jól felszereltek, hiszen hó-lepergető szőrréteggel borítottak.

Nagyon népszerű fajta a családok körében az egész világon, hiszen szinte végtelen türelemmel viseltetik a falkájába tartozó gyerekek és családtagok iránt.

Iszonyatosan sok szeretetet és törődést ad gazdáinak és nagyon jól megfér más állatok társaságában is. A Bernáthegyi ugyan nem olyan intelligens, mint más kutyák, de ezt a hiányosságát pótolja mérhetetlen szeretetével és rajongásával, valamint figyelmességével.

A jó szóra és dicséretre mindig nagyon pozitívan reagál, tehát jutalmazással nagyon is jól tanítható – fontos is megtanítani neki azt, hogy ne ugráljon örömében – hajlamos ugyanis – mivel óriási mérete miatt komoly sérülést tud okozni akár egy felnőttben is, ha feldönti.

Adottságai tökéletes házi kutyává avanzsálják, amelyet kint is lehet tartani –sőt, leginkább kint szeret lenni, de bundája rendszeres karbantartást igényel.

Összegzés

A fentebb felsorolt kutyafajták mindegyike különleges a maga nemében, de egy közös bennük: kifejezetten jól tolerálják a hideg, fagyos időjárást és ezért alkalmasak kinti tartásra is – akár télen is, amennyiben biztosítva van számukra az a lehetőség, hogy behúzódjanak egy meleg vacokba, amikor tényleg zordra fordul az időjárás.

A hidegtűrő kutyafajták kifejezetten munkára lettek kitenyésztve. Szükségük van a mindennapos, kemény fizikai aktivitásra, valamint speciális bundájuk alapos és rendszeres ápolására ahhoz, hogy egészségesek maradjanak.

Ha ilyen kutyafajtában gondolkodsz, mindenképpen vedd számításba ezeket az igényeket és azt, hogy Te meg tudod-e adni ezt leendő kutyádnak, vagy sem.

Reméljük sikerült néhány fontos és értékes információt nyújtanunk Neked a döntéshez!

August 9, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.