Japán kutyafajták képekkel és fajtaleírással

Japán kutyafajták képekkel és fajtaleírással

Utoljára frissítve: 2023. July. 23

A felkelő nap országáról elsőre talán a sushi az anime és a cseresznyevirág jut eszünkbe, pedig az innen származó japán kutyafajták is sok figyelmet érdemelnének.

Az igazi kisállattartó őrület a kétezres évek elején érte el a szigetországot, ahol 2003-óta a kutyák és a macskák száma messze felülmúlja az újonnan születő gyerekek számát.

Ha az alábbi felsorolásból megismerjük a legnépszerűbb japán kutyafajtákat, talán mi magunk is megértjük, hogy miért választják világszerte ezeket az egzotikus, keleti állatokat!

13 gyönyörű japán kutyafajta

1. Akita inu

Akita inu japán kutyafajta.

Az akita inu az egyik legnépszerűbb és tenyésztők körében legmegbecsültebb japán kutyafajta a szigetország északi feléről, Akita tartományból.

Fenséges kiállása és magas intelligenciája miatt az akita inu japán egyik szimbóluma és nemzeti kutyafajtája lett, ezért ha ilyen kutyus mellett döntünk készüljünk fel rá, hogy egy fajtatiszta egyed beszerzése nem lesz olcsó.

A fajta két változatban létezik: az eredeti japán akita inu, és az amerikai akita (akit ironikusan egyedül maguk az amerikaiak és a kanadaiak nem ismernek el, mint önálló fajtát).

Az akita inu igazi népszerűségre Hachikō révén tett szert. A hűséges akita több mint kilenc évig várta haza munkaidőben elhunyt gazdáját a Shibuya vasútállomáson. Hachikō kitartása és hűségessége annyira megragadta az emberek képzeletét, hogy azóta már szobrot is állítottak a kutyának.

Ez a japán kutyafajta igen territoriális. Idegenekkel szemben tartózkodó és óvatos lehet, talán ezért is tartják őket a japánok a legjobb házőrző kutyáknak.

Az akita legfigyelemreméltóbb tulajdonsága azonban a hűség, amely más kutyákhoz nem hasonlítható. A szakértők szerint nem élnek jól együtt más, azonos nemű kutyákkal, különösen igaz ez a kan akiták esetében. Sajnos még két különböző nemű kutya esetében sem garantálható, hogy nem lesz dulakodás az otthonunkban.

Az akiták erős és független kutyák, alfa-személyiséggel, amelyet kordában kell tartani. Éppen ezért az engedelmességi és szocializációs tréning már a korai életszakaszban kulcsfontosságú.

Csak egy jól képzett és kézhezszoktatott akita lesz képes szelíden viselkedni a nem fenyegető szándékkal érkező idegenekkel szemben.

Méret:Nagytestű
Súly:25-40kg
Várható élettartam:10-12 év
Tulajdonságok:Hűséges, kitartó, védelmező, domináns

2. Hokkaido inu

Hokkaido inu.

A hokkaido inu (nem meglepő módon) Japán legdélebbi szigetének, Hokkaidonak az őslakosa. Megjelenésük sokban hasonlít a shiba- és akita inu fajtáéhoz, de közepes méretük miatt mégis nehéz összekeverni őket.

Hosszú, vastag, dupla rétegű bundájuk elengedhetetlen védelmet nyújt a hosszú déli tél alatt, viszont pont emiatt sok törődést, és a kutyakozmetikusnál tett gyakori látogatásokat igényelnek.

A Hokkaido szigetén őslakos Ainu nép tenyésztette ki ezt a kitartó fajtát azzal a céllal, hogy egy olyan kutyára tegyenek szert, ami a hideg téli vadászutakon is kiválóan tud teljesíteni.

A hokkaido inu talán legismertebb tulajdonságai a hűségük és a gazdájuk iránti elkötelezettségük. Ez egyébként minden japán kutyafajta közös tulajdonsága.

Mivel eredetileg vadászkutyáknak tenyésztették őket, a hokkaidóknak kiváló szaglásuk és irányérzékük van. Ez azt jelenti, hogy egy eltévedt hokkaido inu nem marad sokáig elveszve, sőt, egy japán közmondás szerint egy Hokkaido mindig hazatalál.

Rendkívül intelligens kutya és jól reagál a pozitív megerősítésre. Azonban a családi környezetben, házikedvencként nevelt és a vadászok között tréningezett kutyák radikálisan eltérő temperamentumot mutatnak majd, ezért fontos, hogy kölyökkortól figyeljünk oda a megfelelő kiképzésre.

Méret:Közepes testű
Súly:22-30 kg
Várható élettartam:12-14 év
Tulajdonságok:Éber, bártor, intelligens

3. Kai ken

Kai ken kölyökkutya.

A kai ken bár korántsem tartozik a legismertebb és leggyakoribb japán kutyafajták közé mégis említést érdemel, hiszen hazájában nemzeti értékként tartják számon.

Nem csoda, hogy nemzeti kincs, ugyanis egyike annak a hat kutyafajtának, amit a Nihon Ken Hozonkai (vagy más néven csak Nippo) őshonos japán kutyafajként tart számon.

A kai ken fajta tagjai kiváló vadászkutyák, akik a mai napig vadásznak szarvasra, vaddisznóra és medvére Yamanashi hegyekkel tarkított vidékén. Nemcsak kiváló úszók, hanem még a fákra is fel tudnak mászni, ezáltal az egyik legsokoldalúbb vadászkutyák nem csak a japán fajták között, hanem az egész világon.

A japán fiatalok között számtalan anime és manga cameonak köszönhetően nyerték el népszerűségüket, de kevésbé kívánatos megjelenésük és nagy méretük miatt még így sem kelhetnek versenyre az akitákkal.

A többi őshonos japán kutyához hasonlóan a kai ken is rendkívül intelligens és természetes vadászösztönnel rendelkezik. Bátorságuknak, éberségüknek és az idegenekkel szembeni távolságtartásuknak köszönhetően kiváló házőrző kutyák.

Mindezek ellenére kifejezetten jól kijönnek a kisgyerekekkel is. Ráadásul általában jól megvannak más, azonos családba tartozó kutyákkal. Bár nagyon függetlenek, a kai kenek szeretetteljes és erős köteléket alakítanak ki kétlábú családtagjaikkal.

Szeretnek a szabadban és a természet közelében lenni. Ezért nem a legjobb ötlet elvinni őket “kedvelt élőhelyükről”, és egy nagyvárosi lakásban tartani őket. Mivel kiváló fizikai képességekkel megáldott vadászkutyákról van szó, fontos, hogy biztosítsuk számukra a megfelelő mennyiségű mozgást és fizikai stimulációt.

Méret:Közepes testű
Súly:12-20 kg
Várható élettartam:12-15 év
Tulajdonságok:Független, gyerekbarát, bátor, intelligens

4. Kishu ken

Kishu ken a legrégebbi japán kutyafajta.

A kishu a japán kutyafajták közül az egyik legősibb: egyes kutatások szerint már több ezer évvel ezelőtt is tenyésztették őket.

Ez a fajta is vadászatra lett kitenyésztve, de ehhez egészen különleges megoldást használ. Ahelyett, hogy ugatva terelné a szarvast vagy vaddisznót a vadász elé, halkan cserkészik be a zsákmányt.

Első látásra a kishu sokban hasonlít a hokkaido inuhoz, sőt, még a méretük is megegyezik. A két fajta közötti különbség igazából temperamentumukban mutatkozik meg a legjobban.

A kishu nem csak a vadászterepen csendes, hanem otthonában is, erős vadászösztönük ellenére a macskákkal és kistestű kutyákkal (ha együtt nevelik őket) is jól kijönnek.

Mivel a többi japán fajtára jellemző hűség bennük is megtalálható, kiválóan bánnak a család kisgyermekeivel. Továbbá nagyon éber házőrző kutyák, akik szeretik a területüket magasról szemmel tartani.

Az egyetlen lehetséges hátrányuk a domináns és erős akaratú személyiségük. Más szóval, a kishu megfelelő engedelmességi és szocializációs képzésben való részesítése kölyökkutyaként elengedhetetlen.

Ahhoz, hogy kiváló házikedvenccé váljanak arra van szükségük, hogy erős falkavezérként határozottan lépjünk fel nevelésük alatt.

Méret:Közepes testű
Súly:15-25 kg
Várható élettartam:14-15 év
Tulajdonságok:Tanulékony, éber, domináns, védelmező

5. Siba inu

Siba Inu

A shiba inu messze a legnépszerűbb japán kutyafajta. Kis méretük ellenére kifejezetten gyorsan és kecsesen mozognak, és mára már interneten szerzett sikerüknek hála az egész világon találkozhatunk velük.

Hasonlóságuk miatt gyakra tévesztik őket össze a hokkaido inuval és az akitával, pedig a shibák sokkal kisebb termetűek és több száz éve különálló vérvonalat képviselnek.

Eredetileg őket is vadászatra tenyésztették ki, ezért bár megjelenésük miatt sokan gondolnánk őket kanapé kutyának, a valóságban sok mozgásra és mentális stimulációra van szükségük.

A shibák független kutyák, személyiségük sokban hasonlít a macskákéhoz. Talán ez lehet a magyarázata annak, hogy zsákmányszerzési hajlamuk ellenére miért jönnek ki jól a cicákkal. Más kutyákkal azonban csak nagyon nehezen tudnak megbarátkozni, ezért számukra az egy kutyás háztartás lehet a legideálisabb.

Korai szocializációval és némi kiképzéssel azonban még akkor is “civilizáltak” lehetnek, ha másokkal ebekkel élnek együtt. Talán sokan meglepődünk rajta, de gyerekekkel nem jönnek ki jól, ezt valószínűleg a a durva játékot nem kedvelő, büszke természetüknek köszönhetik.

A negatívumok ellenére ezek a kutyák intelligensek, jó természetű személyiséggel. Csak éppen kissé makacsok és erős akaratúak tudnak lenni.

A pozitívum, hogy a sibák könnyen szobatisztává nevelhetők, sőt, gyakran még maguktól is rászokhatnak erre.

A siba inuk hírhedtek a “siba sikoly”-nak nevezett, jellegzetes, magas hangú sikolyukról, amit akkor is hallathatnak ha boldogok, és akkor is, ha valami kellemetlenség érte őket.

Méret:Kistestű
Súly:6-11 kg
Várható élettartam:12-15 év
Tulajdonságok:Intelligens, hűséges, barátságos, makacs

6. Sikoku ken

Sikoku ken kutya.

A többi őshonos fajtához hasonóan a sikoku is a szigetország hegyekkel tűzdelt régióiban lett kitenyésztve, ezért a mai napig kitartó és gyors vadászkutyák hírében állnak. Nemcsak gyors vadászok, hanem kiváló nyomkövetők is, akik karcsú alkatuk ellenére is kitartóak.

Sűrű dupla rétegű bundájuk ugyan megvédi őket a hideg téli vadászatokon, de ha házikedvencként szeretnénk sikokut tartani, lehet, hogy ennek a szőrzetnek csak a hátrányait tapasztaljuk meg.

A sikoku ken sok olyan nagyszerű tulajdonsággal rendelkezik, amelyeket más japán vadászkutyákban is láthatunk, mint például a bátorság és az óvatosság. “Kemény személyiséggel” rendelkeznek, és nagyon magabiztosak a vadak üldözésekor a zord terepen is.

Temperamentumuk valószínűleg jobban megfelel az ideális családi kutyáról alkotott képünknek, mint a legtöbb japán kutyáé.

A siba inu és a sikoku ken közötti legfontosabb különbség a személyiségükben rejlő ellentét. A sikoku nem olyan makacs és független, mint a siba inu. A sikokuk sokkal nyugodtabbak, ha otthonukban a szeretteikkel körülvéve lehetnek.

Méret:Közepes testű
Súly:16-25 kg
Várható élettartam:10-12 év
Tulajdonságok:Energikus, bátor, nyugodt

7. Szahalini husky (Karafuto ken)

Sakhalin husky.
Kép forrása

A japán kutyafajták közül a szahalini husky a legritkább. 2011-ben mindössze két fajtatiszta példányt jegyeztek belőle Japánban, de a kutatók szerint Szahalin jeges szigetén valószínűleg sokkal többen vannak.

A legkorábban kitenyésztett szánhúzók közé tartoznak, és a legnagyobb létszámmal akkor rendelkeztek, amikor a vörös hadseregben dolgoztak.

A szahalini huskyk utolsó fajta tenyésztője, 2012-ben hunyt el, és nem sokkal halála előtt azon aggodalmának adott okot, hogy nincsen elég szahalini szánhúzó a fajta fenntartásához.

A fajta 1958-ban tett szert komolyabb hírnévre, amikor egy, az Antartikára induló japán expedíciónak a rossz időjárási viszonyok miatt idő előtt kellett elmenekülnie a jeges kontinensről, ezért kénytelenek voltak 15 szahalini huskyt hátrahagyni. Amikor egy évvel később visszatértek, legnagyobb meglepetésükre élve találtak rá két kutyára: Jirora és Taróra, akiket ezután nemzeti hősként ünnepeltek az egész országban.

Ezek az egyedülálló japán huskyk rendkívül ragaszkodnak gazdáikhoz. Sok más japán kutyafajtához hasonlóan a szahalini huskyk is végtelenül hűségesek, és hajlamosak a gazdájuk mellett maradni, bármi történjék is.

A szahalini huskyk munkakutyák. Más szóval, nem szeretik az egyedüllétet vagy a hosszú ideig tartó semmittevést.

Méret:Nagytestű
Súly:30-40 kg
Várható élettartam:10-12 év
Tulajdonságok:Kitartó, hűséges, energikus

8. Ryukyu inu

Ryukyu inu japán kutyafajta.
Kép forrása

A ryukyu inu egy másik kevéssé ismert kutyafajta, melyről még Japánban is csak néhányan hallottak. Bár okinavai hazájukban nemzeti kincsként tartják őket számon, eredetük a mai napig nem tisztázott.

Szakértők a fizikai jellemzőiket vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy eredetileg őket is vadászatra és nyomkövetésre használták.

A ryukyu inu szelíd és nyugodt kutyafajta. Békés természete ellenére azonban kevés olyan dolog van, ami valóban megijesztene egy ryukyut. Bátor viselkedésüknek köszönhető, hogy a legveszedelmesebb vadak, például a vaddisznó legjobb vadászai közé tartoznak.

Bár nem ugat sokat, mindig éberen figyeli környezetét, ezért kiváló házőrző kutya lehet belőle.

A japán közhiedelemmel ellentétben a ryukyuk intelligens kutyák, magas ösztönös és alkalmazkodó intelligenciával. Ha korán elkezdik őket az engedelmességre nevelni, kiváló házi kedvenccé válhatnak, azonban erős vadászösztönük miatt más állatokkal nem tanácsos együtt tartani őket.

Méret:Közepes testű
Súly:23-30 kg
Várható élettartam:12-14 év
Tulajdonságok:Nyugodt, intelligens, alkalmazkodó

9. Japán terrier

Japán terrier
Kép forrása

A japán terriert, gyakran nippon terrier néven is emlegetik. Bár csodálatos kutyák, rendkívül ritka fajtának számítanak és még hazájukban is a kihalás ellen küzdenek.

A helyiek úgy vélik, hogy ez a fajta különböző foxterrierek, pointerek és más őshonos japán kutyafajták keresztezéséből alakult ki. Ezzel az elmélettel azonban nem minden kutató és történész ért egyet. Éppen ellenkezőleg, egyes történészek úgy vélik, hogy a Japán terrier ősei a holland kereskedelmi hajókról érkeztek az országba valamikor a 17. században.

Ezt a terrierfajtát kizárólag azzal a céllal tenyésztették ki, hogy társasági kutya legyen. Más szóval, kiváló öleb és játszótárs. Tökéletes családi háziállatok, hiszen pontosan erre szánták őket.

Ha azonban ügyes vadászkutyát vagy éber házőrzőt keresünk, a Japán terrier nem biztos, hogy a legjobb választás lenne.

A japán terrierek kedves kutyák, élénk személyiséggel és élénk temperamentummal. Az allergiások számára nagy előny, hogy hipoallergének.

Méret:Kistestű
Súly:2-4 kg
Várható élettartam:14-16 év
Tulajdonságok:Eleven, barátságos, éber

10. Tosa inu

Tosa inu.

A tosa inu egy másik ritka kutyafajta, amely a japán Tosa régiójából származik. Hatalmas mérete miatt tosa-t gyakran találóan japán masztiffnak is nevezik.

A többi masztiff típusú kutyához hasonlóan a tosa inut is eredetileg harci kutyának tenyésztették. Ma már azonban inkább első osztályú házőrzőként ismerik a fajta kedvelői.

A 19. században Japánban a tosa inut az őshonos shikoku inu és más kutyák felhasználásával tenyésztették ki. A többi fajta külföldi volt, köztük a bernáthegyi, az bullmasztiff, az angol bulldog, a dán dog, a bullterrier és a német vizsla.

Ma a tosa inut a világ minden táján tenyésztik. Mégis meglepő, hogy a Japánban tenyésztett kutyák sokkal kisebbek, mint a külföldiek.

Eredetét ismerve nem meglepő, hogy a tosa inu agresszív és potenciálisan veszélyes kutyafajta. Végül is arra tenyésztették ki őket, hogy “gonosz” harci kutyák legyenek. Így érthető, hogy nem játszanak jól más kutyákkal. Ráadásul a macskák számára halálos ragadozókká válhatnak.

Határozott és következetes falkavezér nélkül a tosa inuk hajlamosak gyorsan kialakítani dominanciájukat.

Méret:Nagytestű
Súly:40-60 kg
Várható élettartam:10-11 év
Tulajdonságok:Bátor, védelmező, domináns, harcias

11. Sansu inu

Sansu inu.

A sanshu inu az egyik legújabb japán kutyafajta, amit az 1900-as évek elején (1912 körül) tenyésztettek ki. A csau-csau, az aichi (ami egy ősi japán kutya) és más különböző japán inuk keresztezéséből született.

Bár Japánban viszonylag népszerűek, a sansu inu rendkívül ritka az anyaországán kívül. A sansu inu sokban hasonlít az akita és a shiba inu unokatestvéreihez. A legnagyobb különbség  a farkában van: a sanshunak sokkal egyenesebb farka van, mint a többi, népszerűbb inunak.

Bár a sansu inuk kiváló őrző-védő kutyák, leginkább házikedvencként, társasági kutyaként tartják őket. A sansuk érzékeny kutyák, amelyek a pozitív kiképzésre reagálnak a legjobban.

Komolyan veszik a tréninget, és semmit sem szeretnének jobban, mint a gazdájuk kedvében járni.

A sansuk gyakran nagyon szoros és személyes köteléket alakítanak ki családtagjaikkal. Ennek ellenére nem ritka, hogy mindenáron megvédik a családot.

Méret:Közepes testű
Súly:20-25 kg
Várható élettartam:12-14 év
Tulajdonságok:Éber, hűséges, tanulékony

12. Japán spániel (Japán csin)

Japán spániel (Japán csin).

Ez a kistestű játék kutya hosszú múltra tekint vissza a japán nemesség körében. A történészek nehezen tudnak megegyezni abban, hogy eredetileg honnan jöttek és mikor lettek kitenyésztve. Egyesek úgy vélik, hogy a kutyákat a koreai uralkodók adták ajándékba Japánnak Kr. u. 732-ben. Mások szerint Kínából érkezhettek a 6. században.

A japán csin-ek egyedülállóak a keresztezésük következtében kialakult természetes kancsalságuk miatt.

E fajta népszerűségének egyik fő oka a “macskaszerű” személyiségük. Például szeretik a mancsaikkal megtisztítani az arcukat, és kivételesen jó egyensúlyérzékkel rendelkeznek.

Ettől eltekintve a japán spánielek éber, okos és független kutyák. A legtöbb japán kutyafajtához hasonlóan ők is hűségesek és barátságosak gazdájukkal és családjukkal, megfelelő kiképzés mellett pedig a legjobb terápiás kutyák lehetnek.

A japán spánieleket évszázadokon át a nemesek szórakoztatására tenyésztették. Így érthető, hogy miért tanulnak kiválóan parancsokat és trükköket. Talán a  “chin spin” nevű trükkjükről ismertek a legjobban, amikor két lábon gyorsan körbe-körbe pörögnek.

Ezeknek a bandzsa kutyusoknak megvannak a maguk furcsaságai, de ez mind része a varázsuknak. Semmit sem szeretnek jobban, mint szórakoztatni és a figyelem középpontjában lenni.

Méret:Kistestű
Súly:2-5 kg
Várható élettartam:14-15 év
Tulajdonságok:Barátságos, családcentrikus, kedves, intelligens

13. Japán spicc

Japán spicc kutya.

A japán spitz a spitzfélék családjába tartozó kistestű kutyafajta. Társas kutyaként tenyésztik, és, mint az megjelenésükből is jól látszik közeli rokonságban áll a pomerániai, a szamojéd és az amerikai eszkimó kutyával (más spiccek mellett).

Ezeket a spicc kutyákat jelenleg az AKC kivételével minden jelentős nemzetközi kennelklub elismeri.

Az elmúlt években a japán spiccek iránti kereslet nagymértékben megnőtt, köszönhetően kedvező temperamentumuknak és igénytelenségüknek.

Különleges struktúrájú, hosszú és bolyhos szőrük szerkezete olyan, hogy az udvari hempergések alkalmával sem tud beleragadni semmiféle kosz, így viszonylag kevés fésülgetés mellett is tiszták maradhatnak.

Jó természetű kutyák, és nem tudnak nem szeretetet mutatni gazdájuk felé. Rendíthetetlen hűségüknek köszönhetően remek házőrző kutyák is lehetnek.

Ha ismeretlen emberekkel találkoznak, ugatással figyelmeztetik családjukat a közeledő betolakodókra. Ám kis termetükből adódóan a gazdi riasztásán kívül nem sokat tehetnek. A legjobb, ha egy nagyobb testű házőrzővel együtt dolgoznak.

Méret:Kistestű
Súly:5-9 kg
Várható élettartam:12-16 év
Tulajdonságok:Játékos, vidám, tanulékony, barátságos

Összegzés

Mint talán a fenti listából is látszik a japán kutyafajtáknak egy nagyon fontos közös vonásuk van: a hűség.

Ha ilyen kutyust választunk társul megfelelő kiképzés mellett minden bizonnyal kitartó és barátságos házi kedvencünkké válik, aki esetleg még nagyszerű házőrző is lehet!

2022. October 30.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.