Hipoallergén kutya | Melyik kutya nem okoz allergiát?

Hipoallergén kutya Melyik kutya nem okoz allergiát

Utoljára frissítve: 2023. July. 21

A legtöbb ember szereti a kutyákat, hiszen egy eb nagyon sok örömöt és szeretetet tud adni! Ha eddig azért nem vettél kutyát, mert Te, vagy esetleg más családtagod allergiás a szőrre, akkor van egy jó hírem – létezik hipoallergén kutya, melyik nem okoz allergiás reakciót.

Hidd el, hogy nem vagy ám egyedül az allergiáddal – az egész világot nézve nagyjából 10-ből 3 ember szenved valamiféle környezeti allergiától, mint a por, a szőr, vagy a penész.

Tarts velem és mindent megtudhatsz a hipoallergén kutyákról, és még sok érdekességet a témában! Vágjunk is bele!

Mit jelent az, hogy hipoallergén?

Hipoallergén kutya

A hipoallergén kutya jellemzői

Mi váltja ki a kutya és kutyaszőr allergiát?

A legjobb hipoallergén kutyafajták

Tarthatok kutyát, ha allergiás vagyok?

Hogyan lehet együtt élni a kutyával, ha allergiás vagyok?

Melyik a legjobb antihisztamin kutyaszőr allergiára?

Melyik a legjobb és a legrosszabb kutyafajta allergia esetén?

Hipoallergén kutyám van, mégis allergiás vagyok – lehetséges?

Mit jelent az, hogy hipoallergén?

Maga a hipoallergén kifejezés azt jelenti, hogy egy adott dolog, vagy anyag (élőlény, tárgy, étel, kozmetikum, stb.) allergénkeltő képessége minimális, azaz a dologgal / anyaggal való kontaktus szinte nem, vagy nagyon ritkán vált ki allergiás reakciót.

 • Hypo / Hipo = (melynek jelentése általában alacsony, alul, alatta, lent, normális alatt).
 • Allergén = (egy olyan anyag, amelynek fehérjéi allergiás reakciót váltanak ki).

Hipoallergén kutya

Hipoallergén kutya.

Léteznek olyan kutyafajták, amelyek jóval kevésbé váltanak ki allergiás reakciót még olyan emberből is, aki amúgy allergiás a kutyára / kutyaszőrre.

Az ilyen kutyák allergénkeltő képessége a többi fajtához képest jelentősen alacsonyabb. Azonban fontos leszögezni, hogy 100%-ban hipoallergén kutya nem létezik.

Általánosságban elmondható, hogy amennyiben hipoallergén fajtájú kutyát veszel, akkor ki ugyan nem zárható az allergiás reakció, de elég minimális az esélye még akkor is, ha amúgy szőrallergiád van.

Jó tudni, de a négylábúak is szenvedhetnek allergiától, mely leggyakoribb formája az ételallergia. Ezt a kutyatápban található fehérje váltja ki, amit az eb immunrendszere nem tud tolerálni. Ilyen esetekben célszerű a hipoallergén kutyatáppal való etetés.

A hipoallergén kutya jellemzői

Mitől hipoallergén egy adott kutyafajta? Nos, az allergénmentesnek titulált fajtákat az alábbi tulajdonságok jellemzik:

 • Nem, vagy csak ritkán vedlenek (Nem hullajtják a szőrüket és ezzel együtt jóval kevesebb korpa kerül a környezetbe, ami az allergén fehérjét hordozza.)
 • Nincs szőrük, azaz meztelen kutyafajták. (Ergo nincs is korpa.)
 • Rövid, egyrétegű bundájuk van. (Ez azt jelenti, hogy nincs alsó szőrzet, ami vedleni szokott a duplarétegű bundával rendelkező kutyák esetében. Tehát nincs, ami terjessze a korpát.)

Mi váltja ki a kutya és kutyaszőr allergiát?

Biztosan feltűnt, hogy mindhárom esetben szó van a korpáról, mint olyanról. Sokan – tévesen – azt hiszik, hogy maga a szőr váltja ki az allergiát, pedig nem. Akkor mi?

Az allergiát az eb bőrén és alsó szőrzetében keletkező korpa okozza, amely a levedlett szőr által kerül a környezetbe. A levedlett szőr közvetíti azon fehérjéket, amelyek a kutya nyálában, vizeletében, faggyújában, elhalt bőrsejtjeiben – korpában – és alsó szőrzetében keletkeznek és ezek a fehérjék okozzák az allergiás reakciót.

Mi az allergia?

Az allergia az immunrendszered túlzott reakciója valamilyen anyagra – általában az anyag fehérjéjére – ami egészséges embernél nem vált ki semmilyen káros immunválaszt.

Az allergiát az auto-immun betegségek közé sorolják, hiszen a szervezeted allergiás reakció során saját magát támadja. Nagyon sokféle allergia létezik, de minden esetben az adott anyag fehérjéje váltja ki a túlzott immunválaszt, ami lehet enyhe, vagy akár halálos is.

Milyen tünetei vannak a kutyaszőr allergiának?

Milyen tünetei vannak a kutyaszőr allergiának? Kiütés és viszketés.

Kutyaszőr allergiának tituláljuk, ha az eb környezetében az alábbi tüneteket produkálod:

 • orrdugulás
 • tüsszögés
 • orrfolyás
 • szem- és orrviszketés (amolyan szénanátha)
 • kötőhártya-gyulladás (súlyosabb esetben)
 • kiütések (a test egyes részein, vagy az egészén)
 • viszketegség

A legjobb hipoallergén kutyafajták

Manapság már egyre több hipoallergénnek címkézett kutyafajta létezik a folyamatos tenyésztéseknek köszönhetően. Az alábbiakban a leginkább allergénmentes kutyákat sorolom fel – méret szerint, hogy könnyebben eligazodj.

Kistestű hipoallergén kutyafajták

1. Kínai meztelen kutya

Kínai meztelen kutya kölyök.

Hazánkban is egyre kedveltebb ez a kutyafajta, hiszen igen egyedi kinézete van és ráadásul tökéletes választás, ha allergénmentes kutyát keresel.

Létezik belőle szőr nélküli (meztelen) és rövid szőrű változat is. Az előbbi nyilván nem vedlik, hiszen nincs mit, az utóbbi pedig nagyon ritkán és akkor is minimálisan.

Abszolút társasági kutya, tökéletes választás panelba is. Nagyon szeretetteljes, játékos, szelíd más emberekkel és állatokkal, de mégis igen éber és jó jelzőkutya.

2. Máltai selyemkutya

Máltai selyemkutya hipoallergén.

Méltán ismert a hófehér bundájáról és akár hiszed, akár nem, ez a fajta szintén a hipoallergén kutyák közé sorolható.

Nagyon ritkán vedlik és akkor is keveset, ellenben napi szintű kefélést igényel a bundája, ha nem nyírod le rövidre. Abszolút jó választás gyerekek mellé, panelba, házba – mindenhová. Ez a fajta nagyon vidám, ragaszkodó és jó jelzőkutya.

3. Törpe schnauzer

Törpe Schnauzer jó választás, ha kutyaszőr allergiánk van.

A legkisebb a schnauzerek közül és igen jó választás kutyaszőr allergia esetén is, mert előkelő helyet foglal el a hipoallergén kutyák rangsorában.

Érdekesség, hogy bár a schnauzernek duplarétegű bundája van, mégis szinte alig vedlik és, szinte sosem okoz allergiás reakciót. Tény, hogy rendszeres szőrápolásra van szüksége, de ez kivitelezhető.

Ez a fajta (beleértve a közép- és óriás schnauzert is) igen energikus, sok mozgásra és figyelemre van szüksége, a mini változat jó választás akár panelba is, de a közép és óriás inkább házba való.

4. Törpe uszkár

Törpe Uszkár kutyus.

Igen kedvelt és gyakran tartott kutyafajta kis hazánkban és nem véletlenül. Óriási szíve van, nagyon barátságos, igen okos és tanulékony és emellett még hipoallergén kutya is, mivel szinte sosem vedlik.

Amennyiben meghagyod a bundáját, úgy rendszeres fésülést igényel. Ha viszont lenyírva tartod, akkor minimális karbantartást igényel. Az imént leírt jó tulajdonságok igazak a fajta összes változatára természetesen, mérettől függetlenül.

5. Bischon Frise

Bischon Frise kölyök.

Hasonlóképpen, mint a máltai selyemkutya, ez a fajta is a hófehér bundájáról ismert és arról persze, hogy imádják a gazdit és nagyon ragaszkodóak.

A bischon frise is nagyon ritkán vedlik, de olyankor sem hullajtja el a levedlett szőrt, hanem azok megragadnak a sűrű bundában. Ebből következik, hogy amennyiben nem rövidre nyírtan tartod, úgy rendszeres kefélést és ápolást igényel a bundája.

Tökéletes választás családoknak is, mivel imádja a gyerekeket, játékos, figyelmes, bolondos és meglepően jól tanítható.

Közepes testű hipoallergén kutyafajták

1. Basenji

Basenji kölyök kosárban.

Ez a kis-közepes termetű kutya arról híres, hogy nem tud ugatni, persze azért nem néma ám, sőt – igen zajos! Egyedi külső, jó kiállás és rövid, selymes bunda jellemzi, így kiváló választás allergia esetén is.

A basenji nagyon kedvelt a tisztasága miatt és, mert jól tanítható, játékos, habár néha kissé önfejű. Jó választás panelba is, ha idejekorán lenevelik az ugatás helyett kiadott zajos hang-adásokról. Békés, nyugodt természete van, jól kijön a családtagokkal, de néha visszahúzódik a saját kis világába.

2. Xoloitzcuintli (Xolo)

Xoloitzcuintli.

Ez a 3000 éves Azték kutyafajta nagyon egyedi megjelenésű és kétféle változatban létezik – meztelen és rövidszőrű. Természetesen jó választás azoknak, akik kutyaszőr allergiában szenvednek, mivel a fajta egyáltalán nem (meztelen), vagy igen ritkán (szőrös) vedlik.

Három méretben tenyésztik a fajtát – Toy, Mini és Standard és mindegyik hipoallergén kutya természetesen. A xolo igen erős testfelépítésű, egyedi arckifejezésű kutyus, aki ragaszkodik a gazdihoz és a „falkához”, igen jó őrkutya válik belőle. A bőrét ápolni szükséges, elsősorban napvédő termékekkel, hogy ne égjen le.

3. Drótszőrű Foxterrier

Drótszőrű Foxterrier a fűben.

Igen jó választás, ha hipoallergén kutyát keresel, mivel a foxit tetőtől-talpig rövid, erős szőrzet fedi és nagyon ritkán vedlik.

Elég heti egyszer átfésülni ahhoz, hogy semmilyen problémát ne okozzon. A Foxi játékos, családcentrikus, jól tanítható, habár kissé önfejű és néha megmakacsolja magát.

Igen jó jelzőkutya, jó választás lehet panelba, ha leneveled időben a fölösleges ugatásról. Háznál figyelj arra, hogy ne ássa fel a kertet, ha kell, ha nem.

4. Amerikai meztelen terrier

Amerikai Meztelen Terrier.

Kitűnő választás allergia esetén is, hiszen meztelen, ergo nincs szőre, amit hullajtson. A bőrét védeni kell a napsugárzástól persze és néha egy alapos fürdetés sem árt neki.

Mókás, családcentrikus, jól kijön a gyerekekkel is és abszolút elvannak a városi környezetben is.

5. Ír vízispániel

Irish Water Spaniel.

Ennek a kutyának szépséges göndör „hajtincsei” vannak, amelyek lazán lógnak le a homlokától kezdve a farkáig és egyedisége, hogy vízálló. Jó választás enyhe kutyaszőr allergiában szenvedőknek is, mivel igen ritkán és keveset vedlik, ettől függetlenül bundája rendszeres ápolást igényel, hogy szép maradjon.

Ideális választás azoknak, akik szeretnek vadászni, erdőt járni, mivel igen agilis és energetikus fajta. Jól kijön a család minden tagjával.

Nagytestű hipoallergén kutyafajták

1. Portugál vízikutya

Portugál vízikutya kölyök.

Ez a fajta szintén hipoallergén, mivel csak tavasszal és ősszel vedlik és akkor is kevés szőrt hullajt – főleg, ha ápolva van.

Bundája rendszeres fésülést igényel. Nevéhez méltóan a bundája természetesen vízálló. Igen jó választás családok részére is, mivel hűséges, szófogadó, játékos és barátságos természete van.

2. Afgán agár

Afgán Agár kölyök.

Ez a kutya egy nagy szőrcsomó. Akármilyen hihetetlen, de hipoallergén kutya, mivel minimális mennyiségű szőrt vedlik, így jó választás allergiások számára is.

Híres földig érő, hosszú, csillogó és selymes bundájáról és kifinomult eleganciájáról – no meg kissé önfejű stílusáról. Ez a kutya az ellentétek fajtája, hiszen amennyire magának való és önfejű, annyira hűséges, szerető és bolondos.

Igen sok mozgásra van szüksége, tehát csak azoknak ajánlom, akik képesek minden egyes nap legalább 30 percet rendesen megfuttatni. Bundája mindennapos fésülést igényel, hogy ne legyen gubancos.

3. Szamojéd

Szamojéd erdőben.

Akármilyen meglepő, de bizony a Szamojéd is felkerült a hipoallergén kutyafajták listájára, mivel a szőre alig hullik. Tény, hogy bundája igen sok ápolást és törődést igényel, de allergiások számára megéri, mert nem igen vált ki allergiás reakciót még azoknál sem, akik amúgy allergiásak a kutyaszőrre.

A Szamojéd imádja a gazdáját, annak minden mozdulatát leköveti és szinte a gazdi szeméből is képes kiolvasni annak gondolatát.

4. Óriás schnauzer

Óriás Schnauzer mezőn.

Mérete miatt elsősorban őrző-védő kutyának használták sokáig, de persze megállja a helyét családi háznál is. Lakásba – szintén a mérete miatt – nem ajánlom, hiszen szüksége van térre, hogy mozoghasson.

A Schnauzer összes mérete tökéletes választás allergia esetén is, mivel ritkán vedlik és akkor is kevés szőrt hullajt. Bundáját tarthatod rövidre nyírtan, vagy eredeti hosszában – ebben az esetben rendszeresen trimmelned szükséges. Gyerek mellé nem feltétlen ajánlott, hacsak nem kapott korai szocializációs nevelést.

5. Airdale terrier

Airdale Terrier portré.

Szintén egy jó választás a nagyobb testű kutyák közül, ha hipoallergén kutyát keresel, mivel ez a terrier csak tavasszal és ősszel vedlik.

Okos, éber és energikus kutyus, aki néha bizony önfejű is tud lenni. Sok mozgásra van szüksége, így lakásba szintén nem ajánlom – már csak a mérete miatt sem.

Tarthatok kutyát, ha allergiás vagyok?

Igazán szívmelengető dolog megosztani az életedet egy kutyussal, aki mindig feltétel nélküli szeretettel fordul feléd és alig várja, hogy hazaérj a munkából és végre játssz vele.

Egy kutya nagyon sok jót hozhat a felnőttek és kiváltképp a gyerekek életébe, ezt már több kutatás is bebizonyította.

Az tény, hogy az a gyerek, aki már 1 éves kora előtt érintkezik kutyával, sokkal kevésbé lesz hajlamos bármiféle allergiára és az is bizonyított tény, hogy ezek a gyerekek szinte soha nem lesznek asztmásak.

Ha allergiás vagy, de minden vágyad egy kutyus – jó hírem van a számodra: abszolút van rá lehetőség, hogy kutyát tarts akkor is, ha allergiás vagy!

Hogyan lehet együtt élni a kutyával, ha allergiás vagyok?

Azt már a fentiekben részleteztem, hogy allergia esetén milyen kutyát érdemes választani és most olyan tippeket adok, amelyekkel mindenféle probléma nélkül együtt tudsz élni a kutyáddal akkor is, ha allergiában szenvedsz.

Több dolgot szükséges elintézni és betartani, ha allergiásként kutyát szeretnél, de nem olyan vészes – abszolút vállalható és megéri, hiszen egy kutya mindig boldogságot hoz az életedbe.

1. Allergiateszt

Allergiateszt.

Mindenekelőtt menj és végeztess el egy vérmintából vizsgált allergiatesztre, hogy pontosan tudd, milyen fehérjékre vagy allergiás és, hogy mely kutyafajta a legjobb választás az eredményed alapján.

 • Érdekesség, hogy egyes emberek csak egy bizonyos fehérjére, a Can f5-re érzékenyek, amit kizárólag kan kutyák árasztanak magukból.

Azok, akik a Can f5 fehérjére allergiásak, jól tolerálják a szuka, vagy az ivartalanított kan kutyákat. Amennyiben több dologra vagy allergiás – mint például por, pollen, kutyaszőr – akkor az egyik allergén kiütése, vagy minimálisra csökkentése segíthet abban, hogy a többi allergénre adott reakció is enyhébb legyen.

2. Válaszd ki a megfelelő hipoallergén kutyát

Válaszd ki a megfelelő hipoallergén kutyát.

Feltétlenül olyan kutyát válassz, amelyik hipoallergénnek van titulálva, ergo nem, vagy csak ritkán és keveset vedlik. Az sem mellékes, hogy a kiszemelt kutyus bőre és szőre jól tolerálja a rendszeres fésülést és fürdetést.

Ha kertes házad van, akkor érdemes olyan ebet választani, amelyik kint és bent is egyaránt jól elvan. Lakásba a fentebb részletezett kis- és középtestű kutyákat javaslom.

Nem mellékes, hogy még a hipoallergén kutyák között is van különbség! Minél kisebb egy kutya, annál kevésbé valószínű, hogy allergiás reakciót vált ki.

Miért? Egy nagytestű kutyának nagy bőrfelülete van és sok szőre, míg egy kistestűnek értelemszerűen mindenből kevesebb van. Ez miért fontos? Azért, mert minél nagyobb a bőrfelület, annál több allergént tartalmazó elhalt bőrsejt dobódik le róla és a nagy felületű bunda több nyállal, vizelettel, porral, pollennel érintkezik, amelyek szintén allergiás reakciót idézhetnek elő.

Egyszerűen mondva, ha enyhe allergiád van, jól elleszel a közepes és nagyobb testű kutyákkal is, de ha súlyosabb, akkor inkább maradj a mini kutyáknál.

3. Takaríts rendszeresen és alaposan

Takaríts rendszeresen és alaposan.

Ezt szinte mondanom sem kell, hiszen nyilván tudod, hogy a rendszeres és alapos takarítással nagyon sok allergéntől tisztítod meg a lakást, tehát kisebb eséllyel váltódik ki nálad az allergia.

Porszívózz minden nap, vagy másnap és lehetőleg HEPA-filteres változatot használj. A kárpitozott bútorokat és a függönyöket, szőnyeget se hagyd ki a rendszeres porszívózásból és ezen felül 3 havonta érdemes a huzatokat is kimosni legalább 40-60 fokon. Ugyanez a helyzet a kutyád által használt fekhely, szőnyeg, takaró, plüssjáték esetében.

4. Ápold a kutyát

Ápold a kutyát. Rendszeresen fésüld és fürdesd meg, ezzel csökkentheted az allergiás reakciókat.

Napi, kétnapi rendszerességgel fésüld ki a kutyád bundáját lehetőleg szőr-összegyűjtős kesztyűvel és havi rendszerességgel fürdesd meg.

Figyelj oda a natúr, természetes sampon használatára, mivel a gyakori fürdetés miatt más samponok kiszáríthatják az állat bőrét és szőrét.

Az is jó megoldás, ha séta után egy nedves törcsivel áttörlöd a kutyát, ezzel leoldva róla a szőrére tapadt port, polleneket, nyálat, vizeletet és egyéb allergéneket.

Melyik a legjobb antihisztamin kutyaszőr allergiára?

Amennyiben enyhe állatszőr allergiád van, azt elég jól karban lehet tartani az alapvető és fentebb részletezett higiéniás szabályok betartásával. Persze, ha súlyosabb az allergiád, akkor a megfelelő készítmények szedése sokat javíthat az állapotodon.

 • A piacon megtalálhatók allergia ellenes orrsprayk, orrcseppek és szemcseppek, tabletták és kapszulák is. Átmeneti allergia esetén (tehát amikor mondjuk vendégségbe mész valakihez, akinek van kutyája és Te allergiás vagy a szőrre) javasolt az Allerga, vagy a Claritine tabletta – mindkettő másodgenerációs antihisztamin, azaz nem álmosítanak és egész nap kitart a hatásuk.
 • Ha neked van kutyád és allergiás vagy a szőrre, úgy nem érdemes vény nélküli szerekkel próbálkozni, hanem orvosi vizsgálat alapján kiválasztani a számodra megfelelő, vényköteles szert.
 • A legjobb antihisztaminok általában Loratadin, vagy Cetrizin hatóanyagot tartalmaznak, de megfelelő lehet még az Azelastin és Mizolastin hatóanyagot tartalmazó szer is.
 • Létezik egyébként egy speciális immunterápia is, ami nagyjából 3 évet vesz igénybe, ezalatt fokozatosan szoktatnak hozzá az allergénhez és igen tartós a hatása – legalább 10-12 évre, de sok esetben élethosszig tartó hatást biztosít, azaz megszűnik az allergiád.

Melyik a legjobb és a legrosszabb kutyafajta allergia esetén?

Fentebb felsoroltam a leginkább ajánlott kutyafajtákat, amelyek mindegyike hipoallergénkét van elkönyvelve.

Sokan kérdezik, hogy vajon ezek közül melyik a legjobb választás és erre nincs egyértelmű válasz, hiszen nem csak a kutyától függ, hogy milyen erős allergiát vált ki belőled, hanem a saját szervezetedtől, a kutya méretétől, fajtájától és bizony a személyes, egyedi tulajdonságaitól.

Ettől függetlenül az alábbiakban felsorolom a legjobb és legrosszabb fajtákat allergia esetén.

Legjobb hipoallergén kutyafajták allergia esetén

Legjobb hipoallergén kutyafajták allergia esetén-Schnauzer hipoallergén kutya.
A Schnauzer az egyik legjobb hipoallergén kutya.
 • Kitűnik a többi közül a schnauzer, mivel ez a fajta rendelkezik a legkevesebb korpával (elhalt bőrsejt) és egyébként is ritkán vedlik és akkor is kevés mennyiségű szőrt hullajt. Javaslom a törpe, vagy közepes fajtát, mivel azoknak kevesebb a bőrfelületük és szőrmennyiségük, így még kevésbé váltanak ki allergiát, mint mondjuk az óriás Schnauzer.
 • Tökéletesek még a Toy, a Mini, vagy Törpe méretű hipoallergén kutyafajták is – szintén a méretük és tulajdonságaik miatt -, mint a máltai selyemkutya, vagy a bischon havanese.

Legrosszabb hipoallergén kutyafajták allergia esetén

Legrosszabb hipoallergén kutyafajták allergia esetén-A németjuhász nem jó választás, ha allergiásak vagyunk a kutyaszőrre.
A németjuhász nem jó választás, ha allergiásak vagyunk.
 • Semmiképp nem ajánlott bulldog, vagy bernáthegyi kutyát választanod. Sajnos ezek a kutyák felettébb sokat nyáladzanak és tudvalevő, hogy a nyál igen sok fehérjét tartalmaz, amelyek allergiás reakciót váltanak ki. Ugyanez a helyzet a többi olyan kutyával is, amelyek erre hajlamosak, mint a Boxer, Francia Bulldog, stb.
 • Szintén nem ajánlott az olyan kutya választása, amelyik eleve maga is többféle allergiától hajlamos szenvedni, mint a basset hound, vagy a boston terrier. Ezeknek a kutyáknak szintén sokat folyik a nyáluk és emellett az orruk is csöpög, a testváladékok pedig tele vannak allergiát kiváltó fehérjékkel.
 • Semmi esetre sem javasolt olyan kutyát választani, amelynek hosszú, sűrű és duplarétegű bundája van, azaz rendelkezik alsó szőrzettel is. Ezek a fajták ugyanis igen nagy mennyiségű korpát (elhalt bőrsejt) ürítenek, valamint sűrűn és sokat vedlenek, ezáltal állandóan szétterítik az allergiát kiváltó fehérjéket a lakás minden pontján. Ilyen fajta például a német juhászkutya, amelyik igen hajlamos a bőrszárazságra, azaz a korpahullatásra.

Hipoallergén kutyám van, mégis allergiás vagyok – lehetséges?

Olyan, hogy 100%-ban allergénmentes kutya nem létezik, csupán hipoallergén – a kettő nem ugyanaz. Az allergénmentes azt jelentené, hogy az adott kutya egyáltalán nem ürítene allergéneket, mint az elhalt hámsejtek, a faggyú, a nyál, a vizelet. Ilyen kutya nem létezik!

A hipoallergén – ahogy a nevében is benne van – ellenben azt jelenti, hogy az adott kutya csökkentett mennyiségű allergén anyagot ürít a többi fajtához képest, de ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem vált ki reakciót.

Ha tehát annak ellenére vagy allergiás valamire, hogy hipoallergén kutyád van, javaslom, hogy végeztess el egy teljes spektrumú allergiatesztet, mert könnyen meglehet, hogy nem is a kutyaszőrre vagy allergiás, hanem teljesen másra, ami szintén megtalálható a környezetedben.

Összegzés

Szuper dolog, ha az ember lányának megadatik, hogy megossza életének egy jelentős részét egy kutyával, aki feltétlen szeretetet, örömöt, vidámságot, mókát hoz a szürke hétköznapokba.

A jó hír az, hogy ez akkor is lehetséges, ha Te esetleg valamilyen allergiától szenvedsz, vagy éppen kutyaszőr váltja ki nálad az allergiás reakciót. A hipoallergén kutya jó választás ebben az esetben.

Bízom benne, hogy sikerült megnyugtatnom Téged, hogy semmi nincs veszve, hiszen allergia esetén is tarthatsz kutyát! Egy kis körültekintéssel, jó választással, rendszeres takarítással abszolút lehetséges egy kutyussal együtt élni akkor is, ha allergiád van.

2022. July 06.

További érdekességek

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.