Kistestű kutya udvarra: Milyen kutyát tartsunk kis kertben?

Kistestű kutya udvarra Milyen kutyát tartsunk kis kertben

A kutyaválasztást célszerű a saját, illetve a leendő eb igényeihez igazítani. Egy aprócska kertbe ezért sem célszerű olyan kutyát tartani, mely a méreteihez mérten nem illik oda. Milyen kistestű kutya való udvarra, ahol a kert szerényebb alapterülettel rendelkezik? Cikkünkből kiderül!

Milyen kistestű kutyát válasszunk, ha kis kerttel rendelkezünk?

A 12 legjobb kistestű kutya udvarra

Mekkora udvar indokolt egy kistermetű kutyának?

Melyik kistestű kutyafajták ugatnak keveset?

Milyen kistestű kutyát válasszunk, ha kis kerttel rendelkezünk?

Kutyavásárlás vagy örökbefogadás előtt rengeteg szempontot kell mérlegelned, mielőtt meghoznád a döntést a kutya fajtájáról. Az eb kiválasztásánál fontos felmérned az otthonod jellemzőit és a szabadidőd mennyiségét, a megszokott életviteledet és az egyes ebek temperamentumát.

A kutya mérete is szempont lehet, de önmagában a testméret kevésbé meghatározó tulajdonság. Az aktivitás és a mozgásigény nem jár kéz a kézben a testsúllyal.

Egy gigantikus Dán dog sokkal lustább, mint egy picurka Yorkshire Terrier, viszont egy kis alapterületű lakásban feltételezhetően kevésbé érezné magát kényelmesen egy nagytestű kutya, mint néhány kilós társaik.

Igazítsuk az ingatlan méretéhez a kutyaválasztást

Igazítsuk az ingatlan méretéhez a kutyaválasztást.

Ha kis alapterületű otthonnal és kerttel rendelkezel, célszerű az ingatlan méretéhez is igazítani a kutyaválasztást, ezért valószínűleg a kistestű kutyák között kell keresned lakótársadat.

A picurka ebeket ugyanakkor nem ajánlatos egész évben kint tartanod, mert a hideg évszakot nem tűrik jól odakint. Gondoskodj arról, hogy a kertben is biztosított legyen számukra az időjárástól védett, szigetelt kutyaház és a tiszta ivóvíz, akkor is, ha távollétedben rosszra fordulna az időjárás.

Mérd fel, hogy az egyes kutyafajták mennyire képesek könnyen beilleszkedni az otthon nyújtotta adottságokhoz. Milyen kutya illene az otthonodba, mit tartana kényelmesnek az adott fajta? Ismerd meg azokat a kutyafajtákat, amiket akár egy kis kert is boldoggá tenne, és nincs szükségük hatalmas udvarra ahhoz, hogy elfáradjanak.

A nagytestű vagy aktív kutyák számára a lakás és a kis kert nem biztosít elegendő impulzust és kellő nagyságú területet mozgásigényük kielégítéséhez, ezért rengeteg sportolási lehetőséget kell biztosítanod nekik az ingatlanon kívül is.

A vadászkutyák, terelőkutyák és munkakutyák például meglehetősen aktívak, ezért jobban érzik magukat egy tágas kertben, ahol bőséges terük akad a futkározáshoz. Ellenkező esetben az energikus kutyák frusztrálttá válhatnak, és destruktív viselkedésbe kezdhetnek, ami senkinek sem tesz jót.

A 12 legjobb kistestű kutya udvarra

Bemutatunk Neked 12 kutyafajtát, melyek a leginkább illenek olyan otthonokba, amik legalább egy kis kerttel rendelkeznek.

1. Welsh Terrier

Welsh Terrier kis kertben

A Welsh Terrier marmagassága körülbelül 38 cm, súlya pedig átlagosan 9 kg körüli, így a kistestű ebek körében viszonylag nagynak mondható. Az élénk eb temérdek mozgást igényel, ezért jól tartható kertben.

Az eredetileg róka- és borzvadászatra tenyésztett kutya szívesen fedezi fel a környezetét, erős vadászösztöne miatt érdemes mindig pórázon sétáltatni, hogy ne kóborolhasson el, amikor szimatot fog. Barátságos és játékos fajta, ezért könnyen tanítható különböző trükkökre és sportokra is.

Erősen mozgásigényes, ezért nem elégszik meg csak a kertben való szaladgálással, szüksége van a rendszeres kirándulásra és az aktív életmódra. Jó időben kint tartható az udvaron, ám a hideg évszak beköszöntével már lakásban vagy fűtött helyen kell aludnia.

2. Basenji

Basenji udvarra.

Az Afrikából származó eb igazán különleges külsővel áldotta meg a sors. Hosszú, nyúlánk teste akár 43 cm magasra is nőhet, melyhez mindössze 10-12 kg társul.

A nagy önállósággal bíró eb régen patkányvadászként híresült el, mára már inkább kedvtelésből tartott fajta. Gyenge kötelék fűzi az emberhez, hiszen hosszú időn át magányosan kóborolt Afrika lakott területein.

Kellő kitartással és konzekvenciával többnyire engedelmes lakótárs lehet. Mozgásigényét tekintve a hosszú sétákat és a nagyfokú lemozgatást igényli.

A szökésbiztos kerítés és a póráz alapfeltétel, mert erős vadászösztönei hajtják a zsákmány felé. A meleg éghajlathoz szokott kutya nem kedveli az esőt és a zimankót, ezért hideg időben csak lakásban tartható.

3. Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier kistestű kutya udvarra.

A Yorkik kiválóan alkalmasak lakásban való tartáshoz, hiszen apró termetük nem igényel túl sok helyet. Általában 15-18 cm magasak és a 3 kg-os testsúlyt érnek el felnőtt korukra.

Más állatokkal és az emberekkel nagyon barátságosak és kedvesek, ugyanakkor az idegenekkel szemben bátran védelmezik a területüket. Kis méretük ellenére tele vannak energiával és nagyon aktívak, így a hosszabb sétákat sem vetik meg.

Felesleges energiáik levezetésére tökéletese megfelel nekik egy kisebb kert is, ahol bármikor szabadon lófrálhatnak. Hosszú szőre intenzív ápolást igényel, ezért a kerti mókázás után feltétlenül gondoskodj a bundája megtisztításáról.

A Yorkie igencsak fázós fajta, már az ősz végén érdemes egy kis kabátot adnod rá, amíg a szabadban kirándultok.

4. Kínai meztelen kutya

Cuki Kínai meztelen kutya.

A szőrtelen kutyák még ma is ritkaságnak számítanak hazánkban, pedig minden tulajdonságuk megvan ahhoz, hogy remek társaságot nyújtsanak az embereknek.

Meglehetősen ragaszkodó és szeretetteljes fajta, aki szívesen tesz gazdája kedvére. A meztelen kutya könnyedén alkalmazkodik a család megszokott életviteléhez. Megfelel neki az egész napos ejtőzés is, ha nem akad jobb program, de emellett imádnak sportolni és játszani is.

Jól kijön a gyerekekkel és más állatokkal, ugyanakkor az idegenek közeledését éberen jelzi. A kecses ebek maximum 33 cm magasak és 2,3-5,5 kg-ot nyomhatnak. Apró termetük és majdnem teljesen szőrtelen testük ellenére jól viselik a hideg időjárást amíg mozognak, de ajánlatos egy kiskabátot adni rájuk, ha hosszasan tartózkodsz velük télen az udvaron.

Nyáron hajlamosak a barnulásra és a leégésre, ezért mindenképp óvd meg őket az erős napsugárzás káros hatásaitól.

5. Cavalier King Charles Spániel

Cavalier King Charles a kertben napozik.

A törpespániel nagyon barátságos, jóindulatú és kivételesen nyugodt fajta, ezért ideális családi kutya lehet. Hosszú orra és dús bundája igazán elbűvölővé teszi a 9 kg-os vadászkutyát.

Bármilyen kisméretű lakáshoz jól alkalmazkodik, de a kerti mókázást sem veti meg. A napi szintű bundaápolást és fésülést nem ússzuk meg vele, mert nagyon szeret a természetben randalírozni, és a szőrével könnyedén összeszedheti a különféle szennyeződéseket.

Az elbűvölő kutya csendes típus, így házőrzőnek semmiképp sem ajánlanánk. Határozottan játékos, társaságkedvelő és sportos fajta, akit nyugodtan magaddal vihetsz magaddal hosszú kirándulásokra, vagy kutyás bandázásokra.

6. Angol bulldog

Angol bulldog kölyök.

Masszív, tömzsi testük átlagosan 20-25 kg-ot nyom, és 40 cm magasak. Ugyan a közepes testű kutyák közé sorolható, mégis gond nélkül tartható szerény méretű kertekben és lakásokban is.

Bármilyen kis otthonnal vagy kerttel megelégszenek, ha gazdáik közelében lehetnek. Igazából még a kerthez sem ragaszkodnak, de feltétlenül előnyt jelent, ha akad egy zsebkendőnyi zöld terület, ahol a napsütésben héderelhetnek.

Az Angol bulldogok lustaságukról híresek, ezért kevésbé aktív életet élőknek vagy időseknek is javasolt a tartásuk. Egyenesen imádják a gyerekeket, és meglehetősen nyugodtak és barátságosak az aprónéppel.

Rövid szőrük miatt nem tudják kint átvészelni a telet, nyáron pedig légzési nehézségei nehezíti meg az állandó kint tartózkodást.

7. Boston terrier

Boston terrier kutyus.

A sokoldalú Boston terrier élénk és éber házőrzőnek bizonyul, akár kint, akár bent tartod. Jól tartható lakásban, hiszen nagyon békés és ugatni is csak ritkán támad kedve.

Kivételesen kiegyensúlyozott és barátságos fajta, aki kedves a család minden tagjával, akár a macskákkal is. Zömök teste 38-43 cm magas és 7-11 kg körüli.

Boldogan tartózkodik a gazdája közelében és nagyon szeret sétálni, játszani. A magányt nehezen tűri, így ha kertben tartanád, feltétlenül tölts vele minél több időt, különben unottan elvonul a sarokba.

Az intelligens kutya valójában nagyon energikus és nagyon élvezi a labdázást és az apport játékokat, ezért nem elég csak kiküldeni a kertbe, hogy lemozogja az energiáit. A kis gavallér sem rendelkezik megfelelő aljszőrzettel ahhoz, hogy télen folyamatosan az udvaron lakjon.

8. Máltai selyemkutya

Máltai selyemkutya kis udvarban.

Első pillantásra a hófehér ebet inkább egy díszpárnán tudnánk elképzelni, nem pedig egy udvaron randalírozni.

Ha sárban hemperegni nem is, de egy előkelő sétára bármikor kapható. Az elegáns kutya maximum 25 cm magas és nem több 4 kg-nál.

Hipoallergén bundája miatt közkedvelt a kutyaszőrre érzékenyek körében. Szőre gyakori ápolást igényel, annál inkább, ha a kertben is játszadozol vele. Szívesebben tartózkodnak a házban, de a gazdáikat zokszó nélkül elkísérik a kertbe, vagy a parkba.

Kellően okosak és taníthatók ahhoz, hogy a kutyasportokban is jeleskedjenek. Kevés gazdinak lenne szíve ezt a csillogó szempárt kizárni az udvarra, ami nem is baj, hiszen rosszul viselik a szélsőséges téli időjárást.

9. Francia bulldog

Francia bulldog tökéletes választás kis kertbe.

A Francia bulldogok remekül alkalmazkodnak a lakásban tartáshoz, ugyanakkor szeretnek a kertben is lézengeni. Túl sok aktivitást ne várj tőlük, az ő kenyerük a lustálkodás.

30 cm-es magasságához 11-13 kg társul. A vidám és barátságos természetű eb igazi családi kutya, aki jól kijön a gyerekekkel, de a hosszú kirándulásokért nem rajong.

Tökéletesen megelégszik némi futkározással és játékkal az udvaron. Légzési nehézségei miatt a nyári melegben célszerű lakásban tartani, vagy hűvös pihenőhelyet biztosítani neki. Télen mindenképp biztosíts számára fűtött helyet.

10. Corgi

Cuki Corgi kölyök.

Az angol királynő kutyájaként elhíresült zömök kis eb, sokkal aktívabb annál, hogy egész nap a pamlagon ücsörögjön. A 30 cm magas, maximum 12 kg-os eb, bátran terelgeti a nálánál jóval termetesebb haszonállatokat is.

Jól alkalmazkodnak a lakáshoz, de természetkedvelő lévén szívesebben bandáznak az udvaron vagy indulnak hosszú sétákra a gazdáikkal. Imádnak játszani, agility sportokat űzni, és persze terelni mindent, ami mozog.

Az aktív életmódjukban még a rövid lábuk sem akadályozza meg őket. A területüket hamar felismerik és kitartóan őrzik.

Közepesen fázós fajta, testalkatából adódóan mindig közel tartózkodik a talajmenti fagyhoz, ezért télen célszerű őt beengedned a lakásba, hogy ne fázzon meg.

11. Csau csau

Csau csau a kertben pihen.

Az oroszlánra emlékeztető test egy makacs, önfejű ebet rejt. Erős territoriális viselkedésük kiváló őrző-védő kutya lehet belőlük, akik ügyesen távol tartják az idegeneket.

Erős vadászösztöneik miatt csak alaposan körbekerített kertben tarthatók.

A nyári forróságtól eltekintve egész évben tarthatók az udvaron, nyáron a dús bundájuk nyírásával tehető elviselhetőbbé számukra a hőség. Sétálni szeretnek, de ne várjunk tőlük túl sok kedvet az órákon át tartó meneteléshez.

Határozott és tapasztalt gazda ajánlott melléjük, akik megbirkóznak az akaratos természetükkel.

12. Mopsz

Mókás Mopsz kutya a kertben virágokkal.

A népszerű fajta mókás kinézetével sokak szívébe belopta magát az elmúlt évek során. Kompakt, izmos kis teste általában 6-8 kg-ot nyom, marmagassága körülbelül 30-35 cm.

A kistestű kutya megelégszik a kisebb udvarok és otthonok nyújtotta kényelemmel is, és a mozgásigénye sem eget rengető.

Nagyon jól kijön a család minden tagjával és szereti az embereket. Könnyen nevelhető fajta, aki lustálkodásra és ennek következtében elhízásra hajlamos, ezért motiválni szükséges őt a mozgásra.

Kis kertekben tökéletesen érzi magát, de rohangálás után előszeretettel nyújtózik el a gazdája ölében.

Mekkora udvar indokolt egy kistermetű kutyának?

Mekkora udvar indokolt egy kistermetű kutyának.

Általánosságban elmondható, hogy a nagy mozgásigényű kutyák nagyobb teret igényelnek, mely biztonságos és megfelelően elkerített. A kistestű és kis mozgásigényű kutyák jóval kisebb kerttel is beérik. A pontos kertméret nincs kőbe vésve egy kutya esetében sem.

Hozzávetőlegesen 70-100 nm területtel lehet számolni kutyánként, melybe nem tartozik bele a melléképületekkel, veteményessel, parkolóval borított terület, csak a kutya által igénybe vehető felszín. Kisebb kutyák esetében egy 50 nm körüli zöld terület is megfelelő lehet ahhoz, hogy kinyújtóztathassa elgémberedett végtagjait.

A berendezés mellett fontos szerepet kapnak a telepített növények is. Bizonyos növények veszélyesek lehetnek a kutyákra, ezért feltétlenül kerüljük a szúrós, tüskés bokrok vagy mérgező virágok ültetését, például a leandert, hortenziát, amariliszt, borostyánt és kerítsük el a szőlőlugast is. Pozitívum, ha árnyékot adó fa található a kertben, ahol nyáron hűsölhet az eb.

A kertben tartott kutyának továbbra is szüksége van a rendszeres sétára

A rövid napi séták általában nem jelentenek kellő mennyiségű mozgást az ebeknek, ezért feltétlenül elegendő helyre van szükségük ahhoz, hogy szabadon mozoghassanak. Gondolhatsz itt egy tágas nappalira, vagy egy kisebb udvarra, ahol akkor is fel-alá járkálhatnak, amikor Te épp nem vagy otthon.

A kutya egészséges és kiegyensúlyozott életviteléhez a megfelelő mozgásforma és ideális aktivitás nagyban függ az eb fajtájától és temperamentumától.

A kutya kiválasztásakor vedd figyelembe az otthonod adottságait, valamint azt, hogy gazdiként mennyi szabadidővel rendelkezel, amit a kutyára fordíthatsz.

Önmagában a nagy kert nem fogja több mozgásra ösztönözni az ebet, ha folyton egyedül van és nem éri őt semmilyen inger.

Épp ezért fontos, hogy a rendelkezésre álló kertet megfelelően kihasználjátok a kutyával, és lehetőség szerint labdázással, apportírozással, szimatmunkával, kutyamedencével vagy házi akadálypályával színesítsétek a szabadban töltött időt.

Bármekkora kerttel is rendelkezel, ha azt tapasztalod, hogy kedvenced sokat ás, rongál, bútorokat vagy növényeket rág, vagy megállás nélkül ugat, akkor biztos lehetsz benne, hogy unatkozik és nincs része kellő figyelemben.

Melyik kistestű kutyafajták ugatnak keveset?

A kutya kiválasztása esetén fontos szempont lehet az az ismérv is, hogy mennyire hajlamos az adott fajta az ugatásra.

Különösen sarkalatos kérdés lehet ez lakásban vagy társasházakban élők számára, akik nem szeretnék zavarni a szomszédokat a kutya csaholásával. Elsőként tájékozódj arról, hogy a kutyát eredetileg milyen céllal tenyésztették.

Az őrző-védő célú munkakutyák feladatukból adódóan sokkal hangosabban jelzik, ha idegenek közeledését észlelik. Az ugatás gyakorisága és hangszíne gyakorlatilag genetikailag kódolt tulajdonsága a különböző fajtáknak. A kutyaiskola rovatunkban már írtunk az ugatásról való leszoktatásról. A cikket itt találod.

Kutatások bizonyítják, hogy a farkasokkal szoros rokonságban álló fajták kevesebbet szoktak ugatni, közéjük tartozik például a Basenji, és a Csau csau.

Ismert meg a legcsendesebb kistestű kutyákat, akiket bátran tarthatsz még csendrendelet esetén is!

Mopsz

Mopsz a kertben.

A vadászösztönt és agresszivitást hírből sem ismerő Mopsz az egyik leghalkszavúbb kutyafajta. Ideálisak kisebb otthonokba és kertes házakba is, mert nincs nagy hely- és mozgásigényük.

A legritkább esetekben szoktak ugatni, különösen akkor, ha már nagyon éhesek vagy veszélyben érzik magukat.

Basenji

Basenji kosárban.

Ha olyan kutyát szeretnél, ami egyáltalán nem ugat, akkor a Basenji pont neked való. Egészen egyszerűen nem tudják, hogyan kell csaholni, helyette valami egészen különös hangot adnak ki, amit leginkább jódlizáshoz lehet hasonlítani.

A furcsa hang szintén hangos lehet, de egyáltalán nem úgy hangzik, mint egy szokványos ugatás, ezért gyakorlatilag csaholásmentes kutyának mondható.

Cavalier King Charles Spániel

Cavalier King Charles Spániel keveset ugat.

A szeretetteljes és játékos kis eb imádja a gazdái társaságát, és eszébe sem jutna megzavarni a harmonikus családi idillt egy kéretlen ugatással.

Könnyen tarthatók lakásban és a sűrűn lakott városokban, mert kivételesen csendesek és alkalmazkodók. Ugyanakkor szívesen játszanak és a szaladgálnak a kertben is, ha lehetőségük van rá.

Bulldogok

Bulldogok alig ugatnak.

Akár Francia, akár Angol bulldogról van szó, a két fajta szintén a legcsendesebb kutyák táborát erősíti. A barátságos és lusta ebek szívesebben töltik passzívan, pihenéssel az időt, mint céltalan csaholással.

Buddha-nyugalommal rendelkeznek, és nem könnyű őket kihozni a sodrukból, épp ezért nem is pazarolják az energiáikat holmi ugatásra.

Összegzés

A hozzád illő kutya kiválasztásánál nagyon fontos, hogy számításba vedd az otthonod adottságait, és a környezet biztosította tartási lehetőségeket. Az otthon és a kert mérete mellett, sokat nyom a latban a kutya mérete és mozgásigénye is. A kisebb lakásokban és a parányi kerttel rendelkező házakban kényelmesebben elfér egy kistestű eb.

Listánkból megtudhattad, mely kistestű kutyák tarthatóak udvaron. Ezek a kutyafajták könnyen alkalmazkodnak a kisebb életterekhez, melyek rendelkeznek mérsékelt mozgásigénnyel és kellően nyugodtak ahhoz, hogy megfeleljen számukra a legszűkösebb otthon is.

A kutyák szabadtéri tartásához elengedhetetlen a megfelelő körülmények megteremtése, úgy mint a biztonságosan elkerített udvar és az időjárás viszontagságaitól védett fekhely.

A kistestű kutyák többsége nem tartható kizárólag kertben, mert testalkatukból adódóan nem képesek önállóan védekezni a túl szélsőséges időjárás ellen. Ha mindenképpen kistestű kutyát szeretnél, válassz olyan fajtát, amit kint és bent is el tudsz szállásolni.

Aranyszabály, hogy a kutyák társas lények, és emiatt egy kutyát sem szabad hosszú időre, magányosan a kertbe száműzni, mert könnyedén depresszióba eshetnek.

June 12, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.